65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:37 hod.

Ing.

Stanislav Kubánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:19

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda.
Pán kolega Muňko vo svojej rozprave ste veľmi správne poznamenali to, že na celú túto záležitosť sa pozerá nielen polícia, nielen prokuratúra, nielen súdy, nielen odborná verejnosť, ale najmä široké masy laickej verejnosti cez dva rôzne pohľady.
Prvým pohľadom je situácia, respektíve procesná vec, v ktorej sa ocitol kolega poslanec Fico, a to z dôvodu, že vykonštruovaný politický a naozaj na objednávku šitý proces je už tak ďaleko za čiarou v akejkoľvek politickej, ale aj ľudskej slušnosti, že v týchto časoch naozaj žijeme na Slovensku taký jeden zvláštny a podľa môjho skromného názoru taký dosť úbohý precedens. Pretože nikdy v histórii Slovenskej republiky sa nestalo to, aby Národná rada Slovenskej republiky len na základe vykonštruovaných, vyfabulovaných a naozaj úplne vymyslených či už obvinení alebo aj svedkov, ktorí v týchto procesných veciach svedčia a konajú, musela rozhodovať o tom, či bude poslanec Národnej rady vydaný na možné väzobné stíhanie.
Jednoducho všetci kolegovia, ale aj všetky kolegyne, najmä z vládnej koalície by si mali uvedomiť, že táto situácia nemusí byť zneužívaná. Nemala by byť však nadužívaná. A to, čo sa deje teraz lídrovi opozície, sa môže stať komukoľvek aj z koaličných radov, pretože to, že vznesie obvinenie prokurátor voči politikovi, je fajn. Ale to, aby (rečník si odkašľal), pardon, obvinenie bolo stavené iba na tom, aby neovplyvňoval svojou politickou činnosťou svedkov a tí svedkovia sú už vopred voči jeho konaniu zaujatí, je také dosť úsmevné a úbohé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:19 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:21

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, to, čo si hovoril, plne potvrdzuje to, že na Slovensku momentálne táto vláda na čele nie s pánom Hegerom, ale s pánom Matovičom a ktorá má svojho sluhu pána Mikulca, chce dostať do väzby lídra opozície Roberta Fica. A musím povedať jednu, jednu zásadnú vec, my sa tu nebavíme dnes o Robertovi Ficovi ako o poslancovi. My sa tu bavíme o tom, či poslanec Národnej rady môže vykonávať alebo nemôže vykonávať v takomto prípade svoj mandát. Mnohí z nás dostali desaťtisíce hlasov, Robert Fico dokonca stotisíce hlasov od svojich voličov a nemá trestnoprávnu imunitu. To znamená, že môže byť normálne stíhaný, ale to vyšetrovanie by malo prebiehať na slobode, aby ten poslanec, ktorý, ktorý je trestnoprávne stíhaný, mal právo vykonávať svoj mandát.
To, čo vy chcete urobiť, je v podstate to, aby Robertovi Ficovi sa zmrazil jeho mandát, aby nemohol rozprávať, aby nemohol byť politicky činný, lebo takto sa to proste niekomu hodí. Vy chcete proste politický skalp, je to politický revanš a to, čo, na čo, po čom už tak bažíte, tak čakáte len na to, keby budete mať fotku Roberta Fica, ako mu zakladajú putá. Toto je jediný cieľ tohto, tejto inkvizície, čo tu robíte.
Ja sa vôbec čudujem, že tento inštitút, o ktorom sa tu dnes bavíme, takto vy podceňujete. To sa skutočne môže stať ktorémukoľvek z vás a vy nehovoríte len za seba. Vy hovoríte za svojich voličov, za tých ľudí, ktorí vám tento mandát dali. A opakujem, u Roberta Fica to bolo niekoľko sto tisíc voličov. Čiže vy chcete zavrieť ústa najsilnejšiemu kritikovi tejto vlády. Uvedomuje si to tu vôbec niekto?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:21 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:23

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec veľmi správne si vymenoval tie skutočnosti alebo tie nesplnené volebné a predvolebné sľuby ako vlaky, obedy zadarmo, štátna správa, polícia. To bolo veľa rečí o rodinkárstve, ktoré bude odstránené. Hmotná zodpovednosť verejných činiteľov, tak isto nič. Operácie onkologické do dvoch týždňov, úplne, realita je úplne, úplne inde. A stotožňujem sa s tebou, že tieto nesplnené sľuby je potreba niečím zakryť, je potreba niečím zastrieť a preto alebo sčasti preto je tu aj táto kauza teraz na stole, o ktorej sa už pomerne dlho bavíme.
Chcem ťa ale doplniť, že to nie sú len tých sedem alebo osem predvolebných sľubov, ktoré si vymenoval, ale dôsledok tohto dvojročného vládnutia je veľká skepsa a sklamanie ľudí, bežných ľudí, ktoré sa, samozrejme, prejavuje aj v preferenciách, ktoré nie sú jediným merítkom, ale myslím, že vnímate, že tie preferencie sú pre súčasnú koalíciu katastrofické.
Samozrejme, je to zapríčinené nielen tými nesplnenými sľubmi, ktoré si vymenoval, ale je to celkovo znižovanie sociálnej úrovne bežných rodín, znižovanie sociálnej úrovne dôchodcov, najmä solitérov dôchodcov, ktorí už sa sťažujú, že pomaly nemajú z čoho žiť.
Čiže existuje tu veľká ťažoba z vášho riadenia štátu, taká bezvýchodiskovosť, bez perspektívy a taká minianketa hovorí, že horšie ako COVID a horšie ako ukrajinskú vojnu alebo ruskú agresiu na Ukrajinu vníma, vnímajú ľudia vaše vládnutie a hlavne tá bezperspektívnosť, čo s tým vlastne sa ide ďalej robiť. A z takéhoto zneužívania štátnej moci pre cenzúru a pre zatváranie ľudí na základe vôle jediného alebo dvoch ľudí vychádza aj to, že niektorí ľudia sa chcú natrvalo odsťahovať zo Slovenska... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:23 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:25

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Muňko, veľmi dobre si opätovne poukázal na to, aké nezmyselné sú tieto obvinenia vo vzťahu teda k lídrovi opozície a tým konkrétnym skutkom, ktoré sú mu kladené za vinu. Ak dovolíš, ja by som pokračoval v tom, čo som začal v svojej predchádzajúcej faktickej poznámke, pretože si myslím, že je to veľmi dôležité a súvisí to teda s manipuláciou trestných konaní v Brazílii a z toho, ako by sa Slovensko z tohto malo poučiť a čo hovorí aj pán docent Fábry z Právnickej fakulty v Bratislave.
Ja som hovoril predtým, že jeden problém je spolupráca súdov, prokuratúry a médií a iný závažný problém predstavuje aj väzby sudcov a prokurátorov. Ak sa poznajú príliš dobre, tak nemožno vylúčiť, že sa spolu tajne dohovárajú. V Slovenskej republike môže tieto obavy vyvolávať napríklad úzky kontakt predsedu Špecializovaného trestného súdu a špeciálneho prokurátora z minulosti. Treba dbať na to, aby sa nemohli dohovárať proti jednotlivým obvineným, ako to robili sudca Moro a prokurátor Dallagnol v Brazílii.
Ďalším mementom z tohto prípadu je, aj keď sa to týkalo korupcie, že, a toto sa teda u nás netýka korupcie, ale tie princípy sú rovnaké, že by sa nemal zveriť tento boj do rúk malej skupiny ľudí, kde na Slovensku takýto krok bol v minulosti odôvodňovaný tým, že treba pretrhať regionálne väzby korupčníkov na miestnych súdoch a prokuratúre. Ak sa však protikorupčné aktivity dostanú do rúk úzkej skupiny ľudí, môžu byť problémom ich iné väzby, najmä na zahraničie.
V Brazílii išlo o väzby na Spojené štáty a nezabúdajme na to, že Spojené štáty už pred 20 rokmi financovali publikácie o boji proti korupcii aj na Slovensku a zúčastňoval sa na nich obmedzený okruh osôb, ktoré dnes majú práve veľkú moc a sú súčasťou... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:25 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:28

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem veľmi pekne za slovo.
Pán kolega Muňko, hovoril si o právnom štáte. Hovoril si o tom, z čoho je obvinený predseda alebo líder najsilnejšej opozičnej strany v parlamente, a to o založení, zosnovaní a podporovaní zločineckej skupiny v tých prípadoch, že si mali dosádzať ľudí na nejaké miesta. Ja neviem, či ten vyšetrovateľ, ktorý sa pod to podpísal, je krátkozraký alebo nevidí či nevidel tie výberové konania na prednostov okresných úradov, či nevidel dosadzovanie ľudí na iné miesta v štátnej správe. Možno by som využil citát: "Politické nominácie sú podľa šéfa SaS Richarda Sulíka lepšie, ako verejné výberové konania". Citujem ďalej: "Považujem za úplnú hlúposť, aby tu niekto, kto išiel práve okolo, rozhodoval, kto bude na kľúčových pozíciách." Ja, ja sa nestíham čudovať. Čiže ja neviem, z čoho vychádzajú vyšetrovatelia, z akých materiálov, alebo teda z akého zákona.
Ďalej si hovoril, že predseda opozičnej strany je stíhaný za to, že ovplyvňuje ľudí cez tlačovky. Ja sa pýtam, akú prácu má vykonávať politik? Keď nie práve má ovplyvňovať ľudí prostredníctvom tlačových konferencií, tlačových besied. Už sme sa o tom bavili, hovoril si o inštitúte spolupracujúceho obvineného. Bol tu dokonca včera námestník generálneho prokurátora Spojených štátov amerických, ktorý tiež povedal, že on sa nestíha čudovať, ako si slovenské orgány vykladajú tento inštitút. Hovorí, že s ničím takým sa nestretol počas svojej kariéry, pritom zastupoval trošku iné prípady.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:28 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:29

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. V nadväznosti na všetky tie slová, o ktorých, ktoré hovoril pán poslanec Muňko, by som chcel naozaj znovu upozorniť na jeden fakt, ako toto všetko, táto situácia, nakoniec aj táto debata v parlamente, ako to rozdeľuje spoločnosť. Tá spoločnosť neuveriteľne drsnie vo svojich výrazových prostriedkoch. Porovnajte to, tú situáciu, ktorá je teraz, s tou situáciou, ktorá bola pred, ja neviem, piatimi, šiestimi, siedmimi rokmi, keď tá spoločnosť žila v istom, v istej stabilizovanej situácii, ktorú nikto nespochybňoval, samozrejme, okrem opozície. Len vtedy tá situácia bola totižto úplne iná, preto lebo všetky tie rezorty fungovali.
Znovu to opakujem, nedostal som na to odpoveď. Ktorý rezort funguje po dvoch rokoch lepšie, ako to bolo za vlády predchádzajúcej? Ktorý rezort? Okrem toho, viete, ten rozkol v tej spoločnosti, to nie je len o SMER-e. To je o celej slovenskej spoločnosti, kde už sa ľudia začínajú pomaly nenávidieť. Vy koaličníci tuná naozaj chcete občiansku vojnu? A kto potom za to bude zodpovedný? Načo robíte tieto veci? Veď toto všetko, pozrite sa, čo vyvádzajú tie médiá, ako polarizujú tú spoločnosť neuveriteľným spôsobom. Ako sú rozbité, už som to opäť hovoril, ako sú rozbité rodiny, ako sú, malé deti sa bavia o politike, čo je už skutočne choré. Na školách učitelia sa bavia o politike. Proste tá spoločnosť je rozdelená, nie je to dobré a tie následky budú úplne strašné.
Rozdeľ a panuj. Komu to najviac vyhovuje?! No Slovensku určite nie!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:29 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:31

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Muňko, naozaj súhlasím s konštatovaním, že žiadne dôvody neexistujú na to, aby bol Robert Fico väzobne stíhaný. A tieto dôvody na kolúznu väzbu sa stanovujú hlavne vtedy, ak by malo dôjsť k priamemu ovplyvňovaniu, a to hádam nikto nemôže myslieť vážne, že Robert Fico by mal ovplyvňovať bývalého prezidenta Andreja Kisku alebo pána Makóa, pani Wienk a ďalších, ďalších ľudí. Oceňujem skutočnosť, pán poslanec, že ste sa nevenovali len téme vydania poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Roberta Fica na väzobné stíhanie, ale spomenuli ste aj nečinnosť vládnej koalície v súvislosti so zhoršujúcou sa sociálno-ekonomickou situáciou veľkého počtu rodín na Slovensku. Naozaj je to nečinnosť.
A som veľmi rád, že ste pripomenuli poslancom vládnej koalície, ako najmä OĽANO pred voľbami sľubovalo zmenu politickej kultúry a transparentnosť. Veľmi často sa oháňalo slovom ´transparentnosť´. A čoho sme svedkami? Na to, aby si mohli dosadiť svojich verných do dôležitých pozícií, tak častokrát znižujú aj kritériá, napríklad vzdelanosti. Tam, kde bolo úplne bežné, že, a normálne, že bolo kritérium vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, dnes nahradili stredoškolským vzdelaním. Osobitná kapitola je, ako ste správne spomenuli, obsadzovanie prednostov okresných úradov. No to je niečo neskutočné, akú cestu si zvolili, a to ešte nehovorím, akú obrovskú moc majú po zmene zákona generálni riaditelia a vedúci... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:31 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:34

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci.
Vážený pán poslanec Muňko, pozorne a so záujmom som si vypočul váš diskusný príspevok v rozprave. Precízne, odborne ste sa povenovali vo vašom diskusnom príspevku k rozprave spolupracujúcim svedkom, tzv. kajúcnikom, a dotkli ste sa aj socio-ekonomickej situácie na Slovensku, k tomu tiež poviem pár viet. Áno, jeden svedčí v 86 prípadoch, druhý v 80 prípadoch, ja len nerozumiem, ako svedectvo takýchto univerzálnych kajúcnikov môžu byť kardinálne svedectvá na to, aby sa na základe takýchto výpovedí brali ľudí do väzby, resp. aby sme ich stíhali. Je to proste tak. Univerzálny svedok je proste univerzálny svedok a robí to, čo robiť má alebo to, čo mu niekto poradí.
Na základe takýchto svedectiev, na základe takýchto kajúcnikov môže vládna koalícia zbaliť do väzby koho chce, kedy chce a kohokoľvek. Súhlasím s vami aj s tým, keď ste rozprávali, v akom ekonomickom a sociálnom stave je Slovenská republika. Máte absolútnu pravdu. Nevedia riadiť štát, nevedia s nami bojovať v politickom zápase, teda v riadnych parlamentných voľbách, tak preto zneužívanie trestného práva v politickom procese.
Sedemdesiat percent ľudí nedôveruje tejto vláde. Myslím si, že to je veľký výkričník pre nich, a preto sa snažia umlčať ústa lídrovi najsilnejšej politickej strany Robertovi, Robertovi Ficovi. A všetci dobre vieme, že tá kolúzna väzba pre Roberta Fica je absolútny nezmysel.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:34 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:35

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážený pán kolega poslanec Dušan Muňko, začal si tým, že si spomenul uznesenie, ktoré obvinilo Roberta Fica zo zosnovania zločineckej skupiny a rôznych ďalších trestných činov. Zúfalstvom je, že málokto si uznesenie prečítal celé. Teda ani to by nebol problém, len nech sa k nemu nevyjadruje, čo sa týka mnohých novinárov, komentátorov, poslancov koalície.
A rád by som upozornil na jednu vec, o takzvaných nespochybniteľných dôkazoch nemôžeme hovoriť, to je na posúdení súdom. A viem, že mnohí novinári používajú takéto vyjadrenia aj v tituloch článkov. Ide však čisto o mediálny prostriedok, ako článok predať. V oboch vyššie spomenutých uzneseniach, ktoré boli predložené verejnosti, týkajúce sa Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, je viac dôkazných prostriedkov, teda viac výpovedí svedkov než dôkazov. Svedkovia sú z hľadiska právnej teórie považovaní za prameň dôkazov.
A tu sa pozastavím, pretože jedným zo svedkov a teda prameňom dôkazov je aj Ľudovít Makó. O ňom už bolo porozprávané veľa, takže nebudem sa dotýkať jeho prípadu, len chcem spomenúť, že kedysi za socializmu bola krčma Fajka vedľa Sovietskej knihy, vedľa Kostola svätej trojice a tam sa dali nájsť za 200 korún a tri pivá svedkovia z radov Cigánov, ktorí všetko videli, všetko počuli alebo nič nevideli, nič nepočuli, boli tam, prišli na súdy a svedčili. Čiže tí socialistickí sudcovia už ich poznali a ani ich nepripúšťali do procesu, do svedeckého procesu. Na tejto úrovni... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:35 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:37

Stanislav Kubánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán kolega Muňko, vo svojom vystúpení si hovoril o vznesení obvinenia pre najsilnejšieho opozičného politika Roberta Fica, ale to samotné uznesenie má viacero formálnych, obsahových, ako aj zákonných nedostatkov, čo nakoniec potvrdili aj viacerí uznávaní právnici. Toto je cieľ vládnej koalície, aby umlčali najsilnejšieho politika, opozičného politika, ale toto nemá však nič s demokraciou a spravodlivosťou spoločné a Slovensko sa zaraďuje medzi autokratické režimy. Nie je to útok len na lídra opozície a opozíciu ako takú. Je to predovšetkým útok na demokraciu.
Vážení kolegovia, uvedomte si, že Robert Fico nezastupuje len stranu SMER a jej poslancov. Zastupuje v Národnej rade predovšetkým ľudí a státisíce voličov. Vzatím do väzby opozičného lídra, ktorý je bez právoplatného rozhodnutia súdu nevinný, výrazne zasahujete do slobody výkonu mandátu poslanca Národnej rady a zároveň beriete právo státisícom ľudí, aby boli v Národnej rade zastúpení svojím volebným zástupcom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 14:37 hod.

Ing.

Stanislav Kubánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video