65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

4.5.2022 o 10:12 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 10:09

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, predložený návrh zákona bol vypracovaný najmä z dôvodu implementácie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Únie a dokladov o pobyte vydávaných občanom Únie a ich rodinným príslušníkom vykonávajúcim svoje právo na voľný pohyb.
Požiadavkou tohoto nariadenia je vybavenie občianskych preukazov pamäťovým médiom, ktoré bude obsahovať biometrické údaje tváre a odtlačkov prstov a tiež umožnenie bezkontaktného prístupu k uloženým údajom.
Návrhom sa tiež zavádza možnosť svojpomocného odblokovania bezpečnostného osobného kódu slúžiaceho na elektronickú komunikáciu s orgánmi verejnej správy prostredníctvom kódu pre odblokovanie.
Zákon ďalej upravuje ustanovenia o predkladaní dokladov pri podávaní žiadostí o vydanie občianskych preukazov, ustanovenia o zasielaní vyhotovených občianskych preukazov a ďalšie zmeny, ktoré si vyžiadala aplikačná prax.
Návrhom sa zároveň upravuje aj zákon o správnych poplatkoch a zákon o cestovných dokladoch. V zákone o správnych poplatkoch sa upravujú ustanovenia ohľadom oslobodenia od správnych poplatkov. V zákone o cestovných dokladoch sa vypúšťajú niektoré povinnosti pri podaní žiadosti o vydanie cestovného dokladu, zosúlaďujú sa ustanovenia o zasielaní cestovných dokladov so zákonom o občianskych preukazoch a upravuje sa rozsah údajov, ktoré sa nachádzajú v evidencii cestovných dokladov.
Pripomienky uvedené v spoločnej správe, ktoré vzišli z rokovaní výborov Národnej rady, odporúčam schváliť.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vás záverom požiadať o podporu predloženého návrhu zákona. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

4.5.2022 o 10:09 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:12

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ako gestorský výbor k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 395/2019 Z. z. o občianskych preukazoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 73/2020 Z. z. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 828, podáva Národnej rade v súlade s § 79 ods. 1 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky spoločnú správu výborov.
Národná rada uznesením č. 1204 z 1. februára 2022 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výboru pre obranu a bezpečnosť. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Výbory Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým bol návrh zákona pridelený zaujali k nemu nasledovné stanoviská:
– ústavnoprávny výbor uznesením č. 454 z 9. marca 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi,
– výbor pre financie a rozpočet uznesením č. 290 z 10. marca 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi,
– výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 137 z 10. marca 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi,
– výbor pre obranu a bezpečnosť uznesením č. 136 zo 14. marca 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III spoločnej správy vyplynuli tri pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.
Gestorský výbor odporúča o návrhoch výborov Národnej rady, ktoré sú uvedené v spoločnej správe hlasovať takto: hlasovať spoločne o bodoch 1, 2 a 3 zo spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade predmetný návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v spoločnej správe.
Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená uznesením gestorského výboru č. 148 dňa 25. apríla 2022.
Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady v znení neskorších predpisov.
Ďakujem veľmi pekne, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

4.5.2022 o 10:12 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:15

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Takže vzhľadom na prerokovanie vládneho návrhu zákona v druhom čítaní v Národnej rade na schôdzi so začiatkom 26. apríla 2022 je nevyhnutné navrhovaný dátum účinnosti 1. máj 2022 posunúť na neskorší termín. Nový dátum účinnosti reaguje na potrebu vytvorenia dostatočného časového priestoru na zabezpečenie realizácie vydávania občianskych preukazov s čipmi s biometrickými údajmi.
Takže prečítam vám pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Lukáša Kyselicu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 395/2019 Z. z. o občianskych preukazoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 73/2020 Z. z. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 828. Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 395/2019 Z. z. o občianskych preukazoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 73/2020 Z. z. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony sa mení takto:
V čl. IV sa slová "1. mája 2022" nahrádzajú slovami "1. januára 2023".
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.5.2022 o 10:15 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:17

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja tak v krátkosti, ja sa chcem spýtať kolegov z koalície, že pri návrhu zákona, či sa neráta s takou možnosťou, že sa niektoré termíny nestíhajú kvôli technickým možnostiam, či to len tak strelíte dátum od kolena a potom to nestíhame, keď vám povedia nejakí odborníci, a prekladá sa to. Že či sa to nedá už riešiť dopredu s predstihom a potom zbytočne sa tu nezdržiavame, nedávame pozmeňujúce návrhy alebo doplňujúce návrhy a podobne. Ako ja si myslím, že je to normálne, že sa spýtame nejakých odborníkov, že či to vieme po technickej stránke stihnúť, alebo nie. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2022 o 10:17 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:18

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

65.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, v rámci predmetného návrhu sa v nadväznosti na nové nariadenia Európskej únie o Schengenskom informačnom systéme rozširuje okruh jeho používateľov o orgány registrujúce lode a lietadlá a upravuje sa postup pri registrácii týchto dopravných prostriedkov. Návrh zákona tiež kompetenčne upravuje aplikáciu nariadenia Európskej únie o riešení šírenia teroristického obsahu online a rozhodnutia Rady (EÚ) o spolupráci medzi úradmi pre vyhľadávanie majetku v členských štátoch pri vypátraní a identifikácii príjmov z trestnej činnosti.
Do zákona sa zavádza základná štruktúra Policajného zboru, čiže Prezídium Policajného zboru, útvary Policajného zboru s pôsobnosťou pre celé územie Slovenska a útvary Policajného zboru s miestnou pôsobnosťou. Základné pravidlá o zriaďovaní a zrušovaní policajných útvarov ostávajú nezmenené, zriaďuje a zrušuje ich minister vnútra na návrh prezidenta Policajného zboru. Okrem toho sa špecificky upravuje postavenie kriminalistického a expertízneho ústavu. Návrh zákona obsahuje tiež úpravu niektorých oprávnení príslušníkov Policajného zboru s cieľom zefektívniť plnenie základných úloh Policajného zboru. Za týmto účelom sa zjednodušuje administratívny postup pri zaistení osoby a explicitne sa umožňuje umiestňovanie osôb obmedzených na osobnej slobode do určeného priestoru na policajnom útvare namiesto ich umiestňovania v celách policajného zaistenia. Vypúšťa sa tiež používanie menovky na služobnej rovnošate, ktorá bude naďalej obsahovať identifikačné číslo policajta.
Pripomienky uvedené v spoločnej správe, ktoré vzišli z rokovaní výborov Národnej rady, odporúčam schváliť.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vás záverom požiadať o podporu predloženého materiálu. Ďakujem pekne.

Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

4.5.2022 o 10:18 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:20

Ján Benčík

Vystúpenie v rozprave 10:23

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Takže budem sa venovať rovno pozmeňujúcemu návrhu, ktorý sme pred chvíľou odovzdali na organizačný odbor, takže všetky body z pozmeňujúceho návrhu vlastne reagujú na stanovisko Kancelárie Národnej rady, ktoré boli predmetom diskusie najmä na ústavnoprávnom výbore. Zmeny boli pripravené v spolupráci s vecnými útvarmi Policajného zboru a ministerstva dopravy a tiež odsúhlasené Odborom legislatívy a práva Kancelárie Národnej rady.
V bode 1 sa rozširuje rozsah štátov, ktoré uplatňujú nariadenie EÚ o riešení šírenia teroristického obsahu online a jeho štáty EHP, teda Nórsko, Island, Lichtenštajnsko. Ide vlastne o doplnenie vymedzenia členského štátu v súlade s nariadením EÚ 2021/784, ktoré sa vzťahuje aj na štáty, ktoré sú zmluvnou stranou dohody o EHP.
V bode 2 sa upravuje znenie o rozsahu letov v rámci EÚ, na ktoré sa uplatňuje rovnaký režim ako na lety mimo EÚ. Takže podľa vládneho návrhu sa mal v úradnom vestníku Európskej únie uverejňovať zoznam letov v rámci Únie, pri ktorých sa poskytujú záznamy o cestujúcom. V úradnom vestníku sa však neuverejňuje zoznam letov, ale zoznam členských štátov, ktoré uplatňujú rovnaký režim na lety mimo Únie, aj na lety v rámci Únie. Keďže Slovenská republika tiež využíva túto možnosť danou smernicou, primerane tomu sa upravuje znenie príslušného ustanovenia.
V bode 3 sa explicitne uvádza právomoc dopravného úradu poskytovať údaje z neverejnej časti registra lietadiel. Táto právomoc sa dopĺňa, čo vyplýva vlastne aj z navrhovaného § 26 ods. 8 a v bode 4 sa posúva nadobudnutie účinnosti zákona o mesiac, to jest na 1. júl 2022.
Takže teraz prečítam pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Lukáša Kyselicu, Jany Majorovej Garstkovej a Marcela Mihalika k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 908.
1. V čl. I v bode 24 § 29b sa za odseky 2 vkladá nový odsek 3, ktorý znie:
„(3) Iným členským štátom Európskej únie podľa ods. 2 sa rozumie aj iný zmluvný štát Dohody o Európskom hospodárskom priestore.".
Doterajší odsek 3 sa označuje ako odsek 4.
2. V čl. I bod 40 znie:
„(40) V § 69i ods. 1 znie:
„(1) Letecký dopravca je povinný poskytovať národnej ústredni záznam o cestujúcom pri každom lete mimo Európskej únie aj pri každom lete v rámci Európskej únie.".
Poznámka pod čiarou k odkazu 27ef sa vypúšťa.
3. V čl. II v bode 2 sa za slová „(§ 26 ods. 7)," vkladajú slová „poskytuje údaje z neverejnej časti registra lietadiel (§ 26 ods. 8)".
4. V čl. VI sa slová „1. januára 2022" nahrádzajú slovami „1. júla 2022".
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.5.2022 o 10:23 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:27

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Nakoľko je predložený ďalší pozmeňujúci návrh legislatívno-technického charakteru, dátum hlasovania, termín hlasovania oznámim dodatočne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.5.2022 o 10:27 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:28

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, toto je veľmi jednoduchá novela, ktorá je, zvyšuje transparentnosť archívov Štátneho ústavu Dionýza Štúra, geologického ústavu Dionýza Štúra, ktoré obsahujú takzvané záverečné správy z prieskumov. Na Slovensku sa už vyše sto rokov robia geologické prieskumy, vytvárame tak z každého jedného geologického prieskumu, jeho záverečná správa sa zo zákona ukladá v štátnom ústave, v Štátnom geologickom ústave Dionýza Štúra, a vytvárame tak jedinečný archív poznatkov o pôde a horninách, na ktorých stojí Slovensko.
Malo to ale jednu, jednu naozaj vadu, že tieto informácie, ktoré v minulých rokoch čoraz viac zaujímajú bežnú verejnosť, pretože často sa chce dozvedieť, či jej prostredie je zdravé a či nie je kontaminované, či v tom prostredí nie sú napríklad environmentálne záťaže alebo zvyšky nejakej priemyselnej výroby. Za týchto okolností vysvitlo, že predošlé vlády na časť týchto záverečných správ umožnili uvaliť tabu alebo embargo, informačné embargo na desať rokov. A to konkrétne súkromné spoločnosti, ktoré si dali urobiť prieskumy. Vysvitlo to pri kauze otázok okolo Istrochemu, kde práve súkromný vlastník Istrochemu Duslo Šaľa si dal urobiť takýto prieskum, ale keďže obsahoval hrozivé informácie o zlej kvalite podzemnej vody a takisto o veľkej environmentálnej záťaži, ktorá je v tejto, v tomto území, tak sa rozhodol využiť takúto výnimku a uvaliť na výsledky tej záverečnej správy desaťročné informačné embargo. Predkladaný zákon túto prax ukončuje. A na Slovensku pokiaľ prieskumy aj robí súkromník, my chápeme, že niekedy môže mať záujem, obchodný záujem utajiť, či objavil nejaké vzácne nerasty, alebo nejaké iné komodity, ale v prípade, že budú tieto záverečné správy obsahovať informácie týkajúce sa kvality životného prostredia, notabene zhoršenej kvality životného prostredia, nebudú smieť byť v žiadnom prípade utajované.
To je hlavný obsah, hlavný obsah zákona, novely zákona. Nemá dopad na životné prostredie ani na ďalšie sledované, sledované otázky.
Pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.5.2022 o 10:28 hod.

Ján Budaj

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:32

Vladimír Zajačik