65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 16:17 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega, jedna vec, ktorú ste vystihli celkom dobre, je to, že nech už sme akíkoľvek rôzni v tejto našej koalícii, jasne, máme jasne stanovené princípy a hodnoty. Vždy, keď dôjde na ťažké chvíle, ktorými sme si za tieto dva roky už prešli veľa, tak sme sa vždy vedeli cez ne nejak dostať, aj keď máme rôzne názory. My sme totiž, táto koalícia, spoločenstvo ľudí, ktoré sú odľava, sprava, konzervatívni, liberálni, akíkoľvek, ale sme tu to demokratické, čo v tejto spoločnosti je. A musíme vzdorovať klérofašistom, komunistom a kadekomu, ktorí sa snažia opäť zvrátiť kolobeh dejín podľa vzoru Marxa a kadekoho. Oni si to tak, proste naučili sa to za tých 40 rokov, no tak to proste stále verklíkujú dokola.
Čiže je to na nás, aký bude osud našej krajiny. Zatiaľ stojíme na správnej strane dejín aj na nich zostať musíme, nech to stojí čokoľvek. No len tak pripomeniem, viete, opozícia a hlavne tu niektorí tu majú také trefné poznámky, že rúška alebo že vás fotil štátny tajomník a podobné veci. To je všetko, čo majú k tomuto povedať. Pretože Rusko je pre nich vzorom, Putin je pre nich vzorom, pretože Rusko je krajina, kde predvčerom už vyslopali to, čo mali vyslopať zajtra. A toto sa im veľmi páči a tak aj rozmýšľajú.
Príjemný deň.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 16:16 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:17

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Presne aj ja som chcel povedať, že, Rado, si hovoril, že ten silný zážitok bol to, keď sa tu postavili poslanci a naozaj zatlieskali človeku, ktorý vlastným životom bráni svoju vlasť, a to je prezident Ukrajiny. Netlieskali tu len teda fašisti a odišli preč. Netlieskali tu len štyria, ktorí sedeli, a to boli Kuffa, Kuffa, Taraba a Čepček. A presne tiež rozprávajú ti, Rado, o tom, že ty si, natáčajú ťa, kto ťa natáča, kde sa natáča. Tieto ich invektívy, potom ti rozpráva o tom, že aké rúško nosil, aké nenosil rúško. K téme nepovie nič. Ale keď si pozriete, pozriete si ich facebook, tak to je presne jedna, jedna skupinka. Ja keď vidím týchto poslancov, keď vidím Tarabu, ako si skoro jazýčkovú šľahne, ako Brežnev a Husák, s Ficom, jak sa milujú, presne tá ich rétorika. Majú Boha v srdci, teda v srdci, majú Boha v svojom názve, oháňajú sa Bohom, ale v srdci ho nemajú. Ja keď čítam príspevky týchto ľudí o tom, že vlastne na Ukrajine sa nič nedeje, mne je ich ľúto. Mne je ľúto každého jedného kresťana. Ja verím v Boha, ale mne je ľúto každého jedného kresťana, ktorý počúva týchto ľudí a ich názory zdieľa. Toto je to, čo Slovensko rozdeľuje. Keď predstavitelia kresťanskej viery zdieľajú názory a šíria názory o tom, že na Ukrajine sa vlastne nič nedeje. Ale tebe potom, Rado, povedia, že vlastne teba prišiel natáčať niekto a to je trápne. To je trápne? Pre nich nie je trápne to, že Putin tam vraždí deti? O deťoch tu rozprávajú, rozprávajú o tom, že deti sa majú chrániť. Putin vraždí deti, Taraba!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 16:17 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:19

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Taraba, naozaj jak je to, pokiaľ je toto najväčšia výhrada voči môjmu príspevku, tak asi, dovoľte mi sa pousmiať. O prítomnosti pána štátneho tajomníka som sa dozvedel čírou náhodou, lebo je to môj priateľ, asi päť minút pred mojím vystúpením. Takže áno, pokiaľ je toto jediná výhrada. Ďakovať mu nebudem, v každom prípade ho môžem aspoň pozdraviť, nevedel som vôbec, že je vzadu.
Pán poslanec Benčík, ďakujem za reakciu doplňujúcu. No, propaganda, no, je to tak, je to asi predvoj všetkých týchto konfliktov, ktoré vznikajú, a musíme s tým bojovať.
Pán poslanec Krúpa, áno, vládnuť v tejto koalícii, ktorá je, ktorá je z hľadiska nejakých rozmiestnení názorových od ekonomicky viac ľavicovej až do ekonomicky viac pravicovej, v spoločenských otázkach od konzervatívnej po liberálnu, je naozaj veľmi ťažké, ale dôležité je, že teda máme tento tretí rozmer, tretí rozmer názorov na zahraničnú politiku a na obranu a na to, že čo je dôležité pre Slovensko. A v tomto sme, chvalabohu, naozaj že jednotní a to je naozaj skvelá správa, správa pre Slovensko.
Samozrejme, tým, že sme aj rôzne názorovo spektroví, spektrálni, takisto nemusíme mať všetci úplne rovnaký názor na pána prezidenta Zelenského. Ja som sledoval dianie aj volebné, teda volieb na Ukrajine a tiež som preferoval iného kandidáta, skôr pána Porošenka. Ale to je v tomto prípade absolútne jedno. Ide o to, že je to kandidát, je to prezident, ktorý zastáva Ukrajincov, zastáva pevným a rozhodným postojom proti agresii Putina, a my ho v tom musíme podporiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 16:19 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:19

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Hlasovanie bude dnes o sedemnástej
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

10.5.2022 o 16:19 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:19

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda za slovo. Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, predkladaná právna úprava nadväzuje na ostatnú novelu volebného zákona, ktorá vytvorila legislatívny priestor na špeciálnu úpravu hlasovania pre prípad pandémie. Riešením podľa predloženého návrhu zákona je doručovanie špeciálnych prenosných volebných schránok k voličom, ktorí by sa museli z dôvodu hrozby šírenia ochorenia COVID-19 zdržiavať v izolácii. Na zabezpečenie celého procesu sa navrhuje vytvoriť 315 volebných obvodov so sídlom v určených obciach, ktoré budú zabezpečovať činnosť špeciálnych volebných komisií.
Návrhom zákona sa upravuje komplexný proces špeciálneho spôsobu hlasovania vo všetkých jeho štádiách, zohľadňujúc špecifiká oproti hlasovaniu bežným spôsobom podľa volebného zákona.
Výslovne zákonom ustanovenou podmienkou na uplatnenie špeciálneho spôsobu hlasovania je, že k 30. septembru 2022 bude Úradom verejného zdravotníctva osobám pozitívnym na ochorenie COVID-19 alebo osobám, ktoré s nimi prišli do úzkeho kontaktu, nariadená izolácia alebo karanténa. Ak sa karanténne opatrenia uplatňovať nebudú, neuplatní sa ani postup podľa navrhovaného zákona.
V čl. II sa predlžuje lehota na uskutočnenie volieb do orgánov samosprávy obcí a volieb do orgánov samosprávnych krajov v rámci volebného obdobia s cieľom vytvoriť predpoklady na širší časový priestor na určenie vhodného termínu konania volieb.
V článku III novelizujúcom zákon o volebnej kampani sa precizuje úprava sankčného ustanovenia s cieľom predísť nesprávnej interpretácii.
Ministerstvo vnútra načasovalo predloženie tohto návrhu zákona tak, aby boli známe aspoň čiastočné trendy vo vývoji ochorenia COVID-19 a zároveň aby zákon mohol byť schválený a uverejnený v Zbierke zákonov ešte pred vyhlásením komunálnych volieb, ktoré sa očakáva v júni 2022.
Vážený pán podpredseda, vážené dámy poslankyne, páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o prerokovanie a podporu predloženého návrhu zákona. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

10.5.2022 o 16:19 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:25

Martina Brisudová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, vážená pani poslankyňa, vážení páni poslanci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ako gestorský výbor k vládnemu návrhu zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí a vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa konajú v roku 2022 v rovnaký deň a v rovnakom čase a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, podáva Národnej rade v súlade s § 79 ods. 1 zákona Národnej rady č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady spoločnú správu výborov Národnej rady.
Národná rada uznesením č. 1417 zo 4. mája 2022 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru a výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Výbory Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým bol návrh zákona pridelený, zaujali k nemu nasledovné stanoviská: Ústavnoprávny výbor uznesením č. 512 z 5. mája 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť. Výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 150 z 10. mája 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III spoločnej správy vyplynulo päť pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča o návrhoch výborov Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto: hlasovať spoločne o bodoch 1 až 5 zo spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade predmetný návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v spoločnej správe.
Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená uznesením gestorského výboru č. 151 z 10. mája 2022. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady v znení neskorších predpisov.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončila som.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

10.5.2022 o 16:25 hod.

Mgr.

Martina Brisudová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:28

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, pán minister, vážené panie poslankyne, páni poslanci, rokujeme o vládnom návrhu zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí a vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa konajú v roku 2022.
Tento návrh zákona hovorí o možnosti špeciálneho vykonávania volieb pre osoby, ktoré budú v karanténe alebo v izolácii. Na to, aby sme pochopili účel a cieľ tohto zákona, tak treba si vysvetliť, že aký je účel jednotlivých volebných komisií. Na jednej strane to, čo deklaruje pán minister a čo v zásade vychádza z ústavy, je základné politické právo, a to znamená aktívne volebné právo, právo voliť. Na druhej strane zákon o voľbách upravuje spôsob vykonávania voľby a určité kontrolné mechanizmy, ktoré majú zabezpečiť to, aby tie voľby prebehli riadne, aby sa eliminovali akékoľvek možné pokusy o akúkoľvek manipuláciu s jednotlivými hlasmi, resp. pri sčítavaní hlasov a pri ďalšej manipulácii s vôbec volebnými výsledkami.
No a na toto slúžia volebné komisie, ktoré sú zostavené v jednotlivých voľbách zo zástupcov jednotlivých politických subjektov, ktoré kandidujú v daných voľbách a ktoré majú právo si zvoliť svojich zástupcov do volebných komisií práve za tým účelom, aby skontrolovali, že volebný akt prebehol v súlade s pravidlami, v súlade so zákonom a v súlade so základnými demokratickými princípmi a právnym štátom.
Už aj dnes máme možnosť voľby z domáceho prostredia v prípadoch, ak je niekto dlhodobo na lôžku alebo dlhodobo chorý a nemôže využiť toto svoje aktívne volebné právo, tak môže požiadať, aby mohol voliť prostredníctvom tzv. prenosnej schránky, kde prídu vybraní členovia komisie, a môže odvoliť. V súčasnosti však ide o veľmi výnimočné prípady, ktoré musia byť preukázané, že spĺňajú podmienky na to, aby mohli takto voliť. Čiže je to veľmi obmedzená skupina voličov, ktorá v zásade nemá spôsobilosť nejakým zásadným spôsobom ovplyvniť, ovplyvniť voľby.
V tomto prípade však táto možnosť voľby prostredníctvom prenosnej schránky sa rozširuje na vopred nepredvídateľný počet voličov. A nepredvídateľný počet voličov ešte aj v tom, že títo nebudú musieť nijakým spôsobom preukazovať, že sú oprávnení takto, v zásade na diaľku alebo teda z domáceho prostredia, voliť. Prečo to je tak?
Je to tak preto, čo hovorí § 1 ods. 2 tohto návrhu zákona, ktorý hovorí, že postup podľa tohto zákona sa uplatní, ak sa k 30. septembra 2022 vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva z dôvodu ochrany verejného zdravia pred ochorením COVID-19 nariadi izolácia osôb pozitívnych na ochorenie alebo karanténa osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19.
Dnes nie je možné povedať ani predpokladať, aký okruh povedzme COVID-19, tak máme tu nejaký doklad, ktorým sa vedia preukázať, že spĺňajú predpoklady na to, aby mohli takto hlasovať špeciálne. Avšak v prípade osôb, ktorým bude nariadená povinná karanténa, tu nemáme žiaden doklad o tom, že tieto osoby spĺňajú podmienky na to, aby mohli takýmto spôsobom hlasovať. Teda z vlastného rozhodnutia, keď sa oni rozhodnú a keď povedia, že my sme boli v kontakte s pozitívnou osobou, tak im to zakladá právo takýmto spôsobom hlasovať. Čiže nemáme tu žiaden kontrolný mechanizmus, ktorý skontroluje to, kto je oprávnene alebo neoprávnene v karanténe.
No a ja sa chcem spýtať, za akým účelom takto potrebujeme rozšíriť okruh voličov, ktorí takýmto špeciálnym spôsobom môžu hlasovať. V doterajšom priebehu posledných dvoch rokov pandémie aj pozitívne testovaní prostredníctvom PCR testov mohli si ísť v respirátore nakúpiť do potravín, mohli ísť do lekárne, mohli ísť na poštu a mohli si zabezpečovať svoje nevyhnutné životné potreby. Takisto sa mohli stretnúť s ďalšími osobami, či už v potravinách, alebo pri iných službách, a to bolo v poriadku. Zrazu, keď tu máme voľby, tak nevieme spraviť nejaké vyčlenené miestnosti na to, aby takéto osoby v respirátoroch mohli, mohli prísť voliť. Toto považujem za absolútne absurdné, aby sme takýmto spôsobom vyčleňovali špeciálne skupiny, ktoré majú takýmto spôsobom voliť.
No a čo v tomto prípade vidím ako ďalší problém, je problém kontroly pri samotnom hlasovaní. Ako som povedal na úvod, tie volebné komisie majú svoj zmysel a účel z hľadiska kontroly v priebehu volebného aktu. V tomto návrhu zákona sa navrhuje, že z špeciálnych volebných komisií, ktoré budú takýmto spôsobom zriadené, sa vyžrebujú dvojice, ktoré postupne budú chodiť do jednotlivých volebných obvodov s týmito schránkami a budú v daných miestach zabezpečovať kontrolu nad dodržiavaním volebného aktu.
No a tu vidíme zásadný problém, pretože tieto dvojčlenné komisie môžu byť naozaj zložené veľmi jednostranne a nejaká, nejaká bezpečnosť, resp. objektivita pri vykonávaní tohto volebného aktu je tu veľmi diskutabilná a vidíme tu naozaj obrovské riziko možnosti manipulácie s volebnými lístkami a zneužitia.
Úrad verejného zdravotníctva môže vyhlásiť ohniská nákazy, kde budú celé obce alebo iné územné celky vyhlásené v karanténe a kde sa na konci dňa bude len takýmto spôsobom voliť, čo považujeme za absolútne neprimerané účelu a v čom vidíme naozaj obrovské možné riziko manipulácie s volebnými lístkami, pretože v takomto prostredí, keď niekto, dvaja členovia volebnej komisie prídu niekde do miesta bydliska osôb v karanténe, tak tá manipulácia alebo možnosť manipulácie s týmito volebnými lístkami, resp. spôsobom, spôsobom voľby a hlasovania je obrovská.
Čiže neexistuje tu kontrola takéhoto volebného aktu a, samozrejme, ani kontrola samotnej, samotnej karantény, resp. samotných osôb, ktoré v karanténe majú byť. Čiže považujeme to za neprimerane rozširovanie, za neprimerané rozširovanie tejto možnosti vykonávania volieb takýmto spôsobom, a myslíme si, že akceptovateľné by bolo, ak by sa to vzťahovalo len na osoby, ktoré majú osvedčenie z PCR testu, že sú pozitívne testované, že naozaj majú, majú covid. V takom prípade by sme si to ešte vedeli predstaviť, ale nevieme si to absolútne predstaviť v prípade osôb, ktoré sú v karanténe, čo sa nedá nijakým spôsobom hodnoverne doložiť, a títo budú mať takéto špeciálne postavenie pri voľbách, kde absentuje dostatočná kontrola a záruky na to, aby ten volebný akt prebiehal v súlade s pravidlami.
Preto my navrhujeme, aby, pani spravodajkyňa, sa tento návrh zákona vrátil navrhovateľovi na dopracovanie, a dávame návrh pánovi ministrovi, aby sa zúžil tento okruh ľudí, ktorí, ktorým bude môcť byť takýmto spôsobom umožnené hlasovať, len na osoby, ktoré preukázateľne budú pozitívne testované na COVID-19.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2022 o 16:28 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:38

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som si vás vypočul a myslím si, že neviem, či vieme, o čom sa tu konkrétne momentálne teraz bavíme. Ja pôsobím aj v samospráve. A neviem, či viete, lebo hovoríte, keby bolo nejaké ohnisko a bol by tam väčší počet občanov alebo obyvateľov, že ako by to mohlo byť falšované a podobne. Nie, tak to nie je. Však dnes bežne fungujú, sú aj domovy dôchodcov alebo rôzne iné zariadenia, kde sú ľudia imobilní a prichádzajú tam častokrát z volebnej komisie alebo z okrskovej komisie tiež náhodne vyžrebovaní alebo vybraní dvaja členovia a prídu tam s tou urnou a bez problémov sa to tam odovzdá. Však tieto voľby sú demokratické a ja si myslím, že nemali by sme ľuďom brániť ísť voliť. A tí, ktorí nebudú môcť, keď budú pozitívni alebo teda budú v karanténe, tak neohrozujme voličov, ktorí budú zdraví a budú môcť chodiť bežne k voľbám.
Ja si myslím, že tento návrh je dobrý, je to to najlepšie, čo momentálne v tejto situácii môže byť. Situácia, naozaj vieme, že nás tá prvá vlna prekvapila, nevedeli sme, že čo robiť. Ale momentálne je to dobre pripravené a mrzí ma, že to idete spochybňovať zrovna vy, ktorí keď vám vyhovovalo dvojkolové voľby alebo jednokolové, tak ste si to prispôsobovali podľa svojich kandidátov. Taká je pravda. My toto robíme, aby to bolo čo najdemokratickejšie pre občanov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 16:38 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:39

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Ja by som sa tiež chcela zastať tohto zákona. A keďže máme spojené voľby do obecných zastupiteľstiev aj do VÚC-iek, tak časový priestor je veľmi zúžený, pretože voľby by mali byť pravdepodobne 22. októbra a my potrebujeme, aby ten zákon bol účinný. A vzhľadom na to, že mimoriadne situácie si vyžadujú aj mimoriadne riešenia, tak navrhuje sa, aby bolo umožnené hlasovať v spojených voľbách aj voličom, ktorým bola nariadená izolácia alebo karanténa, avšak špeciálnym spôsobom, tak aby bola zabezpečená ochrana verejného zdravia. Máme tam aj časový priestor, takže už nie je možné čakať a myslím si, že kto chce podvádzať, bude podvádzať, ale zatiaľ ja nemám taký dojem, že by vlastne v týchto komisiách boli takí ľudia, ktorí budú podvádzať, pretože sa to dá potom zistiť iným spôsobom. Takže ja si myslím, že musíme byť pripravení, pretože aj keď nenosíme rúška, aj keď sa tešíme, že žijeme normálny život, ako to bolo pred pandémiou, tak, ako sa hovorí ľudovo, čert nespí a môže nás skutočne tá pandémia prekvapiť a potom budeme vlastne kritizovaní za to, že sme neumožnili ľuďom, ktorí vlastne boli pozitívni na COVID-19, prípadne boli v karanténe, voliť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 16:39 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:41

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja si pamätám, keď vrcholila pandémia, tak opozícia často túto tému zneužívala na to, že keď prídu voľby, tak vlastne k voľbám nebudú pripustení ľudia, ktorí sú buď v karanténe, alebo nie sú zaočkovaní. Týmto návrhom zákona dáva ministerstvo vnútra úplne jasnú odpoveď, že aj ľudia, ktorí budú nakazení covidom-19, či sú očkovaní, alebo neočkovaní, budú mať dodržané volebné právo, budú môcť voliť a práve tieto volebné špeciálne komisie prídu k nim domov s prenosnou schránkou, urnou, kde odvolia.
Nie je to nič neštandardné. Pán Susko, vy sám ste spomenul v rozprave, že vlastne takto to prebieha, ak sú nejakí ľudia chorí, si požiadajú o túto komisiu, aby za nimi prišla. Takže nejde o žiadny nezvyčajný akt.
Takisto ste hovorili, že môže dôjsť k manipulácii s volebnými výsledkami. Tieto urny štandardne bývajú zabezpečené, donesú sa tieto hárky do volebných okrskových komisií. Takisto predtým títo občania musia v stanovenej lehote požiadať, aby táto komisia za nimi prišla. To znamená, že táto komisia nemôže len chodiť si takto benevolentne, voľno. Takže ja si myslím, že je to veľmi dobrý, správny ťah zo strany ministerstva vnútra, aby aj ľudia, ktorí budú v karanténe, bolo im umožnené voliť. Spomínali ste, že by sa mali vytvoriť špeciálne popri volebných komisiách komisie, kde môžu prísť ľudia, ktorí sú infikovaní, odvoliť, ale môže mať niekto náročný priebeh ochorenia. To znamená, bude imobilný, dýchavičný a tak ďalej. Takže vyjdeme aj takýmto voličom v ústrety, ktorí vlastne nebudú môcť sa hýbať, odvolia doma, v prirodzenom prostredí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2022 o 16:41 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video