66. schôdza

14.6.2022 - 30.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

16.6.2022 o 14:40 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

14:25

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň, dovoľte mi zastúpiť pani ministerku pri otázke. Táto odpoveď je trochu dlhšia a budem ju čítať, vypracovala ju pani ministerka Kolíková.
Neviem, z akých podkladov vychádzala pani sudkyňa Kosová, ja som však vychádzala z podkladov, ktoré mi jednak poslal sám pán Dr. Fitt, z podkladov, ktoré mi zaslal špeciálny prokurátor, a z podkladov, ktoré mi zaslal riaditeľ NAKA.
Dôvodom odvolania predsedu súdu bolo to, že počas dní 25. 4. až 26. 4. Dr. Fitt nekonal tak, ako sa od predsedu súdu očakáva. Teda nielenže sám ako predseda súdu pri výnimočnej situácii na súde sa nedostavil do budovy súdu, aby prispel k jej riešeniu, ale dokonca dňa 25. 4. aj v čase, kedy sa v budove súdu nachádzal, bol pasívny k jej riešeniu, a dokonca dňa 25. 4. aj v čase, kedy sa... prepáčte mi. Bol pasívny, nepriznal sa k tomu, že je predseda súdu a nijako neprispel k riešeniu vzniknutej výnimočnej situácie. Svojím pasívnym postupom tak prispel k tomu, že situácia zbytočne eskalovala a dospela do štádia, že na súde reálne hrozil zásah NAKA. Napokon svojím pasívnym prístupom spôsobil zmarenie úkonu v rámci vyšetrovania ešte predtým, ako došlo k záväznému posúdeniu, či povinnosť bola, či povinnosť súdu bola spis Nake vydať, alebo nevydať. Nesprával sa ako líder a manažér, nepostavil sa za svojich kolegov sudcov a zamestnancov súdu a riešenie výnimočnej situácie na súde nechal na nich.
Konkrétny priebeh okolností, z ktorých som vychádzala, bol nasledovný: Vyšetrovateľ NAKA v úradnom zázname zo dňa 26. apríla okrem iného zaznamenal, že v telefonickom rozhovore s Dr. Fittom v čase 17.15 h uviedol, že príslušníci NAKA boli už v poobedných hodinách na Okresnom súde Bratislava III za účelom vydania veci a že sa chce s predsedom súdu dohodnúť, ako by sa to malo vyriešiť bez násilného vniknutia do budovy. Taktiež mu podľa tohto úradného záznamu mal uviesť, že v prípade, ak nenájdu riešenie, môže alebo bude vykonaná prehliadka priestorov na Okresnom súde Bratislava III.
Na toto mu mal predseda súdu uviesť, že on nikam nejde, na súd nepríde, je po pracovnej dobe a že sa na súd príde najskôr, a že na súd príde najskôr na druhý deň. Nakoľko sa mal spis nachádzať v utajovanej miestnosti, čo potvrdil v telefonickom rozhovore okrem zákonnej sudkyne a zodpovednej pracovníčky aj sám predseda súdu, a keďže bol dohodnutý ranný termín stretnutia – počkajte, zistíme, kto sa s kým išiel stretnúť – s predsedom súdu, vyšetrovateľ NAKA sa rozhodol, že nedoručí príkaz na prehliadku iných priestorov, a teda zatiaľ nevykoná prehliadku budovy súdu, keďže tieto skutočnosti považoval za dostatočnú garanciu na to, aby nemusel vykonávať prehliadku budovy Okresného súdu Bratislava III a aby nemusel pristúpiť k násilnému vniknutiu do priestorov tejto budovy.
Z úradného záznamu spísaného službukonajúcim sudcom o udalostiach dňa 26. apríla vyplýva, že po príchode na súd mu príslušníci NAKA oznámili, že disponujú príkazom na vykonanie prehliadky nebytových priestorov, konkrétne budovy Okresného súdu Bratislava III. Uviedli, že daný príkaz podpísaný príslušným prokurátorom majú pri sebe, ale zatiaľ chcú doručiť iba výzvu na vydanie veci.
Službukonajúci sudca uvedenú výzvu prevzal s ústnym aj písomným vyjadrením, že o danom spise nič nevie, netýka sa prípravného konania a ani senátu, kde je zákonným sudcom. Nakoľko bola výzva adresovaná Okresnému súdu Bratislava III, službukonajúci sudca vec telefonicky oznámil predsedovi súdu Dr. Fittovi. Na základe usmernenia predsedu súdu službukonajúci sudca príslušníkom NAKA oznámil, že vec sa bude zákonným spôsobom riešiť v najbližší pracovný deň po začiatku riadnej pracovnej doby.
V rozhodnutí o odvolaní som uviedla tri dôvody, pre ktoré som považovala za nevyhnutné odvolať Dr. Fitta z predsedu, z funkcie predsedu súdu. Išlo jednak o zatajenie sa ako predsedu súdu, keď komunikoval s príslušníkmi NAKA v trestnej kancelárii dňa 25. apríla v poobedných hodinách. Vtedy bol doktor... (Zaznievanie zvukového signálu upozorňujúceho na ukončenie časového limitu.) Mám ešte tri riadky. Vtedy bol Dr. Hlavoňovou predstavený ako kolega, sám od seba neuviedol, že zastáva funkciu predsedu súdu. Ďalším dôvodom bolo jeho odmietnutie dostaviť sa do budovy súdu, hoci bol vyšetrovateľom NAKA a službukonajúcim sudcom upovedomený o udalostiach na súde. Tretím dôvodom bolo to, že napriek jeho ubezpečeniu, ktoré dal telefonicky v podvečer predchádzajúceho dňa príslušníkom NAKA, že spis sa nachádza na súde, nezabezpečil, aby tento spis zostal na súde do druhého dňa, kde mali na súd opätovne prísť príslušníci NAKA.
Skryt prepis

16.6.2022 o 14:25 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja chcem ešte povedať a pánovi ministrovi dať aj doplňujúcu otázku, ale najprv trošku obšírnejšie. Sudkyňa Kosová ďalej hovorí, že ona si vie predstaviť len takých sudcov, teda pani ministerku Kolíkovú spomína, ktorí s ňou majú jasné hodnotové nastavenie a sú nadšení zo súdnej mapy. Tí, ktorí nie sú nadšení zo súdnej mapy, tak tých sa chce zbaviť, podľa nej. A ministerka sa pri odvolávaní predsedu súdu vlastne jednoznačne postavila na stranu NAKA, príslušníkov NAKA, akoby ju nezaujímalo, že vlastne sa chceli dostať k spisu, čo nielen sudcu, ale aj ďalších sudcov pobúrilo, keďže to považujú za zásah do svojej nezávislosti.
Pán minister, vy to ako vnímate?
Skryt prepis

16.6.2022 o 14:40 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Ja to vnímam tak, že sudcovia si už dávno-pradávno pomýlili svoju tzv. nezávislosť so svojvoľnosťou, a vidíme, v akom stave je súdnictvo. A plne v tomto stojím za ministerkou Kolíkovou.
Ďakujem.
Skryt prepis

16.6.2022 o 14:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Sudík, Šudík, prepáčte, podľa zákona 269/2018 o zabezpečovaní kvality vo vysokoškolskom vzdelávaní sú vysoké školy povinné zosúladiť všetky svoje študijné programy so štandardami vydanými Slovenskou akreditačnou agentúrou pre vysoké školstvo do dvoch rokov po zverejnení týchto štandardov. Tieto štandardy boli zverejnené dňa 1. septembra 2020, teda všetky vysoké školy sú povinné zosúladiť s nimi svoje študijné programy do 31. augusta ´22. Mali teda priestor dva roky.
Súčasťou zosúladenia je počas týchto dvoch rokov aj úprava existujúcich študijných programov. Ak vysoká škola požaduje v tomto akademickom roku (´21/´22) s odvolaním sa na nové zosúladenie so štandardami dodatočné povinnosti, napríklad vykonávanie nových alebo iných predmetov, bola povinná to študentom oznámiť už pri zápise v roku ´21. Dodatočné pridávanie predmetov a požiadaviek počas akademického roka nie je v súlade so zákonom 131/2002 o vysokých školách.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

16.6.2022 o 14:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Ďakujem za vašu odpoveď a tak aj pošlem študentom odkaz, aby sa naďalej obrátili už na svoje školy a univerzity a nie na ministerstvo. Ďakujem.
Skryt prepis

16.6.2022 o 14:40 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Tak, presne tak. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

16.6.2022 o 14:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Vladimír Lengvarský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán poslanec, dovoľte mi, aby som odpovedal na vašu otázku. V rámci kapitoly Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky komponent 11 Moderná a dostupná zdravotná starostlivosť, nová sieť nemocníc, ministerstvo zdravotníctva počíta s investíciami do moderných budov a technického vybavenia pre zefektívnenie klinických a prevádzkových procesov a dosiahnutie lepšieho komfortu pre pacientov a personál, ako aj zníženie rizika nozokomiálnych nákaz. Naším cieľom je tiež zabezpečenie dostupnosti ústavnej a zdravotnej starostlivosti garantovanou optimalizáciou siete v počte 2 818 lôžok v úplne nových nemocniciach a 548 lôžok v nemocniciach po rozsiahlej renovácii. Aj po schválení uznesenia vlády, ktoré sa bude týkať štátnych nemocníc, o ktorom som hovoril v predchádzajúcej odpovedi, sa budú môcť ďalšie nemocnice – štátne aj neštátne – uchádzať o financie v tomto komponente na základe presne stanovených kritérií v príslušných výzvach k jednotlivým investíciám, ktoré vyhlásime v súlade s naším zverejneným harmonogramom, teda v septembri 2022.
Kritériá hodnotenia projektu budú stanovené vo výzve. Všetci záujemcovia budú mať teda rovnaké šance na schválenie svojho projektu. Je v našom záujme, aby sa z plánu obnovy a odolnosti podporilo čo najviac nemocníc tak, aby sa mohli kvalitnejšie postarať o svojich pacientov v regiónoch.
Rezort tiež kumuluje dáta o nemocniciach tak, aby aj v prípade vyčerpania prostriedkov z plánu obnovy a odolnosti sa mohlo naďalej pokračovať v rekonštrukciách či v stavbách nemocníc aj z iných zdrojov.
Ďakujem.
Skryt prepis

16.6.2022 o 14:40 hod.

brig. gen. MUDr. MPH

Vladimír Lengvarský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Vladimír Lengvarský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán poslanec, nechcem tu vlastne opakovať to, čo som hovoril v odpovedi pánovi poslancovi Šudíkovi, takže iba ten záver. Do roku dvetisícdva... v septembri 2022 budú zverejnené výzvy, či už na výstavbu nových nemocníc, alebo na, ktoré teda nie sú štátnymi nemocnicami, a takisto aj na rekonštrukčné a ďalšie projekty. A, samozrejme, pokiaľ tí jednotliví záujemcovia, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti splnia kritériá, ktoré budú vo výzve, tak, samozrejme, budú podporené a ministerstvo zdravotníctva ako také určite túto výstavbu podporí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

16.6.2022 o 14:40 hod.

brig. gen. MUDr. MPH

Vladimír Lengvarský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem veľmi pekne, vážený pán minister, za vašu odpoveď. Ono, ak dovolíte, hádam by som ešte túto otázku doplnil. Vieme všetci veľmi dobre, že naša rimavskosobotská nemocnica má 138 rokov a má skutočne významnú históriu. My sme tu mali fantastické oddelenia, či je to krčné, ušné, nosné, očné, infekčné. Tieto oddelenia všetky boli porušené. A práve na jar tohoto roku prišla správa do Rimavskej Soboty, kde skutočne ste vyľakali občanov regiónu Gemera-Malohontu, nie vy teda, samozrejme vec, ale že teda táto nemocnica sa má zrušiť. Vy ste mi odpovedali, že nie je to pravda, že skrátka nebude to nemocnica ani piatej kategórie, ani nebude to ako doliečovák, a ba práve opačne, vy teda v danom prípade urobíte všetko pre to, aby nemocnica Rimavská Sobota bola vybudovaná, dokonca taká istá nemocnica ako v Michalovciach, ako som to tam napísal.
Pán minister, skutočne, my máme tam významných lekárov. Spomeniem len niektorých, či to bol bývalý pán doktor Demkovič, či pán doktor Malatinec, pán doktor Minárik, pán doktor Nagy. A teraz súčasného riaditeľa nemocnice máme fantastického, šikovného človeka pána doktora Hrubého, pána doktora Juhásza, to je primár aj chirurgického oddelenia, pána doktora Zachara, šéfa interného oddelenia. To sú ľudia, odborníci. Bola by obrovská škoda, keby ste nám nepomohli, a preto ja vás budem brať za slovo, vážený pán minister, ako ste povedali, my sa prihlásime do tej súťaže v druhom kole a že sa v Rimavskej Sobote skutočne podľa vašich slov, ako ste povedali, vybuduje nemocnica ako v Michalovciach.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

16.6.2022 o 14:40 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Vladimír Lengvarský
Skontrolovaný text
Ďakujem ti pekne. Teší ma, že máme aj v regiónoch kvalitných lekárov. Bodaj by sme ich mali čím viac.
Ďakujem.
Skryt prepis

16.6.2022 o 14:40 hod.

brig. gen. MUDr. MPH

Vladimír Lengvarský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video