66. schôdza

14.6.2022 - 30.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

22.6.2022 o 11:25 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:10

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Už som odôvodnil, áno, teraz som odôvodnil ten pozmeňujúci návrh a teraz ho idem prečítať.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Radovana Kazdu a Mariána Viskupiča k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 251/2012 Z. z. o energetike a o zemne a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 975.
1.V čl. I v 45. bode sa vypúšťajú slová „a 5".
2. V čl. I sa za bod 48. vkladajú nové body 49. a 50., ktoré znejú:
„49. V § 8 sa vypúšťa odsek 5.
50. V § 9 ods. 3 sa slová „jedného držiteľa povolenia" nahrádzajú slovami „jednu osobu, ktorej bolo vydané povolenie na podnikanie v energetike podľa § 6 ods. 2 (ďalej len „držiteľ povolenia")".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
3. V čl. I bod 49. znie:
„49. V § 11 ods. 1 písm. a), d) a e) sa za slovo „vstupovať" vkladajú slová „a vchádzať".".
4. V čl. I sa za bod 49. vkladá nový bod 50., ktorý znie:
„50. V § 11 ods. 1 písmeno f) znie:
„f) zriaďovať na cudzích nehnuteľnostiach mimo zastavaného územia obce24) elektroenergetické zariadenia a iné súčasti prenosovej sústavy a distribučnej sústavy, plynovody a plynárenské zariadenia prepravnej siete, distribučnej siete, zásobníka a zariadenia určené na ich ochranu, zabránenie ich porúch alebo havárií, alebo na zmiernenie dôsledkov porúch alebo havárií na ochranu života, zdravia a majetku osôb,".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
5. V čl. I sa za bod 51. vkladá nový bod 52, ktorý znie:
„52. V § 11 ods. 5 štvrtej vete sa slová „šiestich mesiacov" nahrádzajú slovami „dvoch rokov", slová "jedného roka" sa nahrádzajú slovami „troch rokov" a v piatej vete sa slová „šiestich mesiacov" nahrádzajú slovami „jedného roka".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
6. V čl. I bod 52. znie:
„52. V § 11 ods. 8 druhej vete sa slovo „oprávnený" nahrádza slovom „povinný" a na konci sa pripájajú tieto slová: „do troch mesiacov od oznámenia podľa odseku 2 alebo odo dňa vykonania oprávnenia podľa odseku 1 po prvýkrát; prílohou k návrhu na vykonanie záznamu do katastra nehnuteľností je aj geometrický plán stanovujúci rozsah vecného bremena".".
7. V čl. I bod 53. znie:
„53. V § 11 ods. 10 prvej vete sa slová „šiestich mesiacov" nahrádzajú slovami „dvoch rokov", slová ,jedného roka" sa nahrádzajú slovami „troch rokov", vypúšťa sa druhá veta a v poslednej vete sa slová „šiestich mesiacov" nahrádzajú slovami „jedného roka".".
8. V čl. I bode 54. § 11 ods. 12 druhej vete sa slová „je povinný na žiadosť poskytnúť'" nahrádzajú slovami „je povinný do 30 dní na žiadosť poskytnúť", v tretej vete sa slová „šiestich mesiacov" nahrádzajú slovami „dvoch rokov" a slová „jedného roka" nahrádzajú slovami „troch rokov" a vo štvrtej vete sa slová „šiestich mesiacov" nahrádzajú slovami „dvoch rokov".
9. V čl. I sa za bod 54. vkladá nový bod 55., ktorý znie:
„55. V § 11 ods. 15 sa na konci pripája táto veta: „Návrh na výmaz vecného bremena predkladá držiteľ osvedčenia do troch mesiacov od ukončenia činností podľa odseku 1.".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
10. V čl. I bode 57. § 11a ods. 11 sa slová „spôsobom umožňujúcim diaľkový prístup" nahrádzajú slovami „na svojom webovom sídle".
11. V čl. I bode 58. § 12 ods. 2 písm. d) sa za slovom „rozšírenie" vypúšťa čiarka a slová „rekonštrukciu alebo modernizáciu".
12. V čl. I bode 58. § 12 ods. 2 písmeno h) znie:
„h) prenos alebo distribúciu elektriny, ktoré predstavuje rekonštrukciu alebo modernizáciu existujúcej prenosovej sústavy alebo distribučnej sústavy prevádzkovateľa prenosovej sústavy alebo prevádzkovateľa distribučnej sústavy a ktoré bude prevádzkovať prevádzkovateľ prenosovej sústavy alebo prevádzkovateľ distribučnej sústavy,".
13. V čl. I bode 58. § 12 ods. 4 písm. b) bod 9. znie:
„9. súlad investičného zámeru s územným plánom obce preukázaný záväzným stanoviskom obce; pri výstavbe elektroenergetického zariadenia, ktoré slúži na prenos alebo distribúciu elektriny, môže byť súlad investičného zámeru s územným plánom obce nahradený súladom s územným plánom regiónu preukázaný záväzným stanoviskom samosprávneho kraja,".
14. V čl. I bode 60. § 5 odsek 2 znie:
„(2) Účastníkom trhu s elektrinou je
a) výrobca elektriny,
b) prevádzkovateľ prenosovej sústavy,
c) prevádzkovateľ distribučnej sústavy,
d) dodávateľ elektriny,
e) koncový odberateľ elektriny,
f) organizátor krátkodobého trhu s elektrinou,
g) výkupca elektriny,
h) agregátor,
i) prevádzkovateľ zariadenia na uskladňovanie elektriny,
j) energetické spoločenstvo,
k) prevádzkovateľ priameho vedenia.
l) iná osoba vykonávajúca činnosť podľa osobitného predpisu.31a)".
15. V čl. I bode 61. § 17 ods. 11 sa slová „ho doručí úradu" nahrádzajú slovami „informuje úrad o mieste zverejnenia cenníka na svojom webovom sídle".
16. V čl. I sa za bod 61. vkladajú nové body 62. až 64., ktoré znejú:
„62. V § 17a ods. 4 písm. d) sa za slovom „reklamácií" vypúšťa čiarka a slovo „sťažností".
63. V § 17b ods. 2 sa na konci pripájajú tieto vety: „Zmluvu o združenej dodávke elektriny alebo zmluvu o združenej dodávke plynu za cenu regulovanú úradom je možné vypovedať len podľa odseku 3. Na zmluvu o združenej dodávke elektriny za cenu regulovanú úradom a zmluvu o združenej dodávke plynu za cenu regulovanú úradom sa nevzťahuje § 17 ods. 4 až 6, ak dochádza k zmene ceny za dodávku elektriny, ceny za dodávku plynu alebo obchodných podmienok dodávky elektriny alebo dodávky plynu v dôsledku rozhodnutia úradu.".
Stále sme pri pozmeňujúcom bode 16.
64. V § 17b ods. 3 sa na konci pripája táto veta: „Ak zraniteľný odberateľ urobí do 31. marca prejav vôle ukončiť zmluvu o združenej dodávke elektriny alebo zmluvu o združenej dodávke plynu za cenu regulovanú úradom doručením oznámenia o výpovedi, zmluva o združenej dodávke elektriny alebo zmluva o združenej dodávke plynu za cenu regulovanú úradom zaniká k 31. decembru.".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
17. V čl. 1 bode 71. § 19 ods. 5 tretia veta znie: „Ak návrh technických podmienok podľa odsekov 2 a 3 nie je v súlade s týmto zákonom alebo osobitnými predpismi,41) úrad prevádzkovateľovi sústavy alebo prevádzkovateľovi siete z vlastného podnetu rozhodnutím uloží povinnosť zmeny návrhu a určí mu na to primeranú lehotu.".
18. V čl. 1 bode 71. § 19 odsek 9 znie:
„(9) Prevádzkovateľ distribučnej sústavy zašle žiadateľovi o pripojenie zariadenia na výrobu elektriny alebo zariadenia na uskladňovanie elektriny návrh zmluvy o pripojenie, vrátane technických a obchodných podmienok, v lehote do 30 kalendárnych dní od podania kompletnej žiadosti o pripojenie. Prevádzkovateľ distribučnej sústavy vykoná potrebné úpravy v sústave na umožnenie pripojenia žiadateľa o pripojenie zariadenia na výrobu elektriny alebo zariadenia na uskladňovanie elektriny do šiestich kalendárnych mesiacov od právoplatného uzatvorenia zmluvy o pripojenie v prípade, ak nie je potrebné stavebné povolenie na úpravu sústavy v dôsledku pripojenia žiadateľa. Prevádzkovateľ distribučnej sústavy nesmie odmietnuť pripojenie zariadenia na výrobu elektriny alebo zariadenia na uskladňovanie elektriny z dôvodu možného budúceho obmedzenia prenosu alebo distribúcie elektriny pre užívateľov sústavy alebo vzniku dodatočných nákladov na potrebné zvýšenie kapacity sústavy v mieste pripojenia v dôsledku pripojenia žiadateľa. Týmto nie je dotknutá možnosť prevádzkovateľa distribučnej sústavy postupovať podľa odseku 11.".
19. V čl. I bode 113. § 31 ods. 4 štvrtá veta znie: „Ak plán rozvoja sústavy neobsahuje náležitosti podľa všeobecne záväzného právneho predpisu vydaného úradom podľa § 95 ods. 2 písm. k), prevádzkovateľ distribučnej sústavy riadne nevyhodnotil uplatnené pripomienky alebo plán rozvoja distribučnej sústavy má iné nedostatky, úrad prevádzkovateľovi distribučnej sústavy z vlastného podnetu rozhodnutím uloží povinnosť zmeny plánu rozvoja distribučnej sústavy alebo odstránenia nedostatkov a určí mu na to primeranú lehotu.".
20. V čl. I bode 122. § 34 sa odsek 1 dopĺňa písmenom g), ktoré znie:
„g) započítať preplatok odberateľa elektriny so svojou splatnou pohľadávkou, ktorá vznikla na základe zmluvy podľa § 26 ods. 1 alebo § 26 ods. 9, ak sa s odberateľom elektriny nedohodnú inak.".
21. V čl. I bode 122. § 34 ods. 2 sa vypúšťa písmeno x). Doterajšie písmená y) až ab) sa označujú ako písmená x) až aa).
22. V čl. I bode 122. § 34 odsek 4 znie:
„(4) Úrad vyzve dodávateľa elektriny poskytujúceho univerzálnu službu na vykonanie zmeny obchodných podmienok poskytovania univerzálnej služby, ak obchodné podmienky poskytovania univerzálnej služby nespĺňajú požiadavky podľa odseku 2 písm. k) tretieho bodu alebo ak sa úrad dôvodne domnieva, že dodávateľ elektriny uplatňuje obchodné podmienky poskytovania univerzálnej služby neprimeraným alebo diskriminačným spôsobom.".
23. V čl. I bode 124. § 35 ods. 1 písm. i) a j) sa slová „písm. z)" nahrádzajú slovami „písm. y)".
24. V čl. I bode 124. § 35 ods. 7 a bode 125. § 35a ods. 6 sa slová „§ 34 ods. 2 písm. a) až d), g) až j), m), s), t), u) a z)" nahrádzajú slovami „§ 34 ods. 2 písm. a) až d), g) až j), m), s), t), u) a y)".
25. V čl. I bode 137. § 40 ods. 10 sa číslo „60" nahrádza číslom „30".
26. V čl. I sa za bod 153. vkladá nový bod 154., ktorý znie:
„154. V § 49 ods. 6 písm. g) sa vypúšťajú slová „a pripojenie odberného plynového zariadenia do prepravnej siete nie je v rozpore s odsekom 8".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
27. V čl. I sa za bod 159. vkladá nový bod 160., ktorý znie:
„160. V § 49 sa vypúšťajú odseky 8 a 9.
Doterajšie odseky 10 až 12 sa označujú ako odseky 8 až 10.".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
28. V čl. I bod 160. znie:
„160. § 49 sa dopĺňa odsekom 11, ktorý znie:
„(11) Užívateľ siete s prioritnou kapacitou podľa odseku 6 písm. p) bezodkladne uhradí primeranú náhradu užívateľovi siete s pevnou kapacitou za finančné straty, ktoré vzniknú v dôsledku určenia priority vrátane primeranej náhrady za náklady, ktoré vniknú v súvislosti s prerušením pevnej kapacity. Určením a uhradením náhrady podľa prvej vety nie je dotknuté uplatňovanie pravidla priority.".
29. V čl. I sa za bod 162. vkladá nový bod 163., ktorý znie:
„163. V § 60 ods. 2 sa vypúšťa tretia veta.".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
30. V čl. I bode 178. § 69 sa odsek 1 dopĺňa písmenom i), ktoré znie:
„i) započítať preplatok odberateľa plynu so svojou splatnou pohľadávkou, ktorá vznikla na základe zmluvy podľa § 47 ods.1 alebo § 47 ods. 8, ak sa s odberateľom plynu nedohodnú inak.".
31.V čl. I bode 178. § 69 ods. 2 sa vypúšťa písmeno s).
Doterajšie písmená t) až z) sa označujú ako písmená s) až y).
32. V čl. I bode 178. § 69 odsek 3 znie:
„(3) Úrad vyzve dodávateľa plynu poskytujúceho univerzálnu službu na vykonanie zmeny obchodných podmienok poskytovania univerzálnej služby, ak obchodné podmienky poskytovania univerzálnej služby nespĺňajú požiadavky podľa odseku 2 písm. a) tretieho bodu alebo ak sa úrad dôvodne domnieva, že dodávateľ plynu uplatňuje obchodné podmienky poskytovania univerzálnej služby neprimeraným alebo diskriminačným spôsobom.".
33. V čl. I sa za bod 181. vkladá nový bod 182., ktorý znie:
„182. V § 70 ods. 1 písm. f) sa vypúšťajú slová „a pripojenie odberného plynového zariadenia do prepravnej siete nie je v rozpore s § 49 ods. 8".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
34. V čl. I bode 182. sa slová „písm. u)" nahrádzajú slovami „písm. t)".
35. V čl. I bode 187. § 70a ods. 4 sa slová „k) až t) a v)" nahrádzajú slovami „k) až s) a u)".
36. V čl. I sa za bod 196. vkladá nový bod 197., ktorý znie:
„197. Poznámka pod čiarou k odkazu 87a znie:
87a) Čl. 4 ods. 3, 5 a 6 a čl. 41 ods. 1 a 5 nariadenia Komisie (EÚ) 2017/2196 z 24. novembra 2017, ktorým sa stanovuje sieťový predpis o stavoch núdze a obnovy prevádzky v sektore elektrickej energie (Ú. v. EÚ L 312, 28. 11. 2017) v platnom znení.".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
37. V čl. I bode 202. sa vypúšťajú slová „§ 8 ods. 5,", slová „z) až aa)" sa nahrádzajú slovami „y) až z)", slová „§ 49 ods. 11 a 12" sa nahrádzajú slovami „§ 49 ods. 9 a 10" a slová „u) a v)" sa nahrádzajú slovami „t) a u)".
38. V čl. I bode 207. sa vypúšťajú slová „§ 8 ods. 5,", slová „s) až y)" sa nahrádzajú slovami „s) až x)", slová „§ 49 ods. 8 až 10" sa nahrádzajú slovami „§ 49 ods. 8" a slová „p) až t)" sa nahrádzajú slovami „p) až s)".
39. V čl. I bode 209. sa vypúšťajú slová „§ 8 ods. 5 na podnikanie podľa § 6 ods. 2 písm. d) až g),".
40. V čl. I bode 210. a bode 214. § 91 ods.1 písm. f) sa slová „z), aa)" nahrádzajú slovami „y), z)" a slová „u) a v)" sa nahrádzajú slovami „t) a u)".
41. V čl. I bode 214. § 29 ods. 1 písm. e) sa slová „a z)" nahrádzajú slovami „a y)".
42. V čl. I bode 215. § 91 ods. 2 písm. a) a b) sa slová „§ 49 ods. 8 až 10" nahrádzajú slovami „§ 49 ods. 8".
43. V čl. I bode 215. § 91 ods. 2 písm. e) sa vypúšťajú slová „§ 8 ods. 5,".
44. V čl. I bode 215. § 91 ods. 2 písm. f) sa slová „s) až y)" nahrádzajú slovami „s) až x)" a slová „p) až t)" sa nahrádzajú slovami „p) až s)".
45. V čl. I bode 215. § 91 ods. 2 písm. k) sa slová „p) až t)" nahrádzajú slovami „p) až s)".
46. V čl. I bode 222. § 95 ods. 2 písm. b) sa slová „§ 34 ods. 2 písm. aa)" nahrádzajú slovami „§ 34 ods. 2 písm. z)".
47. V čl. I bode 227. § 96h ods. 4 sa slová „výkonové obmedzenia" nahrádzajú slovami „limity inštalovaného výkonu".
48. V čl. I bode 227. § 96h odsek 9 znie:
„(9) Posúdenie alternatívnych riešení a potenciálu efektívnosti využívania zdrojov a nákladov držiteľa povolenia na výrobu tepla a rozvod tepla pre poskytovanie podporných služieb a využitie flexibility odberu a uskladňovania nadbytočnej elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie podľa § 31 ods. 2 písm. ae) sa prvýkrát vykoná a predloží ministerstvu do 30. novembra 2026.".
49. V čl. I bode 227. § 96h odsek 12 znie:
„(12) Úrad vydá všeobecne záväzný právny predpis podľa
a) § 95 ods. 2 písm. j), k), l) druhého bodu a tretieho bodu a m) do 1. júla 2023,
b) § 95 ods. 2 písm. l) prvého bodu do 1. júla 2024,
c) § 95 ods. 2 písm. n) do 1. októbra 2023.".
50. V čl. III sa za bod 2. vkladá nový bod 3., ktorý znie:
„3. V § 2 písm. o) sa za slová „a vysoko účinnou kombinovanou výrobou" vkladajú slová „a korekcie nákladov na obstaranie elektriny na krytie strát prevádzkovateľa prenosovej sústavy a prevádzkovateľov regionálnych distribučných sústav".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
51. V čl. III sa za bod 5. vkladá nový bod 6., ktorý znie:
„6. V § 5 odsek 12 znie:
„(12) Vláda odvolá predsedu úradu aj vtedy, ak poruší ustanovenia tohto zákona o zverejňovaní cenových rozhodnutí a údajov o ekonomicky oprávnených nákladoch vrátane rozsahu investícií a primeranom zisku, ktoré sú započítané do určenej alebo schválenej ceny podľa § 14 ods. 12.".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
52. V čl. III bode 22. § 10 písm. f) sa za šiesty bod vkladá nový siedmy bod, ktorý znie:
„7. zoznam držiteľov potvrdenia o výrobe elektriny v lokálnom zdroji podľa osobitného predpisu,21aaa)".
Poznámka pod čiarou k odkazu 21aaa znie:
„21aaa) § 4b ods. 7 zákona č. 309/2009 Z. z. v znení zákona č. 309/2018 Z. z.".
Doterajší siedmy bod až osemnásty bod sa označujú ako ôsmy bod a devätnásty bod.".
53. V čl. III bode 22. § 10 sa písmeno f) dopĺňa bodom 19., ktorý znie:
„19. hodnoty ekonomických parametrov potrebných na účely vykonávania cenovej regulácie, a to v rozsahu, spôsobom a v termínoch určených úradom,".
54. V čl. III sa za bod 27. vkladá nový bod 28., ktorý znie:
„28. V § 13 ods. 2 písm. i) a § 29 ods. 7 sa slová „a 6" nahrádzajú slovami „a 8".". Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
55.V čl. III sa za bod 37 vkladajú nové body 38 a 39, ktoré znejú:
„38. V § 14 ods. 12 prvá veta znie: „Spolu s právoplatným cenovým rozhodnutím zverejní úrad na svojom webovom sídle údaje o ekonomicky oprávnených nákladoch, vrátane rozsahu investícií a primeranom zisku, ktoré sú započítané do určenej alebo schválenej ceny pre regulované činnosti podľa § 11 ods. 1 písm. b) až e) a g) až l), § 11 ods. 2 písm. a) až d) a f), § 11 ods. 3 a § 11 ods. 4 písm. a) až e).".
39. V § 14 odsek 14 znie:
„(14) Porušením alebo ohrozením obchodného tajomstva nie je zverejnenie údajov o ekonomicky oprávnených nákladoch vrátane rozsahu investícií a primeranom zisku, ktoré sú započítané do určenej alebo schválenej ceny pre regulované činnosti podľa § 11 ods. 1 písm. b) až e) a g) až l), § 11 ods. 2 písm. a) až d) a f), § 11 ods. 3 a § 11 ods. 4 písm. a) až e), okrem informácií, ktoré sa nezverejňujú podľa odseku 13.".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
56. V čl. III sa za bod 40. vkladajú nové body 41. a 42., ktoré znejú:
„41. V § 17 ods. 2 písm. d) sa na konci pripájajú tieto slová: „alebo schválení ceny".
42. V § 17 sa ods. 2 dopĺňa písm. i), ktoré znie:
„i) to vyplýva z právne záväzných aktov Európskej únie.".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
57. V čl. III sa za bod 48. vkladajú nové body 49. až 54., ktoré znejú:
„49. V § 29 ods. 1 sa vypúšťa písm. e). Doterajšie písmená f) až p) sa označujú ako písmená e) až o).
50. V § 29 ods. 2 sa za slová „súčasťou vertikálne integrovaného podniku" vkladajú slová „a vykonáva najmenej jednu z činností prenos elektriny, distribúcia elektriny, preprava plynu, distribúcia plynu, prevádzkovanie zariadení na skvapalňovanie zemného plynu alebo uskladňovanie plynu" a na konci sa pripájajú tieto vety: „Úrad v konaní o schválení zmluvy o poskytovaní služieb alebo o zmene zmluvy rozhodne do 45 dní od začiatku konania. Ak úrad nerozhodne o návrhu regulovaného subjektu v lehote 45 dní, predpokladá sa, že úrad vydal rozhodnutie, ktorým schválil zmluvu o poskytovaní služieb alebo zmenu zmluvy; úrad vydá na žiadosť regulovaného subjektu do piatich pracovných dní potvrdenie o tejto skutočnosti.".
51. V § 29 ods. 3 sa na konci pripája táto veta: „Povinnosť sa nevzťahuje na regulovaný subjekt, ktorý je dodávateľom elektriny alebo dodávateľom plynu.".
52. V § 29 sa za odsek 3 vkladajú nové odseky 4 a 5, ktoré znejú:
„(4) Obchodnú verejnú súťaž regulovaný subjekt, ktorý vykonáva regulovanú činnosť v elektroenergetike alebo plynárenstve a je súčasťou vertikálne integrovaného podniku nie je povinný vyhlásiť, ak
a) obstaráva zákazku, ktorou nezabezpečuje výkon regulovanej činnosti,
b) nastala havária alebo mimoriadna situácia ohrozujúca život, zdravie, majetok osôb alebo životné prostredie,
c) na trhu existuje len jeden výhradný dodávateľ disponujúci autorskými právami alebo inými právami k predmetu obstarávania alebo
d) sa zákazka obstaráva prostredníctvom burzy alebo obchodných portálov.
(5) Regulovaný subjekt, ktorý nevyhlási obchodnú verejnú súťaž z niektorého z dôvodov uvedených v odseku 4, oznámi bez zbytočného odkladu dôvod nevyhlásenia obchodnej verejnej súťaže, popis predmetu zákazky, obchodné meno spoločnosti, sídlo spoločnosti a identifikačné číslo vybraného realizátora zákazky, ktorý je právnickou osobou, obchodné meno, miesto podnikania a identifikačné číslo vybraného realizátora zákazky, ktorý je fyzickou osobou - podnikateľom a predpokladanú hodnotu zákazky.". Doterajšie odseky 4 až 12 sa označujú ako odseky 6 až 14.
53. V § 29 ods. 9 sa v celom texte slová „odsekov 2 a 6" nahrádzajú slovami „odsekov 2 a 8".
54. V § 29 ods. 10 sa v celom texte slová „odseku 6" nahrádzajú slovami „odseku 8".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
58. V čl. III sa za bod 50 vkladajú nové body 51 až 53, ktoré znejú:
„51. V § 31 ods. 6 písm. a) v druhom bode sa na konci vkladá čiarka a pripájajú sa tieto slová: „ak sa poverenie predkladá v listinnej forme".
52. V § 31 ods. 6 písm. b) úvodnej vete sa za slovo „subjekt" vkladá čiarka a slová „ak sa poverenie predkladá v listinnej forme,".
53. V § 32 ods. 4 sa na konci pripája táto veta: „Proti rozhodnutiu o námietkach sa nemožno odvolať.".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
59. V čl. III sa za bod 55 vkladajú nové body 56 až 57, 56 a 57, ktoré znejú: „56. V § 36 ods. 1 sa vypúšťa písm. s). Doterajšie písmená t) až ak) sa označujú ako písmená s) až aj).".
57. V § 36 ods. 1 písm. aa) sa slová „§ 29 ods. 2, 4, 5 alebo 6" nahrádzajú slovami „§ 29 ods. 2, 6, 7 alebo ods. 8".".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
60. V čl. III body 57 až 60 znejú:
„57. V § 36 ods. 1 sa vypúšťa písmeno ad). Doterajšie písmená ae) až aj) sa označujú ako písmená ad) až ai).
58. V § 36 ods. 1 písm. af) a § 36 ods. 2 písm. e) sa na konci pripájajú tieto slová: „alebo prevzatý vzorový prevádzkový poriadok".
59. V § 36 ods. 1 sa vypúšťa písmeno ah). Doterajšie písmeno ai) sa označuje ako písmeno ah).
60. V § 36 sa odsek 1 dopĺňa písmenom ai), ktoré znie: „ai) neposkytne radu, neposkytne úradu vysvetlenie, nepredloží požadované doklady, nezúčastní sa pojednávania alebo neumožní úradu nahliadnuť do svojich obchodných alebo iných záznamov podľa § 38 ods. 6, ak je účastníkom sporu rozhodovaného úradom.".".
61. V čl. III bod 62 znie:
„62. V § 36 ods. 3 písm. a) až, písm. a) a b) znejú:
„a) od 500 eur do 10 000 000 eur za správny delikt podľa odseku 1 písm. o), r), y), aa), ac) a ag),
b) od 500 eur do 100 000 eur za správny delikt podľa odseku 1 písm. a), b), c), e), f) až m), p), q), s) až w), x), z), ab), ad) až af), ah) a ai),".".
62. V čl. III sa vypúšťa bod 63.
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Dobre. Zároveň žiadam, to je koniec pozmeňovacieho návrhu, ale zároveň žiadam na osobitné hlasovanie vyňať body 4, 18, 49 a 50. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.6.2022 o 10:10 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kazda, tak či tak, ja, dneska ste tu hovorili, že zbrojenie je dôležitejšie ako pomoc tým rodinám. Tak sa vás chcem spýtať, že či naozaj si myslíte, že 1,7 miliardy v týchto časoch je rozumne vyhodené peniaze v čase, keď teda potrebujeme, ako som pred chvíľou sa pýtal, zachraňovať Slovalco napríklad tým, aby sa do Slovalca naspäť vrátila aspoň alikvótna časť toho, čo v minulosti tam bolo dané, aby nemuseli odchádzať zo Slovenska, nechať tu 2 500 nezamestnaných aj spolu s ďalšími subdodávateľmi. Pretože Slovalco je najčistejšia fabrika, ktorá produkuje hliník, čistejšie ako sú v Nórsku. A v momente, kedy táto fabrika bude potrestaná zato, že je čistá a že vlastne si platila všetky, všetky povinnosti v minulosti, investovala do oveľa vyššej technológie ako bolo vyžadované, tak výsledok dnes je, že Slovensko bude nútené dodávať, teda dovážať hliník z Číny, kde to produkujú s päťnásobne vyšším CO2. Takže keď tu dneska predstavujete nový zákon vlastne o tejto energetike, výsledok je, že tá energetická politika je katastrofálne v celej Európskej únii. Z uhlia ideme vyrábať elektriku, potom sa tvárime, že elektromobily sú čisté, keď sú napojené na elektriku z uhlia. Trestáme firmy cez tie nezmyselné emisné povolenky CO2, ktoré stáli 5 eur minulý rok. Teraz stoja 95 eur. Elektrárne to prenášajú na spotrebiteľov, konkrétne teda na tieto firmy. Jednoducho na Slovensku sa za týchto okolností nedá vyrábať, nedá produkovať. Netýka sa to len jednej fabriky. Je to systémový problém. A práve preto moja otázka je, že kedy budete rovnako takto predkladať zmenu napríklad zákona o envirofonde, ktorý umožní, aby tieto fabriky vo fonde, kde bola naakumulovaná jedna miliarda, dostali naspäť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2022 o 10:40 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Taraba, keď použijete vetu, že namiesto, čiže že ja chcem, aby sme dávali viacej financií na zbrojenie namiesto toho, aby sme napríklad podporili Slovalco. Táto veta je falošná dilema, a to musíte vedieť. To je falošná dilema. Prečítajte si logico fallacies a toto je spoločná dilema, lebo takéto namiesto neexistuje.
A čo sa týka Slovalco, myslím, že nepýtate sa správnej osoby a Slovalco a envirofondu, tieto kompetencie má ministerstvo financií. Slovalco sa v tomto smere aj vyjadrilo, že tá hlavná kompetencia leží na ministerstve financií aj ohľadom napríklad obchodovania s tými emisnými kvótami a tak ďalej a tak ďalej. A čo sa týka envirofondu, tak táto kompetencia patrí pod ministerstvo životného prostredia. Čiže bolo by lepšie, keby ste oslovili možno pána ministra Budaja. Ale predovšetkým pána ministra financií Matoviča, ktorý vie rozhodnúť o tom a môže rozhodnúť aj o tom, ako uvoľniť prostriedky z environmentálneho fondu, ktoré tam sú naakumulované z výberu poplatkov za emisné kvóty. Je to veľmi veľká suma, ale naozaj toto sa musíte spýtať pána ministra financií.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2022 o 10:40 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:40

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Ďakujem. Hlasovať o tomto budeme o sedemnástej hodine.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.6.2022 o 10:40 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:55

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Dobre. Tak opravujem sa. Hlasovať budeme teraz. Ďakujem. (Reakcia predsedajúceho: "Kedy budeme hlasovať?") O jedenástej hodine.
Skryt prepis

22.6.2022 o 10:55 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10:55

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, podľa § 35 ods. 4 vás chcem teraz požiadať o minimálne pätnásťminútovú prestávku na poradu klubov pred hlasovaním a súčasne vás chcem požiadať, aby po tejto porade klubov bola možnosť v mene poslaneckých klubov na dvojminútové vystúpenie, a návrh ste dostali aj v písomnej podobe. Takže ak môžem navrhnúť, pán podpredseda, hlasovali by sme 11.15 h, ak môžem teda navrhnúť, to by bolo tých 15-20 minút na poradu.
A ešte, ešte mám jednu požiadavku. Pán podpredseda, ja som chvíľku počúval pozmeňujúci návrh, ktorý bol predložený v súvislosti s návrhom zákona, ktorý teraz prerokovávame. Prosím, nebláznime, nechcite od nás, aby sme hlasovali o jedenástej hodine o návrhu, ktorý má, ja neviem, koľko bodov, asi sedemnásť husto písaných strán. My nemáme šancu sa do toho ani pozrieť, ani netušíme, o čo tam ide predkladateľov, pretože vlastne predkladá úplne nový návrh zákona. Preto vás prosím aj z kolegiality, nech sa na to pozrieme, hlasovanie večer o sedemnástej k tomuto návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.6.2022 o 10:55 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:25

Robert Fico
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán predseda, podal som procedurálny návrh, ale neviem, aké bude teraz poradie hlasovania. Ja chcem len požiadať o možnosť dvojminútového vyhlásenia v mene klubu pred hlasovaním o tlači 1069, vrátený zákon pani prezidentkou o financovaní voľného času dieťaťa. Takže bezprostredne pred týmto hlasovaním, lebo nepoznáme poradie hlasovania. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.6.2022 o 11:25 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:25

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Ďakujem. Podávam procedurálny návrh k tlači 975, zákon o energetike, aby sa o ňom hlasovalo o sedemnástej hodine dnes. Presunulo hlasovanie teraz na sedemnástu hodinu.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.6.2022 o 11:25 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:25

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, dovoľte mi, aby som predniesol stanovisko poslaneckého klubu strany SMER - sociálna demokracia k zákonu, ktorý vrátila pani prezidentka naspäť na prerokovanie do Národnej rady.
Poslanecký klub strany SMER - sociálna demokracia nemôže tento zákon podporiť ani pri opätovnom prerokovaní a to z toho dôvodu, že je zjavne diskriminačný, pretože neponúka žiadnu pomoc dôchodcom, rodinám bez detí alebo rodinám s dospelými deťmi. Rovnako musíme konštatovať, že to, čo je navrhnuté a čo má byť predmetom pomoci v roku 2022 a v roku 2023, je totálne nedostačujúce a vôbec to nereflektuje na obrovské zdražovanie, ktorého sme svedkami.
Chcel by som slovenskej verejnosti ešte raz zdôrazniť, že pokiaľ ide o rok 2022, tak na jeden mesiac vládna koalícia dáva rodine na jedno dieťa štyri eurá pri rodinnom prídavku, v priemere 21 eur pri daňovom bonuse a potom je to jedna šestina zo 75 eur, to je jednorazový rodinný prídavok za mesiac máj. Ak to zrátame, dámy a páni, na mesiac dávate jednému dieťaťu 37 eur. Pripomínam, že školské obedy v tomto okamihu stoja v niektorých školách 40 eur na mesiac a od septembra pôjdu ešte vyššie.
Čiže vy ste zrušili školské obedy a nevraciate cez tento rodinný balík ani len to, čo ste ľuďom zobrali v podobe zrušenia školských obedov, ktoré sme považovali za veľmi dôležité. Z tohto pohľadu je zákon ničotný, nikomu nepomáha, okrem toho rozvrátil verejné financie samospráv miestnych aj regionálnych a naviac ešte aj rozvrátil celú vládnu koalíciu.
Ani jeden poslanec strany SMER - sociálna demokracia nemôže tento zlý, diskriminačný zákon podporiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

22.6.2022 o 11:25 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:25

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, milí kolegovia, kolegyne, poslanecký klub OĽANO považuje pomoc rodinám prostredníctvom prorodinného balíka z dielne ministra financií za rozumnú, systémovú a opodstatnenú vec. Najmä v čase zdražovania, v týchto časoch, ktoré vidíme, čo sa deje nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Poslanecký klub OĽANO preto opätovne podporí rodiny s deťmi, k čomu vyzývame aj ostatných poslancov a poslankyne. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

22.6.2022 o 11:25 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video