66. schôdza

14.6.2022 - 30.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

23.6.2022 o 14:10 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

13:55

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za otázku.
Vážený pán poslanec, uplynulé dve dekády bolo pre slovenské vlády zdravotníctvo prioritou len na papieri alebo pred mikrofónmi. No v skutočnosti im bol osud pacientov, lekárov, sestier, pôrodných asistentiek a ďalších zdravotníckych pracovníkov ľahostajný. Dlhoročné neriešenie problémov v zdravotníctve ešte prehĺbila súčasná pandémia koronavírusu, kedy mnohí zdravotníci išli neraz až za hranicu svojich fyzických a psychických síl. Preto rozumieme, že ich pohár trpezlivosti sa naplnil. Zároveň, ako ste isto zaregistrovali, naša vláda sa problémom v zdravotníctve intenzívne venuje.
Aj vami spomínané minulotýždňové stretnutie predsedu vlády so zástupcami všetkých odborových združení malo za cieľ hľadať spôsob, ako lekárom, sestrám a ďalším zdravotníckym pracovníkom vyhovieť. Avšak treba chápať, že na tieto štrukturálne výdavky musíme nájsť zdroje v štátnom rozpočte. Tieto stretnutia sú otvorené, zdravotníci sa už dosť napočúvali falošných sľubov. My nestaviame vzdušné zámky, ale hľadáme reálne riešenia. Áno, ich nájdenie a dosiahnutie kompromisu trvá dlhšie, než vyslovenie prázdnych sľubov. Aktuálne prebiehajú rokovania o zvýšení ohodnotenia zdravotníckych pracovníkov. Spolu s ministerstvami zdravotníctva a financií hľadáme spôsoby, ako urobiť zdravotnícke povolania lepšie ohodnotené. S pokojným svedomím však môžem povedať, že sme nielen urobili maximum preto, aby sme prípadnému kolapsu zdravotníctva zabránili, ale rovno sme presadili také reformy, na ktoré sa naši predchodcovia nezmohli takmer dve desaťročia.
Popri zabezpečovaní krokov v súvislosti s pandémiou vláda Slovenskej republiky a koaliční poslanci v Národnej rade schválili prelomovú reformu nemocníc, na ktorej odborníci ministerstva precízne pracovali viac ako rok. Ide o historickú reformu, o ktorú sa pokúšali mnohé predchádzajúce vlády. No neúspešne pre nedostatok politickej odvahy.
Práve vďaka prelomovej reforme nemocníc a ambulantnej siete sa dnes môže Slovensko uchádzať o miliardové investície do zdravotníctva z európskeho plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky.
Na Slovensku bude v horizonte niekoľkých rokov vďaka reformám adresná špičková zdravotná starostlivosť dostupná pre každého pacienta. Jej základné parametre zverejnilo v pondelok ministerstvo zdravotníctva v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Rezort pracuje na systémových zmenách aj v paliatívnej a dlhodobej starostlivosti ako aj v oblasti liekovej politiky.
Preto je súčasťou návrhu zákona 576 o zdravotnej starostlivosti, ktorý budeme na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady prerokovať, zadefinovanie pojmu dlhodobá starostlivosť, zadefinovanie pojmu paliatívna zdravotná starostlivosť a zadefinovanie rozsahu údajov potrebných pre monitoring dostupnosti a vyhodnotenia kvality a efektívnosti tejto starostlivosti.
V tomto návrhu zákona sa dopĺňa činnosť zariadení sociálnej pomoci a jeho ošetrovateľskú starostlivosť ako následnú zdravotnú starostlivosť a o dlhodobú ošetrovateľskú starostlivosť. Práve na tejto schôdzi rokujete o návrhu novely zákona 363, ktorý ste, myslím, medzičasom aj schválili, o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktorý zlepšuje podmienky pre vstup preukázateľne účinných inovatívnych liekov na náš trh, odstraňuje rozdiely v prístupe liekov k liečbe týmito liekmi, v prístupe pacientov k liečbe týmito liekmi a tiež zabezpečuje, že vynakladanie finančných prostriedkov za nich bude efektívne a účelné. Ide o liekovú revolúciu, vďaka ktorej už nebudú občania Slovenska pacientmi druhej kategórie.
Podporiť vstup inovatívnych liekov do zoznamu kategorizovaných liekov, teda podporiť ich presun z tzv. výnimkového režimu do režimu kategorizácie je nevyhnutné preto, lebo liek je z prostriedkov verejného zdravotného poistenia bez akýchkoľvek rozdielov uhrádzaný všetkými zdravotnými poisťovňami, iba ak je zaradený v zozname kategorizovaných liekov.
Súčasťou predkladaného materiálu je tiež právna úprava zdravotníckych pomôcok, špeciálneho zdravotníckeho materiálu a dietetických potravín a ďalšie súvisiace zmeny. Všetci musia vidieť, že sme urobili kus práce, aby sme dlhoročné problémy zdravotníctva vyriešili v čo najkratšom čase. V tomto bode však ani zďaleka nekončíme, ale pokračujeme ďalej a veríme, že už v najbližšom možnom čase sa nám podarí dosiahnuť stabilizáciu celého zdravotníckeho systému.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

23.6.2022 o 13:55 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:55

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Takže využijem možnosť, že tu mám ministra financií, tak sa budem pýtať. Teda o koľko sa bude zvyšovať a v akom asi časovom horizonte lekárom a sestrám. A vieme, že štrajkovali aj učitelia, tak možno aj koľko učiteľom a kedy. Ďakujem.
Skryt prepis

23.6.2022 o 13:55 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:55

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, veľmi rád by som vám povedal konkrétne čísla, ale tie rokovania prebiehajú. Sú požiadavky z jednej strany, ponuky z druhej strany a nechcel by som naozaj predbiehať dobu. Ja si, samozrejme, uvedomujem ako minister financií, že treba zabezpečiť finančné prostriedky na to, aby sme zamestnancom verejnej správy v takom širšom ponímaní či cez učiteľov, zdravotníkov, úradníkov, policajtov zabezpečili vyššie platy. Rok a pol nemali zvyšované platy, mali na začiatku tohto roku 350 eur jednorázovo a 3 % teraz sa zvyšujú týmto ľuďom platy od 1. 7., čo v priemere vychádza pri priemernom plate vo verejnej správe približne 3,8-percentné zvýšenie platov za tento rok, za celý, tých 350 a 3 %.
V prípade zdravotníkov platí tzv. platový automat, ktorý takisto je zhodou okolností 3,8 % na tento rok. Ale uvedomujeme si naliehavosť tejto otázky. Inflácia sa vydala cválajúcim tempom vopred, nie sme ostrov v rámci Európy. Áno, sú mnohé krajiny, kde tá inflácia je výrazne vyššia ako na Slovensku, ale zároveň za inflácie by sa patrilo, aby rástli aj platy.
V súkromnej sfére sa začali rýchlejšie zvyšovať platy. Je na čase, aby sme pristúpili rovnako aj k zamestnancom štátu.
Skryt prepis

23.6.2022 o 13:55 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:10

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za otázku za pána premiéra.
Rád by som zdôraznil, že otázka energetickej bezpečnosti o závislosti na dodávkach strategických surovín z Ruskej federácie nie je len otázkou Slovenska, ale týka sa celej Európskej únie. Aj preto Európska komisia dňa 18. mája 2022 predstavila plán na odstránenie závislosti od ruských fosílnych palív prostredníctvom akcelerácie energetickej tranzície a posilnenia odolnosti energetického systému cez jeho diverzifikáciu a dobudovania prepojení. V uvedenom dokumente boli identifikované potrebné opatrenie na zníženie tejto závislosti do piatich rokov vrátane finančného krytia opatrení. Tie by mali smerovať nielen do podpory výstavby nových terminálov pre LNG na podporu rozvoja využívania biometánu a vodíka, ale aj na opatrenia týkajúce sa urýchlenia povoľovania obnoviteľných zdrojov energie.
V oblasti dodávok ropy je alternatívna preprava ropy zabezpečená ropovodom Adria, ktorý pri nepatrnej technickej úprave má dostatočnú kapacitu na vykrytie celej spracovateľskej potreby rafinérií po trase tohto ropovodu. Slovenská republika sa tiež bude zameriavať na zníženie spotreby ropy a ropných produktov predovšetkým v sektore dopravy. Už teraz majú dodávatelia pohonných hmôt povinnosti primiešavať do nich biozložky a čoraz väčšiu úlohu v sektore dopravy by však mala mať elektromobilita alebo vodík.
V rámci nástrojov, ako je napríklad plán obnovy a odolnosti, sa preto podporuje rozvoj infraštruktúry pre alternatívne palivá, konkrétne nabíjacie stanice pre elektromobily, ako aj čerpacie stanice pre vodík a tiež rozvoj cyklotrás a ďalších nástrojov na znižovanie spotreby v doprave.
V oblasti plynárenstva má Slovensko prostredníctvom svojej prepravnej sieti diverzifikované trasy, ktorými je možné plyn doviezť aj cez Českú republiku, Rakúsko, Maďarsko a v blízkej budúcnosti aj cez Poľsko, pretože komerčné sprevádzkovanie prepojenia s Poľskom sa predpokladá v blízkej budúcnosti. Okrem zabezpečenia alternatívnych dodávok plynu je potrebné hľadať aj riešenie na zníženie jeho spotreby formou energetických úspor a alternatívnych zdrojov energie. Ide predovšetkým o dôslednú realizáciu opatrení v oblasti energetickej efektívnosti, zvyšovania podielu obnoviteľných zdrojov a z krátkodobého hľadiska aj hľadanie spôsobu pre zmenu palív a tzv. fuel switching. Viaceré z týchto opatrení už má Slovensko zahrnuté v podporných nástrojoch, ako sú napríklad Plán obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, kde sa počíta s rekonštrukciou 30-tisíc rodinných domov, budov verejnej správy a s dekarbonizáciou priemyslu. Rovnako sa plánuje podporiť rozvoj obnoviteľných zdrojov energie a zvyšovanie energetickej efektívnosti zo štrukturálnych fondov a ďalších nástrojov, a to z Modernizačného fondu a Fondu spravodlivej transformácie.
Slovenský plynárenský priemysel, akciová spoločnosť, ako najväčší dodávateľ plynu na Slovensku podpísal diverzifikačné zmluvy na dodávky plynu z Nórska, ako aj na dodávku LNG, ktoré sú platné do konca roku 2023. Ide o významný krok s cieľom znížiť závislosť na dodávkach z Ruskej federácie. Pre zníženie dopadov zvyšujúcich sa cien energií pre odberateľov pripravilo ministerstvo hospodárstva viacero opatrení. Napríklad bytové domy so samostatnými kotolňami, ktoré nie sú pripojené na centrálne zásobovanie teplom, ktoré používajú plyn na výboru tepla, mohli vo februári tohto roku využiť opatrenie, ktoré pripravilo ministerstvo v spolupráci so štátnym SPP. Takýmto bytovým domom s vlastnou kotolňou ministerstvo ponúklo pevne určenú cenu plynu s odstupňovanou výškou koncovej ceny za dodávku plynu. Zároveň sme prijali novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorá umožní domovým kotolniam od budúceho roku odoberať plyn za regulované ceny, ako aj poskytnúť regulované ceny elektriny a plynu zariadeniam sociálnych služieb, domovoch seniorov a zariadeniam sociálnoprávnej ochrany detí. Novela zákona o regulácii je účinná od 1. apríla 2022.
Pri zmiernení dopadov cien plynu pre obyvateľov pripravujeme ďalšie opatrenia. Prostredníctvom štátneho SPP a aj ďalšieho dodávateľa plynu bude možné uzavrieť výhodnú dlhodobú zmluvu, čím sa zabezpečí čo najvyššia ochrana domácností pred vysokými trhovými cenami plynu, ktoré, ako iste viete, sú určované na svetovom trhu.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

23.6.2022 o 14:10 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:10

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Myslím si, že netreba pripomínať tú skutočnosť, že na Slovensku cena energií za posledný polrok enormne narástla. Cena nafty a benzínu sa blíži ani nie blíži, ale reálne už je de facto bez nejakých pár centov na úrovni 2 eur. Sú pred nami prázdniny, viem si to predstaviť, že sa to podarí ešte ako tak cez prázdniny udržať, ale obávam sa, že september bude prelomový a október, november bude veľmi ťažko zvládnuteľný, kedy vlastne budeme mať pred dverami zimu. Severné a severovýchodné regióny v podstate budú tie, ktoré budú prvé zasiahnuté. Ako sme na to pripravení naozaj, aby v podstate naše domácnosti, hlavne domácnosti, mali dostatok tohto paliva, energie, pretože myslím, že do tej zimy nebudeme schopní sa pripraviť natoľko, aby sme toto všetko dokázali zabezpečiť.
Sú rodiny, ktoré jednoducho už teraz majú existenčný problém. Som rád, že sme prijali prorodinný balíček, protiinflačný balíček, kde sme podporili rodiny tak štedrou podporou. To naozaj sa veľmi teším, že sa nám podarilo aj prelomiť veto prezidentky napriek tomu, že toľko tu bolo protestov proti tomu.
A doplňujúcu otázku mám tiež v tom, lebo veľmi často to tu zaznievalo a práve vicepremiéra pre financie Igora Matoviča nominanti SaS-ky tuná celý čas včera napádali a stále argumentovali to, prečo sa nezvyšujú platy učiteľov. Pýtam sa, pán vicepremiér, prečo pán Gröhling, nominant SaS, doposiaľ stále nepredložil zvýšenie platov učiteľov? Veď je to ich rezort a oni tu najviac skučali, že prečo platy učiteľov nejdú hore. Skúste na to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

23.6.2022 o 14:10 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:10

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Doplňujúcu otázku, takisto sa to pýtam, nemám na to odpoveď.
Skryt prepis

23.6.2022 o 14:10 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:10

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Predseda vlády Slovenskej republiky ocenil robustnú účasť Nemecka v bojovej skupine NATO na Slovensku a poskytnutie dvoch systémov protivzdušnej obrany Patriot. Tieto systémy nahrádzajú na Slovensku systém S-300, ktorý Slovenská republika darovala Ukrajine. Vďaka nim sa protivzdušná obrana Slovenska dostala na kvalitatívne vyššiu úroveň.
Kancelár Scholz potvrdil dlhodobú prítomnosť Patriotov na Slovensku a podporu pre posilnenie obranyschopnosti východného krídla NATO. Na základe uznesení Národnej rady č. 1294 z 15. marca tohto roku a č. 1408 zo 4. mája tohto roku pôsobenie ozbrojených síl Spolkovej republiky Nemecko vrátane spomínaného systému protivzdušnej obrany ochrany Patriot nie je časovo ohraničené. Národný parlamentný mandát ozbrojených síl Spolkovej republiky Nemecko Bundeswehru je časovo ohraničený na dvanásť mesiacov. Ako som už vyššie povedal, z komunikácie s nemeckým partnerom vyplýva zámer nemeckej vlády dlhodobo predĺžiť pôsobenie systému protivzdušnej ochrany Patriot na území Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis

23.6.2022 o 14:10 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:10

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, môžem?

Grendel Gábor, podpredseda NR SR
Áno, nech sa páči.

Gröhling, Branislav, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR
Vážený, otázku ste položili, pán poslanec Šimko, aby som vám prečítal odpoveď od pána ministra Sulíka.
Vážený pán poslanec, ďakujem za vašu otázku. Môžem konštatovať, že už máme vysúťaženého generálneho dodávateľa na kompletnú projektovú dokumentáciu na celú infraštruktúru parku.
Popis zmluvy závisí od vydania osvedčenia o významnej investícii. Proces vydávania osvedčenia bol nejaký čas brzdený pripomienkami ministerstva životného prostredia, ale tento rozpor sa už podarilo doriešiť na úrovni štátnych tajomníkov. Schválenie osvedčenia sa očakáva na jednom z najbližších rokovaní vlády Slovenskej republiky. Následne bude podpísaná zmluva na dodanie kompletnej projektovej dokumentácie s víťazom obstarávania a začnú práce na získaní stavebného povolenia. Všetky ostatné prípravné práce prebiehajú v súlade s harmonogramom, ktorý nadväzuje na dátumy zmeny územného plánu mesta Rimavská Sobota a na vydanie už spomenutého osvedčenia o významnej investícii.
Súbežne sú posudzované vplyvy na životné prostredie prostredníctvom procesu EIA. Okrem stavebných aspektov budovania priemyselného parku prebiehajú aj rokovania s potencionálnymi investormi. Tieto rokovania, ktoré vedú ministerstvo hospodárstva a Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu, ešte nie sú uzavreté, a preto by som sa k nim veľmi nerád vyjadroval.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

23.6.2022 o 14:10 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:10

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán podpredseda vlády, vážení páni ministri, v prvom rade dovoľte, pán minister, aby som sa poďakoval za odpoveď pánovi ministrovi Sulíkovi. V podstate očakával som túto odpoveď, ale zároveň chcem sa mu poďakovať aj za to, že bol to on práve, ktorý presadzoval Štátny priemyselný park v Rimavskej Sobote a vláda Slovenskej republiky jednomyseľne tento štátny priemyselný park schválila.
Ja som sa bál, že teda nejakou formou sa na to zabudlo, pretože my v Rimavskej Sobote sme teoreticky v priebehu desiatich mesiacov, áno, opakujem, desiatich mesiacov, sme dokázali zmeniť územný plán mesta, čo takisto povedal pán podpredseda vlády, pán Holý, že skutočne to bola rekordná doba, že sa nám to podarilo. To znamená, že dneska už nie mesto, ale vy ste v podstate na rade ako ministerstvo hospodárstva. Ja sa bojím, ale jednu vec, vážený pán minister, že aby sme nedopadli tak ako niektoré štátne priemyselné parky v rámci celej Slovenskej republiky, ako napríklad v Lučenci, že tento park zíva, zíva prázdnotou roky.
Ale mám ešte jednu obavu, ja som minulý týždeň, vážený pán minister, bol na rokovaní na MH Investe, povedľa budovy ministerstva hospodárstva, kde som rokoval s pánom Kačánim i ďalšími investormi, a tam som sa dozvedel veľmi zaujímavú vec. Pán minister, my zásadne nesúhlasíme s tým, aby prvý investor vstúpil do tohto štátneho priemyselného parku, to znamená, že ktorý investor by v podstate zabezpečil separáciu a likvidáciu tuhého komunálneho odpadu. To by nebolo dobré, že do štátneho priemyselného parku na rozlohu 4,5 až 5 hektárov vstúpi takýto investor. Pretože my nesúhlasíme s tým, aby smeti trebárs z Veľkého Krtíša, z Lučenca a z Poltára, ja neviem, Fiľakova, z Tornale, Revúcej, z Brezna vozili do Rimavskej Soboty.
My produkujeme cca 6-tisíc ton smeti v rámci mesta Rimavskej Soboty, a to by sme v podstate... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

23.6.2022 o 14:10 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:10

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne, budem odkazovať túto otázku.
Skryt prepis

23.6.2022 o 14:10 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video