67. schôdza

16.6.2022 - 28.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

17.6.2022 o 13:25 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

13:25

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kecy a balast. Takto by sa dal zhrnúť tento príspevok, pretože vy ste, pán poslanec, nepovedali na obranu Richarda Sulíka absolútne nič. Vy ste tu kecali o tom, že vraj regulácia cien spôsobí hladomor, tak ja neviem, či v Maďarsku je hladomor, pretože podľa môjho názoru nie, ale hladomor bude na Slovensku vtedy, keď bude pokračovať táto vaša šialená politika, ktorá vraždí doslova regióny a robí z chudobných ľudí ešte chudobnejších, a toto si pripíšete na tričko vy, nie my. Pretože my týmto ľuďom pomáhať chceme a nie tak ako váš predseda a odvolávaný minister Sulík, ktorý na koaličnej rade hovorí, že netreba robiť absolútne nič, to sa poddá, inflácia nebude donekonečna rásť. Len akurát tie škody po ňom neviem, kto bude rátať a kto ich bude sanovať.
Vy tvrdíte, že sa reálne nestalo nič. No však teraz som vám dal argumenty, to boli konkrétne argumenty a nie tento balast, o ktorom ste tu vy rozprávali, podľa mňa ani ste netušili, čo rozprávate. To ste generovali náhodné slová, ktoré nemali žiaden význam. Pretože ja som vám jasne povedal, že Slovnaft osem mesiacov bude vyvážať ako doteraz a potom ďalších desať mesiacov len 60 % svojej produkcie, a keď sa dovtedy nestihne prestaviť svoju technológiu, tak bude dodávať na Slovensko 30 až 40 % suroviny. To znamená hlboko, hlboko pod technologickým minimom. A aj keby sa to podarilo nejakým spôsobom urobiť, čo netvrdím, že sa nedá, tvrdia to iní, tak ste počuli v tom liste, ktorým tu mával váš predseda, že keď dnes stojí barel tej inej ropy o 40 dolárov na barel viac plus ďalšie náklady na dopravu 5 až 10, tak mi povedzte, za koľko tu budeme tankovať.
Skryt prepis

17.6.2022 o 13:25 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:25

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kazda, už naozaj radšej nevystupujte, lebo vy ste v podstate len potvrdili to, čo vám tu bolo vytýkané, a to, že ste odpojený od reality, vy ste predpokladám niekde tu zo Starého Mesta v Bratislave a máte pocit, že všetko je v poriadku, že v tej vašej mikro skupinke OKS s Dostálom, Osuským a podobnými pseudoelitami sa vlastne na Slovensku nič nedeje, lebo veď vy nebudete mať problémy, keď na Slovensku nebude ropa, nebude tu plyn, veď vy si predsa budete nejakým spôsobom zázračným žiť, vás sa zdražovanie netýka.
Ono predsa občania Slovenskej republiky keď vidia jedného poslanca, ako tu vysvetľuje, no tak inflácia sa deje, veď no tak bola aj v deväťdesiatych rokoch, no nemal by ten štát až tak moc robiť, veď podľa mňa je správne, že ministerstvo neprikročilo, financií teraz konkrétne, k znižovaniu daní, čiže je to fajn, že ľuďom neznížili ceny, lebo veď konsoliduje verejné financie, to sú absolútne nezmysly.
Viete, vy ste naozaj odtrhnutý od reality. Veď choďte sa pozrieť medzi ľudí, ktorí žijú obyčajný život. Koľko zarábajú, koľko musia platiť, koľko im stúpajú ceny, oni nežijú všetci z poslaneckého platu uprostred Bratislavy. Už si to uvedomte. Oni nemôžu počúvať vaše reči, veď za to by vás stadiaľ vyhodili najradšej, že nemáme robiť nič a že no, možno nejaká hádam kvázi, asi, možno, niekedy pomoc nejakým najmenej či najviac potrebným. To sú frázy, to je nič. To nie je uchopiteľné, to ľudia nepotrebujú počúvať. A keď hovoríte o tej inflácii, že štát by nemal nič robiť, ale vy ste spoluzodpovední za tú infláciu.
Ako je možné, že Európska únia si len tak zo dňa na deň podpisom jedného pera vytlačí 750 miliárd nových nekrytých peňazí. Najprv zavrie celú ekonomiku, úplne nelogicky, nezmyselne, nemá to žiaden vplyv na šírenie vírusu a potom natlačí nekonečné množstvá peňazí a uvrhne občanov do chudoby. A potom nech to vláda nerieši. Ale vaša vláda s tým súhlasila. Mali ste sa tomu postaviť na odpor. Veď my sme to už vtedy hovorili, sú to nekryté peniaze, ktoré prinesú infláciu. Dnes tu máme výsledky. Ale teraz im prišlo vhod, no tak viete, Putin za to môže. To sú zase všetko frázy, ľudia chcú riešenia.
Skryt prepis

17.6.2022 o 13:25 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:25

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, zaujala ma vo vašom vystúpení jedna perfektná poznámka a síce, peniaze nepadajú samé z neba, keď niekde zoberiem, áno, tak niekde to bude chýbať. Hej? No a toto sa presne hodí na súčasnú situáciu. Vy rozdávate pomoc Ukrajine, hoci my na to nemáme, dvetisíc výpovedí ďalších lekárov, zdravotné sestry, lebo nemáte na ich platy, nemáte na platy učiteľov, rozdávate teraz, teraz sa poslali vrtuľníky na Ukrajinu, krajina, ktorá je chudobná, nemá na to, hráte sa na veľkých záchrancov, áno, aký to má následok? Zobrali ste to občanom Slovenskej republiky, čiže o to im klesne ich životná úroveň. Tie peniaze nám budú chýbať, aj tie, tá technika, keď ste tu techniku darovali Ukrajine, tak čo, musíme nakúpiť novú. Čo nakúpime? Nejaké americké šroty za obrovské peniaze? Takže toto si, vy ste sa vlastne týmto výrokom, povedali ste veľkú pravdu, a týmto výrokom ste sa vlastne chytili do vlastnej pasce. Toto je jedna vec.
A druhá vec je, chcem vám povedať, že považovala som vo včerajšom vystúpení pána Sulíka za absolútne arogantné, že on prezentoval ako veľký úspech, ako máme byť vďační za to, že dôjde, neviem, k 40-percentnému zvýšeniu elektriny, plynu, však mohlo dôjsť aj k 200-percentnému, to je obrovský úspech. Nie, pán Sulík by mal právo niečo hovoriť len vtedy, keby bola ostala pôvodná cena. A mali sme na to šancu, lebo sme mali zazmluvnené dodávky aj s pevnou cenou z Ruska. Lenže my sme sa tu hrali na veľkých trestateľov, ideme trestať, ideme robiť sankcie, áno, a dôsledok je toho, že teraz budeme, budú si to musieť všetko odpykať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

17.6.2022 o 13:25 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:25

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Kazda alebo teda Rado, ja troška odbočím a nechcem sa úplne do tých palív a do tých cien palív a tak do toho, alebo toho dotknúť, ale dotknúť sa toho, akým spôsobom si argumentoval. Povedal si, že pomôcť sa dá reguláciou cien, znížením daní, dotáciami. Kritizoval si ministerstvo financií. Hovoril si, že odniekiaľ treba zobrať a potom môžeš inde dať. Odkiaľ vziať, tak napríklad zdanenie bohatých. To je solidárne, to máte vo vašej strane napísané v názve. Zdanenie hazardu, zdanenie tvrdého alkoholu. Odtiaľ by sme mohli zobrať a dať to napríklad učiteľom, zdravotníkom a ďalším. A vy tvrdíte, ako teraz myslím strana SaS, že dane treba znižovať. Tak aj to chceme. Veď zvýšenie daňového bonusu je de facto zníženie daní pre rodičov tých detí. Takže tam je zníženie daní zakomponované. Tak prosím ťa a prosím aj stranu SaS, aby ste tieto opatrenia neblokovali.
Ďakujem.
Skryt prepis

17.6.2022 o 13:25 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:25

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Kolega Rado, rozporuješ si v rozprave. Tvrdíš, že, že strana SaS pomáhate a že ty osobne tvrdíš, že pomáhať treba tým najzraniteľnejším. Z vašej strany ale to sú len také prázdne populistické reči. Lebo vaše skutky sú úplne iné. Vy, keď ide o pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú, tak sa postavíte na zadné a nie že nepomáhate, ale všemocne bojujete, aby ste pomoci zabránili. Uvediem len dva príklady z viacerých. Keď ste odmietli pomoc pri, tehotným ženám a pri pomoci rodinám s deťmi, ktoré, akurát teraz ešte budeme pokračovať aj na budúci týždeň v rokovaní a v hlasovaní, sa ukážete, že akí dokážete byť solidárni k tým, ktorí to najviac potrebujú. A si myslím, že každý slušný solidárny a človek s troškou empatie pochopí, že v tejto dobe rodiny s deťmi patria k tým, ktorí pomoc najviac potrebujú. Vy ale strana s názvom solidarita, ktorú máte v názve, tak pomáhate práve tým najbohatším a chránite ich z ich tučných ziskov, ku ktorým prišli častokrát aj vďaka pomoci od štátu, rôznymi stimulmi, daňovými prázdninami a robíte všetko preto a bránite tomu, aby práve títo, tieto bohaté firmy, aby dali nejakú spätnú väzbu z vďaky ku štátu a trošku aby sa zachovali empaticky ku rodinám, že by trošku z tých svojich ziskov obetovali práve pre tých, ktorí to najviac potrebujú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

17.6.2022 o 13:25 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:25

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Kazda, veľmi poctivo som si vypočul diskusný príspevok pána Gyimesiho a potom som počúval vás. Nechcem, aby moje krátke vystúpenie pôsobilo tak, že robím advokáta a právnika pánovi Gyimesimu, on to za potreby nemá, ja to robiť nebudem. Nemám taký pocit, že pán poslanec Gyimesi rozprával z cesty. Dlhodobo sa tejto téme venuje, áno, je to váš koaličný poslanec. Je to váš kolega, pán Kazda, žiadny opozičný poslanec, len trocha sa mu nepáči, že udrel klinec po hlavičke a je z vašich radov. Áno. Čo je na tom nepochopiteľné, keď Slovnaft komunikoval, že potrebuje trojročnú výnimku, vybavili ste osemmesačnú výnimku. Kto to má v svojom rezorte riešiť? Minister hospodárstva. Čo je na tom nepochopiteľné, že budú zvyšované ceny ropných produktov, že budú zvyšované ceny benzínu, benzínu, nafty, pôjde energia hore, teplo hore, čo je na tom nepochopiteľné? Čo je na tom nepochopiteľné, že ľudia to nebudú mať z čoho zaplatiť, pán Kazda? Čo je na tom nepochopiteľné, že sa ľuďom veľmi strpčí život v jeseni a hlavne v zime? Uvedomme si, čo všetko sa bude diať ďalej.
Nazvali ste pána Gyimesiho lobistom. Nemám pocit, že by bol lobista, mám pocit, že konečne sa bil za ľudí a bil sa aj za firmu, ktorá rozpráva, že s tým, že ste vy nevyjednali a mali ste vyjednať, jej nastanú ohromné problémy. To sú proste fakty, to je proste tak. Pán Gyimesi nie je opozičný poslanec, pán Gyimesi je váš koaličný partner.
A ešte jedna vec ma zaujala, keď ste rozprávali o poslaneckej cti a tá výzva, no možno keby sme žili v stredoveku, tak by sme urobili sekundantov my vo SMER-e, keby ste ho vyzvali na meče, ale rozprávať o poslaneckej cti po tom, čo vládni ministri vystrájajú, čo si odkazujete cez médiá, to je veľmi pritiahnuté za vlasy a vo vzťahu práve k tomu, čo povedal pán Gyimesi v rozprave.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

17.6.2022 o 13:25 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:40

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja som nepovedal, že sa nedeje nič, však predsa vidíme, že rastú ceny energií a rastú ceny všetkého, preboha, kto by tvrdil, že sa nič nedeje, ale akože haló, haló, hovorím vám ešte raz, ja som vás tu raz vyzval a raz som ponúkol stávku a vy sa tejto čestnej, podľa mňa naprosto tejto čestnej stávky a naprosto čestnej výzve, ste ani neodpovedali, že či ju prijímate, či ju neprijímate, no je mi to ľúto.
Pán poslanec Mazurok, Mazurek, pardon, tu nie je, tu ste, tu ste. Vy hovoríte, že, že je nezmyslom konsolidácia verejných financií, keď hovorím o konsolidácii verejných financií, však že to je nezmysel, no tak ako prepáčte, ale konsolidácia verejných financií je veľmi dôležitá, veľmi. Bez toho sa nedá... (reakcia z pléna), dobre.
Pani poslankyňa Sulanová, nemáme na platy učiteľov. Nuž, ja vám to poviem takto. Keby som bol ja ministrom financií, tak ja urobím všetko pre to, všetko pre to, všetky možné akékoľvek možné dostupné škrty v rozpočte, aby platy učiteľov rástli o 100 %, o 100 %, pretože tak hlboko zaostávame v platoch učiteľov. Čiže taká prudká konsolidácia, také prudké škrtanie výdavkov rozpočtu by muselo nastať, aby sme našli peniaze na skokový nárast, na skokový nárast, aby sme boli aspoň v strede krajín Európskej únie a aby tí učitelia si, aby tí učitelia mali ten plat, ktorý si zaslúžia a aby mohli súťažiť. Mám 24 sekúnd, ja som to prehnal trošku, ale možno, že prihlásim sa teda ešte do, o slovo a skúsim doodpovedať. (Reakcia z pléna.) Dobre, tak po poslancovi Mazurekovi, tak viac nestíham, no nestihnem už.
Skryt prepis

17.6.2022 o 13:40 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:40

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja sa priznám, že keby som bol veľmi naivný človek, tak by som povedal, že nechápem, o čo sa tu vlastne jedná. Nechápem, čo predvádza Národná rada, nechápem čo predvádza vláda, čo predvádza predovšetkým minister financií spolu s ministrom hospodárstva a čo sa vlastne deje v Slovenskej republike. Tak najprv počúvame o tom, že sa okamžite potrebujeme odstrihnúť od ruskej ropy a ruského plynu, lebo práve to je recept na to, aby sme zastavili Putina, zastavili vojnu, zastavili ruskú armádu, zastavili všetko zlo na tomto svete. Potom sa dočítam v médiách, dočítam sa to od vyjadrení priamo vládnych predstaviteľov, že Putin využíva proti Slovenskej republike a ďalším štátom, ktoré vojensky pomáhajú Ukrajine, plyn a ropu ako zbraň. Priškrcuje dodávky, znižuje dodávky plynu, znižuje dodávky ropy. Tak na jednej strane má zastavenie dodávok zničiť Rusko a Putina a na druhej strane Rusko zastavuje dodávky, aby zničilo nás, pretože to nemá žiaden vplyv na jeho vojenské ťaženie. Fantázia. Ja nechápem, ako sa niekto môže tejto tragikomickej hry stále zúčastňovať, veď to je potrebné si povedať na rovinu. To zničí nás a nemá to to de facto žiaden vplyv na Rusko, lebo keby to nejaký vplyv malo, tak to predsa nerobia oni sami. A aký to malo vplyv doteraz na nejaké, na nejaký priebeh vojny na Ukrajine, to by sa mohol pýtať hádam každý, ale na to by nemal dokonca ani pán najmúdrejší Kazda žiadnu odpoveď, lebo na to odpoveď jednoducho neexistuje. A takto je to prakticky so všetkým, všetkými týmito liberálnymi pseudoheslami a frázami, ktoré sú tak prázdne až sa človeku zastavuje rozum.
Znovu, pán Kazda, ja vám to pripomeniem, to, čo vám tu pripomenul pán poslanec Gyimesi, to je tematika, ktorá sa bytostne dotýka kompetenčne práve ministerstva hospodárstva. Tak akú má logiku, že na jednej strane tu predkladáte všemožné vyhlásenia, zachráňme planétu, zachráňme jašterice, zachráňme klímu, zastavme ozónovú dieru, jazdime elektromobilmi, vypnime CO2, a potom povie, vypneme ten plyn, vypneme tú ropu a budeme to dovážať tankermi zo Saudskej Arábie a budeme to dovážať tankermi z Ameriky, lebo to vraj zachráni planétu. No akú to má logiku? Čo je ekologické na tom nosiť tu ťažký tanker, jeden za druhým masívne, aby sme zásobovali Európu a aby Američania mali fantastický biznis? Ja sa pýtam. A čo je logické, ešte na tom aj morálnom argumente, do tretice, keď už sa bavíme o tých iracionalitách, ktoré tu prezentujete, a to nielen vy, SaS-ka, aby som bol korektný, to prezentujú práve aj šéfovia OĽANO, predovšetkým Eduard Heger, čo je korektné, čo je zmysluplné, čo je racionálne na tom tzv. morálnom argumente, že tá ruská ropa je krvavá, od nej sa musíme nejakým spôsobom odpojiť, ale tá saudská ropa tá je super, tá je voňavá, tá je demokratická, tá doslova žiari ľudskými právami v tej Saudskej Arábii. No ale tak viete, však Saudi nevedú vojnu, nie? Ale počkať, vedú, vedú vyhladzovaciu vojnu v susednej krajine, v Jemene. Tak teraz si vyberte, ktorú vojnu ideme podporovať, pán Kazda, pán Sulík, pán Heger?
Ideme podporovať ruskú vojnu, saudskú vojnu, ktorá vojna je tá správna, ktorú vojnu môžeme tolerovať? Všetky tie hry, ktoré sa tu vedú, sú proste tragikomická náhrada skutočnej pravdy, ktorú pred ľuďmi tajíte. Veď vy vediete ekonomickú vojnu v skutočnosti, ale voči obyvateľom Slovenskej republiky, a to už vidí hádam každý. No a preto tu je na stole odvolávanie ministra Sulíka a ja sa nebránim tomu, aby tu bolo odvolávanie aj predsedu vlády Eduarda Hegera, keď hovoríte, že on je hlavne zodpovedný. Ja sa nehádam, podľa mňa sú zodpovední obidvaja. Ale tu bolo na stole jasné vyhlásenie, vyhlásenie na tlačovej konferencii. Richard Sulík je zodpovedný za škodu v hodnote 4 miliardy eur pre slovenské hospodárstvo. To som nepovedal ja, to nepovedal žiaden predstaviteľ opozície, to povedal minister financií Slovenskej republiky. A teraz v normálnom, demokratickom, slobodnom štáte, takom opaku Saudskej Arábie, od ktorej ideme brať ropu, aby sme boli demokratickí my sami, v normálnom štáte by nebolo prijateľné, aby niečo takéto odznelo z úst ministra financií a nemalo to žiaden dosah na fungovanie vlády. Tu sú len dve možné riešenia: a) minister financií má halucinácie a je to blázon alebo b) Richard Sulík skutočne, naozaj skutočne spôsobil Slovenskej republike ťažké, miliardové hospodárske škody. A potom musí byť nejaké vyústenie pre občanov Slovenskej republiky. Buď odstúpi minister financií za to, že trepe a vymýšľa si, alebo sa minister Sulík nielenže zdekuje zo svojej pozície, ale ešte sa postaví pred spravodlivosť, veď predsa nie je normálne a nemôžu to občania Slovenskej republiky tolerovať, aby minister hospodárstva spôsobil 4-miliardovú škodu vlastnou lenivosťou a občania majú povedať, no dobre, tak v intenciách slovenskej politiky, slovenského politického života je to také normálne, je to také bežné, my sa s tým musíme zmieriť, my to musíme akceptovať a ísť ďalej, prekonať tieto rozdiely.
Veď na toto si občania Slovenskej republiky predsa nemôžu zvykať. A to určite so mnou súhlasíte, pán Kazda. Ak považujete Igora Matoviča za nejakého regulérneho blázna, ktorý trepe, vymýšľa si, v poriadku, tak poďme, odvolajme ho! Zahlasujte nám za to, my to tu podáme, odvolajme ho! Ale ak ho nepovažujete za takého človeka a ďalej ho chcete tolerovať, tak potom asi niečo bude pravdy na tom, že minister Sulík spôsobil veľké škody, lebo každý normálny človek by sa zásadne bránil. Bránil by sa takémuto obvineniu. Mňa keby niekto obvinil z toho, že som spôsobil 4-miliardovú škodu na majetku Slovenskej republiky, tak sa bránim, ako to len ide. Ale Sulík si to necháva, Sulíkovi je všetko jedno, Sulík je nad vecou, Sulík nám tu priniesol túto brožúrku, a v tej súvislosti sa chcem spýtať, pán Kazda, v tej SaS-ke vy nemáte už v rozpočte žiadne prostriedky, aby ste si vytlačili vlastné propagačné materiály? Vy sa nehanbíte poslancom rozdať brožúrku s osobnou prezentáciou Sulíka a ďalších popredných členov SaS, ktorá je platená z prostriedkov ministerstva hospodárstva? Na druhej strane je napísané, Richard Sulík, minister hospodárstva a predseda strany Sloboda a Solidarita. Čiže vy si normálne vlastnú kampaň nevediete z tých miliónov, ktoré ste dostali priamo zo štátu, vy si ešte aj tú brožúrku, vlastné propagačné materiály na drzovku platíte ako poslední úbožiaci z rozpočtu ministerstva hospodárstva. Veď to je zlyhanie na úrovni malého dieťaťa. Ako sa toto dá obhájiť?
Viete, boli tu rôzne kauzy, tuším pán susediaci Richter mal takú kauzu na výbore úplne trápnu, že na nejakom materiáli, ktorý sa týkal ministerstva sociálnych vecí, na ministerstve sociálnych vecí bola nejaká jeho fotka pri nejakom materiáli a viete kto, váš poslanec Lehotský tu mal argumenty, že to je neprijateľné, lebo to je zásadná reklamná brožúrka, kampaň a je to proste na nejakú brutálnu pokutu ministrovi sociálnych vecí, bývalému. No tak poďme do toho, brutálnu pokutu ministrovi hospodárstva, dúfam, že pán Lehotský bude takýto agilný, aktívny, zásadový aj v tejto téme, že nebudete robiť dvojaký kilometer, lebo toto je drzosť na úrovni nejakého šéfa niekde v Zimbabwe, takýmto spôsobom si platiť priamo z rozpočtu ministerstva vlastnú stranícku brožúrku. To je nádhera! Viete, tých dôvodov na odvolanie ministra Sulíka je rozhodne nesmierne veľa. To najzásadnejšie ale súvisí práve s tým, čo ste tu povedali na jeho obhajobu, že inflácia, no to je taký jav, ktorý sa občas objaví, to je taký jav, ktorý musíme zvládať a ono je to fajn no, že vláda vlastne zatiaľ nepristúpila k nejakému znižovaniu daní, vy to kvitujete tomu ministerstvu financií, lebo podľa vás je to vlastne v súlade s nejakým plánom konsolidácie verejných financií, ktorý vidíte len vy v nejakej kryštálovej bubline, my ostatní žiadnu konsolidáciu nevidíme, práve naopak, vidíme aktívnu deštrukciu verejných financií, ale teda asi by podľa vás bolo úplne najlepšie, tak som to vyčítal z tej vašej reči, nerobiť naozaj nič. Drvivej väčšine občanov absolútne nijak nepomôcť a tváriť sa, že no, tak plaťte za chvíľku 5 eur za maslo, 2,50 za benzín, kupujte olej za 4,55 eur, no veď to je úplne v poriadku, veď pán Kazda a ďalší poslanci z bratislavského Starého Mesta zo strany SaS, oni na to majú, ich sa to až tak vážne netýka, oni nemusia platiť tak veľké poplatky. No dobre, stúpol im rozpočet o 200-250 eur, veď ale plat stúpol o 300, to ja ešte nejak zvládnem, veď som poslanec.
Pán Kazda, ale občania Slovenskej republiky to nevnímajú cez vašu optiku, cez vašu perspektívnu, vnímajú to úplne inou perspektívou, a tá perspektíva spočíva v tom plate, v tom dôchodku, v tom prídavku, z ktorého žijú, 400-500, niektorí ešte nižších financií, ktoré im musia vystačiť na celý mesiac, a tých sa to zásadne dotýka. A najhoršie na tom je, že vina na tejto inflácii je práve aj na vás, vy ste spoluvinníci, keď ste schvaľovali všetky tie deštruktívne európske nariadenia, všetky tie lockdowny, všetky tie nezmysly, ktoré zdevastovali hospodárstvo, zatvorili ekonomiku, nemali absolútne žiadny vplyv na šírenie vírusu a zároveň ste sa hrdili, no ale prídu z Európskej únie peniaze, ľudia, bude plán obnovy, EÚ nám zaplatí, EÚ nám dá 8 miliárd, EÚ nám dá to, EÚ nám dá hento. A odkiaľ na to EÚ asi vezme? EÚ si vytlačí, vymyslí, vyrobí ničím nekryté peniaze, a potom tu boli také racionálne hlasy z opozície, no ale, páni ministri, vážená vláda, keď si EÚ predsa vytvorí 750 miliárd len tak jedným škrtnutím pera, tak tie peniaze sa predsa na niečom odrazia, na brutálnej inflácii. A dnes je to tu, inflácia je tu.
Od minulého roka vás opoziční predstavitelia opakovane žiadajú, robte niečo s nárastom cien energií, s nárastom cien potravín, s nejakými opatreniami, nedeje sa nič. Počúvame Sulíkove vyjadrenia na Matoviča, Matovičove vyjadrenia na Sulíka, ale žiadne konkrétne riešenia. Sulík sa môže venovať aspoň aktívne tomu, aby loboval aktívne zo dňa na deň, od rána do večera za racionalizáciu, za nejaké zníženie cien pohonných hmôt pre obyvateľov Slovenskej republiky. Aj vy, pán Kazda, ako najlepší, najvzdelanejší ekonóm tu v Národnej rade, musíte vedieť, že ak stúpne cena pohonných hmôt, stúpne cena všetkého, nielen samotných pohonných hmôt, všetkých tovarov, všetkých služieb, lebo to je základný artikel pri výpočte cien všetkého. A keď vy nebudete nič robiť s tým brutálnym nárastom, naopak podporovať šialené sankcie voči Ruskej federácii, ktoré očividne viac zničia nás, ako Rusko samotné, tak asi Slováci logicky budú očakávať, že takýto minister ďalej vo funkcii fungovať nemôže a nezaujímajú nás výhovorky, no tak Matovič nám to blokuje. Tak keď vám Matovič všetko blokuje, odíďte z tej vlády. Ľudia nie sú zvedaví na výhovorky, ja nemôžem nič robiť, lebo Matovič je blázon. No tak choďte preč od blázna, ale nebuďte spoluvinníci!
Prečo mám tu počúvať od ministra Sulíka, že on, no on s tým súhlasí, že ten EÚ plán „Fit for 55”, čo nariaďujú, že od roku 2035 zákaz spaľovacích motorov a úplne odstrihnutie sa od emisií a budeme zelení a budeme úžasní. Zastavíme plynové elektrárne, jadrové elektrárne, tepelné elektrárne, všetky elektrárne, budeme zo vzduchu a zo slnka, z neba a z vesmíru, neviem odkiaľ vyrábať tú elektrinu, na ktorej všetci budeme závislí, pretože budeme jazdiť len na elektrických autách, že sú to nezmysly, že on s tým taktiež nesúhlasí a tiež nevie, či to bude mať nejaký vplyv na planétu, o to viac, keď Čína, Amerika na to zvysoka kašlú, alebo India. Ale nám to nestačí, že on to tu pekne povie, pretože EÚ ďalej zavádza rôzne dane, ekologické pseudo dane, rôzne fondy, rôzne mechanizmy, ktoré zase len budú kryté vymyslenými peniazmi, ktoré sa zase prenesú do vyšších cien všetkého. A keď máte tú pozíciu na vláde, tak to buď zastavte, alebo z tej vlády odíďte, ale nie, že ľuďom budete hovoriť pekné slovíčka, aby ste vy boli pekní a Matovič ten zlý a Heger ten zlý.
Vy budete hovoriť, no, no mne sa to nepáči, tak ale no je taká situácia, tak to bude. Ja som proti tomu, ale tak väčšina je za. Mne to vadí, ale ten Matovič to blokuje, stále len výhovorky, stále len výhovorky a žiadna zmysluplná aktivita, a potom radšej pracujete na tom, aby ste si z ministerských peňazí zaplatili vlastnú stranícku brožúrku. Absolútna hanba! Čiže vy sa nedivte a nehovorte, že strieľame niekde vedľa, keď hovoríme, že minister Sulík za túto absolútnu ignoráciu najpálčivejších problémov občanov Slovenskej republiky, buď musí odstúpiť, alebo byť odvolaný. Jasné, že musí byť odvolaný a preto na rozdiel od vás ja budem hlasovať za jeho odvolanie a už takisto ako všetci občania Slovenskej republiky nie som zvedavý na ďalšie výhovorky. Nie som zvedavý na to, že Matovič urobil to alebo hento, aj keď napríklad môžem mať na toho Matoviča rovnaký názor, nie som na to zvedavý. Lebo keď vám v niečom bránia, tak si to proste nenechajte, odíďte preč. Ale ak vy ste handry len preto, že máte vládne pozície, ak vy chcete byť za chrumkavých tým, že ľuďom hovoríte niečo úplne iné, ako čo reálne robíte, tak na to potom občania nie sú zvedaví.
Čiže jednoznačne budem hlasovať za odvolanie pána ministra hospodárstva a navrhujem pánovi Lehotskému, aby riešil túto brožúrku, pretože to je tisícnásobne väčší prešľap ako za ktorý veľmi aktívne apeloval na pokutu pre pána Richtera. A dúfam, že do budúcna sa poučíte a že nájdete nejaké prostriedky vo vlastnom straníckom rozpočte. V tých miliónoch eur sa pár stoviek na tlač takejto brožúrky, pán Kazda, určite nájde.
Skryt prepis

17.6.2022 o 13:40 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
67. schôdza NR SR - 3.deň - A. dopoludnia
 

8:55

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Chcel by som pozdraviť ctených kolegov, kolegyne, ktorí sedia v tomto preplnenom pléne. Pozdravujem, pán kolega, zdravým, ďalší pán kolega. Dámy a páni, to, že už ubehol určitý čas od toho, keď sme podali zvolanie mimoriadnej schôdze na to, aby bola vyslovená nedôvera ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi, prešlo aj pár zásadných vecí a chcel by som pre dotknutých len v úvode pripomenúť, čo všetko nás viedlo k tomu, prečo sme podali odvolanie Richarda Sulíka.
Ja začnem svoj príhovor tým, že budem sa snažiť tak vecne a logicky a hlavne tak zrozumiteľne to vysvetliť širokej verejnosti, prečo nesie Richard Sulík úplne plnú zodpovednosť za to, že v budúcom roku, ale už aj v tomto roku budeme mať vyššie ceny plynu, budeme mať vyššie ceny elektriky a, samozrejme, vyššie ceny pohonných hmôt a, samozrejme, aj ďalších výrobkov z nafty.
Richard Sulík ako minister hospodárstva v prvom rade nenachystal dostatočne kvalitné podklady pre premiéra Hegera, ktorý v Bruseli išiel rokovať, keď sa prijímal šiesty sankčný balíček voči Ruskej federácii. Dámy a páni, úplne na rovinu, to, že Slovensko nevetovalo v šiestom balíčku sankcie voči Ruskej federácii, spôsobilo to, že to, že Európska únia sa správa tak, ako sa správa, pre mňa úplne nelogicky si strelila, si strelila Európska únia do vlastných kolien nezmyselnými sankciami voči Ruskej federácii, tak Slovenská republika ako krajina, ktorá je odkázaná, skoro 100-percentne odkázaná na ruský plyn a ruskú, ruskú ropu, tak my sme si tie kolená úplne odstrelili.
Dámy a páni, to, že Richard Sulík svojou neschopnosťou nenachystal kvalitné podklady a nevysvetlil premiérovi Hegerovi to, že keď nebude vetovať sankcie voči Ruskej federácii spôsobí neskutočne následky u nás na Slovensku. A v konečnom dôsledku sú to následky také, že všetko zaplatia občania Slovenskej republiky. Zaplatia to vo vyšších cenách pohonných hmôt, vo vyšších cenách plynu, vo vyšších cenách oleja a ďalšieho všetkého, čo sa vyrába, vyrába z ruskej nafty.
Možno že kolegovia zo SaS-ky, a to vidíme aj pri ich vystúpeniach, majú úplne na to pohľad iný, ale, samozrejme, aj iní kolegovia z koalície, ale tak ako som to povedal viackrát, keby bol premiérom Robert Fico alebo niekto iný súdny, normálny človek so zdravým rozumom, tak by tieto sankcie vetoval. Vetoval by ich a mohli by sme si povedať, že keď chce Európska únia, nech si dáva hocijaké nezmyselné sankcie voči Ruskej federácii, nech si ich dáva, ale my Slovensko musíme mať výnimky voči Ruskej federácii, lebo tieto kroky spôsobia to, že naši občania už teraz platia na diaľniciach vyše dve eurá za, za benzín a naftu, že budeme mať neporovnateľne niekoľkonásobne vysoké ceny plynu a ďalšieho. To znamená, že Richard Sulík svojou nečinnosťou spôsobil, že občania Slovenskej republiky sa v zvýšených cenách poskladajú na tieto nezmyselné sankcie. Pozrime si, čo sa stalo v Ruskej federácii. Ruská federácia si hneď našla náhradné trhy vo forme Číny, Indie a ďalších krajín, kde si zabezpečila dostatok odbytu a myslím si, že úplne už vykryla to, čo prestala brať Európska únia, tak už to vykryla dovozom do týchto krajín ako je India a Čína.
Dámy a páni, už sme to tu viackrát spomenuli a ja by som sa dotkol aj samotného problému so zákazom dovozu ruskej, ťažkej ruskej ropy, ktorú, na ktorú máme výnimku, ak si pamätám pol roka a osem mesiacov, osem mesiacov vývoz do Českej republiky. A, samozrejme, po tých, po týchto, po tomto čase, po týchto mesiacoch nebude môcť Slovnaft vyvážať svoje produkty, ktoré vyrobí, do okolitých krajín alebo do všetkých krajín Európskej únie, teda s výnimkou Českej republiky na osem mesiacov.
Dámy a páni, minister hospodárstva svojou neschopnosťou v zásade zlikvidoval spoločnosť Slovnaft. Môžme si hovoriť čo chceme, ale my si ani neuvedomujeme, akú tu máme raritu. My máme raritu vo forme spoločnosti Slovnaft, ktorá je, ktorá bola postavená táto fabrika na ťažkú ruskú ropu. To znamená, že pri ťažkej ruskej rope oni keď chcú, už to tu bolo viackrát hovorené v tomto pléne, zmeniť výrobu na nejakú ľahkú ropu, potrebujú investovať neskutočné finančné prostriedky. To, že na začiatku bola mať, mala byť nejaká výnimka tri roky, teraz to dali na nejaké obdobie omnoho kratšie a tým pádom zlikvidovali, zlikvidovali Slovnaft.
Chcem povedať pár vecí k tomuto a neni sú to z mojej hlavy, ale sú to z hlavy ľudí, ktorí sa pohybujú v energetike a v tejto oblasti a vnímajú celosvetovo tento problém. Tak v prvom rade, to, že niekto hovoril o tom, že zmena, zmena procesu z ťažkej ropy na ľahkú ropu v spoločnosti Slovnaft bude stáť tristo miliónov, dámy a páni, toto je klamstvo. My sa budeme hýbať niekde od pol miliardy aj do jednej miliardy eur z hľadiska technologickej zmeny spracovania ropy z ťažkej na ľahkú, to je jedna vec. Nebude to stáť tristo miliónov, ale bude to stáť minimálne pol miliardy. A viete, kto to v konečnom dôsledku zaplatí? Zaplatia to všetci občania vo forme zvýšených cien pohonných hmôt, vo zvýšených cien olejov a, samozrejme, všetkého ostatného, čo sa z tejto ropy vyrába, to je prvá vec.
Druhá, druhá vec je tá, že nebude to trvať dva roky, tri roky, ako bolo spomínané, my sa reálne bavíme možno že o piatich rokoch, kde bude dochádzať k zmene tohto procesu. Čiže Richard Sulík svojou neschopnosťou ohrozil túto spoločnosť, čo bude mať v konečnom dôsledku za následok, že za všetko, všetkým spôsobom občania Slovenskej republiky sa budú musieť na to vyskladať. A ja vám poviem, čo by povedali asi dva nezávislí od seba ľudia, ktorí sa pohybujú v tejto problematike.
Dámy a páni, toto, že došlo k tomu, že z troch rokov prešli na pol roka a výnimka tam je iba na osem mesiacov Česká republika, spôsobili to, že o nič iné tu nejde len o jeden veľký biznis, dámy a páni, jeden veľký biznis. A biznis ide v tom, že spoločnosti napríklad ako je OMV a ďalšie spoločnosti, napríklad Shell chcú zlikvidovať Slovnaft, je to konkurencia, nič iné, nič iné. Tieto spoločnosti nebudú dotknuté tým, že sa prijali tieto nezmyselné sankcie, lebo neberú túto ťažkú ropy z Ruskej federácie, ale majú iné, iné dodávky ľahkých rôp, to znamená, že toto je biznis, nič iné to neni. A naši predstavitelia v Bruseli odsúhlasili tieto bezprecedentné nezmyselné sankcie voči Ruskej federácii a my občania v Slovenskej republike budeme z toho všetkého, budeme len trpieť vo vysokých cenách.
Ja si pamätám, keď tu vystupoval Richard Sulík a ako sem prišiel fantasticky nám oznámiť, ako to nebude pravda, že o 200 % sa bude zvyšovať cena plynu, ale že to bude menej a že to bude len nejakých, ja neviem, 40, 50, 60 %. Včera sa mi zdá mal, včera mal tiež tlačovú konferenciu, kde o tom hovoril. Ako keď ľudia si zazmluvnia s SPP pri plyne túto cenu, tak ich to bude stáť v konečnom dôsledku asi len na tie tri-štyri roky 67 % navýšenie. No, v prvom rade vám poviem jednu vec, že samotné SPP pri tej situácii, čo sa deje, nevie garantovať cenu. Môžme sa baviť o tom, že tu niekto niečo podpíše, zazmluvní a tak ďalej. Ja vám poviem taký príklad, čo sa teraz, akože teraz sa bavíme o plyne, o tom, že ľudia si majú zazmluvniť na štyri, na päť rokov plyn a budú mať iba zvýšenie o 67 %, že to nebude 200 %. No ja hovorím jednu vec, že 67 % je likvidačné pre množstvo domácností, ktoré sú odkázaní na plyn, lebo však vieme, že sme najviac plynofikovaná krajina.
Ale ja vám poviem taký príklad s tými bankami, o ktorých tu dlhodobo hovoríme od začiatku, kde ste im zrušili bankový odvod. Tak najprv ste hovorili o tom, že sa musí zrušiť ten bankový odvod, lebo proste potom tie banky nezmyselne zvyšujú poplatky a tak ďalej. To sme vyvrátili a zistili to všetci, že keď sa zrušil bankový odvod aj tak naďalej rástli a rastú poplatky v bankách. Banky neskutočne zarábajú. A pamätáte si, boli úrokové sadzby, ja neviem ešte možno pár mesiacov dozadu, okolo 0,60 – 0,70 % a každý hovoril, že keď si zastropujete fix 3, 5, 10 rokov a tak ďalej, že budete mať na 10 rokov zafixovaný možno 1 %. No len keď si prečítate v tých zmluvách tými maličkými písmenkami, tak máte napísané, že pri určitých výnimočných situáciách, keď sú, môžu banky zvyšovať úrokové sadzby. Toto presne bude príklad SPP. Teraz vám Sulík vehementne hovorí o tom, ako len 60 % alebo koľko sa budú zvyšovať ceny, že keď si to zazmluvníte na štyri roky. To, že Sulík tu robí takéto piár, marketingové ťahy, by mal robiť úplne niečo iné a nie venovať sa takýmto veciam, tak tam určite budete mať niekde v klauzule v tých, v tých zmluvách napísané, že keď nastane výnimočná situácia, ako je výnimočná situácia to, že SPP nebude dokázať nakúpiť, aj keď má zazmluvnené možno že na rok dodávky plynu, nebude vedieť zabezpečiť alebo tí, ktorí dodávajú ten plyn, nebudú vedieť zabezpečiť za tú cenu, o ktorej sa teraz bavíme. To je jeden fakt.
A druhý fakt pri tomto plyne je ten, že my sa reálne bavíme o zvýšení 67 % alebo koľko len pre domácnosti, pre fyzické osoby. A kde sú veľké firmy a stredné, stredné fabriky a podnikatelia? Kde sú tie veľké firmy, ktoré sú napríklad čisto odkázané na plyn, napríklad mliekari, pekári? Však to sú, to sú procesy, ktoré sedemkrát v týždni 24 hodín nonstop technologický proces, napríklad pri spracovaní mlieka, kde sa to mlieko ohrieva, potom sa ochladzuje, ohrieva, ochladzuje. Pekári, proste pece frčia na plyn, neskutočná spotreba. No a keď ten, keď ten napríklad ten potravinár, nehovorím o iných fabrikách v rôznom priemysle, ktoré im dôjde navýšenie a už im aj došlo tento rok navýšenie 200 – 300 % cenu plynu, budúci rok to pôjde rapídne ďalej, lebo toto, čo predstavil Sulík, nerieši tieto spoločnosti. Tak potom v konečnom dôsledku sa to zase všetko odzrkadlí v tom, že ten, ten rožok si kúpime dvakrát drahšie, že ten jogurt bude stáť viacej, že to mlieko bude stáť viacej. A samozrejme, iné výrobky, ktoré robia rôzne spoločnosti na Slovensku, ktoré sú odkázané, napríklad hlinikáreň, hej, ktorá je jedinečná, výnimočná v rámci, v rámci Európskej únie a my máme, my máme ministra hospodárstva, ktorý tam vôbec nerieši z hľadiska ceny plynu.
Takže, dámy a páni, bude to mať neskutočné následky a tuto či chceme, či nechceme nesie plnú zodpovednosť za toto všetko Richard Sulík. Dámy a páni, je nespochybniteľné, že my sme fakt jediná krajina v rámci Európskej únie, ktorá nepomáha svojim občanom pri drastickom zvyšovaní. Jednak zvyšovaní cien pohonných hmôt, samozrejme, pri rapídnom zvyšovaní cien elektriky, cien plynu, a to je plná zodpovednosť ministra hospodárstva Richarda Sulíka.
Dámy a páni, ja som bol cez víkend v určitých mestách a bol som zbierať podpisy pod referendum za predčasné voľby. No ja by som odporučil koaličným poslancom sa ísť na pol hodinu postaviť pred nejaký obchodný dom, pred nejaké potraviny, tak by ste si, dámy a páni, vypočuli, čo tí ľudia na vás rozprávajú. Neschopnosť, nekompetentnosť, amatérstvo, ja neviem, hádky neustále, to je proste príklad vládnej koalície. A vy ešte dokážete tvrdiť, vy ešte tu, a tu sa Sulík postaví a nás ide presviedčať o tom, že však v zásade my fantasticky pomáhame, hej. Veď sme to videli aj pri tom 200, tzv. 200-eurovom balíčku, ktorý ste tu schválili, ste si zatlieskali, dali ste si na bilbordy 200 eur a všetci vám to vyvrátili, že to nie je 200 eur na jedno dieťa. Doteraz tí ľudia, tie domácnosti čakajú, že na každé dieťa im cinkne 200 euro, no samozrejme, že im necinkne, lebo je to jedno veľké klamstvo. A na druhej strane sme vám to už asi tisíckrát vyvrátili, že v zásade vy ste tým ľuďom viacej zobrali, ako im teraz dávate. Ste na nich spravili taký marketingový ťah, ste si olepili Slovensko 200 eurami, bilbordami a v skutočnosti ste tým ľuďom zobrali neskutočné, neskutočne omnoho viacej.
To znamená, že ako som povedal, sú krajiny Európskej únie, ktoré rapídne, ale fakt rapídne pomáhajú svojim občanom pri drastickom zdražovaní. A ja si dobre pamätám s pánom predsedom Robertom Ficom sme tu predkladali asi v septembri prvýkrát mimoriadnu schôdzu, kde sme chceli hovoriť o rapídnom zvyšovaní cien potravín, elektriky, plynu, všetkého. Doteraz sme asi osem alebo deväť schôdzí zvolali, kde sme vám aj ponúkali riešenia. Stačilo to prevziať, schváliť novelizáciu zákona, zaviesť to a mohli ľudia cítiť určité opatrenia.
Tak ako ste nám, tak ako ste nám zarezali minulý týždeň, kde sme chceli riešiť rapídne zvyšovanie cien potravín, kde sme vám ponúkli možnosť, kde je zákon z roku ´96, kde môžete týmto zákonom určitým spôsobom zastropovať ceny nejakých základných potravín. A vy úplne na hulváta, samozrejme, že tú schôdzu, schôdzu zrušíte, ale však my to sem dostaneme tým, že ideme do odvolávania ministra pôdohospodárstva, ministra Vlčana, lebo my to potrebujeme tým ľuďom povedať, že sú tu reálne možnosti na to, ako vláda môže robiť kroky na to, aby sa znižovali ceny potravín. Ale vy nie. Tí ľudia musia vedieť, že sú tu opoziční predstavitelia zo strany SMER - sociálna demokracia, ktorí majú riešenia. Keby sme boli my vo vláde, tak by sme tisíckrát už dávno prijali opatrenia a ľudia by to pocítili.
Pán kolega hovorí, jasné, jasné. Môžme troška interaktívne. Pán kolega, hovorím o zákone z roku ´96 o cenách potravín. Vy keby ste spravili základný zoznam 40-50 základných potravín, ktoré ľudia denno-denne nakupujú a dokážu sa s tým, dokážu tým prežiť, že by nakupovali tieto potraviny, tak vy môžte kľudne na základe toho zákona zastropovať ceny na základe úrovni 40-percentnej obchodnej prirážky, čiže 40 %. Teraz má ten obchodný reťazec, ja neviem, 85 % na rožku, 70 % na chlebe, 120 % na jogurte, však vy by ste ani nedávali zo štátnych peňazí. Vy by ste len spravili to, že by ste zastropovali ceny a vlastne reťazce by boli v tomto, v tomto čase pri tejto výnimočnej situácii určitým spôsobom solidárne so svojimi občanmi.
Kto zarábal dva roky počas pandémie najviac? No obchodné reťazce. Všetko bolo zavreté. Tak maloobchodná prevádzka, nejaký živnostník, ktorý má niekde na námestí, napríklad v Prievidzi, ja neviem, predaj obuvi alebo tam predáva, ja neviem, nejaké kvetiny alebo niečo, ten musel byť zo zákona zavretý nezmyselne. Ale v obchodnom reťazci nejakom, ja neviem, Kauflande alebo niekde ste si mohli kúpiť aj tie, alebo v Tescu, ste si mohli kúpiť tie topánky, tam ste si mohli aj tie kvetiny kúpiť. To znamená obchodné reťazce mali neskutočný biznis, miliardové zisky. No, tak nebude mať zisk jeden majiteľ – Nemec za päť rokov jednu miliardu, ale bude mať pol miliardy a bude solidárny s občanmi. Však my tu máme nonsens. Tu majú obchodné reťazce klondajk na Slovensku tým, že majú zhruba 8,5 % zisky a v bežných krajinách Európskej únie je to na úrovni 2,5 %.
Pán kolega, odbehol som od Richarda Sulíka, ale toto sú, toto sú podstatné veci, ale treba to aj povedať. Treba to povedať, vy sa tu usmievate, lebo pre vás liberálov je najlepšie, ak je voľný trh, nech všetko jasne, nech ten rožok stojí aj 3 eurá, nám je to jedno, však ľudia to zaplatia. To sú presne, pán kolega, tie vaše, tie vaše postoje, keď tu hovoríte o tom, na čo nám je štátna pôda, štátne lesy, všetko dajme súkromníkom. To je ten liberalizmus, ktorý zavádzate sem. To je veľmi nebezpečné a nebodaj do budúcnosti ešte spolu s Progresívnym Slovenskom, tak nech nás tu všetci ochraňujú, lebo to si neviem predstaviť, čo vy narobíte s touto krajinou. Všetko nech si ľudia zaplatia. To je presne váš postoj.
Strana SMER - sociálna demokracia má jednoznačne postoj v tom, že tým najslabším treba pomáhať. A my sme teraz navrhovali kroky, že by to pocítili všetci, všetci ľudia. To znamená, viackrát som povedal, každá krajina Európskej únie, každá, pán kolega, pomáha svojim občanom. Videli sme okolité krajiny ako stropovali ceny, stropovali ceny pohonných hmôt. Minulý týždeň aj tí Chorváti spravili to, že mimo diaľnice natankujete za znížené ceny pohonných hmôt. A u nás len to tak voľne, to tak všetko frčí, na diaľnici už vyše dve eurá, a to je presne ten váš postoj.
Ja sa stretávam aj s tými ľuďmi a musím na záver povedať, že tí ľudia to ešte, aj niektorí ešte tak akože viete, že im naložíte na ten chrbát a ešte sa tak zohnú, ešte to tak trpia, ale ja si myslím, že príde za chvíľu taká doba, že príde taký sek, tak ľudia proste doteraz to tak držali, tlačili pred sebou, ale zrazu príde okamih, keď ten človek nebude mať finančné prostriedky na to, aby si zaplatil za tie, za tú elektriku, za ten plyn. Príde do obchodu a nebude si mať za čo nakúpiť. A uvidíte, čo s vami tí ľudia dorobia. A toto je veľké nebezpečie, to, čo sa môže nastať, že príde veľký sek a tí ľudia vás tu budú vyháňať, vyháňať palicami z tohto parlamentu a hlavne z vlády.
Dámy a páni, Sulík, minister hospodárstva, jednoznačne preukázal, že je nekompetentný a preto budem rád, keď podporíte návrh na jeho odvolanie. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

28.6.2022 o 8:55 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:10

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy ste povedali, že keby bol premiérom Robert Fico, tak by tieto sankcie vetoval. To nie je žiadna novinka. Pán poslanec Fico, keby bol premiérom, tak bezpochyby by nepomáhal ani vojenskou výzbrojou Ukrajine a bezpochyby by ho tešilo, že Putin so svojou agresiou postupuje do, ďalej na západ. No neviem ako, či ste si všimli, ale našim susedom a európskym susedom je krajina, ktorá v súčasnosti, a teda ktorá susedí s krajinou, ktorá je teroristická, ktorá je teroristická a v súčasnosti na dennom poriadku pácha vojnové zločiny. A susedí s krajinou, ktorej neskrývanou ambíciou je teritoriálne sa rozširovať na Západ. Už to hovoria úplne otvorene.
V tejto situácii by ste vy sa zachovali spôsobom, že by ste nepomáhali, nepomáhali tejto krajine a nepomáhali Slovensku ubrániť sa voči teroristickej zločineckej, zločineckému Putinovmu režimu. Toto by ste naozaj robili? Hovoríte to s plnou vážnosťou, že by ste nebránili Slovensko pred Putinovým agresívnym teroristickým zločineckým režimom? Naozaj to hovoríte s plnou vážnosťou?
Ja sa veľmi obávam, že vy, keby ste sa vrátili k moci, tak odtiaľto, odtiaľto začnú všetci mladí ľudia, všetci schopní ľudia utekať, pretože už inej možnosti by nebolo. Veľmi sa obávam, že vy sa niekedy ešte vrátite k moci, pretože na tomto sa ukazuje, čo by sa dialo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 9:10 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video