72. schôdza

14.9.2022 - 11.10.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

22.9.2022 o 16:25 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

16:25

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Fico, ja chápem, že by ste možno rád stál za katedrou a vzdelával študentov na právnickej fakulte, ale to školenie o energetike ste si pokojne mohli nechať pre seba a odpustiť. Lebo mám za to, že pán minister Hirman je v tejto tematike naozaj, naozaj dobre zorientovaný a tomu verte.
No a čo sa týka toho, kedy, kde a s kým zákon pripravoval, tak do toho vás je ale hlboké nič. (Smiech v sále.) Lebo dôležité sú možnosti a výsledky, ktoré ten zákon prinesie. Takže môžem vám povedať, že mňa už to začalo pomaličky aj urážať, ako ste sa s ním hrali jak s malým chlapcom a dával ste mu školenie. Skúste možno nabudúce nejak menej, ubrať plynu a baviť sa s ním ako s ministrom, pretože on reálne minister hospodárstva aktuálne je.
Skryt prepis

22.9.2022 o 16:25 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Fico, no ja viem, že vy by ste sa radi vyhli Európskej únii, ale my sme členom Európskej únii. Európska únia má striktné pravidlá na ochranu súťaže, na ochranu hospodárskych subjektov, toto sa jednoducho nedá tomu vyhnúť. Ja viem, vy ste etatisti, vy súkromné vlastníctvo absolútne, pre vás je to nič, ale súkromné vlastníctvo existuje a súkromné vlastníctvo je veľmi dôležité a firmy, ktoré podnikajú, majú mať aj právnu ochranu pred nejakými brutálnymi, prísnymi zásahmi vlády.
Kritizovali ste, že Európska únia sa sústredila na výrobcov elektrickej energie a nie distribúciu. Nerozumiem teraz, možno mi to objasníte, ale prečo, akým spôsobom rastú, rastú nadmerné zisky, ja neviem, distribúcii. Veď celý ten problém, ktorý tu vzniká, prečo sa hovorí o zdaňovaní nadmerných ziskov, je to, že vysoká, je vysoká cena tej výroby, respektíve kupovania vyrobenej elektriny, nie jej výroby, ale kupovania tejto elektriny. To znamená, že ten problém je práve u tých výrobcov.
No a tretia vec, ktorú som chcel povedať, tomu som tiež nerozumel. Požadujete, jak som videl, stále chodíte na svoje tlačové konferencie a stále tam požadujete nejaké veľké opatrenia, požadujete tam zdanenie nadmerných ziskov, požadujete návrhy na zastropovanie cien, návrhy na, dotácií podnikom. Ja neviem, ale vy si neuvedomujete, aké veľmi riskantné opatrenia to sú? To si neuvedomujete? Ja viem, vy ste etatisti, vy ste socialisti. Vám je to úplne jedno, že niekoho zadotujete a niekto druhý, kto si nakúpil vopred elektrinu, ako napríklad už vami spomínaný pán Soták, tak ten si nakúpil elektrinu a energiu si nakúpil vopred na dva roky a nepotrebuje žiadne dotácie. Ako on má vyzerať potom, keď vy chcete, požadujete rozdávať dotácie? Ja viem, že nakoniec, nakoniec sa takéto riešenie asi presadí, ale je to proste nemorálne riešenie, to si treba povedať aj túto stránku tejto veci.
Skryt prepis

22.9.2022 o 16:25 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nie je žiadne tajomstvo, že pána Fica často kritizujem, ale v tomto prípade chcem naozaj aj takto verejne veľmi oceniť to, čo ste povedali, pán predseda. Je to naozaj postoj hodný trojnásobného bývalého premiéra. Ja plne podporujem aj to, čo hovoríte, napriek tomu, že tu neplatia lehoty, aby sme tam dali ten čas. A myslím, že by bolo hlúpe sa tváriť, že vy neviete a nemáte čo k tomu povedať.
Rovnako nesúhlasím, a to iste vy viete, s tým, že čo je príčinou tej ceny. Vy hovoríte o sankciách, my hovoríme o vojne. Ale, ale to podľa mňa teraz nie je dnes priestor na túto debatu. A úprimne poviem a dovolím si to povedať za viacerých kolegov, že sme zvedaví na vaše pozmeňujúce návrhy. A nemyslím to cynicky, ale s tým, čo aj vy prídete, lebo toto je naozaj otázka, ktorá, ja som rád, že sa to stalo, že spojila toto plénum a že sme pripravení rokovať rýchlo, efektívne, tak aby ľuďom bola doručená pomoc.
A na záver, nemám reagovať na svojich predrečníkov, ale tu sa prihlásim k tomu, čo ste povedali viacerí, hoc podstatne mladší ako vy a fanúšikovia liberálnej demokracie. Súhlasíme s tým, že trh absolútne zlyhal, absolútne. To, čo sa deje, to, čo predvádzajú niektoré spoločnosti, je na hrane s úžerou. Verím, že naozaj v tomto prípade spoločne sa nám podarí nájsť riešenie, ktoré, ktoré pomôže ľuďom.
Ešte raz ďakujem za tento postoj.
Skryt prepis

22.9.2022 o 16:25 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nedohodol som sa s kolegom Šeligom, ale ja tiež oceňujem váš príspevok, pán predseda. Najmä vtedy, ak máme rovnaký názor na úlohu štátu v spoločnosti, máme rovnaký názor na sankcie, ktoré dnes všetci vidíme, že nefungujú, respektíve fungujú, ale opačne. Sme to my, koho postihujú najviac.
A zároveň aj súhlasím aj v tom, že tento trh absolútne zlyhal. Čiže neviditeľná ruka trhu nefunguje. Preto som veľmi rád, že prídete s návrhmi, hoci to nie je primárne vaša úloha v opozícii, sme to my, kto tu ešte stále vládne a my by sme mali prísť s návrhmi. Ale ak prídete s takým návrhom, ktorý skutočne pomôže, alebo prídete s niečím takým, na čo možno pán minister nebude myslieť, alebo jeho úradníci, tak ja vám teraz dávam slovo, že to podporím. Pretože toto je téma, ktorá jednoducho musí spájať parlament naprieč a ľuďom je úplne jedno, či to predloží Robert Fico, alebo hocikto z Republiky, alebo to bude pán minister Hirman. Oni chcú vidieť konkrétne riešenia, chcú vidieť to, že sa tu teraz nebudeme prekárať na tom, či im pomôžeme veľmi málo, alebo nijak. Takže máte moju plnú podporu v prípade, ak tieto návrhy od vás prídu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

22.9.2022 o 16:25 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Takisto chcem oceniť pána predsedu SMER-u za teda odborné vystúpenie k veci, bez invektív. Ale teda chcem sa venovať jednej veci, že áno, zlyhal trh. Hovorí sa to, zlyhal, v tomto momente zlyhal, je to jasné. Ale treba si uvedomiť, že je to len dôsledok. Málokto hovorí, ale je to tak, že základom problémov aktuálnych, hlavne teda s elektrinou, je nedostatok samotnej komodity, proste teda tej silovej elektriny. A je to výsledok rokov zlých rozhodnutí na tom trhu, hej, mnohých členských štátov, či už Nemecko a jeho odstavovania aj napríklad jadrových elektrární, ale aj celej Európskej únie, príliš optimistické zelené ciele, a teda odstavovanie existujúcich zdrojov a teda hlavne to pomalé nahrádzanie novými a ktoré by boli aj stabilné. Samozrejme, k tomu sa ešte pridala teda agresia Ruska na Ukrajine a sankcie s tým spojené.
Ale teda treba povedať to, že tento energetický trh, ktorého zlyhanie tu teraz všetci spoločne preklíname, dlhé roky fungoval. Ako dlhé roky proste na ňom ceny klesali. Proste profitovali z toho ľudia, profitovala z toho ekonomika. Tá situácia ešte pred dvoma rokmi, málokto si to bola pamätá, málokto si to pamätá, ale Slovenské elektrárne, tá cena bola tak nízka, že predávali pod výrobné náklady. To bol zas druhý extrém. A bolo by chybou, keby sme proste nahradili ten trh nejakou trvalou a absolútnou reguláciou. Proste áno, teraz nejak treba, ale určite len dočasne a samotná regulácia nestačí. Proste ja nevnímam debatu vlastne aj na úrovni EÚ o podpore budovania nových zdrojov. Tie ceny budú lepšie vtedy, keď sa bude podporovať, aby proste bolo viacej výrobných kapacít, viacej elektrární a aby teda vlastne tej samotnej komodity bol dostatok. To je prvý krok na vyváženie toho... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

22.9.2022 o 16:25 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán predseda Fico, ďakujem za veľmi konštruktívny príspevok v rozprave s ponukou na spoluprácu. Na druhej strane treba povedať, že legislatívne pravidlá vlády hovoria o tom, že pri predkladaní návrhov zákonov, pokiaľ tieto predpokladajú aj nejaké vykonávacie právne normy, tak súčasťou by mal byť aj návrh týchto vykonávacích právnych noriem, či už sú to nariadenia, alebo vyhlášky. V tomto prípade chápem, že sme v skrátenom legislatívnom konaní, avšak bez toho, aby sme poznali obsah takýchto nariadení, tak v zásade schvaľujeme len nejaký bianko šek pre vládu, aby si mohla do budúcna schváliť čokoľvek.
Čiže takisto by som poprosil a apeloval na pána ministra, aby sme toto skrátené legislatívne konanie nebrali doslovne ako skrátené v tom zmysle, že by muselo byť doriešené za jeden alebo dva dni. Skrátené legislatívne konanie nie je o tom, že sa má prijať za dva dni, ale že sa má prijať na jednej schôdzi. To znamená, že máme tu dostatočný priestor v priebehu či už víkendu, alebo budúceho týždňa naozaj na to, aby sa dorokovali veci s tripartitou, aby sa pripravili aspoň nejaké zásady opatrení alebo nariadení vlády, ktoré budú mať vykonávať tento zákon a o ktorých by sme sa potom konkrétne mohli baviť, že či ich podporiť a ako ich podporiť a či k nim prípadne dať nejaké pozmeňujúce návrhy. Pretože k tomuto právnemu rámcu ako takému veľmi nie je čo pridávať, ale tam budú najmä dôležité tie vykonávacie právne predpisy, ktoré budú riešiť priamo tie opatrenia, ktoré sa majú v rámci tohto prijať. Takže ja navrhujem pánovi ministrovi, aby naozaj do druhého čítania pripravil tieto nariadenia, aby sme sa mohli konkrétne baviť o konkrétnych opatreniach, ktoré na základe tohto právneho rámca budú prijaté.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

22.9.2022 o 16:25 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Ja tiež ako mnohí kolegovia predrečníci tiež ďakujem za váš, za vaše vystúpenie, pán Fico, s tým, že pán minister hospodárstva dnes si úplne nezaslúžil toľko výčitiek a negatív vzhľadom k tomu, že, žiaľbohu, jeho predchodca ten rezort nenechal v takom stave, ako nám tu všetkým rozprával, ako nás tu ubezpečoval so zastropovanými cenami elektrických energií, to si treba povedať na rovinu.
Čo sa týka toho zdanenia obchodníkov, to máte absolútne pravdu. Ani Európska únia sa nejakým spôsobom až týmto tak nejako nezaoberá. Skôr sa tu sústredíme na distribučky a teda výrobcov, ale, samozrejme, kto vyhnal tú cenu je ad jedna nízky dopyt, vysoká ponuka a obchodníci na burze. A tam treba si, samozrejme, povedať, že kolegov, ktorí nás zastupujú v Európskom parlamente, napríklad pán Hojsík tu pobehoval donedávna s nejakou petíciou, ako treba okamžite zastaviť jadrové elektrárne. V tejto situácii, keď my máme absolútne nedostatok elektrickej energie, zdrojov, tak on tu pobehuje s nejakou takouto petíciu, čo teda naozaj, ja neviem teda, za koho on nejakým spôsobom, alebo koho záujmy háji, ale určite to teda nebolo občanov Slovenskej republiky.
Skryt prepis

22.9.2022 o 16:25 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán poslanec, že ste nás uviedli, tie veci, ktoré dávno sme upozorňovali od minulého roku, že táto kríza dôjde. Samozrejme, že zlyhal trh. Veď keď si zobereme, nielen s elektrickou energiou, ale aj pokiaľ sa týka plynu. Zastavovanie jadrových elektrární a zastavovanie, proste alternatívne zdroje sú ďaleko, desaťnásobne drahšie, ako je jadrová elektráreň, ako je voda, ako je fotovoltaika. Čiže proste tieto všetky veci, ktoré Európska únia absolútne zlyhala, to si treba povedať na rovinu.
Upozorňovali sme, my od vás, pán minister, nič nechceme, chceme, aby ste sa stretli takisto s tripartitou, aby ste s nima prerokovali, lebo tí jednoducho budú vedieť, čo vedia ušetriť tie podniky. Povedia to isté, vedia povedať ZMOS, to isté vedia povedať odborári, čiže dostať kompletnú informáciu, aj keď nemusí to byť budúci týždeň v utorok. Dať to dohromady, máme budúci týždeň schôdzu, aby sme proste dostali podrobné informácie, akým spôsobom bude, aká je maximálna, čo môžme z hľadiska regulácie, čo treba dať proste ľuďom, čo treba za jednotlivé firmy.
Táto situácia je veľmi zložitá. Prekvapuje ma od niektorých poslancov z koalície, že sa ešte nezobudili. A ešte sa asi nezobudia, pretože tá kríza, ktorá dojde, bude ďaleko horšia, nielen pokiaľ sa týka plynu, energie, ale aj iných surovín, ktoré z Ruska sú dodávané. My si povedzme, že Mendelejova tabuľka je tam a veškeré firmy, hlavne v západnej Európe, čerpajú a vozia všetko stadiaľ. Ja si neviem niektoré veci predstaviť. Už sa konečne, a to ešte ma ďalej, viacej irituje to, že Amerika zvýšila vývoz z Ruska ropy z 12 % na 18. Pokračuje s nima vo vývoji, pokiaľ sa týka celej atómovej energii bez... (Reakcia z pléna.) Druhá vec, Američania idú prijímať 14 vodných elektrární, 4 jadrové elektrárne. Tak mi povedzte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

22.9.2022 o 16:25 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Fico, veľmi dobrá analýza problematiky rastu cien energií a hlavne poukázanie na témy alebo okruhy kompenzácie pre podniky, ale aj pre občanov Slovenskej republiky. Tu platí porekadlo, ktoré vláda asi nechápe, kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Naviac nečinnosťou tejto vlády v danej oblasti je veľká skepsa a neistota nielen medzi podnikateľmi, ale aj medzi občanmi Slovenskej republiky, ktorú je vláda doslova povinná riešiť konkrétnymi opatreniami, a to sa zatiaľ nedeje.
Zatiaľ sú tu len také všeobecné tézy, ktoré naozaj treba výrazne uchopiť. Preto by si mala koalícia vážiť podanú ruku zo strany opozície, ktorá tu bola viackrát deklarovaná, a pripraviť jednoznačné a hlavne konkrétne opatrenia na kompenzáciu rastu cien energií, pretože ani podnikatelia, ani občania si nevedia naplánovať svoju budúcnosť vo svojej výdavkovej časti. A ako som povedal, tú skepsu je vláda povinná a tú neistotu je vláda povinná odstrániť veľmi rýchlymi krokmi, ktoré sa zatiaľ nedejú.
Ďakujem.
Skryt prepis

22.9.2022 o 16:25 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:40

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán predseda Robert Fico, myslím si, že excelentné vystúpenie hlavne v odbornej časti a hodné politika, trojnásobného premiéra. A myslím si, že si videl aj ocenenie koaličných poslancov, ktorí ocenili tvoje vystúpenie. Možnože jeden poslanec to neocenil, možnože by uvítal, keby si tu mával svetelným mečom zo Star Warsu, ale to už nechám na posúdenie každého individuálne. Ale treba zhodnotiť tú situáciu tak, ako si ty povedal. Trh zlyhal a zlyhal v tom, že to proste nefunguje. Špekulanti na tom zarábajú, tí, ktorí prekupujú elektriku. Slovenské elektrárne, však to je verejným tajomstvom, že predali na dva roky, ja neviem, za 62 euro? A nakupujeme spätne za nekresťanské peniaze. A možnože to je aj chyba to, že Sulík si neuplatnil pri predaji Východoslovenskej distribučnej spoločnosti predkupné právo ako štát.
Na druhej strane už hovorené sankcie. Však sú už politici Európskej únie, ktorí hovoria o tom, že pokiaľ by sme zrušili sankcie, tak ceny energií klesnú o polovicu. A samozrejme, spomínaná aj takzvaná, rôzne zelené ciele, green deal, ktorý proste zabezpečil to, kde sme sa dostali. A toto všetko, keď sa skĺbilo dohromady, tak sme v stave, že naši občania už reálne platia neskutočne vyššie zálohové platby za elektriku, za plyn, za teplo. My sa bavíme tu reálne o nejakom, o schvaľovaní v skrátenom legislatívnom konaní, ale to nie je ešte samotné riešenie. A to riešenie už musí, to tu už malo byť, lebo my sme päť minút po dvanástej, lebo tí ľudia reálne už platia vyššie platby. Budú platiť budúci rok ešte väčšie a, samozrejme, nehovoriac o firmách. Tie firmy nemôžu čakať teraz mesiace na nejaké, na nejakú pomoc od štátu, keď už reálne ľudia prichádzajú o prácu a idú na úrady práce. A to len začalo. Už máme štyri-päť veľkých firiem, ktoré končia. A toto je len začiatok. Treba, aby štát, vláda začali... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2022 o 16:40 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video