72. schôdza

14.9.2022 - 11.10.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

4.10.2022 o 16:25 hod.

Mgr.

Eva Hudecová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:55

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Chcel by som doplniť to, čo pani poslankyňa Vorobelová povedala, o niektoré veci, o ktorých sme aj osobne diskutovali na tom spoločnom stretnutí s poslancami Národnej rady, a o ktorej, o ktorých som ju informoval na tom stretnutí, tak by som bol rády, aby zazneli aj tu. Pretože tieto argumenty, výhrady, otázniky pani poslankyňa aj tam prezentovala. Čiže nepovažujem to za nič nekorektné, lebo sme mali možnosť o tom debatovať. Moja odpoveď na to, čo hovoríte, je asi takáto.
Po prvé, asi by nikoho nenapadlo rušiť školskú inšpekciu. Tento orgán tu dlhé roky je a nikto nespochybňuje zmysluplnosť jej fungovania. Asi by nikoho nenapadlo dnes riešiť Slovenskú obchodnú inšpekciu. Jednoducho je, sú to orgány, ktoré v medziach svojej pôsobnosti zabezpečujú dohľad, alebo Úrad na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Viete, v čom som ja urobil najväčšiu chybu v tomto návrhu zákona? Mal som ho na úvod nazvať Úrad na dohľad nad sociálnou starostlivosťou. Myslím si, že všetky ostatné veci sú vydiskutovateľné, ale toto vzbudilo možno takú psychológiu, že niekto chce potenciálne môže robiť zle. Lebo to, čo ste spomínali, že niekto môže šikanovať pri kontrolách v zariadeniach sociálnej, ale to môže aj dnes. A deje sa to? Nesťažujú si, čo ja viem, teda minimálne za to obdobie, pokiaľ som ja ministrom, že by sa zariadenia sociálnych služieb sťažovali, že ich niekto šikanuje. Väčšinou mi hovoria, aj keď debatujeme o tomto návrhu zákona, že vám veríme, pán minister, že vy to nebudete robiť. Ale čo keď náhodou príde niekedy v budúcnosti niekto, kto to bude chcieť zneužiť.
A práve kvôli tomu, aby sa to dalo, aby sme obmedzovali a obmedzili akékoľvek potenciálne zneužitie alebo šikanovanie zo strany tých, ktorí budú kontrolovať, tak podporujem dva pozmeňujúce návrhy. Aj pána predsedu Ledeckého, aj pani poslankyne Žitňanskej, Drábikovej a ďalších, ktorí podpísali ten druhý, ktorý, si myslím, že všetky tie výhrady, ktoré boli, dúfam, že na všetky sme nejakým spôsobom reagovali a dúfam, že to bude v poriadku.
Merateľný ukazovateľ. Ja mám merateľný ukazovateľ. Myslím si, že vieme povedať, že približne 10 % tých finančných prostriedkov, ktoré dnes majú putovať tým, ktorí sú na to najviac odkázaní, to znamená ľuďmi s ŤZP alebo seniorom, alebo tí, ktorí potrebujú dlhodobú starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb alebo aj neformálnu starostlivosť, čiže opatrova..., tí, ktorí poberajú opatrovateľské príspevky, príspevok na asistenciu. Nejde tam, kde má ísť, ale jednoducho tak ako vždy, keď je objem finančných prostriedkov príliš, príliš veľký, no tak sa to aj myslím v objeme celého štátu, no tak sa to aj zneužíva. A deje sa to aj v tomto sek..., tak ako, tak ako všade. Kde ide o stovky a stovky miliónov eur. A môj merateľný ukazovateľ je, že si myslím, že už len tým, že inšpekcia vznikne a začne fungovať bez toho, aby kohokoľvek šikanovala. Iba to, že začne normálne, vecne kontrolovať, či napríklad ten, kto poberá opatrovateľský príspevok a má sa starať o svoju starú mamu, nie je pol roka v Anglicku. Asi by ho nemal poberať. Nie? Lebo ten opatrovateľský príspevok je na to, aby, aby opatroval toho, koho má opatrovať. To znamená, takéto najzákladnejšie, najrukolapnejšie veci si myslím, že keď len sa pozrieme na ne, tak, tak to môže spôsobiť zhruba 10 % úsporu týchto prostriedkov. A znamená to, a to je môj merateľný ukazovateľ, aby tie prostriedky, ktoré ušetríme a budeme ich môcť poskytnúť tým ľuďom a zariadeniam sociálnych služieb, ktorí si to zaslúžia a potrebujú to. Ten môj merateľný cieľ je desaťnásobok toho, čo tá inšpekcia bude stáť. Povedal som vám to aj na osobnom stretnutí a hovorím to aj, hovorím to aj tu. A tento desaťnásobok, ktorý chcem dosiahnuť, to znamená 50-60 miliónov eur, ktoré budeme môcť použiť naozaj pre tých, ktorí to potrebujú, je viacej ako tých 5-6 miliónov eur, ktoré by sme ušetrili tým, keby tá inšpekcia nevznikla.
Ešte by som chcel povedať, že je tam jedna dôležitá vec. Súčasťou plánu obnovy nie je len vznik inšpekcie v sociálnych službách, ale už tento týždeň oznámime vypísanie výzvy na viac ako 192 miliónov eur pre zariadenia sociálnych služieb, ktoré vďaka plánu obnovy budú môcť byť postavené nové alebo budú môcť byť zrekonštruované. A to si myslím, že je významná prínosná vec a teším sa na to, že pre mnoho seniorov alebo ľudí s ŤZP to výrazným spôsobom zlepší kvalitu života na Slovensku.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.10.2022 o 15:55 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:55

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja by som chcela na záver povedať len tak krátko možno. Som veľmi rada, že sa podarilo vyjednať v pláne obnovy a odolnosti aj kapitoly, ktoré sa týkajú dlhodobo zanedbávanej sociálnej starostlivosti. Mali sme tu už zákon o hospicovej starostlivosti, paliatívnej a ja ju považujem za veľmi dôležitú aj práve túto oblasť dostupných sociálnych služieb, kde jednak potrebujeme naozaj tých poskytovateľov. My s tým napríklad aj v Trnavskom kraji veľmi zápasíme, v našom okrese, ktorý je najrýchlejšie starnúcim, okres Piešťany, takéto dostupné zariadenia nemáme. Máme súkromné zariadenia, ktoré sú veľmi drahé. Naozaj tie poradovníky sú veľké a ja som rada, že je možnosť využiť a že sa pripravuje tá, táto výzva, ktorá si myslím, že padne na úrodnú pôdu.
Na druhej strane je potrebné aj zabezpečiť, aby tie zariadenia fungovali tak, ako fungovať majú. A ja už som tak dávnejšie, pred polrokom možno, evidovala mnoho otázok a mnoho obáv, ktoré sme potom vlastne komunikovali. A chcem poďakovať ministrovi Krajniakovi za naozaj stretnutie, kde spolu s ním aj s mnohými pracovníkmi ministerstva sme mohli prejsť jednotlivé otázky. Či už sa to týkalo aj sociálnych služieb a neskôr som vlastne hovorila aj ohľadom tej kompenzácie pre fyzické osoby. Pretože bolo tam veľa otázok. Jednak tých neformálnych poskytovateľov, jednak tých poberateľov tých príspevkov na kompenzáciu. Sú to naozaj reálne, reálne veci, že sa tieto zneužitia dejú. Je to za mňa také trochu smutné, že vždy tak musíme uvažovať nad tým, že akým spôsobom tie prostriedky budú využité a či nebudú zneužité.
Na druhej strane treba aj s tým rátať a ako hovoril minister, je tam istá tá odstrašovacia úloha. Každá, každá existencia nejakej inšpekcie a možnosti kontroly môže eliminovať počet ľudí, ktorí by chceli nejakým spôsobom do toho vstupovať. Mne osobne na osobnom stretnutí potešil vlastne taký prísľub toho, že jednak bude táto inšpekcia dohliadať a kontrolovať, ale bude tam aj tím ľudí, ktorí budú už priamo, ale hlavne teda s tými fyzickými osobami hľadať možnosti nejakej nápravy. Nejakú, poskytovať nejakú metodiku, ako riešiť danú vzniknutú situáciu pri nejakom neoprávnenom narábaní s týmito prostriedkami z verejných financií.
Takže ja verím a dúfam, že táto legislatíva ako aj ďalšie, ktoré by mali nasledovať, napomôžu k tomu, aby sociálne služby a vôbec pomoc ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím na Slovensku sa posunula o niekoľko levelov dopredu.
Takže ešte raz chcem poďakovať za prípravu aj za tie rokovania, ktoré som mala možnosť aj tuto v priestoroch Národnej rady a na ministerstve mať za zodpovedanie otázok aj za možnosť vlastne upraviť také tie sporné, sporné veci v zákone. A teda verím a prosíme o podporu tohto zákona. Ďakujem. A hlasovanie by som dala teraz o sedemnástej.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.10.2022 o 15:55 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:55

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

56.
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, páni poslanci, ide o vlastne transpozičnú novelu na základe smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ o požiadavkách na prístupnosť výrobkov a služieb. Mali sme to urobiť do 28. júna tohto roku, ale keďže boli diskusie o tomto návrhu zákona a chceli sme vyjsť v ústrety všetkým pripomienkam alebo dať priestor na diskusiu, tak druhé čítanie máme dnes.
Ide vlastne o to, aby sme vedeli posúdiť, aby výrobky a služby pre osoby so zdravotným postihnutím boli dodávané, poskytované s požadovanou kvalitou, a týmito vybranými službami sú elektronické komunikačné služby, služby poskytujúce prístup k mediálnym službám, služby v oblasti dopravy, vybrané finančné služby, služby elektronického obchodu, a chcel by som vás v zásade poprosiť o podporu tohto návrhu zákona v druhom čítaní.
Na výbore pre sociálne veci bola o tom diskusia. Výbor, pokiaľ si dobre spomínam, jednomyseľne prijal, neprijal, prijal (reakcia z pléna), dobre, neviem, či jednomyseľne, ospravedlňujem sa teraz, pardon, prijal k tomu vlastne v spoločnej správe aj nejaké upresňujúce veci.

Takže ďakujem veľmi pekne za vašu prípadnú podporu.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.10.2022 o 15:55 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:10

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážené dámy a páni, myslím si, že je to jeden z tých zákonov, ktorý sa dá nazvať že pekný, lebo robí dobrú vec a zavádza možnosť, prosím? (Reakcia z pléna.) Kľudne. Pani bývalej europoslankyni dám za pravdu, že pochádza z Bruselu, to znamená, že snažíme sa zaviesť do našej legislatívy to a zavádzame týmto návrhom zákona, aby aj otec po narodení dieťaťa si mohol zobrať dvojtýždňovú platenú dovolenku, ktorú bude platiť Sociálna poisťovňa. To znamená, nedávame to, v niektorých štátoch je to urobené tak, že ju platí zamestnávateľ, u nás to dávame tak, že to bude platiť Sociálna poisťovňa.
V priebehu diskusie medzi prvým a druhým čítaním nás oslovilo, aj mňa oslovilo viacero pani poslankýň a pánov poslancov, či by bolo možné niečo ešte upraviť v tomto návrhu zákona, takže by som vás chcel poprosiť, že pozmeňujúci návrh, ktorý prednesie pani spravodajkyňa Žitňanská, ktorý upravuje, keďže bola jednou z tvorkýň alebo tvorkyňou tejto smernice, tak by chcela upresniť niektoré formulácie tak, aby lepšie vystihovali ducha alebo text tej smernice. Je to po konzultácii s našimi kolegami, kolegyňami na ministerstve, čiže podporujeme tento pozmeňujúci návrh.
Rovnako pani poslankyňa Marcinková predloží dva pozmeňujúce návrhy, s ktorými, ktoré takisto sú odkonzultované, súhlasíme s nimi a tiež vás chcem poprosiť o podporu. Pani poslankyňa Pleštinská takisto prednesie pozmeňovák, ktorý je s nami odkonzultovaný, a vyjadrujeme mu, jej podporu, alebo tomuto pozmeňováku. A pán poslanec Lukáč, pani poslankyňa Hudecová prednesie pozmeňujúci návrh, keďže pôvodne mal byť tento zákon schválený tak, aby účinnosť mohla byť 1. 10., ale keďže 1. 10. už bola, tak to bude pozmeňovák, ktorý vlastne posunie účinnosť na 1. 11.
Iba ako záverečnú vec hovorím, že to, že účinnosť bude od 1. 11. neznamená, že otec nemôže využiť tento návrh zákona aj na vyčerpanie otcovskej dovolenky na dieťa, ktoré sa narodí už v priebehu októbra, pretože je tam lehota šiestich týždňov, dokedy si musí túto dvojtýždňovú otcovskú dovolenku vyčerpať. Čiže ak táto novela alebo ak tento, táto novela Zákonníka práce prejde a dieťa sa narodí napríklad 15. októbra, napriek tomu, že účinnosť zákona bude až od 1. novembra, tak si ešte bude môcť vlastne otec vybrať otcovskú dovolenku.
Ďakujem veľmi pekne za podporu tohto návrhu zákona.
Skryt prepis

4.10.2022 o 16:10 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:10

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Ctené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1039.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1492 z 15. júna 2022 pridelila návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a takisto aj výboru pre sociálne veci. Určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný návrh zákona, tlač 1039, prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť všetky určené výbory. Z uznesení výborov vyplýva deväť pozmeňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča návrh zákona v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov schváliť. Gestorský výbor odporúča hlasovať o návrhoch 1 až 9 v štvrtej časti tejto spoločnej správy spoločne so stanoviskom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 210 z 13. septembra 2022. Týmto uznesením ma výbor poveril, aby som na schôdzi NR SR pri prerokovaní o predmetnom návrhu zákona informovala o výsledku rokovania výborov a predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu, do ktorej sa hlásim ako prvá.
Skryt prepis

4.10.2022 o 16:10 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:10

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja som v prvom čítaní vystupovala, keďže išiel, išlo niekoľko zákonov, sociálnych zákonov za sebou a na viacerých z nich som pracovala a tak už som nechcela zahlcovať tú rozpravu aj vystúpením k tomuto zákonu, ale naozaj sa veľmi teším, že sa podarilo v Európskom parlamente schváliť takúto smernicu s tým, že, samozrejme, v niektorých aspektoch my ideme oveľa ďalej, máme oveľa štedrejší ten systém. Čiže vždy je to tak, že keď členská krajina chce niečo navyše, môže to urobiť, ale tam, kde máme resty, tak tam vlastne sme povinní to nejakým spôsobom aplikovať.
A ja sa teším, že konečne aj na Slovensku budú môcť otcovia si čerpať tzv. otcovskú dovolenku, pretože je naozaj, myslím si, že pre každú mamu veľmi, veľmi príjemné mať po boku svojho partnera pri tých začiatkoch, pretože tie začiatky bývajú také náročnejšie. A väčšinou, aspoň teda čo viem, v mnohých to suplujú staré mamy alebo niekto ďalší príde pomáhať, ale myslím si, že je dôležité aj pre toho otca, aby od začiatku videl, čo obnáša starostlivosť o novorodenca. Myslím si, že to pomôže tej rodine a naozaj sa tá, tá práca a tá starostlivosť rozdelí medzi, medzi nich.
Ja som si všimla zatiaľ, že v rozprave sú prihlásené len ženy, čiže asi my ženy to naozaj asi najviac oceňujeme, ale pevne verím, že aj všetci páni tu prítomní za to budú hlasovať, aby, aby takáto možnosť tu bola.
Tak ako pán minister spomínal, ja mám krátky pozmeňujúci návrh. Totižto pri preklápaní tejto, tejto smernice sme trošku jednu časť opomenuli, a to sa týka práce na diaľku. To znamená, že iba naozaj je to krátky, krátky pozmeňujúci návrh, ktorý umožní aj teda takúto prácu na diaľku zaviesť s tým, že, samozrejme, áno, aj ten zamestnávateľ má možnosť sa vyjadriť v prípade, že by to nebolo možné, ale musí to dať písomne vedieť dotyčnému zamestnancovi a musí prihliadať aj teda na záujmy tohto zamestnanca.
Čiže dovoľte, aby som vám teraz prečítala pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1039.
V čl. I sa za bod 44 vkladajú nové body 45 a 46, ktoré znejú:
„45. V § 164 sa za odsek 2 vkladá nový odsek 3, ktorý znie:
„(3) Ak požiada žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako osem rokov o domácku prácu, teleprácu alebo o prácu z domácnosti podľa § 52 ods. 2 na účely starostlivosti o dieťa, zamestnávateľ je povinný poskytnúť im písomnú odôvodnenú odpoveď, ak ich žiadosti nevyhovel v primeranej lehote. Pri posudzovaní žiadosti zamestnávateľ prihliada na jeho úlohy a oprávnené záujmy zamestnanca."
Doterajší odsek 3 sa označuje ako odsek 4.
46. V § 165 sa slová „ods. 2" nahrádzajú slovami „ods. 2 a 3"."
Nasledujúce body sa primerane preznačia.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.10.2022 o 16:10 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Jozef Lukáč
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Áno, pani kolegyňa, aj páni budú hlasovať za tento návrh zákona, ale moja faktická je, vlastne vždy ma milo prekvapí, ak z Bruselu dôjde niečo, čo je aplikovateľné v našej krajine s ľahkosťou. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.10.2022 o 16:10 hod.

PhDr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

Vladimíra Marcinková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Ja sa chcem vyjadriť k dvom pozmeňujúcim návrhom, ktoré potom predložím, a zároveň by som chcela vysloviť poďakovanie pánovi ministrovi za jeho veľmi konštruktívny a ústretový prístup, pokiaľ ide o otázky rodiny, ktorým sa venujem, a zároveň kolegom z ďalších poslaneckých klubov, ktorí sú spolupredkladateľmi a taktiež sa stotožnili s týmto návrhom. Teda s dvomi návrhmi.
Prvý pozmeňovák, ktorý som riešila, sa venuje vlastne tým dvom týždňom otcovského voľna alebo otcovskej dovolenky, ktorú dostane otec k dispozícii po narodení dieťaťa. Je tam vlastne časová lehota šesť týždňov od narodenia dieťaťa, kedy môže otec toto voľno uplatniť, no z praxe, ktorú majú v Českej republike, som si všimla, oni už tam majú túto zmenu vyše roka, že našli dieru v tejto zmene pri implementovaní tejto smernice. A vlastne tá diera v zákone sa týkala predčasne narodených detí, kedy tieto deti sú niekedy v nemocnici aj dlhšie, ako je tých šesť týždňov, kedy má otec možnosť využiť tie dva týždne voľna a vlastne v podstate by ich ani nestretol po tom, čo sa vrátia z nemocnice domov. Preto som navrhla, aby sme čas, ktorý dieťa po narodení, aj keď ide o predčasne narodené dieťa alebo iné dieťa, ktoré potrebuje ústavnú zdravotnú starostlivosť v zdravotníckom zariadení, aby sme tento čas, čo strávi v zdravotníckom zariadení, nezarátavali do toho obdobia šesť týždňov od narodenia dieťaťa, aby naozaj aj tieto deti, ich otcovia a mamy mali možnosť byť tie dva týždne spoločne doma.
Čiže to bude jeden z pozmeňujúcich návrhov a druhý pozmeňujúci návrh, ktorý potom prečítam, sa bude týkať inej veci, otcovskej dovolenky, klasickej ako keď hovoríme o materskej klasickej, tak, tak, samozrejme, aj otec má právo ísť na otcovskú dovolenku a tam má povinnosť, ktorá mu vyplýva zo Zákonníka práce, aby to, že ide na otcovskú dovolenku, oznámil svojmu zamestnávateľovi najneskôr šesť týždňov pred tým než na ňu nastúpi. Avšak tiež sa nám tam ukázala diera alebo nedostatok tejto úpravy, kedy bol otec pred nástupom na otcovskú dovolenku v podstate počas tých šiestich týždňov nechránený pred výpoveďou, chránený bol až od momentu, keď nastúpil na otcovskú dovolenku, a tak sa nám v praxi stávalo, že mnohí nepoctiví zamestnávatelia využili túto dieru v zákone a počas tých šiestich týždňov, kedy im dotyčný oznámil, že chce ísť na otcovskú dovolenku, až do momentu kým na ňu nastúpil, dali týmto mužom výpoveď. Takže aj toto sme preklenuli a dohodli sme sa na zmene, kedy aj týchto šesť týždňov spadá vlastne do toho ochranného obdobia a zamestnávateľ po tom, čo mu zamestnanec oznámi, že ide na otcovskú dovolenku, ho nebude môcť vyhodiť.
Prejdem už k čítaniu samotných pozmeňujúcich návrhov. Môžem prečítať jeden po druhom? Dobre, ďakujem. Takže teraz prednesiem prvý pozmeňujúci návrh. Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Vladimíry Marcinkovej, Evy Hudecovej, Vladimíra Ledeckého, Márie Šofranko, Anny Andrejuvovej a Mariana Viskupiča k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1039).
1. V čl. II, 2. bode, § 81 ods. 1 písm. e) sa na konci čiarka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: „toto obdobie sa predlžuje o kalendárne dni, počas ktorých bolo dieťa prijaté do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia zo zdravotných dôvodov na strane dieťaťa alebo jeho matky, ak deň prijatia spadá do obdobia šiestich týždňov od narodenia dieťaťa,".
2. V čl. III, 2. bode, § 96 ods. 3 sa na konci bodka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: „toto obdobie sa predlžuje o kalendárne dni, počas ktorých bolo dieťa prijaté do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia zo zdravotných dôvodov na strane dieťaťa alebo jeho matky, ak deň prijatia spadá do obdobia šiestich týždňov od narodenia dieťaťa.".
3. V čl. IV, 2. bode, § 49 ods. 3 písm. d) sa na konci čiarka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: „toto obdobie sa predlžuje o kalendárne dni, počas ktorých bolo dieťa prijaté do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia zo zdravotných dôvodov na strane dieťaťa alebo jeho matky, ak deň prijatia spadá do obdobia šiestich týždňov odo dňa pôrodu,".
4. V čl. V, 1. bode, § 3 ods. 8 písm. a) sa za slová „odo dňa pôrodu" vkladajú slová „alebo do uplynutia predĺženého obdobia z dôvodu prijatia dieťaťa do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia zo zdravotných dôvodov na strane dieťaťa alebo jeho matky".
5. V čl. V, 2. bode, § 3 ods. 8 písm. b) sa za slová „odo dňa pôrodu" vkladajú slová „alebo do uplynutia predĺženého obdobia z dôvodu prijatia dieťaťa do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia zo zdravotných dôvodov na strane dieťaťa alebo jeho matky".
6. V čl. VI, 7. bode, § 116a ods. 2 sa na konci bodka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: „toto obdobie sa predlžuje o kalendárne dni, počas ktorých bolo dieťa prijaté do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia zo zdravotných dôvodov na strane dieťaťa alebo jeho matky, ak deň prijatia spadá do obdobia šiestich týždňov odo dňa narodenia dieťaťa.".
7. V čl. VIII, 2. bode, § 155 ods. 1 písm. e) sa na konci čiarka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: „toto obdobie sa predlžuje o kalendárne dni, počas ktorých bolo dieťa prijaté do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia zo zdravotných dôvodov na strane dieťaťa alebo jeho matky, ak deň prijatia spadá do obdobia šiestich týždňov od narodenia dieťaťa,".
Koniec pozmeňujúceho návrhu. Teraz idem čítať druhý pozmeňujúci návrh.
Pozmeňujúci návrh Vladimíry Marcinkovej, Evy Hudecovej, Márie Šofranko k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1039).
1. V čl. I bod 23 znie:
„23. V § 64 ods. 1 písm. d) sa za slová „materskej dovolenke," vkladajú slová „v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky, v dobe"."
2. V čl. I sa za bod 23 vkladá nový bod 24, ktorý znie:
„24. V § 64 ods. 3 písm. a) druhom bode sa za slová „tri roky," vkladajú slová „v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do dňa, ktorý predchádza dňu nástupu na otcovskú dovolenku,"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
3. V čl. I bod 25 znie:
„25. V § 64 ods. 3 písm. c) sa slová „materskej dovolenke alebo" nahrádzajú slovami ,,materskej dovolenke zamestnanca v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky alebo o".
Koniec pozmeňujúceho návrhu.
A mám jeden problém, pán predsedajúci, lebo namiesto „v" som čítala päť, lebo som si myslela, že to je rímska päťka. Takže teraz mám to prečítať ešte raz pre správnosť?

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Je všeobecný súhlas, aby to nemusela čítať pani poslankyňa ešte raz? (Súhlasná reakcia pléna.)

Marcinková, Vladimíra, poslankyňa NR SR
Mrzí ma to, je to iným písmom.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Výborne, takže môžme ísť ďalej.

Marcinková, Vladimíra, poslankyňa NR SR
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

4.10.2022 o 16:25 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

Eva Hudecová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Dovoľte mi predstaviť pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Evy Hudecovej, Jozefa Lukáča a Jaroslava Karahutu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1039).
Odôvodnením tohto pozmeňovacieho návrhu je zmena účinnosti zákona. Navrhuje sa v nadväznosti na termín jeho predkladania na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky. Z tohto dôvodu je potrebné zmeniť účinnosť zákona tak, aby boli dodržané požiadavky a lehoty stanovené Ústavou Slovenskej republiky č. 87 ods. 2 až 4 a čl. 102 ods. 1 písm. o). Posunom účinnosti sa zohľadňuje aj potrebná legisvakancia, aby sa so zákonom ešte pred nadobudnutím účinnosti mohli zoznámiť všetci, ktorým je zákon určený (čl. 6 ods. 8 Legislatívnych pravidiel tvorby zákona č. 19/1997 Z. z.).
A teraz by som prešla k pozmeňujúcemu návrhu.
1. bodom pozmeňujúceho návrhu.
V čl. I 57 bod § 252s v nadpise sa slová „1. októbra 2022" nahrádzajú slovami „1. novembra 2022", v texte sa slová „pred 1. októbrom 2022" nahrádzajú slovami „pred 1. novembrom 2022" (2x) a slová a slová „30. septembra 2022" sa nahrádzajú slovami „31. októbra 2022" (2x).
2. bod pozmeňujúceho návrhu. V čl. VII 16. bod § 193f v nadpise sa slová „1. októbra 2022" nahrádzajú slovami „1. novembra 2022" a v texte sa slová „pred 1. októbrom 2022" nahrádzajú slovami „pred 1. novembrom 2022" (2x).
3. bod pozmeňujúceho návrhu. V čl. IX sa slová „1. októbra 2022" nahrádzajú slovami „1. novembra 2022".
Pán predsedajúci, skončila som, ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

4.10.2022 o 16:25 hod.

Mgr.

Eva Hudecová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:25

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Vážený pán minister, vážená pani spravodajkyňa, chcela by som vyjadriť podporu tomuto zákonu aj pozmeňovacím návrhom, ktoré predniesli moje kolegyne. Náš pozmeňujúci návrh, ktorý neskôr prednesiem, sa nebude síce týkať otcovskej starostlivosti, keďže máme otvorený tento zákon, chcela by som do zákona zakotviť legislatívnu iniciatívu spočívajúcu v implementácii inštitútu duchovných v Hasičskom a záchrannom zbore Slovenskej republiky. Táto sa explicitne opiera o základnú zmluvu medzi Svätou stolicou a Slovenskou republikou čl. 14 a následným implicitným opretím sa o štatút ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky čl. 2 a nasledujúce, kde sa priamo rieši pastorácia príslušníkov v záchranných zboroch.
Fakticky už od roku 2009 sa reálne činnosť duchovných v Hasičskom a záchrannom zbore vykonáva, avšak s doposiaľ neriešenou oficiálnou legitimitou duchovnej služby v legislatíve Hasičského a záchranného zboru. Keďže ide o službu potrebnú a pozitívne vnímanú najmä v krízovej intervencii, mediátorskej činnosti, duchovno-náboženskej a kultúrno-spoločenskej službe na tuzemskej, ale aj medzinárodne reprezentovanej úrovni, navrhujeme zmenu a doplnenie citovaného zákona.
K bodu 1, všeobecne sa v zákone zakotvuje inštitút hasičského duchovného a v Hasičskom záchrannom zbore, a k bodu 2 je odôvodnenie okrem všeobecných podmienok, ktoré musí spĺňať príslušník zboru pri prijatí, sa zakotvuje špeciálna podmienka súhlasu príslušnej cirkevnej autority pre osobu vykonávajúcu činnosť hasičského duchovného.
A odôvodnenie k bodu 2. Vzhľadom na špecifický charakter činnosti hasičského duchovného sa dopĺňa spôsob skončenia služobného pomeru príslušníka, ktorý vzhľadom na rozhodnutie príslušnej cirkevnej autority prestal spĺňať podmienky pre výkon tejto činnosti. Teraz prečítam pozmeňujúci návrh.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Zity Pleštinskej, Anny Andrejuvovej, Evy Hudecovej a Jozefa Lukáča k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1039).
Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1039) sa mení a dopĺňa takto.
1. V čl. III sa za úvodnú vetu vkladajú nový 1. a 2. bod, ktoré znejú:
„1. § 3 sa dopĺňa ods. 8, ktorý znie:
„(8) Zbor v spolupráci s príslušníkmi cirkevnými autoritami4a) vytvára podmienky na duchovný život a vykonávanie náboženských aktivít prostredníctvom hasičských duchovných pre príslušníkov zboru a potrebných situáciách spolu zasahujúcimi príslušníkmi aj iným osobám."
Poznámka pod čiarou k odkazu 4a znie:
4a) Napríklad základná zmluva medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou (oznámenie Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky č. 326/2001 Z. z.), zmluva medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou o duchovnej službe katolíckym veriacim v ozbrojených silách a ozbrojených zborov Slovenskej republiky (oznámenie Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky č. 648/2002 Z. z.), zmluva č. 250/2002 Z. z. medzi Slovenskou republikou a registrovanými cirkvami a náboženskými spoločnosťami."
2. § 17 sa dopĺňa ods. 8, ktorý znie:
„(8) príslušníkom vykonávajúcim službu hasičského duchovného môže byť iba osoba, ktorá okrem podmienok uvedených v ods. 1 predloží aj súhlasné písomné stanovisko príslušnej cirkevnej autority4a) s vykonávaním služby hasičského duchovného."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
2. V čl. III sa za bod 1, alebo 1. vkladá nový 2. bod, ktorý znie:
„2. v § 63 sa ods. 1 dopĺňa písm. j), ktoré znie:
„j) odvolania súhlasného písomného stanoviska príslušnej cirkevnej autority4a) s vykonávaním služby hasičského duchovného."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Pán predsedajúci, skončila som a ďakujem pánovi ministrovi za jeho podporu a za to, že sme to mohli vlastne vložiť do Zákonníka práce.
Skryt prepis

4.10.2022 o 16:25 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video