72. schôdza

14.9.2022 - 11.10.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.9.2022 o 15:10 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

14:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán predseda, vo svojej rozprave si spomínal to, že najdôležitejšie je to, aby sme ochránili slovenské domácnosti a slovenské firmy. Ja ako východniar dostávam stovky podnetov od nielen zamestnancov, ale aj od podnikateľov a hospodárskych subjektov, ktorí hlásia nielen firmičky s desiatkami zamestnancov, ale aj firmy so stovkami zamestnancov na východnom Slovensku, že ak sa neporiešia ceny elektrickej energie, hrozí hromadné prepúšťanie. Čiže podľa môjho skromného názoru, nie som odborník na energetiku, ale všetci podnikatelia navrhujú jedno riešenie: vyhlásiť stav energetickej núdze. Toto jednoducho je požiadavka zospodu od, jednoducho od zamestnávateľov, od zamestnancov. Toto je požiadavka od ľudí. Čiže tomuto ja budem veriť, pretože ten človek, ktorý vyrába, a ten človek, ktorý zamestnáva, asi vie, o čom rozpráva. Firmy potrebujú kontrahovať objednávky na budúci rok, teda od nového roku, a zároveň nemôžu, pretože prídu takýmto spôsobom o zákazky a treba to urobiť čím skôr. Čiže my sa tu nemôžme hádať o to, že či krava nadojí 20 litrov, alebo 18, jednoducho my to musíme, kolegovia a kolegyne, spraviť.
Čo sa týka cien v Slovenských elektrárňach, ktoré produkujú alebo predávajú elektrickú energiu, tak tie sú v takej strašnej výške, že mnohí podnikatelia žasnú, koľko eur budú musieť zaplatiť za zálohovú platbu, aj keď pán minister tvrdil, že tú zálohovú platbu nemusia akceptovať. Ale, pán minister, nie je to celkom takto.
Hrozí reálne na východnom Slovensku v strojárenských firmách, s ktorými často komunikujem, až že 1 800 ľudí príde do konca roka o zamestnanie. To znamená, že hrozí na východnom Slovensku úplná platobná, ale aj pracovná ka-ta-stro-fa. Čo pomôže ľuďom od budúceho roku ´23, keď sa nám zastropujú ceny elektrickej energie, keď dotyčný človek v domácnosti nebude mať chodiť kam do práce?
Čiže, kolegovia, kolegyne, musíme sa týmto problémom vážne zaoberať a jednoducho hrozí na cene elektrickej elektrine, ale aj plynu úplná katastrofa.
Skryt prepis

27.9.2022 o 14:40 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Ľudovít Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja len by som chcel súhlasiť s pánom predsedom v tom, že naozaj musíme momentálne rozmýšľať nad tým, jak zastropujeme ceny pre, práve pre ľudí a tak isto pre priemysel, pretože naozaj od minulého roka, od konca minulého roku to cítia ten hlavne podnikateľský segment.
A čo sa týka Slovenských elektrární, ja nie som expert na energetiku, ale iba to, čo počúvam za posledné týždne, je veľmi zaujímavé, práve tie ceny burzy jak sa zvýšili, v podstate tie spotové ceny jak narástli nekontrolovane a tu by stáli za otázku v podstate, čo sa týka Slovenských elektrární, kto komu kedy a za koľko tú energiu predáva. A keď sa bavíme o tom, že Slovenské elektrárne sú momentálne v ekonomických problémoch, je veľmi zaujímavé, že doteraz sa vôbec veľmi neozývali. Dneska som si v schránke poslaneckej našiel včerajší list, ktorý vlastne z tlačovky pán generálny predseda predstavenstva, generálny riaditeľ pán Branislav Strýček včera len urobil, už sme ho dneska mali v schránke. To znamená, že keď ideme schvaľovať zákon o energetickej núdzi, tak momentálne Slovenské elektrárne reagujú.
A čo sa týka tej ekonomiky Slovenských elektrární, by bolo tiež zaujímavé pozrieť si na rozpočtové náklady nového bloku jadrovej elektrárne, nakoľko sa zvýšili rozpočtové náklady oproti pôvodným a finálnej cene.
Vďaka.
Skryt prepis

27.9.2022 o 14:40 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán predseda, ja súhlasím s tým, že toto je naozaj veľmi náročná situácia a vyžaduje si urgentné riešenie. Asi viacerí dostávame, ja ako predseda hospodárskeho výboru asi o to častejšie listy, telefonáty, maily od firiem, ktoré sú vo veľkých problémoch a v postate rozhodujú sa dni, sú, majú na rozhodnutia, či znížia výrobu, zrušia výrobu, zavrú firmu, prepustia ľudia a tých ľudí ak prepustia, tak budeme mať na úradoch práce a štát ich bude musieť platiť namiesto firiem. Čiže toto je naozaj vážna situácia, ktorú, ktorú sme si nezapríčinili sami, ale dostali sme sa do nej ako celá Európa, pretože toto je tlak vlastne z Moskvy, ktorý manipuluje ceny plynu, manipuluje cez ne ceny elektriny. A táto urgentná situácia si vyžaduje aj urgentné riešenie.
Ja si myslím, že ten zákon máme dobre vyriešený, je tam niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ktoré ho vylepšujú, ktoré upravujú niektoré legislatívne veci. A myslím si, že nie je dôvod, aby sme odkladali jeho schvaľovanie. Myslím si, že máme dosť času na jeho prerokovanie. Môže sa tu o tom diskutovať, je tu pán minister, ktorý určite zareaguje aj na niektoré také trošku nepravdivé alebo neúplné vyjadrenia. Takže myslím si, že neodďaľujme to, lebo to prinesie len týždeň pochybovania, zneisťovania, hovorenia o tom, že štát nič zase nerobí, koalícia nie je schopná schváliť zákon a podobne. Ja si myslím, že toto tu nepotrebujeme. Myslím si, že ten zákon je dostatočne pripravený na to, aby prešiel touto Národnou radou. A myslím si, že ťahať čas naozaj nemá zmysel.
Skryt prepis

27.9.2022 o 14:40 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Karel Hirman
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ďakujem teda za doterajšiu diskusiu, ktorá bola aj vecná, aj miestami vášnivá, pretože tá téma je, sa bezprostredne dotýka záujmov našej krajiny, každého našeho občana, každej našej firmy a dotýka sa aj nás všetkých spoločne. Som, musím povedať, že som prekvapený, že celá diskusia začala tým úvodným slovom pána predsedu Fica, že ako tento zákon zasiahne Slovenské elektrárne. Ja som povedal, keď som predstavoval tento zákon v Národnej rade a ako vystupujem na verejnosti, že tento zákon háji elementárne záujmy občanov tejto republiky, ich zdravie, ich proste elementárne ľudské práva, aby mali teplo, aby mali svetlo, aby mali energiu.
Áno, to sme si povedali aj vo výboroch, že ten, ak by bol tento zákon uplatnený, ešte raz zopakujem, to je núdzový stav. To neznamená, že dneska alebo zajtra, alebo o týždeň ten zákon bude odhlasovaný a okamžite bude uplatnený. Tento zákon je o núdzovom stave, ak nám v tejto republike spoločne bude hroziť vážne narušenie dodávok energií.
Takže tento zákon, áno, zasahuje do obchodných zmlúv, lebo, energetických spoločností a toľko spomínaných Slovenských elektrární, lebo umožňuje vláde zabezpečiť komoditu elektrinu alebo podzemný plyn pre túto krajinu.
Áno, tým pádom tú elektrinu berie firmám, ako ste spomínali, pán predseda Fico, ktorých proste, voči ktorým má Slovenské elektrárne záväzky v objeme 10 mld. eur. To sú firmy, obchodníci s elektrinou za našimi hranicami. My vieme, ktorí sú tí obchodníci, my máme prehľad o tom, kam tá elektrina smeruje. Ako prepáčte, ale vy ste hájili záujmy obchodníkov s domicilom Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Nemecko a tak ďalej. Tam sú tie zmluvy, to je fakt.
Že či máme diabolský plán? Áno, máme: zabezpečiť dostatok elektriny, energie pre našich občanov a pre naše firmy. Slovenské elektrárne, budem úprimný, dosť úprimný, pretože vidím, že Slovenské elektrárne za posledné dni nestrácali čas a zaplavili túto republiku, vaše schránky poštové, poslancov, asi aj v diskusiách s vami osobne niekoľkými tvrdeniami, ktoré jednoducho nezodpovedajú realite, s ktorou som sa doteraz mohol zoznámiť za tých pár dní, čo sedím v kresle ministra hospodárstva. A osobne sme si tieto veci vydiskutovali aj dnes, lebo s tými Slovenskými elektrárňami sme sa niekoľkokrát stretli, aj s ich hlavným akcionárom aktuálnym, ktorá je skupina EPH.
Situácia v Slovenských elektrárňach sa začala zhoršovať, alebo to, čo vykresľujú, v akej sú situácii, a listom na to upozornili vládu Slovenskej republiky ešte predtým, než tento zákon bol vôbec napísaný a mnou predložený do vlády Slovenskej republiky. To znamená, že argument o tom, že tento zákon im zhoršil ich situáciu, jemne povedané, nie je korektný.
Navyše z toho listu a z tej situácie vyplýva, že tá situácia sa zhoršila ešte predtým, než som mal vôbec tušenie, že sa stanem ministrom hospodárstva.
Ten stav v slovenských elektrárňach je veľmi zložitý. My neriešime dnes, a teda aj ja som myslel, že budem riešiť otázku odberateľov, domácností, firmy, ako tu bolo spomínané, ale my už riešime stav našich energetických podnikov, v ktorých štát buď mal minoritu, ako v Slovenských elektrárňach, jednu tretinu, alebo proste majú manažérsku kontrolu investori. Slovenské elektrárne sú v situácii, keď nutne potrebujú finančnú výpomoc a je otázka, odkiaľ tie zdroje prídu.
Treba povedať, že my sme sa stretli, lebo nielen ja, ale aj s kolegami a opakovane, čo sa týka vedenia Slovenských elektrární, ale aj s akcionárom EPH, ale včera sme mali stretnutie aj s pánom viceprezidentom ENEL-u, to je ďalší akcionár, a musím konštatovať, že tie informácie, ktoré sme dostali, boli veľmi znepokojujúce aj zo strany ENEL-u. A to, že ste nedostali do svojich mailových schránok žiadnu korešpondenciu zo strany ENEL-u, znepokojenie a o tom, že ohrozujeme týmto zákonom postavenie Slovenských elektrární, súvisí s tým, jednoducho povedané, že ENEL tomuto nášmu postupu rozumie.
Slovenské elektrárne, keby venovali a vedenie Slovenských elektrární venovalo a ten, hlavne ten jeden zmienený akcionár toľko energie v uplynulom období riešeniu problémov Slovenských elektrární, ako venuje teraz verejnej piár kampani, tak snáď by tie problémy v Slovenských elektrárňach neboli také vyhrotené, ako sú.
Áno, sú na to aj objektívne dôvody. Vidíme, že podobné problémy majú energetické podniky po celej Európe. V Nemecku nemecká vláda musí sanovať, vlastne zoštátňovať, zachraňovať najväčšieho obchodníka s plynom nielen v Nemecku firmu Uniper. Česká vláda musela alebo teda bola vyzvaná a vyhovela ČEZ-u, skupine EPH a ďalším energetickým podnikom, aby poskytla preklenovacie úvery, aby si zabezpečili svoje cash flow a vykrytie burzových pozícií. Takže tá situácia objektívne je veľmi zložitá. A Slovenské elektrárne navyše je ich situácia vyhrotená tým, že tá dostavba tých blokov jednoducho dlhé roky mešká i keď už sme na, prakticky odpočítavame hodiny, kedy sa zapáli reakcia v treťom bloku v Mochovciach a snáď to sa začne zlepšovať. Ale ešte raz opakujem, tento návrh zákona z časového ani vecného hľadiska nie je príčinou tých problémov, o ktorých vám, vás zjavne Slovenské elektrárne a celú verejnosť v posledných dňoch tak informovali.
Čo sa týka memoranda, alebo takto ešte. Áno, ako ste spomenuli, pán predseda Fico, nesúhlasili ste s privatizáciou Slovenských elektrární, to je pravda. Škoda, že ste nevyužili v decembri 2015 možnosť navýšiť podiel slovenského štátu v Slovenských elektrárňach a ponechali ste túto operáciu na vstup skupiny EPH. Ja len pripomínam, že vtedy to stálo EPH 350 mil. eur, dnes Slovenské elektrárne požadujú od štátu 400 mil. eur.
Čo sa týka memoranda so Slovenskými elektrárňami, ako tu zaznelo, tá elektrina, práve preto to memorandum zarezervovalo tú elektrinu pre slovenských odberateľov, pre slovenské domácnosti, aby som presný bol. A to súvisí s tým, že ale, to treba povedať, že tá trojka nabehne podľa očakávaní a jednoducho tú elektrinu začne vyrábať v horizonte v začiatku niekedy budúceho roka. Takže to ešte nás čaká a dúfajme, že ten proces bude úspešný a hlavne nevyskytnú sa ďalšie problémy.
Áno, každé riešenie je zlé a horšie v súčasnej situácii. Napríklad aj v súvislosti s Gabčíkovom, neviem, kto to tu navrhol, zasa informácia pre vás. Momentálne Gabčíkovo musí nakupovať na spote elektriku, pretože v Dunaji je málo vody, a tú elektrinu, ktorú tiež už malo predanú a aby pokrylo svoje záväzky, musí komoditu draho nakupovať na spote, aby vykrylo svoje záväzky voči svojim odberateľom. Takže tiež tá situácia je veľmi zložitá a nie je spôsobená manažmentom Gabčíkova v tomto prípade, ale prírodou.
Krátko k pozmeňujúcim návrhom. Je zaujímavé, že Slovenské elektrárne po dnešnej debate vlastne dali technický návrh týkajúci sa tam výpočtu ceny. Je to technický návrh, ktorý upresňuje, je konštruktívny, ale iné pozmeňujúce návrhy ani nám pri stretnutí nepredložili vo finále napriek tomu, že akú kritiku a koľko sme si vypočuli od nich za posledné dni. A rešpektujeme tento pozmeňujúci návrh. Takisto od energetických firiem prišli ďalšie, napríklad od firmy Nafta, ktorá prevádzkuje a vlastní zásobníky na území Slovenska, tiež prišiel konštruktívny, vecný návrh, ktorý takisto sme rešpektovali, lebo sa týka strategických zásob členského štátu EÚ, našich susedov, na území Slovenskej republiky a my týmto zákonom nechceme ohroziť záujmy našich susedov a nechceme vystúpiť takpovediac zo spoločného energetického trhu Európskej únie.
Takisto je technický návrh slovenskej energetickej prenosovej sústavy, elektrickej prenosovej sústavy, takisto vecný, technický, ktorý proste rieši jednu technickú pojmovú záležitosť. Takže energetické firmy, ja len upozorňujem, že ten zákon sa stal verejným pred týždňom, mali dostatok času všetky zainteresované subjekty, aby ten zákon si preštudovali a reagovali, a ony reagovali. To isté sa týka ešte niektorých ďalších a hlavne taký veľký pozmeňovací návrh je technicko-legislatívneho, ktorý združuje tie zákony, tento a zákon, veľkú novelu zákona o energetike, ktorý nadobudne účinnosť od 1. októbra, aby sa proste tie znenia a paragrafy zosúladili. Takže je to zase technicko-legislatívna záležitosť. Nie je to vecno... nič nemení na tomto zákone zásadným spôsobom.
Na záver. To som povedal aj vo výbore, ak sa rozhodnú poslanci Národnej rady, že ešte z nejakého dôvodu chcú o tomto zákone ďalej nejakým spôsobom rokovať, presunúť na koniec schôdze, je to, samozrejme, vaše právo. Súčasne je to vaša zodpovednosť, pretože situácia proste nie je dobrá.
Ja som predložil ten návrh zákona do vlády v deň, keď Vladimír Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Ako som povedal, my si z našej histórie pamätáme, čo to je v terminológii Kremľa "čiastočné" a "dočasné", a vidíme to, čo sa deje v Rusku. Aspoň teda tí, ktorí ten vývoj sledujeme dlhodobo a ktorí ten vývoj prežívame.
Zhodou okolností dnes, keď pred vami vystupujem, včera a dnes sa udiali veľmi zvláštne udalosti na dvoch plynovodoch Nord Stream I a Nord Stream II, ktoré proste uvoľnili, proste ľudovo povedané, vyfučal z nich plyn. A ďalšie konzekvencie z toho vyplývajúce nevieme. Takisto ako nevieme, čo bude znamenať táto tzv. čiastočná mobilizácia. Ja len pripomínam, že stále Rusko je významný dodávateľ energetických surovín do Európy aj na Slovensko a tie suroviny dodáva cez Ukrajinu, ktorú napadlo a kde posiela teraz Putin ďalších čiastočne mobilizovaných mužov. Takže ten vývoj je veľmi dramatický. Môže sa zmeniť z hodiny na hodinu.
A ako som povedal už vo svojom úvodnom vystúpení, tento zákon predkladáme, pretože sme si vedomí, aj preto, že sme si vedomí tohto dramatického vývoja a chceme mať nástroje a potrebujeme mať nástroje ako vláda na zabezpečenie elementárneho chodu v tejto republike, na zabezpečenie zdravia, zdravia a životných ľudských potrieb každého nášho občana, ale, samozrejme, aj našich firiem, ktoré sú kľúčové pre to, aby sa v tejto krajine dalo normálne fungovať, aby sme zabránili chaosu, od potravinárov, vodárov a ďalšie, samozrejme, kľúčové kategórie odberateľov.
Poprosím vás, aby ste tieto skutočnosti ďalej pri svojej diskusii a pri svojom zvažovaní brali na vedomie a zvážili ich. Samozrejme, som otvorený ďalším návrhom a ďalšej diskusii.
Ďakujem zatiaľ za pozornosť.
Skryt prepis

27.9.2022 o 14:40 hod.

Karel Hirman

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:55

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja nie som ani vzťahovačný, ani neberiem politiku osobne. Mám snáď jednu odpoveď, že kto tu koho zastupuje? Spomeňte si, kto zobral Slovenským elektrárňam vodnú elektráreň v Gabčíkove. Dobre? Spomeňte si, kto prišiel s rozhodnutím o dostavbe tretieho a štvrtého bloku, koľko bolo kriku. A dnes tam sa všetci chodíte fotiť ako k najväčšej príležitosti, ktorá sa na Slovensku možno stala.
Pán minister, sám hovoríte, teraz som naozaj vecný, že neviete, kedy tento zákon bude aplikovaný, že si ho nechávate ako krajný prostriedok. Potrebujete naň vládne nariadenia. Tak mi vysvetlite, aký je rozdiel medzi utorkom dnešným dňom a utorkom budúcim týždňom, keď neviete, kedy tento zákon budete aplikovať.
Pán minister, kľakol vám Žiar nad Hronom, Orava, prepáčte, nemyslím to teraz osobne, kľakol nám, dobre, máme obrovský problém, pokiaľ ide o Duslo Šaľa, viete, čo to bude znamenať z hľadiska mnohých produktov. Načo ešte čakáme? Ja stále by som chcel jednoducho vedieť, čo pre tých ľudí, preboha, máte pripravené. Prečo sem nemôže prísť predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, nech nám niečo povie? Prečo nechcete zvolať tú tripartitu? Čoho sa bojíte? Veď my vám radi za to zahlasujeme, len nech počujeme od tých partnerov sociálnych, že pozreli sme sa na to, je to v poriadku. Veď ten zákon vás netlačí. Čo vás tlačí? Prečo to potrebujete mať schválené dnes, keď sám tvrdíte, že nemáte pripravené žiadne vládne nariadenie a neviete, kedy budete tento zákon aplikovať? Ja nič nechcem iné. Nech je to kvalitne pripravený zákon, lebo ide o vážny zásah, naozaj vážny zásah do mnohých aj obchodných vzťahov.
A nikto nepovedal, že tento návrh zákona spôsobil zlú situáciu v Slovenských elektrárňach, v tomto máte pravdu. Ale ak bude aplikovaný, tak ešte len spôsobí obrovské problémy. Takže nie je pravda... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.9.2022 o 14:55 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:55

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Rokovanie so sociálnymi partnermi je viac ako dôležité, pretože tripartita je veľkým hráčom aj v tomto probléme, ktorý nastal. Mnohí podnikatelia a prevádzkovatelia firiem sa však pýtajú, že či už nie je neskoro. Normálne nemôžu reagovať pružne na trhu. Riešia tieto problémy každý deň, nemôžu kontrahovať prácu pre ľudí jednoducho už ani na január. Stávajú sa úplne konkurencie neschopnými. Malá firma, malá, relatívne na východ dosť veľká firma, ktorá má 300 zamestnancov, 100 na montáži, 200 vo výrobe, ktorá platila ešte v roku 2021 mesačne za elektrickú energiu 13-tisíc eur, teraz platí 25-tisíc eur a za burzovú cenu k včerajšiemu dňu by mala dokonca platiť 100-tisíc euro. Čiže tieto ceny elektrickej energie sú neudržateľné, sú nereálne a jednoducho tieto firmy, firmičky, väčšie firmy, stredné firmy jednoducho totálne skrachujú.
Čiže ak chceme riešiť problém nielen pre domácnosti, ale aj pre podnikateľské subjekty a podnikateľský celý segment, tak jednoducho to musíme riešiť rýchlo, promptne a bez akýchkoľvek okolkov. Čiže v prvom rade nám naozaj musí ísť o slovenského občana, o slovenského obyvateľa, o slovenskú firmu a na nejakú burzu v Lipsku sa môžeme, s prepáčením, zvysoka vysrať. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.9.2022 o 14:55 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Ľudovít Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som sa ešte vrátil k tomu, čo hovoril pán minister, k tým Slovenským elektrárňam a k tomu hospodáreniu.
Elektrárne a podľa tej sumy, ktorú ste povedali, že 350 mil. bola odkupná cena v roku 2015 a že teraz by mohla byť tá odkupná cena 400 mil., ja to nechcem o tých číslach hovoriť, ja nevyznám sa v tom, ale myslím si jednu vec, že pokiaľ štát má stále 33 % a je spoluvlastníkom elektrární, mal by urobiť nejaký nezávislý audit nejakej spoločnosti, ktorá nie je určite sprofanovaná, a zistiť, že či tá valuácia tej hodnoty je správna. Možnože je správna, ale v každom prípade som za to, to je môj osobný názor, aby štát sa snažil odkúpiť a mať väčšinový podiel v tejto firme a mohol rozhodovať práve v takej dobe, jak je dneska, o tom, aké ceny budú predávané a jakým spôsobom sa postavíme aj k tejto situácii, ktorá je. Takže to je iba v krátkosti, čo by som možno ja navrhoval.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.9.2022 o 15:10 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, viem, že ste v zložitej situácii, ale vrátim sa k jednej veci, čo ste povedali. V roku, z hľadiska kúpy akcií naspäť. Nešlo to, pretože 800 mil. tam bola pohľadávka Sberbanky, kde bolo, 750 mil. z Enelu požičala Sberbanka, 50 dala, bola to Dexia, naša banka, to bolo 800 miliónov. Keď sme to chceli kúpiť, konzorcium bánk vyprovokovalo to, že nielen zaplatiť 800-miliónovú pohľadávku, ale prakticky riešiť celú reštrukturalizáciu vtedy Slovenských elektrární. Preto sa ti kúpiť nedalo. Nechcem sa vracať k tej veci, pretože my sme od prvej chvíli, tak ja som bol ten, ktorý som podal žalobu voči Slovenským elektrárňam za vrátenie Gabčíkova naspäť, na 30 rokov to bolo, že to bola zlá privatizácia. Mám zmluvu od rakúskej právnickej firmy, kde povedali, že privatizácia Slovenských elektrární sa prieči dobrým mravom a že môžme do toho ísť. Nemohli sme do toho ísť, pretože jednoducho my by sme cez Brusel neboli prešli. Nechcem sa vracať k veciam, to, čo nám dávate za to, ale my vám len chceme pomôcť a čakáme proste, aby ste si vyjasnili veci. Ale keď je, že to chcete dneska, dneska ja, tá situácia, čo prijmeme, je zlá a každé riešenie je zlé a horšie. To je, bohužiaľ, tvrdá realita, a preto sme chceli vedieť a chceli sme vám dať čas, nič iné proste, aby sme si to vyblýskali. Lebo nič sa nezmení. Či ešte príde niečo, Európska únia, alebo nie. Európska únia na celej čiare zlyhala. To si darmo budeme hovoriť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.9.2022 o 15:10 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán minister, rozumiem tomu, čo hovoríš, tá situácia nie je jednoduchá zľava, sprava, ale snažíme sa nájsť spoločné riešenia, podať nejakú pomocnú ruku.
Jedna malá faktická poznámka. Prever si, prosím ťa, tú informáciu s tým Gabčíkovom a s tou vodou. Neviem, či majú nejaký technický problém. Keď sa pozreme z okna, Dunaj je vysoký a vysoký už týždeň. Takže možno v lete a tak ďalej, áno, ale dneska môžu pustiť aj piatu turbínu. Takže, takže... áno, aby si len vedel, že nech ťa nelakujú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.9.2022 o 15:10 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa tiež vrátim k tým Slovenským elektrárňam.
Keďže štát je vlastníkom 33 % a podielnikom na majetku Slovenských elektrární, tak treba zvážiť aj, ako bude sanovať nie zisk, ale stratu spoločnosti v prípade vypovedania niektorých predajných kapacít. Je tiež pravdou, že Slovenské elektrárne predávajú elektrickú energiu významným energetickým podnikom, ktoré buď zastavili, alebo obmedzili výrobu a ktoré mohli s touto nakúpenou elektrinou obchodovať, že za účelom navýšenia zisku a zníženia finančného dopadu mohli svoje energie predať na burze za obzvlášť výhodných podmienok. Tu môže štát pristúpiť, dávam taký návod, k extra dani za takýto predaj, avšak tiež za presne jasných pravidiel. Ako bonus by mohol byť práve spustený tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce, pričom výroba z tohto zdroja by mohla čiastočne pokryť spotrebu pre zraniteľných dodávateľov. A ďalšia možnosť je tlačiť na investora a dodávateľa štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce a urýchlené dostavanie a poprípade po prekopaní zmluvy požiadať aj generálneho dodávateľa tohto projektu o kompenzácie za predĺženie termínu dostavby. A tiež sú pripravované určite aj ďalšie riešenia alebo možnosti riešení, ako vykryť a zasanovať jednotlivé oblasti.
Tuto možno dávam ešte taký návod aj, pán minister, pre vás. Možno namiesto zastropovania cien energií by ÚRSO mohlo pristúpiť k mimoriadnej regulácii, ktorú má zo zákona možnosť spraviť, a zjednodušil by sa tým celkový proces zastropovania cien. Čiže zákon pozná viacero týchto variánt, možností. Jednoducho treba všetko využiť, legislatíva nám to umožňuje a jednoducho treba byť aktívny aj v tomto priestore.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.9.2022 o 15:10 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video