72. schôdza

14.9.2022 - 11.10.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

4.10.2022 o 17:40 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, je naozaj veľmi komické, keď vy idete vystupovať. Nielen vašim prejavom, ale aj obsahom, ktorý ste tu tvrdili. Vy idete tvrdiť o ministrovi Krajniakovi, že zavádza a klame. Vy sa pozrite do vlastných radov na vášho straníckeho šéfa, ktorému tak dvorne tlieskate, ako tu zavádzal celé Slovensko za jeho ministrovania, keď tu rozprával o zastropovaných cenách energií, o zásobníkoch plynov, o tom, ako v žiadnom prípade nebude za pád vlády. Dnes som čítal rozhovor, že ide rokovať s HLAS-om a so SMER-om o páde vlády, teda o predčasných voľbách. Ako pod jeho vedením dávalo ministerstvo hospodárstva ľuďom návrh, teda názor na to, ako majú zatvárať chladničku, ako teda majú šetriť v domácnosti s energiami, keď teda oni od neho čakali niečo iné. Ale poďme trošku teda k faktom, ktoré ste povedali.
Tvrdíte, že dôchodca, ktorý ide do predčasného starobného dôchodku, na nich sa nebudú nejakým spôsobom zarátavať roky štúdia. To, čo tvrdíte, vôbec, ale vôbec nie je pravda. Veď 40 odpracovaných rokov, nie odštudovaných. To znamená, že pre dôchodcov a predčasných dôchodcov na nich sa to nevzťahuje. Tak, prosím, nezavádzajte a lepšie si to naštudujte. Ale naozaj vaše vystúpenie nielen bolo komické, ale aj zavádzajúce. No len my čo sa divíme, čo chceme od strany odborníkov, kde na čele odbornosti na zdravotníctvo máte pani Cigánikovú, potom obuvníka s kaderníkom ste mali ministrom školstva a dnes sa dozvedáme, že vy ste odborník na sociálnu oblasť. Môžte sa hanbiť za vaše vystúpenie, pán kolega.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.10.2022 o 17:40 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda, za slovo.
Ja som bol doteraz naozaj ticho a nereagoval som na tieto tvoje hlúposti, pán kolega Cmorej, ale vyprosím si tieto tvoje slová o tom, že pán minister tu s niekým obchoduje. Čo si to tu vlastne dovoľuješ? Kto si ty, že takéto niečo tu si dovolíš vôbec rozprávať. A obdivujem pána ministra, ktorý tam sedí vedľa teba, že musí toto počúvať. Ak máš nejaký komplex, tak si ho choď riešiť, prosím ťa, niekde inde. Dobre? Okrem toho tu verejne klameš a ty to vieš veľmi dobre. Nikto tu neskracuje dôchodky ani iným spôsobom, ani iným spôsobom nepoškodzuje dôchodcov. Tak si to, prosím ťa, naštuduj a potom sa k tomu vyjadruj.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.10.2022 o 17:40 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No ja neviem ani presne na čo reagovať, lebo toto boli samé ad hominem útoky, no ale tak, že pán poslanec Linhart alebo pán poslanec Krajčír ničomu nerozumejú, no tak to ma teda moc neprekvapuje. Ale ja som teda hovoril celý čas o tom, že sme dostali že 15-stranový pozmeňovák. Teraz pred hodinou sa objavil na webe a len teda môžme špekulovať, alebo nemusím špekulovať, že prečo to bolo takto neskoro. Je tu úplne jasne v tom § 67, ktorý hovorí o predčasných starobných dôchodkov, sa dopĺňa ods. 8, ktorý znie, že, teda, ktorý teda hovorí, že doby štúdia sa nezapočítavajú. Takže páni poslanci mi to nevedeli, teda alebo pán poslanec Krajčír tu nejako splietal ešte niečo o tom, že však to je ten 40-ročný, asi nepočúval alebo tiež tomu moc nerozumie, tomu písanému textu, že teraz budú existovať dva predčasné starobné dôchodky a v tom starom, tak toho by sa mal týkať tento paragraf. Aspoň to mi vychádza z toho predloženého pozmeňujúceho návrhu. (Reakcia z pléna.) No tak ale ako si, no tak hlavne, že ty vieš čítať s porozumením, keď ako evidentne ani nevieš, že budú dva typy predčasného starobného.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.10.2022 o 17:40 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:40

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem pekne za slovo.
Pán minister, kolegyne, kolegovia, je mi sympatické, že klub SME RODINA je tu takto prítomný a podporuje svojho ministra. Na druhej strane sa vám pokúsim možno dosť objektívne niektoré veci pomenovať, lebo niektoré vyjadrenia, ktoré tu boli, mne SaS-ka, možno ani že pán Cmorej nie sú mi nejakí veľmi sympatickí ľudia, pretože dneska absolútna dominancia pána Bohu, ktorý je trh, ako je niekde za nami, ale zas nemáte pravdu. Lebo pán minister ide budúcim dôchodcom znižovať dôchodky, pán Kašper, a to ADH-čka. Tá ADH-čka je o tom, pokúsim sa k tomu zaujať stanovisko.
Viete, čo je môj možno problém? Že, neviem, pól roka alebo koľko je tomu, čo sme prešli od toho prvého čítania, neviem koľko mesiacov. Čakal som, čakal som, že sa k niečomu dostaneme a budeme o niečom hovoriť. Ja sa neviem vyjadrovať tomu, čo pani poslankyňa Hajšelová bude predkladať, pretože na rozdiel od pána Cmoreja som to nevidel. Sú isté veci, ktoré tam možno viem si predstaviť, ak je tam, že ideme zamraziť 5,5 % zvyšovania v II. pilieri. Tak áno, to podporíme, pretože ten II. doteraz napriek všetkému nepresvedčil. Toľkoto, ja sa nemám problém s týmto ako tajiť, ale zas na druhej strane, isté opatrenia, ktoré by tomu mali pomôcť, by som tiež očakával. Keď sme preberali II. pilier, to znamená dôchodkové sporenie, nevidel som to tam. Možno sa dočkáme v druhom čítaní, kedy ten priestor je. Možno toľko úvodom k tomu, pretože ten priestor tu bol a vôbec aj ten proces, ktorý predchádzal tomu predloženiu do toho prvého čítania, bol dosť rozporuplný. Rozumiem tomu, lebo ak žije na Slovensku 5,5 milióna ľudí, tak 5,5 milióna rozumie dôchodkom a každý má ambíciu sa jednoducho k tomu vyjadrovať.
Ale tu sú aj také, také vyjadrenia, ktoré by asi bolo treba brať v úvahu. Bolo tu vedenie OECD, no absolútne ako odmietli rodičovský bonus, i keď na druhej strane beriem, že čo sa týka OECD, to sú v prvom rade ekonómovia, chýba im ten sociálny rozmer, a to je treba vyvažovať, ale aj tu na domácej, na domácej politickej scéne Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, Národná banka Slovenska, odborníci na dôchodkové systémy z Univerzity Mateja Bela, ktorí, si myslím, že sa trošku až preceňujú v niektorých veciach. Lebo aj iných odborníkov tu máme ako je pán Šebo, ale dobre. Akceptujem. Akceptoval som ho aj, keď bol aj minister. Dokonca som podpisoval ďalej tie zmluvy, aby s nami spolupracoval a bol nejakou súčasťou tvorby tej reformy. To znamená, že toto sú isté veci, ktoré je potrebné vidieť.
Mňa čo osobne v tomto prípade mrzí je postoj sociálnych partnerov. Výhrady, vážne výhrady mali odborári, zamestnávatelia, Jednota dôchodcov Slovenska, ako to sú inštitúcie, ktoré majú sa právo vyjadriť a niečo k tomu povedať. Možnože medzi tými, medzi tým pán minister s nimi sedel a povie nejaké výsledky, ale z toho, čo ja mám, by som povedal, ako doteraz tie poznatky, keď samotná Jednota dôchodcov Slovenska je proti tomuto, no tak nad tým sa je potrebné zamyslieť. Veď to je I. pilier, ktorý sa ich bezprostredne dotýka. I keď a ja beriem, že do istej miery terajší dôchodcovia budú zvýhodnení, pretože sa môžu tam niekde nájsť.
Tento zákon ide proti budúcim dôchodcom a tam je to, o čom sa bavíme, čo je zakotvené v tej nešťastnej, nešťastnej ADH-čke. Toľko možno taký, taký úvodný vstup do toho. Ja nechcem vnášať do toho absolútny rozmer nejakého rozporu, ale na druhej strane musím povedať, že tak ako aj ja, ale aj moji kolegovia z klubu, keď to ostane takto, ako je to v tejto podobe, nie sme pripravení podporiť tento návrh. Ale myslím, že to pán minister tak trošku aj, aj ovláda. No neviem, čo všetko do toho vniesol pán Palko, pretože už niekde desať rokov dozadu KDH tu malo nejaké ambície, dokonca aj ponúkalo riešenie cez ten rodičovský bonus, ale, ale myslím si, že takto ako sa postavil, zase ak bude takto prijatý, vytvorí istú skupinu poškodených ľudí.
Ja viem, ako som mal dlhé roky problém odškodniť tzv. starodôchodcov, to je tá kategória ľudí, ktorá bola znevýhodnená po prijatí tej rozsiahlej novely Kaníka, a doteraz nie som presvedčený, že sme to absolútne poriešili, to možnože ani v tomto prípade nejde, ale, ale v žiadnom prípade by tam nemali ostať proste ďalšie problémy, ktoré by sa niekedy v budúcnosti mali riešiť, lebo potom nielen pocit, ale aj reálne, by som povedal, zhodnotenie tých ľudí nemusí byť práve najlepšie.
Zmenili ste tých 5 % na 3 %, asi je to dobré v tomto prípade, pretože tam je asi tá najväčšia oponencia. Bolo tu jasne povedané, koho sa nebude týkať ten rodičovský bonus. Treba povedať, že to je jedna pätina budúcich dôchodcov, to znamená, že každý piaty budúci dôchodca nebude mať zo zákona nárok, lebo je v nejakej tej kategórii.
Mňa najviac viete čo mrzí? To, čo som sa snažil a treba povedať v čom sa aj dosť pokračuje, možno aj pani Žitňaská osobne sa dosť zasadila o to, že aby boli trošku inak riešení ľudia, ktorí sa starajú, hlavne matky, ktoré sa starajú o ťažko postihnuté deti svoje. Lebo to je kalvária, to je osud, ony sa jednoducho oddajú tej službe a to nie je na rok, na dva, to je na celý život. A ony nakoniec budú postihnutí, ich sa nebude týkať jednoducho tá možnosť toho rodičovského bonusu. Pýtam sa, prečo? Veď to sú ako Matka Tereza, ktorá, ktorá by si v tomto prípade mala prvá zaslúžiť, aby, aby mohla sa uchádzať o túto podporu, ona bude z toho jednoducho vyňatá. Nejdem na tie ďalšie kategórie, toto vidím ako taký, taký styčný bod, ktorý tam veľmi trčí, a nenachádzam odpoveď na to. A očakával som, že toto sa bude, budete snažiť nejakým spôsobom vyriešiť, pretože ony nemajú inú alternatívu tie matky, len sa starať. A ja som veľmi rád a bol by som veľmi rád, aby sa im valorizovali a stále navyšovali tie, tie príjmy, ktoré z toho majú, a bol by som veľmi rád, aby boli úplne inak riešené z hľadiska, z hľadiska dôchodku.
No a my tu máme aj alternatívy, čo ma prekvapuje, že doteraz nebol záujem sa k tým alternatívam jednoducho dostať. My sme tú alternatívu, čo sa týka „odškodnenia" tých matiek za to, že, za to, že sú matkami, mali niekde úplne inde. Veď sme to riešili v súvislosti s rodičákom. A to je príjme čistý príjem, ktorý mala matka predtým. Prečo nejdeme takýmto spôsobom odškodniť? A to sa bude priamo týkať tej matky, priamo toho odškodnenia, to je, áno, pokladám aj za veľmi dôležité, lebo v tejto chvíli to úplne dotiahnuté táto otázka jednoducho nie je.
No, hovoril som o tom aj v prvom čítaní. Česi to vyriešili tak, že iba ženy – matky a po druhé, maximálne nejaké percento z odvodov, no ale podieľa sa aj to dieťa svojimi percentami. A to je už úplne iná rovina. To je aj solidarita, to je spoluúčasť na tom a tomu, s týmto by som sa vedel stotožniť. Lebo v takomto prípade to nielen nejaký boží dar, že mám šťastie, že mi dieťa zarába o niekoľko viac ako tí ostatní, a preto ja mám nárok na vyšší, vyšší rodičovský bonus.
Kladiem si otázku, prečo v tomto prípade majú byť potrestané deti, ktoré sa dobre vychovali, majú vzdelanie a majú to nešťastie, že robia napríklad na úradoch práce za 700 alebo 800 eur brutto s vysokou školou. V zdravotníctve koľko je takýchto. Veď koniec koncov aj to školstvo stále nie je o tom, že by, že by ako, a popritom sú to dobre vychované deti, na ktoré môžu byť rodičia hrdí, ale sú do istej miery potrestané zato, lebo nebudú sa môcť takýmto spôsobom odvďačiť ako, ako tie, ktoré majú iný príjem z možno z nejakých iných, iných dôvodov.
No a teraz tá ADH-čka. Trvale zníženie ADH. To je trvalé, to je 5 % menej ako bolo doteraz, čo sa týka, týka priemernej mzdy. 5 % dole. Dobre, na budúci rok to podľa materiálu, ktorý predložil pán minister, vychádza mínus 7 eur, potom tuším 21 či 22, neviem, ďalej nevyčíslil, koľko je to menej, ale o dva roky títo, ktorí pôjdu teraz do dôchodku, budú mať mesačne o 22 eur menej. Možno z toho platia tí, ktorí berú tie bonusy rodičovské. Ale pýtam sa, prečo?
A nehovoriac o tom, že som tu použil v tom prvom vystúpení nejaké tabuľky, ktoré hovoria o tom, koľko Slovensko z HDP dáva, dáva na dôchodky. A sme v trojici najhorších, V4 je ďaleko, ďaleko lepšia pred nami. To znamená, prečo nejdeme do toho, že v tomto prípade možno ideme systémovo prehodnotiť aj tie odvody, teraz myslím aj tie štátne, a nebudeme sa báť len toho, že to bude Slovensko prestárle. Pretože toto sú prostriedky, ktoré pôjdu celkove na tých, na tých dôchodcov, čo sa týka tých percent z toho HDP. Neviem, to sú všetko veci okolo, ktorých by bolo treba veľmi, veľmi konkrétne diskutovať, a zdá sa mi, že v tomto prípade sme celkom nevyužili ten, ten časový priestor.
A to nehovoriac o tom, čo sa týka doby dožitia, ktorá je relatívne veľmi výhodná, má stále, je tu istý progres aj u nás, tak ako v celej Európe. Čo ja viem, posledné štatistiky sú o tom, že ženy 80,34 roka a muži 73,75 roka sa dožívajú. No ale tá tragédia je niekde inde, a to je dožitie v zdraví. 54,6 roka je, je u žien a muži 55,5 roka, veď to je o 20 rokov u žien a 25 rokov u mužov rozdiel. Človek podľa tohto, ktorý pôjde do dôchodku, narodil sa 2003, to znamená, že má nejakých 19 rokov a keď pôjde do dôchodku, ak by ostali terajšie, ktoré sú, že tam ten strop je 64, pôjde do dôchodku, ale podľa tohto nového pôjde v 69. Samozrejmá vec, že adekvátne sa to bude asi, asi ďalej zvyšovať, ale je to logické, že, že tieto parametre sú nastavené v tomto prípade jednoducho k tomu.
To znamená, že tá ADH-čka no a tých 40 rokov, pán minister, vzbudil ste veľký záujem, pozornosť. Ja keď som sa stretal v tom čase ešte ako minister alebo po skončení toho obdobia aj s odborármi veľmi to vítali, pokiaľ nezistili konkrétnosti okolo toho. Lebo v podstate je to istá, istá obdoba predčasného dôchodku, áno, s inými parametrami, lebo tam nie je ten istý, by som povedal, odčítanie toho bonusu, no ale plus-mínus je to jedno a to isté.
Ja tu mám taký nejaký, nejaký rozpočet, odpočet, ktorý sa týka tých dopadov, lebo to nie sú len tí 0,3 %, to keď si zráta, stráca pri výpočte až na ADH-čke z toho vyplývajúcej, a keď tie parametre všetky zráta, to je rozdiel 7 až 10 %. To znamená, ak by mal brať, ja neviem, 800 eur, čo pre budúcnosť je asi reálny nejaký dôchodok, no tak možno nejakých 70 eur bude, bude mesačne poberať menej. To len z toho, z tohto titulu. To znamená, že tie dopady tam sú, sú veľké a potom treba povedať otvorene, že komu sa to platí a komu sa to neoplatí, lebo predčasný dôchodok bol určený v prvom rade pre tých, ktorí si neboli schopní nájsť už prácu alebo ich zdravotný stav bol taký, že radšej akceptovali ten predčasný dôchodok, hoci vedia, že to nie je jednorazové. To je predčasný dôchodok doživotne. To znamená, na tých 20 rokov na kedy sa plánuje každý, každý jeden ten dôchodok.
No možno toto ako k tomu a nie je tu pán Ledecký, pretože mne celkom nedalo s tým čím argumentoval, čo sa týka tej udržateľnosti. Tú udržateľnosť ja som počúval osem rokov, kde kto skade z Bruselu alebo neviem skadiaľ, zo Svetovej banky prišli strašili, strašili a strašili. Ale tá, tá pravda je trošku niekde inde. O 50 rokov, priatelia, v 2070 9,8 % predikcia výdavkov dôchodkového systému voči HDP, čo sa týka Slovenska, 11,4 priemer Európy, ale Maďarsko 11,2, Česko 10,9, Poľsko 10,2. Priemer je 11,4. Nehovorím o tých vyspelých krajinách kapitalistických, ktoré, teda západných, ktoré sú asi, asi niekde inde. Ale toto sú konkrétne čísla, to znamená, že, a nehovoriac o tom, že dovtedy môže prísť úplne iná situácia, stav, že ešte lepšie sa nám možno začne dariť v zamestnanosti, no a, samozrejme, čím viacej ľudí robí, tak tým je tam lepšie vytvorený priestor. No a stále je tam aktuálna aj tá otázka, okolo ktorej som tu aj občas hovoril, že príde čas, ktorý Nemci majú veľmi dobré pripravený ohľadom istých odvodov za, za roboty a jednoducho zariadenia, štvrtá priemyselná revolúcia, ktorá sa musí zakotviť aj niekde tu, aby tie dôchodky boli zabezpečené, to je logická vec. Toľko možno k tým mojim výhradám. Na škodu veci, možnože keby kolegyňa Hajšelová bola vystúpila predo mnou, bol by som rád zareagoval aj na niečo, čo je tam, ale však ten priestor tu jednoducho asi stále je.
Viete, prosím (reakcia z pléna), áno, je ešte ústna rozprava, ak si to medzitým naštudujeme, len, len, prečo. Viete, sme v takom nejakom utajení a práve som čakal, že tie veľké mesiace, ktoré sme mali pred sebou, sme mohli využiť práve na to, aby sme sa k tomu reálne vyjadrili, pretože všetci máme záujem na tom, aby terajší, ale aj tí budúci dôchodcovia mohli, tak ako Ústava Slovenskej republiky hovorí, žiť istú dôstojnú starobu, ktorú by im garantovala, garantovala aj ústava.
Viete, taká posledná myšlienka moja úplne na záver, niekedy mám taký pocit, a to nepatrí ani k vám možno všeobecne do našej spoločnosti, že často chceme riešiť dlhy budúcnosti, lebo o tomto do istej miery hovoríme, no a my pritom trošku zabúdame alebo nemáme vysporiadané dlhy minulosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.10.2022 o 17:40 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Richter, ďakujem pekne za vaše vystúpenie, naozaj nebolo osobné, ako predrečníka pred vami, ale vecné. Samozrejme však netreba zabúdať a treba si to povedať a pripomínať, že pod vašim vedením ako ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, kde ste pôsobili 10 rokov, dôchodcovia vlastne celá sociálna oblasť naozaj pre vás nebola absolútne nejakým spôsobom zaujímavá. V dobrých časoch, keď na to financie štát mal, tak ste tiež pridali naozaj o pár centov. To je fakt. Ale ja verím, lebo naozaj som vás veľmi pozorne počúval a vaše pripomienky a návrhy sú vecné, že zákon podporíte do druhého čítania, tam vieme začať rokovať o vašich návrhoch, že ho podporíte a tam budeme ďalej rokovať o vašich návrhoch a pripomienkach.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.10.2022 o 17:55 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Pán Richter, nie je tu pán Ledecký, tak skúsim možno zaňho reagovať, tak ako som to pochopil ja. On nespochybňoval to, že výška výdavkov iných krajín, a nehovoríme teda o západnej Európe, možno je vyššia alebo bude vyššia v tom roku 2070 ako podiel HDP, to, čo hovoril on, ako tomu ja rozumiem, je toto, že kým na začiatku dvetisícich rokov bolo päť aktívnych obyvateľov, ekonomicky aktívnych obyvateľov na jedného dôchodcu, tak v tom roku 2070 to budú dvaja aktívni dôchodcovia. A to, aby ten systém bol udržateľný aj v tom roku 2070, a tak by sa mali správať zodpovední politici a zodpovední gazdovia ekonómovia, je, že keď vidíme takýto dlhodobý trend, ktorý nie je možné obrátiť nejakým zázračným prútikom, je potrebné sa na to pripravovať už teraz. To, čo hovoríte vy, je, že možno v budúcnosti príde nejaký iný spôsob, nejaké nové dane, nejakých robotov a tak ďalej, no toto mi nepríde ako zodpovedný prístup. My už dneska máme nástroje na to, aby sme ten systém v budúcnosti finančne odbremenili a nečakali na to, že možno v budúcnosti vznikne nejaký druh dane, poplatku, neviem čoho. Možno to tak aj nebude vôbec. A teda skúsme sa pripravovať zodpovedne už dnes na to, že v tej budúcnosti tých ekonomicky aktívnych obyvateľov bude oveľa, oveľa menej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.10.2022 o 17:55 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem pekne aj za tieto pripomienky alebo tie faktické.
No, snáď jedna vec, že ak by sme sa tu začali baviť o tom, že kto je viac a kto je menej zodpovedný, to by bola asi cesta do pekla. To celkom tu nie je len, len, pán poslanec, táto debata, ktorá sa týka akéhosi odvodu, alebo neviem, ako by sme to nazvali, išla automaticky do hry a bola súčasťou debaty v rámci štvrtej priemyselnej revolúcie. Čo ona prináša, čo je potrebné urobiť v jednotlivých oblastiach a automaticky vyšla. To nevyšla odtiaľto, to vyšla prvýkrát, keď Slovensko bolo predsedajúca krajina v rámci Európskej únie. A vyšiel s tým môj nemecký kolega, ktorý povedal, ako ďaleko sú v tomto smere pripravení, no a o tom sa viedla veľmi, veľmi dlhá debata potom v podstate dva dni, ktoré to, celé to, celé to istým spôsobom obsahove zaujalo. Takže už toľko len vysvetlenie smerom k vám. To nevymýšľali tu ani nejakí, dobre, boli tam sociálni demokrati v tom čase, však aj sú teraz stále, ale oni to mali tak hlboko a ďaleko rozpracované, že povedzme si úprimne, že asi sa Európa bude v tomto prípade orientovať aj podrobne a tieto veci minimálne prehodnocovať.
Takže ešte raz, nie zodpovednosť, nezodpovednosť, ale doba a, a veci a pozitívne veci, lebo štvrtá priemyselná revolúcia prinesie len pozitívne veci. Samozrejme, že my sa jej nebránime, len automaticky musia rátať aj s tým, že tu budú aj nejakí dôchodcovia a je potrebné, aby tí dôchodcovia mali mať z čoho tú dôstojnú starobu, o ktorej sa bavíme. Všetko.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.10.2022 o 18:10 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:10

Petra Hajšelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne poslankyne, kolegovia poslanci, ako už tu bolo uvedené, áno, spolu s mojimi kolegami predkladám pozmeňujúci a doplňujúci návrh. Tento návrh je dosť dlhý, má 23 bodov, čiže ja nebudem odôvodňovať každý jeden bod tohto návrhu. Bolo tu spomínané, spomínané, alebo vyjadrovali sa tu viacerí poslanci k II. pilieru, k rodičovskému bonusu. Ale čo tu nebolo spomenuté a pre mňa je to dosť podstatné v rámci tohto pozmeňujúceho návrhu, kde navrhujeme vlastne zaviesť inštitút uplatnenia generálneho pardonu zo strany Sociálnej poisťovne. A myslím si, že toto veľmi ľuďom pomôže.
Navrhovanou právnou úpravou sa vychádza v ústrety fyzickým a právnickým osobám, ktoré nesplnili povinnosť odvádzať poistné a príspevky včas a v správnej sume za obdobie pred 1. júlom 2022. Sociálna poisťovňa za podmienky, že dlžné poistné a príspevky budú najneskôr do 31. augusta 2023 zaplatené, nepredpíše penále alebo odpustí povinnosť zaplatiť už predpísané, ale ešte nezaplatené penále, ktoré by z titulu omeškanej platby poistného a príspevkov alebo platný, alebo platby poistného a príspevkov nesprávnej sume inak muselo byť predpísané a zaplatené.
Navrhovaná právna úprava má všeobecný charakter, čo znamená, že jej účelom je, aby sa vzťahovala na penále viažuce sa na všetky dlžné sumy poistného a príspevkov, ktoré neboli zaplatené od roku 1993 vrátane penále, ktoré mohlo byť odpustené. Podmienkou na odpustenie povinnosti zaplatiť penále je zaplatenie všetkých dlžných súm poistného a príspevkov splatných do 31. januára 2023 za celé obdobie poistenia pred 1. júlom 2022 bez ohľadu na deň zaplatenia týchto dlžných súm a najneskôr však do 31. augusta 2023, a to vrátane tohto dňa, čo v praxi znamená, že dlžné sumy poistného a príspevkov mohli byť zaplatené aj pred dňom nadobudnutia účinnosti zákona, to je pred 1. februárom 2023. Splatnosť do, do 31. januára 2023, čo je deň, ktorý predchádza dňu účinnosti návrhu zákona, sa navrhuje z dôvodu čo najširšieho možného uplatnenia generálneho pardonu.
A teraz by som prešla k prečítaniu samotného pozmeňujúceho návrhu.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petry Hajšelovej, Jozefa Lukáča a Evy Hudecovej k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 972).
1. V čl. I, bode 7 § 65 ods. 9 sa slovo „päť" nahrádza slovom „šesť".
2. V čl. I sa za bod 7 vkladajú nový, nové body 8 až 10, ktoré znejú:
„8. V § 66 ods. 6 písm. h) sa číslovka „2022" nahrádza číslovkou „2024".
9. V § 66 ods. 6 písm. i) sa slová „2023 do 31. decembra 2023" nahrádzajú slovami „2025 do 31. decembra 2026".
10. V § 66 ods. 6 písm. j) sa číslovka „2023" nahrádza číslovkou „2026"."
Nasledujúce novelizačné body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne do článku o účinnosti.
Tieto body nadobúdajú účinnosť 1. januára 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti.
3. V čl. I, bode 8 § 66b ods. 1 sa slová „vzniká od 1. januára príslušného kalendárneho roku poberateľovi starobného dôchodku, poberateľovi invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a poberateľovi" nahrádzajú slovami „má poberateľ starobného dôchodku, poberateľ invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a poberateľ".
4. V čl. I, bode 8 § 66b ods. 1 písm. a) prvom bode a písm. b) prvom bode sa slová „roku, a" nahrádzajú slovami „roku; § 78 ods. 1 prvá veta sa použije primerane, a".
5. V čl. I, bode 8 § 66b ods. 1 písm. a) druhom bode a písm. b) druhom bode a v ods. 2 a 3 sa slovo „októbra" nahrádzajú slovom „augusta".
6. V čl. I, bode 8 § 66b ods. 2 sa slovo „šiesty" nahrádza slovom „piaty".
7. V čl. I, bode 8 § 66b sa za odsek 6 vkladajú nové odseky 7 a 8, ktoré znejú:
„(7) Na účely nároku na výplatu rodičovského dôchodku, obdobie dôchodkového poistenia nie je obdobie povinného dôchodkového poistenia, v ktorom dieťa uvedené v § 60a ods. 4 nemalo vymeriavací základ na platenie poistného na starobné poistenie z dôvodu uplatnenia odvodovej odpočítateľnej položky pri sezónnej práci.
(8) Na účely nároku na výplatu rodičovského dôchodku sa za príslušný kalendárny rok považuje kalendárny rok, za ktorý sa posudzuje splnenie podmienok na vznik nároku na výplatu rodičovského dôchodku."
Nasledujúce odseky sa primerane prečíslujú.
8. V čl. I, bode 8 § 66c ods. 1 sa slová „z ktorého" nahrádzajú slovami „z ktorých" a vypúšťa sa bodkočiarka a slová „§ 60 ods. 1 druhá veta sa použije primerane".
9. V čl. I, bode 8 § 66c odsek 2 znie:
„(2) Úhrn súm rodičovských dôchodkov viacerých poberateľov dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku v príslušnom kalendárnom roku určených z úhrnu vymeriavacích základov jedného dieťaťa uvedených v § 60a ods. 4, od ktorého je odvedený nárok na rodičovský dôchodok, je najviac 3 % jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov tohto dieťaťa za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádzal príslušnému kalendárnemu roku, z ktorých bolo zaplatené poistné na starobné poistenie, a najviac 3 % jednej dvanástiny 1,2-násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza príslušnému kalendárnemu roku."
10. V čl. I, bode 8 § 66c sa dopĺňa odsekmi 3 a 4, ktoré znejú:
„(3) Suma rodičovského dôchodku sa určí podľa odsekov 1 a 2, aj ak sú podmienky nároku na rodičovský dôchodok a nároku na jeho výplatu splnené len za časť kalendárneho mesiaca.
(4) Na účely odsekov 1 a 2 sa
a) na zmeny vymeriavacích základov po 31. auguste kalendárneho roka predchádzajúceho príslušnému kalendárnemu roku neprihliada; § 112 sa nepoužije,
b) § 60 ods. 1 druhá veta, § 78 ods. 1 prvá veta a § 81 ods. 6 časť prvej vety za bodkočiarkou, druhá veta a štvrtá veta sa použijú primerane.".
11. V čl. I, body 11 až 13 znejú:
„11. V § 67 ods. 1 písm. c) sa slová „1,5-násobku" nahrádzajú slovami „1,6-násobku".
12. V § 67 ods. 2 písm. c) sa slová „1,2-násobok" nahrádzajú slovami „1,6-násobku".
13. § 67 sa dopĺňa odsekom 8, ktorý znie:
„(8) Na účely nároku na predčasný starobný dôchodok je odpracovaným rokom rok dôchodkového poistenia, okrem:
a) obdobie podľa § 142 ods. 3 písm. b) a c), za ktoré bolo dodatočne zaplatené poistné na dôchodkové poistenie,
b) doby nezamestnanosti, doby odborného školenia alebo politického školenia a doby štúdia."."
V súvislosti s pozmeňujúcim návrhom k bodu 13 vynímam bod 2 spoločnej správy na osobitné hlasovanie.
12. V čl. I, bode 14 § 68 ods. 1 písm. b) sa slová „najvyšší známy" nahrádzajú slovami „posledný určený" a na konci pripájajú tieto slová: „a zvýšený o dva mesiace za každý kalendárny rok rozdielu roku narodenia tohto poistenca a príslušného ročníku, pre ktorý bol určený posledný všeobecný dôchodkový vek".
13. V čl. I, bode 17 § 69a ods. 2 druhej, v druhej vete sa slová „ods. 5" nahrádzajú slovami „ods. 4".
14. V čl. I sa vypúšťa bod 23.
Nasledujúce novelizačné body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne do článku o účinnosti.
15. V čl. I sa za bod 25 vkladajú nové body 26 až 30, ktoré znejú:
„26. V § 131 ods. 2 písm. b) siedmom bode a písm. c) siedmom bode sa slová „roku 2022" nahrádzajú slovami „rokoch 2022 až 2024".
27. V § 131 ods. 2 písm. b) ôsmom bode a písm. c) ôsmom bode sa slová ,,roku 2023" nahrádzajú slovami „rokoch 2025 a 2026".
28. V § 131 ods. 2 písm. b) deviatom bode a písm. c) deviatom bode sa číslovka „2024" nahrádza číslovkou „2027".
29. V § 139 ods. 1 písm. b) sa na konci pripájajú tieto slová: „a ods. 2".
30. V § 139b sa za odsek 1 vkladá nový odsek 2, ktorý znie:
„(2) Pri určení pomernej časti podľa odseku 1 sa neprihliada na obdobie, za ktoré bolo zaplatené poistné z maximálneho vymeriavacieho základu.".
Doterajší odsek 2 sa označuje ako odsek 3."
Nasledujúce novelizačné body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne do článku o účinnosti.
Tieto body nadobúdajú účinnosť 1. januára 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti .
16. V čl. I sa za bod 27 vkladá nový bod 28, ktorý znie:
„28. V § 170 ods. 2 druhej vete sa na konci pripájajú tieto slová: „a účastníkom konania o nároku na rodičovský dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok alebo sirotský dôchodok alebo o nároku na ich výplatu, ak ide o osobné údaje uvedené v rozhodnutí, ktoré sú nevyhnutné na posúdenie nároku na rodičovský dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok alebo sirotský dôchodok alebo nároku na ich výplatu"."
Nasledujúce novelizačné body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne do článku o účinnosti.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. novembra 2022, čo sa premietne do článku o účinnosti.
17. V čl. I, bode 28 § 233 ods. 11 sa za slová „dovŕšení dôchodkového veku" vkladajú slová „a o poberateľovi starobného dôchodku a invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku, ktoré vypláca príslušný útvar sociálneho zabezpečenia alebo Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia,".
18. V čl. I bod 29 znie:
„29. Za § 293ft sa vkladajú § 293fta a 293ftb, ktoré vrátane nadpisu nad § 293fta znejú:
„Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. novembra 2022
§ 293fta
Ak nárok na predčasný starobný dôchodok vznikol pred 1. novembrom 2022, podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok sa posudzujú podľa tohto zákona v znení účinnom do 31. októbra 2022.
§ 293ftb
(1) Nárok na rodičovský dôchodok vzniká najskôr od 1. januára 2023.
(2) Na účely vzniku nároku na rodičovský dôchodok v roku 2023
a) je možné vyhlásenie podľa § 66b ods. 1 písm. a) druhého bodu a písm. b) druhého bodu urobiť do 28. februára 2023,
b) splnenie podmienky podľa § 66b ods. 1 písm. a) druhého bodu a písm. b) druhého bodu sa posudzuje k 28. februáru 2023.
(3) O nároku na rodičovský dôchodok, ktorý vznikol do 28. februára 2023 a nároku na jeho výplatu rozhodne Sociálna poisťovňa najneskôr do 30. septembra 2023.
(4) Nárok na rodičovský dôchodok za rok 2023 a nárok na jeho výplatu trvá do 31. decembra 2023, aj ak podmienky nároku na rodičovský dôchodok a nároku na jeho výplatu poberateľ dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku prestal spĺňať po 28. februári 2023.
(5) Za rok 2023 sa rodičovský dôchodok vyplatí v jednej úhrnnej splátke; § 116 ods. 3 v znení účinnom od 1. novembra 2022 sa nepoužije."."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. novembra 2022, čo sa premietne do článku o účinnosti.
V súvislosti s týmto pozmeňujúcim návrhom vynímam bod 4 spoločnej správy na osobitné hlasovanie.
19. V čl. I sa za bod 29 vkladá nový bod 30, ktorý znie:
„30. Za § 293fv sa vkladajú § 293fw až 293fz, ktoré vrátane nadpisu § 293fz znejú:
㤠293fw
Dôchodkový vek poistenca narodeného pred rokom 1967 sa určí podľa prílohy č. 3a, ak tento zákon v § 274 neustanovuje inak; ak obdobie výchovy dieťaťa nemožno zohľadniť na určenie dôchodkového veku žene, dôchodkový vek muža narodeného v rokoch 1957 až 1966, ktorý dieťa vychoval, sa určí podľa prílohy č. 3b. Na účely podľa prvej vety platí § 65 ods. 6 a 7 v znení účinnom od 1. januára 2023 rovnako.
§ 293fx
(1) Sociálna poisťovňa novo určí sumu predčasného starobného dôchodku alebo starobného dôchodku podľa § 69a ods. 1 podľa tohto zákona v znení účinnom od 1.januára 2023 poistencovi, ktorý získal 40 odpracovaných rokov do dovŕšenia dôchodkového veku pred 1. januárom 2023, najneskôr do 31. decembra 2026.
(2) Do odpracovaných rokov sa nezapočítava obdobie, za ktoré bola zvýšená suma predčasného starobného dôchodku alebo starobného dôchodku podľa § 293fi.
§ 293fy
(1) Ak je príjem podľa § 3 ods. 1 písm. a) a ods. 2 a 3 plynúci z právneho vzťahu na základe
a) dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru určenej podľa § 227a v znení účinnom do 31. decembra 2022, ktorý zakladá právo na pravidelný mesačný príjem, zúčtovaný po 31. decembri 2022 za obdobie pred 1. januárom 2023, povinné dôchodkové poistenie fyzickej osoby v tomto právnom vzťahu sa za obdobie pred 1. januárom 2023 posudzuje podľa tohto zákona v znení účinnom do 31. decembra 2022,
b) dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ktorý zakladá právo na nepravidelný príjem, zúčtovaný za obdobie pred 1. januárom 2023, povinné dôchodkové poistenie fyzickej osoby v tomto právnom vzťahu sa za obdobie pred 1. januárom 2023 posudzuje podľa tohto zákona v znení účinnom do 31. decembra 2022.
(2) Ak fyzickej osobe podľa odseku 1 vznikne povinné dôchodkové poistenie zamestnanca, na určenie vymeriavacieho základu, platenie poistného a na povinnosť zamestnávateľa prihlásiť tohto zamestnanca do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia sa vzťahuje tento zákon v znení účinnom do 31. decembra 2022; na právny vzťah podľa odseku 1 písm. b), ktorý trvá po 31. decembri 2022, sa na účely posúdenia povinného dôchodkového poistenia a určenia vymeriavacieho základu hľadí, akoby zanikol 31. decembra 2022. Ak fyzickej osobe podľa odseku 1 nevznikne povinné dôchodkové poistenie zamestnanca, na určenie vymeriavacieho základu zamestnávateľa a na platenie poistného na úrazové poistenie a poistného na garančné poistenie sa vzťahuje tento zákon v znení účinnom do 31. decembra 2022.
§ 293fz Prechodné ustanovenie účinné od 1.februára 2023
(1) Sociálna poisťovňa nepredpíše penále alebo odpustí povinnosť zaplatiť predpísané penále, ktoré sa viaže na dlžné poistné a dlžné príspevky na starobné dôchodkové sporenie podľa osobitného predpisu za celé obdobie pred 1. júlom 2022, splatné do 31. januára 2023, ak toto dlžné poistné a dlžné príspevky na starobné dôchodkové sporenie boli v plnom rozsahu zaplatené do 31. augusta 2023; § 170 ods. 21 posledná veta sa vzťahuje rovnako.
(2) Pôsobnosť podľa odseku 1 patrí vecne príslušnej pobočke, ktorá rozhoduje o uložení penále podľa § 178 ods. 1písm. a) deviateho bodu."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne do článku o účinnosti.
Ustanovenia § 293fw až 293fy nadobúdajú účinnosť 1. januára 2023 a ustanovenie § 293fz nadobúda účinnosť 1. februára 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti.
V súvislosti s týmto pozmeňujúcim návrhom vynímam bod 5 spoločnej správy na osobitné hlasovanie.
20. V čl. III sa pred bod 1 vkladajú nové body 1 až 3, ktoré znejú:
„1. V § 22 písm. g) sa slová „roku 2022" nahrádzajú slovami „rokoch 2022 až 2024".
2. V § 22 písm. h) sa slová „roku 2023" nahrádzajú slovami „rokoch 2025 a 2026".
3. V § 22 písm. i) sa číslovka „2024" nahrádza číslovkou „2027"."
Nasledujúce novelizačné body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne do článku o účinnosti.
Tieto body nadobúdajú účinnosť 1. januára 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti.
21. V čl. III bod 1 znie:
„1. V § 31 písm. b), § 41 ods. 1 a § 46f ods. 5 sa slová „1,2-násobok" nahrádzajú slovami „1,6-násobku".".
22. V čl. III sa vypúšťajú body 2, 5 a 6.
Nasledujúce novelizačné body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne do článku o účinnosti.
23. V čl. V sa slová „1. augusta 2022" nahrádzajú slovami „1. novembra 2022".
Ďakujem pekne, skončila som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.10.2022 o 18:10 hod.

JUDr.

Petra Hajšelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No ja som si to medzitým overil priamo u zamestnancov Úradu vlády, ktorí pracujú na pláne obnovy, a naozaj tento zákon, novela nespĺňa podmienky plánu obnovy. Nebudú tie predčasné starobné dôchodky akruálne vyrovnané. A vy ste vraj ani len že nereagovali na ich požiadavky o to, aby ste im dokázali, že to je podľa vás akruálne vyrovnané. Takže ja som naozaj že prekvapený, akým samospádom ide táto vláda, keď už normálne že ste ako ste rezignovali vôbec na plnenie podmienok z plánu obnovy. To je fakt fascinujúce.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.10.2022 o 18:25 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som sa chcel poďakovať za ten návrh, ktorý prichádza ohľadom toho generálneho pardonu, pre tých ľudí, ktorí aj v čase pandémie museli pozatvárať svoje prevádzky a nevládali splácať to, čo mali a narástli im, samozrejme, dlhy. Mnohí to, mnohí tak tajne dúfali, že príde takéto nejaké opatrenie. Ja osobne, skôr ako som sa stal týmto poslancom Národnej rady, som sám podnikal vyše tridsať rokov a zažil som tiež takýto generálny pardon. A veru padlo nám to vtedy vhod, keď sme nemuseli tie penále zaplatiť. Takže verím, že to bude veľká pomoc pre mnohých, ktorí zostali dlžní a ktorým možno, ak by to nevládali splácať, aj čo sa týka toho, tých penálov, že by im hrozili možno zase ďalšie exekúcie a ďalšie mnohé zatvorené cesty na to, aby mohli sa nejako vzchopiť a pokračovať v tom podnikaní ďalej. Takže verím, že to prejde, že to schválime a že zároveň ministerstvo to bude vedieť odkomunikovať aj cez sociálne poisťovne, aby sa títo ľudia dozvedeli o tom, že majú takúto možnosť, aby sa nejakým spôsobom zmobilizovali a poplatili si to, aby sa mohli zbaviť tých penálov. Takže ja osobne za toto ďakujem a podporím to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.10.2022 o 18:25 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video