75. schôdza

19.10.2022 - 10.11.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

9.11.2022 o 17:25 hod.

MBA

Vojtech Tóth

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:40

Vojtech Tóth
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne a páni poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 1350 z 9. novembra 2022 pridelil výboru pre hospodárske záležitosti návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 71/2013 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, a k tomu sa dopĺňa zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1290), s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vlády bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor pre hospodárske záležitosti prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 128. schôdzi dňa 9. novembra 2022. Uznesením č. 363 odporučil Národnej rade Slovenskej republiky tento návrh schváliť s tým, že prvé a druhé a tretie čítania sa uskutočnia na 75. schôdzi Národnej rady.
Vážený pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2022 o 16:40 hod.

MBA

Vojtech Tóth

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Karel Hirman
Skontrolovaný text
Nie, len ešte raz chcem poďakovať za ústretovosť a žiadam vás o podporu na skrátené legislatívne konanie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2022 o 16:40 hod.

Karel Hirman

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Vojtech Tóth
Skontrolovaný text
My len... budeme hlasovať o 17.00 hod.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2022 o 16:40 hod.

MBA

Vojtech Tóth

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážení, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dámy a páni, ctená snemovňa, chcel by som odôvodniť návrh zákona, novelu zákona, ktorú sme navrhli spolu s kolegami, ktorá má takú prezývku, volá sa aj Antislávik. Niežeby sme mali niečo proti týmto vtáčikom milým alebo že by sme mali niečo proti ochrane životného prostredia, ale máme niečo proti šikanóznemu konaniu v rôznych povoľovacích postupoch, ktoré naozaj zdržiava mnohé významné investície. A nielen významné, ale aj také úplne malé investície.
Možno poviem príklad, ktorý zažil vlastne pán kolega Milan Kuriak na Orave, pri rekonštrukcii mosta, kde jednoducho pod pláštikom pripomienok verejnosti sa isté veľmi známe občianske združenie zapojilo do tohto procesu, vznieslo požiadavky, neviem, či tam bola tá legendárna socha, že tam má byť na tom moste, alebo tam bolo niečo iné, ale proste nejaké nezmyselné požiadavky, na základe ktorých sa to celé zdržalo po dlhé týždne, dlhé mesiace a nakoniec, nakoniec vlastne až po intervenciách rôznych regionálnych autorít sa podarilo toto, toto konanie pohnúť a... a toto občianske združenie sa nakoniec stiahlo z tohto šikanózneho konania.
Naším zámerom vlastne je odstrániť takýto problém, ktorý sa deje na Slovensku, že jednoducho mnohí ľudia si robia živnosť z toho, že budú všetko možné pripomienkovať, dávať nezmyselné požiadavky, a v podstate často je to taká moderná forma výpalníctva, ktoré dnes už možno sa nerobí s pištoľou v ruke, ale robí sa za počítačom a rôznymi sofistikovanými spôsobmi otravovania investorov a celkovo, celkovo úradov.
V procese, v procese prerokovávania tohto zákona sme dostali niekoľko pripomienok zo strany ministerstva životného prostredia, s ktorým sme mali niekoľko rokovaní, a v podstate dospeli sme k nejakej dohode zhruba tak na 95 %, ale verím, že aj tých zvyšných 5 % nie sú natoľko vážne veci, že by tento zákon nemohol byť schválený.
Tieto pripomienky sme zohľadnili v pozmeňujúcom návrhu, ktorý potom neskôr v rozprave prečítam. Ja som veľmi rád, že niekoľko návrhov zákona už v tomto parlamente aj tento mesiac prešlo viac ako ústavnou väčšinou, dokonca aj všetkými hlasmi a sú to také návrhy, ktoré jednoducho sú pre našu krajinu potrebné, a naprieč politickým spektrom sa na nich vieme zhodnúť a podporiť ich. A ja verím, že aj tento návrh zákona bude takým, že nebude problém ho podporiť v žiadnej časti tohto parlamentu, takže len toľko s odôvodnením.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť a ďakujem za podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2022 o 16:40 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:55

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1508 zo 16. septembra 2022 pridelila návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Ze.... Anny Zemanovej už nie, Juraja Šeliga, Petra Kremského a Ľuboša Krajčíra na vydanie zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zrýchlením niektorých konaní (tlač 1060), na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru a výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.
Za gestorský výbor určila výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol poslanecký návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Výbory Národnej rady, ktorým bol poslanecký návrh zákona pridelený, zaujali k nemu nasledovné stanoviská:
- ústavnoprávny výbor uznesením č. 561 z 9. septembra 2022 s poslaneckým návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pripomienkami,
- Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie dňa 7. septembra 2022 rokoval, ale neprijal uznesenie, keďže navrhnuté uznesenie nezískalo potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných členov výboru podľa § 52 ods. 4 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady,
- výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ako gestorský výbor návrhu spoločnej správy výborov o prerokovaní predmetného návrhu zákona neprijal platné uznesenie, keďže navrhnuté uznesenie nezískalo potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných členov výboru podľa § 52 ods. 4 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Uznesením č. 228 zo 14. júna 2022 ma výbor poveril v súlade s § 80 zákona o rokovacom poriadku za spoločnú spravodajkyňu, ktorá predkladá predmetnú informáciu a bude predkladať návrh na ďalší postup.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

9.11.2022 o 16:55 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:25

Karel Hirman
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, predkladám návrh novely zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva hospodárstva, a to s cieľom doplniť dotačné titulu o dot... (neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu) tituly aj o dotáciu na kompenzáciu zvýšených cien elektriny a plynu.
Návrh zákona je upravený tak, aby predstavoval zákonný rámec na poskytovanie dotácií pre široký okruh možných príjemcov, ktorí sú označení iba ako právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia. Konkrétne odlišovanie jednotlivých oprávnených subjektov bude na úrovni schém štátnej pomoci a na ne nadväzujúcich výziev.
Zákon v otázke podmienok poskytovania dotácií oprávneného obdobia a výpočtu oprávneného nákladu odkazuje na schémy štátnej pomoci a vo vzťahu ku stropu cien elektriny a plynu, od ktorých sa bude odvodzovať výška dotácie, odkazuje zákonné nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktoré bude prijaté bezprostredne po schválení zákona.
Dotácie sa budú poskytovať na základe žiadostí, žiadosti sa budú predkladať iba elektronicky, tak ako bude celý proces ich vybavovania iba elektronicky. Údaje predkladané žiadateľmi bude ministerstvo hospodárstva overovať aj u ich dodávateľov, budeme o dodávateľoch mať takisto údaje o spotrebe každého odberateľa, ktoré žiadatelia získajú cez svoje odberné miesto, a následne ich uvedú v žiadosti.
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, tento zákon umožní zrealizovať pomoc pre značnú časť podnikateľských subjektov na území Slovenskej republiky už v tomto roku 2022 na základe prvej schémy pre neregulované podniky, ktorá je už v procese notifikácie v Európskej komisii. Následne bude možné realizovať ďalšie schémy v roku 2023.
Dovoľujem si vás všetkých požiadať o podporu predloženého návrhu zákona, za čo vám vopred veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

9.11.2022 o 17:25 hod.

Karel Hirman

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:25

Vojtech Tóth
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené pani poslankyne, páni poslanci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 71/2013 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1291).
Návrh zákona prerokovávame v skrátenom legislatívnom konaní.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti.
Pán predsedajú... pán predseda, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

9.11.2022 o 17:25 hod.

MBA

Vojtech Tóth

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:25

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja veľmi krátko. Pán minister, chcem sa spýtať, lebo to tak jednoducho znie, že budú chodiť elektronické dopyty zo strany vlastne podnikateľského sektora. Vy elektronicky to budete vyhodnocovať, budete si to vedieť overiť u dodávateľov, ale tá samotná platba, tá pôjde komu, tá pôjde dodávateľovi priamo alebo pôjde podnikateľskému subjektu?
Druhá možnosť a ešte jedna otázka, že, že, pretože kontrakt teda sa medzi podnikateľským subjektom a dodávateľom nerobí len cez burzu, to sú aj priame kontrakty, že či... no môže dôjsť dodávateľ elektrickej energie a dohodne si individuálny vzťah dodávok, že v akej miere sa dá zabrániť tomu, že tá cena, na ktorej sa oni dohodnú, že je férová, trhová, jak sa toto bude. Hej, lebo keď, keď oba tie subjekty budú vedieť, že riziko v podstate nesie štát, čo sa týka tej konečnej ceny, tak oni nemajú nejaký dôvod - ani ten dodávateľ, ani ten odberateľ - byť citliví na tú cenu samotnú. To znamená, že toho čierneho Petra v určitom momente toho vzťahu bude mať štát, takže toto je moja druhá otázka, že ako sa bude kontrolovať to, že tie ceny medzi dodávateľom a odberateľom nie sú, poviem to, nafúknuté.
Ďakujem.
Skryt prepis

9.11.2022 o 17:25 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:25

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som chcel doplniť, že táto situácia je v niečom podobná, keď sme preplácali nájmy, tam tiež subjekty žiadali, ale bol to iba gastrosektor a bolo ich niekoľko desaťtisíc... možnože dvadsať... alebo také číslo. Tu to vedia byť potenciálne všetky firmy, ktorých je možnože desaťnásobok, už medzi tými dvadsaťtisícmi bolo... 20-tisíc ich bolo 1 % podvodníkov. My sme teda aj podali desiatky trestných oznámení, vrátilo sa späť vyše 2 mil. eur preto, lebo sme chceli pomôcť rýchlo a v dobrej viere.
Tu už sme o túto skúsenosť bohatší, tak, pán minister, dúfam, že na toto vyčleníte dosť ľudí, ja teda tú situáciu tam celkom dôverne poznám. Na toto keď nebude vyčlenených že desiatky ľudí a nebudete, nebudete podstupovať celkom dôkladnú kontrolu už úvodom, tak opäť sa tam nasáčkujú rôzni podvodníci a štát príde o milióny eur.
Nezažilo to iba ministerstvo hospodárstva, ale takisto aj ministerstvo práce, takže buďte varovaní, aby sa vám nestali tieto isté začiatočnícke chyby.
Skryt prepis

9.11.2022 o 17:25 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:25

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja si dovolím pána Sulíka ešte doplniť, lebo pri tých nájomných zmluvách, ktoré oni riešili počas covidu, častokrát tie nájomné zmluvy už predtým nejaké obdobie fungovali, ale neboli nastavené. To znamená, že tam sa len niečo doplácalo, kdežto pri drvivej väčšine týchto podnikateľských subjektov pôjde o novouzatvárané zmluvy a o to väčšmi to riziko, že sa dohodnú medzi, medzi... teda odberateľ a dodávateľ sa môžu dohodnúť na nafúknutej cene, a tú nafúknutú cenu bude dotovať vlastne štát.
Tak naozaj ten mechanizmus vzhľadom na to, že pri nejakom nájme malého obchodu, a ktorý sa riešil počas covidu, to nie sú také peniaze, ako keď sa bavíme naozaj de facto o dotovaní celej tej marže, potom pri podnikateľskom sektore na Slovensku to ide byť obrovské peniaze, takže aj ja sa len pridávam k tomu, že teda ako ten mechanizmus bude garantovaný.
Ďakujem.
Skryt prepis

9.11.2022 o 17:25 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video