77. schôdza

15.11.2022 - 1.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:31 hod.

Ing.

Stanislav Kubánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:31

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dajme si na základe priebehu tejto schôdze jednu jednoduchú otázku. Čo je na Slovensku lepšie, byť poctivý, dane platiaci, pracujúci občan alebo nelegálny, zločinný imigrant?
Mikulec na to odpovedal, pán kolega, veď to tu je úplne jasné. Stanovisko vlády na to odpovedalo. Slovenská republika, to sa priamo napísalo, to priamo zaznelo z pozície ministra financií z toho stanoviska vlády, Slovenská republika sa stará o potreby nelegálnych imigrantov. On to tu prečítal, Igor Matovič.
Tak teda čo je lepšie? No asi je lepšie porušiť zákony, nelegálne prekročiť hranice a tu vám potom prichystajú stanové mestečko, tam si dobijete baterku, tam vám navaria polievočku, tam Mikulec zazmluvní priamym obstarávaním firmičku, ktorá si na tom fantasticky zarobí, no a občania, tí, ktorí teda platia tie dane, no tí to zase zaplatia, pretože to je ich trest za vládu chaosu, deštrukcie a absolútnej neschopnosti. Veď táto vláda ide normálne priamo do konfliktu s vlastnými obyvateľmi. Oni si nastavili taký režim, že čím viac tým ľuďom ublížime, tým úspešnejší vlastne sme. Čím menej sa budeme starať o ich potreby a bezpečnosť, tým lepšiu vôľu vlastne pre nich prejavujeme. To je nemysliteľné, ale toto sa deje. Spomenul si, že zrazu nevedia chrániť hranice. Nechcú. Nemajú kapacity, alebo ako povedal policajný prezident, je absurdné odvolávať ministra, lebo veď všetko je v poriadku.
Ale počas korony, počas tej korona totality vedeli všetko. Kontrolovať každé auto, vedeli vlastných občanov nechať na hraničnom prechode dlhé a dlhé hodiny, lebo jeden narušený blázon čakal, kým mu Google App Store, alebo ako sa to volá, povolí aplikáciu. A bolo im jedno, to boli Slováci, platia dane, pracujú, vychovávajú tu deti, nech tam sú na tej hranice, bez toalety, bez vody, veď to sú len Slováci!
Ale nelegálni imigranti - joj, ťuťuli, muťuli, poďme ich pohladkať po vláskoch, nech sa tu majú dobre.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:31 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:31

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Vážený pán kolega Marián Saloň, chcem ti poďakovať za tvoje vystúpenie v rozprave. Veľmi konkrétne si popísal, rozobral problém, ktorý na Slovensku máme, a to je ilegálna migrácia. Som veľmi rád, že si citoval českého ministra vnútra, českého policajného prezidenta, rakúskeho ministra vnútra.
Zaujímavé je toto, o chvíľu bude výročie vstupu Slovenska do schengenského priestoru, vstúpili sme tam 21. 12. 2007 a sme súčasťou krajín s Rakušákmi a s Čechmi, ktorí sme v schengenskom priestore. Česi a Rakušáci uzavreli hranice, strážia si svoje hranice a argument nášho pána ministra vnútra je ten, že vnútornú hranicu strážiť medzi Maďarskom a Slovenskom nebudeme, lebo to je narušenie schengenského kódexu, to sa nedá a nemá to nijaký efekt. Tak pre Rakušákov a Čechov to efekt má, pre slovenského ministra, ktorý už dávno v svojej pozícii nemal byť, to efekt nemá.
Padali tu rôzne názory, bola tu debata o hermeticky uzavretí hraníc. No asi ťažko sa dajú hermeticky uzavrieť hranice, ale dá sa napríklad urobiť to, čo urobili Maďari, medzi Maďarskom a Srbskom postavili štvormetrový plot a poctivo si hranice strážia. Vôbec nesúhlasím s tým, čo tu bolo povedané, že maďarsko-srbské hranice sú deravé ako, ako ementál. Čiže tu sú tri rozdielne pohľady (povedané so smiechom) na jednu vec.
A boli tu spomínané stanové mestečká. Ja by som skôr upriamil pozornosť na Úrad policajného zaistenia, ale to v prípade, keby sme poctivo strážili hranice slovensko-maďarské, každý takýto ilegálny migrant by mal skončiť práve v týchto dvoch zariadeniach, ktoré je jedno v Medveďove a jedno je v Sečovciach. A keby toto fungovalo, tak by sme nemuseli stavať stanové mestečká. To je ten problém a zásadný rozdiel medzi našim ministrom vnútra a ministrami vnútra okolitých krajín.
Ďakujem pekne ešte raz za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:31 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:31

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán predsedajúci. Situácia v Slovenskej republike v súvislosti s migrantmi je veľmi zlá. Vie to každý Slovák, osobitne tí, ktorí žijú v blízkosti českých, maďarských hraníc. Vedia to aj zodpovedné orgány v Česku a v Rakúsku, ktorí urobili opatrenia na to, aby to u nich nebolo rovnako ako u nás. A jediný, kto to nevie alebo to zľahčuje, je minister vnútra a prezident Policajného zboru. Podľa nich je to vraj lepšie, ako to bolo v roku 2015. Vedel by som možno aj s tým súhlasiť, že je to lepšie ako v roku 2015.
Ale pre koho je to lepšie? Možno a zaiste pre tých prevádzačov, ktorí túto činnosť organizujú, ale aj pre mnohých možno, ktorí sú v pozadí tejto riadenej migrácie. Ale otázne je, že komu má ministerstvo vnútra a Policajný zbor slúžiť, či zámerom týchto ľudí alebo či má chrániť občanov Slovenskej republiky a ich majetky. Jednoznačne, že to druhé, pretože títo migranti sú potenciálnym nebezpečím pre Slovensko, a je potrebné urobiť teda všetko pre to, aby ich počet na Slovensku bol podstatne nižší, aby sa na Slovensko vôbec nedostávali.
Problémy, ktoré tu v poslednom období riešime či už so zdravotníctvom, alebo aj s migráciou, sú problémami, ktoré tu vôbec nemuseli byť. Sú dôsledkom toho, akú vládu máme, sú dôsledkom toho, že naša vláda nie je schopná organizovať a zabezpečovať to, čo sa od nej očakáva, a neobstojí ani to, že je to európska záležitosť, pretože mnohé krajiny ukázali, že proti tomu vedia bojovať, vedia tomu čeliť a aj naša vláda sa mohla na tento problém pripraviť a urobiť účinné opatrenia predtým, aby k tomu, čo dnes zažívame, vôbec nemuselo dôjsť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:31 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:31

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega poslanec Saloň, si sa zaradil po Robertovi Ficovi vo svojom vystúpení medzi tých, ktorí v dnešnej sále vystúpili k odvolávaniu ministra vnútra, čo sa týka hlavne migrácie a nezvládnutej tejto situácie, medzi odborníkov, ľudí, ktorí pomenovali, ja pevne verím, že široká verejnosť vidí, že čo ponúka koalícia a čo ponúka opozícia. Je neskutočné, keď tu počúvame o tom, ako vo veci zlyhala Európska únia, a naši predstavitelia, ako minister vnútra je v situácii, že zlyhala Európska únia, tak to musí byť takto, my nič nemôžeme robiť. Ale vidíme, že iné krajiny, keď vidia, že zlyhala Európska únia, tak sa začínajú a starajú sa o svojich občanov a riešia títo túto situáciu na vlastnú päsť. Bohužiaľ, naša vláda toto nerieši.
A tak ako si poďakoval aj napríklad policajtom alebo vojakom, v tomto prípade im treba poďakovať, ale ja mám množstvo informácií z celého Slovenska, že policajti sú sťahovaní z celého Slovenska, sú posielaní na hranice do Kútov a prídu tam a nemajú žiadne inštrukcie, žiadne informácie, nevedia, čo tam majú robiť, odstoja si tam 12 hodín a idú naspäť domov. Je to jednoznačné zlyhanie ministra vnútra. Hovoriť tu o nedostatku policajtov, však boli situácie, môžme využiť napríklad ministerstvo obrany, využiť vojakov. Len viete, tu by v prvom rade vláda a minister vnútra museli byť schopní a museli byť chcieť sa starať o občanov. Im je to úplne jedno.
A je neskutočné, keď tu počúvame rôzne dezinformácie zo strany predstaviteľov koalície o tom, ako, ako sa to nedá, ako to takto práveže správne funguje. No nech sa, nech si porovnajú ten rok 2015 s týmto rokom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:31 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:31

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Saloň, veľmi dobre si poukázal na to, aký rozdiel je medzi tým, keď sme čelili migrácii v roku 2015 my, ako sme to zvládali, ako to teraz zvláda minister vnútra. Minister vnútra vo svojej obhajobe tu dnes v zásade plakal nad tým, že nemá dostatočné kapacity.
No ja sa pýtam, koho je to chyba po dva a pol roku vládnutia, že nemá dostatočné kapacity. Koľkokrát a o koľko miliárd si táto vláda navýšila štátny rozpočet v roku 2020, 2021 a 2022? Myslím si, že tie zdroje sú dostatočné na to, aby si vedel aj rezort vnútra zabezpečiť kapacity na takéto krízové situácie. A keď už tie kapacity teda nie sú dostatočné, tak tu predsa máme aj ozbrojené sily. Je zaujímavé, že keď bolo treba vykonať celoplošné testovanie, tak zo dňa na deň sa nasadili všetky možné sily z ozbrojených síl, mali sme tu vojakov na každom rohu, ale dnes, keď treba chrániť hranice voči nelegálnej migrácii, tak zrazu tieto možnosti ako keby ani neboli a minister vnútra sa vyhovára na nedostatočné kapacity. Tomuto naozaj, naozaj nerozumiem.
A pokiaľ si hovoril o tom, že tu nie je bezpečnostné riziko, áno, minister to spomínal v súvislosti s konfliktom v Sýrii, že týchto občanov nie je možné, možné tam vracať. Len treba si povedať, že kto sú títo migranti. Sú to sýrski občania, keď nemajú pasy, keď ich nevieme skontrolovať ich totožnosť a ich pôvod? Toto je asi základný, základný problém.
Čiže oháňať sa tu medzinárodnými dohovormi o readmisii, ktoré, ktoré v súvislosti priamo so Sýriou toto zakazujú, asi tu nie je namieste, keď my nevieme overiť totožnosť týchto migrantov, keďže ani jeden z nich nemá, nemá platný cestovný doklad ani iný doklad.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:31 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:31

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Slovensko je naozaj zvláštna krajina, ktorá uprednostňuje záujmy migrantov, záujmy Bruselu a iných organizácií pred záujmami Slovákov.
A keď už ste načrel do toho zdravotníckeho... zdravotníctva, ako prof. Krčméry vyšetruje v Kútoch tých migrantov, a tam stanovuje, neviem ako, zápal pľúc a podobné choroby, neviem, či tam majú röntgen, či nejaký labák, to je úplne absolútna trápnosť takto tých ľudí tam nejako sledovať a vyšetrovať a pán profesor na dôchodku toto rieši.
Uvedomte si, že príde kríza energetická aj na Ukrajinu a my tu môžme čakať desaťtisíce, možno státisíce Ukrajincov. Ani toto neviete poriešiť, neriešite vôbec nič. To je absolútne, sú tu výpovede 2 100 lekárov a ja som si včera našiel odkaz na ambulancii, že mám uprednostňovať vyšetrenia ukrajinských vojakov pred Slovákmi. Rozumiete? Dobre, som vo vojenskej nemocnici, ale prečo by som mal uprednostňovať ukrajinských vojakov pred Slovákmi? A teraz budeme uprednostňovať migrantov? To čo sme za krajina?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:31 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:31

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za... ďakujem za slovo, pán podpredseda. A, pán predseda výboru, musím vám povedať, že trošku ste sa mýlili, pretože tie cvičenia Slovensko vykonalo. A prvé cvičenie bolo počas tých covid opatrení, kde ministerstvo vnútra vedelo povolať vojakov, už aj dobre že nie hasičov, na kontrolu či už okresov, alebo hraníc.
A potom ďalšie cvičenie bolo na východnej hranici a kvôli tomu by tu nemal byť len minister vnútra, ale aj minister financií, pretože všetci dobre vieme, ktorí aspoň trošku do toho vidíme, že hranice strážia dve zložky, a to je ministerstvo vnútra a ministerstvo financií, pretože tí tzv. colníci patria pod Finančnú správu a Finančná správa patrí pod ministerstvo financií. A na tých zamestnancov počas tej, tej utečeneckej krízy z Ukrajiny boli na tých colniciach vyvíjané enormné tlaky. Tí colníci, chudáci, sa tam nevedeli zastaviť a nevedeli, čo majú robiť, a vtedy Slovenská republika vedela poprosiť napríklad Českú republiku na to, aby na východnú hranicu prišli, prišla Policie Českej republiky, ale vidíte, dnes, keď sú to už tí zlí imigranti, pretože vidia rozdiel v tom, že imigranti z Blízkeho východu sú úplne iní ako imigranti z Ukrajiny, pretože ten útok sa stal z tej strany inej, tak teraz to nie je možné.
Preto, ak tu mali stáť, tak tu mal byť aj minister vnútra a takisto aj Igor Matovič.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:31 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:31

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Saloň, ja by som sa opýtal len na tú jednu časť vášho vystúpenia, pretože ste kritizovali aj policajného prezidenta Hamrana za jeho vyjadrenie, že budeme mať horšiu vyjednávaciu schopnosť potom v Čechách.
Ja sa vás chcem opýtať, máme hovoriť pravdu alebo ju zamlčiavať, alebo máme manipulovať, alebo ako by sme sa mali vyjadrovať? Pretože keď niekto, a môžte to poprieť, ale ja si myslím, že rovnako ako policajný prezident, že keď niekto naloží tých migrantov a prevezie cez hranicu a potom ich nelegálne vyloží bez toho, aby naše orgány o tom vedeli, tak je to prevádzačstvo. Alebo nie? Ja si myslím, že áno. Tak prečo, prečo kritizujete vyjadrenia policajného prezidenta? On to na rovinu povedal a je to pravda.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:31 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:31

Stanislav Kubánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, v minulosti sme odvolávali pána ministra pre zlé riadenie ministerstva vnútra, netransparentné konania či podozrenia z ovplyvňovania trestných konaní. Dnes je to ešte horšie, dnes sa zhoršuje zo dňa na deň situ... bezpečnostná situácia na Slovensku, ktorá je zapríčinená absolútnou ignoráciou chránenia územia Slovenskej republiky.
Kým Česká republika a Rakúsko si plnia svoju základnú povinnosť štátu, chránia si svoje hranice a zaisťujú tak bezpečnosť svojich obyvateľov, na Slovensku sa zväčšuje počet nelegálnych migrantov, ktorí sa pohybujú po našom území bez akejkoľvek kontroly.
Migráciu sme zažili aj za vlády Roberta Fica v rokoch 2015 a 2018 a bola táto migrácia veľmi bravúrne zvládnutá a naši obyvatelia ani nevedeli o tom, že nejaká migračná kríza na Slovensku je.
Dovoľujem si upozorniť na štúdiu Európskej agentúry pre zahraničnú a pobrežnú stráž, Frontex, zo septembra 2022, v ktorej sa uvádza, že medzi súčasnými migrantmi, ktorí prichádzajú do Európy môžu byť aj ľudia napojení na teroristické organizácie, preto zvolený postoj ministerstva vnútra k stráženiu našich hraníc a zo dňa na deň zhoršujúca sa bezpečnostná situácia je dôvod na to, aby minister vnútra z tejto svojej pozície odstúpil.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:31 hod.

Ing.

Stanislav Kubánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:46

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja sa chcem poďakovať svojim opozičným kolegom za ich podporné stanoviská, prípadne aj rozširujúce myšlienky, ale využijem túto reakciu na pánov z koalície dvoch poslancov až zo štyroch, ktorí tu zostali, takže pôjdem odzadu.
Pán poslanec Šefčík, policajný prezident nazval českých policajtov... (reakcia z pléna) no tých, ktorí tam boli na hranici, obvinil ich z nelegálneho pašeráctva, prevádzačstva cez sloven... česko-slovenskú hranicu. Pokiaľ ja viem, je to trestný čin. Tak nech to dotiahne do konca, keď to je tak. Českí policajti, resp. české ministerstvo vnútra sa ospravedlnilo, že áno, v jednom prípade sa to stalo, že boli 200 metrov tuším na našom území. Beriem. Ale keď chcete ísť rokovať do Českej republiky s českou vládou a o tom, aby Česi skončili kontroly na svojich hraniciach, tak predsa nemôžem na nich deň predtým zaútočiť, že sú prevádzači. (Reakcia z pléna.) Ale tak idem nejakou diplomatickou cestou alebo si to vyrokujem rovno tam, ale nie, že predtým. Tak potom čo vyrokujem? nič.
Pán kolega Potocký, áno, som predsedom výboru na kontrolu činností SIS. Informácie každoročne Slovenská informačná služba dáva aj nášmu výboru, takisto ako Vojenské spravodajstvo a dostávajú tieto informácie o bezpečnostných rizikách v prípade nelegálnej migrácie cez akúkoľvek hranicu našu aj všetci príjemcovia zo zákona. Áno, je to tak. Maďarská hranica má 654 km. Z toho 338 km sú vodné toky.
A, pán kolega Potocký, sme obidvaja východniari. Čo pôjdu tí ilegálni migranti cez balkánsku cestu, cez Kráľovský Chlmec do Česka? No nie. Tu sa budú motať na nejakom 10-20-kilometrovom úseku od Bratislavy po Komárno a budú sa snažiť niekde tuná v blízkych častiach dostať čo najbližšie k českej hranici a nebudú chodiť vrchom. Čiže netreba chrániť celých 650... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:46 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video