78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

2.12.2022 o 13:10 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

12:55

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Aby mali kolegovia možnosť, ak bude záujem, reagovať, alebo sa spýtať.
Takže cieľom, ako som povedal, tohto návrhu zákona je pomôcť starobným dôchodcom s ich neľahkou finančnou situáciou tým, že sa zrušia rôzne poplatky, úhrady alebo sa aj znížia ceny.
Všetci veľmi dobre vieme, že ekonomická a finančná situácia na Slovensku sa neustále zhoršuje. Máme tu zvýšené ceny potravín, energií, tie postihujú všetky skupiny obyvateľov, ale najviac sú touto situáciou postihnuté ohrozené skupiny obyvateľstva, medzi ktoré patria teda najmä starobní dôchodcovia. Štát má niekoľko možností, ako danú situáciu riešiť alebo ako danú situáciu riešil. Napríklad v októbri 2022 bola v Národnej rade Slovenskej republiky schválená novela zákona o štátnom rozpočte na rok 2022, v ktorej sa riešilo zabezpečenie zdrojového krytia zvýšených finančných nákladov súvisiacich s výrazným nárastom cien tovarov a služieb pre poberateľov dôchodkových dávok. Tento spôsob pomoci bol však jednorazový. Ďalším spôsobom pomoci by bolo napríklad schválenie zákona, ktorý by zabezpečil rýchlejšie započítanie tzv. dôchodcovskej inflácie, ktorú tu predo mnou predkladal pán poslanec Tomáš, teda pretavenie zvýšených cien tovarov a služieb do zvýšenia dôchodkov. Táto novela zákona má ambíciu pomôcť starobným dôchodcom tým, že sa im znížia rôzne poplatky a náklady, ktoré v súvislosti so svojím životom majú.
Novelou sa menia a dopĺňajú štyri rôzne zákony. Je to zákon o správnych poplatkoch, zákon o súdnych poplatkoch, zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti, uhrádzanie na základe verejného zdravotného poistenia a zákon o cestnej doprave.
V prvých dvoch zákonoch budú poberatelia starobných dôchodkov oslobodení od všetkých správnych aj súdnych poplatkov. V treťom zákone budú starobní dôchodcovia oslobodení od úhrad stravovania a pobyt na lôžku počas poskytovania ústavnej starostlivosti, za spracovanie údajov zistených pri poskytovaní ambulantnej starostlivosti, za spracovanie údajov zistených pri poskytovaní ambulantnej starostlivosti v rámci zubno-lekárskej pohotovostnej služby, ambulantnej pohotovostnej služby a ústavnej pohotovostnej služby a za dopravu.
V poslednom zákone sa navrhuje, aby boli starobní dôchodcovia oslobodení od povinnosti mať platný cestovný lístok pri nastupovaní do autobusu pravidelnej dopravy, teda jedná sa o mestskú, prímestskú aj diaľkovú dopravu.
Prijatie tohto návrhu zákona bude mať síce negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, ale bude mať pozitívny vplyv na sociálne vplyvy, manželstvo, rodičovstvo a rodinu. Žiadny vplyv na podnikateľské prostredie, na informatizáciu spoločnosti ani na životné prostredie. Návrh zákona je v súlade s ústavou, s ústavnými zákonmi, inými zákonmi, nálezmi Ústavného súdu, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná.
A budem sa veľmi tešiť vašej podpore do druhého čítania.
Ďakujem.
Skryt prepis

2.12.2022 o 12:55 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:55

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja si myslím, že je absolútne nesporné, že tento zákon bude veľkou pomocou pre dôchodcov. Kto pozná situáciu starobných dôchodcov, pričom sa predpokladá, že inflácia bude rásť budúci rok asi do výšky 25 %, tak si je vedomý, že dôchodcovia sa všetci dostanú do finančnej núdze. Takže toto je veľmi významná pomoc, nielen teda prínosom je, že sa pridáva na príjmoch dôchodcov, ale že sa aj jednoducho znižujú výdaje týchto dôchodcov, takže ja si myslím, že to každý ocení a dávam do pozornosti dôchodcom, nech si dobre všimnú, ako im chcú poslanci pomôcť a ako budú poslanci za tento veľmi dobrý zákon hlasovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

2.12.2022 o 12:55 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:10

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Vážená pani poslankyňa, vážení páni poslanci, návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, predkladajú do Národnej rady Slovenskej republiky poslanci za Ľudovú stranu Naše Slovensko.
Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť ochranu Slovenskej republiky a jej občanov pred nelegálnymi migrantmi a inými osobami, ktoré bez oprávnenia vstupujú alebo sa zdržiavajú na území Slovenskej republiky. Jedným zo základných znakov štátu je jeho územie vytýčené štátnymi hranicami. Ochrana štátnych hraníc pred ich neoprávneným narušením je preto jedným z najvyšších národno-štátnych záujmov.
Súčasná právna úprava je, bohužiaľ, nedostatočná. V súčasnosti akákoľvek osoba so záujmom dostať sa na územie Slovenskej republiky nelegálne alebo sa na území Slovenskej republiky nelegálne zdržiavať tak môže učiniť úplne beztrestne. Výnimku v súčasnosti tvoria iba prípady prekročenia štátnych hraníc s použitím násilia, formou prevádzačstva, alebo narušením vzdušného priestoru Slovenskej republiky. A aj tie sú však trestané pomerne mierne.
Vzhľadom na uvedené je potrebné za účelom naplnenia ochrannej, regulatívnej, preventívnej, ako aj represívnej funkcie štátu zaviesť nové skutkové podstaty, a to v oblasti trestného práva, teda v prípadoch, keď nie je závažnosť činov iba nepatrná a nepostačujú iné sankčné nástroje správneho práva, ako je napríklad vyhostenie, zákaz vstupu a podobne.
Do Trestného zákona preto zavádzame nový § 354a, ktorý zadefinuje neoprávnené prekročenie štátnych hraníc Slovenskej republiky, ako aj neoprávnené zdržiavanie sa na území Slovenskej republiky ako trestný čin zaradený do ôsmej hlavy Trestného zákona, trestné činy proti poriadku vo verejných veciach. Súčasne zvyšujeme tresty za trestný čin násilného prekročenia štátnej hranice, za trestný čin prevádzačstva a za trestný čin podľa § 356 Trestného zákona, ktorý s ním súvisí.
Sme presvedčení, že prijatím tejto novely Trestného zákona sa podarí minimalizovať nelegálne prechody našich štátnych hraníc a odvrátiť tak rastúci trend kriminality cudzincov na území Slovenskej republiky podľa štatistiky kriminality Slovenskej republiky, ktorá bola zverejnená na webovej stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Aktuálne trvajúca migračná kríza, počas ktorej je Európa zaplavovaná nelegálnymi migrantmi, prevažne mladými mužmi z území cudzích svetadielov, dokazuje narastajúcu potrebu urýchleného prijatia účinnej legislatívy, chrániacej záujmy Slovenskej republiky, ako aj bezpečnosť jej obyvateľov. Obzvlášť v súčasnosti, keď sa uvedený problém čoraz viac dotýka aj samotnej Slovenskej republiky a jej obyvateľov. Dokazujú to aj verejné vyjadrenia Róberta Guckého, ktorý je riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Policajného zboru, zo dňa 3. novembra 2022, podľa ktorého možno súčasnú situáciu s prílevom nelegálnych migrantov na územie Slovenskej republiky prirovnať k veľkej migračnej kríze z roku 2015, pričom oproti minulému roku bol zaznamenaný až 480-percentný nárast počtu týchto migrantov na Slovensku.
Štáty západnej Európy, ktoré na svoje územie prijímajú už desiatky rokov nelegálnych imigrantov, dnes bojujú s problémami ako je terorizmus, masívna kriminalita, sociálne napätie a ohrozenie tradičnej kultúry, práva a hodnôt.
Milióny cudzincov valiacich sa do Európy z Ázie a Afriky predstavujú pre európske národy existenčné riziko. Integrácia týchto ľudí do zatiaľ väčšinovej európskej populácie je, ako ukázala prax v západných štátoch, takmer nemožná.
Dlhodobo plánovaná premena Európy na multikultúrne spoločenstvo zlyhala vo všetkých ohľadoch. Státisíce stratených životov Európanov sú dostatočným dôkazom zlyhania tohto politického princípu a jeho deštruktívneho pôsobenia na všetky národy, v ktorých sa začal aplikovať. Idea multikulturalizmu môže byť spolu s vražednými ideológiami dvadsiateho storočia alebo militantným islamistickým extrémizmom považovaná za jednu z najväčších svetových hrozieb, útočiacich na samotnú podstatu existencie európskych národov.
Epidémia znásilnení švédskych žien imigrantmi, vojny neeurópskych gangov s políciou v nemeckých mestách, rabovanie a podpaľovanie štvrtí v Anglicku, nákladné autá riadené imigrantmi a rútiace sa vysokou rýchlosťou do davov ľudí v Španielsku, Nemecku či Francúzsku, to sú všetko príklady aplikácie multikulturalizmu a s ním súvisiaceho dovozu nelegálnych, neeurópskych imigrantov do Európy.
Preto cieľom tohto zákona je ochrániť Slovenskú republiku a jej obyvateľov od hrôz útokov a občianskych nepokojov, ktoré častokrát spaľovali alebo spaľujú štáty západnej Európy. Chrániť hranice republiky a pomocou nich aj jej obyvateľov je povinnosťou všetkých poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Skryt prepis

2.12.2022 o 13:10 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:10

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán predsedajúci, vážená pani poslankyňa, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol ako aj gestorský výbor s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh zákona v druhom čítaní do 30. januára 2023. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výboru vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovania návrhu zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Ďakujem pekne. Otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

2.12.2022 o 13:10 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:10

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážení kolegovia a kolegyňa, je naozaj potrebné reformovať trestné právo v oblasti, ktorú menoval pán Beluský. A prečo? Vysvetlím vám to. Už som to vravel v tejto sále. Poviem vám to na príklade, keď som sa stretol s veľvyslancom Sýrie pre Európsku úniu, čiže funkčne vysoko zaradený veľvyslanec Sýrskej republiky, boli sme pred rokmi v Ríme na jednej konferencii spolu s manželkami. Prechádzali sme sa po Ríme, rozprávali sme sa a čo mi on povedal? Európa si nedáva pozor na šialencov zo strednej Afriky, ktorých je v Taliansku neúrekom. Obťažovali nás stále po uliciach. O sýrskych migrantoch sa vyslovil, že, žiaľ, je to skupina, ktorá je veľmi, veľmi infiltrovaná džihádistami a zbehmi zo sýrskej armády, ktorým sú tieto myšlienky blízke a neprebehli ku bojovníkom Islamského štátu iba preto, že boli z iných konkurenčných islamistických skupín a vtedy v oblastiach dominoval ISIS a ISIL. Ale napríklad poviem takú zvláštnosť, čo charakterizuje celú situáciu. Napríklad sú tam rôzne odštiepenecké skupiny al-Nusra. Aj tí ľudia, islamisti, utekali do Európy vtedy.
Pekný príklad bol v roku 2015 v Maďarsku, keď migranti utekali v obci Röszke a jedna kameramanka potkla chlapa s dieťaťom. No bol z toho škandál nebývalých rozmerov, nebotyčných rozmerov. Chúďa chlap, chúďa dieťa. Zistilo sa ale nakoniec, že ten úbohý, preúbohý otecko bol bojovník al-Nusra, takej islamistickej skupiny, ktorá sa neznášala s Isilom, Isis a ktorá katovala drúzov, tak ako napríklad ISIL, ISIS katovali jezidov.
Minule som našiel starší záznam, ako sa pán Orlovský, šéf migračného úradu, rozčuľoval, že Mizík šíri hoaxy o migrantoch. Narážal na situáciu, keď sa začala migračná kríza z Ukrajiny. V noci som prišiel na hranice zmonitorovať situáciu, povedzme pomôcť nejakej Ukrajinke s dieťaťom. Ale ukrajinské ženy s deťmi boli na ukrajinskej strane a Ukrajinci, ukrajinskí colníci a naši púšťali v noci prednostne migrantov z Afriky a Ázie. Áno, boli tam aj študenti, jasne ich bolo poznať. Boli to Indovia a Pakistanci. Snáď normálny človek rozozná Inda a Pakistanca od človeka, ktorý pochádza z centrálnej Afriky, či Araba. A dali sa krásne identifikovať. Aký bol medzi nimi rozdiel? Indovia a Pakistanci úplne inteligentne čakali v radoch na autobusy. A tí migranti, ktorí vôbec neboli Sýrčania, neboli ani Indovia, Pakistanci, sa túlali po tábore a jediné, čo vedeli povedať: money, money, auto, taxi. Money, money, auto, taxi, toto dookola opakovali. Neboli to žiadni študenti, boli to darebáci, ktorí utekali za účelom možno páchania kriminality. Že prečo to neboli študenti z Ukrajiny? Nevedeli ani po rusky, ani po ukrajinsky, ani po anglicky, ani po nemecky, samozrejme, ani po francúzsky. Takýchto ľudí púšťame.
U nás v Kútoch je tu tábor. Bol som sa tam pozrieť, čítal som rozhovory s nimi. Taký veľmi známy rozhovor bol s jedným Ahmedom. Ten Ahmed mal vytetovaný kalašnikov pod tričkom, tu končilo tričko a tu mal kalašnikov. No, keď ten bol študent. Tak ten nebol ani študent medicíny, ani ničoho. A keď to bol študent medicíny, tak to bol študent patológie, však preto tam mal ten kalašnikov, tak. Potom sa, boli ďalšie rozhovory s ním, že vraj sedem rokov bol v Turecku a že ušiel, jednoducho zdrhol so sýrskej armády. No jasné, to sú presne tí, o ktorých som rozprával. Teraz už aj pridruženci Al-Nusra, ISIL-u, ISIS-u všetkých možných klanov, ktoré sú tam v tých organizáciách. A títo ľudia sa tlačia do Európy. Západná Európa sa zmenila na kalifát. Len počujete, kde ste, v nemeckých mestách to zavíjanie z minaretov, na uliciach koberčeky, centrálni Afričania zase majú svoje gangy, tí otravujú, žobrú, kradnú, lúpia a toto my tu nechceme a preto je tento návrh dobrý. Upravuje Trestné právo presne v tom, v čom má upravovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

2.12.2022 o 13:10 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:10

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak myslím, že Slováci mali dosť času na to, aby sa ponaučili z chýb druhých, pretože v dnešnej dobe vidíme, čo takzvaná migrácia spôsobuje v štátoch západnej Európy a čo spôsobila, či už je to Nemecko, Belgicko, Francúzsko, Taliansko. Vidíme, že táto ich iná kultúra sa nevie vžiť s kultúrou našou a, samozrejme, tieto svoje kultúrne obohatenia potom presadzujú stále vo väčšom a väčšom.
Celé roky táto migrácia funguje a hlavne spôsobuje veľké problémy a my Slováci sme mali dostatok času na to, aby sme si to všimli a všetky, všetci aj normálne príčetní ľudia vedia, o čo ide. A tá migrácia, ktorá spôsobí to, že nebude to len jedno nejaké mestečko v Kútoch, pretože tí imigranti sú už vo viacerých mestách Slovenska, napríklad v telocvični ministerstva vnútra v Banskej Bystrici sú už tiež imigranti, ale nikto si to nejako nepripúšťa, alebo nikoho to nezaujíma, čiže Slováci asi naozaj potrebujú sa ponaučiť iba na vlastných chybách a nenechali si povedať, alebo nevideli to, čo tá migrácia spôsobila. A tým pádom aj policajný zbor, aj spravodajské služby na Slovensku prichádzajú do veľkého problému, pretože ako monitorovali niekedy prisťahovalcov z tretích krajín, tak v tejto dobe nemajú šancu ani policajný zbor, ani spravodajské služby ani len tušiť o tom, kto prichádza, či už je to cez ukrajinskú hranicu, alebo v takomto prípade kto prichádza cez hranicu v Maďarsku, pretože ten nával je obrovský. Ako všetci vieme, tak imigranti z tretích krajín, ktorí prídu na Slovensko, všetci stratili pas, ale mobil zázračne nestratili.
Skryt prepis

2.12.2022 o 13:10 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:25

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Marek, za faktickú poznámku a chcel by som dodať jednu takú závažnú skutočnosť.
Pred desaťročiami v Nemecku bola situácia, keď tých migrantov tam nebolo veľa a pracovali na stavbách a fungovalo to tam podľa hesla Ali komm, Ali hop, alebo Ali hop, Ali komm. No, žiaľ, teraz je ich tam toľko, že to už toto neplatí. Priživujú sa na sociálnom systéme, jednoducho ich je tam už veľa. A toto isté môže nastať aj u nás. A už pomaly, ale isto nastáva. Zvlášť keď sa pán Hamran vyjadrí, že treba, že my ich tu môžeme mať a že treba posilniť ochranu vonkajších hraníc Schengenu. A kým? Frontexom. No a ten Frontex, čo to je? Je to mimovládka, ktorá dostala stámilióny a ktorá pašuje priam migrantov do Európy rovno skoro z líbyjských brehov. Tak takto to je. Keď ich bude veľa, potom bude už neskoro plakať.
Ďakujem.
Skryt prepis

2.12.2022 o 13:25 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:25

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Poslanci za hnutie REPUBLIKA predkladajú návrh zákona, ktorý by garantoval občanom právo na použitie hotovosti. Je to naša opakovaná iniciatíva, pretože považujeme toto právo za absolútne legitímne a viac uvediem a zdôvodním v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

2.12.2022 o 13:25 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:25

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Vážená pani poslankyňa, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu ústavného zákona. Návrh ústavného zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh ústavného zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh zákona, ústavného zákona v druhom čítaní do 30. januára 2023.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh ústavného zákona prerokuje v druhom čítaní. Zo znenia návrhu ústavného zákona je zrejmý účel navrhovanej právnej úpravy. Odporúčam zároveň, aby návrh ústavného zákona prideliť, aby sme pridelili výboru, vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

2.12.2022 o 13:25 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:25

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ako som už povedal, je to naša opakovaná iniciatíva. Ako poslanci za hnutie REPUBLIKA predkladáme zmenu, zmenu ústavného zákona, ktorej cieľom je predloženie, resp. cieľom je zakotvenie tzv. práva na použitie hotovosti, a to v rámci posilnenia ochrany súkromia a slobody občanov pred možnými budúcimi snahami o prechod na výlučne bezhotovostnú ekonomiku.
Plne digitalizované platby a platobné systémy spravidla podliehajú nepretržitej kontrole a sú teda ľahko sledovateľné, blokovateľné a tak isto ľahko zneužiteľné. Prechod na bezhotovostný platobný styk je urýchľovaný a je prirodzený vzhľadom na technologický rozvoj, ale taktiež je mimoriadne nebezpečný a ako som už povedal, ľahko zneužitý, zneužiteľný.
Chcem zdôrazniť, že cieľom tejto novely ústavy nie je namietať prirodzenú a užitočnú elektronizáciu platieb alebo ju akýmkoľvek spôsobom obmedzovať, práve naopak, Slovenská republika musí udržiavať krok s modernými technológiami. Je to absolútne prirodzené a nedá sa tomu zabrániť ani, ani týmto naším návrhom. Avšak vzhľadom k ochrane absolútneho súkromia platcov, teda občanov, je potrebné ukotviť aj právo na používanie hotovosti, ktorá ako jediná umožňuje skutočne anonymné platby a poskytuje občanom absolútnu kontrolu nad ich súkromnými financiami a teda garantuje aj mimoriadne dôležité právo na súkromie. Bezhotovostné ekonomické platby sú jednoducho výdobytkom tejto doby, ale prinášajú so sebou aj dobre známe riziká. Už z nedávnej minulosti tu máme prípady, kedy boli zablokované účty pri rôznych opatreniach vlád, ako to bolo napríklad v Kanade, a využitím kanadského modelu dochádza k odobratiu základných ľudských práv a celých skupín obyvateľstva, ktoré sú nátlakom donútené podriadiť sa napríklad aj likvidačným vládnym opatreniam. Veľmi dobre si pamätáme na túto situáciu a napriek tomu, že sa jednalo o Kanadu, napriek tomu, že sa jednalo o krajinu, na ktorú v tom momente pozeral celý svet, tak kanadská vláda nemala problém pristúpiť k takémuto opatreniu. Z dôvodu ochrany práv občanov na finančné súkromie považujeme za nevyhnutné zaviesť do Ústavy Slovenskej republiky právo fyzických osôb na používanie hotovostných platieb buď na prijímanie platieb a plnením hotovostí alebo úhradu vlastných záväzkov v hotovosti. Týmto nie je nijako dotknutá možnosť realizovať platby aj bezhotovostne, avšak táto možnosť musí zostať aj naďalej výlučne na dobrovoľnom základe.
Milé dámy, vážení páni, dnes vo všeobecnosti naši občania strácajú mnohé, mnohé istoty, ktoré mali v podstate celý život garantované, na ktoré boli zvyknutí a o ktorých nepochybovali, či sa bavíme o otázke zdravotného, zdravotnej starostlivosti alebo akejkoľvek istoty, ktorú za celý svoj život mali garantovanú. Myslím, že právo na hotovosť je na jednej strane právom, na druhej strane je nám ako spoločnosti prirodzené, pretože naši občania sú zvyknutí platiť v hotovosti, sú zvyknutí manipulovať so svojimi vlastnými prostriedkami a akákoľvek, akákoľvek modernizácia platobných systémov je síce v poriadku, ale nesmie vylúčiť zo života používanie, používanie hotovosti.
Ak sa nad tým zamyslíme už len z pohľadu seniorov, ktorí patria vo všeobecnosti v mnohých otázkach k najzraniteľnejším, tak práve garancia používania hotovosti je pre nich mimoriadne dôležitá, pretože jednak, samozrejme, sa menej orientujú a ťažšie sa orientujú v rôznych nových moderných technológiách, čo je úplne prirodzené, a na druhej strane sú pri takomto procese platieb a pri takomto nastavení oveľa zraniteľnejší. Sú náchylnejší k rôznym podvodom, sú náchylnejší k tomu, že budú oklamaní rôznymi špekulantami a to sa neustále deje a v podstate aj médiá, médiá tieto veci pripomínajú a potom na to aj policajný zbor upozorňuje cez rôzne programy alebo, alebo komunikuje tieto, tieto veci smerom k dôchodcom, aby boli opatrní, obozretní a my si osobne myslíme, že pokiaľ by sme sa bavili v rovine výlučne elektronických platieb alebo by seniori v budúcnosti boli odkázaní, boli odkázaní viac, viac používať elektronické platby, tak by to riziko podvodov a manipulácií bolo aj pre túto skupinu oveľa vyššie.
Myslíme si, že je dôležité tak isto upokojiť občanov a rozptýliť akési pochybnosti o tom, že svet alebo Európska únia sa uberá smerom, kedy tieto hotovosti budú akokoľvek ohrozené alebo proste vláda môže prísť s nejakým opatrením alebo obmedzením. Ak dáme takúto, takúto časť do ústavy, ak zakomponujeme takýto návrh zákona priamo do ústavy a bude garantovať ústava právo na použitie hotovosti, tak občania môžu byť spokojní, pretože, pretože to budú mať takýmto spôsobom garantované. Myslím, že je to v tejto neistej dobe mimoriadne efektívny nástroj, ako vyslať k občanom v tejto otázke pozitívny signál. Nežiadame, ako som už povedal v predchádzajúcich slovách, ani zastavenie akéhosi pokroku, technologického. Žiadame len to, aby toto právo bolo garantované, aby ľudia mali istotu, že proste tie, tie prostriedky v hotovosti sú pre ne, pre nich stále, stále najpodstatnejší, najpodstatnejší efekt platby. A myslím si, že to nebude, nebude ani na škodu veci, nebude to ani stáť finančné prostriedky a ak sa na to pozrieme ako poslanci, tak si myslím, že možnosť voľby je aj pre nás samotných ako pre poslancov, ktorí schvaľujeme a vyjadrujeme sa k takejto legislatívnej úprave, že táto možnosť je pre nás istým, istým symbolom slobody a že je pre nás oveľa prijateľnejšie a príjemnejšie povedať si, že áno, máme a nestrácame takúto možnosť, ako keby sme teda mali hlasovať proti tejto novele zákona alebo teda úprave a povedať, že to nie je potrebné, pretože naozaj to nestojí žiadne finančné prostriedky.
Toľko za mňa. Ja vám ďakujem pekne za pozornosť a budem sa tešiť na podporu nášho zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.12.2022 o 13:25 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video