78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

2.12.2022 o 12:40 hod.

Ing. PhD.

Jozef Hlinka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

10:55

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Ja by som chcel len upresniť, termín hlasovania bude v utorok o 11. hodine. Ďakujem pekne, že budete to rešpektovať.
Skryt prepis

2.12.2022 o 10:55 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:40

Katarína Hatráková
Skontrolovaný text
Ďakujem... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

2.12.2022 o 11:40 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:40

Katarína Hatráková
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Prosím o presunutie hlasovania o mojom návrhu zákona o rodine, bod 59, číslo parlamentnej tlače 1230, na prvú schôdzu v roku 2023. Je to so súhlasom troch poslaneckých klubov OĽANO, SME RODINA a SMER. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

2.12.2022 o 11:40 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:40

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán podpredseda, kolegovia, kolegyne, dovoľte mi z poverenia predsedu vlády predstaviť na dnešnom rokovaní návrh vládneho zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 149/2020 o mimoriadnych štátnych zárukách a zákon 296/2012 o Európskom mechanizme pre stabilitu a o doplnení niektorých zákonov.
Novela zákona v prvom rade reaguje na vojnu na Ukrajine. Európska únia v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom schválila balík makrofinančnej pomoci vo forme zvýhodnených pôžičiek vo výške 5 miliárd eur. Vzhľadom na zvýšené riziko pri požičiavaní Ukrajine je výška krytia až na úrovni 70 %, z ktorých 9 % kryje rozpočet Európskej únie a zvyšok členské štáty vo forme záruk. Pre poskytnutie týchto mimoriadnych štátnych záruk a podpísanie dohody o zárukách s Európskou komisiou je potrebná novelizácia tohto zákona, ktorú predkladám a ktorý upravuje mimoriadne štátne záruky.
Predkladaná zmena zákona teda rozširuje možnosť ministerstva financií poskytovať mimoriadne štátne záruky Európskej komisii aj pre výnimočnú finančnú pomoc Ukrajine dohodnutú na úrovni Európskej únie. Zákon zároveň reaguje na zmenu príspevkového kľúča v rámci Európskeho mechanizmu pre stabilitu, ktorý je osobitnou formou mimoriadnej štátnej záruky. Ide o technickú zmenu, ktorou sa výška záruk krytých Slovenskou republikou fixuje na pomerne často meniaci sa príspevkový kľúč v zmysle zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu, pričom zmena tohto kľúča si takto nebude vyžadovať duplicitný legislatívny proces.
Národnú radu preto žiadam o schválenie predloženého vládneho návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

2.12.2022 o 12:40 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:40

Jozef Hlinka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády a minister financií, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som v zmysle § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku Národnej rady vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca k uvedenému návrhu zákona.
Predmetný vládny návrh bol doručený poslancom s tým, že vláda požiadala prerokovať tento vládny návrh zákona prostredníctvom skráteného legislatívneho konania. Predseda Národnej rady posúdil uvedený návrh podľa § 70 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky o rokovacom poriadku a podľa legislatívnych pravidiel a zaradil ho na rokovanie 78. schôdze Národnej rady. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a ústavnoprávny výbor. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali ihneď.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis

2.12.2022 o 12:40 hod.

Ing. PhD.

Jozef Hlinka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:40

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, ďakujem veľmi pekne za slovo.
Na úvod mi dovoľte pár faktov. Päťstotisíc dôchodcov na Slovensku je pod hranicou chudoby. Päťstotisíc dôchodcov. Teda takmer polovica všetkých starobných dôchodcov. Stoosemdesiat sedemtisíc z týchto päťsto tisíc dôchodcov sa pod hranicu chudoby dostalo v tomto roku. Toto nie je údaj opozície, tento oficiálny údaj zverejnil Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík. Opakujem, 500-tisíc dôchodcov je už pod hranicou chudoby a spomínaný inštitút ako jeden z hlavných dôvodov uviedol nečinnosť vlády, nečinnosť vlády, resp. slabú podporu vlády voči seniorom.
Celý boží rok tu kričím a navrhujem riešenia, aby sme seniorom pomohli a celý boží rok vy, vládna koalícia, všetky tieto návrhy a tieto postoje ignorujete. Len pripomeniem, že ste pre seniorov neurobili prakticky vôbec, ale vôbec nič v tomto roku. Bezbrehého zdražovania, ktoré tu sme nemali od roku 2000, takéto vysoké zdražovanie, takúto vysokú infláciu sme tu nemali od roku 2000. A všetko čo ste počas tohto roka tým dôchodcom dali navyše oproti tomu, na čo mali nárok, bol ten tzv. 14. dôchodok, ktorý aj samotná Jednota dôchodcov nazýva sociálnou dávkou. Štrnásty dôchodok, resp. táto smiešna sociálna dávka bola dôchodcom vyplatená vo výške od 35 eur do 210 eur, pritom tých 210 eur dostala iba mizivá časť všetkých starobných dôchodcov. Možno na úrovni 16 -17-tisíc dôchodcov z celkového počtu 1,1 milióna eur.
A keby som len kritizoval, keby som nič neurobil, keby strana HLAS nenavrhovala žiadne riešenia, tak by som tu naozaj nemohol stáť. Len vám pripomeniem, že počas celého toho zdražovania sme navrhli jednorazový kompenzačný príspevok pre seniorov. Potom sme navrhli tzv. kompenzačný príspevok smerom ku covidu, keďže mnoho seniorov nedostalo ten motivačný bonus, pretože sa nedalo zaočkovať aj z legitímnych dôvodov, povedzme zo zdravotných. Aj to ste odmietli. Navrhli sme mimoriadnu valorizáciu dôchodkov, odmietli ste to. Navrhli sme, aby pokračoval aspoň mechanizmus minimálnej valorizácie dôchodkov, odmietli ste to, vážená vládna koalícia.
A potom predseda Jednoty dôchodcov Slovenska presne pomenuje, prečo to bolo. Nie ja to hovorím, nie ja Erik Tomáš, ale predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian sa na rozhovoroch s vedením koalície dozvie, že pre seniorov nedáte nič práve kvôli tomu, že len 1 % seniorov volí túto vládnu koalíciu. Hnusné a cynické! Nehovorím to ja, povedal to predseda Jednoty dôchodcov Slovenska, hanba vám, hanba vám!
Ale napriek tomu, napriek tomu sa budem pokúšať a strana HLAS - sociálna demokracia stále, stále o túto pomoc, pretože všetci sa spoliehate, že od 1. januára sa budú valorizovať dôchodky, ale nie vďaka vám, vážená vládna koalícia, len na základe automatu, ktorý bol prijatý počas predchádzajúcich vlád. Čiže seniori by mali vedieť, že ak dostanú v priemere od januára o 61 eur viac navyše k dôchodku, tak to nie je vďaka tejto koalícii, ale vďaka predchádzajúcim vládam, ktoré nastavili takto automat. Len aby ste vedeli, ani to nebude stačiť, pretože to pôjde o zvýšenie dôchodkov o 12 %, ale podľa odhadov Národnej banky Slovenska bude inflácia a zdražovanie na budúci rok 18 až 22 %. Takže naďalej budú seniori chudobnieť, stále viac a viac sa ich bude prepadať pod tú hranicu chudoby. To vám fakt už nestačí, že polovica dôchodcov žije pod hranicou chudoby, aby ste konečne niečo pre nich urobili? A opäť nebudem spoza toho mikrofónu len kričať, ale aj navrhovať, a preto som tu s týmto návrhom zákona. Mimochodom ide o veľmi podobný model, aký bol v Českej republike a v Českej republike na základe tohto modelu, dvakrát valorizovali dôchodky mimoriadne v tomto roku, na rozdiel od vás. Vy ste to neurobili ani raz.
Takže návrh zákona je veľmi jednoduchý a spočíva v dvoch základných zmenách. Prvá je, mnohí viete, mnohí možno nie, veď nie všetci sa venujete sociálnej oblasti, že valorizácia dôchodkov sa stanovuje na základe dôchodcovskej inflácie za I. polrok predchádzajúceho roka. My ideme tú dobu predĺžiť a nebude to polrok, ale trištvrte roka, aby teda tá dôchodcovská inflácia lepšie a presnejšie zvýrazňovala, respektíve opisovala ten, ten, tú valorizáciu, resp. aby sme lepšie valorizáciou reagovali na skutočné zvyšovanie cien. Čiže predlžujeme to obdobie, kedy sa bude vypočítavať podľa dôchodcovskej inflácie zvyšovanie dôchodkov.
Ale tá zásadná zmena, tá podstatná je v tom, že zatiaľ sa vždy alebo doteraz sa vždy dôchodky valorizovali len k 1. januáru, ale dávame automatický mechanizmus, že v prípade, že inflácia, dôchodcovská, už v konkrétnom danom roku, nie v tom predchádzajúcom, ale v tom konkrétnom danom roku, dosiahne úroveň vyššiu, resp. minimálne 5 % a vyššiu, tak vtedy sa automaticky spustí mimoriadna valorizácia dôchodkov aj k 1. júlu daného roka. Opakujem, po valorizácii 1. januára, pokiaľ bude v ďalšom polroku nového roka valorizácia, dôchodcovská, minimálne na úrovni 5 %, spustí sa automaticky valorizácia dôchodkov o, presne o tú dôchodcovskú infláciu v danom roku k 1. 7. Takže v takomto prípade by sa tie dôchodky valorizovali aj 1. júla.
Je to reakcia na tieto výnimočné situácie, ktoré vidíte, ako môžu nastať. Je to, opakujem, úplne legitímny nástroj pomoci seniorom, presne podobný model majú v Českej republike, tam dokonca majú zákonom stanovené to, že vláda môže nariadením rozhodnúť v takomto prípade, že nemusí sa spoliehať ani na zákon, ale takúto právomoc má vláda. My ideme cestou zákona, aby to bolo v zákone, aby to tí dôchodcovia mali garantované, aby to nezáviselo od vôle vlády, zvlášť keď máme tu takúto vládu, ktorá na seniorov kašle.
Ja vás chcem opäť veľmi pekne poprosiť o podporu tohto zákona, tejto novely. Opäť to bolo prediskutované s Jednotou dôchodcov Slovenska. Jednota dôchodcov Slovenska vyjadruje plnú podporu tomuto zákonu, tak vás žiadam aj v mene dôchodcov na Slovensku, konečne podporte aspoň jedno poriadne opatrenie v prospech seniorov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

2.12.2022 o 12:40 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:55

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda Národnej rady.
Vážené pani poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1315. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasť predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada vo všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady pod číslom 1374 zo 14. novembra tohto roku navrhujem, aby návrh zákona prerokovali nasledovné výbory: ústavnoprávny výbor, výbor pre financie a rozpočet a výbor pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona jednotlivé výbory prerokovali do 27. januára budúceho roku a v gestorskom výbore do 30. januára 2023.
Pán podpredseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

2.12.2022 o 12:55 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:55

Ján Richter
Skontrolovaný text
Navrhujem, aby sa hlasovalo budúci týždeň pri prvom hlasovaní o tomto návrhu.
Skryt prepis

2.12.2022 o 12:55 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:55

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, tento návrh zákona, ktorý novelizuje dokopy štyri zákony, predkladám za politickú stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko. Cieľ je veľmi jednoduchý. Ide tiež o pomoc starobným dôchodcom s ich finančnou situáciou. Mali sme tu viacero zákonov, ktorými sa snažíme zvyšovať príjmy, my ideme na to zase aj ďalšou cestou o znižovaní výdavkov, ale viacej uvediem v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis

2.12.2022 o 12:55 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:55

Jozef Hlinka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán predsedajúci, vážená pani poslankyňa, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor, výbor pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet. (Zaznel gong.) Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 27. februára 2023 a gestorský výbor do 30. januára 2023.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis

2.12.2022 o 12:55 hod.

Ing. PhD.

Jozef Hlinka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video