78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 17:46 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:29

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Prepáčte, ešte trochu vydýchavam. Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Nože sa vydýchajte.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Vážení kolegovia, kolegyne, viete, už ten vek, no, ak pobehnete, pán podpredseda, tak takto to vyzerá. Ďakujem veľmi pekne. Ale téma je vážna, takže už vážne.
Viete, vládni kolegovia, tak ako ste nedôstojne vládli, tak aj nedôstojne odchádzate. Ja naozaj, naozaj nerozumiem, ako k tejto situácii vôbec mohlo dôjsť. Na jednej strane hovoríte, že sa snažíte jednoduchou úpravou ústavy prísť k predčasným voľbám, a pritom ju vkladaním nedemokratických prvkov, naopak, komplikujete. A na druhej strane úplne bez jediného racionálneho dôvodu sa idete dohodnúť vy sami na báze tej bývalej neslávnej štvorkoalície na septembrovom termíne volieb, ktorý nemá ale žiadnu logiku. Žiadnu logiku.
Najprv k tej ústave. S údivom som sledoval pani Kolíkovú, ako hovorila, že veď oni chcú jednoduchou úpravou ústavy zabezpečiť, aby boli predčasné voľby, a na druhej strane do nej vkladáte tak nedemokratické prvky, akými sú nemožnosť vyvolania predčasných volieb referendom a zároveň zabetónovanie toho jednomandátového volebného systému. Toto je jednoduchý spôsob úpravy ústavy? Toto je tá jednoduchá cesta k predčasným voľbám? Nie. Až mám teda podozrenie, že tieto komplikované, nedemokratické prvky tam vkladáte práve preto, aby napokon tá ústava, ktorá má zabezpečiť predčasné voľby, neprešla.
Mňa naozaj udivuje, ako napríklad hnutie OĽANO nechce mať referendum v ústave. Chcem pripomenúť, že po rozhodnutí Ústavného súdu ešte v júli v roku 2021 Ústavný súd vyzval politikov, aby doplnili takúto možnosť do ústavy. Čo vtedy vyhlásil Igor Matovič? Igor Matovič povedal, citujem: „Som hlboko presvedčený, že voliči opozície by takúto možnosť mali mať alebo mali mať možnosť rozhodovať o tejto otázke." Toto povedal Igor Matovič v júli. Ale poďme ešte viac do histórie. Veď Igor Matovič oblepil celé Slovensko v roku 2018 bilbordami o referende. Už sa celé Slovensko na tie bilbordy pozeralo a jednou z otázok, ktorú chcel Igor Matovič riešiť, bolo referendum. Igor Matovič chcel dokonca hĺbkové referendum o viacerých otázkach. Igor Matovič chcel znížiť kvórum na referendum, aby bolo skôr platné. Tak čo sa také stalo medzitým? Z veľkého priaznivca referenda je tu vlastne nepriateľ.
A to isté sa deje pri tej druhej veci, ktorú chcete nasilu narvať do tej ústavy. A ja nemám problém s tým, že naozaj o zmene volebného systému by mala rozhodovať ústavná väčšina, nemám. Ale zase chcem poukázať na to vaše pokrytectvo. Čo ste mali vo volebnom programe? Veď vy ste chceli zmeniť ten systém, vy ste navrhovali zmeniť volebný systém tak, aby boli viac zastúpené regióny. Presne vám to odcitujem, aby ste počúvali z vlastného volebného programu, kolegovia. "Slovensko potrebuje nový a lepší volebný systém, ktorý dá viac moci ľuďom a menej elitám, pričom viac zohľadní potreby regiónov.“ Toto ste chceli vy oľaňáci a teraz odrazu to nechcete len preto, lebo ste malá strana bez štruktúr a asistuje vám pri tom druhá malá strana SaS-ka, ktorá je tiež bez regionálnych štruktúr? Toto je tá demokracia? Slávni demokrati! Tak načo komplikujete tú ústavu? Už mohlo byť odhlasované dnes. Už mohlo byť odhlasované.
Už sme mohli mať základný zákon štátu, ktorý má mať demokratická krajina taký, že obsahuje možnosť vyvolania predčasných volieb buď skrátením si volebného obdobia samotnými poslancami, alebo referendom o predčasných voľbách. Ale vy ste dostali strach, pretože na toto referendum prišlo 1,2 mil. ľudí. A môžte si tu vymýšľať všelijaké báchorky o tom, že ďalších 3,2 mil. neprišlo. Vy dobre viete, že aj na voľby parlamentné príde maximálne 60 % ľudí. Viete dobre, že na voľby nechodí 100 % voličov, 4,4 mil. oprávnených voličov. A toto je pre vás jeden vážny výkričník.
Preto komplikujete ústavu, pretože sa spoliehate na to, že ústava napokon nemusí prejsť. A budete si tu bačovať ďalej. Odvolaní. Chcem vám pripomenúť, vláda bola odvolaná, stratila dôveru v parlamente. Čo tu tá vláda ešte má robiť?! Fakt sa nehanbíte tu ešte 10 mesiacov od odvolania vlády poberať platy 5-tisícové vy ministri a využívať štátny aparát, asistentov, autá, všetko?! Keď raz tá vláda padla, ľudia očakávajú predčasné voľby čo najskôr. Nie o 10 mesiacov od odvolania vlády. Nebláznite, nebláznite! 70 % podľa posledného prieskumu ľudí chce predčasné voľby. A takmer 60 % chce predčasné voľby v júni. Tak prečo nevypočujete ten hlas ľudí? Čoho sa bojíte? Bojíte sa výsledku tých volieb?
Igor Matovič, on keď sa prekecne, aj pravdu povie. On povedal, že ja, najväčší demokrat na Slovensku, chcem oddialiť demokratické voľby, aby voliči náhodou demokraticky nerozhodli o tom, že už nebudem pri moci. No toto je úžasné, skvelé! Toto, to ja neviem, jak ho toto mohlo napadnúť. Jak ho toto mohlo vôbec napadnúť?! No, je to strach. Je to strach z výsledku volieb. Však keď sa tak nebojíte, keď ste takí úžasní, prečo do tých volieb nejdete, veď keď ste takí skvelí, tak tí ľudia vás zvolia. Proste vy ste sa rozhádali, celá štvorkoalícia, ale na jednom sa viete dohodnúť napokon. Na jednej jedinej veci. A to je presne na tej, že ešte budeme pekne 10 mesiacov bačovať napriek tomu, že vláda je vlastne odvolaná, má obmedzené právomoci, veľa toho nedokáže, ale platíky budú bežať. Ja, fakt myslíte, že toto vám ľudia akože, pardon, budem slušný, zjedia? (Reakcia z pléna.) Je to o platoch, pán kolega, je to o platoch a o teplých miestach, o ničom inom to, pán kolega z OĽANO, nie je a ľudia sa na to pozerajú a môžte diskutovať, koľko chcete o tom.
Takže ešte raz. Mrzí ma to, že je jasné, že OĽANO, to sa bude držať pri moci, koľko len vládze, SaS odrazu, SaS odrazu zase už tretiu vývrtku akože urobila, dobre, najprv bola bez podmienok tá ústava, teraz opäť, ZA ĽUDÍ, to už je vlastne strana v klinickej politickej smrti, takže to už nie je ani také dôležité, ale mrzí ma, musím to tu povedať, mrzí ma prístup hnutia SME RODINA. SME RODINA a Boris Kollár po tom, čo padla vláda v decembri, jasne povedal, že podobne ako prezidentka urobí všetko pre to, aby boli voľby v prvom polroku tohto roka, a následne podobne ako pani prezidentka začal uvoľňovať zo svojej podmienky a povedal, že môžu byť aj v septembri. Síce hovorí, že bude hlasovať za, aj za júnový termín volieb, ale to je len taká opäť vývrtka, pardon za výraz, pretože Boris Kollár bude síce hlasovať aj za júnové voľby, ale on dobre vie, že nie je dostatok hlasov za ne, ale bude hlasovať aj za septembrové, čo je v rozpore s jeho predchádzajúcim tvrdením.
A pani prezidentka keby držala slovo, ona keby dodržala slovo, tak aj vás by pritlačila k júnovému termínu, pretože keby povedala, že buď bude, keď by dodržala to slovo, že buď budú voľby v prvom polroku tohto roka, alebo dám úradnícku vládu, ktorú ani vy, páni, nechcete, okrem SaS-ky ju nikto nechce, tak by vás viac ona aj Boris Kollár pritlačili k tým júnovým, k tomu júnovému termínu volieb. Je mi ľúto, že Boris Kollár aj prezidentka Čaputová otočili a zmenili názor v porovnaní s tým, čo hovorili v decembri, keď Eduard Heger odovzdával svoju demisiu.
A musíte sa hanbiť, že celé Slovensko sa na toto pozerá, a hovorím, neexistuje jediný racionálny dôvod, neexistuje jediný logický, racionálny dôvod, prečo by mali byť voľby až v septembri. Tak vás chcem všetkých vyzvať, ešte sa spamätajte, nekomplikujte ústavu nedemokratickými prvkami, rýchlo ju schváľme, tá ústava bude platiť pre akúkoľvek vládu do budúcna a schváľme aj júnový termín volieb tak, ako si to želá väčšina občanov Slovenska.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.1.2023 o 17:29 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Tomáš, čo vy to tu zmotávate, prosím vás! Vy ste tu hlasovali za povalenie vlády a potom ste nevedeli, čo máte ďalej spraviť. Veď prečo nerokujete s SaS teda vy? Prečo ste sa nedohodli na predčasných voľbách, na novele ústavy? Máme prerušiť toto rokovanie a dať vám nejaký čas, ešte stále nemáte dosť toho času? Potrebujete si rozmyslieť, čo SaS povedať? Alebo čo, už sa vám nepáčia tie dôvody, že by mal byť dovyšetrovaný Pellegrini s tým šampanským? Preto už nechcete rokovať o novele ústavy? Čo ste mali v tom odôvodnení povalenia vlády? Tak čo to tu zmotávate? Tak choďte s nimi rokovať! My sa nebojíme ani júna. Dohodnite sa s nimi na júni a na referende. Kľudne. Môžme prerušiť rokovanie, choďte sa s nimi dohodnúť, keď ste taký frajer. To sú len bláboly, čo tu trepete.
Teraz k tým ďalším veciam. Volebný obvod. A vy ste si nevšimli, že vo volebnom zákone je jeden volebný obvod? Niekoľko rokov? Celých dvanásť rokov, čo ste boli vo vláde? Tak prečo, keď je to také zlé, tak ste to nezmenili? My len to chceme povýšiť na vyššiu úroveň do ústavy a nebránime sa diskusii, ale bude sa meniť volebný systém na základe širšej diskusie a kvalifikovanou väčšinou. Nie vtedy, keď si pán Pellegrini sa zobudí a zmyslí si, že chce zmiešaný volebný systém, ako to ohlasuje.
A potom referendum, tak dočítajte si celý volebný program, že vo volebnom programe OĽANO je napísané, že skrátenie volebného obdobia sa nebude robiť referendom. Tak čítajte to poriadne, ten program, keď ste taký znalec programu OĽANO!
A pokiaľ ide o judikáty Ústavného súdu, veď Ústavný súd povedal, že referendová otázka musí mať normatívny charakter, čiže skrátenie volebného obdobia, že či chceme odvolať vládu, nechceme, to je plebiscitová otázka, to sa ani do referenda nehodí, a to povedal Ústavný súd viackrát. Takže ani referendum nie je odborne správne, aby sa to tak robilo.... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 17:39 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:41

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. To, že naďalej chce vládnuť vláda, ktorá už nemá legitimitu a ktorá bola v decembri právoplatne 78 hlasmi odvolaná, nemení nič na tom, že tuná je toľko premenných a nevysvetliteľných položiek kvôli predloženému návrhu z dielne pani Kolíkovej, kde chce meniť pozmeňujúcim návrhom zákona ústavu. To, že sa stále budú niektorí vládni alebo bývalí vládni poslanci ohraňovať, obraňovať takou jednoduchou algoritmickou rovnicou, že musíme tu zostať vládnuť ešte skoro ďalších desať mesiacov, pretože chceme bojovať proti korupcii a chcete bojovať proti ekonomickej kriminalite. A ja sa pýtam, čo má spoločné váš boj s korupciou a váš boj s ekonomickou kriminalitou s tým, že ako demokratická vláda, ktorá padla, nepadla dôstojne, pretože sa stále držíte na takej rímse a spadnúť sa vám nechce, čo má to spoločné vlastne s tým, že neviete dôstojne odísť. Veď sa dohodnime na tom (reakcia z pléna), ako to spôsobili vlády, ktoré jednoducho odišli mesiac, dva, tri po tom, ako boli odvolané, či už to bola vláda Radičovej, či už to bola vláda potom, predtým Dzurindu, alebo či to bol Pellegrini. Jednoducho tieto demokratické vlády odišli čím skôr. Vy tu chcete zostať ešte desať mesiacov.
A to, ako povedal predrečník, že podmienky si kladie aj strana BEZ ĽUDÍ, aj strana SaS, aj strana OĽANO. Jednoducho SaS-ka na grémiu tvrdila, že tá podmienka o vypustení ústavy a referenda jednoducho tam nie je. A zrazu Sulík musel priznať farbu, bum, je to tam.
Čiže toto je váš demokratický prístup.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 17:41 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:43

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Tomáš, vy ste si asi pomýlili svoj príhovor, ktorý máte nachystaný na inú časť rokovania Národnej rady, možno keď príde k tomu rokovaniu o prijatí uznesenia, ak bude schválená novela ústavy.
Vy hovoríte, že nebude schválená. Prečo by nemala byť schválená? Veď teda sa pridajte k tomu! Ako vysvetlíte svojim voličom, že nebudete hlasovať za novelu ústavy, ktorá umožní skrátenie volebného obdobia, toho trápenia, o ktorom tu tak vy radi hovoríte? Prečo nechcete zahlasovať? Zahlasujte a prejde to a dohodneme sa vlastne hlasovaním pri uznesení, kedy tie predčasné voľby budú. Teraz ste si pomýlili tento príhovor, pretože dnes hovoríme o roko... o zmene ústavy, ktorá má ústavným spôsobom zagarantovať do budúcnosti, že parlament pri takejto situácii, v akej sme sa my ocitli teraz, bude sa vedieť rozpustiť a ľudia budú môcť rozdať karty nánovo... nanovo.
Čiže vy ste teraz zmiešali v svojom príhovore jablká s hruškami, ste tuná nás všetkých pookrikovali, akým spôsobom nevieme fungovať, ale práve sme sa dohodli na tom, že tá možnosť toho rozdelenia nových kariet tuná bude práve touto novelou ústavy. Ak tá novela ústavy neprejde, nuž tak bude potom tuná vládnuť buď vláda Eduarda Hegera v demisii, alebo ako pani prezidentka povedala, ona ustanoví a budeme... svoju vládu a budeme tu až do februára 2024.
Tak si veľmi dobre rozmyslite, ako budete hlasovať pri tomto návrhu novely ústavy, ktorý je úplne v súlade s návrhom ústav... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 17:43 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:46

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem za slovo. Treba si uvedomiť, že v minulosti boli volebné obdobia skrátené trikrát, a to prostredníctvom ad hoc ústavných zákonov. Tuším to bolo v roku 1994, potom v 2006. a 2011. a v tomto období vedeli ústavne komfortným spôsobom riešiť skrátenie volebného obdobia.
Bohužiaľ, my máme nález Ústavného súdu z roku 2021, konkrétne z júla, a tam sa jasne popisuje, že aké sú naše povinnosti ako Národnej rady, aby sme sa vysporiadali s touto otázkou, takže ja som minimálne rád, že táto zmena ústavy je v pléne, no a očakávam, že v prípade, ak prejde táto zmena ústavy a bude zverejnená v Zbierke zákonov a vo štvrtok alebo v piatok budeme prerokovávať body, ktoré sa týkajú uznesení s konkrétnymi termínmi a dátumami predčasných volieb, tak, samozrejme, môžem vám prízvukovať, určite aj hovorím nielen za seba, ale aj za ostatných kolegov z nášho poslaneckého klubu, že budeme hlasovať aj za termín júnový, pretože podľa nášho názoru tiež čo najskôr v prípade, ak by boli predčasné voľby, tak by to pomohlo celej situácii. Samozrejme, ako sa zachová plénum, či prejde zmena ústavy, ktorý bod s uznesením prejde, to nikto nevie.
Ja tiež nemám sklenenú guľu, ale hovorím, že v prípade, ak bude, ja neviem, predpokladám asi z vašej strany, zo strany HLAS predložený, predložený návrh uznesenia s 30 podpismi, kde bude stanovený už júnový termín, tak my sa zachováme tak, ako som povedal, čiže budeme hlasovať za.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 17:46 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:48

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dve veci, pán Erik Tomáš. Ste spomínali, že OĽANO nemá štruktúry; stačí ísť na stránku OĽANO a tam uvidíte, že pomaly v každom okrese je okresný predseda.
Čo sa týka toho referenda, ja nadviažem na to, čo som hovoril aj v rozprave, to, čo hovoril aj pán Vetrák, toto je problematickejšia vec, ktorá sa nedá len tak narýchlo šiť, keď si zoberieme ďalšiu vec, čo som ani nespomínal v rozprave, tak keď si zanalyzujete právne predpisy týkajúce sa vyhlásenia referenda prezidentom, tak je tam terminologická nejednotnosť. Zákon o Zbierke zákonov pomenúva právny akt, prostredníctvom ktorého prezident vyhlasuje referendum ako rozhodnutie prezidenta o vyhlásení referenda. Z tejto právnej úpravy nevyplýva možnosť, aby rozhodnutie prezidenta o vyhlásení referenda bolo v Zbierke zákonov uverejnené oznámením o jeho vydaní, resp. aby bolo možné referendum vyhlásiť formou oznámenia.
Napriek tomu z ustanovení § 2 ods. 1 zákona o spôsobe vykonania referenda vyplýva, že referendum sa vyhlasuje oznámením v Zbierke zákonov. V ods. 2 tohoto istého ustanovenia je upravený nie obsah rozhodnutia prezidenta o vyhlásení referenda, ale obsah oznámenia o vyhlásení referenda. V Zbierke zákonov Slovenskej republiky bolo doteraz uverejňované rozhodnutie prezidenta o vyhlásení referenda. Preto by to malo byť novelizované ustanovenie § 2 zákona o vykonaní referenda, a to v súlade s čl. 95 ods. 1 ústavy a takisto § 1 ods. 2 písm. b) zákona o Zbierke zákonov.
Čiže hovorím, to je, to je troška na dlhšie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 17:48 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:49

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Vetrák, aby som používal teda váš jazyk, tak motáte a bľabotáte tu vy tak akurát. Vy, že sa nebojíte júnového termínu? Vy sa ho bojíte ako čert kríža a robíte všetko pre to, aby tie voľby v júni neboli. A keď hovoríte, že my sme mali rokovať so SaS-kou a vy by ste sa pridali, pán Vetrák, keby ste sa pridali so SaS-kou, by sme už ani vôbec rokovať nemuseli, ale keďže SaS-ka po tom všetkom, čo ste si navzájom navyvádzali, prvé po povalení vlády, čo urobila, tak utekala do náručia Eduarda Hegera a vášho OĽANO, tak ani sme nemali prečo rokovať, ani sme nestihli, lebo potom sme už len videli opäť pobehovať po úrade vlády, ako s vami skladáte tú deväťdesiatku, len aby tie voľby v tom júni neboli, takže bľabotáte a motáte tak akurát vy, pán Vetrák, a neskutočne.
Pani Zemanová, jablká, jablká s hruškami, možno pomiešate vy SaS a tá strana Jablko, či jak sa volá, čo vzniká. Ja som predsa polovicu zo svojho prejavu venoval tej ústave a naozaj, keď tam dávate tieto prvky, že tam nemá byť referendum o predčasných voľbách, že tam jednoducho chcete zabetónovať systém, o ktorom ešte OĽANO predtým spievalo, aký je skvelý, tak uznajte, že toto neni jednoduchá, jednoduchá ústava, pani Zemanová, takže vy ste to opäť len celé zase skomplikovalo... skomplikovali, ale aj tak aj tá SaS-ka celá dopadne. Vy jednoducho meníte názory, ako som to už dnes povedal, nie z dňa na deň, ale z hodiny na hodinu. Ešte v nedeľu váš líder Richard Sulík hovoril v Na telo, ako budete nemať žiadne podmienky, SaS-ka stiahne všetky podmienky k ústave, aké to bude jednoduché, a už dnes tam zase stojíte a to celé komplikujete. Ale keď chcete mať svoje percentá pod 5 %, nech sa páči, nech sa páči.
A čo sa týka SME RODINA, len som povedal, že pokiaľ by ste trvali na júnovom termíne a nie aj na septembrovom, tak naozaj ten júnový termín mohol byť. Ale opäť na obe strany, páni zo SME RODINA.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 17:49 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:51

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Už to nevyžehlíš, Erik. Musím, tá tvoja posledná poznámka, ako si ma videl. (Povedané so smiechom.) Takto, ja len chcem reagovať na tvoje vystúpenie, pán kolega.
Aby bolo jasné, SME RODINA sa nekrúti, SME RODINA veľmi jasne celý čas hovorí, že sme za čo najskorší termín konania predčasných volieb. SME RODINA nebude prekážkou, aby predčasné voľby boli. SME RODINA si nedávala žiadne podmienky, aby bola schválená ústava, na rozdiel od vás, páni kolegovia. Všetci, všetci máte nejaké podmienky, všetci. My sme jediní, kto si nekladie žiadne podmienky, jediní. Ešte aj vy, opozícia, ktorá tu rozprávate mesiace a mesiace o predčasných voľbách, že aké sú nevyhnutné, aj vy si tu dávate podmienky, ja nerozumiem prečo.
Tak hovoríte svojim voličom, že predčasné voľby sú jediné možné riešenie. Na druhej strane sa tu hádžete o zem a dávate si podmienky, len aby ste mali dôvod nehlasovať za predčasné voľby. A tak ako vy, váš pán predseda, pán kolega, dnes povedal, že on neverí poslancom koaličným, že chcú tie predčasné voľby, kým to nebude odhlasované, podpísané. Okej, ja neverím vám po dnešnom... vašich... po dnešných vašich vystúpeniach, že vy naozaj chcete tie predčasné voľby. Však každú chvíľu tu niekto vystupuje a každú chvíľu si tu niekto dáva nejaké podmienky.
Strana SMER povie, že my za toto nezahlasujeme, lebo my tam chceme referendum. REPUBLIKA hovorí, my za toto nehlasujeme, lebo tiež tam chceme toto. Strana HLAS hovorí, že v žiadnom prípade to nepodporíme. Tak akože chcete tie predčasné voľby či nie? Veď my sme tu naozaj jediní, kto si žiadnu podmienku nedáva.
A čo sa týka toho, čo si, Erik, hovoril, áno, my sme za čo najskorší termín, ale my sme veľmi jasne povedali, ak nebude zhoda na júnovom termíne, my zahlasujeme za akýkoľvek iný termín. Nech je to ten septembrový, ak je na tom väčšinová zhoda. Ale my nemáme problém zahlasovať aj za júnový termín.
Referendum, hnutie SME RODINA nemá problém s tým, aby referendum bolo zakotvené v ústave. Nemáme s tým najmenší problém.
Zakotvenie deväťdesiatky na zmenu volebného zákona? Nemáme s tým problém. Ja osobne si myslím, že je to správne. Volebný zákon je tak dôležitá vec, že meniť ho obyčajnou väčšinou v parlamente nie je práve najlepšie, nech to tam je, tá deväťdesiatka, nemáme s tým problém.
Ešte raz, my sme jediní, kto si nekladie podmienky a prispôsobujeme sa väčšinovému názoru. Tak, prosím vás, nerozprávajte, že my sa tu krútime, my sme jediní, kto sa tu nekrúti. Vy sa tu, páni kolegovia, krútite, vy si tu dávate podmienky! Ak neprejde ústavný zákon o jeden hlas len kvôli tomu, že vy sa tu hádžete o zem, ako vysvetlíte vy svojim voličom, že predčasné voľby nebudú? Koaliční poslanci budú kričať, lebo opozícia nehlasovala. Opozícia bude kričať, lebo koalícia tam nedala to referendum. A výsledok bude ten, že nebudú predčasné voľby.
Čiže, páni kolegovia, ak chcete vyhovieť väčšine názoru na Slovensku, podľa prieskumov teda, ak rešpektujeme to, že vláda padla, bola jej vyslovená nedôvera a našou úlohou je prijať ústavný zákon o skrátení volebného obdobia, tak prestaňte sa tu hádzať o zem so svojimi všelijakými podmienkami a jednoducho odhlasujme to, a nech sú tie predčasné voľby hotové. Ešte chcete koľko mesiacov naťahovať tú gumu a nervy tých ľudí? Prestaňte si všetci tu dávať nejaké podmienky!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.1.2023 o 17:51 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:56

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, trošku som sa zabavila, že, no, že SME RODINA si nedáva žiadne podmienky. No a tak sa opýtam, a kto predložil tento poslanecký návrh zákona do parlamentu? Veď bola to práve SME RODINA a poslanci za SME RODINA, ktorí ju predložili bez akejkoľvek diskusie aj s vtedajšou, s vtedajšou koalíciou alebo so širším nejakým plénom.
A sám viete, že ten návrh, ako ste ho predložili, je neschváliteľný, ústava nie je zdrapom papiera, kde v podstate z jedného, z večera do rána človek napíše tak dôležitú vec, ako je napríklad aj zakomponovanie či už samorozpustenia, alebo aj zakomponovanie referenda do ústavy. Je to naozaj dôležité, aby sa takéto veci spravili dobre a boli správne na dlhé obdobia. Už takéto zmeny sme mali aj v roku 2011, kedy sa menila ústava a do ústavy sa dostali chyby, a ktorých... aj dodnes sa s nimi trápime.
To znamená, že tie podmienky ste nastavili vy, vy ste nastavili tie podmienky, o ktorých teraz všetci majú rokovať, a vy sa tvárite, akí ste čistí, ako vy vlastne nič nechcete. Vy chcete len to, aby sa schválil návrh pána poslanca Svrčeka, a vy budete, vy budete spokojní.
Ale to, čo sa mi páčilo, a teda kvitujem to vaše upozornenie na časť poslaneckého zboru, ktorí teda sa zdráhajú prijať zmenu ústavy takú, aby sa mohli tie predčasné voľby konať, či už tak, alebo tak. Musia rešpektovať, že tá väčšinová vôľa je tu nejakým spôsobom nastavená poslaneckým návrhom, ktorý je predložený poslancami bývalej koalície. To, že pani Mária Kolíková ho ako odborníčka dala dokopy, tak nie je to jej návrh, jej iniciatíva, ale bola týmto spoločne poverená, takže tak.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 17:56 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:58

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda parlamentu, ja s tebou plne súhlasím a som rád, že si to tak ľudovejšie povedal tuná našej opozícii, lebo sa som sa im to snažil tak slušnejšie vysvetliť, že im nerozumiem, že oni nám teraz nadávajú, vám a nám, že sa nám našťastie podarilo s SaS dohodnúť predčasné voľby, o čom tu oni rozprávajú od parlamentných volieb, že chcú predčasné voľby. Tu mútia hlavy ľudí všelijakými referendami, ale na to, aby znížili kvórum, to neurobili.
Čiže som rád, že si im to povedal, pretože oni sú tí, ktorí si dneska kladú podmienky ďalšie, ďalšie a tvária sa, že chcú predčasné voľby. Veď kto tu teraz podmieňuje hlasovanie tým, aby tam bolo nejaké ľudové hlasovanie alebo referendum? Však to je tiež podmienka.
Čiže naozaj zo strany opozície, páni poslanci, pani poslankyne, si vstúpte do svedomia a ujasnite si, čo chcete, lebo máte na stole návrh novely ústavného zákona o predčasných voľbách, po ktorých voláte, ale vy tam budete stále niečo vymýšľať, že ešte tam treba čiarku opraviť a tam treba niečo iné spraviť, len aby ste za to nemuseli hlasovať. Presne tak, ako hovorí pán Pčolinský. Tak si v kľude sadnite a povedzte, čo chcete. Ale nehovorte na jednu stranu to a na druhú iné. Však to nie je posledná novela ústavy. A keď máte ešte predstavy o ďalších šiestich veciach, čo chcete, čo chcete upraviť v ústave, tak predložte tú novelu ústavy a poďme o tom diskutovať. Ale keď chcete predčasné voľby a prezidentka dala nejaký termín, tak je práve na vás, aby ste sa tu nepretvarovali a nevyhovárali, ale podporte to, presne tak ako hovorí pán Pčolinský.
Tak buďte konečne seriózni aspoň prvýkrát v tomto volebnom období a urobte, urobte to, čo hovoríte, nie presný opak.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 17:58 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video