78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 18:49 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, predčasné voľby sú naozaj dôsledok toho, čo sa tu od začiatku deje. Sú dôsledok toho, že prišiel covid. Žiadna vláda nemala covid, slovenská. Keby mal Pellegrini alebo Fico covid, tak dávno tu už, dávno je rozkradnuté všetko. Potom prišla vojna na Ukrajine, zvyšovanie cien a čo je krásne, tak za všetko je zodpovedný Matovič. Naozaj Igor Matovič je človek, ktorý je zodpovedný za všetko. Pokazí sa niekomu bicykel - Matovič. Niekto ide s autom a skočí mu do cesty zajac - no toho zajaca tam hodil Matovič.
No a títo zlodeji a... a... a biznismeni, to je, to je krásna ukážka toho, akú robia politiku. Kto vlastní médiá? Naozaj si rýchle uvedomili Fico a partička a ich oligarchovia, že keď budú vlastniť médiá, tak ovplyvňovať verejnú mienku je vynikajúca vec. Kto vlastní teraz médiá? Pozrite si na tie médiá, kto za nimi stojí. Za nimi stoja ľudia, ktorí tu roky zarábali, roky zarábali na Ficových kšeftoch, ktoré im dohadzoval. Tak si kúpili médiá a stokrát povedia, že Matovič je blázon, Pročko je psychopat, Matovič je blázon, Pročko je psychopat – no tak Pročko je psychopat a Matovič je blázon. Čo iné?
Čo môžete povedať na Matoviča okrem toho, okrem toho, že je blázon? Poviete, že je zlodej? Nie, bojíte sa. Áno, s Matovičom sa nedá kradnúť! No nedá sa s ním kradnúť a to je problém, to je veľký problém. A čo je ešte najväčší problém? Že sú tu ľudia, sú tu ľudia, ktorí majú po rôznych Austráliách, Nových Zélandoch veľké, veľké kšefty, ktoré treba naplniť, a Fico nie je hlúpy. Fico vie, komu má dať koľko peňazí, aby sa tu opäť, opäť začalo kradnúť - a o toto im ide, o nič iné.
Predčasné voľby sú o tom, aby tu zase začali títo zlodeji kradnúť. O nič iné nejde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 18:25 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Presne tak ako si, Igor, povedal. Urobíme všetko pre to, aby sa SMER zas nevrátil k moci. Už mám za sebou nejednu predvolebnú kampaň, ale k tejto blížiacej sa kampani zoderiem nie jedny topánky, ale určite viac a budem obetovať všetok možný čas, aby sa im to nepodarilo. Samozrejme, ak mi to zdravie dovolí.
Verejne tu vyhlasujem, že budem obetovať aj čas so svojou rodinou, aby sme spoločnými silami ochránili ľudí, rodiny na Slovensku od pohromy, ktorá by tu nastala, keby sa SMEROHLAS a ďalší mega zlodeji opäť chopili k moci. Tí, ktorí tu 12 rokov ničili životy ľudí a drancovali Slovensko.
Ja som už dnes vo faktickej poznámke poslancom zo SMER-u odkázal, že nedovolíme ich návrat, a to sa tak aj stane a oni to dobre vedia. A o to viac, že po sobotňajšom fiasku v referende nastala v ich radoch panika, a to neviem, či, ale určite vedia, že väčšina zúčastnených referenda boli voliči ĽSNS a REPUBLIKA, takže určite smerákom sa už nikdy nepodarí vládnuť v tejto našej krásnej krajine a my s mojimi kolegami a ďalšími demokratmi, skutočnými demokratmi, nie takými, ako sú smeráci, ktorí zneužili slovo demokracia, majú to aj v názve svojej strany, ale skutoční demokrati na Slovensku urobíme maximum, aby návrat SMER-u k moci nikdy nenastal už.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 18:27 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:29

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Nechce sa mi reagovať na jednotlivé, čiže prepáčte tí, čo ste reagovali (povedané so smiechom), možno ste čakali, že budem individuálne reagovať, ale skorej tak všeobjímajúco.
Áno, chcem iba potvrdiť tie slová, že predčasné voľby sú, veľmi zjednodušene, o tom, že mafia po nich túži, aby sa cez ne dostala k moci.
A je úplne prirodzené od nás ostatných, ktorí sme svojho času vytvorili koalíciu vládnu, na základe ktorej ešte vládne vláda, že budeme tomu brániť a budeme sa snažiť tento termín oddialiť maximálne, lebo tie posledné tri roky boli tri roky kríz všetkých možných, najťažších v podstate za existenciu Slovenskej republiky a veľakrát najťažších od druhej svetovej vojny, alebo od španielskej chrípky sme nemali takú zdravotnícku krízu, ako sme mali počas covidu. Úplne logicky takéto krízy vyvolávajú frustráciu. Úplne logicky, keď potom kľúčové médiá vlastnia oligarchovia, ktorí nemajú nič iné na robote, len štvú, štvú, štvú proti vláde od rána do večera a toto robia v podstate tisíc dní od volieb, tak sa to prejaví na nálade ľudí.
Zároveň dnes ceny energií klesajú. Zároveň každým dňom sú správy, že ekonomika sa zrejme bude vyvíjať lepšie, ako sa očakávalo, a zároveň postupne od budúceho mesiaca nabehne 200 eur na dieťa – pomoc do každej jednej rodiny s dieťaťom – a ľudia začnú cítiť, čo to znamená, keď nekradneme v politike, ako ste kradli vy, páni zo SMER-u, z HLAS-u, a keď tieto ušetrené prostriedky dáte do rodín.
Áno, my logicky chceme predĺžiť toto obdobie, aby si ľudia čo najviac a v najväčšom množstve uvedomili, čo to znamená, keď politici neokrádajú svojich voličov a takto postupne nakoniec opätovne vyhrali voľby a vás porazili na hlavu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 18:29 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:31

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Dámy a páni, prepneme sa teraz z vystúpenia v psychiatrickej liečebni a vrátime sa naspäť do Národnej rady, sem do tohto pléna a začneme rokovať o zmene Ústavy Slovenskej republiky.
Dámy a páni, ja som niektorých predstaviteľov OĽANA, alebo teda ešte v minulosti, že neboli členmi OĽANA, poznal niektorých poslancov, ktorí teraz sedia v týchto laviciach, ale keď vstúpili do toho OĽANA, tak ja mám pocit, že jak keby... vy tam máte nejakú chorobu, vy ste tam ostali všetci nakazení tým vystupovaním, ktoré tu dokazujete. To, čo sa dokáže vo vašich chorých hlavách vymyslieť a čo tu dokážete povedať, sú úplne scestné a vymyslené veci a v zásade len preukazujete totálnu neschopnosť, lebo vy tento riadiť štát neviete. Preukázali ste to za tri roky, ale dokážete len blúzniť vo vašich fantazmagóriách, a preto hovorím, prepíname sa z vystúpenia psychiatrickej liečebne a ideme naspäť do Národnej rady a riešiť zmenu Ústavy Slovenskej republiky.
Dámy a páni, máme tu zmenu ústavy. A prečo tu máme zmenu ústavy? Máme tu zmenu ústavy preto, lebo prvýkrát pred vyše rokom a pol vyše 600-tisíc občanov Slovenskej republiky spísalo petíciu za predčasné parlamentné voľby. Bolo to vyše 600-tisíc podpisov, ktoré vyzbierali vo veľmi krátkom čase počas pandémie, kde nemohli reálne sa zbierať podpisy. Všetci dobre vieme, ako to dopadlo, toto, túto petíciu, tieto predčasné voľby vo forme referenda zmarila pani prezidentka. Následne sa začali zbierať ďalšie podpisy v rámci, v rámci ďalšieho, ďalšej petičnej akcie, kde ešte za kratší čas sa vyzbieralo vyše 400-tisíc podpisov. Samozrejme, následne pani prezidentka sa opäť obrátila na Ústavný súd, podotýkam, že Ústavný súd zložený z ústavných sudcov, ktorých už vo väčšej miere nominovala ona ako prezidentka Slovenskej republiky, rozhodol Ústavný súd tak, že v zásade v tej jednej otázke povedal, že to nie je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, a tú druhú pustil do referenda.
Ešte pri tom prvom povedal Ústavný súd, že musíme zmeniť Ústavu Slovenskej republiky, lebo podľa neho, podľa výkladu nie je možné zrealizovať predčasné parlamentné voľby buď v Národnej rade 76, alebo teda deväťdesiatimi poslancami, alebo následne petíciou vo forme, v najvyššej forme demokracie zo strany občanov Slovenskej republiky, ktorí, ja si osobne myslím, keď mandát a dajú možnosť politikom vládnuť, tak im tú možnosť vládnuť majú aj zobrať, keď sa o nich politici nestarajú.
Dámy a páni, referendum môže pre tých, ktorí, ktorí nevedia, čo to vlastne referendum je, o čom sa dnes tu pri tejto novelizácii ústavného zákona bavíme, lebo vy podávate pozmeňujúci návrh prostredníctvom pani Kolíkovej. Ináč to je, to je, to neviem, či ste si nevedeli vybrať lepšiu osobu, lebo predkladateľom tejto novelizácie je pani Kolíková, pri ktorej keď bola ministerka spravodlivosti, sa najviac porušovali ľudské práva. Ústavný súd najviac, asi vyše 20 podaní, skonštatoval porušenie ľudských práv. A je to pani Kolíková, ktorá bola ministerka a za jej fungovania na ministerstve ako ministerky za záhadných okolností zomrel generál Lučanský, pán Krivočenko nedostal pľúcnu ventiláciu, že vraj nebola žiadna, a pritom vieme, že bol, sedel, bol v Trenčíne v nemocnici a hneď na Myjave bolo ďalších XY pľúcnych ventilácií. Je to veľmi až smiešne až smutné, až na zaplakanie, že takýto človek predkladá v zásade zmenu ústavy o možnosti predčasných volieb, kde sa bavíme o najvyššej forme demokracie.
Dámy a páni, referendum je hlasovanie, ktorým voliči celého štátu alebo niektorej z jej častí rozhodnú o prijatí alebo zamietnutí zákona, predpisu, návrhu alebo programu, ktoré boli predložené na posúdenie obyvateľstvu. Je to jedna z mála zachovaných metód priamej demokracie. Najvyššia forma demokracie. A čo ste vy spravili pri pozmeňujúcom návrhu zo strany pani Kolíkovej? Vy ste vyhodili z toho referendum. Ja tu cítim takú náladu, takú atmosféru, že nám pomaly dávate, vkladáte slová do úst a vytvárate tu takú, ako keby sa vinili... my mali cítiť vinne, že akože nejdeme za to zahlasovať. No, my za to zahlasujeme. Zahlasujeme vám za novelizáciu ústavného zákona, ale to referendum tam musí byť. A dobre viete, že toto povedal aj Ústavný súd. Jednak formou referenda a, samozrejme, zmenou potom v Národnej rade. Už sme spravili aj my ten kompromis teda, že by sme netrvali na sedemdesiatšestke v rámci Národnej rady, ale by sme akceptovali deväťdesiatku, tak ako je to predložené. To znamená, že toto nemôžme my akceptovať z našej strany.
Dámy a páni, nehovoriac o referende, ktoré sa snažíte zo strany koaličných poslancov, ktoré prebehlo teraz v sobotu, úplne, ale úplne spochybňovať, a tu poďme si pripomenúť napríklad vyjadrenia predstaviteľov OĽANA. Však vy ste mali vo volebnom programe v roku 2020, že chcete znížiť kvórum v rámci referenda na úroveň 25 %. To znamená, že keby ste fungovali, a to my vieme, že za tri roky vy fungovať neviete, neviete riadiť štát, no a keby ste schválili si ten volebný program, ktorý ste mali, ktorý ste chceli presadzovať, tak teraz by tu bolo kvórum 25 %. To znamená, že podľa vás, podľa vašich slov, podľa vášho programu volebného by toto referendum, ktoré bolo túto sobotu, bolo úspešné.
Ale my hovoríme, že aj tak to bol úspech. 1,2 mil. ľudí za tak krátky čas z hľadiska nejakej, nejakému vysvetľovaniu širokej verejnosti pri tomto referende za necelé dva týždne, kde sme mali možnosť vysvetliť občanom Slovenskej republiky, že to nie je referendum o nejakej politickej strane, to nie je referendum o Robertovi Ficovi, to je referendum o tom, aby sa mohli konať predčasné voľby, ktoré budú vyvolané občanmi Slovenskej republiky na hociktorú vládu, ktorá príde v budúcnosti. Aj na SMER - slovenská sociálna demokracia. To znamená, že vy si šliapete po vlastnom jazyku. Dehonestujete to, čo ste povedali. To znamená, že teraz referendum nie, nesúhlasíte.
Ďalej si tam idete zabetónovať jeden volebný obvod. No však, samozrejme, my všetci chápeme a vieme, prečo tam ide jeden volebný obvod, lebo tzv. schránková, ja to nemôžem ani nazvať politická strana, ale hnutie, ktoré je vaše, kde ste sa najprv stretávali vo výťahu a teraz sa stretnete v autobuse, ktoré, ktoré proste nemá štruktúry po celom regio... po celom Slovensku. Vy máte 3,5 člena a neviete sa ani stretnúť, nemáte ani kancelárie, nemáte či... tak, samozrejme, že sa bojíte z iného, zo zmiešaného volebného, volebného systému. To znamená, že áno, vy všetko spravíte pre to, nieže Matovič tu vykrikuje, že, že SMER je tu dohodnutý s HLAS-om, s Republikou a neviem s kým, to zas sa v chorej hlave Igora Matoviča niečo zjavilo a v noci sa mu niečo zasnívalo, ráno sem s tým prišiel a teraz tu šíri totálne bludy o tom, že niekto tu je dohodnutý na nejakom, zmene volebného systému.
No nikto tu nie je dohodnutý, dámy a páni. Jediné, komu zabetónovanie volebného systému a to, čo sa týka jedného okrsku, celého Slovenska, vyhovuje, je politickej strane napríklad vám ako OĽANO. Samozrejme, aj SaS-ke to vyhovuje, lebo tiež nemajú štruktúry po regiónoch. Prirodzene sa toho bojíte, že keby išli ľudia z regiónov, tak by ste dopadli katastrofálne s 2 %.
Ale položím vám inú vec. Strana SMER - slovenská sociálna demokracia vládla sama v rokoch 2012 – 2016. No keby sme to tak fantasticky chceli, úžasne a že teda, ako hovoríte, nám to vyhovuje, a ja hovorím, že by nám to vyhovovalo, tak by sme ten volebný systém zmenili, lebo nebolo na to potrebné 90, ale 76 poslancov. Takže tu je presne príklad toho, akí ste vy úplne choromyseľní, zvrátení, scestní. Jediný základ je, teraz tu máme na stole zmenu Ústavy Slovenskej republiky. My v strane SMER - slovenská sociálna demokracia by sme za to zahlasovali, ale len v prípade, že by tam bolo to referendum. Referendum je najvyššia forma demokracie a my nemôžme pošliapať minimálne a napľuť tým 1 mil. 200-tisíc ľuďom (rečník si odkašlal), pardon, do tváre, ktorí túto sobotu prišli do toho referenda.
A na druhej strane ešte si zoberme ten úspech toho referenda. Boli VÚC-kové a komunálne voľby, dámy a páni, tri mesiace nám vyskakovali dennodenne politici z facebooku, z internetu, v schránkach sme si každý deň našli. Tri týždne vysielali všetky televízie diskusie kandidátov na primátorov, na županov, celá spoločnosť vedela, že sú tu voľby, a bola účasť 44 %. A pri referende, kde totálna antikampaň zo strany všetkých ústavných činiteľov, médií, všetkého, ešte práveže dezinformačná, a tam prišlo 27 % za dva týždne nejakého, nejakej propagácie. Dámy a páni, to je výsledok! Zoberme si 52 % pri vstupe do Európskej únie pri jednom jedinom referende, ktoré bolo platné. Tam sa zhodla celá spoločnosť vrátane všetkých politikov na Slovensku, že treba ísť do referenda. Prišlo 52 %. A túto sobotu prišlo 1,2 mil. a všetkým chcem občanom, ktorí prišli, poďakovať a uistiť ich, že chrániť ich ústavné práva a najvyššiu formu demokracie, ktorú táto vládna koalícia pošliapava, budeme chrániť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.1.2023 o 18:31 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, Takáč, vy budete chrániť v prvom rade vaše záujmy, naozaj vaše záujmy, vaše kšefty, ktoré aj v Prievidzi vy dobre viete, ako robíte vy sám osobne.
Áno, prišlo 1 mil. 200-tisíc ľudí, ale to sú vaši voliči, to sú voliči SMER-u, SMEROHLAS-u, to sú voliči SNS, to sú voliči Republiky, kotlebovci a prišli aj SaS-kári, prišlo, prišli aj ľudia od Bugára, prišli ľudia od Harabina, to sú vaši voliči. To je normálna pravda, vy tu nerozprávajte o tom, vy klamete, vy ste klamár, Takáč, vy rozprávate, že 80 % ľudí nechce túto vládu a prišlo... Koľko ľudí prišlo voliť do referenda?!
Takáč, vy tu rozprávate o tom, že akí sme chorobomyseľní, akí sme chorí, akí sme zvrátení. A čo iné môžete rozprávať?! Už som to tu raz povedal, vy zlodeji s vašou chorou zlodejskou hlavou, vy presviedčate ľudí, že sme chorí. Tu sedí, tu sedia čestní ľudia, ktorí to naozaj robia spravodlivo, tam keď sa pozriem, no tak čo zlodej, to bandita, to, to skorumpovaný človek.
Vy tu rozprávate, že, že OĽANO nevie fungovať, že nemá, nemá nemáme štruktúry. No vy ste to fakt zabetónovali, vy ste v každom jednom okrese, v každom jednom okrese do každej funkcie dosadili si človeka a toho človeka ste si dobre uplatili a tí ľudia sú vám, tí sú vám vďační. Vy ste tak zbyrokratizovali a tak skorumpovali štátnu správu, že to nemá obdobu v dejinách Slovenska, Takáč. To ste spravili vy.
Vy tu rozprávate o chorých hlavách?! No, k vašim chorým hlavám sa dá pridať aj zlodejské skorumpované hlavy, to ste vy! Áno, ja súhlasím, že referendum je najvyššia forma demokracie, áno, ale vy a vaša zlodejská banda aj túto najvyššiu formu demokracie viete zmanipulovať!
Toto referendum nebolo o ľuďoch, to bolo o Ficovi, to bolo o SMEROHLAS-e a o reklame pre Fica. Čo vy mi tu idete rozprávať! A opakujem ešte raz, aj médiá, ktoré ste si kúpili, ktoré vlastnia oligarchovia, ktoré vy veľmi dobre viete, veľmi dobre im viete dať peniaze... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 18:41 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Ján Szőllős
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Takáč, poznám vás z výboru ako seriózneho človeka, preto je mi ľúto, a preto na vás reagujem, že príspevok, kde uvádzate svoj názor a argumenty, čo je okej, vecné k téme, začínate tým, že tu je psychiatrická liečebňa.
Nehnevajte sa, všetkých normálnych ľudí to uráža a tiež pokračujete v kultúre takej, že tu hovoríte, že sme choromyseľní, zvrátení, scestní. Hovoríte to tým pádom aj o mne. No dobre, je to váš štýl komunikácie, ale nečakal som to, že takýmto spôsobom... Ja som za, uvádzajme vecné argumenty, ale prečo sa musíme neustále osobne urážať a osobne útočiť jeden na druhého? A potom to vyvoláva reakcie, ako ste počuli, je mi to ľúto, že táto kultúra, v úvodzovkách, v parlamente, to stále pokračuje a ešte sa rozvíja a znásobuje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 18:43 hod.

RNDr. Mgr. CSc.

Ján Szőllős

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:44

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Takáč, tak ako si vo svojej rozprave poznamenal, áno, Slovensko má jeden volebný obvod, je to pozostatok z čias vlády Vladimíra Mečiara a to, že vlády, ktoré tu vládli po tomto období, nemali dôvod alebo nechceli tento spôsob volebný meniť, to je také troška irelevantné momentálne, pretože ak strany, politické hnutia, politické zoskupenia, ktoré naozaj budujú svoje štruktúry zdola nahor, tie nemajú problém ani s pomerným systémom, ani s novým možným systémom volebným, tzv. maďarským, ktorý tu... ktorým tuná straší predseda hnutia OĽANO a ktorý je už skalopevne presvedčený, že REPUBLIKA, HLAS a SMER sú už do budúcna dohodnutí na zmene takéhoto systému.
No ja vás môžem ubezpečiť, pán predseda Matovič, že nie, nie sme dohodnutí na žiadnom, takejto zmene systému, a táto vaša chorá myšlienka nech radšej zostane naozaj vo vašej chorej hlave a nepúšťajte to ďalej, pretože naozaj šírite v ľuďoch nieže strach, ale jednoducho aj tí, ktorí vás považovali za polopríčetného, vás už považujú za úplne nepríčetného.
Politické subjekty, ktoré naozaj robia dostatočne svoju kampaň v regiónoch a dostatočne budujú svoje štruktúry, tie sa nikdy nebudú obávať toho, aby pri akomkoľvek volebnom systéme neuspeli. Práve naopak, volebné, volebný systém, ktorý je teraz, úplne vyhovuje hnutiu OĽANO alebo strane OĽANO a SaS-ke, pretože tieto strany sú zakomponované buď v nejakom regióne špecificky, alebo sú postavené na tvári jedného muža. Nič viac a nič menej. A môžme si o tom rozprávať, čo chceme, ako chceme, je to jedno, holý fakt a je to jedna veľká pravda.
Čiže naozaj nestrašte zmenou volebného systému, toto nie je téma dňa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 18:44 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:47

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán kolega Takáč, ja vám vysvetlím, prečo práve pani poslankyňa Kolíková čítala pozmeňovací návrh, ktorý je spoločným pozmeňovacím návrhom politických strán, ktoré boli súčasťou koalície a ktorá má ambíciu mať ústavnú väčšinu.
Pani Kolíková je skvelá právnička s vysokou dôverou v jej legislatívne schopnosti a práve preto, že ide o parlamentnú záležitosť, tak ako bývalá ministerka spravodlivosti bola poverená spracovaním tohto návrhu, pozmeňovacieho návrhu, ktorý je spoločný, opakujem, spoločný poslanecký návrh strán hnutia OĽANO, SME RODINA, našej strany Sloboda a Solidarita a strany ZA ĽUDÍ. Čiže nie pani Kolíková je tá, čo si niečo vymyslela a prišla s ním sem, s návrhom, a teraz máme vyhovieť pani Kolíkovej.
No ale ja by som chcela povedať inú vec, zamyslite sa nad tým, čo tu hovoríte, že vy vlastne nie ste za znenie novely ústavy, čiže vlastne tým, vlastne tým vy hovoríte, vy za to nezahlasujete, nezabezpečíte to, aby naozaj tá novela ústavy bola prijatá a aby mohli sa realizovať predčasné voľby. Radšej sa tu budete hádzať o zem o tom, že vy chcete, aby bolo v novele ústavy zakotvené referendum, lebo jedine referendum a nič iné nie je možné.
Pozrite si, v Bulharsku za dva roky je, teraz už piate predčasné voľby budú, no toto sa môže kľudne udiať aj na slovenskej scéne do budúcna, keď sa takáto novela prijme, jednoducho vláda nebude fungovať, bude odvolaná a parlament sa dohodne deväťdesiatkou, budú predčasné voľby, tak ako to bolo v Dánsku a kdekoľvek inde, len naozaj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 18:47 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:49

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
No, pán poslanec, viete, nemôžete tu teraz nakladať pani Kolíkovej, navyše tu nie je, ale dobre, aj keby sme si to odmysleli, a mesiac predtým spolu s ňou hlasovať za povalenie vlády, tak raz je vám dobrá a potom je vám zlá, neni to moc fér.
A navyše my nerobíme novelu ústavy, pretože tu bolo nejaké referendum, a navyše neplatné referendum, čiže ako keby ani neexistovalo, my robíme novelu ústavy, preto ste vy povalili vládu, pani prezidentka dala nejaký termín na novelu ústavy a vy ste neboli schopní sa s tými, s ktorými ste povalili vládu, dohodnúť na novele ústavy. My sme čakali, či to dokážete, a keď ste nerobili nič alebo neboli ste schopní to dohodnúť s tými, s ktorými ste povalili vládu, tak pretože máme nejakú zodpovednosť voči nášmu štátu, tak sme sa pokúsili s SaS dohodnúť my. A keď sme sa s nimi dohodli, tak len za podmienky, že tam nebude nejaký typ ľudového hlasovania, pretože vieme dlhodobo o strane SaS, že tam nebude nejaký typ ľudového hlasovania, pretože vieme dlhodobo o strane SAS, že jednoducho nepreferuje tento spôsob realizácie moci zo strany ľudu. Akože je to legitímny názor, ktorý majú taký osobitý. Ale vy ste sa, otázne, či vy ste sa vôbec pokúsili, keď ste povalili spolu s nimi vládu, s nimi na niečom dohodnúť, lebo to bolo potom veľmi nezodpovedné, ak ste sa ani nepokúsili.
Pokiaľ ide o volebné obvody, no viete, strašne často sa zdôrazňujete, že ste nechceli s tým nič robiť, a pritom vlastne tým preukazujete, že sa nad tým zamýšľate, lebo ak by vám to nevadilo, tak by ste to vôbec neriešili. Veď my sme len z volebného zákona presunuli do ústavy tú istú formuláciu, ktorá je tam roky a ktorá vám roky nevadila.
No a keď hovoríte o širšej diskusii, tak sa poďme širšie baviť a potom bude treba širšiu aj zhodu v podobe deväťdesiatky... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 18:49 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:51

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. No, takže idem postupne.
Na pána Pročka. Tak pán Pročko, ktorý chodí po celom Slovensku po všetkých inštitúciách, na okresné úrady, zisťuje krížom-krážom na všetkých kolegov rôzne informácie, ktorý by najradšej, a neviem, či už sa aj tak nestalo, vyhodil upratovačku niekde na úrade, ktorá bola prijatá za predchádzajúcej vlády, lebo to je nejaká smeráčka! Toto je Pročko, toto je tento človek.
A, pán Pročko, 90 % ľudí nesúhlasilo s tou odvolanou vládou, vašou odvolanou vládou. 70 % ľudí chce predčasné parlamentné voľby.
Pán kolega Szőllős, no ja som hovoril, prirodzene, psyjachi... o psychiatrickej liečebne. No ja neviem. Však ako ste počuli vyjadrenie Matoviča? Ten sa tam postavil, to on zase išiel akože úplne mimo. Neviem teda, či mu chýbali tabletky, alebo si ich nedal, dal, neviem. Teda ale viete, kedy nastal ten chaos a to vyjadrovanie a tak tá úroveň tej Národnej rady? Od roku 2010, keď Matovič vstúpil do politiky, od roku 2010. Vy tu hovoríte o tom, že sa osobné urážky a tak ďalej. Spravte si poriadok sami u seba v OĽANE, u ľudí, ktorí začali túto politiku robiť tu. A to sú tí vaši ľudia.
No, pani Zemanová, čo sa týka pani Kolíkovej, hovoríte o nej ako o naj... najlepšej odborníčke z hľadiska práva a právničky, preto ona chystala tento pozmeňujúci návrh. No neviem, keď som mal možnosť vidieť súdnu mapu, keď prišiel pán nový minister, ktorý to, ktorý hu zastavil a povedal, že to teraz nemôže riešiť, musí to celé opraviť, lebo je to v katastrofálnom stave. To je tá pani vaša odborníčka, pani Kolíková? Ďakujem veľmi pekne.
No a čo sa týka zmeny a novelizácie ústavy po výroku Ústavného súdu, že teda potvrdil, alebo teda povedal, že nie je možné vyvolať predčasné voľby v parlamente, tu v pléne Národnej rady, poslancami Národnej rady alebo, alebo referendom, my sme to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 18:51 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video