79. schôdza

8.12.2022 - 12.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 18:55 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán minister. Oceňujem, že ste, vaše vystúpenie bolo korektné, nie všetky tak vystúpenia takými boli.
A napriek tomu neviem, či ste niekoho teda odradili od toho, aby zahlasoval za pád vlády.
Ale ako som tak pozeral na bývalého pána ministra a v súčasnosti pána poslanca Mičovského, ako sa po vašom tom, ako ste začali hovoriť, začal rýchlo baliť a opustil sálu, tak som začal mať obavy, či ste jedného ešte nezískali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 18:55 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
S reakciou na faktické poznámky pán minister Vlčan.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 18:55 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:55

Samuel Vlčan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Halgašová, áno, bývalý štátny tajomník Kyseľ mal dopredu povedať, že do tej výzvy na ochranu pred africkým morom ošípaných sa prihlási jeho rodinná farma, a mal povedať všetkým, rozhodnite o ich nároku nezávisle od toho, čo si o tom myslím ja, a tak by to bolo korektné. Bol obeťou hoaxu, že dostal dotáciu nejakých 21 200 euro bez DPH na šesť svíň, čo nebola pravda, on v tom chove mal 19 matiek prihlásených. Bohužiaľ, naša CEHZ-ka, centrálna evidencia hospodárskych zvierat, pre ľudí mimo rezortu, má doteraz problémy s časovým posunom hlásenia. A áno, prijal za to politickú zodpovednosť a odstúpil a tak to má byť, veď tak je to správne. Čo... veď, veď, veď čo iné by sme mali národu ukázať ako takúto vysokú politickú kultúru?
A k pani poslankyni Zemanovej. Ja sa nebojím kontroly zo strany prezidentskej kancelárie, ale pri tej zložitosti tých procesov, pri potrebe predložiť také zložité systémy a uviesť ich do praxe, ako je register užívacích vzťahov, čo bude úplne nový systém evidencie nad evidenciou vlastníckych vzťahov na katastroch v céčkových a éčkových evidenciách. Kde tá pani prezidentka a jej kancelária zobere aparát na to, aby to vedela ona odkontrolovať? To sa jednoducho nedá! To jednoducho nepôjde. Preto hovorím to isté, čo hovorí pán predseda Karahuta, že to zastaví jednoducho tie pozemkové reformy, ktoré tak potrebujeme. A ja ich chcem dotiahnuť, lebo ja nechcem, aby sme sa stali Slová... Slovákmi bez... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

8.12.2022 o 18:55 hod.

JUDr.

Samuel Vlčan

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
79. schôdza NR SR - 2.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie v rozprave 8:55

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak som si nedovolila tu nebyť, som tu bola stále. (Reakcia z pléna.) Aha, ja si to sama sebe hovorím teraz, hej, ako bývalí, jasné. (Reakcia z pléna.) Prosím?
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci. Je to také trošku naozaj zvláštne, aby prebiehala rozprava k odvolávaniu vlády a nikto tu nebol za členov vlády. Ja teda keď som bola odvolávaná a mala som túto česť, tak som si to nedovolila asi ani na pár minút. Aj to je, by som povedala na úvod, to gesto, ktoré táto vláda ukazuje k slušnému a zodpovednému vládnutiu, a sa mi až zdá, že to je vlastne začiatok, podľa mňa kľúčový, ktoré chcem povedať aj v rámci môjho príspevku.
Je veľa vecí, ktoré si ešte v spoločnom vládnutí koalície od marca 2020 do septembra 2022 môžeme vyčítať a za ktoré si môžeme gratulovať. A potom veľa sa udialo aj od septembra tohto roku dodnes. Vo svojom slove sa sústredím najmä na oblasť spravodlivosti a boja proti korupcii, preto osobitne už nebudem spomínať situácie zvládania či nezvládania vĺn pandémie a dôsledky z toho plynúce pre koalíciu. Určite sa budem venovať kľúčovým udalostiam, ktoré nám spôsobili, kde dnes sme a prečo podávame návrh na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera.
Začiatok nášho spoločného vládnutia začal na jar 2020. Ja osobne som vkladala naozaj veľké nádeje do našej spoločnej novej vlády. Osobitne v oblasti spravodlivosti. Cítila som veľkú podporu a záujem zo strany premiéra, jeho hnutia aj zvyšných koaličných partnerov pre reformy v oblasti justície, nakoniec veď sa nám podarili veľké veci. V krátkom čase po tom, ako sme nastúpili do vlády, sa nám podarilo presadiť obrovskú zmenu v ústave, preto aby sme naštartovali veľké zmeny pre justíciu. Boli to kľúčové zmeny aj pre boj s korupciou, pre zvyšovanie dôvery v právny štát, ktoré boli so súhlasom všetkých koaličných partnerov prenesené priamo do ústavy na základe toho, čo sme si povedali v programovom vyhlásení vlády. Zriadili sme Najvyšší správny súd, zaviedli sme jasné pravidlá pre previerky sudcov. Toto všetko sa nám podarilo vďaka podpore a spolupráci koalície.
Dramatická zmena však nastala osobitne v oblasti spravodlivosti po prvej vládnej kríze. V oblasti spravodlivosti situácia sa tak zmenila, že namiesto podpory, to už nebola podpora, ale to bola, to bolo torpédovanie justičných reforiem, bola som svedkom a bola som terčom osobných urážok, šírenia nechutných klamstiev, politického vydierania priamo zo strany koaličných partnerov a priamo od ministra osobitne financií vlády, ktorej som bola ja súčasťou.
Osobné urážky aj klamstvá som, samozrejme, vo veľkej miere ignorovala, pretože mi išlo o veľkú vec. Išlo mi o to, aby sme sa v spravodlivosti posunuli ďalej. Malosť a nezáujem o skutočnú reformu v justícii sa osobitne ukázala pri presadzovaní lokálnych záujmov poslancov, čoho osobitným príkladom je zachovanie malého súdu v Starej Ľubovni, ktorý teda nespĺňa nič z reformy. Veľká reforma justičná má aj finančné dopady. Je vlastne nemysliteľné v normálne fungujúcej vláde, že tak veľká reforma v justícii, ktorá zahŕňala aj vytvorenie úplne nových troch správnych súdov, že by nemala mať finančné krytie. Obsahom finančného krytia malo byť aj navýšenie odmeňovania justičných zamestnancov aspoň o 10 % ich platu, čo predpokladá iba úbohých 7 - 8 mil. eur. V porovnaní s ostatnými položkami, čo je schopná táto vláda naozaj vyhadzovať helikoptérou, si myslím, že to nie je žiadna osobitná položka, ak bola kľúčová pre to, aby sa dobre podarilo presadiť reformu.
Jediná cesta, aby reforma prešla cez ministra financií na vládu, bolo vzdať sa akéhokoľvek jasného finančného krytia. Reforma prešla vládou len s ústnym prísľubom, že na všetko potrebné minister financií krytie dá. Ako sa ukázalo neskôr, nebolo tomu tak. Rezort justície, či už si pýtal na reformu väzenstva, alebo súdov, ťahal vždy za krátky koniec, patril neobľúbenej ministerke, ktorá sa pridala k neobľúbenému koaličnému partnerovi - SaS. A tak aj pre spravodlivosť platilo rovnako ako pre zdolávanie krízy v zdravotníctve, energetike, školstve, že peniaze minister financií nedá, lebo pre nich nemá, nebude spolupracovať, lebo nechce, premiér to dopustí a ostatní koaliční partneri to tolerujú, a preto osobitne pokrytecký rodinný balíček nemôžeme prehliadať.
Toto sa naozaj nedalo prehliadať po tom, čo bol hrubo bagrom presadený z noci na ráno na vládu bez legislatívneho procesu akože rodinný balík, ktorý pomáha len vybraným rodinám za stovky miliónov eur, na ktoré Slovensko nemá. Vláda mala nie ignorovaním koaličného partnera, ale po konsenze dohodnúť adresnú pomoc pre najviac postihnutých chudobou. Vláda sa rozhodla hrubo porušiť všetko sväté pre právny štát a zdravé verejné financie práve v tomto pokrytecky nazvanom rodinnom balíčku, urobila to s podporou extrémistov v parlamente a vysmiala sa koaličnému partnerovi, ktorý s tým nesúhlasil. Toto ignorantstvo základných pravidiel pre riadny chod štátu nezastavilo ani veto prezidentky.
Čo sa stalo ďalej? Následne bolo koaličná kríza a vláda si vybrala menšinovú vládu. Koalícia si teda vybrala menšinu v parlamente. Počas druhej koaličnej krízy teda nedošlo k žiadnemu vytriezveniu z opojenia mocou súčasných koaličných partnerov. Súčasná koalícia mohla zamedziť rozpadu pôvodnej koalície, mohla mať pohodlnú väčšinu v parlamente pri normálnej, dobrej koaličnej spolupráci. O tu však už zjavne so stranou SaS a jej poslaneckým klubom nebol záujem.
Jednoznačne otvorene to ukázalo desatoro hnutia OĽANO, v ktorom bez hanby je bod, ktorý sa týka koaličného partnera SaS a jeho nespôsobilosti predkladať akékoľvek návrhy bez ich finančného krytia v ich vlastnej kapitole ministerstva. Bez ohľadu na to, čo je v programovom vyhlásení vlády, bez ohľadu na to, či sa jedná o krízu, prípadne i celosvetovú, či daná kapitola rozpočtu tomu dáva vôbec nejaký priestor.
Čo vyčítame premiérovi? Chybou premiéra je, že toto všetko dopustil. Premiér má silné právomoci, či už k predkladaniu návrhov na vládu, alebo odvolaniu ministrov. Tieto nevyužil a to je jeho chybou.
Ja žasnem teraz, že koalícia žasne. Ja dnes žasnem, vláda žasne aj celá koalícia, že môže byť odvolávaná. Menšinová vláda predsa tomu môže čeliť kedykoľvek. Sme v parlamentnej demokracii. Ja žasnem, že ste vybrali menšinovú vládu a obchodovanie s extrémistami a ostatnou opozíciou, ktorú nám vyčítate, že ako opozícia s ňou podávame návrh na vyslovenie nedôvery vláde.
Ako máme byť konštruktívnou opozíciou, keď nám vláda nedáva žiadny priestor na korekciu jej zlých nápadov? Keď z hlasovaní v parlamente je jasné, že s vecami, s ktorými hrubo nesúhlasíme, tak ich presadíte napriek nášmu nesúhlasu. Žasnem, že sa sťažujete, že je obdobie kríz, a preto máme s vami držať krok. Toto všetko ste vedeli, keď ste sa rozhodli pre menšinovú vládu. Vy ste vystavili Slovensko chaosu. Vy ste ho vystavili tomu, že už nemá v parlamente väčšinu. Vy ste ho vystavili v tejto menšinovej neistote v čase kríz.
Žasnem, že nám vyčítate potrebu predvídateľnosti ďalších krokov po páde vlády a súčasne diskutujete o predčasnej vláde pre september 2023. Ak dobre rozumiem, tak predpokladáte, že vláda v demisii má legitimitu vládnuť skoro rok. Teda vláda bez dôvery v parlamente. Prinajmenšom takú podobnú legitimitu bude mať potom aj prípadná vláda, ktorá môže byť nová a ktorá prípadne nedostane dôveru, pretože aj to sa jej môže stať.
Žasnem, že strašíte krízami a zlou situáciou s kompetenciami ministrov v demisii. Túto možnú cestu ste si vybrali sami, keď ste sa rozhodli byť menšinová vláda. Zjavne ste sa na to cítili, keď ste sa tak rozhodli. Alebo máte novú koalíciu, ktorú nechcete svetu ukázať, tak je to potom načase urobiť.
Návrh na vyslovenie nedôvery vláde a rozpočet. Nuž nie je priama súvislosti medzi týmito dvoma udalosťami, ak sa tu nejedná o politické obchody pre podporu rozpočtu. A o tom by sme mali potom vedieť. Ak nastane pád vlády, ktorý je práveže najviac predvídateľný, ak ide o menšinovú vládu, tak sa naozaj nedivte, keď k tomu dôjde. Po páde vlády príde zaiste čas vytriezvenia, že stalo to, čo sa dalo čakať, ak pôjde vláda cestou menšinovej podpory v parlamente. A to je predpoklad normálne fungujúcej demokracie.
Som presvedčená, že práveže je dobrý čas na podanie návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Kedy je lepší čas, ak nie po vyvrcholení zdravotníckej krízy, ktorú považujeme za nezvládnutú, po predložení rozpočtu na schválenie, ktorý považujeme za nezodpovedný, a po prednesení správe... správy prezidentky o stave republiky s jasným výrokom, že takto to ďalej nejde. Zaznieva argument, že žiadny čas na nedôveru tejto vláde nie je dobrý pre jej boj proti korupcii a potrebu očisty spoločnosti.
Po prvé. Naozaj chybne sa upíname na niekoľkomesačné obdobie do konca funkčného tohto obdobia, že toto má stačiť na očistu spoločnosti od korupcie. Nuž ak ide o vyšetrovanie veľkých korupčných káuz, osobitne tých, čo sú z obdobia bývalých vlád, tak demokratické sily musia vyhrať najbližšie voľby, aby sme tejto očiste dali reálnu šancu. Neslušný a nezodpovedný spôsob vládnutia súčasnej vlády naháňa opačných voličov k volebným urnám.
A dovolím si na záver zopár poznámok k protikorupčnému étosu tejto vlády, alebo, inak povedané, kde sa vytratil. Dovolím si konštatovať, že boj za spravodlivé Slovensko, boj proti korupcii sa stal v rukách tejto koalície prázdnou frázou. Nehovorím o každom poslancovi. Hovorím o súčasnej koalícii ako celku, lebo ako celok vyznieva navonok.
Napríklad pri odklade súdnej reformy sme zažili snahu súčasného ministra spravodlivosti prepašovať do textu odkladu aj zmeny, ktoré išli proti podstate pôvodnej reformy. Čiastočne sa im podarilo zabrániť, napríklad ostali síce pre nové správne súdy ako podmienka previerky pre sudcov, ale súčasne si koalícia presadila aj cestu, ako sudca príde na takýto súd aj bez nich. A to už nehovorím o personálnom rozhodnutí súčasného ministra spravodlivosti o šéfovi nového súdu v Bratislave, toho Správneho súdu v Bratislave, kedy spochybnil víťaza, ktorého vybral, ktorý bol vybraný v transparentnom výberovým konaní predsedom Súdnej rady, predsedom a podpredsedom Najvyššieho správneho súdu. No kvôli tomuto sa asi odkladala súdna reforma.
Súčasná koalícia nevie, nechce zúžiť § 363 Trestného poriadku. Kde sa stratil protikorupčný étos OĽANO? Kde sú tí poslanci, ktorí dostali mandát pre vyrovnanie sa s minulosťou? Ak by poslanci OĽANO, ktorí prišli na kandidátke OĽANO, zahlasovali za navrhnuté zmeny na prokuratúre a zmeny § 363, generálny prokurátor by už jednoznačne nemal priestor vstupovať do obvinení, osobitne tých, ktoré súvisia s rozhodnutím súdu a sú pred podaním obžaloby v korupčných kauzách. Som prekvapená, aký priestor koalícia necháva na úvahy o možnej priechodnosti návrhu opozičných poslancov na radikálnu zmenu trestných kódexov, ktoré jednak v takomto rozsahu vôbec nepatria do iného ako legislatívneho procesu pred ministerstvom spravodlivosti s ohľadom na ich rozsah a podstatu samotných trestných kódexov. Ale čo je kľúčové? Ak prejdú, tak uľahčia korupcii život na Slovensku.
Táto vláda je protikorupčná len do takej miery, do akej jej to dovolí Boris Kollár. A to je teda veľmi málo. A, bohužiaľ, tiež, do akej miery jej to dovolia nezaradení poslanci z klubu OĽANO alebo už zaradení v klube SME RODINA.
Zopár ešte ďalších príkladov. Bol zarezaný návrh na zverejňovanie investorov, ktorí majú stavať štátom dotované nájomné byty. Mali byť v protischránkovom registri, nuž nebudú. To je boj s korupciou! Nevydanie Roberta Fica súdu na väzobné stíhanie, to je zase tá rovnosť pred zákonom. Otvorenie mimoriadnej schôdze na podnet SMER-u, ktorej jediným cieľom bolo útočiť na políciu, vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov a snažiť sa ovplyvňovať svedkov, to je tiež asi boj s korupciou. Schválenie správy generálneho prokurátora, pritom práve jej odmietnutie mohlo byť jasným odkazom pre generálneho prokurátora, že dochádza k hrubým chybám vo výkone jeho funkcie, tiež určite nie je spôsob, ako sa bojuje s korupciou. A potom už vyjadrenia predsedu parlamentu o vzniku novej, čurillovskej mafie dotvárajú zúfalý obraz, kam to táto koalícia v boji s korupciou dopracovala.
Namiesto boja s korupciou sme svedkami prerodu protikorupčnej koalície na koalíciu populistickú, opierajúcu sa nezriedka o hlasy extrémistov. Potvrdzujú to viaceré parlamentné hlasovania. Rokovaním s extrémistami až na úrovni ministrov, prepisovaním zákonov na základe ich pripomienok sa vláda vydala naozaj na nebezpečnú cestu, na ktorej pomáha ľuďom, ktorí zdieľajú extrémistické názory, ich akceptácii v demokratickej spoločnosti, legitimizuje ich. A zo spolupráce s nimi robí prijateľnú a bežnú vec. Toto je vážna hrozba pre štát, toto je vážna hrozba pre demokraciu.
A demokracia je o tom, že rešpektujeme menšiny. Je zúfalé pre stav demokracie na Slovensku, že vládu nepomkol k potrebnej rýchlej reakcii ani teroristický útok a zákerná vražda. Vláda nebola schopná čo i len v minimálnej miere uľahčiť život ľudí, LGBTI+ ľudí, čo len dokresľuje agóniu a neschopnosť, v ktorej sa vláda zmieta. Vláda nebola schopná spoločne zaujať ani jednoznačný postoj k odsúdeniu verbálnych útokov voči ľuďom patriacim k tejto menšine. Niektorí jej predstavitelia dokonca prispeli k zvyšovaniu napätia v spoločnosti. Jedinou praktickou reakciou vlády, resp. poslancov bolo, že tu bol ďalší návrh na obmedzenie reprodukčných práv žien.
Na záver si znovu dovoľujem zhrnúť. Naozaj upínanie sa na jedno funkčné obdobie je veľkou chybou. Nestačí nám niekoľkomesačné obdobie ani rok. Potrebujeme mať takú vládu, ktorá dá šancu ľuďom uveriť, že v ďalších voľbách boj za očistu od demokracie... očistu od korupcie naozaj dáva zmysel a že sa to dá robiť slušne a že sa to dá robiť zodpovedne, preto podávame tento návrh.
Chceme vládu pokoja pre Slovensko. Chceme vládu, ktorá zodpovedne a slušne vládne. Túto vládu za takú nepovažujeme, a preto podávame návrh na vyslovenie jej nedôvery. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.12.2022 o 8:55 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:10

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Je naozaj zvláštne, že pri odvolávaní predsedu vlády, teda komplet celej vlády Slovenskej republiky, nie je prítomný žiaden jej člen, ale to si už premiér, ako aj ministri musia vo svojom vnútri vysporiadať nejakým spôsobom sami.
Pani kolegyňa, to, že súd v Starej Ľubovni si vydupal, vyloboval, vybojoval alebo neviem, ako by sme to pomenovali, predseda poslaneckého klubu OĽANO na úkor oveľa potrebnejšieho súdu v Kežmarku, to jednoducho ten pátos čistoty a odbornosti, ktorý tuná bol počas dva a pol roka, dokedy ste fungovali ako jeden celok, stále prezentovaný, že by budete iná vláda, vy budete tá vláda lepšia, kvalitnejšia, vláda odborníkov, ale takto sa vláda odborníkov ani pri zmene súdov a súdnej mapy nesprávala.
Spomínali ste vo svojej rozprave, že sme tu mali krízu v školstve a krízu v zdravotníctve. Súhlasím. Krízu v školstve tiež táto vláda nezvládla, pretože iba štrajkom, krikom a masovým pochodom skoro 20-tisíc učiteľov k parlamentu si učitelia vydupali svoje.
To isté sa stalo počas krízy v zdravotníctve, kedy vláda vedela viac ako rok, čo plánuje Lekárske odborové združenie, aké podmienky si nastolili, aké podmienky očakávajú. A to, že sedem minút pred totálnym chaosom v zdravotníctve premiér Slovenskej republiky nahradil neschopného ministra financií Igora Matoviča a víťazoslávne predstavil svoje víťazstvo nad Lekárskym odborovým združením, tak to je jedno veľké klamstvo a jedna veľká lož.
Lekárske odborové združenie si túto krízu v zdravotníctve vyhralo samo. Vybojovali si, čo chceli. Vybojovali si, čo potrebovali, a vláda odišla s dlhým nosom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2022 o 9:10 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:10

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, boli ste dva roky ministerkou spravodlivosti. Koľkokrát ste predložili na vládu návrh na zmenu § 363? Koľkokrát ste to predložili? Boli ste ministerka spravodlivosti. Mali ste tú kompetenciu. Ten zákon spadal do vášho portfólia.
Mňa takisto hnevá, že tento záväzok z programového vyhlásenia vlády doteraz nebol splnený. Viete, že tam nie je zrušenie, ale zmena alebo niečo podobné, nebudem to teraz presne citovať, takisto ma to hnevá. Ale jednoducho v tomto parlamente, v tomto zložení na to očividne nie je parlamentná väčšina. To je fakt.
A teraz si položme otázku, že čo je alternatíva. S kým chcete tú 363 zmeniť? S Pellegrinim? S tými poslancami, s ktorými ste podali návrh na vyslovenie nedôvery vláde? S pánom Žigom? Erikom Tomášom? Oni vám odsúhlasia zmenu § 363?
Alebo keď sa povalí táto vláda, čo je celkom reálne, a vzíde z toho nejaká nová väčšina v rámci tohto parlamentu, zmeníte § 363? Alebo po najbližších voľbách, keď sa vytvorí nová koalícia z poslancov súčasnej, povedzme že to bude kombinácia súčasnej koalície a súčasnej opozície, s nimi zmeníte § 363? (Reakcia z pléna.) Tomu veríte? Mňa to hnevá, takisto ma to hnevá.
Ale my sme na jednej lodi, pani poslankyňa. Sme... (ruch v sále a zaznievanie gongu), boli sme a zostali sme. Je to tak. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2022 o 9:10 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, pán Pčolinský, moje meno zvyčajne veľmi dobre vyslovujete. (Povedané so smiechom.)
No, Mária, ja to tak akože zhrniem, lebo tvoj prejav asi zatiaľ najviac zarezonoval. Najmä preto, lebo mali sme byť predsa protikorupčná koalícia, a aj z príspevku napríklad môjho predrečníka je úplne evidentné, že akoby si koalícia neuvedomovala to podstatné, a to je to, že zobrala ľuďom nádej, že tu bude lepšie ako tu bolo za toho Fica. My sme predsa mali byť tá zmena.
No a výsledkom je, že, a to si presne menovala vo svojom príspevku, čo zostalo z boja proti korupcii. Miesto toho je to v podstate poru... mnohokrát podpora korupčných riešení, mnohokrát s extrémistami, ochrana našich ľudí miesto toho, že sme mali byť iní. Gábor zdvíha obočie, tak len pripomeniem pani Kaveckú, a teda zmena, zmena návrhu zákona, to len v menšom, tak aby ochránila takýchto ľudí. Odborné riešenia sa akosi považujú za zločin, veď nakoniec aj to je dôvod, prečo SaS bola nakoniec vyštvaná z koalície, lebo sme si dovolili geniálneho Igora Matoviča kritizovať s tými jeho atómovkami.
A miesto toho mnohokrát to tu naozaj riadi skôr, a pripadá to tak, že to tu riadi skôr modlitebný krúžok amatérov, ktorý si cez mocenské riešenia presadí hocičo, no a aj môj predrečník sa pýtal, že s kým by si chcela, Mária, tú 363 zmeniť, no tak asi s tými, s ktorými sme všetky reformy pre... s ktorými sme všetky reformy prešli. Áno, a to bolo SaS a OĽANO do posledného, vždy sme v tomto držali spolu.
Bohužiaľ, vďaka poslancom OĽANO sa to tu zmenilo, lebo viacerí z kandidátky OĽANO jednoducho zlyhali a zobrali ľuďom nádej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2022 o 9:25 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ja by som k tomu § 363 rád niečo povedal. V programovom vyhlásení, aby sme boli konkrétni, je záväzok, vláda bude dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy § 363 Trestného poriadku, tak aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu. Nehovorí sa teda o zrušení § 363, ale o jeho zúžení. Všetci vieme, čo sa tým, čo sa tým myslí.
A to, že doteraz nebol zúžený § 363 v súlade s týmto zámerom programového vyhlásenia, a primárne v rámci vládnej koalície, je zodpovednosť SME RODINA, ktorá vždy blokovala tieto návrhy, a pozdravujem pána predsedajúceho, a... ale je to aj zodpovednosť, zodpovednosť hnutia OĽANO, a teda primárne jeho predsedu, lebo ak predseda OĽANO má niečo, na čom mu záleží, obvykle sú to veci, ktoré on sám si vymyslí, tak sa vie do toho veľmi aktívne vložiť, vie za to veľmi bojovať, vie veľmi presviedčať koaličných partnerov, verejnosť, všetkých, ako je to dôležité, a vie sa za to pobiť, ale za § 363 a za jeho zmenu sa nikdy Igor Matovič nepobil, ako by to nebolo dôležité.
A pritom je to veľmi dôležité, lebo súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka opakovane zneužíva § 363. A my sme to dali do programového vyhlásenia v situácii, keď sme nevedeli, kto bude generálny prokurátor, keď sme nevedeli, akým spôsobom bude používať § 363, lebo sme ho chceli zmeniť, sme to považovali za správne, sme to považovali za dôležité.
A ani po tom, čo sa ukázalo, ako je to dôležité v praxi, tak sa na prístupe Igora Matoviča nič nezmenilo. Je to preňho nedôležité.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2022 o 9:25 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Mária, vymenovala si viacero bodov, kedy tie protikorupčné snahy tejto vládnej koalície po našom odchode zlyhávajú. Ja sa pristavím pri jednom z nich, a to je vlastne ten náš návrh povinného zápisu do registra partnerov verejného sektora pre všetky firmy, ktoré budú robiť alebo robia biznis v rámci nájomných bytov. Áno, takýto návrh sme na predchádzajúcej schôdze... schôdzi navrhli a my sme s ním aj o tom rokovali, s našimi bývalými koaličným partnermi, konkrétne s OĽANO. Tí teda hovorili, že však oni sú za to, aby takýto návrh bol, a v zásade sa im, samozrejme, aj páčil, ale prišlo k tomu, teda že na koaličnej rade tento návrh bol vetovaný od SME RODINA, a OĽANO pokrčilo plecami, čo už môžme my urobiť, pretlačiť to nevieme, také sú dohody z koaličných rád.
Tak takto funguje protikorupčná koalícia, takto funguje protikorupčné hnutie OĽANO, a preto my sme vlastne odišli z tejto koalície, pretože protikorupčné hnutie OĽANO nedokáže si ustriehnuť po prvé vlastných poslancov, takých si tam nabrali, a po druhé nedokáže si presadiť a dupnúť tú svoju kľúčovú agendu v tejto chvíli.
A títo ľudia nám dneska hovoria, že my máme nehlasovať, my máme podržať túto vládu, aby sa nevrátila mafia. No tak ona sa vracia momentálne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2022 o 9:25 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani Kolíková keď začínala rozprávať k tejto téme, povedal som si, že budem iba príležitostne reagovať, ale pri vás som si povedal, že zareagovať musím, pretože ste ma osobne veľmi sklamala.
Ja si pamätám ešte, keď začínala táto vláda Igora Matoviča, ale neskôr Eduarda Hegera, vždy som vás považoval za veľmi charakternú osobu a dobrú odborníčku a tešil som sa, že práve vy ste sa stala ministerkou spravodlivosti, pretože som vám veril. Vždy som s údivom pozeral, s akou ráznosťou ste presadzovali reformu súdnej mapy. Do dnešného dňa si pamätám, ako vyšla tá kvázi prvá kauzička, sme ju riešili na našom klube, keď vás išli odvolávať, a ja som bol jeden z tých poslancov, ktorí hovorili, že Mária Kolíková je čestná politička a nikdy by tú kauzu nespravila. Som sa hádal s viacerými kolegami, ale vždy som tento svoj názor presadzoval. Aj napriek tomu, že som sa možno aj s pár kolegami pohádal, vždy som tomuto veril.
Ale teraz mi je veľmi ľúto, že ste sa dali na hru Richarda Sulíka, ktorý sa snaží silou-mocou túto vládu odvolať. Pýtam sa, kde sa stratil ten charakter, že zrazu chcete dosiahnuť to, aby na Slovensku nastali predčasné voľby? Pretože iná cesta asi nie je, keď sa pozrieme na súčasné zloženie, a aby tu znova vládol SMER a HLAS. Tá celá protikorupčnosť a to všetko, čo ste rozprávali, veď vlastne vy idete urobiť to, aby tu znova prišli títo ľudia k moci a znova ohýbali právom ako doteraz. Veď potom, keď budú predčasné voľby, sa tu znova vráti k moci SMER a HLAS, množstvo mladých ľudí potom odíde zo Slovenska, lebo už nebudú nikomu veriť. A vy budete jedna z tých osôb, ktorá zapríčinila to, že mladí ľudia zo Slovenska budú odchádzať, pretože v tom momente, keď ste mala byť silná politička, ste sa nechali obalamutiť Richardom Sulíkom a ste sa dali na túto hru.
Ja som osobne veľmi sklamaný aj preto, že som vám veril, aj som sa vás celú dobu osobne zastával.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2022 o 9:25 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video