79. schôdza

8.12.2022 - 12.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

12.12.2022 o 9:40 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

9:40

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, ja len chcem zareagovať na tie, na tých ľudí bez vzdelania, akože no. Ako vo veľa, veľa orgánoch sú aj ľudia, ktorí majú určitú prax, a bere sa to ako náhrada vzdelania veľmi často.
Ale keď sme už pri tom, myslím si, že keby ste si spočítali, urobili takú štatistiku a spočítali, koľko je funkcionárov SaS-ky v orgánoch firiem na ministerstve hospodárstva, v dozorných radách, mnohí sú aj viackrát. A myslím si, že to je veľký trapas, ako ste to tam poobsadzovali, nahádzali svojich okresných a krajských funkcionárov do... (Reakcia z pléna.) Áno, áno, jasne, Karol, môžem ti povedať konkrétne mená. To je veľmi konkrétne.
A, pani kolegyňa, k tomu, čo ste tu rozprávali o nádeji, no vy ste podporovali Eduarda Hegera, zatiaľ ste rozprávali o tom, kým ste mali nádej, že zareže Igora Matoviča, to bola vaša jediná nádej. A dovtedy ste to zvládali, kým, kým sme nepresadili rodinný balíček, a to už vám úplne vyrazilo dekel, že OĽANO presadilo niečo, čo naozaj pomôže ľuďom, čo pomôže tomu miliónu rodín s deťmi, ktoré máme na Slovensku, pretože ste dobre vedeli, že to ľudia budú cítiť a budú za to vďační. A to vám tak vyrazilo dekel, že ste dva mesiace cez leto otravovali ľudí tým, že ste urazení a ofučaní, odídete z vlády, keď neodíde Igor Matovič. A teraz zase otravujete ľudí dva týždne pred Vianocami tým, že vy chcete odvolať vládu.
Čiže Edo Heger týmto stratil vašu podporu, že jednoducho sa nepostavil proti pomoci rodinám, že sa nepostavil proti rodinnému balíčku.
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:40 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:40

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani poslankyňa, mňa dosť zaujalo to, ako ste spomínala, že SME RODINA a Boris Kollár boli tí, ktorí chceli stopiť reformy, ktoré sa tu riešili, od nemocníc, súdnej mapy.
Ja si pamätám, keď sme sedeli na poslaneckom klube s predstaviteľmi ministerstva zdravotníctva a tam sme sa ich pýtali, že ako konkrétne bude riešená stratifikácia nemocníc a optimalizácia siete nemocníc, a tam nám tvrdošijne hovorili, že napríklad taká Hornooravská nemocnica určite nebude daná do nižšej kategórii nemocníc, že nebude ohrozená zdravotná starostlivosť. A teraz najnovšie, keď prišiel návrh po schválení, tak vidíme, že kam spadla Hornooravská nemocnica, a musíme opätovne bojovať za to, aby nebola preradená do nižšej kategórii.
To už nehovorím, pani poslankyňa, o súdnej mape, kde sme tiež sedeli aj s vašou kolegyňou poslankyňou Kolíkovou, exministerkou spravodlivosti. A dokonca som tu aj vystúpil pri predĺžení účinnosti súdnej mapy na 1. 6., kde som hovoril ix poznámok, že v prípade, ak by nebol, alebo faktov, že v prípade, ak by nebola predĺžená účinnosť tejto súdnej mapy, tak by to skončilo absolútnou katastrofou, čo vám potvrdia všetci od akademickej obce až po predstaviteľov justičných orgánov.
Takže ja na vašom mieste, keď tu hovoríte o tom, že SME RODINA blokovala nejak reformy, SME RODINA chcela modifikovať, tak aby boli konateľné vôbec, aby s tými nápadmi, ktoré ste tu vy prichádzali, aby boli vôbec nejak vykonateľné, takže teraz vidíme, že keď prechádza k predĺženiu účasti napríklad súdnej mapy, že sme mali pravdu.
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:40 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:40

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Viete, zmenu vzdelania v pravidlách dal pán minister Hirman do medzirezortného pripomienkovacieho konania. To zníženie kritérií kvality je zjavné a to, že vlastne nominanti, ktorí boli na ministerstve hospodárstva v orgánoch spoločností, si konajú a robia svoju prácu excelentne. Si pozrite na výsledkoch za tých dva a pol roka, výsledkov práce týchto spoločností. Je taká stránka istá, pán Kremský, asi to poznáte, kde si to môžte krásne nájsť, ako sa zmenili, zmenilo hospodárenie, keď do čela prišli odborníci, ktorých tam navrhol pán poslane... pán poslanec, vtedajší minister Sulík.
No čo sa týka tých reforiem, pán Svrček, tak to sa pýtajte na vláde, na koaličnej rade pána Lengvarského. Ja neviem vám odpovedať na Hornú Oravu, ale faktom je, že, že toľko sa ustupovalo SME RODINA, že z tých pôvodných návrhov, ktoré vzišli z rokovaní s odborníkmi z medzirezortných pripomienkovacích konaní, sa vytvorili naozaj až právne paškvily a tie nás teraz dobiehajú.
Tie vás teraz dobiehajú, čo sa týka aj súdnej mapy, pretože sám viete veľmi dobre, že to, čo v konečnom dôsledku bolo schválené, bolo naozaj kompromis na kompromis a nič iné tam nešlo v SME RODINA len ovládnuť mestský súd, najmä v Bratislave a dosad... tak aby ste si mohli dosádzať a ovplyvňovať dosádzanie sudcov na krajských úrovniach. Toto bol celá snaha zmeny reformy súdnictva. A to, že sa nerealizuje, sa to teraz vešia, že sú to nie, kvôli peniazom z Plánu obnovy a odolnosti. To sú všetko len vaše výhovorky, aby pán minister Karas vedel zapracovať všetky vaše požiadavky, to, čo sa vám nepodarilo .. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:40 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:40

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobré ráno prajem. Ďakujem veľmi pekne svojim predrečníkom, ktorí spomenuli viacero pochybení tejto vlády.
Som rád, že môžme odvolávať túto vládu, hoci opätovne chcem vyjadriť prekvapenie, že je to tretí deň, čo odvolávame, a opätovne tu nesedí ani jeden jediný minister, pritom vláda je podriadená tomuto parlamentu, ale, žiaľ, aj toto svedčí o tom, ako veľmi im záleží na tom, čo si parlament myslí, a teda hneď úplne na úvod prvý dôvod, prečo by táto vláda naozaj mala byť odvolaná.
Chcel by som sa tiež vyjadriť k rôznym chýrom, ktoré tu začali kolovať o tom, ako strana SaS odvolávanie nemyslela vážne, ako to bol iba taký pokus, ktorým sme chceli niečo otestovať. No áno, je to také zbožné želanie možno niektorých politikov, aby to tak bolo, žiaľ, nie. V tomto je naozaj strana SaS absolútne, absolútne jednotná, 20 našich poslancov z klubu dodalo podpisy pod návrh na odvolanie, a tak budú aj hlasovať. To, čo zaznievalo najmä v tých víkendových diskusiách, boli rôzne obavy pred návratom Fica, pred silným extrémistom, ale nie je práve to, čo dnes robí vláda, dláždením tejto cesty, aby sa tomu tak naozaj stalo?
Vezmite si dôveru, ktorú má táto vláda, jednotliví členovia. Igor Matovič, Igorovi Matovičovi nedôveruje 91 % obyvateľov Slovenska. Samotné OĽANO, ktoré kreovalo túto vládu, padlo z 25 %, ktoré dosiahlo vo voľbách, na posledné prieskumy, kde im dávajú šancu, alebo teda podporu 7 %, 7 % voličov. A áno, netreba zamlčiavať a povedala to už aj Janka Cigániková, že toto odvolávanie je najmä o Igorovi Matovičovi, človekovi, ktorý ako minister financií tejto vlády rozvrátil verejné financie, a od svojho návratu na ministerstvo boli preňho ľudia a podnikatelia iba rukojemníkmi voči... rukojemníkmi voči svojmu úhlavnému nepriateľovi.
A paradoxne týmto nepriateľom bola SaS a najčastejšie samotný Richard Sulík. Paradoxne nebol to ten opozičný SMER voči ktorému, voči ktorému pred voľbami tak veľmi bojoval, ktorý označoval za synonymum korupcie, a dokonca cestoval do Cannes. A tiež tým nepriateľom nie sú ani extrémisti v parlamente, s ktorými sa pri mnohých hlasovaniach táto demokratická koalícia tak často spája. Tým nepriateľom naozaj od začiatku bola SaS a Richard Sulík a všetky tie návrhy, ktoré sme snažili sa predniesť, nejaké systémové riešenia, ktoré mali byť aj adresné, tak na tieto bol jeden jediný recept a to boli helicopter money. Áno, doplatili sme na to v mnohých prípadoch a naozaj ten budžet, tá diera je obrovská. Vidíme to aj v návrhu rozpočtu, ktorý pokiaľ prejde, tak výsledkom na konci budúceho roku bude o 26 mld. zvýšená zadlženosť Slovenska v porovnaní s dlhom, ktorý tu nechal práve pred voľbami toľko kritizovaný Robert Fico. Vtedy to bolo 45 mld., takže naozaj toto je niečo, čo tu Slovensko ešte nemalo.
Áno, máme tu krízu, hneď niekoľko. Bol tu covid, je tu energetická kríza, je tu ekonomická kríza, ale naozaj systém, akým bojovala táto vláda s týmito krízami, je absolútne neudržateľný a iba zadlžuje ďalšie generácie, pričom tie riešenia tu boli. Riešenia, ktoré častokrát nemali vplyv práve na štátny rozpočet. Rovnako otázne je aj riešenie samotnej energetickej krízy. Kým sme boli v koalícii, pre všetkých, všetkých našich ministrov platilo jedno zásadné pravidlo, ktoré dokonca Igor Matovič definoval vo svojom desatore. Hovoril, poslanci ani ministri za SaS nebudú predkladať návrhy s dopadom na verejné financie bez toho, aby nenavrhli zdroje, ktoré zabezpečia ich finančné krytie. Toto platilo naozaj po celú dobu, a ako sa hovorí, čo nie je dovolené bohovi... čo je dovolené bohovi, to nie je dovolené volovi. A toto bolo to základné pravidlo, ktoré tu, žiaľ, platilo.
Pričom prvé návrhy práve na riešenie energetickej krízy, ktorá tu nie je tri mesiace alebo pol roka, ale naozaj začala už pred rokom a pol, tak prvé takéto návrhy a riešenia sme predložili už 1. 10. 2021. Bol to súbor opatrení, ktorý obsahoval aj návrhy, ako napr. zníženie DPH na energie, návrhy na schémy využitia štátnej pomoci. Následne sme prišli s čerpaním prostriedkov z Envirofondu či využitia elektriny vyrobenej v štátnych vodných elektrárňach. No na konci dňa sme sa vždy museli uskromniť iba s tým, čo mal rezort hospodárstva vo svojej gescii. Toto všetko boli skrátka obmedzenia, s ktorými sme museli pracovať, a na druhej strane sme mali ministra financií, ktorý naozaj štedro rozdával a následne všetky tie riešenia, ktoré sme mali, hodil zo stola do koša a začal opätovne iba rozdávať a rozhadzovať tzv. helicopter money.
Ale napriek tomu podarilo sa nám na ministerstve hospodárstva vybaviť aspoň tú elektrinu pre slovenské domácnosti, ktorým sa tak veľmi rada táto koalícia dnes baví... chváli. Svojím spôsobom aj sa na tom baví, pretože tak ako to Richard Sulík vyrokoval práve so Slovenskými elektrárňami a následne pretavil do memoranda, ktoré podpísal aj Igor Matovič. Áno, aj Igor Matovič je podpísaný pod toto memorandum. Následne bola kreovaná aj zmluva, kde už Igor Matovič, žiaľ, neparci... neparticipoval. Ale to, čo dnes robí je, že máme schválený návrh zákona, ktorý, žiaľ, toto memorandum vážnym spôsobom ohrozuje.
Takisto sme navrhovali riešenie, ktoré by zabezpečilo lacný plyn pre slovenské domácnosti. Uvažovalo sa tam s využitím zásobníka na Morave v tzv. Dolných Bojanoviciach. Tento sme vedeli využiť tým spôsobom, že by bol tento plyn použitý pre dodávateľov. Dodávatelia by mohli predať plyn, ktorý mali nakúpený za draho, a vďaka tomuto opatreniu by ceny stúpli na budúci rok v prípade plynu asi o 30 % namiesto reguláciou vypočítaných viac ako 200. Toto bez vplyvu na štátny rozpočet, bez jedného jediného centu, ktorý by musel byť na toto vynaložený. Tento návrh bol na vládu predložený ešte 17. augusta, vtedy, kedy boli naozaj tie ceny najvyššie, a vtedy, kedy takéto opatrenie malo aj relevantné opodstatnenie.
Bohužiaľ, vláda si nechala takéto opatrenie v šuflíku a dnes je už irelevantné a namiesto toho ideme dnes liať peniaze opäť zo štátneho rozpočtu. Hovoríme o miliardách, miliardách, ktoré budú použité na kompenzácie cien energií. Len v elektrine vďaka memorandu bola dosiahnutá alebo bude dosiahnutá úspora 3 mld. eur. Naozaj 3 mld. to je to, čo dosiahol Richard Sulík práve dohodou so Slovenskými elektrárňami – a ešte raz zopakujem –, pod ktorou sa podpísal aj Igor Matovič. Ale 16. 12. bude Valné zhromaždenie Slovenských elektrární, tak som naozaj veľmi zvedavý, ako sa na hlasovaní akcionárov prejaví práve, práve zákon, ktorý bol prijatý minulý týždeň v parlamente.
Veľa sa hovorí aj o tom, že keď padne táto vláda, tak ľudia a domácnosti na budúci rok neušetria na energiách, ale budú platiť plné ceny. No naozaj netreba sa toho nejakým spôsobom obávať. Tie opatrenia sú rozbehnuté, nie sú zastaviteľné. Akákoľvek vláda príde, ja si neviem predstaviť, že by niekto toto vedel stopnúť. Navyše aj keby neprešiel aj rozpočet, v rámci provizória bude k dispozícii stále 1,5 mld. eur, ktoré budú, ktoré sme schválili v tomto parlamente pred mesiacom a ktoré budú k dispozícii aj na budúci rok. Máme plné zásobníky. Zabezpečila to spoločnosť SPP a práve nominanti Richarda Sulíka, do ktorých sa tu už dnes niektorí poslanci obúvali, ale práve vďaka nim máme dostatok plynu na najbližšiu vykurovaciu sezónu.
Takisto máme schválený zákon o núdzovom stave. To znamená, ak by naozaj prišlo k narušeniu, tak vždy vieme zatiahnuť tú ručnú brzdu, aj keď opakujem, toto je akýsi atómový kryt, do ktorého sa vieme skryť v tom prípade, keď všade okolo bude naozaj zúriť uragán.
No a ten zákon, ktorý som spomínal, ktorý môže ohroziť napríklad memorandum so Slovenskými elektrárňami, pretože tam nie sú stanovené stropy, bol jednoducho šitý horúcou ihlou a bolo to vidno aj v rámci samotného rokovania o tomto zákone, kedy len na výbore bolo k nemu predložených šesť pozmeňovacích návrhov s celkom 27 bodmi. Od odbornej verejnosti boli vznesené ďalšie pripomienky. V rámci rozpravy v druhom čítaní som opätovne navrhol zákon stiahnuť na dopracovanie, tento neprešiel. No ale bol predložený aj pozmeňovací návrh, ktorý bol písaný na ministerstve hospodárstva a ktorý odstránil práve tie najkritickejšie miesta, takže áno, za tento zákon sme takisto zahlasovali.
Ale vláda si naozaj zobrala na seba veľmi ťažké bremeno a som veľmi zvedavý, ako sa s tým popasuje, práve s implementáciou týchto jednotlivých ustanovení tohto zákona. Ale ak by aj táto padla, tak opakujem, naozaj pre tie domácnosti sa nič nezmení, pretože či už to bude vláda v demisii, či už to bude vláda úradnícka alebo či už to bude vláda rekonštruovaná, tak určite žiadna z vlád si na tom, čo sme nechali na ministerstve hospodárstva, čo sám Karel Hirman ďalej v tom pokračuje, tak určite nikto si na to nedovolí siahnuť.
Ešte k tomuto zákonu. Čo bolo na ňom najzarážajúcejšie, bola skutočnosť, že ide vo svojej podstate o daňový zákon, zákon, ktorý má zdaniť nadvýnosy práve u výrobcov energií. No ale namiesto ministra financií tento zákon prezentoval a obhajoval práve minister hospodárstva Karel Hirman, ktorý, tak ako sme mali z neho pocit aj na samotnom výbore, nebol s týmto zákonom úplne stotožnený. Ak mu ho podsunul práve Igor Matovič. asi veľmi dobre vedel, prečo to robí, pretože okrem Slovenských elektrární je zákonom ohrozených aj viacero výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov a namiesto, nastalo aj odoberanie kompetencií nezávislému regulačnému úradu. Igor Matovič, ktorý je súčasťou tejto vlády, teda prináša aj takéto legislatívne atómovky. Neboli to iba atómovky, ktoré spôsobili to, že v štátnom rozpočte dnes máme obrovskú dieru. No a Igor Matovič je súčasne najslabším ohnivkom tejto vlády, ale, žiaľ, je tým aj kto ňou hýbe a kto ju ovláda. Asi ste si robil čiarky, keď Igor, Igorove meno padalo v rozprave, keď prednášal svoj návrh Richard Sulík, ale zatiaľ sa k tomuto návrhu ani k odvolávaniu ani len nevyjadril. A dnes sa k tomu asi nevyjadrí ani žiaden iný minister.
Igora Matoviča vo svojej funkcii dnes, žiaľ, drží práve premiér Edo Heger. Edo Heger, ktorý je mojím osobným priateľom, a takisto som mu povedal, že ak táto vláda padne a tak ako celá strana SaS za to jednotne zahlasujeme, tak nechcem, aby to bral osobne, pretože Edo Heger je podľa mňa dobrým premiérom. Má to ale jedno ale a to je to, že je dobrým premiérom do dobrého počasia, ktoré, bohužiaľ, dnes tu nemáme. Máme tu viacero kríz, ktoré naozaj útočia na Slovensko a ohrozujú ako našu ekonomiku, tak aj kúpyschopnosť nášho obyvateľstva. A na to, aby mohol byť dobrým premiérom, by si musel poradiť aj s Igorom Matovičom, ktorého, žiaľ, necháva vo svojej funkcii, nič s tým nerobí. A teda keď je kríza a nevie si s tým poradiť a upratať doma, ako chce potom upratovať v celej krajine?
Zlyhalo finančné riadenie tohto štátu. Vláda sa úplne vykašľala na boj s korupciou, zlyháva morálka jednotlivých členov vlády. A kde niet argumentov, nastupuje čistá arogancia a vulgarizmy.
Už to spomínala Anka Zemanová a ja si to dovolím ešte raz zdôrazniť. Štátne podniky sa, žiaľ, majú stať akýmisi trafikami, a preto sa dokonca narýchlo menia podmienky na vzdelanie nominantov. Po novom má stačiť na riadenie miliardových monopolov, kde má štát účasť alebo dokonca je jediným vlastníkom, kde sú tisícky zamestnancov, stredná škola. Žiaľ, toto je realita, toto je návrh ministerstva hospodárstva. Vzniesli sme voči takémuto návrhu aj hromadnú pripomienku, pod ktorú sa podpísalo 575 ľudí. Ja tu nejdem spochybňovať, že by človek so stredoškolským vzdelaním nemal kapacitu na to, aby uriadil takýto podnik, ale minimálne to vzdelanie už je nejakým základným predpokladom na to a takým tým prvým sitom, že naozaj to nebudú iba akési trafiky a rozdávanie pozícií pre nejakých svojich kamarátov.
A keď ide niekto kritizovať nominantov SaS v jednotlivých podnikoch alebo pozíciách, tak naozaj nech si pozrie tie výsledky. Dovolím si ešte raz zvýrazniť práve ten štátny podnik SPP, ktorý naozaj dokázal fungovať v stámiliónových ziskoch a otočil to zo stámiliónových strát, a boli to práve nominanti ako Richard Prokypčák alebo Miro Mital, ktorí naozaj urobili skvelú robotu. Naplnili tie zásobníky, zabezpečili alternatívy, dokázali v priebehu štyroch mesiacov nahradiť 70 % ruského plynu alternatívnymi dodávkami.
Takto by som vedel pokračovať, ale dnes to nie je o nominantoch, dnes je to naozaj o vláde, ktorá, žiaľ, stratila, stratila moju dôveru, a v tomto zložení, za týchto okolností, najmä s akýmsi tieňovým premiérom Igorom Matovičom a Borisom Kollárom, ktorý, žiaľ, takisto významným spôsobom ťahá nitky, tak, žiaľ, tá podpora z mojej strany takejto vláde nepatrí a budem hlasovať za jej odvolanie.
Ďakujem.
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:40 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, Karol, ďakujem ti veľmi pekne. Ja len k tomu komentáru, že nikto tu nesedí z vládnych politikov, nesedel ani predtým.
No to je tak, že načo by to to robili, veď oni akože nechcú ani imitovať nejakú kultúru, niečo, že by ich to nejako zaujímalo, že by si potrebovali obhajovať. Oni už totiž sú dohodnutí. A takto to presne vyzerá, keď už teda je kľud, už iba pár takých tých klasických štekačov povie svoje, čo treba, a vlastne je vybavené. Nakoniec dosť tomu pomohol aj Miro Kollár, ktorý teda preto, že Dzurindovi sa teraz nehodia žiadne zmeny, tak verejne povedal, že túto vládu podrží. Určite podľa vyjadrení pani Vorobelovej to vyzerá, že takisto ich podrží, no tak čo by sa tu oni obťažovali nejakým vysvetľovaním a zaoberali sa tým. Načo?
Toto je úplne typická, typická úroveň kultúry tejto vlády, môžeme to tu vidieť v priamom prenose.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:10 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. By som zareagoval na jednu vec, pán poslanec Galek, keď ste sa odvolávali a vyčítali, že niektorí miníš... že tu nesedí niektorí ministri alebo zástupcovia vlády, alebo premiér.
Áno, vadí vám to, mne to vadí takisto, len zasa je to také, dvojaký meter máte vy v SaS-ke, keď sa odvolávali niektorí ministri a vyčítali sme, že tu nesedí Mikulec alebo Kolíková, tak vaši kolegovia to ospravedlňovali, že tu sedieť nemusia, a ja si myslím, že to je presne ten istý prípad. Aký rozdiel je medzi Kolíkovou a súčasnými členmi vlády? Žiadny. Ona bola vtedy ministerka, takisto tu mala sedieť a kolegovia, vaši kolegovia, čo sedia vedľa vás, povedali, že tu sedieť nemusia, že nič im to neprikazuje.
Mne to vadilo vtedy a mne to vadí aj teraz. Na rozdiel od vás, keď vám to vadí len teraz. Vašim kolegom to predtým nevadilo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:10 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Galek, pýtaš sa, prečo tu nesedia ministri. No toto je presne o tom, že keď tu nesedela pani Kolíková alebo Richard Sulík, tak to bolo úplne v pohode, teraz vám to vadí, proste to je to vaše pokrytectvo, kým ste boli vo vláde, tak vláda bola super, všetko bolo O. K., keď už nie ste vo vláde, vláda je zlá, všetko je zlé, očierňujete.
A ja si myslím, že to dláždenie cesty pre Roberta Fica, ktoré tu spomínaš, je presne to, čo robíte. To je to neustále spochybňovanie vlády, neustále očierňovanie, prekrúcanie, presne to, čo tu robí od začiatku REPUBLIKA, Kotlebovci, SMER, HLAS, k tomu ste sa teraz pridali vy, pretože už nie ste vo vláde, tak už je to zlá vláda, už je všetko zlé, čo robí, a pridávate k tomu šírenie hoaxov ako tuto pani kolegyňa Cigániková pred chvíľou alebo domnienok ako ty. Mali sme pocit na výbore... Aha, takže vy ste mali pocit, takže to tak je, tak už to v rozprave v Národnej rade vyhlásiš za fakt.
No celé, celé toto je také úbohé varenie z vody, ktoré tu predvádzate, proste rozprávate o tom, jak si mal Edo Heger upratať Igora Matoviča, no vy by ste si mali upratať Richarda Sulíka. Človek, ktorý svoju dcéru napíše na zoznam pracovníkov ministerstva len preto, aby mohla ísť do Dubaja zadarmo, tak to je niečo, za čo by politik v slušnej krajine odišiel úplne z politiky na veky. To proste toto normálny človek urobiť nemôže. A to, že svojou urazenosťou a pomstychtivosťou vedie celú SaS-ku do záhuby, to je niečo, prečo by ste si ho mali upratať, ale to vy, žiaľ, nedokážete, pretože v SaS-ke diskusia neexistuje. Tam viete na seba iba kričať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:10 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, spomínal ste, ako je táto vláda aj pán Matovič extrémne nepopulárny. No však, samozrejme, že keď máte krízy a prechádzame od zdravotnej cez ekonomickú, cez hospodársku krízu, tak, pochopiteľne, že prijímate opatrenia, kedy vláda nemôže byť populárna, pretože tie opatrenia sú veľmi tvrdé, a musíme sa cez to prejsť.
Ale na druhej strane neviem, čo tu stále hovoríme o pánovi Matovičovi, však jeho vláda bola povalená, minulý rok bol vymenený, prišla Hegerova vláda, došlo k rekonštrukcii vlády, takže Matovič išiel dolu. Ja si osobne myslím, že keby Matovič išiel dole aj z postu ministerstva financií... alebo z ministra financií, tak ani to vám nebude stačiť, pretože stále budete hovoriť, ale ten Matovič je niekde v úzadí, ťahá nitkami, ovláda toho Hegera, aj keď nie je minister financií. Čiže to je len to, aby sme niečo mali, nejaký argument na to, aby sme mohli povaliť aj Hegerovu vládu.
Ako ja, samozrejme, chápem, že dochádza k zadlžovaniu, však vy keď musíte adresovať pomoc ľuďom, tak logicky z veci vyplýva, že musíte zadlžovať, pretože inak by ste tú pomoc neadresovali. Však to je inak schizofrenicky pohľad. A úplne som so zdesením počúval, keď ste rozprával, že ale však bude stačiť aj provizórium, však máme schválených 1,5 mld. eur. No dobre, ale potom čo sa budú pýtať lekári, keď im nedôjde k navýšeniu platov, čo sa budú pýtať zamestnanci verejnej správy, čo sa budú pýtať zamestnanci v domovoch sociálnych služieb, čo sa budú pýtať zamestnanci škôl? To aj im bude v pohode prečkávať v tomto provizóriu? Ja si osobne myslím, že nie.
A úplne prekvapene som počúval, keď ste rozprávali, že v koalícii ste museli ustupovať. No však koalícia je o tom, že ide o manželstvo z rozumu, nie z lásky. Na to musíte ustupovať a jedna strana aj druhá strana, aby ste sa našli niekde v konsenze.
A čo sa týka Borisa Kollára, že Kollár ťahá nitkami niekde v koalícii. Však je predseda Národnej rady, však, samozrejme, že v rámci koalície musíte vychádzať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:10 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, členovia vlády by mali mať toľko charakteru a toľko osobnej statočnosti, že pri každom jednom svojom odvolávaní by mali byť prítomní v pléne Národnej rady Slovenskej republiky. Nebudem sa zastávať ani premiéra, ani ministrov za jednotlivé politické strany alebo subjekty, ale keď bola odvolávaná vaša pani ministerka, alebo váš pán minister, tak tiež si nedali toľko osobnej statočnosti, aby boli prítomní tuná v sieni zákonodarnosti, čiže to, že SaS-ka a OĽANO si momentálne budú vyčítať, že nie je prítomný premiér a všetci členovia vlády počas (rečník si odkašlal), pardon, ich odvolávania, to mi prídu už iba také žabomyšie vojny alebo také, už naozaj taký posledný rozvrat nejakých vzťahov, ktoré ste v rámci zvláštnej koalície mali.
Súhlasím však s časťou vašej rozpravy, kde ste spomínali, že štátne podniky sa teraz naozaj premenili na také kapadapi s tovarom a predajom čohokoľvek a kdekoľvek. Súhlasím, že štátny podnik, ktorý má pod sebou desiatky, stovky a tisíce zamestnancov, by mal riadiť manažér, skúsený manažér s adekvátnym vzdelaním. Nebudem zatracovať ani ľudí, ktorí majú stredoškolské vzdelanie alebo sa im nepodarilo dokončiť vysokoškolské vzdelanie, ale majú skúsenosti v danom odbore, v danom segmente, ale nikdy to nemôže stačiť na to, aby pochopili problematiku viac do hĺbky, viac odborne alebo viac nejako obšírne.
Čiže určite príslušné vzdelanie, príslušné odborné vzdelanie je patričné a je dôležité v danom štátnom podniku a to, že OĽaNO si presadilo tento svoj zákon, kde naozaj stačí odborné vzdelanie alebo úplné maturitné vzdelanie, nariadenie nejakého štátneho podniku nepovažujem za správne a tie ich nominácie na určité štátne podniky toho boli aj jasným dôkazom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:10 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, Karol, máš úplnú pravdu, že to je otrasné, akú personálnu vyprázdnenosť ukazuje táto koalícia, či už strana SME RODINA, alebo strana OĽANO. To, že teda chcú zrušiť podmienku vysokoškolského vzdelania na, na manažérske funkcie, je naozaj fascinujúce, to už naozaj niekto, kto robil nejakú referentskú pozíciu pár mesiacov, rokov alebo neviem, alebo v podstate, že kopal kanále, tak sa môže stať zrazu po tomto generálnym riaditeľom nejakej, nejakej štátne firmy.
Teraz pred pár dňami sa stala staronovou riaditeľkou Slovenskej obchodnej inšpekcie pani Machútová, čo tam bola od 96. a aj je v podstate verejným tajomstvom, že počas jej pôsobenia sa niektoré konkrétne firmy napojené na politikov z konkrétnej strany, sa nekontrolovali, sa im neudeľovali pokuty. A toto je protikorupčné hnutie, ktoré takéto niečo dovolí.
No aspoň že ten Peter Kremský sa nestal tým ministrom hospodárstva, čo on tak strašne, strašne chcel, však si určite pamätáš, ako vás kopal do členkov a do Riša Sulíka bil a bil, aspoň tam si uvedomili, že ten človek na to skutočne nemá, takže ho, takže ho tam nedali, tak aspoňže takéto malé víťazstvo odbornosti sme zažili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:10 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video