7. schôdza

12.5.2020 - 20.5.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

15.5.2020 o 13:40 hod.

Mgr.

Eva Hudecová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 12:14

Zuzana Stavrovská

Vystúpenie 13:40

Eva Hudecová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážená pani komisárka, dovoľte mi, aby som z poverenia gestorského Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny predložila spoločnú správu o prerokovaní predmetného materiálu vo výboroch. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 43 z 3. apríla 2020 správu o činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím, tlač 22, prerokovali nasledovné výbory, a to výbor pre sociálne veci, výbor pre zdravotníctvo a výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Všetky výbory svojimi uzneseniami zhodne odporúčali Národnej rade zobrať predmetnú správu na vedomie. Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny ako gestorský výbor na svojej 5. schôdzi uznesením č. 19 schválil spoločnú správu výborov a poveril mňa ako spoločnú spravodajkyňu vystúpiť na schôdzi Národnej rady. Návrh na uznesenie Národnej rady je v prílohe spoločnej správy, tlač 22a.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

15.5.2020 o 13:40 hod.

Mgr.

Eva Hudecová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 13:42

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, vážená pani komisárka, v prvom rade vám chcem poďakovať za to, že ste predložili naozaj obsiahlu správu, konkrétnu správu a ďakujem vám aj za jej predstavenie. Detailné predstavenie, lebo to je to, čo tu potrebujeme počuť. A je mi ľúto, že je nás tak málo, ktorí to počúvame. A samozrejme vám ďakujem za všetku vašu prácu, ktorú odvádzate s vaším tímom, kedy denno-denne pomáhate ľuďom so zdravotným postihnutím, ich rodinám. Naozaj, skláňam sa pred vašou prácou.
Správu alebo správa, ktorú pani komisárka predložila, a ktorú dnes máme tu dnes pred sebou, je vlastne správou o našej spoločnosti. Ak totiž platí, že vyspelosť spoločnosti sa posudzuje podľa toho, ako sa dokáže postarať o tých najzraniteľnejších, najbezbrannejších, najohrozenejších, tak naša spoločnosť zlyháva. A dlhodobo.
Táto správa totiž nehovorí len o stave za uplynulý rok, ale vracia sa v niektorých prípadoch aj do tých predošlých rokov, či už je to v oblasti zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, sociálnych služieb, práva na dôstojný život. Je zrejmé, že je tu skupina ľudí a nie je zanedbateľná, pretože podľa štatistík alebo aj odhadov celosvetových, európskych, aj tých našich, sa odhaduje, že až 10 % populácie trpí istým druhom zdravotného postihnutia. A je teda jasné, že táto veľká skupina ľudí nielenže ťahá za kratší koniec, ako sa zvykne hovoriť, ale veľakrát čelí chudobe, musí sa súdiť so štátom, aby sa domohla svojich práv.
Mnohé z príbehov, cez ktoré pani komisárka ilustruje porušovanie týchto práv, sú ako cez kopirák. Aj s prípadmi, ktoré som riešila ja v minulosti, ale keďže som bola opozičnou poslankyňou, resp. som bola v Európskom parlamente, tak som nemala až taký dosah na legislatívu, a teda nie vždy sa podarilo pomôcť, či už je to zubné ošetrenie v celkovej narkóze, alebo prípad mladého muža, ktorý je napojený na dýchací prístroj a jeho mama v čase svojej vlastnej hospitalizácie nevedela, kam tohto syna umiestniť, keďže žiadne zariadenie nebolo ochotné a spôsobilé sa oňho dobre postarať.
Ako správne pani komisárka poznamenala, máme tu také dve roviny, dva problémy. Jednak je to legislatívna nedostatočnosť, čiže práva ľudí so zdravotným postihnutím, ktoré vyplývajú aj z dohovoru osôb so zdravotným postihnutím, nie sú v našej legislatíve. A potom je tu tá druhá rovina, a to je tá ľudská, kedy ľudia odkázaní na pomoc štátu prichádzajú na úrady a buď zámerne alebo z nedbanlivosti, z nevedomosti sú zle jak nasmerovaní vlastne, alebo im vôbec nepovedia, na aký druh pomoci majú od štátu nárok.
Čiže tak ako aj v minulosti pani komisárka navrhovala, a je to opäť aj v tejto správe, treba zmeniť rôzne zákony, viaceré zákony. A ja som veľmi rada, že v našom programovom vyhlásení vlády sa k takýmto zmenám zaväzujeme, či už je to v oblasti posudkovej činnosti, v dlhodobej, v dlhodobej zdravotnej starostlivosti, zabezpečenie podpory na školách či v reforme psychiatrie na Slovensku.
Takže ešte raz, dovoľte mi poďakovať za vašu prácu, aj prácu vášho tímu, a ako sama upozorňujete v tej správe, tak ak by ste mali väčší tím a viac finančných prostriedkov, dokázali by ste pomôcť viacerým ľuďom a ja by, ja vám doprajem, aj by som bola veľmi rada, kebyže je viac finančných prostriedkov pre vašu prácu. Zároveň niekde v kútiku srdca dúfam, že tých prípadov bude čoraz menej a menej, až sa dokážeme ako štát o týchto ľudí postarať, že nebudú mať potrebu sa obracať na nejaké inštitúcie, či už o radu, pomoc, nebudú sa musieť súdiť so štátom.
A na záver zopakujem už iba jednu poznámku, čo som povedala aj na úvod, že mi je nesmierne ľúto, že aj v minulosti, ale aj dnes je málo poslancov, ktorí sa zaujímajú o túto tému. Je málo poslancov, ktorí sú ochotní si vypočuť, prečítať túto správu, aby vôbec vedeli, s čím všetkým sa ľudia so zdravotným postihnutím a ich rodinní príslušníci musia stretávať.
Ako som už povedala, aj tu na pôde parlamentu nikto z nás nevie, kedy on sám alebo jeho blízky bude potrebovať takúto pomoc. A ja vám, nám všetkým prajem, aby sme sa nikdy nedostali do takejto správy.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

15.5.2020 o 13:42 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:47

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážená pani (reakcia z pléna), vážená pani komisárka, pani doktorka Zuzana Stavrovská, rovnako ako Janka Žitňanská aj ja vám ďakujem za obšírnu správu vášho úradu, ktorú ste nám pred chvíľkou predložili. Zúčastnila som sa s vami na sérii celoslovenských konferencií, ktoré boli venované problematike fyzického, psychického a ekonomického zneužívania a týrania ľudí staršieho veku. Chcela by som vyzdvihnúť aktivity vášho úradu zamerané na zmapovanie stúpajúcich trendov domáceho násilia a zároveň vašich skúseností pri riešení prípadov obetí násilia na zdravotne postihnutých. Vo vašom úrade je iba jedenásť ľudí. Chcela by som vyzdvihnúť monitoring vášho úradu v zariadeniach sociálnych služieb, ktorý je zameraný na prideľovanie opatrovníkom súdu, porušovanie ľudských práv, nedodržiavanie ochrany imunity, zneužívanie postavenia opatrovníka so záujmom o vlastný finančný prospech a mnohé, mnohé ďalšie aktivity. Veľmi oceňujem spoluprácu vášho úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím s fórumom pre pomoc starším, národnou sieťou pod vedením pani prezidentky Ľubici Gálisovej. Spolupráca poukazuje na konkrétne prípady, s ktorými sa seniori obracajú na fórum pre pomoc starších.
Pani komisárka, ďakujem vám za spoluprácu, aj za vašu osobnú zaangažovanosť pomoci ľuďom. Verím, že sa nám podarí v tomto volebnom období prijať aj stavebný zákon, do ktorého zakotvíme bezbariérovosť stavieb, a že už žiadna nová stavba, ktorá nebude riešiť bezbariérovosť, nebude povolená ani skolaudovaná.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2020 o 13:47 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:49

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za upozornenie, pán podpredseda. Ja by som sa chcel pripojiť k poďakovaniu pani poslankyne Žitňanskej, ktoré adresovala pani komisárke Stavrovskej. Tiež a tak urobili sme to aj na výbore, sa chcem poďakovať za tú robotu, aj za tú správu a teda verím, že dôjde k zmene prístupu parlamentu a ďalších orgánov a teda k zlepšeniu, k zlepšeniu situácie. Hovorila si o tom, že, žiaľ, je tu málo poslancov. No už, už sme zažili aj teda oveľa prázdnejšiu sálu pri, pri správe pani komisárky, aj pri, pri iných správach, ktoré, ktoré tu počúvame a ktoré súvisia s ľudskými právami alebo právnych špecifických skupín. A predpokladám, že aj tá diskusia bude, povedal by som, stručnejšia, ako bola pri správe pani Patakyovej a pri správe pani Tomanovej, ale teda dúfam, že bude oveľa menej vzrušená, dramatická a konfliktná a že pani komisárka dostane jednoznačnú podporu aj pri schvaľovaní tej správy.
A poslednú vec, o ktorej hovorila tiež teda pani poslankyňa Žitňanská, na ktorú reagujem, je, že čo spraviť s tými legislatívnymi podnetmi? Časť je v programovom vyhlásení, časť sú samozrejme veci, ktoré musí vyvinúť iniciatívu vláda, lebo nie sú, nie je v kapacitách poslancov alebo nejakej skupiny poslancov ich riešiť, ale ja som hovoril o tom aj na pôde výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, keď sme mali tento bod na programe, že by bolo dobré, keby náš výbor, ale aj výbor pre sociálne záležitosti, prípadne aj výbor pre vzdelávanie, výbor pre zdravotníctvo, poslanci, ktorí majú záujem, sa dali dohromady a prebrali tie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2020 o 13:49 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:52

Mária Šofranko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som chcela zareagovať na slová pani Žitňanskej, že nikdy nevieme, kedy budeme takúto pomoc potrebovať. Je to veľká pravda. A ja prajem všetkým zdravotne postihnutým, ktorých je na Slovensku asi pol milióna, aby sme ich v našej spoločnosti začali vnímať a vidieť, pretože sa do nášho zorného uhla pohľadu nemajú možnosť inak dostať. Naše fyzické verejné prostredie je nadizajnované pre ľudí bez zdravotného obmedzenia a toto je aj dôvod chýbajúceho kontaktu, z ktorého často pramenia nesprávne očakávania a hlavne neporozumenie toho, že ľudia so zdravotným obmedzením môžu rozvinúť svoj ľudský potenciál a ním prispieť pre dobro nás všetkých. Ďakujem pani Žitňanskej aj pani komisárke za perfektne vypracovanú správu. Veľká vďaka za vašu prácu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2020 o 13:52 hod.

PaedDr.

Mária Šofranko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:52

Dominik Drdul
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pani Žitňanská, ja som chcel pôvodne ísť až do rozpravy, ale teraz vám aspoň tak pekne poďakujem za príspevok, tak ako vždy veľmi kultivovaný a dobrý. Súhlasím s každým jedným slovom a dúfam, že do budúcna sa budeme my dvaja spoločne podieľať na tom, aby sa táto situácia posunula k lepšiemu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2020 o 13:52 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:53

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja tiež strašne pekne ďakujem za ten tvoj príspevok, rovnako ako ďakujem pani Stavrovskej. Bol absolútne obsažný. Ja pani Stavrovskú poznám z terénu, nie z lavice, a riešili sme spolu veľa vecí, kedy nám pomohla v situácii, v ktorej nám nepomohla práve pani Tomanová. To znamená, že ja jej chcem za toto poďakovať. Pevne verím, že sa veci, ktoré stále nie sú riešené a nevyriešené, dostanú do vášho výboru a že s tým pohnete a pohnete konečne svetom, aby tí ľudia, ktorí to potrebujú, aby skutočne žili dôstojne tak, ako potrebujú. Ďakujem ešte raz obom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2020 o 13:53 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:54

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja sa chcem, Janka Žitňanská, poďakovať za tvoj príspevok a veľmi sa teším, že sme spolu v sociálnom výbore a teším sa, že naozaj sa tu aj stretlo mnoho ľudí, ktorým problematika zdravotne ťažko postihnutých ľudí leží na srdci a že spoločným úsilím dokážeme týmto ľuďom pomôcť, či už v oblastiach zmieňovaného poradenstva odľahčovacích služieb, ale aj v mnohých ďalších oblastiach, kde tento systém naozaj neponúka dostatočnú pomoc a častokrát je to riešené práve rôznymi ad hoc iniciatívami a neziskovými organizáciami a dobrovoľnými zbierkami. Som presvedčená, ako si spomenula, som rada, že sme to dostali do programového vyhlásenia vlády, že naozaj tomu chceme venovať veľkú pozornosť a chcem vyjadriť naozaj teda podporu a chcem poďakovať za tento príspevok aj za vašu prácu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2020 o 13:54 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 13:55

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pani poslankyňa Vaňová.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

15.5.2020 o 13:55 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video