7. schôdza

12.5.2020 - 20.5.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.5.2020 o 14:19 hod.

Mgr.

Peter Liba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 14:14

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem. Dámy a páni, ctení kolegovia, predkladáme návrh riešenia problému cestovných kancelárií. Ako veľmi dobre viete, koronakríza zasiahla prakticky celú ekonomiku, niektoré oblasti viac, niektoré menej a cestovné kancelárie zasiahla obzvlášť silno preto, lebo ľudia sa, samozrejme, že nechcú nakaziť.
Voľnému šíreniu vírusu bránia v podstate hranice. To je to, čo zlikvidovalo na nejakú dočasnú dobu celý schengenský systém. To sú tie hranice, ktoré sa vyskytujú prakticky v celom našom živote od najmenšej bunky v tele až po hranice krajín. Dennodenne narážame na nejaké hranice, ktoré práve bránia tomu, aby sa rôzne veci všade šírili. Inak by vlastne nevedel ani existovať náš život. No a nakoniec sú to tie hranice medzi krajinami, ktoré bránia úplne voľnému šíreniu koronavírusu.
Vďaka opatreniam, ktoré prijala slovenská vláda, je Slovensko jedna z tých buniek alebo z tých oblastí, kde ten koronavírus napáchal z medicínskeho pohľadu prakticky najmenšie škody. Zároveň však ono preto, lebo ide to ruka v ruke, vznikajú škody na našej ekonomike. Ako aj dobre viete, to bol aj dôvod drobných a miestami milých nezhôd s premiérom. Samozrejme, máme obidvaja ten istý cieľ, ale v tých opatreniach, ktoré majú pomôcť ekonomike, sme sa nezhodli vždy vo všetkom.
O to som, o to viac som rád, že zhodli sme sa pri pomoci pre cestovné kancelárie. Nebolo ti len, neboli to len rokovania s premiérom, ale aj na koaličnej rade, na pracovných skupinách, dokonca došlo k jednému širšiemu stretnutiu na úrovni expertov, kde bol prítomný aj minister dopravy, aj ďalší významní ekonómovia našej krajiny. Hľadali sme riešenia. Takisto som v kontakte pravidelnom s mojím českým kolegom, s pánom Havlíčkom, českým ministrom obchodu a priemyslu. Našli sme alebo rozhodli sme sa prijať to riešenie, ktoré vám dnes predkladám. To znamená cestovné kancelárie nebudú nútené vracať zálohy teraz, keď zrušia zájazd, a musia tak spraviť až približne o 15 mesiacov v septembri. Takýto je náš plán. To, že klienti budú musieť strpieť to, že keď nebudú chcieť cestovať, že nedostanú ihneď tú zálohu, má aj svoje výhody preto, lebo sa aj môžu rozhodnúť necestovať, kde ich inokedy, inak by ich tam čakali veľké poplatky, storno poplatky.
Samozrejme, nie je to ideálne riešenie, tak sa ani nechcem tváriť. Je to najmenej zlé riešenie z tých, ktoré boli na stole. To, čo môžem povedať, je, že poctivo sme sa snažili nájsť také, aby, aby to bol taký, že férový deal, aby to všetkých bolelo, preto, lebo kríza je bolestivá, aby to všetkých bolelo približne rovnako a zároveň aby sme spoločne - a v tomto prípade cestovné kancelárie a ich klienti - touto ekonomickou krízou prešli. Preto vás chcem poprosiť podporiť tento návrh.
Chcem na tomto mieste, preto, lebo som v parlamente pomerne zriedkavo, ale môjmu predchodcovi som to už vravel, pánovi Žigovi, chcem oceniť to, že opozícia, opozícia na takú dobrú malú chvíľu zabudla, že jej hlavnou úlohou je kritizovať a že naozaj tie najťažšie protikrízové opatrenia podporili. Mňa to vždy veľmi potešilo, keď som videl výsledky hlasovania, 141 zo 142 alebo koľko prítomných. Dúfam, že aj tento návrh bude k tomu patriť a že teda chápeme všetci spoločne, že proti tejto kríze musíme spoločne bojovať. Nijak tým nechcem upierať opozícii právo na kritizovanie aj to už dosť často preukázala. Pán Kuffa mi niečo hovoril, ale keďže som práve rozprával, som to nerozumel, ale asi to nebolo tak dôležité, lebo by teraz neutekal. Ďakujem vám teda veľmi pekne za prípadnú podporu. Ďakujem už vopred. Samozrejme, ak budú akékoľvek otázky rád ich zodpoviem.
Stačí takto predviesť? (Rečník sa obrátil k predsedajúcemu.) Stačí a teraz si sadnem tam, Boris, hej? Je toto pre mňa prvýkrát v živote, že si sem sadám, tak preto sa pýtam.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

20.5.2020 o 14:14 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:19

Peter Liba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 104 z 20. mája 2020 pridelil Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 170/2018 Z. z. o zájazdoch, spojených službách cestovného ruchu, niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 119/2019 Z. z. (tlač 111).
Výbor pre hospodárske záležitosti prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 12. schôdzi dňa 20. mája 2020. Uznesením č. 22 odporučil Národnej rade Slovenskej republiky tento návrh schváliť s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie sa uskutočnia na 7. schôdzi Národnej rady.
Vážený pán predseda, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.5.2020 o 14:19 hod.

Mgr.

Peter Liba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:21

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ja nebudem dlho zdržiavať, lebo tak sme sa dohodli na grémiu, že mali by sme rýchlo to prerokovať, tento návrh zákona, aby sme dnes sedeli do prejednania veci a potom odhlasovali ho. Urobili sme to z toho dôvodu, aby sme zachytili určité lehoty, ktoré vám pán minister povie, o aké sa jedná, aby občania neboli ešte viac postihnutí. Podľa zmlúv by mali ďalej platiť. To znamená, že preto sme to urobili takto narýchlo.
Ja vás chcem veľmi pekne poprosiť a my si uvedomujeme, že tento návrh zákona nie je dobrý. Je najhorší z toho zlého, čo bolo na stole, ako povedal... (reakcia z pléna), tak, pardon, je najlep..., ospravedlňujem sa. (Smiech v sále a potlesk.) Ospravedlňujem sa. Ospravedlňujem sa, je najlepší z toho zlého, lebo boli len zlé riešenia, preto, lebo môžu nás napadnúť. Samozrejme, určite nás niekto na to, za to napadne. Ochrana spotrebiteľov by mal byť, mala byť tá najvyššia priorita nás všetkých. Lenže keď to spustíme, len tú zásadnú ochranu spotrebiteľov, tak sa nám stane to, že, že tie cestovky skrachujú. Spotrebitelia si budú pýtať peniaze, na ktoré majú nárok, ale nedostanú nič, lebo tie, tie cestovné kancelárie tie poplatky, tie všetky zálohy odoslali do tých destinácií, do tých krajín, v ktorých sa mala realizovať tá dovolenka. Jednak tie krajiny sú dnes uzavreté, nemôžu tam vycestovať, podľa zmluvy mali teraz platiť ďalšie doplatky a tomuto sa pán minister chcel vyhnúť, tak preto pripravil veľmi rýchlo tento návrh.
Je treba ako určite vám povedať, že, lebo určite bude kopec otázok. Áno, tunák nejakým spôsobom musíme vyvážiť to, aby sme podržali tie cestovné kancelárie, aby prežili, aby mohli realizovať potom v nejakém, v nejakom období, o rok tie dovolenky pre tých klientov, aby neboli, aby neprišli o tie peniaze. Je pravdou, že tunák v tom návrhu sa rieši, že niektoré skupiny obyvateľstva, to už pán minister vysvetlí, tie budú priamo hneď finančne riešené. Všetky otázky môžete potom smerovať na pána ministra. Skutočne sme sa snažili nájsť to najoptimálnejšie riešenie.
Ale čestne, veľmi čestne to pán minister hneď na začiatku povedal, že to nie je ideálne riešenie. Pridáme sa možno k trinástym krajinám... Trinásti už sú? (Reakcia z pléna.) My sme trinásta krajina, ktorí, ktorá, Európskej únie, ktorá tento, takýto návrh zákona prijme, a tých zvyšných dvanásť už je napadnutých z Európskej únie za to, že sme poškodili práva spotrebiteľov. Len my sa musíme rozhodnúť, čo spravíme. Lebo, keď to necháme tak, tak nepoškodíme práva, ale tí ľudia zostanú bez peňazí a bez dovolenky. Cestovné kancelárie skrachujú a dôjde veľmi veľa ľudí o, o prácu. Takže my naozaj tuná musíme veľmi citlivo zvažovať aj tento aspekt, tej záchrany. Ľudí, ich peňazí a cestovných kancelárií a zároveň aj zamestnanosti ako takej.
Takže vás veľmi pekne chcem poprosiť o podporu tohto návrhu zákona a všetky otázky, prosím, o detaily, keď budete chcieť viacej, tak pán minister vám na to odpovie.
Ďakujem pekne a poprosím vás o podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.5.2020 o 14:21 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:25

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán predseda, my vítame návrh tohto zákona a podporíme ho, ale chcel by som upozorniť na jednu vec, že veľa pracovných miest, a tým pádom aj vás o pomoc, aj pána ministra, keď tu je, je ohrozených, aj čo sa týka fitnescentier a autodopravcov. Tak skúsme už aj toto zahrnúť, lebo si myslím, že tie veci, ktoré sú nastavené napríklad pri tých fitnescentrách, že sme odstavili od dneska vyhlásením aj kluby športové profesionálne, že nemôžu trénovať s trénerom, je nešťastné riešenie, nechcem hovoriť, že hlúpe, aj keď si to myslím, ale nie šťastné, a aj vzhľadom na to, že všetky okolité krajiny už dávno majú tieto zariadenia otvorené pre širokú verejnosť. A my chceme aspoň, keby ste to povolili pre športovcov vrcholových. A nevidím dôvod, prečo by to nemalo byť aj pre verejnosť.
Tak, samozrejme, podporíme ten zákon, ale skúsme sa pozrieť aj na týchto ľudí, lebo to sú desiatky, nieže desiatky, sú to stovky, možno tisíc pracovných miest, čo sa týka autodopravcov a tých fitnescentier.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2020 o 14:25 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:26

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ja som vám tu istého času povedal takú poznámku a som vyslovil v podstate to tak cez takú otázku, že som zvedavý, akými premiantmi budete pri rozmrazovaní ekonomiky, však ja vám držím palce ako v tom.
Ale naozaj si to treba uvedomiť, že tá situácia je na Slovensku veľmi ťažká a napätá aj medzi ľuďmi. Ale ja si dovolím povedať to, že by sme zrušili mimoriadnu situáciu aj núdzový stav na Slovensku, toto som povedal pánu Sulíkovi, keď som prechádzal okolo neho. Nebolo to nič také bezvýznamné, ale veľmi dôležité. Neviem si celkom predstaviť, že pôjdem na dovolenku a budem pod nejakým dohľadom, či už polície, alebo kohokoľvek. Za celú tú mimoriadnu situáciu a v tom núdzovom stave a tie skúsenosti ľudí, ktorí majú s COVID-om-19, je veľmi, tých problémov sa toľko nakopilo, je veľmi negatívnych reakcií, nehovoriac o tých lágerov, ktoré štát ako vytvoril, a či chceš, či nechceš, pôjdeš do lágeru, a či si pozitívny, alebo negatívny, to bolo veľmi zlé.
Nerobili sa tie testy na hraniciach, ľudia, naši občania zo zahraničia, teda pracujúci v zahraničí aj žijúci v zahraničí nemôžu sa vrátiť ani teraz, ani stále sa nemôžu vrátiť, darmo, že, že bude súhlasiť, že cez mobil ho budú sledovať, dva týždne bude sedieť doma. Nechcú tí ľudia prísť, stále čakajú, aby sa tá situácia celá na Slovensku uvoľnila. Zamyslite sa celá vláda nad tým, aby ste zrušili mimoriadnu situáciu aj ten núdzový stav, aby tieto opatrenia tuná padli.
Naozaj nie je dôvod na to, aby sme donekonečna behali tuná v rúškach aj po uliciach, aj po mestách. Keď môžu ísť deti do škôlky, a matka, ktorá je sprevádzajúca, že by behala po ulici s rúškom alebo každých 5 metrov si nasádzala rúško, tak... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2020 o 14:26 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:28

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán predseda parlamentu, predsedovia parlamentu pri návrhoch zákonov vystupujú málokedy alebo, myslím si, že veľmi mimoriadne. Keďže ťa poznám ako, ako pragmatika, tak tie tvoje vyjadrenia, ktoré boli, že to nie je až také celkom dobré riešenie, vo mne vyvolávajú dojem, že to nebude vôbec dobré riešenie a že je to zlé riešenie. Inak by si na politickú podporu tohto návrhu zákona asi nevystupoval.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2020 o 14:28 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:29

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som zareagoval na to, že v podstate máme tu skrátené legislatívne konanie, a v úvodnom slove pán minister vôbec neodôvodnil, teda že čo je dôvodom toho skráteného legislatívneho konania, či porušenie základných ľudských práv, alebo značné hospodárske škody. Predpokladám, že to budú značné hospodárske škody, ale mal to spomenúť, hej. Čiže to je jedna vec.
Druhá vec, v tých výnimkách, ktoré sú v tomto zákone, je zaujímavé, že, že podnikateľ, ktorý napríklad si požiadal o, teda požiadal si o nejakú tú kompenzáciu z dôvodu COVID-u, dosta..., môže si vypýtať peniaze v hotovosti naspäť, ale senior napríklad, ktorý zaplatil za nejakú dovolenku, si ich nemôže vypýtať naspäť.
Samozrejme, že ten návrh zase opäť prišiel, jak sa povie, chvíľu pred tým, ako ho ideme prerokovávať, čiže málo času na to a ja som presvedčený, že aj Európska komisia s takýmto návrhom bude mať problém, a je dôležité, aby bolo na dohode medzi cestovnými kanceláriami a ich klientami, ako si vysporiadajú tieto veci.
Takže toľko z mojej strany.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2020 o 14:29 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:30

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, nemáme, my máme, nemáme výnimočný, my máme mimoriadny a núdzový, aj to len v určitom obmedzení, ale, samozrejme, nikto z nás, ktorí tu sedíme, nie sme z toho nadšení, že sme takto uzavretí. Ani nie sme nadšení z tej karantény, ja chápem, že v tom Gabčíkove to bol veľký prúser. Ja som sa za to všetkým ľuďom na Slovensku ospravedlnil v televízii Markíza a nebolo to moje rozhodnutie, ale ja som to urobil lebo ten krok, si myslím, že bolo slušné urobiť. Ale vďaka tým karanténam my máme mortalitu na úrovni do 30 ľudí. Sme najlepší v celej, dá sa povedať, možno v celom svete, to znamená, že skutočne to obmedzenie tých 16-tisíc ľudí, ktorí prešli tou karanténou, zachránilo tých zvyšných 5 mil. Ja si myslím, že to stálo zato.
No a teraz, pán Faič, poznáš ma dlhé roky a vieš dobre, že nehrám hry. Tunák skutočne toto ja si uvedomujem, že tunák ideme na tenkom ľade, ale my sa môžeme rozhodnúť, my sa môžeme rozhodnúť nechať to tak, všetci ľudia dôjdu o peniaze, všetci. Nebudú mať žiadne dovolenky, cestovky skrachujú a ľudia prídu o prácu, to je jedno riešenie, možno ktoré by sa možno tebe viacej páčilo.
Ale mne sa viacej páči to, že urobme aspoň niečo, a to je toto. A týmto to môžeme zachrániť. Urobilo to 13 krajín alebo 12 krajín pred nami, áno, a už boli určitým spôsobom napomenuté alebo zdvihnutý prst, alebo nejaké konanie tam bude.
Ale keď to zachránime, že zachránime ľuďom peniaze, zachránime im dovolenky a zachránime pracovné miesta a firmy, ja si myslím, že to stojí za to a stojí aj za tú podporu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.5.2020 o 14:30 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:32

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak áno, toto je moja vina, ja som to, čo som povedal, mal som povedať neskôr v tom ďalšom bode a teraz ide naozaj o to skrátené legislatívne konanie, takže výtka pána kolegu Kamenického je namieste.
To, prečo sme sa rozhodli ísť do skráteného legislatívneho konania, má ten dôvod, že hrozia značné hospodárske škody, a konkrétne také, že ak by sme neprišli dostatočne rýchlo s týmto riešením, tak cestovné kancelárie by podľa platného práva začali žiadať doplatenie do ceny zájazdu od svojich klientov, mali by na to plné právo. Samozrejme, klienti by neplatili, lebo oni, oni nechcú cestovať, veľa z nich sa zľaklo, veľa z nich nemôže ani cestovať do tých destinácií. Situácia by sa ešte viac zamotala a tam naozaj rozhodujú týždne, to myslím si, že každému súdnemu človeku je jasné, a viedlo by to, urýchlili by sme alebo zvýšili by sme pravdepodobnosť krachu, bankrotu veľkého množstva cestovných kancelárií. Nechceme toto dopustiť, a preto, aj keď si uvedomujem, že to riešenie, vznik samotného riešenia mohlo byť už skôr, no tak je teraz, teraz sme sa dohodli, a preto chcem poprosiť Národnú radu o to, aby súhlasila so skrátením legislatívnym konaním.
Mám zapísané aj ďalšie poznámky na to, čo tu odznelo, ale k tomu sa vyjadrím pri uvádzaní už samotného zákonu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

20.5.2020 o 14:32 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:32

Peter Liba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o tom, že Národná rada Slovenskej republiky prerokuje návrh vlády v skrátenom legislatívnom konaní.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Ďakujem.
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 119 poslancov, za 115, proti 1, zdržali sa 3, hlasovali všetci prítomní.

Konštatujem, že Národná rada na návrh vlády rozhodla, že tento vládny návrh zákona prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

A na základe tohto rozhodnutia Národnej rady o skrátenom legislatívnom konaní pristúpime k prvému čítaniu o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 170/2018 Z. z. o zájazdoch, spojených službách cestovného ruchu, niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 119/2019 Z. z.
Tento vládny návrh zákona má tlač č. 112, návrh na jeho pridelenie na prerokovanie výborom je v rozhodnutí č. 105.
Poprosím podpredsedu vlády a ministra hospodárstva Slovenskej republiky pána Richarda Sulíka, aby tento vládny návrh zákona uviedol, nech sa páči.

(Rokovanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 170/2018 Z. z. o zájazdoch, spojených službách cestovného ruchu, niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 119/2019 Z. z., tlač 112.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.5.2020 o 14:32 hod.

Mgr.

Peter Liba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video