83. schôdza

1.2.2023 - 17.2.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2023 o 18:27 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Mne je úplne jedno, kto ten zákon predkladá, či niekedy niekomu prešiel alebo nie. Postavím sa k tomu podľa toho, ako to cítim a cítim to tak, že boli za mnou osobne zamestnankyne Jednoty, ktoré chcú mať nedeľu voľnú. A som sľúbil, že ten zákon podporím. To je všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2023 o 18:19 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:20

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Kolega Čepček, no v prvom rade zo všetkých pracujúcich v nedeľu je len 16 % tých, ktorí pracujú v obchodoch, hej? Takže keď im zakážete pracovať, tak v prvom rade teda oni budú, niekto z nich príde o prácu, niekto z nich príde, samozrejme, o tie príplatky, ale všetky tie veci, že teda či bude menej áut na cestách alebo toto všetko, čo ste spomínali, proste to, to nie je pravda. Ja sa len pýtam, že potom čo? Ďalej budete zakazovať záchranárom robiť v nedeľu, alebo hasiči budú vlastne sobotnou zmenou? Proste to už je akože trošku extrém, hej?
A každopádne veľa z toho, čo ste povedali, teda ten, pohoda alebo čokoľvek, sa, samozrejme, dá vyriešiť bez nedeľného zákazu. Veď kto chce byť doma, nech bude doma. Kto chce mať v nedeľu proste čas s rodinou v prírode, nech ide do prírody. Proste na toto vy nemusíte zakázať, zakázať predaj. Takisto veď a nakoniec tí obchodníci sa aj prispôsobia. Ak ľudia nebudú mať akoby potrebu ísť do toho obchodu, tak proste oni sa k tomu prispôsobia, prípadne aj zavrú. Ale nezakazujte. Zákazy proste nič, nič neprinesú. Prinesú momentálne a v danej situácii prinesú najviac to, že tí pracovníci, niekto z nich príde o prácu, niekto z nich príde skutočne o vyššiu výplatu a to fakt nikomu nepomôže.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2023 o 18:20 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:21

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. To, čo dnes je realita na Slovensku, že v nedeľu naozaj sú otvorené hlavne tie veľké reťazce, maloobchodná sieť v mestách je zavretá, pretože pre nich to rentabilné nie je. Takže ten nedeľný predaj sa realizuje najmä v podstate u tých, ktorí sú najlepšie na trhu postavení.
Na druhej strane, mňa, Martin, až zmrazilo, keď si povedal ten príklad, že čo to? Že v Nemecku či kde, že nemôže ten človek uzavrieť pracovnú zmluvu na nedeľu, ani keby chcel? Či niečo, však to je príšerné toto. Keby niečo s takýmto nápadom, to hádam tam neni v tom zákone. To tam je? Je či nie? Lebo však to je podľa mňa taký štát, ktorý zakáže niekomu vôbec akože realizovať slobodu pracovať, tak to je, to je podľa mňa úplne že totalita. Takže to by som také niečo nepodporil, ale za tento zákon, samozrejme, hlasovať budem.
Je to skôr otázka takej nejakej kultúrnej vyspelosti, že naozaj čo najväčší počet ľudí by malo byť podľa mňa aspoň v ten jeden deň v týždni uchránených od toho, aby niekto na nich tlačil alebo sa dostali do polohy tej, že mali by ísť pracovať aj keď nechcú, lebo, samozrejme, nikto ich prinútiť nemôže, ale vieme, ako to na pracoviskách funguje, že potom ten zamestnávateľ, aj keď neformálne, tak to eviduje, alebo zamestnanci sa toho boja. Takže ten, ten predpoklad tam je, že malo by sa to takto schváliť už len preto, že to funguje v podstate v celej Európe. Takže nikto na tom neskrachoval.
No a rád počúvam, že kolegovia z koalície teda sú radi, že teraz môžu to predložiť, lebo, lebo to svedomie už teraz im to umožňuje, lebo je nad tou koaličnou zmluvou, ktorá neplatí. Takže de facto toto je zásluha opozície tým, že bola vyslovená nedôvera vláde a nemáte tam SaS-ku, tak som rád, že teda v opozícii sme vám umožnili, že môžete konečne predkladať veci podľa vlastného vedomia a svedomia, takže... (Reakcia z pléna.) Nemáte za čo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2023 o 18:21 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:24

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Čepček, vy ako hovoríte o tom, ako klesne nejaký, nejaký stres, ako sa ľuďom uľaví, menujete zdravotné dôvody, hovoríte o tom, že ľudia to chcú, tak skúste sa opýtať, či by nechceli v stredu voľno, alebo či vtedy, keď bude v stredu voľno, či neklesne spoločenský stres a či vtedy to nepomôže zdraviu. A ideálne by bolo nieže v stredu, počúvajte, dajme to, že od pondelka do piatku, že keby to bolo päť dní, viete, jak by sa, viete, akí by boli zdraví? Jak by si oddýchli? A jak by sa tešili? Určite by, skúste sa opýtať v akomkoľvek prieskume, opýtajme sa ľudí, či nechcú to vymeniť, že iba dva dni sa bude robiť a päť dní budú doma, jak budú oddychovať. Však to by bolo super, všetci by boli zdraví. Len to má taký malý háčik, že keď im zrušíte ten teda stopercentný príplatok v nedeľu, tak miesto toho musia robiť dva dni cez týždeň, aby zarobili rovnaké peniaze.
A ja teda sa venujem tomu zdravotníctvu, tak len tak zhruba som vypočítala pri tej priemernej mzde a odvodoch, aké máme, tak tento váš návrh bude stáť len zdravotníctvo 567-tisíc eur, pretože sa neodvedú tie odvody, teda nielen o platy prídu ľudia, ale ešte aj o zdravotné odvody. Toto pre vašu predstavu je tak 500 euro pre 1 100 sestier zdravotných, alebo 226 liekov, ktoré riešia, ktoré sú pre onkologických pacientov. To len tak zhruba, že čo vlastne urobíte tej ekonomike. Najhoršie ale na tom je, že zoberiete síce odvody, zoberiete plat tým ľuďom, ale najhoršie na tom je, že tí ľudia si to odmakajú. Len za polovičnú mzdu a v iný deň, lebo vlastne to presuniete len, len na iný deň. Je to veľmi smutné, keď počúvam tie vaše zákazy a príkazy, vy ste neni že, akože vy neni že obyčajní, vy ste takí jednoduchí ľudia. Toto proste nemá absolútne nič so zdravým rozumom tento návrh.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2023 o 18:24 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja chcem za seba povedať, že teda ja plne rešpektujem právo predkladateľov predložiť takýto návrh zákona a rešpektujem aj dôvody, ktoré ich k tomu vedú, ale rovnako rešpektujem aj tých ľudí, ktorí v nedeľu sú zvyknutí chodiť nakupovať, v nedeľu nakupujú, ale aj tých pracovníkov obchodu, ktorí dobrovoľne sa hlásia dajme tomu na nedeľnú zmenu, pretože za to majú väčší príplatok. Čo sa týka mňa osobne alebo našej rodiny, mňa to nejako nezasiahne, ak to prejde, pretože my na nákupy v nedeľu nechodíme a za posledných viac ako 10 rokov si pamätám jediný taký prípad, keď sme sa zastavili v nemenovanom reťazci, po víkendovom pobyte na chate sme zistili, že nemáme ani kúsok chleba, no tak sme si tam ten chlieb kúpili. A bolo to tiež v dobe, keď sa hovorilo o tomto zákone a došli sme na to, som tam stretol nemenovaného pána biskupa, ktorý bol na východe niekde a cestou cez Ružomberok smerom ďalej na juh asi tiež si niečo zistil, že nemá, tak sa tam tiež zastavil, no takže tak.
No ale hovoril to aj kolega Viskupič, veď je mnoho segmentov ako zamestnaneckých, kde je práca v nedeľu nevyhnutnosťou, polícia, verejná doprava, či už železničná, autobusová, hotelierstvo, reštaurácie a mnoho, nespomeniem si však narýchlo, kde sa pracuje. Tak prečo máme chudákov práve toto z toho akosi vyňať a túto prácu v nedeľu tam zakazovať a prikazovať ľuďom, že vtedy nemajú kupovať a tým majiteľom tých predajní alebo nákupných reťazcov zakazovať, aby mali otvorené v nedeľu. Toto podľa mňa nie je v poriadku, a preto ja takýto návrh zákona nepodporím. Lebo hovorím, rovnako rešpektujem vaše názory a vaše právo takýto zákon predložiť, rovnako rešpektujem aj právo tých ľudí, ktorí v nedeľu nakupujú alebo ktorí majú v nedeľu svoje prevádzky otvorené.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2023 o 18:25 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Tak, pán poslanec Šefčík, vieš, keby SaS-ka od začiatku volebného obdobia nediktovala podmienky, napríklad súdna reforma, kilečko 1, 2, 3, ktoré ste museli schváliť, a tak by som pochopil ten argument, že nebudeme za to hlasovať alebo nepodporíme to, ale najťažšie veci sa väčšinou predkladajú na začiatku volebného obdobia, nie na konci. A to je pravidlo všade. Riaditeľ keď príde do nejakej, do nejakého zamestnania ako nový, tak najlepšie keď prepustí zamestnancov alebo spraví poriadky na začiatku, nie na konci roka.
Čo sa týka Zitky Pleštinskej, ja som nepovedal, že zákon neprešiel, ja som predložil dva, obidva som presunul a vtedy som podporil zákon pána poslanca Podmanického a tuto kolegov z opozície. Čo sa týka krajín, ktoré v podstate majú ešte v nedeľu zatvorené, je to aj Švajčiarsko, kde dokonca reštaurácie majú v niektorých kantónoch v pondelok zatvorené, lebo v nedeľu majú otvorené. No.
Čo sa týka pána poslanca Suju, tak ďakujem.
Pán poslanec Viskupič, podľa mňa by sme si mali brať príklad od vyspelých krajín Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko či iné, ktoré majú obchody zatvorené a napriek tomu nehlásia nejaké straty.
Pán poslanec Taraba, ďakujem.
Pani poslankyňa Cigániková, už keď ste v tom zdravotníckom výbore, tak by ste si mali uvedomiť, že 60-hodinový týždeň je na človeka až príliš a toto spôsobuje tie zdravotné problémy. Čo sa týka tých detí, tie deti by určite prijali v stredu ako voľno, ale no neviem, či by s tým pán minister školstva súhlasil, ale v nedeľu sú deti doma, takže aj rodičov nechajme v nedeľu doma.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2023 o 18:27 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:30

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo.
Nazbieralo sa toho viac v tých úvodných poznámkach. Som rád, že napríklad zostala pani poslankyňa Cigániková, teda už teraz odišla, ale chcela povedať faktickú poznámku, lebo to pokladám za dôležité, aby veci boli aj oponované, samozrejme. Vážim si poznámku pána poslanca Benčíka, ktorá bola taká, by som povedal, taká liberálna v dobrom slova zmysle. Teda vy to vnímate takto, máme právo, môžme sa baviť o tom, či je to dobré alebo zlé.
Ale musím priznať, hoci teda ľudia tu nežijú preto, aby napĺňali moje očakávania, že ma dosť sklamala reakcia pána predsedu Viskupiča a aj pani Cigánikovej, že ako hádam viete, o čom je ten zákon a viete, že neriešime v ňom nejaký zákaz všeobecne práce a už vôbec nie hasičov, záchranárov alebo zdravotníkov. Takže tvrdiť, ako pani poslankyňa Cigániková tvrdila, že zdravotné sestry nebudú môcť pracovať v nedeľu, no tak to by som chcel vidieť, v ktorej krajine také niečo existuje a kde by sme to teda zavádzali. Hovoríme o maloobchodnom predaji. Pán poslanec Viskupič aspoň uviedol teda jeden fakt, jedny dáta, že 16 % sa týka práce v nedeľu, sa týka maloobchodu. No to je super. To znamená, že ak si dobre pamätám, tak to je zhruba jedna šestina, čiže každý šiesty človek, ktorý pracuje v nedeľu, je v maloobchode. Pomoc šestine ľudí, 16 % na Slovensku vôbec nie je málo a je to veľmi praktické, pričom 88 % z nich si to praje, aby takéto niečo nebolo.
Poviem to tak úprimne, že zdá sa mi, že v tomto prípade, že toto je jeden z konkrétnych prípadov, kde vidieť, že niektorí ľudia sú len a priori proti. A priori. A dokonca používajú veľmi také chabé argumenty alebo také znásilňovanie argumentov, ktoré vôbec nesedia, lebo ja vám poviem takto. Sú argumenty skutočne, a ja viem argumenty, že ono to zatvorenie obchodov v nedeľu, áno, prinesie aj nejaké negatíva. A možno, že aj z ekonomického hľadiska, ale možno že aj nie. A pred tým si netreba zatvárať oči, na to sa treba pozrieť.
Napríklad veľmi vážne sme sa zaoberali tými možnosťami, že teda zdalo by sa, že ľudia prídu o prácu. Z viacerých krajín, kde sa zavádzal zákaz maloobchodného predaja, sa to nepotvrdilo a navyše ja sa tým celkom zaoberám. Chceme sa len na to opýtať budúci týždeň na tých obchodníkov, keby to teda prešlo do druhého čítania. Ak ste si všimli, ja chodím, v našej rodine chodím nakupovať ja a s radosťou chodím aj do tých veľkých reťazcov, zvyčajne nakupujem v pondelok na týždeň a v piatok na víkend. To je taký môj štandard, ale to je úplne vedľajšie, ale ja si všimol, že všetky tie reťazce robia nábor. Nábor zamestnancov. Ony nemajú dosť zamestnancov. Musia brať aj brigádnikov, pretože tam nemá kto pracovať. Pretože povieme si, nie je to až taká úžasná práca, aj keď by tam povedzme boli alebo sú príplatky v nedeľu. To znamená, že, že ak tie obchody budú zavreté a zníži sa aj, a to je otázne, či sa zníži, tá potreba, lebo ak sa predá rovnaký objem tovaru, tak ho treba vyložiť či za 6 dní alebo za 7 dní napríklad, hej? Keď tam príde nejaké množstvo ľudí, tak to množstvo ľudí sa nezmenšilo, len bude za šesť dní, nie za sedem dní. Takže áno, je to otázka, či sa, či neprídu o zamestnanie nejakí ľudia, ale ja zároveň uvádzam aj protiargumenty, ktoré hovoria o tom, že sú tu aj iné veci, na ktoré sa, ktoré si treba uvedomiť.
Ďalšia vec je, že zakážete. Zákazy nič neriešia. Prosím vás, veď tu v Národnej rade prijímame každú schôdzu desiatky zákazov a príkazov, dokonca pod ťažkými pokutami úplne bežne. Ak je to zlá vec, tak to treba zakázať, ak je to dobrá vec, tak to treba prikázať, ak je to, ak tá spoločenská užitočnosť presahuje povedzme individuálnu slobodu nejakého jednotlivca a dá sa nahradiť iným spôsobom. Čo toto je konkrétne ten prípad. Ak ste nevšimli, tak máme, máme zákaz predaja, maloobchodného predaja už v štátne sviatky, napríklad hlavne na tie také tradičné náboženské sviatky ako sú Vianoce a Veľká noc, ale aj v ostatné štátne sviatky.
Tu by som ešte chcel poznamenať, že práve preto, že sme chceli vyjsť v ústrety aj zamestnávateľom a myslieť na to, tak sme navrhli v tomto znení zákona, že niektoré štátne sviatky bude možné mať otvorené obchody. Dali sme tam aj tú otázku diskusie do druhého čítania štyri dni, o ktoré by sa znížil počet zatvorených obchodov, a to je 1. a 8. máj, ako vychádzali sme z toho, že tak štandardne veľa ľudí hovorí, že 1. máj sa oslavuje prácou, takže nevidíme v tom až taký problém. A potom 29. augusta a 1. septembra, čo sú dni práve pred začiatkom školského roku, kde aj nedeľu dávame ako výnimku, že môže byť otvorený poslednú augustovú nedeľu, pretože ľudia prichádzajú z prázdnin, chcú sa pred začiatkom školského roka najmä rodiny zásobiť. Bereme to ako kompromisný návrh a, samozrejme, neznamená to, že rušíme tie štátne sviatky, v žiadnom prípade nie. Všetky tie, ktoré som vymenoval, sú veľmi dôležité, aj 1. mája, aj 8. mája, aj 29. augusta, aj 1. septembra, akurát z hľadiska spoločenského rušíme zákaz maloobchodného predaja v tie dni, čiže štátne sviatky ostávajú úplne rovnaké, na to nesiahame.
Ďalšia, ďalšia teda poznámka je, že netýka sa to, samozrejme, záchranárov, hasičov, nikoho iného, iba tých, čo pracujú v maloobchode. To znamená reštaurácie, žiadny problém. Šport, žiaden problém. Kultúra, žiaden problém. Čiže tí, ktorí pracujú v týchto odvetviach a ponúkajú štandardne práve cez víkend alebo aj konkrétne v nedeľu, ja neviem, futbalový zápas je alebo je divadlo, samozrejme. Samozrejme, to je spoločenská potreba. Ide o to, že my nezavádzame voľnú nedeľu, nedeľa je stanovená v zákonoch, vo viacerých zákonoch ako deň pracovného pokoja. Konkrétne v Zákonníku práce v tom § 94, ktoré novelizujeme, je napísané, že prácu v dňoch pracovného pokoja možno nariadiť len výnimočne a to po prerokovaní so zástupcami zamestnancov. A je tu napísané, že v takýto deň možno zamestnancovi nariadiť len tieto nevyhnutné práce, ktoré sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch. A sú tam vymenované a sú tam napríklad že práce na odvrátení nebezpečenstva ohrozujúceho život, zdravie alebo pri mimoriadnych udalostiach. Bod f), práce nevyhnutné so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva. Ísť si nakúpiť do obchodu od pondelka do soboty, myslím, že to úplne stačí na zabezpečenie životných potrieb, vždy to stačilo, za socializmu to bolo úplne štandardné, ale napriek tomu niektorí vyvolávajú pocit, že teraz sa stane niečo, niečo hrôzostrašné.
Pamätám si, že keď sme schválili tu v parlamente, bol som pri tom, že budú cez vianočné sviatky obchody zavreté dva a pol dňa, to znamená od obeda 24. decembra, 25. a 26. celý deň, tak som videl na Facebooku taký veľmi zaujímavý príspevok, ktorý bol veľmi zdieľaný aj lajkovaný a bolo tam napísané, pozor, obchody budú zavreté dva a pol dňa, nezabudnite si nakúpiť na dva týždne. Lebo niektorí vyvolali paniku akoby pomaly pol Slovenska malo zomrieť od hladu, lebo budú dva a pol dňa zavreté obchody. Nič také sa nedeje, nejde o nevyhnutné práce, ktoré sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch.
Ešte jedna poznámka. My nikomu nezakazujeme nakupovať. Sú prevádzky, ktoré, aj obchodné, ktoré budú aj výnimočne otvorené, takisto tí, ktorí strašne túžia, môžu zájsť za hranice a tam si nakúpiť. Ja sa skutočne necítim potrebu starať do toho, ako kto trávi nedeľu, či ide nakupovať alebo ide do prírody, alebo do kostola, to je, samozrejme, absolútne osobná vec každého, ako to má nastavené. My hovoríme o zamestnancoch, ktorí nechcú pracovať v nedeľu a ktorí chcú byť so svojou rodinou. Ak hovoríme o tom, že prídu o príplatky, tak v sobotu sú 50-percentné a ja som to ponúkal už viacerým, aj som o tom hovoril s ministrom, s ministrom práce, že ak nájdeme naozaj na tom zhodu politickú, no tak presuňme 100-percentný príplatok na sobotu. V maloobchode. Že ak teda zakážeme v maloobchode v nedeľu predávať, presuňme.
Ale poviem inú vec. Ak hovoríme, a sú to zvyčajne ženy a matky, ony za tejto vlády aj preto, že sme to nepoložili, preto, že sme sa nevzdali, tak dostanú veľmi výrazne zvýšený detský prídavok a daňový bonus. A buďte si istí, že v celkovom sumári je to mesačne určite viac ako si prirobili, keď mali jednu alebo dve služby v nedeľu navyše. To znamená, že my na to myslíme. Toto opatrenie je sociálne. Nikoho nechceme ožobračiť. Ale viete, je oveľa lepšie, keď tej rodine dáme priamo peniaze, lebo sa stará, je zodpovedná, má deti, než ich nútime, aby si zarábali tým, že sú od rodiny a robia v nedeľu. To nie je žiadna vymoženosť. To nie je vôbec sociálne. Áno, možno nejaký brigádnik si povie, škoda, v nedeľu som si dobre zarobil, ja to chápem. Ale brigádovať sa dá všelikde a hovorím, ak nájdeme zhodu a príde, ja neviem, SaS s návrhom, že presuňme v maloobchode, v maloobchode príplatky z nedele na sobotu, bavme sa o tom, poďme za ministrom práce, sociálnych vecí, pod ktorého gesciou je Zákonník práce, rozprávajme sa s ministerstvom financií a presaďme to. Ak toto je naozaj reálny problém. Ja na to chcem počúvať, nechcem niekoho oberať o nejaké možnosti.
Ďalšia vec je, že sa hovorí, veď nech má otvorené, kto chce a kto chce, nech si zavrie. No veď ale ono sa to tak deje tam, kde to umožňuje biznis, konkurencia. V malých obciach, bolo tu spomenuté, ja sa budem, sa snažím vedome nespomínať názvy obchodných reťazcov, aby sme nerobili nejakú skrytú reklamu, aj keď mám niektoré obľúbené, ale v obciach je úplne bežné, aj v dedine, kde ja žijem, proste v sobotu na obed sa zavrie ten malý obchod, čo je, čo sú v každej dedine. A prečo? Lebo tam nemá žiadnu inú konkurenciu, lebo tí dedinčania nepôjdu v sobotu poobede do iného obchodu, alebo pôjdu, pôjdu do, do, v nedeľu do obchodu. Ale v mestách, kde je tá koncentrácia väčšia, no tak keď zavrie jeden obchodný reťazec v nedeľu a druhý nezavrie, no tak ľudia, ktorí nejak to neriešia, tak pôjdu tam. Ale tam platí spravodlivý biznis, princíp jedine buď všetci, alebo nikto. Buď teda nech majú otvorené všetci, alebo nech sa zavrie všetkým. Lebo potom sa to rozdelí tak, že pôjdu do toho istého obchodu, ale niektorí z tých šiestich nie v nedeľu. Nepôjdu do iného obchodu, proste neminú tie peniaze niekde inde. Takže sa to rozdelí a tým chránime tú spravodlivosť tých príležitostí.
Ešte poslednú, pardon, poznámku pani poslankyne Cigánikovej, že, že keď je to také super mať voľno, prečo nepresadíme stredu. No nech sa páči, môžme začať rokovanie a môže niekto vyjednať spoločenskú dohodu na strede, teda keď chce, ale išli by sme proti všetkým aj rozumovým dôvodom, aj prirodzeným. A ja vám zacitujem, Slovensko v roku 2009 prijalo Európsku sociálnu chartu Rady Európy a tam sa hovorí, že: zmluvné strany, teda aj Slovenská republika, sa zaväzujú k ustanoveniu platených sviatkov a zabezpečeniu odpočinku v týždni, ak je to možné, zhodného s dňom uznaným tradíciou alebo obyčajmi za deň odpočinku v príslušnej krajine alebo regióne.
Teraz nech by som veriaci, neveriaci, katolík, evanjelik, neviem čo, je pochybnosť, že aký deň odpočinku je na Slovensku tradičný? Že je to nedeľa? Proste je to tak. Ja často, alebo tak často, niekoľkokrát som bol v Izraeli, som člen skupiny priateľstva so štátom Izrael, tak asi by bolo normálne, keby sme tam presadzovali, že tam je ten deň voľna sobota, by som to rešpektoval, že v Izraeli je to tak, a takto to aj je. Na Slovensku je to prirodzene nedeľa. Ako to, že pani poslankyňa Cigániková nesúhlasí s týmto návrhom zákona, samozrejme, ja to rešpektujem, ale toto je teda taký argument, že no tak podľa mňa mala ísť buď už skôr domov, alebo, alebo si mala nájsť niečo ako lepšieho, lebo toto je veľmi slabý argument. Nakoniec deti chodia do školy v pondelok až piatok, povedal to už kolega Čepček, a doma sú s rodičmi kedy? No v sobotu, v nedeľu. To je samozrejmá vec, takže aby sme ako fakt, s prepáčením, neblbli a hovorili reálne argumenty.
Dobre, ďakujem veľmi pekne. Ak náhodou ešte budú nejaké otázky alebo poznámky, tak budem k dispozícii.
Skryt prepis

2.2.2023 o 18:30 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán poslanec. Áno, ja som to spomínal v svojej rozprave, reťazce sú tie, ktoré diktujú, či budú obchody v mestách alebo v obciach zatvorené, lebo tam tá konkurencia vyvoláva ten tlak. Akonáhle by jeden zatvoril z tých reťazcov, tak ten jeden je znevýhodnený voči tým ostatným. Toto je ten argument, ktorý sa predkladá. Tak ako si spomenul v obciach, ja tiež žijem v obci, to som tiež povedal, v obci máme obchod zatvorený, nikoho to netrápi, že je obchod zatvorený, všetci si nakúpia v sobotu do dvanástej, alebo si v pondelok nakúpia.
A ja ešte chcem povedať, to si tu aj spomínal, ale podľa zväzu obchodu a služieb, pracovníkov teda, práca v nedeľu v obchodoch nie je nevyhnutná a to najmä z dôvodu, že táto práca nechráni ani životy, ani zdravie, ani majetok spoluobčanov. Takže toto je tá nevyhnutná práca, ktorá by v nedeľu mala byť akože povolená. V roku 2020, keď pán poslanec Kéry a s Podmanickým predkladali tento návrh zákona, bol prieskum, 80 % občanov Slovenska si žiadalo, aby boli v nedeľu obchody zatvorené. A ďalej, ďalší argument, tiež si to naznačil, že až 80 % žien pracuje práve v obchodných službách. Takže toto sú tie argumenty, ktoré by nás mali vyzývať k tomu, aby sa nám tie rodiny nerozpadali, lebo tie matky, ktoré sú v obchodných centrách alebo v obchodných domoch, by sa mali starať o svoje deti v nedeľu a nie pracovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2023 o 18:43 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:45

Slavěna Vorobelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Bolo tu povedaného veľa. Všetci dobre vieme, že každý zákon má svoje za a svoje proti. Chcem podotknúť, že bola som tiež na vážkach, či tento zákon podporiť alebo nie, ale bavíme sa o Zákonníku práce, čiže o zamestnancoch. Ak niektorí liberálni voliči budú mať záujem nakupovať, trh vytvorí priestor zase tým ľuďom, ktorí nezamestnávajú, ale podnikajú. Môžu to byť živnostníci, ktorí, ak tí ľudia budú mať záujem nakupovať vaše teplé rožky, tak proste otvoria a budete si môcť chodiť nakupovať. Ale myslím si, že nič také sa neudeje, pretože ľudia si zvyknú. Ja si pamätám obdobie, keď bolo samozrejmosťou, že tá nedeľa bola voľná. Nechodilo sa, chodilo sa do cukrárne, do reštaurácie, ale nakupovať nechodil nikto. Čiže ak okolité štáty, vyspelé, európske majú zavreté, tak prečo aj Slovensko by nemohlo prežiť tento návrh zákona.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2023 o 18:45 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:46

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega Vašečka, však ono to už bolo aj v rozprave povedané, tento návrh zákona, respektíve možno nejaká jeho obdoba tu v tomto volebnom období už boli, myslím, dva alebo tri razy. A tie argumenty zo strany liberálnych poslancov sme mali možnosť počúvať stále tie isté. Ty si to dobre v podstate teraz tejto rozprave tak okomentoval bod po bode, že čo sa tu hovorí, čo sa tu nehovorí, ale skrátka tá demagógia a možnože nielen pri tomto zákone, ale aj pri iných mali možnosť vidieť, že vždy dokolečka je tá istá. Dobre tu bolo povedané, ono to síce sa tak hovorí, že zákon o voľnej nedeli, neni to ani o voľnej nedeli, neni to ani zákaze predaja, sú predsa zamestnania, povolania, ktoré tu musia fungovať, musia, fungujú tu sedem dní v týždni, 24 hodín, jak napríklad tie spomínané zdravotné sestry, detto poľnohospodárstvo, hej. Poľnohospodárstvo tiež neviete vypnúť, že dneska je nedeľa, tak kravy, máte voľno, hej, keď to tak obrazne poviem. A čo sa týka tých hlasovaní, áno, je smutné, že v minulosti tie hlasy zo strany koalície neboli pri týchto návrhoch zákonov, ale vyzerá to tak, že naozaj tá koaličná zmluva vás už dneska, chvalabohu, neviaže, čiže sú tu otvorené dvere, aby sa naozaj ten Zákonník práce zmenil k lepšiemu. Z môjho pohľadu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2023 o 18:46 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video