83. schôdza

1.2.2023 - 17.2.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 10:52 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:51

Jozef Lukáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Súhlasím s tým, čo predniesol Richard Vašečka, nakoniec som jeden zo spolupredkladateľov tohto návrhu. A keďže vnímam, že je tu problém s týmito štátnymi sviatkami, tak ja by som navrhoval jednu vec. Urobme do druhého čítania spoločný pozmeňovací návrh pána Vašečku, Blanára, Čepčeka a môj s tým, že dávam verejný prísľub, že ak by tento pozmeňujúci návrh neprešiel, tak poslanci SME RODINA nebudú hlasovať za tento návrh. Zároveň vítam aj iniciatívu pána Blanára, ktorý vyzval Richarda Vašečku, keď to stiahne ako predkladateľ Richard, tak, ak nie, tak to neprejde ako celok. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 10:51 hod.

PhDr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:52

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja len krátko. Ďakujem za to, že sa hľadajú riešenia, že vidieť, že kto chce, tak hľadá spôsoby. Takže ďakujem tým, ktorí majú záujem to podporiť, nie je to môj zákon alebo náš zákon, nejakej úzkej skupiny predkladateľov, aj keď ja som vymenoval úmyselne, však je to ľahko dohľadateľné, kto spolu predkladá tento zákon, a chcem poďakovať svojim spolupredkladateľom a budeme hľadať spôsob, ako to pôjde, aj keď to nebude možno podľa predstáv všetkých.
A chcel by som zareagovať na úvod na také politické vyhlásenie o tom, ako sme postupovali počas volebného obdobia. Ja som podporoval a budem podporovať veci, o ktorých si myslím, že sú hodnotovo naozaj vyššie ako aj politické nejaké dohody. Na druhej strane vernosť aj dohodám je dôležitá vlastnosť. Ja na rozdiel od kolegov som bol dve volebné obdobia v opozícii a teraz som jedno volebné obdobie v koalícii. Keď sme boli v opozícii, samozrejme, neboli sme viazaní žiadnymi dohodami, mohli sme predložiť voľne podľa našej úvahy a našej vôle návrhy zákonov a rovnako za ne hlasovať a môžte si to ľahko skontrolovať, je to verejné. Teraz sa riadime dohodami preto, aby sme spoločne dosiahli niektoré veci. Mnohé z nich nemusíme súhlasiť, nemusela súhlasiť ani SaS, napriek tomu sme sa na nich dohodli. Teraz sme voľní, logicky, že koaličné dohody padajú, nie na začiatku, ale na konci volebného obdobia, resp. ak padnú, tak sa blíži koniec volebného obdobia, preto sme to teraz predložili. Napísal som blog na začiatku volebného obdobia, že voľnú nedeľu predložíme, resp. dúfame, že presadíme, ale vládu nepoložíme. Je to naozaj politická, politická chyba robiť hlava-nehlava. Treba brať ohľad na námietky, partnerov, ale aj pléna a snažiť sa dosiahnuť dohodu a niečo presadiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 10:52 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:55

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo. Ja som si spravil pár poznámok a chcel by som na to zareagovať. Najskôr poviem, že verím, že tento parlament v takom zložení, ako je, aj z tejto diskusie vyplýva, že má na to, aby tento návrh prešiel, aby tento návrh schválil. A poviem niektoré veci, dotknem sa niektorých vecí, ktoré ma v tejto diskusii od včera zaujali, pretože veľmi dobre argumentoval v prospech tohto zákona hlavný predkladateľ Richard Vašečka a ja sa stotožňujem s jeho argumentami a niektoré veci nebudem zbytočne po ňom opakovať, ale niektoré by som predsa len chcel vypichnúť.
Najviac kto tu bojuje proti prijatiu tohto zákona, je strana Sloboda a Solidarita a jej zástupcovia a práve, práve oni si často berú príklad dobrej praxe zo zahraničia. Tak tu treba spomenúť niektoré krajiny a znova to dookola opakovať, ktoré majú obmedzenie alebo zákaz predaja v nedeľu. Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Poľsko, Grécko, Malta, Španielsko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko. Predsa nechceme tvrdiť, že to sú nejaké nie vyspelé krajiny. Jednu máme tu za rohom, Rakúsko. Informoval som sa, tam to funguje úplne normálne, prirodzene, ľudia si zvykli na to, že sú obchody v nedeľu zatvorené, veľké nákupné centrá zívajú prázdnotou, môžu mať nejaký možno sanitárny deň vtedy, alebo majú, ako spomínal už Rišo Vašečka, pozhasínané, šetria energiou, oddýchnu si, oddýchne si životné prostredie, je to ekologický návrh zákona. Nemecko, aj odtiaľ mám informácie, že ľudia si na to vo vyspelom demokratickom Nemecku ľahko zvykli, prispôsobili sa, funguje to tam, neviem, prečo by to nemohlo fungovať na Slovensku. Francúzsko to isté. Švajčiarsko, veď ja menujem vyspelé krajiny Európy.
Nikomu ten zákaz neprospeje, to spomínal Marián Viskupič, že nikomu ten zákaz neprospeje. Ja si dovolím oponovať, pretože som komunikoval priamo s predavačkami v nákupných centrách a pýtal som sa ich na to a ony mi, ani jedna mi nepovedala, že dobre, okej, ja rada chodím v nedeľu do práce, napriek tomu, že majú stopercentný príplatok. Ako bolo spomínané, to je odškodné za to, že tam musia byť a my sa nebránime ani tomu, aby ten stopercentný príplatok sme prehodili na sobotu, prečo nie? Zamestnávatelia, aj na to sme sa informovali. Konkrétne ja pomenujem aj niektorý reťazec, a je to Jednota, tak oni spomenuli, oni spomenuli, že v pohode, my to zatvoríme v nedele, my nemáme s tým problém, ale musí to spraviť aj naša konkurencia. Jedine v tom prípade je to kóšer, je to v poriadku.
Bolo tu spomínané a tiež nekorektne, Marián Viskupič hovoril, že on sa potom, potom opravoval, ale mňa to zarazilo, že čo idete zakazovať, a potom zakážete ešte pracovať hasičom, záchranárom v nedeľu? No tak to je absurdné! Samozrejme, že zdravotníctvo, pekárne, vodiči autobusov, hasiči, policajti, zamestnanci v gastre, v kultúre, v športe, to všetko ostáva, aby nedošlo k nedorozumeniu. Hovoril ďalej aj o tom, že zákazy nič neprinesú, ale to je takisto blud. Veď my máme zákony plné zákazov, usmernení, všelijakých príkazov. A je to zlé? Nie, je to potrebné, v mnohých veciach treba veci regulovať aj zákazmi, príkazmi a usmerneniami. Veď to je prirodzená vec. Keby to nebolo, bola by to anarchia, samozrejme.
No a potom v tejto diskusii, ktorá sa viedla aj včera, aj dnes korektne, vystúpili niektorí poslanci SaS, ktorí do toho vniesli alebo chceli vniesť troška ohňa na silu. Prečo? Janka Bittó Cigániková hneď urážky a stredovek a neviem, čo začala vyťahovať. Prečo? Veď Sloboda a Solidarita, ak sa plénum demokraticky rozhodne, že to podporí, len preto, že s tým nesúhlasí SaS-ka, tak to musí byť zlé? Podobne bol som v relácii s pánom Gröhlingom, a teraz troška odbočím, hovoril tam o stredoveku, o nejakom tmárstve, neviem už si presne odcitovať ten jeho výrok, čo sa týka zákona o pomoci tehotným ženám a pýtal som sa ho, to len preto tak reagujete, že to predkladá Záborská? Len preto? Alebo máte aj argumenty, čo je v tom zákone zlé. Ja som mu niektoré sociálne opatrenia v tom zákone vymenoval, on nevedel ani zaťať. On nevedel, o čom ten zákon je, ale napriek tomu v tej relácii vytiahol, že je to tmárske, že je to stredovek a zopakoval to dvakrát, trikrát.
Pýtam sa ho, pán Gröhling, čo konkrétne je v tom zákone zlé? Neodpovedal, iba sa usmial. Nevedel. A to je SaS-ka. Tak je nastavená.
Prišiel sem Krúpa na chvíľu, náš bývalý kolega, teraz už v SaS-ke, a pri tomto zákone o nedeliach začal hovoriť o materniciach len preto, aby šľahol ten oheň na strechu. Prečo, prečo takýmto spôsobom? Som presvedčený o tom, teraz si to možno naštuduje, že ani sám Krúpa nevie, čo je v tom Záborskej zákone. Len potreboval proste to tu rozohniť troška.
Tomáš, odchádzaš, Tomáš povedal, že neviem si predstaviť, že sa polovica Slovenska zdvihne a pôjde nakupovať do Maďarska. Ale však to nikto nechce, to ani sa nestane. Prečo? Veď môže tá polovica Slovenska ostať doma s rodinami, môže ísť na kultúru, na šport, prečo by mali ísť nakupovať do Maďarska? Prečo? Veď môžu si nakúpiť v sobotu, pondelok, utorok, stredu, štvrtok, piatok, v sobotu, a v nedeľu úplne v pohode ostať doma, nemusia ísť si nakúpiť práve v nedeľu. Chodia do roboty?
Vy nepozeráte, pán Baránik, na tých, ktorí sú tam zamestnaní?
Pani Zemanová, však prečo vykrikujete už dobré dve minúty, prečo? Sloboda a Solidarita, buďte solidárni so mnou, že sa chcem vyjadriť a vy ha-ta-ta-ha-ta-ta, furt, ha-ta-ta-ha-ta-ta, faktická, bum, faktická.
Ja viem, aj ja niekedy som emočný a vykríknem, aj ja, beriem to na seba, áno, niekedy nevydržíte, ale buďte solidárni aj s tými, ktorí tam pracujú v tých, v tom maloobchode a my sme sa ich pýtali a oni by chceli ostať so svojimi deťmi, chceli by ísť na šport, chceli by ísť na kultúru so svojimi deťmi a 88 % z nich sa takto vyjadrilo.
Ja verím, že toto brojenie proti zákonu SaS-ke nevyjde, že tie argumenty, ktoré tu umelo podsúvajú, nepresvedčia toto plénum, aby nepodporilo tento zákon. Som presvedčený o tom, že tento návrh zákona je správny, súhlasím s tým, že sa môžme baviť o pozmeňovacom návrhu, ktorý tu bol spomínaný, a presaďme ten zákon.
Ďakujem.
Skryt prepis

3.2.2023 o 10:55 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:05

Ján Oravec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, vy ste začali svoje vystúpenie tým, že ste hovorili tom, že tento parlament má na to, aby tento návrh schválil. No ja si myslím, že tento parlament má na viac a má na to, aby tento návrh urýchlene neschválil a konečne sa začal venovať niečomu, čo je dôležité a podstatné v týchto ťažkých časoch. Slovenská spoločnosť (reakcia z pléna) spolo... slovenská spoločnosť dnes je zmietaná mnohými krízami, slovenská ekonomika je zmietaná mnohými krízami a my sa prestaňme tuná hrať na zamestnávateľov, prestaňme sa hrať na zamestnancov, prestaňme si myslieť, že my lepšie budeme vedieť rozhodnúť, čo je pre nich najlepšie. Oni sami sú tí, ktorí si to vedia urobiť najlepšie, takže tie debaty o tom, či je výhodné mať zavreté, či je výhodné mať otvorené, nechajme na nich, nech si vyhodnotia v čase, kedy stúpajú dramaticky náklady, klesajú im tržby, ak to budú považovať za podstatné zatvoriť, nech zatvoria, ale my im to tuná z Bratislavy neprikazujme.
Myslím si, že je dôležité, aby firmy a zamestnanci mali túto slobodu rozhodovania a si myslím, že kolegovia veľmi správne argumentovali, nemá zmysel tú debatu znovu opakovať. To, čo by som ale chcel povedať, že ak my nebudeme v zásade robiť tie dôležité rozhodnutia a budeme sa tu venovať nejakej zástupnej debate, lebo tento parlament už je druhý deň blokovaný takouto nepodstatnou debatou, to znamená, že už druhý deň nemôže prijímať rozhodnutia, ktoré by firmám a zamestnancom reálne v týchto ťažkých časoch pomohli, čiže ak toto budeme ďalej robiť, tak, vážení kolegovia, váš zámer sa naplní, nieže obchody budú zatvorené v nedeľu, ale aj obchody a firmy budú zatvorené v pondelok, utorok, stredu, štvrtok, piatok, sobotu a v nedeľu. Toto chceme?
Spamätajme sa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:05 hod.

PhDr. CSc.

Ján Oravec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:07

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No spomínali ste naše susedné krajiny, že tam tá nepracovná nedeľa funguje. Máme my také pomery, ako sú v Rakúsku, Švajčiarsku, Nemecku, áno? Máme my takú životnú úroveň, že by sme si to mohli dovoliť? A nezdá sa vám, že keď Rakúšan v nedeľu príde do Bratislavy nakupovať, že je to známka toho, že chce využiť tú výhodu a keď bude v nedeľu zavreté, tak keď pôjde Bratislavčan alebo niekto zo Záhoria si nakúpiť do Čiech, tú dépeháčku zaplatí kto? A to si my môžme dovoliť? Prečo sa nezaoberáme vecami, ktoré sú naozaj dôležité? Všetko vláda Igora Matoviča a Eduarda Hegera pokašlala, pokiaľ ide o demokraciu a právny štát, a to je ekonomika. Jednoducho Slovensko si tento váš návrh nemôže dovoliť, pretože nie sme v takom štádiu vývoja, aby sme mohli obmedzovať ekonomiku. My potrebujeme zabezpečiť tie veci, ktoré sú dôležité pre tento štát, demokraciu a právny štát, a v tom ste zlyhali. Vy ste zlyhali. SaS-ka nemohla nič robiť v tom, aby sa neodovzdal právny štát Borisovi Kollárovi, vášmu najmilšiemu koaličnému partnerovi a ekonomika kvôli tomu trpí. Verte tomu, či veríte, či nie, je to tak. To má všetko katastrofálne ekonomické dôsledky a odovzdanie dépeháčky do Čiech kvôli voľnej nedeli tomu určite nepomáha.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:07 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:09

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Pán poslanec Richard Vašečka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:09 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:09

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Marek, tvoje vystúpenie bolo emotívne, alebo pridané k nemu emócie a podstata, ale jadro bolo racionálne, o to viac ma udivujú mimoriadne iracionálne poznámky na neho, preto sa hlásim do rozpravy a chcem reagovať v rozprave po skončení faktických poznámok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:09 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:09

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tiež si myslím, že, prikláňam sa k názoru, že obchody by mali byť otvorené vtedy, ak majú zákazníkov a ak teda ich prevádzky sú vlastne, vlastne vyťažené a ľudia tam chodia. Ale zase musím súhlasiť aj s vami, pán kolega, že ísť v nedeľu nakupovať, ak by jeden obchod zatvoril a druhý otvoril, nebolo by to spravodlivé. Buď to budeme naozaj, že povieme zákonom, že tie obchody budú zatvorené, pretože, keď otvorí jeden, jedna prevádzka, otvorí aj druhá a nejakým spôsobom to treba upraviť. Chcem ale povedať, že neviem, či som správne, ale pozrela som si teraz analýzy veľkých reťazcov a tie zvýšili tržby, tie tržby neklesli to od minulého roku. A niekde je to o 6,7 %, niekde o 14 a tvorí to niekde až dokopy nejakých 119 miliárd. Takže zrejme, a viete, kde tie tržby najviac vyskočili? V online predaji.
Tak ja si myslím, že mali by sme tým zamestnancom vyjsť v ústrety a mali by sme, pretože naozaj tie reťazce tým ľuďom neposkytujú také mzdy. Ja viem napríklad na východe, že si volajú často dôchodcov, lebo tí ľudia nechcú ísť v nedeľu do práce, pretože tie mzdy nedosahujú takú adekvátnu vec a radšej sa chcú venovať rodine. A preto si myslím, že možno existujú aj, alebo budú donášky alebo online obchody, ale nenúťme ľudí, tých, ktorí nechcú pracovať, môžu ísť do online donášky alebo takto, aby v nedeľu išli pracovať.
Takže a viem to, že pretože mám v okolí známe, ktoré sú dôchodkyne, a stále im telefonujú, že v nedeľu nemá kto pracovať, v sobotu nemá kto pracovať, lebo tie tržby v tých obchodných, či tie mzdy v tých obchodných reťazcoch také nie sú, aké by mali byť, aké by mali zodpovedať ziskom, ktoré dosahujú v našej republike, a tie zisky sú skutočne výnimočné a nie malé.
Takže súhlasím s tým, čo povedal predrečník, a myslím si, že budem hlasovať za to, aby v nedeľu boli obchody zatvorené.
Ďakujem.
Skryt prepis

3.2.2023 o 11:09 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:11

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ak by to nebolo také tragikomické, tak je naozaj smiešne a úsmevné pozerať, ako si tu bývalí vládni kolegovia alebo poslaneckí kolegovia nadávajú, akí si jedni takí a druhí takí - onakí. Ale vráťme sa k meritu veci.
Pán kolega, vo svojej rozprave ste spomínali to, že jeden obchodný reťazec, ktorý ste spomínal, chce alebo chcel by, alebo mal by záujem obmedziť svoj nedeľný predaj, ak to urobí konkurencia. Tento obchodný reťazec, ktorý ste spomínal, ide rušiť vyše 500 pracovísk na obciach alebo v miestach, kde je do 500 obyvateľov. Čiže obchodný reťazec COOP Jednota nie je konkurencieschopný voči Lidlu, Tescu, Kauflandu a týmto veľkým obchodným reťazcom. Takže aj ich tento možno dobrý zámer, ktorý by boli ochotní akceptovať, nebude mať nejakú vážnosť.
Jeden jediný rozumný argument, prečo možno zachovať nedeľný predaj, ktorý argumentujú kolegovia, ktorým tento nedeľný predaj nejakým spôsobom vyhovuje, je iba to, že oni nechcú ísť na nejakú kultúru, oni nechcú ísť na šport, oni chcú ísť radšej do nejakého obchodného reťazca, oni chcú chodiť v nedeľu po obchodoch. Áno, je to vaša slobodná vôľa. Ale mne to príde tak pritiahnuté za vlasy, že ja pracujem od pondelka do soboty asi podľa všetkého, alebo podľa niektorých kolegov z SaS asi 25 hodín denne, pretože budú pracovať asi aj bez obeda, preto potrebujú ten nedeľný predaj, preto potrebujú, aby tie obchodné prevádzky boli aj v nedeľu otvorené.
Veď jednoducho choďte, pani Zemanová, za obchodnú prevádzku, choďte za pokladňu a pán Baránik nech si vám chodí nakupovať potraviny, alebo nejaké obchodné artikle. Jednoducho kľudne to môžte spraviť. Nenúťte ľudí, ktorí nechcú pracovať v nedeľu, aby v nedeľu pracovali, pretože ich núti zamestnanec. Jednoducho Sloboda a Solidarita... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:11 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:13

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Marek, no v Európskej únii hrozí recesia s veľkou pravdepodobnosťou. Slovensku hrozí recesia s nejakou pravdepodobnosťou. Máme vysoký deficit, najvyšší deficit štátneho rozpočtu v celej Únii. Ja si myslím, že jediná debata o tejto téme, keď ju už máme a keď jej venujeme čas, by mala byť fakt len a len o tom, či si Slovensko v danej aktuálnej ekonomickej a sociálnej situácii takýto zákaz môže dovoliť. To som presvedčený, že takto by to ma... takto by debata mala byť. No ale vymenoval si krajiny so zákazom, no a vše... a teda okej, sú vyspelé. Ale všetky ostatné, a je ich väčšina, žiadny nedeľný zákaz nemajú a tiež fungujú, tiež sú vyspelé a dokonca keď my urobíme zákaz, tak tí naši spotrebitelia sa do takých krajín skutočne presunú a minú tam naše peniaze a teda podporia ekonomiku, no napríklad Česka, napríklad Maďarska.
Čo sa týka argumentu energetických úspor, no to svietenie je dnes akoby ten najmenší náklad pre prevádzky. Práve naopak kúrenie a povedzme chladenie chladničky, mrazničky, to sú ďaleko vyššie energetické náklady a aj zatvorený obchod v nedeľu do nejakej miery musí kúriť a do veľkej miery musí všetko chladiť. Takže toto nie je nejaký zásadný argument.
Čo sa týka reťazca Jednota, ten je zatvorený už dnes v nedeľu. Zvládol to bez akéhokoľvek zákazu, je to ich proste model. A ja som presvedčený, že tie prevádzky, veď ony majú svoje asociácie, proste ony sa vedia dohodnúť. Treba to nechať na ten trh, proste ony sa vedia aj bez zákazu dohodnúť, keď teda bude situácia, že sa im nebude ekonomicky oplácať nedeľný predaj.
Nechcem veľmi reagovať vlastne to, že čo SaS-ka a takéto veci, ale... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:13 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video