83. schôdza

1.2.2023 - 17.2.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:43 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:39

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Tu si treba položiť na misku váh iba to, komu tento zákon bude prospešný a komu tento zákon ublíži. Tento zákon naozaj neublíži nikomu a prospešný bude pre zamestnanca. To je celé. Čiže naozaj tá nedeľa by mala byť dňom pracovného pokoja a urobiť si nákup od pondelka do soboty zvládne, myslím si, aj šikovný študent bývalej osobitnej školy internátnej. Takže vyhovárať sa tu na to, že niekto pracuje 16 hodín denne od pondelka do soboty a preto potrebuje mať otvorenú nedeľnú prevádzku, aby si nakúpil tovary, poprípade služby, je úplne scestné.
To, že obchodné reťazce naozaj využívajú svojich zamestnancov, je viac ako jasné a viac ako preukázateľné. Čiže netreba sa naozaj pozerať na to, že ako zamestnanec chce mať v nedeľu voľno, ale ako spotrebiteľ by som v tú nedeľu si chcel ísť do obchodnej prevádzky, určite nie. Ja keď v tej obchodnej prevádzke ako zamestnanec som od pondelka do soboty, tak určite v nedeľu potrebujem niečo iné a nie ísť do obchodnej prevádzky, ak nie do tej istej alebo do podobnej.
Čiže naozaj si tu musíme položiť jednoduchú a zásadnú základnú otázku. Predkladatelia sú ochotní urobiť zmeny, na ktoré ako rečníci a poslanci Národnej rady poukazujeme alebo diskutujeme o nich už druhý deň. A pevne verím, že po týchto zmenách tento zákon prejde do druhého čítania. Ešte sa vyprecizuje, ešte sa vyšpecifikuje a pevne verím, že je tu zhoda, je tu priestor, aby sme tento zákon naozaj prijali, ale zároveň súhlasím aj s predrečníkmi, ktorí rozprávajú, že nie je to tak najpálčivejšia téma, akej by sme sa museli venovať taký dlhý čas. Sú tu dôležitejšie témy. Tak poďme postupne, poďme v nejakom zrýchlenom konaní, ale hovorím, tento zákon je určite dobrý, tento zákon podporiť treba a treba podporiť aj iné rozumné veci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:39 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:41

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Richard Vašečka, ty si vystúpil a v jednom momente si hovoril o mojich emóciách a racionalite a potom chvíľu na to si ty dal emócie do toho, keď si sa rozčúlil nad tým, že nám predsa alebo tebe nikto nebude diktovať, čo ty máš, čo ty nemáš predkladať. No ja by som sa tohto momentu chytil a upozornil na jednu vec. Zo strany liberálov zaznieva, že aj teraz to pred chvíľou jeden z nich povedal, treba rešpektovať náš názor. A ja hovorím, že my rešpektujeme ten názor. Nemusíme s ním za každú cenu súhlasiť predsa, ale na druhej strane si pamätáme, keď tu aj jeden z predrečníkov hovoril o tom, že by sme sa mali venovať iným veciam, lebo strácame čas.
My si pamätáme, ako strana SaS na istých veciach bola ochotná na niekoľko dní zablokovať parlament a nerokovali sme niekoľko dní. Nie niekoľko hodín, niekoľko dní sme nemohli rokovať, alebo museli sme rokovať až na ďalší deň, pretože spravodajkyňa odišla domov a takýmto spôsobom, nemyslím teraz vás, ale spravodajkyňa vtedy zablokovala takýmto spôsobom parlament. Takže ten argument neobstojí. Áno, zopakujem, nech zaznie váš názor, ale my nie sme povinní s ním za každú cenu súhlasiť. Nech sa páči. Rešpektujeme a my chceme, aby ste rešpektovali aj vy náš názor a keď bude väčšinový, tak chceme, aby ste rešpektovali aj to, keď prejde.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:41 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:43

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega Vašečka, krásnym spôsobom si vstúpil do rozpravy, pretože máš to umožnené a otvoril si naozaj aj tú možnosť nám reagovať prostredníctvom tvojej rozpravy na kolegov zo SaS, ktorí aj v predchádzajúcej, v predchádzajúcich minútach reagovali na to, čo môžeme a čo nemôžeme, zákazy a príkazy, a tak isto napríklad kolegyňa, ktorá rozprávala o tom, že je nekorektné sa rozprávať o nejakom kolegovi, ktorý tu nie je. No tak buď to majú kolegovia Alzheimera alebo retrográdnu amnéziu. Nejdem sa už ďalej ku tomu vyjadrovať, pretože ctím tu trošku aj kultúru.
Zákazy. Zákazy sú pozitívne a negatívne. Pozitívne zákazy sú zákazy, ktorými spôsobujeme pozitívne dopady, napríklad zákaz fajčenia. Keby sme nezakázali fajčiť, okolie, ktoré je v podstate nevinné, spôsobuje im rôzne ochorenie, tak v podstate dovoľme záka... dovoľme všetkým fajčiť, dovoľme aj malým deťom, dovoľme. Čo tým spôsobíme? Ochorenie, zánik spoločnosti, budem už expresívna naozaj, to nejdem do takýchto detailov. Sú zákazy, ktoré sú negatívne. Áno, ktoré zakazujú, napríklad obmedzujú slobodu, slobodu prejavu a tie vytvárajú odpor. Ale pozitívne zákazy sú na prospech celej spoločnosti a myslím si, že keď zakážeme nedeľný predaj, bude to mať pre spoločnosť len prospech. A preto sme tu. Pre občanov a pre prospech tejto spoločnosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:43 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:44

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. V prvom rade sa vyjadrím k reakcii dvoch kolegov z SaS, ktorá bola korektná v obidvoch prípadoch, aj pán poslanec Viskupič, aj pán poslanec Oravec. Ďakujem. Nejde o to, aby sme sa tu teraz naťahovali osobne, tým by sme naozaj strácali čas.
Ale tak ako povedal pán poslanec Šefčík, že ak z pohľadu niekoho strácame čas tým, že niečo robíme, tak je to určite lepšie, ako keď sme strácali čas tým, že sme nič nerobili. Hoci uznávam, že aj obštrukcia je parlamentné právo. Ale ak je parlamentné právo obštruovať, napríklad brániť uznášaniaschopnosti parlamentu, tak takisto je právo teda predkladať a venovať sa nejakej téme.
Chcel by som zdôrazniť, už tu nie je pán predseda Viskupič, že ale chcem, aby to vyslovene exaktne zaznelo, ak, ak som vzbudil dojem, že tvrdím, že ja osobne alebo konzervatívci, že my máme radšej svoje rodiny alebo sme lepší rodičia, tak to absolútne popieram a hovorím nie. Ja si veľmi vážim každého jedného rodiča a vôbec sa nezaujímam o to, že čo aké on má presvedčenie. Som presvedčený, že rodičia od podstaty svoje deti majú radi, chcú im dobre a môžu mať rozličné názory, je úplne jedno, či majú konzervatívne alebo liberálne. Takže som presvedčený, že aj konkrétne pán poslanec Viskupič je dobrý otec a toto vôbec nie je predmetom tohto. Ak som poukazoval na starostlivosť o rodinu, tak hovorím preto, lebo je to súčasťou úmyslu zákonodarcu v tomto prípade a nie preto, že by som spochybňoval, že tí, ktorí nie sú za ten zákon, že to nechcú. To netvrdím, hej? My na to upozorňujeme, ja chápem aj vašu filozofiu, z ktorej vy teda vychádzate.
Ešte zopakujem reakciu na pána poslanca Oravca, že rozdiel, či reaguje ako zamestnanec, ako spotrebiteľ, no tak ako zamestnanci z 88 % odmietali tento alebo súhlasili so zákazom nedeľného predaja a ako spotrebitelia z 80 %. Čiže to nebolo protichodné. Len hovorím to, že je to veľmi podobné, ale zamestnanci ešte viac si prajú obmedzenie nedeľného predaja podľa toho priesku... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:44 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:47

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, nechcem sa opakovať, už včera som vystúpil, myslím, že dvanásť minút to trvalo. Nechcem sa teda opakovať, budem reagovať len na pár vecí, ktoré ma zaujali a v ktorých viem povedať aj svoj nejaký vlastný príklad.
Ja som spolupredkladateľ tohto zákona tiež. Keďže ja som predkladal dva návrhy zákona, ktoré boli prísnejšie od tohto, ja by som bol veľmi rád, aby to bolo v takom znení, ako som to predkladal ja, ale keďže som chcel, aby tento zákon mal šancu prejsť, tak som sa pripísal k návrhu poslancov z koalície, lebo sú tam nielen poslanci z OĽANO, ale je tam aj poslanec zo SME RODINA. Ak sa bude meniť tento zákon, ja budem rád, lebo si myslím, že tie štátne sviatky by mali teda byť v rovnakej pozícii, tak ako som to navrhol ja. A teraz skúsim k tomu zákonu.
Vyčítal som tu včera kolegom, že od začiatku volebného obdobia si nechajú diktovať strane SaS. A ja si to myslím stále, lebo ak si spomeniete na to, keď sa schvaľovala súdna reforma, ako som sa nevinnou otázkou alebo dvoma spýtal pani ministerky Kolíkovej vtedy a ona namiesto toho, aby mi slušne odpovedala, na mňa vyskočila, doslova vyskočila, začala po mne vrieskať a vy ste namiesto toho, aby ste si ma zastali, že vy ste náš koaličný alebo ty si náš koaličný poslanec, tak vy ste povedali, že ale to je náš koaličný partner, treba poslúchať. A ja, že a vy ste kde predložili tie návrhy zákona, ktoré ste chceli vy? Však vy ste mali 53 poslancov, vy ste si mali diktovať podmienky. Vy ste mali povedať, ide ten najťažší zákon, napríklad voľná nedeľa, ochrana života atď. a keď nám to neprejde, odchádzame a budeme si hľadať iného koaličného partnera, a vtedy v tom čase nebol tak roztrieštený poslanecký klub, tak sa to možno aj dalo. No a nebudem viacej útočiť.
To je len taký príklad, ako by sa to dalo, keďže vtedy súdnu reformu ste donútili schváliť. Ja som síce nehlasoval ako jediný koaličný poslanec a iné veci, kilečko 1, kilečko 2, kilečko 3 atď. Ja som tiež za to nehlasoval ako jediný koaličný, teda za, myslím, prvý som nehlasoval ako koaličný a už potom som koaličným nebol. Takže vy ste si nechali nanútiť tú ideológiu, takže ja len, aby ste, páni kolegovia z koalície, vedeli, že toto bol ten dôvod, kvôli čomu prišlo k roztržkám, že vy ste veľmi ustupovali.
No a teraz skúsim k tomu zákonu pár vecí. Ja som niekoľkokrát navštívil krajiny, ako je Švajčiarsko, a z osobnej skúsenosti viem, že tam nielen nedele majú zatvorené obchody, ale dokonca reštaurácie majú zatvorené v pondelok. Dokonca majú obchody zatvorené aj cez cirkevné sviatky, pritom to nie je katolícka krajina, a napriek tomu sa tam nikto nesťažuje, lebo si osobne myslím, že ten predaj on sa nezníži, on sa len presunie na tie dni, kedy budú obchody otvorené, od pondelka do soboty.
Ja som vyrastal v dobe ešte v minulom režime a pamätám si, keď boli obchody v nedeľu zatvorené a ja som plynule aj v tejto dobe preskočil na ten model, že nakupujem v piatok, v sobotu alebo v pondelok a ako vidíte, nezahynul som. Nezahynul som. Jedlo mi nechýba, oblečenie tiež nie. Ja si myslím, že tu nie je žiadny racionálny dôvod, aby tie obchody kvôli tým zamestnancom neostali zatvorené v nedeľu. Veď si povedzme, kto tie obchody má otvorené.
Bol tu spomenutý jeden obchodný reťazec. Ten obchodný reťazec má obchodné domy, hlavne potraviny, hlavne v obciach, ale my v obci, v ktorej žijem, obchod otvorený máme v sobotu do dvanástej a v nedeľu vôbec. Takže komu to vyhovuje? Vyhovuje to všetkým nadnárodným reťazcom, ktoré sú v konkurenčnom boji, a vyhovuje im to, resp. nevyhovuje im to, musia, lebo keď má jeden otvorený, druhý aj tretí, aj štvrtý musí mať otvorené, lebo inak by tam bola šanca, že stratí zákazníka. No ale keby sme my obmedzili tento predaj v nedeľu, tak by sa toto nestalo. Tí ľudia by si nakúpili v sobotu, v piatok, v pondelok, priebežne počas týždňa.
No ja teda neviem, ale ja si myslím, že tento zákon je dobrý a pomôže, ako som tu spomenul včera v rozprave, aj čo sa týka zdravotnej stránky obyvateľstva a môžem pár slovami, nechcem to naťahovať, povedať, v podstate tie problémy, ktoré ten nedeľný predaj odstráni. Ak je pracovný čas dlhší ako 60 hodín týždenne, čo sa týka zamestnancov, je riziko infarktu myokardu dvojnásobné, teda sa zvýši na dvojnásobok a zvýšený výskyt porúch rytmu srdca. Práca nadčas 10 hodín týždenne spôsobuje zvýšenú potrebu užívať lieky na gastro o 23 %, o jednu štvrtinu. Skrátenie a nepravidelnosť spánku, čo pri stávaní po šiestom dni, resp. siedmom dni práce zvyšuje riziko obezity a oslabenie imunity. Osobitne dôležité, prízvukujem, v čase korona pandémie, keď teda si ľudia viacej oddýchli v tú nedeľu, lebo to bol ako sanitárny deň.
Zamestnanec siaha vo zvýšenej miere po alkohole, cigaretách a k nezdravému stravovaniu, lebo ešte aj tú nedeľu sa musí ponáhľať do práce, nemá čas na nedeľný obed. Pri práci v noci a v nedeľu je preukázaný a zvýšený výskyt pracovných úrazov. No z čoho asi? Z nedostatku spánku a z únavy. Celoeurópsky prieskum medzi zamestnancami vyhodnocuje psycho-negatívne následky. Všeobecné vyčerpanie vo výške 40 %, bolesti hlavy vo výške 30 až 38 %, nervozita viac ako 28 % a poruchy spánku 20 %.
To znamená, že ak my chceme mať zdravú spoločnosť, mali by sme nedeľný predaj, teda tento zákon, ktorý obmedzí nedeľný predaj, schváliť. Som za to, aby sme napríklad tým brigádnikom alebo tým pracujúcim cez víkend, napríklad v sobotu, presunuli ten stopercentný príplatok na sobotu. Tým pádom by sme trošku eliminovali tú situáciu, ktorú tu niekto poukazuje, a chcem poprosiť, keďže aj ja ako spolupredkladateľ som podpísaný pod týmto zákonom, aby ste, vážení kolegovia a kolegyne, tento návrh zákona podporili.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.2.2023 o 11:47 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dole schodmi zvládnem zbehnúť. Ďakujem za trpezlivosť.
Ďakujem pánu poslancovi a chcem teda zdôrazniť, že naozaj je to taký príklad tej spolupráce, že má výhrady, počuli ste, povedal ich na začiatku k tomu postupu, ako by to malo byť, ale, podľa neho, ale sme sa dohodli korektne a on posunul svoj návrh zákona, my sme posunuli a spolu sme podali, lebo nám ide o tú vec. Nejde nám o to, aby sme teraz, že akože kto, kto bude si to pripínať na hruď.
Ja by som povedal takú politickú poznámku k tomu, že ak sa s niekým dohodnem, a my sme si dohodli koaličnú dohodu, tak potom sa snažím byť jej verný, pokiaľ to naozaj neprekračuje určité rámce. Tam je otázka, kto to ako posudzuje, ale tak ako vnímam vernosť v manželstve, je to, samozrejme, iná, iná vernosť, ako vernosť koaličnej dohode alebo koalícii, tak pokiaľ platí, sa ju snažím dodržiavať. A tá koaličná dohoda platila, SaS bol partner, tak som sa, hovorím, tu som sa rozprával, presne si to pamätám, s Richardom Sulíkom tu sme stáli na boku, rozprávali sme sa a on hovorí, dúfam, že dodržíte koaličnú dohodu a nepredložíte ju, lebo naozaj v tom čase, keby sme tu boli, teraz to poviem tak ľudovo, praskli do parlamentu, keď, keď boli počas covidu zavreté tie obchody, bolo by to prešlo. Ale nám, my nemáme úplne len také simplicitné myslenie v tom slova zmysle, že ja mám nejakú svoju ideu, idem, podám. Ja si naozaj myslím, že je dobré, aby sme sa snažili o politickú stabilitu a mohli presadiť dobré veci. Niektoré z nich sa nám páčia viac, niektoré menej, ak absolútne nesúhlasíme, tak bola koaličná rada, kde sme vylúčili to, s čím sme absolútne nesúhlasili z jednej aj z druhej strany. Teraz je obdobie, ktoré je vlastne už krátko pred voľbami, navyše je situácia v koalícii taká, aká je, preto znova korektne využívame príležitosť a podávame ju.
A ešte raz ďakujem pánu poslancovi aj za jeho prístup k podávaniu zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:56 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:58

Ján Oravec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Čepček, vy ste vyslovili takú tézu, že tuná v parlamentnej snemovni, že tu bol diktát SaS. No ja som v parlamente od októbra tohto, minulého roka, čiže pár mesiacov, tak neviem sa k tomu vyjadriť, na koľko ste tu trpeli pod diktátom SaS, ale ako príklad toho ste uviedli, čo sa vám nepáčilo, že tu boli kilečká a že ste nehlasovali za kilečko 1, nehlasovali ste za kilečko 2, za kilečko 3. No ja som tie kilečká všetky pripravoval a môžem vám povedať, že ste nemohli ani hlasovať za kilečko 3, lebo také tu ani nedorazilo. Kilečko 3 je len pripravené a čaká, kým príde do parlamentu. Čiže nehlasovali ste za kilečká 1 a 2 a môžem vám povedať, že úplne zbytočne ste za ne nehlasovali, pretože tie kilečká boli presne o tom, že nájsť spôsob, ako nechať ľudí aj vo firmách sa nadýchnuť a identifikovať takú reguláciu, ktorá je nadbytočná, ktorá nepomáha ďalej zvyšovať, ja neviem, ochranu bezpečnosti a zdravia pri práci, ale je už len zbytočnou byrokraciou, ktorá tomu cieľu nepomáha.
Čiže z tohto hľadiska si myslím, že je dobré, že všetci kolegovia, ktorí kilečka podporili, pomohli aspoň čiastočne niektorým podnikateľom ľahšie v ekonomike dýchať. Hovorili ste tiež, že predaj sa nezníži v tých obchodoch, ktoré budú zatvorené, len sa presunie. No to je niečo, čo si myslíte, niekde sa to možno tak udeje, ale v mnohých obchodoch to možno tak nebude. Takže potom je dôležité, aké sú dopady a dopady môžu byť také, že pokiaľ ide o zamestnancov, tí, ktorí prichádzajú v nedeľu pracovať kvôli príspevku, no tak o ten príspevok prídu a to je nespochybniteľne negatívny dopad tejto regulácie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 11:58 hod.

PhDr. CSc.

Ján Oravec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:00

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega Vašečka, áno, dohodli ste si koaličnú zmluvu, ktorú ale SaS-ka počas tohto volebného obdobia niekoľkokrát porušila, niekoľkokrát si predkladali zákony, ktoré chceli oni, takže nebolo to celkom tak.
No a pán Oravec, čo sa týka diktátu, no od začiatku vidíme, ako šesťpercentná strana SaS diktuje, toto sa nedá, musíte podporiť, keď som bol koaličný poslanec. Musím podporiť, lebo to je náš koaličný partner. A ja sa pýtam, a naše podporia oni kedy? My máme 53 poslancov, najprv si diktujme my podmienky a potom dajme podmienky im, teda potom schváľme podmienky im. Čo sa týka tej zbytočnej byrokracie, pán poslanec Oravec, tak neviem, či si pamätáte alebo viete o tom, ja som ako jediný poslanec, koaličný teda, pochválil pána predsedu Sulíka za zákon, ktorý mal, ktorý mal v podstate odstrániť byrokraciu, čo sa týka detských ihrísk, lebo z vlastnej skúsenosti som vedel, a pán, pán predseda Sulík si, si to pamätá, určite si to pamätá, lebo už viackrát na to reagoval, a napriek tomu, že koaliční poslanci za to vtedy niektorí aj nehlasovali alebo boli proti, to znamená, ja som za odstránenie byrokracie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:00 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:02

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Aj sa vymieňajú predsedajúci, takže peknú výmenu a pekný víkend, pán Grendel.
Pohľad na nedele, už tu bolo povedané naozaj asi všetko. Ja chcem do toho trošku vniesť taký, taký iný nadhľad, nadhľad na to, ako by som sa na to pozeral a som aj pripísaný k tomuto zákonu. Necítim sa ani ako ultrakonzervatívny, ani ako ultraliberálny, som taký pragmatický, ktorý žije tu a teraz a chce, keď tu sedím, tak chcem predkladať zákony a schvaľovať zákony také, ktoré pomôžu naozaj ľuďom. Taký pohľad na nedeľu, čo sa týka, samozrejme, tým, že som športovec a pre športovca je veľmi dôležité oddychovať a mať kľud, tak, samozrejme, z tejto stránky tu už bolo povedané asi všetko, zo zdravotnej, z ekonomickej a všetky tieto nadhľady. Ale myslím si, že pre šport a kultúru nedeľa oddychu, keď ľudia môžu ísť naozaj na ten šport a vidíme to, samozrejme, veľa tu bolo povedané o športe, ako bol zatváraný, kultúra v covide a takéto. Takže, takže v tomto zmysle, v tomto zmysle ten šport a kultúra si myslím, že aj ekonomicky dostane veľkú vzpruhu a budem prvý vyzývať zväzy, aby všetky ligy dali na nedeľu, aby tí ľudia začali chodiť hlavne na šport, aby podporovali tento šport, lebo však aj strana SaS mala vo svojom rezorte ministra, pod ktorým patril aj šport. Takže, takže v tomto zmysle, v tomto zmysle aj by to malo byť trošku podporované tými liberálmi na to, aby tá kultúra a ten, hlavne ten šport dostal aj to, že tí ľudia začnú navštevovať šport, začnú viacej športovať a tým pádom nebudú sa musieť prechádzať po nákupných centrách.
Mám takú skúsenosť zo zahraničia, kde som pôsobil veľa rokov a Taliansko má, Taliansko zaviedlo nedeľný predaj alebo otvorenie obchodov takým trošku šalamúnskym spôsobom, že sa dohadujú tie mestá, ktoré budú mať otvorené, ktoré budú mať zatvorené a takto. Ale čo bolo taký, bol som pri zrode, keď Taliani vymysleli hrať 26. decembra ligu a prvý rok, keď to skúšali, tak boli tam rôzne polemiky, my športovci sme na to nadávali, lebo sme nemohli prestať trénovať, 24., 25. a 26. sme hrali ligu. Tie haly praskali, boli úplne naplnené a osvedčilo sa to a sme aj tým svedkami, že na to zareagoval aj slovenský hokej, 26. decembra sa hrá liga a sú štadióny plné.
Čiže my tých ľudí aj takýmto spôsobom vieme nieže pomôcť namotivovať, ale v tom zmysle, že pomôžeme tomu športu, tej kultúre a ja si myslím, že tá kultúra aj ten šport na to veľmi rýchlo vie zareagovať a veľmi sa prispôsobí a ekonomicky im to veľmi pomôže. To, že sme, samozrejme, v pandémii, štátny tajomník pán Husár zo strany SaS proste chodil na pandemické konzíliá a všetko sme museli zatvárať, samozrejme, ani nám sa to nepáčilo. Ale proste bol to fakt, tá pandémia tu bola, ja neviem, ako by opozícia reagovala, keby mala vládnuť a čo by robila v pandémii. Ja si myslím, že musela by robiť nepopulárne opatrenia.
Takže v tomto, v tomto rozsahu, v tomto rozsahu by som sa pozrel aj takýmto nadhľadom na to, že my obrovsky pomôžeme týmto, týmto subjektom, ktoré boli aj pandémiou skúšané, ale aj v tom zmysle, že my s tým športom za minulých vlád sme išli stále dole kopcom. My sme im tu nepomáhali a trošku taká ani nieže výtka, tiež ste mali rezort a, samozrejme, minulé vlády školský šport, vysokoškolský šport sme úplne pochovali. A to je aj vizitka toho, že študenti musia chodiť pracovať. Vtedy boli motivovaní, vtedy dostávali rôzne výhody na vysokých školách na ubytovanie, na štúdium. Aj v iných krajinách to všetci zdokonalizovali a my sme to všetko pochovali.
Takže aj takýto nadhľad na túto, na tieto nedele som chcel priniesť do tohto pléna, aby sa možno trošku niekto zamyslel nad tým rozhodovaním, či to pustiť cez prvé čítanie, či to nepustiť a potom sa, samozrejme, už sa nechcem opakovať, čo tu bolo, aj pán Vašečka deklaroval niekoľkokrát, že je ochotný meniť to, upravovať to.
Takže trošku iný náhľad na to a ďakujem a pekný víkend želám.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.2.2023 o 12:02 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:07

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo.
No tak ja si myslím, Rišo, že je to veľmi dobrá myšlienka a toto tu ešte možno takto exaktne neodznelo, že v prípade, že tie, ten nedeľný predaj sa obmedzí, tak mnoho ľudí, tí, ktorí budú chcieť ísť aj mimo domu možno aj so svojimi blízkymi, tak práve budú napĺňať kultúrne podujatia, športoviská. Ja som za. Možno, možno to znova viac troška naštartuje tento sektor. Ja osobne hrávam šachy a ligu hrávame väčšinou v soboty a predovšetkým v nedele a počítam, že nedeľa, práve aj futbaly sa hrávajú, asi aj volejbal v nedele a tá nedeľa má byť takou, kde sa ľudia stretávajú, spoločensky vyžijú. Nie, nemusia pritom nakupovať, môžu, môžu ísť práve na kultúru a na šport. Tam sa stretnú. Čiže ja to aj tak beriem, ja takýmto spôsobom fungujem, možno je to také trošička proti mojej rodine, ale ja som k tomu šachu, ktorý ty až tak nepovažuješ za šport (povedané so smiechom) a sporíme sa na tom, šachy sú viac ako šport, tak by som povedal, tak ja som k tomu priviedol aj svoje deti a ďalšie deti, ktoré nemám v príbuzenstve, ale som trénoval a tie majú cez tie, cez ten šport, cez šachy, ale aj cez iné športy potom kamarátstva, rozvíjajú priateľstvá, rozvíjajú to, to sociálne, to spoločenské, čo v človeku je. Nedeľa má slúžiť aj na to.
Ďakujem za tvoj príspevok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:07 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video