83. schôdza

1.2.2023 - 17.2.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:17 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:09

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pánu poslancovi za jeho príspevok, ktorý to uviedol presne do toho kontextu, že tento zákon nie je náboženský alebo nie je jednostranne orientovaný, je sociálny, hovorí o zamestnancoch, je to Zákonník práce a má to potom rôzne pozitívne dôsledky, pozitívne vplyvy, ako hovoríme, na rodinu, ale má to vplyv aj na to, že sa ľudia môžu a budú venovať, ako uviedol aj na príkladoch pán poslanec, športu, kultúre.
Ja zacitujem z dôvodovej správy, kde je napísané, že Slovensko podpísalo Európsku sociálnu chartu Rady Európy, kde sa zaväzuje k ustanoveniu platených sviatkov a k zabezpečeniu odpočinku v týždni, ak je to možné, zhodného s dňom uznaným tradíciou alebo obyčajmi za deň odpočinku v príslušnej krajine alebo regióne. U nás je to nespochybniteľne nedeľa, ako to môžme, akokoľvek môžem si povedať, že mne ako veriacemu kresťanovi katolíkovi to vyhovuje, lebo sa to prekrýva aj s náboženskou tradíciou. To je v poriadku. Ale však keby bol iný deň, tak by bol iný deň. Ale u nás je to nedeľa.
Nemáme ako rokovať, špekulovať o inom dni. A tento jeden deň, deň odpočinku, je dobrý aj na oblasť duchovnú, samozrejme, ale ako sme počuli, na oblasť športovú, kultúrnu. Rodina je veľmi dôležitá. Čiže je to sociálne a prorodinné opatrenie, ktoré prospeje rôznym oblastiam spoločenského života. Nie je to žiaden zázračný prútik, ale je to určite možnosť vykonať veľa dobrého, dať priestor na odpočinok v ten deň pracovaného pokoja, ktorým nedeľa už je.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:09 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:11

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No myslím, že čím dlhšie už debatujeme, tým viacej sa už dostávame k takým argumentom už skôr v úvodzovkách. Ja, ja to tak nejako akoby už volám, že sociálne inžinierstvo, no.
Prosím, Richard, nespájajme zvýšenie návštevnosti na futbale či hokeji práve tým zákazom nedeľného predaja. Proste toto je, samozrejme, šport je dôležitý, nech tam chodí veľa ľudí. Ale presne toto je už sféra, kde štát nemá, nemá zasahovať ani v tom, či má byť zápas kedy-vtedy, alebo že či má byť v robote predavačka. Veď a keď si zoberiem ten príklad, veď na tom štadióne tiež pracuje veľa ľudí. Všetci usporiadatelia sú v nedeľu v robote. V bufetoch pracuje kopu ľudí, proste hostesky, catering. Vieš, koľko, vieš. Vieš koľko policajtov je v hotovosti na takom futbalovom zápase? Tí všetci sú v práci v nedeľu. A je to okej, v poriadku. Ale prečo nám zrovna vadia tie, tie predavačky?
A ja ešte keď poviem taký ten trnavský príklad, že ono to je niekedy ale opačne aj vo vyspelom svete spojené, že tie športoviská, že ten štadión je spojený s obchodnou zónou. No ten futbal v Trnave je proste spojený s tým, že idú ľudia na zápas, pred ním idú do kaviarne alebo na pivo a potom idú znova vlastne do toho obchodného centra. Takže ono sa to práve opačne, že ono sa to tak nejak spája. Ale toto všetko je na rozhodnutí ľudí, proste podnikateľov, spotrebiteľov, zamestnancov. Do tohto sa im normálne že ako štát nemotajme. Fakt, fakt nie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:11 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:13

Ján Oravec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega Nemec, vy ste povedali, že vnesiete do tej diskusie taký nadhľad a vyzvali ste nás na zamyslenie. Tak ja som sa zamyslel nad tým, čo ste povedali. A musím povedať, že po tom zamyslení som tam našiel taký rozpor, ktorý ma fascinuje a budem rád, keď nám ho vysvetlíte. Lebo na jednej strane ste povedali, že podporujete zákaz predaja v nedeľu a tým pádom vlastne ochránite zamestnankyňu, ktorá pri pokladni v obchodnom reťazci niekde v obchodnom centre v nedeľu pracuje. Ale zároveň ste povedali, že teda odporučíte všetkých športovým zväzom, aby robili všetky športové podujatia v nedeľu. Čiže inú zamestnankyňu v športovom klube, športovkyňu, jej vlastne prikážete, aby v nedeľu robila. Tak ako je to? Že na jednej strane chcete tých ľudí ochrániť pred nejakou aktivitou v nedeľu zamestnaním, alebo naopak, im to chcete prikazovať. Lebo z toho, čo ste povedali, vyplýva, že jedným by ste to rád teda odpustili, aby nemuseli robiť, ale zároveň tí športovci teda by podľa vás mali povinne nastúpiť v tú nedeľu, aby ľudia z tých obchodných centier sa mohli presunúť, aby sa tam neprechádzali, ale aby išli na šport. Ale tam na tom športe ich niekto musí zabávať, teda niekto musí pracovať a pracujú aj ženy zamestnankyne. Takže kde tam je logika?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:13 hod.

PhDr. CSc.

Ján Oravec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:14

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja už len v krátkosti chcem zareagovať na nejaké dve veci, ktoré kolega predrečník vo svoje rozprave spomenul.
Kolega, spomenuli ste, že ako by vládla opozícia alebo aké nepopulárne opatrenia by opozícia zavádzala v časoch rok, rok a pol, dva roky dozadu. O tom je veľmi naozaj ťažké diskutovať alebo polemizovať. Určite každý by konal inak, ináč. A ja za seba, ak by som mohol povedať, tak určite by som nezatváral ani športoviská, ani kultúrne podujatia. Urobil by som nejaké zmeny, nejaké opatrenia, ale určite by tieto opatrenia neviedli k likvidácii či už kultúry alebo športu, ako ste ju zlikvidovali vy, ako vládni poslanci a vládni činitelia.
Či sa nedeľným zákazom predaja zvýši návštevnosť kultúrnych alebo športových podujatí, je naozaj veľmi ťažko predikovať. Je to možné, ale nemusí to byť pravidlom. Ak máte nejaké skúsenosti z vášho pôsobenia zo zahraničia, fajn, je to určite nejaký uchopiteľný základ, ale možno inak to bude pôsobiť na populáciu a na občanov Slovenskej republiky, ktorí žijú tuná u nás.
Ten človek, ktorý v nedeľu chcel ísť do divadla, ten tam vždy pôjde, ak na to bude mať. Ten človek, ktorý chcel ísť v nedeľu na športové podujatie a byť fanúšikom toho svojho športového klubu alebo športového odvetvia, na ktoré je zaťažený, ten tam tiež vždy pôjde. A ten, kto chce ísť v nedeľu do prírody namiesto toho, aby bol v nedeľu zamestnaný, ten tam tiež vždy pôjde. Čiže vždy to bude pohľad pre, vždy to bude pohľad proti. Naozaj hľadajme konzistentnosť, hľadajme rozumné riešenie, ktoré bude iba na prospech a pomoc ľuďom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:14 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:17

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ďakujem všetkým, ktorí mi dali faktické poznámky. Ja len tak v krátkosti. Možno začnem odzadu. Ja som, samozrejme, s tým trošku s vami súhlasím, aby mali decká športovať viacej, nemali sme ich tam zatvárať. To je pravda. Ja som myslel skôr na to, na tých fanúšikov a keby sa vám pandémia šírila tak, ako sa šírila, tak neviem, či by ste nechali otvorené štadióny, aby tam mohli chodiť ľudia. Ale dobre. Však to je váš názor.
Ja tu, ja tu, ja tu nechcem, nechcem akože, ja som do toho chcel vniesť taký, taký, ja som neriešil, pán Oravec, predavačky, či majú pracovať a potom zase musia sa presunúť. Samozrejme, samozrejme, dobre. Tak je tu debata o zatváraní obchodov a potravín. Tak okej, ale však, samozrejme, tým pádom, tým pádom, že podporíme v tomto šport, tak zase môžu sa presunúť tí mládežníci a môžu, máme tisíce dobrovoľníkov, tisíce ľudí, ktorí v tom športe pracujú cez ten víkend a, samozrejme, chcú tam pracovať. Na margo toho dávame aj zrážkovú daň pre športových odborníkov, takže vychádzame im v ústrety. A však vy ste, vy ste povedali, že chcete byť konštruktívny, tak konštruktívne ja sa k tomu správam a, samozrejme, chcem predkladať aj zákony k tomu, aby sme konštruktívne sa posúvali dopredu, tak ako bolo vaše kilečko jedna, kilečko dva. A viem tú genézu toho celého.
Takže ja tým, že sa tu vyobracali zamestnania, nepracovať, pracovať, podnikatelia, predavači. Ja som to nechcel práveže riešiť. Ja som chcel riešiť tú otázku toho, že, že trošku sa zamyslieť iným pohľadom na tieto nedele. A to bol môj zámer. Môj zámer nebolo riešiť momentálne, že koľko predavačiek by sa presunulo na štad... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:17 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12:19

Slavěna Vorobelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Tento zákon má, ako som povedala, svoje za a proti. Je to uhoľ pohľadu. Treba si uvedomiť, koho zastupuje strana SaS, Sloboda a Solidarita. Zastupuje elity, oligarchov, zbohatlíkov, nadnárodné spoločnosti, veľkých podnikateľov, malých podnikateľov, ale ľudí berie ako zdroj zisku. Ľudia sú pre nich čísla, štatistiky, zdroj daní. Už len ten argument, že dôchodcovia chcú pracovať v nedeľu, že je to nejaká sociálna terapia. Ja nepoznám dôchodcu, ktorý by chcel pracovať v nedeľu. Ak by mal dobrý dôchodok, žiaden dôchodca nechce pracovať v nedeľu. Chce chodiť na kultúrne podujatia, na športové podujatia, ako tu zaznelo, chce žiť normálny, slušný život s normálnym dôchodkom.
Strana Sloboda a Solidarita stále bojuje proti zvyšovaniu dôchodkov. Áno, rozumiem aj ich pohľad, ale myslím si, že človek si zaslúži dôstojný život. Solidarita. Tak prečo nie sme, páni poslanci, potom zo strany SaS solidárni s bežnými ľuďmi? Prečo nepracujeme v nedeľu? Prečo tu nezasadáme v pondelok? Prečo máme obedňajšiu prestávku dve hodiny? Však buďme solidárni. Pracujme.
Bolo tu spomínané, že odbory najlepšie vedia a tí podnikatelia najlepšie vedia, že či áno alebo nie, či majú mať otvorené, alebo nemajú mať otvorené. No odbory podľa mojich informácií sú za tento návrh zákona. Možnože nie v takom konkrétnom znení, ako je teraz konkrétne navrhované, ale boli dohodnuté tie pozmeňovacie návrhy, že tam budú. A myslím, že to stanovisko je jasné. Stanovisko tých zamestnancov je jasné.
Stále tu hovoríme o zákaze maloobchodného predaja. Nie, to nie je zákaz maloobchodného predaja. Ten maloobchodný predaj môže fungovať, ako aj služby môžu fungovať v nedeľu. Je to len obmedzenie nariadiť prácu zamestnancovi v maloobchode. Čiže tí živnostníci možno nájdu priestor, že budú otvorení a budú poskytovať proste ten predaj. Budú predávať, stúpnu im zisky. Ale sami dobre viete, že tomu tak nie je. Aj ľudia sa vedia nastaviť proste na ten systém, že sa bude nakupovať od pondelka do soboty. Ja nevidím nejaký problém v tom, aby museli nakupovať niečo v nedeľu. No neviem, či vám budú chýbať, ja neviem, spodné prádlo alebo čo v nedeľu také nutné musíme nakupovať. Veď ak budete chcieť ten teplý rožok, tak myslím si, že bude nejaká večierka, kde bude ten živnostník, ktorý tie teplé rožky bude predávať a kľudne si ich môžete kúpiť.
Spomínali sa tu nejaké čísla, že sú tam odhady ministerstva financií, že o prácu by mohlo dôjsť cca 1 700 ľudí. Sú to len odhady, nie sú to žiadne fixné čísla. Ale ja si myslím, že tá masa ľudí sa presunie do iných sektorov, ktoré možno sa oživia a začnú fungovať. Čiže ja nevidím žiaden dôvod, ako tu zaznelo, že hromadné prepúšťanie. Vy viete, čo je hromadné prepúšťanie? Veď potom hromadne prepúšťame každý deň, lebo ľudia dostávajú výpovede, končia v práci. Tak na Slovensku máme hromadné prepúšťanie nonstop.
Sme v kríze. Sme v recesii. Veď veľmi dobre viete, že ľudia vás upozorňujú na to, že tie ceny rastú. Ja nemám pocit, že by oni chceli húfne teraz chodiť nakupovať v nedeľu. Ja mám skôr pocit, že ten predaj sa bude obmedzovať. A tí ľudia obmedzujú svoje nákupné návyky. Snažia sa šetriť, kde sa dá.
Stále tu hovoríme o zosúlaďovaní osobného a pracovného života. Veď sú na to prieskumy. Každý by rád bol so svojou rodinou v nedeľu, áno, u nás je to tak zaužívané, že tá nedeľa si zaslúži, aby rodina bola spolu. Ak chceme byť teda aj solidárni, prečo potom, ja neviem, keď berieme ten pohľad taký, že veď ľudia chcú nakupovať. No napríklad možno ľudia chcú si vybavovať úradné veci v sobotu a v nedeľu. Prečo nezrušíme v utorok, streda, štvrtok štátne úrady, ministerstvá a budeme robiť v sobotu a v nedeľu. Povieme tým úradníkom, robte v sobotu a v nedeľu. Čiže ja nerozumiem tým argumentom, že prečo by to nemohlo byť u nás.
Stále sa hrdíme, že západ. Však inšpirujme sa západom. Veď keď zbroja, zásobujú Ukrajinu, pomáhajme Ukrajine, zásobujme. Veď západ to robí. My sme súčasťou západu. Tak prečo v tomto si neberieme tú inšpiráciu? Veď západ, na západe väčšina krajín to tak má. Prečo sa porovnávame s tými, ktorí to, práve to obmedzenie toho Zákonníka práce nemajú nastavené takto? Veď buďme západní, buďme európski.
Tá nákupná turistika ešte, že ľudia pôjdu nakupovať za hranice. Ja už som to spomínala. Tá turistika tu bude stále kvôli kvalite a cenám. Čiže tí ľudia, áno, idú do okolitých štátov, pretože vidia tam lepšie ceny a možno je tam širšia a lepšia, kvalitnejšia ponuka.
Stále sa tu spomína, že to je nejaký kresťanský zákon. Prečo kresťanský? Čo je na tom kresťanské, že tí ľudia budú v nedeľu doma? Myslím si, že aj vy chcete byť v nedeľu doma. My, poslanci. Každý chce byť v nedeľu doma so svojou rodinou. Ako vravím, tie obchody, to nie je zákaz maloobchodného predaja. Predsa to, čo trh vykreuje, to bude. A možno tým podporíme aj práve to gastro, ktoré bolo zlikvidované, možno podporíme tú kultúru a šport. Čiže zamyslime sa možnože aj z tej opačnej strany, ten iný uhol pohľadu, ktorý to môže celé priniesť, tento zákon.
Ja som rada, že diskutujeme možno ten jeden deň, dva dni o tomto návrhu zákona, pretože sa možno vyvinie nejaká celospoločenská diskusia. Aj tí ľudia, ktorí možno v tom prvom šoku, že á, nebudem môcť chodiť nakupovať v nedeľu, že, aj ja som si povedala, že ako budem tráviť čas, veď som bola zvyknutá ísť v nedeľu si nakúpiť, keď idem na kávu. Ale áno, nastavím sa, pretože sa viem vžiť do role zamestnancov.
Tak ešte na záver by som chcela povedať, ja tento návrh zákona vítam. Možno nie v takom znení, ako je konkrétne, ale ak budú prijaté pozmeňovacie návrhy podľa dohody, tak tento zákon určite podporím.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

3.2.2023 o 12:19 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:26

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pani kolegynka Vorobelová, no ja som si našiel v tom vystúpení jednu vec, s ktorou s vami súhlasím. Dôchodca si zaslúži dôstojný život. Presne tak, samozrejme, to je bezrozporné. No ale kde ste prišli na to, že SaS bojuje proti dôchodcom alebo dôchodkom? To je akože, voči tomu sa jasne ohradzujem, ale zoberme si teda realitu.
Tak dôchodca si teda chce alebo musí privyrobiť, lebo tá realita je taká, že proste veľa dôchodcov má tie príjmy veľmi nízke. No a teraz ale vy mu to zakážete. Proste on v tú nedeľu nebude môcť v tej, v tej prevádzke, kde chodil pomáhať, už nebude môcť. Prosím, ako ste mu pomohli? Nebojujete takto proti dôchodcom a ich príjmom náhodou skôr vy?
Inak ste použili veľmi dobrý príklad, aj to sa mi páčilo, no presne tak, štát vôbec nemá čo riešiť, či vy potrebujete alebo nepotrebujete spodné prádlo špeciálne v nedeľu. Ale keď tu riešite zákaz, tak to proste štát rieši. Akože to je presne tá sféra, že to vôbec štát nemá, nemá čo riešiť. Keď potrebujete a proste bude otvorené, pôjdete, keď nebude, nepôjdete. Do toho je štátny zákaz absolútne zbytočný.
A nerozumiem ďalšej veci, prečo je pre vás tá pozícia predavača taká, ktorá vám proste vadí, vadí v tú nedeľu. Tak všetci ostatní môžu aj v športe, aj v gastre, aj v turizme, všade môžu proste, ale prečo zrovna len tá predavačka nemôže robiť? Ako tu mi fakt pripadá to, je to proste ideológia. Normálne ste si takúto nejakú ideológiu nastavili a idete.
K ďalším argumentom. Nie, väčšina krajín EÚ ten zákaz nemá. Je to možno rozdelené blízko polovici, ale keď si pozriete tú európsku dvadsať sedmičku, tak väčšina tých krajín nemá nedeľný zákaz a fungujú. No a zasa keď, keď sťažíte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:26 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:28

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani spravodajkyňa, ja som nemal vo svojom vystúpení toľko priestoru. Mal som tam ešte ďalšie poznámky a jedna z nich bola aj tá, ktorej ste sa vy dotkli, tak využijem tento priestor. Vy ste hovorili o tom, že niektorí ľudia si chodia privyrábať, že nemáte takú vedomosť, že by to dôchodcovia robili. Áno, môžeme sa baviť o študentoch. Môžeme sa baviť o študentoch, o tom, že študenti tú nedeľu alebo víkend využívajú na to, aby si privyrobili brigádnicky, ale bolo tu spomínané už aj včera, myslím, že tým študentom predsa môžme a vieme pomôcť iným spôsobom, napríklad oni chodia na tie brigády a bolo tu spomínané, že niekoľko rokov sa nezvýšila suma, ktorá je pre študenta nezdaňovaná. Myslím, že to je 200 eur. Napríklad toho by sme sa mohli chytiť a umožniť študentom, aby zarábali aj viac bez toho, aby to mali, brigádnicky teda myslím, aby to mali zdanené. Čiže ďalšie, ďalší príklad je ten spomínaný daňový bonus, resp. prídavky, ktoré rodičia berú na tých študentov. Otvárajme debatu aj týmto spôsobom, aby sme, aby sme nezamedzili tomu, aby prešiel tento zákon na základe takýchto nejakých vecí, ktoré, ktoré vieme riešiť ináč, napríklad aj tých študentov.
Ďakujem pekne za váš príspevok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:28 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:30

Ján Kerekréti
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, francúzska akadémia vied po rokoch znova potvrdila, že pre ľudský organizmus je najlepšie, najlepší deň odpočinku asi v siedmy deň, vždy siedmy deň odpočinok. To nie sú dohady ani agentúra JPP, "jedna pani povedala", to je výskum akadémie vied.
Druhý taký fakt je, že ja som tu býval vo výške hradných veží smerom ku Slavínu, na kopci, doprava bola tak ako teraz na vrchol kopca, a všetok nákup, 20 až 30 kg pre päťčlennú rodinu, manželka bola päť rokov na materskej, všetko som vyniesol vo vlastných rukách, niekedy 20 až 30 kilogramov aj pre návštevy sám a soboty boli pracovné a v nedeľu sme mali návštevu alebo cez týždeň na večeru návštevu a zvládli sme to a stalo sa, že po skončení návštevy okolo pol jedenástej - jedenástej sme boli na tom lepšie ako predtým, než sme začínali, lebo sme museli tri deti pekne uložiť a tak, aby o siedmej sme boli s úsmevom pripravení privítať návštevu. Takže ide to.
A v mnohých západných krajinách po stáročia nevedeli, čo je to práca alebo predaj v nedeľu. Kresťanom vyčítam, že nielen teraz, ale hlavne za hlavne posledné roky, že nerešpektujú deň slobody, deň voľna a že dobrovoľne ho rušia a tým pádom spôsobia aj takéto problémy a potom sa nám rodiny roz... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:30 hod.

Ján Kerekréti

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:32

Ján Oravec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja súhlasím so všetkými, ktorí hovoria, že nemali by sme pozerať na to, že kto niečo predkladá, kto niečo hovorí, ale čo hovorí a aké to má dôsledky.
Takže, pani poslankyňa, vy ste trošku to svoje vystúpenie začali takým opisom toho, čo SaS reprezentuje, ako ho predstavuje, že som, aj keď nie som člen SaS, ale som členom poslaneckého klubu, že som teda nespoznával v tom SaS, ale spoľahlivo som v tom videl nejakú karikatúru SaS. Čiže ja sa prihováram za to, aby sme naozaj sa sústredili na meritum veci a diskutovali vecne, ale slušnosť pri diskusii je síce nevyhnutnou, ale nie postačujúcou podmienkou na to, aby sme niečo schválili. A ja si myslím, že slušnosťou napríklad pri predkladaní takéhoto vážneho návrhu by bolo, aby sme umožnili naozaj celospoločenskú diskusiu. Vy sama ste povedali, aj mnohí kolegovia, že je veľmi dobré, že tu dva dni o tom diskutujeme. Podľa mňa by bolo oveľa lepšie, keby to prešlo riadnym pripomienkovým konaním, keby to predložilo niektoré ministerstvo, bolo by k tomu medzirezortné pripomienkové konanie, mohla by sa k tomu vyjadriť verejnosť, prešlo by to tripartitou, vyjadrili by sa zamestnávatelia, zamestnanci, vtedy by som považoval ten proces za úplne slušný. A súčasťou tej slušnosti by teda malo byť aj to, že zamyslieť sa nad, aké to ten návrh má aj nezamýšľané dôsledky, lebo to je problém mnohých návrhov a problém a preto tu o to diskutujeme, upozorňujeme vás na to, že tento návrh má aj mnohé nezamýšľané dôsledky. Vy sama ste jeden z nich spomenuli, že ministerstvo financií vypočítalo, že potenciálne 1 700 ľudí môže prísť o prácu. Problém je v tom, že keď takýto návrh schválime, tak vy všetci si dáte na Facebook, že aha, podporil som takýto návrh, ale nikto už nezavadí o človeka, ktorý v dôsledku tohto návrhu prišiel o prácu a tak... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2023 o 12:32 hod.

PhDr. CSc.

Ján Oravec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video