83. schôdza

1.2.2023 - 17.2.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:06 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:56

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Cmorej, tak vy v SaS-ke ma neprestanete udivovať. Tak po troch rokoch hovoríte, že je nedostatok škôlok. Vy v SaS-ke ste príčetní? Dva a pol roka ste mali ministra školstva. Je pravda, že obuvníka a plagiátora, ale to u odborníkov, ako ste vy, je v pohode, vy to akceptujete na rozdiel od tých študentov, dva a pol roka ste mali ministra školstva, obuvníka, plagiátora. Koľko škôlok ste spravili? A vy tu idete vykrikovať, že je nedostatok škôlok? To vy máte vôbec, ste príčetný? Zrušili ste bankový odvod. To sú stovky miliónov. Koľko je to škôlok, pán poslanec Cmorej? Vy hovoríte, že sa plytvalo s jedlom pre deti. A vy viete vôbec, akým systémom to fungovalo? Že tie deti sa nahlasovali, ak neprišli, tak potom to museli doplatiť? Že presne sa nahlasovali počty? Vy máte vôbec dáta, o koľko klesli počet stravujúcich sa detí na základe schváleného vášho daňového bonusu? A zrušenia obedov zadarmo? Máte tie dáta? Viete to povedať? Vy viete veľmi dobre, že skoro drvivá väčšina tých škôlok a škôl rozšírila svoje kapacity. To znamená, že mali sa kde tie deti najesť, ktoré chceli. A vy tu idete chliapať sprostosti. Čo to tu vlastne trepete?
Pán Cmorej, tri roky, tri roky ste vo vláde, dva a pol roka ste mali ministra školstva. Dva a pol roka a vy sa idete sťažovať na jeho neschopnosť? Ja vám niečo poviem. Bol som na jednej vedeckej konferencii. Kolega z Poľska sa ma pýta: "Je pravda, že váš minister školstva je plagiátor?" No hanbil som sa ako pes. Myslel som, že je z našej strany. Ako keby bol z našej strany. A to ste vy, SaS-ka odborníkov. Plagiátora dajú za ministra školstva. Že sú vínní členovia vlády, to kašľať na to. Ale školstvo, čo by malo ísť deťom príkladom, tak vy, najväčšia strana odborníkov, nominujete plagiátora a obuvníka?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 10:56 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, vo svojej rozprave ste spomínali, že samosprávy neboli pripravené na prestravovanie toľkých žiakov, ako sa to prijalo vlastne dotáciou na stravu a uzákonením tohto zákona o obedoch zadarmo a o poskytnutí školského obeda pre každého jedného žiada v materskej, základnej a strednej škole. Jednoducho modernizácia školských zariadení prešla takým spôsobom, že mnohé školy, väčšinou ktoré mali nižší počet žiakov, by sa nikdy neboli zmodernizovali, pokiaľ by tento zákon nebol prijatý. Nehovoriac o tom, že musel byť navýšený počet pracovníkov v školských jedálňach a ženy poväčšine s nižším vzdelaním, ktoré boli relatívne neuplatniteľné na trhu práce, prešli rekvalifikačným kurzom a nastúpili na tieto pozície ako pomocný kuchár alebo pomocná sila v stravovacom zariadení. Čiže tento zákon mal mnohé benefity, nehovoriac o tom, že odbúraval a aj odbúral sociálne rozdiely medzi žiakom so silnejšieho alebo lepšie zabezpečeného sociálneho prostredia a žiakom, ktorý bol na tom sociálne horšie, pretože pochádzal z prostredia buď málo podnetného, alebo z prostredia, ktoré je sociálne úplne niekde inde. Zároveň rozprávate, že toto opatrenie bude stáť 110 miliónov eur. A že to by ste dokázali postaviť 100 škôlok. Odpustením bankového odvodu bankám vo výške 300 miliónov eur by ste podľa vašich prepočtov dokázali postaviť 290 škôlok. Čiže ja sa pýtam, kde je ten pomer alebo kde je ten nepomer z vášho pohľadu. To, že ministerstvo školstva patrilo strane SaS, je neodškriepiteľné, nepopierateľné a jednoducho, keď sa niekde stala chyba v predškolskom vzdelávaní, bola chyba u vás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 10:58 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ak si niekto nestihol ešte všimnúť, že Slovensko je už termíne predčasných volieb, tak na činnosti tohto parlamentu to teda musí byť vidieť každý deň. Vláda, ktorá dva a pol roka obhajovala zrušenie obedov zadarmo, teraz príde s tým, že ich chce zaviesť. Myslím si, že je úplne naivné si myslieť, že ľudia majú tak krátku pamäť, ale dostali sme sa do fázy, že tí, ktorí zrušili, už rušia to, čo zrušili. To je ako z toho filmu, že odvolávam, čo som odvolal. Napriek tomu ja tento návrh podporím, aj keď mám veľký problém s tým nazvať niečo, že je zadarmo, keď to stojí 110 mil. euro. Ak 110 mil. euro má ísť na obedy zadarmo, tak sú to obedy za 110 mil. euro a myslím si, že áno, pre veľkú skupinu detí, ktoré sa nevedia, či už z ekonomických, alebo aj z nejakých iných dôvodov dostať k teplej stave, k zdravej strave, čo sú veľmi dôležité návyky nielen pri rozvoji zdravia dieťaťa na celý život, veď každý vieme, že čo ako je dôležitá táto fáza, raná fáza života na to, aby sa v podstate vytvoril zdravý organizmus a najmä tie návyky, ktoré potom determinujú ďalšie či už alebo choroby, alebo správanie, stravovacie správanie, tak je veľmi dôležité zaviesť. Sú rodiny, ktoré naozaj toto potrebujú. Či to treba robiť plošne úplne všetkým, tak to teda dosť výrazne ja pochybujem.
Na druhej strane ak teda vláda už je vo fáze, že idete zavádzať veci, ktoré opozícia tu, buď obhajovala, alebo presadzovala, vy ste to ignorovali, tak to som veľmi rád teda, tak vám dávam ďalšie podnety, ktoré ste doteraz za ne nezahlasovali alebo ste ich presadili, napríklad odmietli ste zadefinovať hotovosť do ústavy, Mikasovi ste dali právomoci zatvárať celú ekonomiku. Toto sú všetko veci teda, ktoré si osvojte a poďte ich zmeniť tiež.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:00 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:02

Petra Krištúfková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán poslanec, hovorili ste, že ľudia si nevážia veci, ktoré sú zadarmo. Hovorili ste, že obedy sú zadarmo, ale oni nie sú zadarmo, pretože rodič musí hradiť aj režijné náklady. Ja si myslím, že SaS sa napríklad vôbec nepohybuje v realite bežného človeka, ako ľudia žijú a že práve v tomto období, kedy sa na miestnych zastupiteľstvách schvaľujú vyššie finančné pásma, tak chcú odhlasovať svoje deti z obedov, pretože finančné pásma stúpli a cena bude až do 60 euro, dokonca 65 euro na dieťa.
Ale ešte taká tá pointa je tá, že celý rok 2022 bola požiadavka na ministra školstva, aby prijal nové finančné pásma a táto požiadavka bola práve z jedální. Pretože tá suma bolo 1,30 euro a už nevládali z tejto sumy obedy uvariť. To znamená, že rada by som touto poznámkou aj odôvodnila to, prečo tento návrh prišiel teraz, pretože samotné jedálne čakali na nové finančné pásma, ktoré uzreli svetlo sveta koncom roka, keď váš pán minister školstva odišiel z postu a prišla nová finančná tabuľka, ktorá je platná od 1. 1. Preto aj tento návrh prišiel teraz. Pretože teraz je ten čas, kedy tá cena obedov stúpa. A je to chyba vaša, pán poslanec Cmorej, pretože celý rok sa k tejto tabuľke, ste sa nedeli dostať, nevedeli ste ju prepracovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:02 hod.

Bc.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:04

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
O Kaníkovi sa hovorilo, že bol sociálny netvor. A ja toto prirovnanie chcem vlastne dodať k celej SaS-ke, česť svetlým výnimkám, ktorým verím, že ostalo ešte nejaké sociálne cítenie. Vy sa snažíte potom takto vyviniť nejakými dielčimi sociálnymi pomocami, ktoré sú iba nejak na úzko, na úzku skupinu naviazané a chcete hovoriť o sebe, ako veľmi pomáhate, robíte obrovské petície a zároveň tam, kde máte podporiť sociálne pomoci pre ľudí, tak ako bol daňový bonus alebo teraz obedy zadarmo, tak tam ste ticho. Hľadáte iba spôsoby a dôvody, prečo to nepodporiť. Za 12 rokov pôsobenia SaS v parlamente, aj vo vláde, ja nepoznám jeden návrh, ktorý, s ktorým prišla SaS a pomohla ľuďom. Dokonca aj ten Sulíkov, to kilečko Sulíkove, je iba o kozmetických úpravách, ale marketing obrovský, ako on pomohol podnikateľskému prostrediu. Trt. Ale napriek tomu alebo teda namiesto toho idete zavádzať registračné poplatky za autá, kde chcete ťažiť od ľudí neskutočné peniaze aj za nejakú Felíciu. Toto ste vy v SaS-ke! S ničím nikdy nesúhlasíte, nikdy ste nechceli nikomu pomôcť. Stále hľadáte iba spôsob, prečo nepodporiť a viete, vy ste rovnakí ako smeráci. Keď my sme hovorili o tom, že ideme teda zdaniť tých najbohatších, či to bol hazard, ropa alebo čo to tam bolo? Alkohol, tak vy ste chránili tých ľudí, kým my sme hovorili o tom, že vyberme od týchto ľudí čo najviac peňazí a rozdajme ich medzi tých chudobných, tak vy naopak. Vy ste ochraňovali týchto. A presne tak isto to robil SMER. Presne takisto to robil SMER. SMER dával iba svojim vybratým oligarchom a kašľali na ľudí. Môže si v tomto podať ruky naozaj so smerákmi a ja verím tomu, že SaS-ka... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:04 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:06

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, ja sa priznám, úplne som nerozumel tomu vášmu vystúpeniu. Vy ste na začiatku začal tým, že opozícia tu kritizuje obedy zadarmo a za ich vlády boli nešťastne zavedené. Áno, máte pravdu, si spomínam, aj vy ste z komunálu a viete, akým spôsobom sa musel komunál bojovať dokonca s predchádzajúcou vládou pri ich zavedení, ako sa museli dozariaďovať kuchyne a akým spôsobom to bolo vtedy platené. Vy ste potom vyzdvihol daňový bonus a prídavky na deti, ako sa to podarilo teda koalícii, ale prepáčte, pri všetkej úcte, veď vaša strana ho tu kritizovala celý čas. Tak to som úplne nepochopil, ako ste to mysleli, ale som rád, že ste to pochválili. Obedy zadarmo sú dôležité pre deti a ich rodičov. Hlavne naozaj v týchto náročných časoch a ja som veľmi rád, že ministerstvo práce pod vedením Milana Krajniaka spolu s kolegyňou Krištúfkovou pripravili návrh, aby to naozaj bolo priamo cielené tým rodičom. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:06 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:07

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
No, SMER - sociálna demokracia, keď tu počúvam prestrelku medzi bývalými koaličnými partnermi, tak poprosím, aby SMER sa do toho nemiešal, lebo SMER určite zaviedol aj obedy zadarmo, ktoré ste zrušili, vlaky zadarmo a poviem, že aj príspevky deťom pri nástupe do škôl a vôbec sme tým nemysleli, aby to bolo populistické, ale mysleli sme práve na to, že nie všetky finančné prostriedky sa vždy od rodičov dostanú k deťom. Pretože tí, ktorí žijete v reálnom svete, a tí, ktorí rozprávate s riaditeľmi škôl, s učiteľmi, tak viete, že mnoho detí nespadá do hmotnej núdzi a hanbia sa tomu priznať, ani nemôžu, pretože rodičia zarobia, ale tí rodičia jednoducho, buď sú gambleri, alebo holdujú alkoholu a podobne a to dieťa ostáva bez obeda.
Ja keď som sa rozprávala s pani riaditeľkou, tak mi povedal, že je to, že zo začiatku to bolo problematické, kým sa nevybavili a nezmodernizovali kuchyne, ale potom následne to už bolo vynikajúce, pretože školské jedálne mali viac peňazí, mohli navariť lepšiu stravu, zdravšiu stravu, pestrejšiu stravu, všetky deti si sadli rovnako za jeden stôl, nemuseli ukazovať na seba, že ty si v hmotnej núdzi, ty máš otca alkoholika, ty máš matku takú alebo podobne, všetci sa najedli a všetci potom po obede mohli v kľude, ale úplne v kľude pokračovať mimoškolského vzdelávania a výchove.
Vážení, tu treba pozerať aj na ten aspekt. Ak chceme mať vzdelanú našu generáciu mladú. Od roku 2019 my sme zaviedli v materských školách zdarma obedy a od roku 2000 v septembri aj žiaci základných škôl. Áno, stálo to 80 až 120 mil., ale bola to pomoc, aj vlaky zadarmo, ktoré sa priamo dostali k tým deťom, kde sme nemuseli skúmať, lebo to dieťa išlo na ten obed, či sa od rodičov tie finančné prostriedky, ktoré im dávame rôznymi bonusmi a rôznymi peniazmi, či sa naozaj skutočne dostali k tým deťom, alebo skončili niekde inde.
A, vážení, toto je veľmi dôležité, aby práve tie deti boli spokojné, aby sme vychovávali dobrú a mladú generáciu, a preto je to veľmi dobré, že sa obedy vracajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:07 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:09

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No ja som veľmi pozorne počúval vaše faktické, kolegovia, a nikto z vás nezareagoval na to, že obedy zadarmo spôsobia pokles kvality stravy a na to, že pokiaľ, keď boli obedy zadarmo, tak mnohé tie školy a škôlky to riešili suchými obedmi, a tak namiesto teplej stravy mali lepeňáše, a to sa teraz nepochybne vráti.
Petra Krištúfková, ja som, ty si reagovala na finančné pásma. Však to je tá jediná vec, ktorú na tom tvojom návrhu som aj pochválil, lebo áno, to bolo potrebné. Ale nesprávne útočíš na nás, resp. na Braňa Gröhlinga, lebo nepochybne vieš, že na čo treba financie, tak, tak tam nám Igor Matovič, nám SaS-ke, keď sme boli vo vláde, bránil a nechcel nám dávať peniaze na to, čo bolo potrebné urobiť. A toto bola jedna z vecí, na ktoré Igor Matovič nechcel dať peniaze.
Takže sťažuj sa, prosím ťa, u vášho koaličného partnera. To je otázka, teda to je odpoveď aj pre kolegu Suju, ktorý tu veľmi teda vykrikoval o tom, že prečo sme my neurobili tie škôlky, no tak, pán kolega Suja, vy, aj keď teda ste takí poloviční koaliční partneri Igora Matoviča, keď vás na niečo potrebuje, tak o tomto asi niečo neviete, takže vám k tomu niečo poviem. Toto máme aj ako podmienku z plánu obnovy, že je potrebné vyriešiť financovanie škôlok do, teda alebo zmeniť financovanie škôlok pre deti do päť rokov a bolo to blokované opäť Igorom Matovičom, keď ministerstvo školstva navrhlo, aby sa zmenilo financovanie na normatív a vy ste tu potom po mne pokrikovali ako taký orangutan, čo tu teda bežne zvyknete. No ja sa naozaj teším, kedy sa už konečne dozviem, na čo ste vy odborník, alebo napríklad taký Peter Pollák tiež už by nám mohol ukázať, že na čo je on... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:09 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:12

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Beriem na vedomie, pán predseda.
Kolegyne, kolegovia, rozprávať o tomto pozmeňujúcom návrhu zákona, ktorý predniesla predkladateľka, ako o nejakej ďalšej skladačke, ako o nejakej ďalšej tehličke, ktorá krásne zapadá do úžasného prosociálneho balíčka v rámci prosociálnej politiky bývalej alebo terajšej vládnej koalície, pretože ťažko vás nejako nazvať a ako vlastne aj týmto predkladaným návrhom zákona, alebo pozmeňujúcim návrhom zákona idete budovať najsociálnejší štát v Európskej únii, je také dosť úsmevné.
Hneď na začiatku však musím povedať, že každý jeden zákon, ktorý je prosociálny a ktorý je prorodinný, vždy som podporil, vždy podporím a môže ho predkladať ktokoľvek v tomto pléne Národnej rady Slovenskej republiky, či už to bude poslanecký návrh zákona, alebo či to bude vládny návrh zákona. Čo bude prosociálne, čo bude prorodinné a čo bude na prospech spoločnosti, vždy bude podporené, nielen mnou, ale aj mojimi kolegami z hnutia REPUBLIKA.
Zároveň treba si to rozmeniť troška na drobné a poukázať, že tento návrh zákona je tak troška populistický, je tak troška okopirovaný a, samozrejme, prihliadam aj na situáciu, že máme tu vyhlásený termín, predčasný termín parlamentných volieb, čiže každé jedno hnutie, každá jedna politická strana si tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky bude prihrievať tú svoju politickú polievočku alebo zvyšovať nejaký politický potenciál. Ale tak poďme troška k meritu veci.
Obedy zadarmo, tak ako sú nazývané alebo boli nazývané, musíme si to dať na misku váh, nie je to zadarmo, je to vždy zaplatené zo štátneho rozpočtu a vždy to stojí nejaký balík peňazí, ale tento balík peňazí, ak je použitý dobre, ak je použitý správne, tak môžme na ňom naozaj len zarobiť, pretože je to investícia do detí a nič lepšie ako investícia do detí a do mládeže sa nám vlastne v našej spoločnosti stať nemôže.
V zariadeniach školského stravovania sa určuje vždy jednotný stupeň finančného pásma pre všetky stupne stravníkov, to znamená, že aj prijatie týchto finančných pásiem, ktoré boli prijaté 1. 1. 2023, tomu nasvedčujú. To, že samosprávy boli troška vystresované alebo postavené do pozície, kedy musia obecné a mestské zastupiteľstvá naozaj veľmi rozumne zvážiť, do ktorého finančného pásma od jedna do päť sa zaradia ich školské stravovacie zariadenia, pretože tie rozdiely, aj keď sú v značnej časti minimálne, ale celkový súčet týchto obedov zadarmo pre prvý a pre druhý stupeň školského zariadenia bude značný. To znamená, pri prvom stupni je tam rozdiel od 4,90 až do 6,80. To znamená, že 32 až 48 euro bude podiel zložky na finančnom zabezpečení týchto obedov pre žiakov prvého stupňa základných škôl, pre žiakov druhých, druhého stupňa základných škôl je to od 5,35 až do 7,30. To znamená od 36 do 52 eur. Pre posledný ročník materskej školy, kde sa ešte zohľadňuje aj vlastne podiel na olovrante a desiatej, je to od 40 euro až do 58 euro, čiže nie zanedbateľná položka.
Ak tu niektorí kolegovia predo mnou rozprávali vo svojich vystúpeniach, že je to značne finančne zaťažujúce opatrenie. Áno, 110 mil. eur je značne vysoká položka, ale povedzme si zase, čo je viac, 110 mil. eur investovaných rozumne alebo 300 mil. eur na bankovom odvode, ktorý ste ponechali bankám a ktorý nemohol byť súčasťou štátneho rozpočtu.
Niektorí kolegovia tuná rozprávali, že nedostatočná kapacitná predprimárna výchova je rozdielom toho, že niektoré deti nemôžu byť umiestnené do zariadenia predškolskej alebo predprimárnej výchovy a vlastne tam sa mali hľadať nejaké finančné prostriedky a toto je podľa nich nejaká druhoradá téma, ktorá nemala by byť nejakým spôsobom vystrkovaná alebo prezentovaná ako niečo, čo je v danej situácii potrebné, práve naopak. To, že sa v roku 2022 a zároveň to pokračuje aj do roku 2023, zvyšovali ceny tovarov a služieb, zvyšovali sa ceny energií, tak školské stravovacie zariadenia naozaj boli vo veľmi nemilej situácii, pretože sa im zvýšil podiel aj na zložke finančnej, aj na zložke prevádzkovej. Takže tento zákon naozaj budem považovať za dobrý, pretože je na prospech veci a tieto argumenty, že treba šetriť tam, kde je to v danej situácii dobré, nebudem nikdy považovať za nejaké hodnotové veci, pretože naozaj je to len čistý populizmus.
Modernizácia zariadení školského stravovania je vlastne to gro, ktoré sa vytvorilo tým prvým systémom opatrení, tým prvým zákonom o obedoch zadarmo a došlo tam k trom základným veciam. Došlo k modernizácii, došlo k zamestnanosti a došlo k tzv. potláčaniu sociálnych rozdielov. Pretože aj dieťa z málo podnetného sociálneho prostredia dokázalo bez problémov sedieť za jedným stolom so žiakom, ktorý je troška sociálne silnejší alebo jeho rodina pochádza z iného prostredia a z iných pomerov. Ženy poväčšine, ktoré boli dlhodobo na úrade práce, pre nízku kvalifikáciu alebo pre nízke vzdelanie nedokázali si nájsť v danom regióne, v danom meste, v danej obci príslušné zamestnanie zohľadňujúce ich vzdelanie alebo ich schopnosti, tak rekvalifikáciou jednoducho mohli nastúpiť ako pomocné sily do týchto školských zariadení. A týchto žien neboli desiatky, ale boli ich stovky. A základným rozdielom tým prvým bolo to, že jedálne, ktoré by sa nikdy nezmodernizovali, sa zmodernizovať mohli. Áno, pripúšťam, bol tam na začiatku taký prvotný šok, pretože to prestravovanie žiakov prvého a druhého stupňa na základných školách, kde bolo o 500 detí hore, to boli také malé vojenské manévre, ale kto chce hľadá spôsob, kto nechce hľadá dôvod. Tí, ktorí hľadali spôsob, by si postupne ten systém našli, a ten systém postupne vyprecizovali a funguje veľmi dobre a veľmi kvalitne teraz.
To, že prvotný návrh zákona o obedoch zadarmo bol touto vládnou koalíciou zrušený, tak naozaj 450-tisíc detí, ktoré poberali obedy zadarmo, bolo o túto možnosť ukrátené. Zakomponované tam zostalo nejakých 150-tisíc detí, poberateľov dávok v hmotnej núdzi, týchto sa to týkalo aj naďalej. Čiže robiť rozdiely medzi dieťaťom a dieťaťom nepovažujem ani za správne, nepovažujem ani za rozumné a nepovažujem to ani za nejaký prospech pre samotné dieťa a pre samotnú spoločnosť. Čiže na záver už asi len toľko, tento návrh zákona, hoci je to pozmeňovák, prišiel rýchlo, prišiel v krátkosti, nemám ho ani ja dostatočne dobre naštudovaný, ale odkedy začala o ňom od deviatej od rána rozprava, tak myslím si, že ak vychytáme muchy, ktoré tam sú, ak prejde vôľa v rámci politického spektra tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky, čo zatiaľ vyzerá, že bude, tak áno, niektorí sa môžu cítiť ukrátení, že im ten zákon bol ukradnutý, niektorí sa budú zase obhajovať, že nie, pretože tento návrh zákona je náš. Ja budem sa na to pozerať vždy z pragmatického hľadiska a bez nejakého populistického rečnenia, čo je na prospech detí vždy podporíme a čo už je nejaká politická hra alebo politikárčenie, to už si občania musia rozhodnúť a uvážiť sami. Takže ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.2.2023 o 11:12 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:20

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V podstate celý deň tu počúvať, že čo je populizmus, vyčíta si to jedna, druhá strana, čo je populizmus. Podľa mňa populizmus je aj to, tváriť sa, že množstvo týchto nápadov nestojí daňových poplatníkov peniaze. Už sme to v minulosti počuli, všetky tie pojmy, vlaky zadarmo, obedy zadarmo, všetko zadarmo, no v skutku tam 100 mil., tam 150 mil. a výsledok z toho je, že, že je dôležité tieto veci, ak sú potrebné a vieme ich orientovať pre tých, ktorí naozaj to potrebujú, im dodať, tam ich smerovať.
A na druhej strane ale, ja neviem, či si to tu niekto všíma, ale zo Slovenska začínajú masívne odchádzať investori. Minulý týždeň bolo dokonca ohlásené, jeden z popredných podnikateľov zmenil miesto svojho zdaňovania do Českej republiky, to si nemyslite, že je ojedinelá vec, to je, to je každý, kto je trošku zorientovaný, toto je teraz pravidlo. To znamená, ja sa pýtam, že akú máte víziu, pretože, keď každý, kto niečo zarába, odtiaľto odíde, každý, kto tu niečo podniká, to tu zavrie. Tak sa potom pýtam, z čoho to budete všetko toto hradiť, keď už teraz je očividné, že ten deficit je taký, že je nezaplatiteľný. A to je ako Warren Buffett, keď povedal, že bankrot prichádza úplne nenápadne, potom zo dňa na deň. A vy ste presne Slovensko touto cestou vydali, takže do toho septembra ja si ani neviem predstaviť, čo tu všetko vy budete predvádzať, pretože dva a pol roka ste veci gniavili, teraz znova sa budete predbiehať z druhej strany, ale výsledok je, že keď odtiaľto poodchádzajú investori, ja neviem, či ste si všimli ako zaznela informácia, že Volkswagen, ktorý chcel investovať 4 mld. na Slovensku, tak už pokukuje po Českej republike, lebo táto vláda s ním ani poriadne nekomunikuje. Ide o fabriku na výrobu batérií. Bojím sa ministra hospodárstva opýtať, v akom stave je Volvo, pretože aj tam zaznievajú kadejaké šumy, takže toto je realita. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:20 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video