83. schôdza

1.2.2023 - 17.2.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:22 hod.

Bc.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:22

Petra Krištúfková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja by som sa ešte raz chcela, strašne veľakrát tu odznelo slovo ukradnutý. Ja by som vás chcela veľmi pekne poprosiť, aby ste si tie návrhy pozreli, aby ste si naozaj pozreli pozmeňujúci návrh SME RODINA, aby ste si naozaj pozreli návrh, ktorý pán Erik Tomáš podal na túto schôdzu za stranu HLAS. Ja som tu už povedala aj v rozprave, aj vo faktickej, že Erikov návrh, teda strany HLAS nepomôže, pretože je neprepracovaný, pretože je v treťom finančnom pásme, pretože rodičia by si museli doplácať na tie suroviny, pretože ho naozaj podal populistický.
Ďalšia vec, ktorú som už hovorila, ale zase ju zopakujem, my prichádzame s týmto návrhom teraz, pretože celý rok jedálne čakali na to, aby ministerstvo školstva vydalo nové finančné pásma. Tieto žiadosti z tých jedální tam chodili neustavične, nevyhoveli im. Až pri výmene ministra bola vydaná nová tabuľka finančných pásiem, ktorá má účinnosť od 1. 1. Takže my môžme reagovať teraz, môžme celý pozmeňujúci návrh nastaviť na tieto finančné pásma, ktoré sa následne v týchto dňoch schvaľujú na zastupiteľstvách a obedy stúpnu niekedy od februára, od marca. To znamená, že bola by som rada, keby sa neopakovalo len slovo ukradnutý, ale naozaj sa hĺbkovo pozrelo do toho, aby to komentovali ľudia, ktorí komunikovali s jedálňami, ktorí sú si vedomí toho, že tie obedy stúpnu, a tie šeky prídu domov tým ľuďom teraz vo februári a v marci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:22 hod.

Bc.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:24

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda.
Ďakujem kolegom za faktické poznámky. Či sa budeme baviť o treťom alebo o piatom finančnom pásme, to je lautr jedno. Pretože ten rodič tak či tak to v konečnom dôsledku zaplatí. Ak to nezaplatí na strave, zaplatí to na poplatkoch za škôlku alebo to zaplatí na poplatkoch za školský klub. To je absolútne jedno, pretože teraz vidíme, čo sa deje od východu na západ, od Sniny po Devínsku Novú Ves, zvyšujú a dvíhajú sa poplatky od materských škôl až po základné školy, po školské kluby až o 100 %. Niektoré samosprávy si to zvýšili o 25 %, niektoré o 50 %, niektoré o 100 %, pretože im to jednoducho nevychádza. Prosociálne opatrenie, ktoré zaviedla vláda v minulom roku a v platnosti je od 1. 1. 2023, o ktorom Igor Matovič neustále rozpráva ako o ďalšej atómovej bombe, tak jednoducho spôsobilo len to, že samosprávy sú ukrátené o značný miliónový balík peňazí a tento miliónový balík peňazí si už začali vyberať od rodičov žiakov materských a rodičov základných škôl. Jednoducho to je holý fakt.
Či prepracovaný alebo menej prepracovaný návrh zákona, prečítal som si aj jeden, prečítal som si aj druhý. Aj v jednom som našiel nedostatky, aj v druhom ich nedostatky vidím. Čiže stále budem rozprávať jedno a to isté dookola. Nájdime konsenzus, nájdime kompromis, čo je dobré zachovajme, čo je možno komplikované snažme sa vyprecizovať, vylepšiť, čo je nezrealizovateľné vyhoďme.
Každý jeden prosociálny, každý jeden prorodinný a každý jeden zákon, ktorý je kombináciou aj zákona o hmotnej núdzi, aj zákona o sociálnych službách, tie 448-ky, 447-ky jednoducho je na prospech vecí, na prospech detí, na prospech rodičov, na prospech Slovenskej republiky, na prospech celej spoločnosti, čiže podporiť ho treba.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:24 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:26

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán predseda Národnej rady, kolegyne, kolegovia, rád by som sa vyjadril k pozmeňujúcemu návrhu pani poslankyne Krištúfkovej, k tej debate, ktorá tu vznikla, či to je, alebo nie je prílepok.
Vo faktickej poznámke na vystúpenie pani poslankyne Krištúfkovej som vyslovil názor, že ide o prílepok, ktorý je v zmysle § 94 ods. 3 zákona o rokovacom poriadku zakázaný. Reagovala na to aj pani poslankyňa Krištúfková, aj pán minister Krajniak s tým, že predsa aj v tom zákone, ktorý je prekladaný, v samotnom návrhu zákona je otvorený zákon o dotáciách a ten pozmeňujúci návrh sa týka zákona o dotáciách. Tým pádom by nešlo o prílepok, išlo by o rozširujúci pozmeňujúci návrh, ktorý možno predložiť iba v prípade, že s ním predkladateľ súhlasí, čo teda predpokladám, že pán minister s tým návrhom súhlasí. A taká situácia by však nastala iba v situácii, ak by sa nedotýkal ten návrh nejakého ďalšieho zákona, čo v tomto prípade sa ale dotýka, lebo pani poslankyňa Krištúfková svojím pozmeňujúcim návrhom vkladá do tých novelizovaných zákonov ďalší novelizačný článok, ktorým sa mení zákon o dani z príjmov, ktorý nie je medzi tými v pôvodnom, v pôvodnom návrhu. Ten argument o tom, že predsa novelizujeme aj tým pôvodným návrhom zákona o dotáciách a toto je súvisiaca zmena, celkom nesedí, pretože to, čo sa novelizuje v zákone o dotáciách v tom pôvodnom vládnom návrhu zákona, je dotácia na zabezpečenie výkonu osobitného príjemcu, ktorá je upravená v § 5 a ktorá sa poskytuje na mzdu alebo plat zamestnanca, ktorý sa podieľa na výkone osobitného príjemcu, na poistné, na odmeny takéhoto zamestnanca alebo na materiálové výdavky súvisiace s výkonom osobitného príjemcu.
Dotácia na stravu je upravená v § 4 - dotácia na podporu výchovy k plneniu školských povinností dieťaťa ohrozeného sociálnym vylúčením a dotácia na podporu výchovy k spravovacím návykom dieťaťa. A čiže touto logikou, ak by sme povedali, že je to v poriadku, tak § 9c zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce napríklad hovorí o dotáciách a upravuje dotácie na podporu dobrovoľníckej činnosti. Čiže napriek tomu, že pôvodný návrh zákona nehovorí nič o dotáciách na podporu dobrovoľníckej činnosti, tak rozširujúcim návrhom podľa tejto logiky by bolo možné predložiť aj nejakú úpravu, ktorá sa týka zákona o dobrovoľníckej, teda dobrovoľníckej činnosti v pôsobnosti ministerstva práce, čo by teda, myslím, predkladateľ súhlasil bolo v súlade so zákonom o rokovacom poriadku. Ale zároveň by sa tam dala nejaká zmena, ktorá súvisí so zákonom o dobrovoľníctve a upravovala by nejakú úplne inú vec v zákone o dobrovoľníctve a to by už podľa môjho názoru nebolo v súlade so zákonom o rokovacom poriadku, lebo by to bol prílepok, lebo to súvisí síce s tým pozmeňujúcim návrhom, ale nesúvisí to s tým pôvodným návrhom zákona. Aby som teda povedal ešte jeden príklad, ktorý možno bude viac do očí bijúci, tak v čl. II návrhu zákona sa novelizuje zákon o sociálnom poistení a novelizuje sa iba vo vzťahu k § 115, ktorý sa týka zúčtovania dávok s pomocou hmotnej núdzi.
Ale zákon o sociálnom poistení, ktorý je teraz otvorený, upravuje napríklad starobné dôchodky. Tak keby chcel nejaký poslanec dať do tohto návrhu zákona pozmeňujúcim návrhom v druhom čítaní niečo, nejakú zmenu, ktorá sa týka starobných dôchodkov a k tomu ešte by prilepil aj súvisiacu zmenu o starobnom dôchodkovom sporení, lebo však nejaká súvislosť tam je, tak by to bolo niečo, niečo podobné.
Čiže áno, ak si to odhlasujete, tak to budeme mať. Ale podľa môjho názoru je to zjavne prílepok. A aby som bol teda konkrétny, aby som upresnil tú výhradu. Pozmeňujúci návrh pani poslankyne Krištúfkovej má tri body, ktoré sa potom členia aj na ďalšie. Ten prvý bod je novela zákona o dani z príjmov, ďalších novelizačný bod, čo je zjavne prílepok. A tie zvyšné dva body sú rozširujúci pozmeňujúci návrh, o ktorom môžme hlasovať v prípade, že s tým vysloví súhlas predkladateľ, čiže to nenamietam. Myslím si, že z vecného hľadiska by bolo lepšie, keby to bolo riešené samostatným zákonom, ale, ale to nie je v rozpore so zákonom o rokovacím poriadkom. Ale ten bod 1, nový novelizačný bod, novela zákona o dani z príjmu podľa môjho názoru je prílepkom a je v rozpore s § 94 ods. 3, ktorý hovorí, že pri prerokúvaní návrhu zákona nemožno podať návrh, ktorým sa mení alebo dopĺňa iný zákona, ktorý obsahovo nesúvisí s prerokúvaným návrhom zákona, čo je presne tento prípad.
A zároveň teda opätovne upozorňujem pána predsedu Národnej rady, že ak podaný návrh nespĺňa náležitosti podľa ods. 2 alebo ods. 3, čo podľa ods. 3 nespĺňa, predsedajúci nedá o ňom hlasovať. O námietke poslanca, ktorý návrh podal proti tomuto rozhodnutiu rozhodne Národná rada bez rozpravy. Takže dovoľujem si vyjadriť nádej, že pán predseda Národnej rady bude postupovať v súlade so zákonom o rokovacom poriadku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.2.2023 o 11:26 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:33

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Môžem? Ďakujem pekne.
Vážený pán predseda Národnej rady, vážené kolegyne, vážení kolegovia, som rád, že môžem byť súčasťou koalície strán, ktoré podporujú rodiny tak vehementne, ako to robíme práve my.
Som rád, že pán minister Krajniak je ministrom sociálnych vecí a som rád, že rovnaký prístup k podpore rodín má aj bývalý minister financií a predpokladám že aj súčasný.
My sme sa napočúvali v minulosti toho veľa o sociálnych dávkach. Strašne veľa sme počúvali o tom, ako vehementne sa podporuje, sa podporujú chudobní a podporujú sa všetci tí, ktorí to potrebujú. A výsledok mnohí z tých, ktorí mali byť podporení, videli každý mesiac na svojich buď výplatných páskach, alebo v rôznych formách podpory, čiže nevideli takmer nič. A mám teraz na mysli aj daňový bonus, ktorý sme extrémnym spôsobom zvýšili. A áno, ak sa teraz začneme baviť o tom, že bola to práve táto vláda, ktorá zrušila obedy zadarmo, tak to je pravda, avšak radikálne zvýšila popritom aj daňový bonus. A dnes, keďže sa tu skutočne nekradne a peniaze ostávajú v štátnom rozpočte, tak sa vieme s tými peniazmi podeliť s tými, ktorí tie peniaze potrebujú a potrebujú ich najviac. A to sú aj rodiny s deťmi.
A som veľmi rád, že bude tento príspevok poskytovaný plošne, pretože to nebude, nebudeme segregovať na tých, ktorí to potrebujú a teraz sa budeme tu vymýšľať kto, kto to, kto to je, kde je tá hranica, kde to už nepotrebujú. Proste dajme všetkým deťom to, čo im patrí. Zvýšme ich stravovacie návyky, tam kde tie stravovacie návyky nie sú až také, aké by mali byť. A poďme im pomáhať aj týmto spôsobom.
Dámy a páni, ak si spočítame len daňový bonus, prídavok na dieťa a zároveň aj tento príspevok, ktorý budeme poskytovať, je to dokopy mesačne 250 eur na každé jedno dieťa. To si myslím, že je už v pomere k HDP, neviem, či to nebude náhodou aj jeden z najlepších a najprorodinnejších štátov, ktorý poskytuje peniaze a poskytuje podporu tým, ktorí sú základom tejto spoločnosti.
A teraz sa môžme baviť, samozrejme, aj o tom, že tu teraz bude, ako som to aj počul u kolegu Dostála, liberálny odpor voči tomu, pretože liberáli ako keby rodiny podporovať nechceli, neviem prečo. Nerozumiem tomu. Máme na to, v rozpočte na to peniaze sú. Prečo ich nedať tým, ktorí tvoria základ tejto spoločnosti, ktorí sú základnou bunkou spoločnosti a ktorí sú zároveň aj tí, na ktorých bude sa stavať naša budúcnosť či tejto krajiny, ale aj národa. Poďme im pomáhať, máme na to, netreba si na to požičiavať. A tak ako hovorí napríklad strana SaS, že to musí byť rozpočtovo kryté a rozpočtovo zodpovedné, ja vám garantujem, dámy a páni z SaS, že to rozpočtové kryté bude a zaplatia to tí, ktorí na to majú.
Osobne považujem peniaze v štátnom rozpočte a zároveň následne v peňaženkách obyčajných ľudí za lepšie investované peniaze, než by si ich mali mimoriadne bohatí jednotlivci a mimoriadne bohaté firmy posielať niekam do zahraničia v tom lepšom prípade a v tom horšom na Cyprus a krista krížom po všelijakých ostrovoch.
Ľudia si to už po 30 rokoch jednoducho zaslúžia, aby v centre pozornosti vlády a v centre pozornosti nás boli práve oni. A nie tí bohatí, ktorí tu jednak defraudovali túto krajinu a jednak zarábali na tom, že ľudia na Slovensku boli ochotní za mizerné platy pracovať do zodretia. A my to teraz zmeníme. A toto je tiež ďalší z krokov, ktorý k tomu prispeje a chcem veriť že nie posledný. Pretože ak tento trend, ktorý sme nastúpili, že tu sa nekradne a nenakradnuté peniaze sa rozdelia medzi tých, ktorí boli 30 rokov na periférii záujmu, si myslím, že takáto politika význam má a má aj budúcnosť. A toto je smer, ktorým by sme sa mali vybrať a už aspoň raz sa tu nebaviť o tom, či si tie deti tie obedy zaslúžia, či si rodiny ten daňový bonus zaslúžia, či to, čo to spôsobí v samosprávach a hľadať tisíc dôvodov, prečo to podporiť nie je možné.
Práve teraz som sa dozvedel príklad Starej Ľubovne, v ktorej vzrástli príjmy z podielových daní z roku 2021 na rok 2022 o 9 %. Z 2022 na 23 o vyše 10 %. Čiže ak samosprávy hovoria, že daňový bonus a plus tieto pomoci sú namierené voči nim a v konečnom dôsledku to zaplatia ony, jednoducho to pravda nie je, aspoň minimálne to neplatí na 100 %.
Samosprávy majú aj iné výdavky súvisiace so zvýšenými cenami energií, s ktorými jednoducho my musíme sa tiež popasovať a zastropovať im ceny. A aby to aj fungovala, aj tak budú platiť viac. 199 eur na megawatthodinu je rádovo viac, než čo platili, než čo platili doteraz. Áno, s tým súhlasím. A súhlasím aj s tým, že je inflácia, tak je jasné, že sa určité poplatky zvyšujú, ale my toto rodinám kompenzujeme. My to kompenzujeme rodinám tým, že len týmito dvoma opatreniami, resp. troma, pardon, dostanú každý mesiac 250 euro na dieťa navyše. A toto je to, voči čomu sa bojovať nemá a nesmie, pretože ak bojujeme proti takýmto pomociam, bojujeme proti rodinám. A toto snáď asi všetci, čo sme tu zúčastnení, súhlasíme, že by sa robiť nemalo.
Ďakujem, že ste si ma vypočuli. (Potlesk.)
Skryt prepis

7.2.2023 o 11:33 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:40

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Gyimesi, dovolím si zareagovať na vystúpenie. Trikrát si povedal, som si to presne zapísal, prvá veta: Keďže naša vláda nekradne a peniaze, ktoré sme ušetrili, môžeme rozdať ľuďom. To je prvá veta. Druhá veta: Máme na to, peniaze v rozpočte sú. To si zdôraznil, máme na to, ešte raz, netreba si na to požičiavať.
Kolega Gyimesi, tá vaša vláda urobila tento rok osem miliardový deficit. Takže slovo "máme na to", je klamstvo pred ľuďmi. Vy na to nemáte, vy nemáte na nič. Vy ste osem miliárd navyše zadlžili Slovensko, to je realita. Vy nemáte peniaze v rozpočte žiadne. Realita je taká, že za SMER-u boli deficity jedna miliarda, vy ste urobili osemročný deficit za tento jeden rok. A vy sa tu postavíte a poviete, že, ľudia, máte na to. Vy ste ľuďom peniaze, tieto peniaze všetky budú musieť ľudia zaplatiť za, keď skončí táto, táto rabovačka, pretože neviem, či ste si minulý týždeň všimol, ako húfne vymazúvajú z obchodného registra tí vaši, neviem, kto to bol, ktorí dostali to privilégium na tie búdy, kde ste testovali tými tyčinkami ľudí, ako húfne vymazávajú z obchodného registra tie firmy. Prečo? Však to sú úžasné startupy. Za čo sa hanbia? Hej? Vy ste takto mrhali tie peniaze a teraz vy sa tu postavíte a poviete, my na to máme. No vy na to nemáte, vy ste zadlžili Slovensko po uši, urobili ste z nás Grécko. Ja, ktorý som podporil každý prorodinný balík, a ho podporím, ale je čas začať sa rozprávať na to, že vy ste Slovensko doviedli do hranice totálneho bankrotu. A o deväť mesiacov nastane budíček a ten budíček bude o tom, že vtedy sa uvidí, že my na tieto veci nemáme, a preto hovorím, prídite aj s opatreniami, ktoré podporia na Slovensku podnikanie. Pretože to sú ľudia tiež, čo tvoria hod... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 11:40 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:43

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Obedy zadarmo, SaS, spojenci SMER-u tento dôležitý návrh zákona nechcú podporiť. HLAS, ich poslanec Erik Tomáš podal veľmi zlý návrh zákona, ktorý tento problém vôbec nerieši, je to čisto populistický návrh. Ja osobne plne podporujem zavedenie obedov zadarmo, ktoré tento problém pre mnohé domácnosti vyrieši, taktiež aj pre slobodných rodičov, pre slobodné matky. Teplá strava je nevyhnutná pre každé jedno dieťa na Slovensku. Naše hnutie SME RODINA vždy myslí na tých najzraniteľnejších. Ja budem hlasovať za tento návrh zákona. Ďakujem.
Skryt prepis

7.2.2023 o 11:43 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:44

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Ďakujem aj môjmu kolegovi Györgymu Gyimesimu za jeho rozpravu a ja by som ho rád doplnil. Ja sám teda pochádzam z rómskej osady, z prostredia, ktoré je plné chudoby, a situácia, samozrejme, nie je ružová. So zvyšovaním sa životných nákladov sa práve životná úroveň tejto časti populácie znižuje. Chápal som, prečo sa obedy zadarmo zrušili, keďže tie peniaze koniec koncov v rodinách ostali cez iné dávky. Napriek tomu bola tu korona, bola tu vojna, teda stále tu je, a jednoducho náklady sa zvyšujú takým spôsobom, že chudobné rodiny jednoducho nevedia vykryť všetky výdavke, výdavky, ktoré majú. Z tohto dôvodu si myslím, že každá jedna vec, ktorá dokáže v tejto ťažkej dobe pomôcť práve tým, ktorí to potrebujú, je koniec koncov dobrá a najmä veľmi potrebná. My sme tu naozaj pre všetkých vrátane tých najchudobnejších, práve preto by sme pozmeňovací návrh a celkovo návrh zákona mali podporiť. Všetci sme jednoducho by sa mali jednoducho zamyslieť nad tým, či stojí za to politikárčiť pri, pri takejto veci, ktorá má pomôcť naozaj rodinám na Slovensku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

7.2.2023 o 11:44 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:45

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán poslanec, poznám ťa ako pravdovravného a objektívneho človeka, preto nepochybne privítaš, keď doplním niektoré informácie, ktoré si povedal, a chcem hneď na začiatku povedať, že oceňujem, že sa vraciate opäť k tým dobrým inštitútom, ktoré zavádzala vláda Roberta Fica, sú to teda obedy zadarmo. Ja som bol veľmi nešťastný, keď ste sa rozhodli najskôr tieto obedy zadarmo zrušiť, ale sami vidíte, že to bolo zlé rozhodnutie, a preto oceňujem, že sa vraciate k tomu dobrému, čo bolo. Tie obce boli pripravené, aby inštitucionálne zabezpečovali obedy zadarmo a môžem vám povedať aj ako človek, ktorý sa pohybuje v samospráve dlhé roky, bolo to naozaj dobré opatrenie, ja vítam, že sa k tomu vraciate.
Ešte by som chcel doplniť to, že nie je to celkom tak, že len vy pomáhate rodine, aj keď oceňujem mnohé tie kroky, ktoré ste urobili, ale treba si uvedomiť, nedá sa urobiť všetko naraz. SMER postupne zavádzal príspevok pri narodení prvého dieťaťa, druhého dieťaťa, tretieho dieťaťa, SMER zaviedol materskú, ktorá patrí medzi najvyššie, zrejme aj na svete, čo sa týka výšky a dĺžky poberania. Rodičovský príspevok sa dvihol významným spôsobom. Dnes vlastne tá mamička, ktorá ide na materskú dovolenku a potom na rodičovskú dovolenku, tak má skoro tri roky výrazné zvýšenie príjmu, ktoré jej umožňuje, aby bola doma pri tom dieťati. Že pokračujete ďalej aj ďalšími opatreniami, to je správne. Len ja absolútne nesúhlasím s tým, že daňový bonus ste zobrali samosprávam, mali ste to zobrať bankám, tak ako teraz hovoril pán predseda parlamentu, pretože tie samosprávy, to by bolo na dlhú tému, ste naozaj významne poškodili a poškodili ste tým pádom aj rodičov detí, ktorí žijú v týchto samosprávach. To bola podľa mňa obrovská chyba.
Skryt prepis

7.2.2023 o 11:45 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:47

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predseda.
Pán kolega, to, že si povedal, že každé jedno dieťa alebo každý jeden daňovník dostane na dieťa až 250 euro, tak nedovolím si s tým súhlasiť. Ak sa budeme baviť o rodinnom prídavku, príspevku na stravu v rámci školského stravovania, to áno. Ale to, čo si spomínal ohľadne výšky daňového bonusu, tak to je, žiaľbohu, klamstvo. Daňový bonus sa vypočítava z priemernej mzdy alebo resp. z hrubej mzdy a bonus môže dosiahnuť maximálne určité percentá z čiastkového základu dane, ale výška takýchto percent vlastne záleží od počtu detí daného daňovníka.
To znamená, že pri jednom dieťati a pri poberateľovi daňového bonusu na jedno dieťa je to 20 %, pri dvoch deťoch 27, pri troch deťoch 34, pri štyroch deťoch je to nejakých 40, päť detí skoro 50 a šesť detí 55 %. To znamená, že ak stále budete rozprávať ako vládna koalícia, že ste dali 140 euro na dieťa, tak to bude stále len jedno a dokolečka to isté klamstvo, pretože pri čiastkovom základe dane a pri hrubej mzde pracovníka, ktorý pracuje za 600 euro, tak jednoducho má nárok podľa vašej logiky a podľa tej vašej teórie na 140 euro. Ale on v skutočnosti dostane 103 euro. Pri dvoch deťoch má nárok na 280, dostane 140. Pri troch, pri troch deťoch má nárok na 420, dostane 176. A pri štyroch deťoch má nárok až na 560, ale reálne dostane 213. A to sa tak môžme baviť ďalej. Pri 800-eurovom hrubom plate alebo hrubej mzde je to to isté. Jednoducho tam má nárok pri štyroch deťoch až na 560 euro a dostane 284.
Tak ja sa pýtam, kde je dnes jednoducho tých 140 euro na každé dieťa? Jednoducho je to klamstvo, populizmus a stále to isté rozprávate dookola. Vylepili ste celé billboardy celým Slovenskom, že 140 euro na dieťa, 200 euro na dieťa, dodržujeme sľuby, plníme sľuby, no jednoducho klamstvo.
Skryt prepis

7.2.2023 o 11:47 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:49

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
György, povedal si vo svojej rozprave jednu veľmi správnu vec, a to je, že táto vláda dáva do popredia a podporuje výrazne, naozaj výrazne rodiny s deťmi, a to, samozrejme, je oblasť zdravie a aj pohyb, čo mňa veľmi teší. Žiaľ, ten pohyb ešte by som povedal, že nie je z môjho pohľadu tak podporený, jak, jak by sme chceli. Ale vidíme, že SaS za toto vládne obdobie robí všetko proti týmto hodnotám, čo len môže, či už teraz stravovacie pásma sa neriešil, neriešilo sa za exministra Gröhlinga vôbec, voľný čas dieťaťa vieme, jak dopadol, proste tu tá vôľa absolútne nebola, zabili, zabili to v podstate, keď to mohli riešiť. A takisto, čo sa týka pohybu a čo patrí teda k zdraviu, je navýšenie dotácie predmetu telesná výchova, resp. oblasť telovýchovy ako takej, pre toto absolútne tiež nič nespravili za toto volebné obdobie. Takže naopak presadzujú nezmysly absolútne, ako je sexuálna výchova a zrejme teda radšej by chceli, aby deti sa učili o rodičoch jedného pohlavia, ako podporovali zdravie, pohyb a zdravý životný štýl, kde teda patrí aj strava.
Ďakujem.
Skryt prepis

7.2.2023 o 11:49 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video