83. schôdza

1.2.2023 - 17.2.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 16:11 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:56

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
K zákonu tu už bolo povedané dosť, ja k nemu dám ešte pár poznámok. Skôr ako sa k tomu dostanem, musím povedať jedno a už to tu, myslím, že aj bolo spomenuté, ale v podstate sám predkladateľ priznal, že predložil návrh, ktorý bol v podstate jemu podstrčený z ministerstva vnútra. Sám tu o tom hovoril, ako o tom na ministerstve vnútra rokovali, ako o tom ešte stále rokujú, ako sa snažia nejakým spôsobom dať dokopy tento zákon, kde zároveň aj tým priznal to, že to je z dielne ministerstva vnútra, lebo keby to bol jeho vlastný zákon, tak nepovie, že s ním nesúhlasí. Čiže vyslovene prišiel s niečím, čo mu podstrčilo ministerstvo vnútra, predpokladám, že minister vnútra, aby s tým prišiel a vyskúšal, čo sa dá a čo sa nedá. Čo dokazuje a úplne podčiarkuje, že minister vnútra je neschopný. Pretože sú to už tri roky, kedy minister vnútra začal s tzv. reformou Policajného zboru.
Ja si to pamätám veľmi dobre, pretože ja som vtedy súčasťou tej pracovnej skupiny, kedy sa začínalo s touto reformou, boli veľké plány, všetko sa to nejakým spôsobom začalo a plánovalo, že aké budú tie časové harmonogramy jeho nejakého uplatňovania a podobné. Ubehli tri roky a nie je nič, nie je nič a z tejto reformy Policajného zboru, z toho najväčšieho plánu, z tej najväčšej úlohy, ktorú si minister vnútra predsavzal, tu máme tento pomrvený návrh zákona, na základe ktorého sme sa dopracovali do situácie, že poslanec Národnej rady navrhuje vedúcim funkcionárom Policajného zboru zvýšiť príplatky, ktoré následne potom ale rozhoduje o nich minister vnútra. Prosím vás pekne, to je, to je taký paradox, to sme tu ešte nemali.
Je to naozaj smutné, pretože keď si pozrieme na prácu ministra vnútra a jeho výsledky, tak to odzrkadľuje presne tento návrh, nič, aleže absolútne nič. Keď si zoberieme, ktoré sú také tie tri hlavné úlohy ministerstva vnútra, ktorým sa má venovať, tak je to, samozrejme, Policajný zbor, Hasičský zbor a tieto zložky. Je to štátna a verejná správa a je to krízový manažment. Toto sú tie tri hlavné piliere ministerstva vnútra, čomu sa má venovať. Keď si pozrieme teda znova na ten Policajný zbor, reforma Policajného zboru nikde. Systematizácia miest nikde, máme na 100 % naplnené vedúce funkcie, nemáme policajtov na uliciach. Môže hovoriť, že polícia má voľné ruky a on sa pritom priživovať, ale to je, viete, to je, keby niekto povedal, že perie a pritom perie pračka, on sedí a čaká, kedy doperie. To je toľko práce ministra vnútra k Policajnému zboru.
Čo sa týka, samozrejme, štátnej a verejnej správy, tak si to povedzme na rovinu, nič. Sľubovala sa reforma, ktorá, ani sa neurobila čiarka, nič sa s tým neurobilo, jediné, čo dokázal, pod kuratelou pána Pročka podosadzovať prednostov okresných úradov, ktorých potom ešte aspoň 20, 30 % museli meniť dodatočne, pretože sa zistilo, že sú to kamaráti kamarátov. To bola tá politika boja proti korupcii a proti rodinkárstvu, ktoré sa dnes ukazuje, že dávno, dávno skončilo.
A ja si spomínam veľmi dobre práve na návrh tohto zákona k tomuto Policajnému zboru, § 73, bol to október 2021, keď som sedel na ministerstve vnútra a som si ho prvýkrát čítal a som sa zúčastnil aj nejakých tých rokovaní k nemu a sme o ňom diskutovali a prosím vás pekne, to budú pomaly dva roky a nič. Jednoducho čo to je za ministra vnútra, ktorý si nie je schopný presadiť vlastný návrh zákona o Policajnom zbore. Čo to je za človeka, ktorý nevie si na vlastnom ministerstve vnútra presadiť zákon, ktorý by vyhovoval aj Policajnému zboru a ktorý by prešiel aj vládou. Takýto minister vnútra jednoducho nemá svoje opodstatnenie, pretože ho nepodržalo ani vlastné ministerstvo a ani vlastná vláda. To keby platili naozaj reálne pravidlá, tak by ten človek dávno musel odstúpiť, dávno.
No a čo sa týka, samozrejme, krízového manažmentu. Prosím vás pekne, tiež som sa zúčastňoval pracovnej skupiny tzv. kohesio konceptu bezpečnostného systému. To bolo aj to obdobie, kedy som si povedal, že no, je to teda tragédia s tým ministrom, ale pokúsim sa tomu pomôcť, pokúsim sa dopracovať k nejakému výsledku, aby aspoň niečo bolo. Výsledok je, že nie je. My tu máme ix kríz, ktoré si zažívame, alebo ktorými sme si aj prešli, a na to mal reflektovať koncept bezpečnostného systému a krízový, krízový manažment a jeho riadenie. Výsledkom nie je nič, nie je nič. Jediné svetlé výnimky sú Dustream, hej, nezvládanie krízových situácií. To je, to sú výsledky pána Mikulca.
Takže zhrnuté a podčiarknuté. Je smutné, že tu vôbec sa zjavil takýto návrh zákona, ktorý z 90 %, no nevykonateľný, nevykonateľný, či už z rozpočtového hľadiska, alebo z iných pohľadov. Čiže som rád, že tento zákon bude vrátený na prepracovanie a pevne verím, že s takýmito čriepkami a 73-ky sa už pán kolega nevráti, že keď už príde, tak to bude naozaj aspoň nejaká čiastočná zmena, ktorá bude zmena k lepšiemu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.2.2023 o 15:56 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:03

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, až neuveriteľné konštatovanie z mojich úst, že súhlasím s vaším vystúpením, lebo vlastne veľa spoločných, spoločných prienikov našich názorov nenájdeme, ale mali ste pravdu, doslova a do písmena, pravdu, že ako sa môže stať, že minister dôjde na vládu s návrhom zákona o reforme Policajného zboru a vláda mu ju zareže. Veď to je, veď to je na výsmech, to je presne na výsmech a, bohužiaľ, ale pán poslanec Kyselica sa dal nahovoriť, tak ho použili ako výťah a došiel s touto čiastkovou reformou Policajného zboru, ktorá sa týka iba riadiacich pracovníkov, ale tu chcem podotknúť, že ja si tých riadiacich, poctivých riadiacich pracovníkov policajných veľmi vážim aj ich robotu a vám garantujem, že tí riadiaci, policajní pracovníci majú sami problém s touto, s touto legislatívnou iniciatívou pána poslanca, lebo vedia, čo by sa strhlo u nich na útvaroch, ak by takéto niečo došlo, že riadiaci pracovníci budú mať 200-percentné príplatky za riadenia. Ak by bolo, že v tomto návrhu zákona, ako som to povedal vo svojom vystúpení, že prvá platová trieda sa zvyšuje o 200 % a od nej sa budú odvíjať tie ďalšie, tak to by bolo super, to by presne splnilo účel zákona, ktorý bol uvedený v dôvodovej správe, že zvýšiť atraktivitu uchádzania sa o Policajný zbor, ale myslím si, že výkon ministra za celého funkčné obdobie ste zhrnul ideálne, lepšie ako ja.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 16:03 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Máme tu opäť zákon, ktorý je vykonateľno nevykonateľný. Čiže naozaj pán kolega Kyselica bol len zneužitý na predloženie tohto poslaneckého návrhu zákona, a tak to vníma aj odborový zväz polície, takto to vníma široká odborná verejnosť a takto to vníma asi každý jeden príslušník Policajného zboru, ktorý sa na danú tému pozerá nie cez krištáľovú guľu alebo cez ružové okuliare, ale naozaj iba striktne, reálne. To, že minister Mikulec bude asi prvý minister vnútra v histórii Slovenskej republiky, ktorý bol počas svojho pôsobenia odvolávaný toľkokrát, to by sa dalo ešte nejakým spôsobom prežiť, veď je to figúrka, ale to, že minister, ktorý predkladá na vláde vlastný návrh zákona, vlastnú zmenu v štruktúrach Policajného zboru, ako ju nazval, to bude najväčšia zmena historicky od roku 1992 a zmietnu mu to zo stola ako nejaký paškvil, ktorý je naozaj nevykonateľný a samotní policajti alebo príslušníci Policajného zboru, okrem naozaj riadiacich pracovníkov, ako je Hamran, ktorý si naozaj už asi mydlil ruky, že ty kokso, tak toto bude super pecka zmena, jednoducho pochopili, že tu išlo naozaj, ako sa hovorí, o horných desaťtisíc, o horných desaťtisíc, to znamená o horných riadiacich pracovníkov, ktorí by si naozaj veľmi pekne a veľmi dobre prilepšili, ale zbytok, zvyšok, zostávame na tých 5 % a atraktivita vstupu do Policajného zboru, atraktivita policajného zamestnania alebo funkcie príslušníka Policajného zboru v žiadnom prípade by nebola ani navýšená, nemotivovala by možný nástup.
No a hovorím, tých 18 rokov to už bol len taký úlet.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 16:05 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:07

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Krúpa, nebudem rozporovať vaše slová, asi máte pravdu v mnohých otázkach, ale tie pohnútky pána poslanca Kyselicu by som akože celkom nekritizoval, pretože pravdepodobne a keď tu viacerí ste povedali, že sa vyzná vo veciach tiež, asi pravdepodobne mu tie zámery vlády, ktoré neprešli, asi mu to nevyhovuje, asi sa stavia k tomu kriticky, preto pristupuje k takýmto návrhom. A takéto návrhy, ako som si pozrel aj do programu, sú aj od mnohých iných poslancov doterajšej koalície. To ale znamená, a to si treba povedať celkom otvorene, že to je nastavenie krivého zrkadla úrovne vlády. To si treba celkom na rovinu povedať. A tu, pán poslanec Krúpa, vás musím do toho celkového koaličného balíka akože prisunúť, pretože ste boli nezvratne v poslaneckom klube OĽANO, boli ste nezvratne predsedom výboru celý ten, celé tie tri roky a fungovali ste tak, ako bolo treba v koalícii. Keď boli návrhy na odvolanie ministra vnútra, tak ste ich, samozrejme, vehementne nepodporovali, to treba celkom na rovinu povedať a takisto aj teraz, keď sa chýli k predčasným voľbám, tu sledujeme a budeme sledovať také vyvinie sa, ako keby ľudia, ktorí doteraz bezvýhradne podporovali túto vládu, sa zrazu tratia a chcú, aby to ostalo niekde, ja neviem, či len na tom OĽANO samom, ako keby ste nikdy v tej vláde neboli, ale to si musíte akože priznať sebakriticky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 16:07 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vôbec nie je pravda, že bol podstrčený, že rokujeme, však to sú veci, o ktorých som ja pätnásť, dvadsať rokov o všetkých vedel, takže ja viem, čo som predkladal, a viem, kde sú ešte tie chyby, ktoré sa pokúšame dorokovať.
To, Juraj, čo si hovoril o tých príplatkoch, že to je nonsens, o ktorých rozhoduje minister vnútra. No tak to je, tak to je proste tridsať rokov. Je tam tá tabuľka a ja len mením tie horné v tej tabuľke. Ale až v rámci systemizácie povie minister, okresní, všetci na celom Slovensku budú mať toľko percent z rozsahu od-do, budú mať toľko, krajskí toľko, vedúci toľko, to nie je, že jeden toľko, druhý toľko, to proste nie je tak. To je, to je systém, ktorý je tu tridsať, ale možno aj sto rokov, ja neviem.
No a práve o tomto je ten návrh, že nemáme policajtov na uliciach. Aj ty si spomínal, že nemáme policajtov na ulici a pre týchto, čo sú na ulici, je to motivačné, lebo on bude, nebude mať ten príplatok za nerovnomernosť sto eur, ale podľa toho, čo si odrobí, soboty, nedele, sviatky, piatky a proste nočné, tak on na tých príplatkoch viacej zarobí, ako na tom jednom príplatku za nerovnomernosť sto eur. Takže toto motivuje vlastne tých, čo sú na ulici.
A že 90 % nevykonateľný, ja to môžem, jak som hovoril, stiahnuť teraz a na najbližšiu schôdzu ja tu dôjdem jak geroj s celým tým vládnym, ktorý je hotový. To nieže neprešlo to vládou? To sa zaseklo na tej hospodárskej rade a jednoducho pokiaľ, pokiaľ tam nie sú tie financie na to určené, potom bude na to zelená. Ja môžem jak geroj chytiť predložiť celý ten vládny návrh a tu sa bude pýšiť a poďme schvaľovať. A zrazu bude sekera 110 mil. ročne a nebudeme na to vedieť nájsť peniaze. A potom nech sa ďalšia vláda stará. Toto je zodpovedné? No nie je.
Takže hovorím, vytiahli sa veci, kde ten vplyv alebo dopad na rozpočet nie je a zatiaľ je to predložené v takomto stave. A my rokuj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 16:09 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, áno, prejednávame tu jeden veľmi, veľmi zaujímavý zákon. Kolegyne, kolegovia, ja som odslúžil v Policajnom zbore 25 rokov a skončil som ako okresný riaditeľ Policajného zboru v Rimavskej Sobote. Ale som úplne z toho vedľa, čo tu počúvam z úst pána Krúpu a niektorých kolegov, ktorí tu hovoríte. Pán Krúpa, vy zabúdate na jednu vec, že vy ste v podstate osemkrát podržali ministra vnútra Slovenskej republiky. Z 10 hlasovaní, myslím, sme odvolávali, vy ste osemkrát boli proti odvolaniu. A teraz ho, s prepáčením, v úvodzovkách, osierate. Aký ste vy charakter. Keď ste odišli z OĽANO a teraz ste v SaS-ke, úplne ste otočili kabát. (Potlesk.)
Počuli sme to z úst aj pána Kyselicu, pri všetkej úcte, áno, aj pán Kyselica povedal, že ten zákon je zlý, nie je dobre pripravený. Ja s tým tiež súhlasím, pretože 200-percentné navýšenie príplatky pre riadiacich pracovníkov a pritom pre toho rádového policajta, čo šľape ulice v Bratislave a tak ďalej a tak ďalej v rámci celého Slovenska, čo tí ľudia povedia. Ja som debatil s policajtmi, s mojimi bývalými podriadenými, ktorí jednoznačne boli pohoršení s týmto návrhom tohoto zákona.
Pán Saloň, ja som si vás podrobne vypočul, síce mám reagovať na pána, na pána Krúpu, ale dole klobúk pred vami, čo ste povedali pred asi dvadsiatimi minútami. Takto si predstavujem prejav poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, a preto pridávam sa, prikláňam sa k názoru pána Kyselicu, v každom prípade tento zákon treba stiahnuť, treba to dopracovať, pretože vidíte, tento zákon je zlý. Ak ste registrovali, pán minister to predložil vláde Slovenskej republiky a vláda takisto tento zákona držala, myslím, necelé tri roky v šuflíku. To známená, dakde je chyba. Takže, prosím pekne, stiahnime tento zákon.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 16:11 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:13

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Juraj, tak ty vieš, že ja sa týmto veciam nevenujem, nezaoberám sa tým. Som tu síce, sledujem rozpravu, vidím, čo sa stalo. Lukáš Kyselica je ochotný dopracovať ten návrh zákona. Sám priznáva, že sú tam nedostatky, ktoré sa dajú doladiť, vysvetlil ti to. Ďalší možno Marcel Mihalik sa tým zaoberal. Máme v klube ľudí, ktorí sa týmto zaoberajú, ale túto faktickú poznámku som si dal kvôli tomu, aby som zareagoval na, na inú vec. Ty si tak saskársky pekne kopal do ministra a nepriamo aj do Lukáša Kyselicu. Mne sa páčilo, ako si v jednej televíznej diskusii hovoril, my už štrnásť rokov v SaS-ke robíme toto a toto a tak ďalej a tak ďalej. Ako keby si úplne zabudol svoju minulosť. Dodal si tam, že OĽANO chcelo presadiť veci z "Rozhodni to", a to sme my rozhodne v SaS-ke, samozrejme, podporiť nemohli. Pripomenul si mi jedného človeka. Maroša Žilinku. Maroš Žilinka pri vypočutí nás všetkých oklamal, všetkých nás oklamal. Juraj, rovnaký charakter si aj ty. Všetkým si nás oklamal. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 16:13 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:15

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
V podstate by som zhrnul pána Šimka, Šefčíka a pána Faiča. Najprv k pánovi Šimkovi. Vy mi čo chcete hovoriť? Koľko strán ste už zmenil za svoj život? Vy ste bol snáď v každej strane, ktorá na Slovensku existovala. A vy sa tu budete pohoršovať. Vy ste teda pekný charakter. Ste odišli od ĽSNS, cez neviem čo a ste skončili v SME RODINA. Ste teraz koaličný poslanec.
Pán Faič, aj čo sa týka ostatných, ktorí mali nejaké výhrady, že som nezahlasoval za odvolávanie. Poviem vám to na rovinu, po prvé, je normálne a prirodzené, že ako člen koalície nezahlasujete za odvolanie ministra, ktorý je koaličný.
Po druhé, dlhodobo som mal problém s ministrom vnútra Mikulcom a riešil som to interne. Mal som niekoľko stretnutí aj na úrade premiéra a podobne, kde som žiadal, aby tento človek odstúpil. Jednoducho to nepomohlo, jednoducho to nepomohlo. Bohužiaľ, jednoducho ho držia, ja neviem, z akého titulu, z akého dôvodu, ale držia ho silou-mocou. Ja som poukazoval nielen na jeho zlyhanie a na jeho chyby, ale sú tam aj ďalšie podozrenia, ktoré si, samozrejme, nechám pre seba.
Čo sa týka pána Kyselicu, tak keď to nie je váš, teda keď to nie je návrh ministerstva vnútra, ale vy sa tomu už roky venujete a išli ste s takýmto návrhom, ktorý má chyby, tak prečo ste ho predložili? To nedáva logiku. Tak keď viem, že niečomu sa rozumiem, venujem sa tomu, idem to predložiť a má to chyby, aby som to znova stiahol na dopracovanie. Tak to asi teda z vlastnej vôle nemôže robiť.
No a ešte čo sa týka aj pána Šefčíka, viete, radšej z tej mylnej a krátkej cesty späť ako zostať v sebaklame a omyle. Tak ako sa klamete tam v tej sekte a budete sa klamať až do smrti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2023 o 16:15 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:17

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, len v krátkosti. Naozaj, jak som povedal, tých 200 %, viacerí tu omieľajú tých 200 %. To sú, jak sa hovorí, imaginárne. Aj doteraz mal policajný prezident od 30 do 90 alebo 90, tam dalo 200, to je imaginárne. Jednoducho minister v rámci systemizácie, keby robil celú systemizáciu a keď by sa rátalo s tým znížením počtu nadriadených o 1 300, to znamená, že viac by išlo na ulicu, že viac tých ľudí by išlo na ulicu alebo niektoré vedúce funkcie by sa kumulovali, že by sa spájali a tak ďalej, proste by sa znižovali, tak potom, potom by v rámci toho jedného balíka, čo je jeden balík na príplatky za riadenie. Proste jedine z toho balíka sa tam môže niečo kumulovať. Ja tam môžem dať, že od 30 až do 500, môžem dať do ďalšieho návrhu alebo do tisíc. V živote to nikdy nedá ten minister. Ako naozaj, to je od-do. Jak sa hovorí, otvárajú sa nožnice. Keď to tak kľaje, ako tak, aj keby som to komplexne dával v tej nejakej tej veľkej alebo tej ministerskej, tak sa to kľudne môže zmeniť. To nehrá, nenásobí tieto. Tam je skôr problém, že čo sú nižšie riadiace funkcie, neplatí sa im byť funkcionármi niektorými, lebo tam majú za riadenie, ja neviem, 5 % alebo koľko. A viac si narobí, jak keď bude výkoňák. Viac si zarobí, jak keď je výkoňák. Takže hlavne tam s tým treba pohnúť.
Takže hovorím, to je také imaginárne číslo. Až keď je tá systemizácia, vtedy minister povie, koľko jednotlivé stupne budú mať. A to je pre celé Slovensko. Vôbec ten návrh nie je podstrčený. Len hovorím, nie je dokončený. Ja som nechcel predložiť komplexnejší, ktorý hovorím že už máme v nejakom riešení. Pokiaľ viem, že na to nemám zatiaľ financie. Aj odborári tu hovoria, že, áno, tých, čo sú na ulici, tým by sa zlepšili tie podmienky, ale tí, čo v kancelárii zatiaľ, tam nie. A veľká novela počítal s tým. A tam boli aj iné príplatky, tak inak robené príplatky za bývanie a iné motivačné príplatky, hlavne v tej 141d) ten motivačný príplatok. A keď sa to zaseklo na vláde, no zaseklo sa kdesi na hospodárskej rade, tak na vládu, keď ide materiál a hlasuje sa o ňom, tak musí byť už nejaká dohoda aj z financií, že áno, uvoľníme ročne takýto a takýto dopad. Sedemdesiat miliónov malo ísť pre Policajný zbor. Nejakých 40 mil. pre ZVJS. A hovorím a majú problémy aj oni s naplnením tých stavov. A to sú aj ostatné zložky. Ale ono sa to zaseklo, hovorím, na vláde a ja môžem byť taký geroj, dôjsť sem ako majster sveta a celú tú vládnu, ktorá je hotová, hotová, len kvantifikácia toho vplyvu je spravená, ale tie peniaze zatiaľ nikto neuvoľnil. Ja sa môžem správať nezodpovedne. Dôjsť sem ako geroj, predložiť veľkú novelu, každému tu nasľubovať, koľko kto koľko bude mať, ale tak sa správam zodpovedne.
Pokiaľ to má negatívny dopad na rozpočet verejnej správy, tak pokiaľ nebude dohoda, nielen každý, každý, kto dôjde za ministrom financií, načiahne ruku, daj. Ale každý tam musí niečo aj doniesť. To, čo sa odoberie, to tam treba vrátiť na základe nejakých iných príjmov. Takže to je jedna vec. Ale hovorím, pokiaľ sa to dorokuje, budem rád, budem rád. Lebo hovorím, tá stabilizácia možná koncom roka prinesie viacero tých odchodov, lebo sa valorizujú tie dôchodky. Ja viem, jak to bolo, každý rok si každý prepočítava, koľko mu ten dôchodok prinesie. To potvrdí aj pán Šimko, aj pán Hlinka, proste všetci. Každý si to prerátava a pokiaľ si to zvalorizuje, ešte tak, pokiaľ si to každý preráta, koľko mu tá valorizácia zvýšená prinesenie dôchodok a za koľko by robil, tak proste tie odchody budú. A naozaj by teraz bola potrebná, možná je to vynikajúci ťah na to, aby došla sem tá vládna novela. Len hovorím, už sme na konci vládnutia a 100 mega ročne je dosť veľká suma.
Takže všetko je to len o financiách a pokiaľ sa niečo podarí vybojovať, tak podľa toho pôjde ten návrh zákona. Keď sa nepodarí nič vyrokovať, ako som už sľúbil, pôjde tam len tá osemnástka, nástup do Policajného zboru. Nič viac, žiaľ.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.2.2023 o 16:17 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:23

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Takže tento návrh zákona predkladáme s kolegyňou Majorovou Garstkovou. Je to novela 647/2007 o cestovných dokladoch a zmene a doplnení niektorých zákonov a predpisov. Meníme tam v podstate len dve veci.
Možná si väčšina z vás myslí, že je to tak, ak súd v rámci hocijakého trestného konania udelí zákaz vycestovať, že to je Sväté písmo. No nie je to tak. Je tam také kazítko, že ono to dôjde ešte na správne konanie a v správnom konaní sa rozhoduje, či sa odníme ten doklad cestovný alebo nie. Takže touto jednou krátkou novelou sa ten stav napráva. Kto viac, ak nie súd ako inštancia pri trojdelení moci, keď rozhodne, že tá osoba má zákaz vycestovania, tak ja si myslím, že toto je dostatočné a nemusí už nejaký správny orgán na správnych službách o tom rozhodovať znovu v nejakom správnom konaní. U tuto to dáva ten priestor, kedy možno žiadať o vydanie nového cestovného dokladu trebárs na zastupiteľstve v zahraničí, keď tá osoba utečie, keď je na ňu vydaný aj medzinárodný zatykač, môže utiecť. Nechcem tu niektoré veci uvádzať, aby som tu nedával niekomu návod, ako sa to robí alebo sa to doteraz robí, alebo ako sa to môže robiť. Ale jednoducho stávajú sa také prípady, že súd rozhodne o zákaze vycestovania a ešte neprebehlo správne konanie, osoba utečie a v zahraničí požiada cez zastupiteľský úrad o vydanie nového cestovného dokladu a aj ho dostane.
Takže, takže toto je taká hlavná zmena celého návrhu zákona.
Navrhovaná nová koncepcia vzhľadom na to, že ide o súdne rozhodnutia, dostatočné rozhodovanie o cestovnom doklade v správnom konaní môžno považovať za v zásade neopodstatnené a nielen pri samotnom uložení zákazu vycestovať alebo príkazu na zatknutie, resp. zatýkacieho rozkazu, ale aj pri eventuálnom súdnom zrušení, navrhovaná nová koncepcia o zaevidovaní takého cestovného dokladu, ako je odcudzeného namiesto vydávania správneho rozhodnutia o jeho odňatí, zrýchli a zefektívni výkon týchto súdnych rozhodnutí. Evidovanie cestovného dokladu ako odcudzeného sa prejaví hneď v pátracích databázach a pri cestovných kontrolách na letiskách a podobne a znemožní sa jeho použitie. V danom kontexte to možno vnímať ako technický výkon súdneho rozhodnutia, nie ako reálne rozhodovanie o právach právom chránených záujmov alebo povinnostiach. Takisto pri zrušení sa to potom spätne prejaví.
A druhý bod je tam, upravuje sa situácia, ak po uložení zákazu vycestovania do zahraničia, občan požiada o vydanie cestovného dokladu, v takom prípade už správne konanie začalo už podaním žiadosti, teda musí byť riadne ukončené, vzhľadom na existenciu súdneho rozhodnutia sa však ukončí bez ďalšieho konania a teda bez ďalších úkonov vo vzťahu k žiadateľovi. Ak sa v takej situácii zistí, že občan už je držiteľom iného cestovného dokladu, zároveň sa tento cestovný doklad vyznačí v evidencii ako odcudzený. Ak bola žiadosť o vydanie cestovného dokladu podaná na zastupiteľskom úrade SR v zahraničí, tieto úkony bude vykonávať jeden policajný útvar určeným ministerstvom vnútra, a to je okresné riaditeľstvo PZ Bratislava I, tak ako pri všetkých takých veciach, kde je nejaká medzinárodná, nejaký medzinárodný prvok, vždycky to končí na BA I.
Ďakujem.
Skryt prepis

7.2.2023 o 16:23 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video