88. schôdza

14.3.2023 - 31.3.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2023 o 10:02 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:42

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, samozrejme, že ja som aj práve preto v rozprave povedal, že táto novela je rozdelená do troch častí a myslím si, že tá najrozsiahlejšia je tá prvá časť, ktorá rieši legislatívno-technické veci, pretože, ako som spomenul aj v rámci rozpravy, tak keď sa prijímala rozsiahla stavebná legislatíva a menil sa stavebný zákon po 40 rokoch, tak, samozrejme, že vyvstali tam niektoré otázky, ktoré je teraz potrebné aj legislatívno-technicky riešiť, ale sú to drobnosti ako poznámky pod čiarou, nejaké skratky.
Na druhej strane, tak ako aj pani poslankyňa Pleštinská povedala, sú tu otázky, ktoré sa týkajú aj profesných organizácií. Preto som povedal, že samozrejme, že my sme s nimi v komunikácii a veľmi ďakujem aj úradu podpredsedu vlády, aj novému, novozriadenému úradu pre územné konanie, že sú tam ľudia, ktorí vyslovene sú odborníci a vedia nás usmerniť pri príprave tejto legislatívy. Takže hovorím, že sme v štádiu, keď sme v diskusii, keď komunikujeme s jednotlivými stavovskými organizáciami, keď chceme a myslím si, že na druhej strane sme aj povinní komunikovať so samosprávou.
Čo sa týka otázky pána poslanca, že prečo teraz, pretože táto legislatíva sa prijímala dlhé, alebo pripravovala dlhé mesiace, pretože museli sa zistiť, že ktoré otázky je potrebné, alebo ktoré ustanovenia sú nedokonalé a treba ich legislatívno-technicky doriešiť. Takže preto teraz a preto takýmto spôsobom, že tu ide poslaneckým návrhom s tým, že, samozrejme, neopomenie sa ani pripomienkové konanie, ktoré bude medzi prvým a druhým čítaním a, samozrejme, som aj pripravený na rokovanie na legislatívnu radu vlády, ako aj na vládu Slovenskej republiky. Takže ni... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2023 o 9:42 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:44

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ctená snemovňa, chcel by som vyjadriť svoj postoj k tomu návrhu zákona a nebudem sa veľmi vyjadrovať k tým úplne konkrétnym ustanoveniam, keďže sme v prvom čítaní, ale budem sa skôr vyjadrovať k procesu, k tomu, ako sa to sem dostalo, a keď by som mal zhrnúť môj postoj a moje vyjadrenie k tomuto zákonu, tak asi by som to vyjadril slovom prekvapenie a šok.
Ako tu už spomenula pani spravodajkyňa, tento návrh zákona novelizuje 57 zákonov. Je to poslanecký návrh zákona a dovolím si odhadnúť, že to asi bude rekord v tom, koľko, koľko zákonov sa týmto návrhom novelizuje. A som veľmi prekvapený, že takýto návrh zákona príde do Národnej rady Slovenskej republiky ako poslanecký návrh.
Druhá vec, čo ma veľmi prekvapuje, je nezáujem tejto Národnej rady o prerokovanie takéhoto zákona. Keď sa pozerám na tieto vaše veľmi riedko obsadené rady, tak ma to naozaj veľmi prekvapuje, lebo máme tu veľmi veľa starostov a primátorov v Národnej rade, od ktorých by som čakal naozaj eminentný záujem o to, ako to povoľovacie konanie bude po jari 2024 vyzerať. Takže veľmi ma prekvapuje, že tu nesedia a nezaujímajú sa o to, nediskutujú.
Ale vráťme sa k tomu procesu. Tento zákon má 91 strán a myslím si, že takýto zákon by naozaj mal, mala predložiť vláda. Myslím si, že pán podpredseda vlády, ktorý tu sedí, by sa naozaj mal prezentovať, ak chce takéto významné zmeny urobiť v zákone, ktorý sme schvaľovali len niekoľko mesiacov dozadu, tak asi by sa mal za to postaviť, asi by mal prejsť medzirezortným pripomienkovým konaním a mal by si to obhájiť pred vládou a mal by si to obhájiť aj pred Národnou radou. Takže som veľmi prekvapený, že toto sa podáva poslaneckým návrhom. Myslím si, že je to veľmi-veľmi neštandardné a myslím si, že by to tak určite nemalo byť.
Druhá vec, ktorá ma prekvapuje, je tá, že pred tými niekoľkými mesiacmi, keď sa tu schvaľovala stavebná legislatíva, bol to pomerne dlhý a bolestný proces, absolvovali sme tam veľmi veľa rokovaní. Ja ako predseda hospodárskeho výboru, ktorý má pod sebou aj stavebníctvo, som tam pomerne veľa vecí požadoval a pýtal sa a verím, že sa nám podarilo presadiť aj veľa dobrých zmien, ktorými sme upravili túto stavebnú legislatívu, aby to bolo v prospech občanov, aby naozaj tá výstavba nebola nadivoko, aby tam na druhej strane neboli zbytočné prekážky, aby jednoducho to fungovalo transparentne a prehľadne.
Som veľmi prekvapený, že mnohé z týchto zmien, ktoré sa nám vtedy podarilo presadiť, sa týmto návrhom zákona chcú vrátiť späť. Myslím si, že je to veľmi-veľmi nevhodné a neštandardné, keď po niekoľkých mesiacoch po tom, ak sa takáto stavebná legislatíva v určitom konsenze a dohode v tejto Národnej rade schváli, to príde poslaneckým návrhom a v podstate sa to rozmetá na márne kúsky, tá dohoda, a snažia sa tu dostať body, ktoré sem naozaj vôbec nepatria a na ktorých sme sa veľmi jasne dohodli, ako to bude. A myslím si, že na dobro tej legislatívy.
Čiže tieto kroky, mnohé z nich, sú naozaj na škodu legislatívy, sú na škodu toho povoľovacieho procesu a boli by veľmi škodlivé či už pre verejnosť a jej pripomienkovanie stavebných zámerov, ale aj pre mestá a obce a myslím si, že aj pre iniciátorov a investorov. Pretože keď sa to prostredie znejasní a znetransparentní, tak je to na škodu všetkých. Nie je to, nie je to len pre dobro developerov, je to aj na škodu developerov, pretože potom budú vznikať zámery a stavby, s ktorými verejnosť nebude súhlasiť, ktoré neprijme a ktoré tým pádom nebudú fungovať v tom prostredí.
Dlhé roky som písal o realitnom biznise. Myslím si, že viem o tom dosť a poznám niekoľko stavieb, ktoré developeri presadili za každú cenu a tie stavby boli neúspešné. Prerobili na nich, ľudia tam nechcú bývať, ľudia ich nechcú používať, v tom prostredí sú ako päsť na oko. Jeden príklad. Bytovka, ktorú postavil Marián Kočner na Štefanovičovej ulici v Bratislave. To je bytovka, ktorá poslúžila len na prepranie dépeháčky, prepranie špinavých peňazí. Ľudia tam neradi bývajú, vyzerá to hrozne, je to proste mafiánska stavba v strede hlavného mesta. To len jeden príklad. Čiže keď niečo nastavíme prodevelopersky, to neznamená ešte, že to bude aj fungovať a že to bude dobré. Dokonca pre tých developerov to môže byť škodlivé. To len tak na okraj.
A možno poviem len jeden konkrétny príklad. V tomto zákone sa znova tlačí do legislatívy, zavádza detailné snímkovanie územia. Toto detailné snímkovanie územia, ktoré pán podpredseda Holý už roky pretláča spolu so svojimi partnermi, kamarátmi, neviem, z Anglicka, môže stáť jednu miliardu eur. Jednu miliardu eur. Skúste sa ho opýtať, koľko stojí to skúšobné snímkovanie okresu Žiar nad Hronom, ktoré sa práve realizuje. Za tú cenu dokázal úrad geodézie a kartografie nasnímkovať celé Slovensko. Samozrejme, je to s menšou presnosťou, ale pre stavebné zámery a pre plánovanie územia to úplne postačuje. To, čo pripravuje pán podpredseda Holý, je projekt, ktorý Slovensko nepotrebuje, nevyužije sa. Bude slúžiť len na to, že si na tom urobia referenciu a potom to budú predávať do celého sveta. A budú to platiť slovenskí investori a slovenskí občania. Ďakujem pekne, ja za toto v živote nezahlasujem.
Takže aby som to zhrnul, nebudem hovoriť o ďalších konkrétnostiach. Myslím si, že tento zákon sa tu dostal veľmi nevhodným spôsobom a preto navrhujem, aby ho predkladatelia stiahli na prepracovanie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.3.2023 o 9:44 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:51

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Sa vyjadrím len k jednej veci. Mňa, pán Kremský, viete, čo prekvapuje? Že vás toto prekvapuje. Však spojme sa spätne dozadu, neviem, či máte amnéziu pamäte, keď ste tu menili ústavu v skrátenom legislatívnom konaní poslaneckým návrhom, vtedy vás to absolútne neprekvapovalo, v skrátenom legislatívnom konaní poslaneckým návrhom ste tu na drzovku menili ústavu. Vtedy ste nehovorili ani slovo, že vás prekvapuje nejaký proces. Keby ste vtedy sa ozval, tak máte právo teraz niečo hovoriť. Ale vtedy ste tu čušali. Môžete sa hanbiť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2023 o 9:51 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:52

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja to ešte rozšírim. Vy ste v čase núdzového stavu schvaľovali v skrátenom legislatívnom konaní zákon o recyklácii plastových fliaš, čisto biznisová vec, nato, aby boli vyradení slovenskí výrobcovia z trhu. Vtedy ste sa nepostavili, že vám to, že vám to vadí, že to robíte v skrátenom legislatívnom konaní, že v podstate vtedy v núdzovom stave sa mali len prijímať zákony na, ktoré bezprostredne odvrátia hrozbu ekonomického úpadku alebo zdravia obyvateľstva. Vtedy ste boli úplne tichúčko. A takto môžme ísť do radu. Však vy ste tu urobili normálne že národný šport v obchádzaní v podstate pripomienkových konaní. Máte najväčšiu v tomto štatistiku. To, že vaši poslanci tu permanentne nesedia, tak neviem, prečo vám to teraz vadí, však oni tu tri roky nesedia, chodia len na hlasovania.
No a pokiaľ ide o tento zákon pána Holého, ja ho podporím, všetci traja ho podporíme a myslím si, že treba ukončiť tieto vypaľovačské metódy kadejakých aktivistov. Na Slovensku sú enormne drahé stavby práve preto, že sa tu nedá dopracovať k stavebným povoleniam a z tohoto vypaľovania, čo sa tu stal národný šport, tak jednoducho takto to nikde vo svete nefunguje. Ja som veľmi rád, že ten zákon sem prišiel, treba ho dať, v podstate je úplne, úplne normálny, neni normálne, aby tu boli EIA 1, EIA 2, naťahovalo sa tu jak sopeľ rok a pol, jednoducho treba to tu ukončiť. Keď nejaké pripomienky sú, to tam vybehne.
No a keď vy sa, pán Kremský, tak veľmi obávate, že developeri budú robiť veci, ktoré nepredajú, tak potom na nich prerobia. Však to je úplne jednoduchá vec. Však developer ide, nejde niečo stavať preto, aby na tom prerobil. Vy ste povedali, že keď neni vlastne predĺžené to stavebné konanie, tak môžu, chudáci, postaviť niečo, na čom dobre nezarobia. Nebojte sa, dnes spotrebiteľ vie, kde chce bývať, v akej kvalite chce bývať a kto mu to neposkytne, tak jednoducho to nekúpi a myslím, že nikto racionálny stratový byť nechce.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2023 o 9:52 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:54

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán poslanec, kvalita zákona nie je o tom, kto ho predkladá, kvalita zákona je v obsahu tohoto zákona. A ja uvediem dva príklady, ktoré sú úplne v rozpore s tým, čo, čo ste tvrdil. Včera ste schválili úplne v pohode jednoznačne celým klubom v prvom čítaní zákon o poľovníctve, kde idete zrušiť centrálnu evidenciu a kontrolu nad 200-tisíc zbraňami, kde zásadne nesúhlasí minister obrany a minister spravodlivosti. Zásadne nesúhlasí. Napriek tomu 200-tisíc zbraní, keď máme za rohom vojnu, je všetko v poriadku, však nech si strieľa, kto chce.
A čo sa týka kvality vládnych návrhov zákona, zase uvediem príklad, vládny návrh zákona o ochrane ovzdušia, kde na 100 stranách som predložil 99 pozmeňovacích bodov. Čo strana, to pozmeňovací bod. Zase to hovorí o kvalite predkladaného zákona. Takže bavme sa o obsahu, o kvalite a nie o forme. Ten obsah je ďaleko dôležitejší ako forma. A určite, určite tento, tento zákon je pripravený veľmi dobre.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2023 o 9:54 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Kremský, akýkoľvek stavebný zákon, ktorý by sa tu predložil v tejto Národnej rade, bude vždy lepší ako je ten, ktorý tuná máme. Ten 50-ročný, prepáčte, nechcem sa nikoho dotknúť, starý komunistický zákon, ktorý tuná je a šikanuje ľudí na miestnych úrovniach, to vám vôbec nevadí, že takýto stavebný zákon tuná máme? Veď dnes je obrovský problém sa dostať k stavebnému povoleniu. A tí úradníci fungujú asi takto. Keď im donesiete 10 papierov, pýtajú od vás 11. Donesiete 11., tak 12., 50. a neviem jaký. A vy za rok, za dva, za päť rokov, dokonca ani len na ohlasovaciu povinnosť nereagujú tí úradníci.
Viete, vy tu poviete, že položíte takú otázku, kde sú primátori a kde sú starostovia. No nie sú tu jednoducho, lebo ich to asi ani veľmi nezaujíma, keď tuná nie sú. Ale oni tu ani, v podstate ani, viete, ten postoj, kolega Tomáš Taraba keď to tuná spomenul, naozaj je to tak ako nastavené, že v podstate je to istá forma takého výpalníctva, kde v podstate ten stavebný zákon bol zneužívaný. Dneska sa dopracovať, rodina keď by sa chcela dopracovať k stavebnému povoleniu a postaveniu domčeka za vlastné peniaze, na vlastnej parcele, je to obrovský problém.
My tento návrh zákona všetci traja jak sme tu, strana Život – národná strana, my to podporíme a vítame, že pán podpredseda vlády tuná predkladá tento návrh zákona a všetko, čo zlepší v stavebnom konaní aj územnom rozhodovaní, čo sa zlepší v súčasnej legislatíve, vždy sme ochotní to podporiť. To, čo tuná za tie roky sme mali, bola jednoducho obyčajná šikana ľudí, ktorí sa nemohli dostať k stavebnému povoleniu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2023 o 9:55 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:57

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, tento zákon nie že je zlý, tento zákon je dobrý. Vytýkať nám, že sme za ten, to, čo tu teraz predo mnou povedal pán Kuffa, že sme stavebný zákon, keď ho Počiatek ako minister pripravoval aj s Palkom, že sme ho vtedy nepretlačili. Aby sme si povedali na rovinu, tento zákon je maximálne potrebný a my ho podporíme. Viete prečo? Ja nebudem teraz sa tu, ja nebudem robiť politiku, že čo ste robili za tie tri rok z hľadiska pretláčania vašich nezmyslov. Ja som presvedčený, že nová vláda, ktorá dojte, tá sa vysporiada s tým veľmi rýchlo, že na prvej schôdzi to, čo jej nebude vyhovovať, zruší. To, čo spravil predsa Dzurinda pri druhom svojom funkčnom období. Ale tento zákon je viete prečo potrebný? Pretože konečne odstráni hŕbu anarchie, ktorá je na samosprávach proste a dávno, keď raz schválený územný plán, načo mám robiť ešte raz územné konanie, stavebné konanie a proste tie isté vyjadrovačky. A nehovoriac o tom, že tie vyjadrovačky robím päťkrát, alebo som ich robil osemkrát niekedy. A nedopracoval som sa k veciam.
Som rád, pán podpredseda, že ste tento zákon predložili a to ešte pokiaľ sa týka aj pozemkovej reformy. Veď u nás z hľadiska toho, že platí staré uhorské právo, my nemáme vysporiadané pozemky, prakticky pozemkový fond dávno mal prísť so zmenou zákona pokiaľ sa týka éčkových parciel, ktoré robia obrovský problém pri stavebnom povolení. Za 20 m2 nie sme schopní, pretože to musíte vysporiadať. Aj vám to bude robiť, každému to robí problém pri čerpaní štrukturálnych fondov. My ešte prídeme v druhom čítaní s tým, aby pozemkový fond éčkové parcely predal. Či to je diaľničnej alebo predal samospráve, alebo predal mestám, to je jedno komu. Ale konečne to treba začať riešiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2023 o 9:57 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:59

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Niektorí kolegovia ma už predbehli, ale ja som tiež zdvíhal obočie nad tým, že čo ste tu, pán poslanec, rozprával, že prichádza sa s takouto poslaneckou novelou. Ja si veľmi dobre pamätám aj okrem týchto návrhov, ktoré sa tu riešili, čo rozprávali kolegovia, však ty si bol iniciátorom zmien zákona o verejnom obstarávaní, zákona o energetike, zákonov, ktorými sa mali upravovať dane alebo poplatky od rúry, s kolegami si tu prichádzal s návrhmi, ktoré mali dopad desiatky, stovky miliónov eur na štátny rozpočet. A ty mne vytýkaš, že ja prichádzam s touto novelou? Vieš prečo prichádzam s touto novelou? Pretože váš premiér a váš minister životného prostredia dlhé mesiace blokovali túto úpravu. Tento návrh bol dlhé mesiace pripravovaný a bol pripravený aj na vládu, aby podpredseda vlády prišiel s týmto návrhom ako vládnym návrhom a vy ste to blokovali. Tak preto sa prichádza s touto poslaneckou novelou.
A čo sa týka toho, že chceš dávať návrh na stiahnutie, no vieš, keby ty si zahlasoval za takýto návrh, až vtedy by som zdvihol obočie, že niečo tu nie je v poriadku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2023 o 9:59 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:01

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Myslím si, že kolegovia si neprečítali ten zákon, lebo ten zákon má 95 strán. Sú tam niektoré veci, ktoré sú problematické, sama som sa zúčastnila pri prvom, keď sa vlastne prerokovával zákon o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, dávalo sa tam 150 pozmeňujúcich návrhov. Niektoré návrhy, ktoré sme vlastne dojednali, teraz sa vypúšťajú, takže ja verím, že keď by tento zákon prešiel do druhého čítania, tak ako sľúbil pán predkladateľ, tak bude pripomienkové konanie medzi prvým a druhým čítaním a tam sa dozvieme ešte niektoré stanoviská zainteresovaných. Skutočne myslím si, že tento, aj napriek tomu, že ten zákon stavebný, päťdesiatka, je už zastaralý, ale niečo tu fungovalo a toto je úplne nová legislatíva, ktorá si bude vyžadovať skutočne všetkých zainteresovaných a všetky tie stanoviská, alebo možno len prístup, pretože určite sú tu na začiatku, od toho apríla 2024 to bude veľmi problematické hlavne pre samosprávy a hlavne tie samosprávy, ktoré nemajú územné plány, pretože bude to, bude to skutočne problém. Takže myslím si, že kritika nás posúva ďalej a tie veci, ktoré sú ešte problematické, tak budeme sa snažiť v prípade, že tento zákon prejde do druhého čítania, ešte odstrániť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2023 o 10:01 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:02

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa chcem pripomenúť pánovi kolegovi Kremskému, ja som primátor mesta Liptovský Mikuláš a sedím tu a so záujmom si vypočúvam argumenty, ktoré sú predkladané v tejto chvíli, keď za pár mesiacov má nastúpiť platnosť legislatívy a vy si pamätáte dobre, aký bol vtedy postoj ZMOS-u a čo všetko sa navrhovalo, niečo sa akceptovalo, niečo sa neakceptovalo, ja dúfam, že už teraz, keď sme tak viac na jednej lodi, už to nie je také brzdenie ako bolo doteraz tých vzťahov a toho podceňovania samosprávy a samosprávnych orgánov, odstrkovania, ostrakizovania, nebrania do úvahy, že sa ešte podarí niečo aj v tejto súvislosti do druhého čítania zo strany ZMOS-u doplniť.
Viete, to je až ťažko počúvať z úst predstaviteľa OĽANO, že nesúhlasí s takýmto postupom. Keby som mal čas a porozprával by som vám, čo sa deje pri príprave územného plánu vyššieho územného celku Žilinského samosprávneho kraja, ako zasahujú rôzne veci, rôzne organizácie neziskové a podobne, ako nedodržujú postupy, ako neakceptujú existujúce územné plány, to je niečo hrozné. Pokiaľ sa nenapraví tento stav, tak budeme trpieť. No a viete, keď my tie, my sme sa už zmierili s tým, že o tie stavebné úrady prídeme, v úvodzovkách, ale prídeme o ne radi, lebo my máme tých peňazí čoraz menej, viete, že v tomto roku je to mínus 500 miliónov eur pre samosprávy a napriek tomu doplácame na prevádzku stavebných úradov. Tešíme sa, že už budú tie centrálne, krajské.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.3.2023 o 10:02 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video