88. schôdza

14.3.2023 - 31.3.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2023 o 10:13 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:02

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Áno, potvrdzujem ten, tú úpravu tej účasti hlavných kontrolórov pri kontrole prevodov a nájmov majetku. Myslím si, že takáto forma je dobrá. Kontrolovať treba, lebo je to proste, kto riadi, ten kontroluje, také pravidlo platí a v tomto prípade je to O. K. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2023 o 10:02 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:03

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja už len veľmi krátko. Keď sa rozprávate s voličmi, tak oni od nás politikov očakávajú, alebo teda ako jednu z vecí vám povedia, že aby sme sa tu nehádali, aby sme schvaľovali dobré zákony pre ľudí.
Ja som presvedčený o tom, že toto je dobrá novela, ktorá prinesie lepšie hospodárenie s majetkom nás všetkých. Je to dobre pripravený zákon, dobre pripravený pozmeňujúci návrh, pri ktorom sme vyhodnotili a vypočuli naozaj všetkých zainteresovaných, pripomienky každého subjektu.
Ja už som úplne na začiatku, keď som ho predkladal, tento zákon, povedal, že ho nebudem zapájať do žiadnych politických obchodov, že my vám podporíme toto, keď vy nám zase niečo iné, lebo moju počiatočnú ideu si ministerstvo financií osvojilo takým spôsobom, že tento zákon považujem aktuálne za viacej ich ako za môj, a ja už sa tu cítim skôr ako taký poslíček, a teda aj keď som dnes ako opozičný (povedané so smiechom), aj keď som dnes ako opozičný poslanec, tak skutočne som nevidel dôvod, aby som takúto novelu takto, takýmto spôsobom pripravenú zapájal do nejakých dohôd o recipročných podporách.
Na záver som sa chcel ešte menovite poďakovať ľuďom z ministerstva financií, najmä pani Gajdošovej, pánovi Pokornému a pani Hilnerovej, ktorí aj s kolegami venovali tomuto návrhu naozaj množstvo času. Odpisovali mi ešte aj o ôsmej a o deviatej večer, takže naozaj klobúk dole pred ich prácou, a dúfam, že ich práca nevyjde nazmar a zákon medzi vami získa dostatočnú podporu. Dúfam, že o tom svedčí aj to, že pozmeňujúci návrh sme podali poslanci z troch poslaneckých klubov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.3.2023 o 10:03 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:03

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Takže aj na základe žiadosti pána predkladateľa budeme hlasovať dnes o 17.00 hod., aby bol teda ešte priestor.
Skryt prepis

30.3.2023 o 10:03 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:06

Ján Horecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážená pani poslankyňa, vážení páni poslanci, vláda Slovenskej republiky na svojom rokovaní 28. marca 2023 schválila vládny návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 564/2004 Z. z. o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Obce, vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie majú aktuálne povinnosť zaplatiť zvýšené sumy faktúr za energie. Z dôvodu zvýšených výdavkov na úhradu faktúr za energie je ohrozené plnenie úloh obcí a vyšších územných celkov z dôvodu cash flow. Cieľom návrhu zákona je poskytnúť samosprávam v roku 2023 zvýšený podiel na výnose dane z príjmov fyzických osôb zo zdrojov dane z príjmov právnických osôb už do konca apríla 2023 z dôvodu preklenutia obdobia do doručenia finančnej pomoci zo schém ministerstva hospodárstva. Obciam a vyšším územným celkom sa teda do konca apríla poskytne celá suma dane z príjmov právnických osôb určená zákonom na rok 2023 po odpočítaní už poskytnutých mesačných splátok. Takto sa obciam poskytne suma 171 mil. eur a vyšším územným celkom suma 73,3 mil. eur.
Vážení, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi požiadať o podporu pre prijatie a schválenie predloženého vládneho návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 564/2004 Z. z. o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.3.2023 o 10:06 hod.

Ján Horecký

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:08

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som v zmysle § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku Národnej rady vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca k uvedenému návrhu zákona.
Predmetný vládny návrh zákona bol doručený poslancom s tým, že vláda požiadala prerokovať tento vládny návrh zákona prostredníctvom skráteného legislatívneho konania. Predseda Národnej rady posúdil uvedený návrh podľa § 70 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku a podľa legislatívnych pravidiel a zaradil ho na rokovanie 88. schôdze Národnej rady. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor a takisto výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali ihneď.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

30.3.2023 o 10:08 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:09

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ja si dovolím len veľmi krátko.
Uvedený návrh zákona je určite dobré riešenie a, samozrejme, je dobré ho podporiť. Tak ako už povedal aj, aj teda pán minister, skutočne obce čelia tomu, že tie ich finančné náklady sa nejak tak skumulovali na začiatku roka, špeciálne to všetci cítime a vnímame pri týchto energetických vlastne platbách, resp. zálohových platbách či už za elektrinu samotnú, alebo aj za teplo, za plyn a za všetky ďalšie médiá, takže jednoznačne dáva zmysel, aby sa teda to pôvodné vlastne schválené, ktoré do, ktoré teda vláda pridala obciam a VÚC-kam z výnosu z... z dane z príjmu právnických osôb, ktoré teda malo ísť ako 12 mesačných splátok, tak teraz sa to mení, že teda prvé tri už prišli a vlastne v tejto štvrtej aprílovej vlastne príde naraz všetka táto suma. Sú to pre obce voľné peniaze, to znamená, môžu ich, samozrejme, použiť na to, kde ich tá topánka najviac trápi, či už to budú energie, alebo teda čokoľvek iné, takže z tohto pohľadu, samozrejme, veľmi dobrý návrh. Ten cash flow je veľmi dôležitý. Ak obce zaplatia zálohové faktúry v splatnostiach, samozrejme, nečelia žiadnym, žiadnym následným či už sankciám, alebo teda aj ďalším vyšším platbám, takže toto je všetko v poriadku.
Dovolím si len poznamenať, že áno, je to vlastne drobné vyriešenie toho veľkého problému, ktorý sa spôsobil obciam a vyšším územným celkom prijatím toho prorodinného balíčka v tom nastavení, v akom bol, a ktorý vlastne zobral stovky miliónom, miliónov obciam, takže za prvé teda čiastočne niečo sa vykrylo tým, že teda sa schválilo, že z dane z príjmu právnických osôb teda budú peniaze, tu tie sumy spomínal, samozrejme, pán minister. Ale teda stále vlastne ten problém tam existuje a dnes by sme nemuseli opravovať vlastne, keby teda vtedy sa to bolo vyriešilo iným spôsobom. Ja to tu v podstate len poviem, plošné, plošné zvýšenie, zvýšenie toho daňového bonusu proste spôsobilo veľký výpadok, zároveň ale tým, ktorým to malo najviac pomôcť, to znamená tým zraniteľným, chudobnejším, nízkopríjmovým vrstvám obyvateľstva to pomohlo menej. Stálo to veľké peniaze, ktoré obciam chýbajú, a teda na tej druhej strane spektra to v podstate nepomáha, takže toto, táto chyba proste keby sa nestala, tak dnes vlastne nemusíme riešiť.
Ale teda v poriadku, samozrejme, dnes riešime tento problém, takže ešte raz moje krátke vystúpenie uzatváram tým, že takisto chcem poprosiť všetkých, aby tento zákon podporili, či už teraz v prvom čítaní, alebo, samozrejme, v druhom a treťom, a umožnili obciam, aby tej situácii, ktorej čelia okolo energetickej krízy, mohli čeliť trošku ľahšie.
Zároveň ešte posledné slovo, nie sú to žiadne peniaze navyše, je to len časové presunutie vlastne tých už schválených financií, ktoré obce majú, ale práve to, že ich dostanú do konca apríla, im veľmi pomôže riešiť aktuálnu situáciu. Takže dobrý zákon a podpora.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.3.2023 o 10:09 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:13

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja súhlasím pán predseda finančného výboru s tým, že obce dostanú do kešu peniaze, ktoré budú môcť použiť na tie účely, o ktorých si hovoril, len treba si zároveň uvedomiť, a o tom nikto nehovorí, že o to menej budú dostávať potom v marci, v máji, júni až do konca roku zhruba 8 až 10 %. To sú peniaze, s ktorým v rozpočtoch počítali. Viete dobre, že mnohé mestá a obce začali tento rok v rozpočtovom provizóriu a až v týchto dňoch niektorí schválili rozpočty, a potom tie peniaze, ktoré sú teda započítané rozpočtovo na tie mesiace, budú jednoducho chýbať, to je treba povedať nahlas, že áno, je to ako marketing dobré, je to dobré na to, aby mohli mať peniaze na energie a na niektoré ďalšie výdavky, ale zároveň je treba povedať, že následne budú mať určité problémy z podpríjmov už za marec, viete, prišlo, prišli podielové dane vrátane teda aj DPP... dane z príjmu právnických osôb, ktoré boli započítané prvé tri mesiace k daniam z príjmov faktických, fyzických osôb, už za marec je pokles. A teraz neviem, či to pokles tých, alebo oných, ale zrejme tých fyzických.
Takže ešte ak príde k takémuto poklesu a z výpadku akoby tých daní z príjmov právnických osôb, tak o tomto treba vážne hovoriť a hľadať nástroje, ako potom následne sa k týmto mestám a obciam, keď prídu do programov, postaviť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2023 o 10:13 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:15

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za reakciu pána kolegu Blcháča. Áno, presne tak, v podstate povedal som to v rozprave, len to zopakujem, nie sú to, nie je to ani euro navyše, je to časový posun. Áno, obec, mestá, VÚC-ky si musia uvedomiť, že tieto peniaze dostanú ako jednu veľkú splátku, ale, samozrejme, potom už v tých ďalších mesiacoch ten, ten príjem bude nižší, ako čakali. Takže áno, treba sa k tomuto postaviť, aby, aby si to obce uvedomili, a ja som rád, že to zaznelo aj s úst pána, v podstate aj pána primátora, ktorý to vidí, samozrejme, aj z tej svojej strany. Je to, je to presne tak.
Už len zopakujem, celý ten problém vznikol, bohužiaľ, prorodinným balíčkom, ktorý obciam zobral asi 750 mil., možno tie teraz aktuálne prepočty sú trošku menej, pretože nie každý dosahuje ten maximálny daňový bonus na dieťa. Každopádne stále je to veľa peňazí a stále to obciam, samozrejme, chýba a stále tu bolo, tu bolo na stole, že proste obce chceli, nešahajte nám na príjmy, proste tie príjmy, našťastie oni by rástli, keďže teda rastie nominálna mzda a jednoducho tie obce by s tými pôvodnými príjmami, keby sa im neboli zobrali zvládli energetickú krízu, zvládli by aj teda všetky ostatné výzvy. A, samozrejme, áno, na to máme sociálny systém, z ktorého sa sa, samozrejme, malo pomáhať rodinám s deťmi, pomáhať všetkým zraniteľným, všetkým nízkopríjmovým.
Čiže bolo by dobré nevytvoriť problém na strane obcí, miest a ten problém, ktorý, samozrejme, je, pretože treba podporovať v tejto situácii zraniteľných, ten sa mal riešiť formou sociálneho systému, na to ten sociálny systém štátu je.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2023 o 10:15 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:17

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Nenechal som si ujsť túto unikátnu príležitosť, lebo tu od suseda predsedu finančného výboru tu počúvam tri roky o Matovičových atómovkach, jaké sú strašne zlé tie Matovičove atómovky (povedané so smiechom), a toto je Matovičova atómovka. Tú, ktorú pred chvíľkou tuto na tom mieste chválil, ale teraz vidíte, keď sa nenapíše do názvu a je tam predkladateľ, kde pozriete si celé materiály vládne k tomuto návrhu, keď tam nikde neni napísaný Matovič, vtedy predseda finančného výboru príde, pochváli úžasné riešenie, perfektné treba to podporiť. Ak by tam ten Matovič napísaný bol, ak by som bol na tlačovke, na ktorej som mal byť k tomuto návrhu, lebo som s touto ideou prišiel na rokovanie na úrade vlády približne pred mesiacom a pol, keď sme mali spoločné rokovania Úrad vlády, ministerstvo financií a ja ako bývalý minister financií, že ako pome riešiť problém, by som povedal, cash flow v rámci samosprávy kvôli vysokým zálohovým faktúram, ktoré chodia za energie, tak ak by som na tej tlačovke bol, tak určite tento človek by tu stál a hovoril, že to je odporné riešenie, ďalšia Matovičova atómovka, ktorá nikomu v skutočnosti nepomáha, lebo vlastne len presúva peniaze v rámci toho roku a tie samosprávy v rámci roku budú mať v podstate tie isté peniaze, a vidíte, čo ten Matovič zase príde s nejakou hovadinou, tak zase to je nejaká blbosť, ktorá len ubližuje. Stačilo urobiť jednu jedinú vec, zahryznúť si do jazyka, neísť na tlačovku, na ktorej som mal byť, nikde ma nespomenúť, predložiť to ako vládny návrh zákona a rybička sa chytila. A rybička prišla a pochválila zrazu návrh, lebo už je zrazu dobrý, lebo ho nepredkladá Matovič.
Takže naozaj pre mňa je to také čarovné a mali sme asi takto urobiť aj tých 200 eur na dieťa a vlastne tuto predseda finančného výboru aj celá SaS-ka by hovorila, že wau, to je úžasný návrh, lebo my tu sľubujeme 15 rokov v politike, že nech pracujúcim ľuďom znížime dane, a vlastne daňový bonus na dieťa je, že pracujúcim ľuďom znižujú dane, to je úžasný návrh. Stačilo tam nenapísať Matovič. Čiže nabudúce sa poučíme, keď budeme chcieť zase niečo dobré spraviť (povedané so smiechom), tak skúsime to urobiť takýmto nejakým skrytým systémom a kolega Viskupič príde, pochváli, bude úplne iná atmosféra v spoločnosti, nebudú naštartované samosprávy proti tomu, ľudia budú vzývať SaS a vzývať toho predkladateľa, ktorý to predloží, takže, milý Marián Viskupič, aby si vedel, pochválil si pred chvíľkou Matovičovu atómovku a prvýkrát sa ti to vlastne podarilo, ale až vtedy, keď som sa pod ten návrh oficiálne nepodpísal.
Čiže áno, formálne tento návrh predkladá vláda, v skutočnosti je to ďalšia Matovičova atómovka, ktorá pomôže, ale je zároveň pravda, že pomôže samosprávam, ale iba v prípade toho cash flow, lebo v skutočnosti dostanú rovnaký balík peňazí v priebehu roka, len inak časovo rozlíšený, alebo teda inak časovo ho budú mať k dispozícii, čiže teraz dostanú viacej peňazí k dispozícii, keď im chodia zálohové faktúry, a kým im prídu vyúčtovania a doplatky, ktoré, ktoré im vlastne vláda sľúbila, tak dovtedy si vlastne takto kešovo vedia, vedia pomôcť, ale v skutočnosti krájame tú istú rybu v priebehu toho roka, len teda trošku väčšie porcie budú na začiatok roka a platí, čo povedal pán primátor Blcháč, myslím, že ste primátor, že áno, potom niektoré tie samosprávy môžu mať problém, lebo jednoducho počítajú s tým v svojich rozpočtoch v nasledujúcich mesiacoch, ale tak zase, ja zase predpokladám, že každý primátor a starosta a dupľom primátor už väčších miest je rozumný a uvedomuje si, že naozaj je to len tá istá porcia, len trošku väčší diel na začiatku roku a treba s tým počítať. Jednoducho nie je to nejaká dodatočná porcia pre samosprávy, len to je rozdelenie v rámci roku rovnaké s dopadom na verejné financie nula, to znamená áno, ten štát len dá niečo, čo k dispozícií má, dá samosprávam tú pomocnú ruku skôr, ale o to menej im pomôže v tých nasledujúcich mesiacoch. Čiže je to de facto elegantné riešenie na riešenie cash flow problémov, čiže keď áno, teraz objektívne sa samosprávy dostali do problémov kvôli tomu, že im zrazu prišli vysoké účty, potrebujú vysoké účty platiť, a potom do budúcna im prídu vratky, tak presne toto predsunutie platieb rieši ten problém bez nároku alebo bez tlaku na verejné financie.
Takže ešte raz, ďakujem, pán predseda finančného výboru, že si takto slávnostne podporil Matovičovu atómovku, a teda som rád, že viem, že nabudúce ako to mám urobiť, že netreba sa pod ten návrh podpísať, a potom je to dobré, keď som pod to podpísaný, vtedy to je zle. Berem na vedomie. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.3.2023 o 10:17 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:22

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak pán kolega Matovič si ide teda ten klasický svet, ktorý má pocit, že sa točí teda vždy len okolo neho. Ja neviem, no stačilo možno počúvať, kde som teda jasne povedal, že teraz áno, riešime problém, ktorý vznikol, za ktorý je niekto zodpovedný, a teda riešime ho, že ten veľký problém sa týmto dobrým riešením zmenšuje, takže nie, ono nie je, že to je, že pán Matovič napísaný, vtedy nie a pán Matovič nenapísaný, vtedy áno. Jednoducho SAS-ka, my stále fungujeme tým klasickým, sme konštruktívni, to znamená, dobré riešenia podporujeme a nemáme problém pochváliť, že je to dobré riešenie. Zlé riešenie, zlé riešenia nepodporujeme, poukazujeme na to, v čom sú zlé, a, samozrejme, proste za zlé riešenia potom nehlasujeme. Takto jednoduché to je, takže ešte raz bez ohľadu na to, kto je autor, či teda vláda, alebo pán kolega Matovič, toto riešenie je riešenie dobré, pretože dáva obciam cash flow skôr, čo je zásadne dôležité. Takže v tomto je to O. K, v tomto to podporujeme.
Ale ešte raz, ak by nebolo prijaté zlé riešenie predtým celého systému prorodinného balíčka, dnes by sme tu nesedeli a neopravovali problém. Ale ešte raz, vďaka Bohu za to, sme ľudia, robíme chyby, dokonca aj pán Matovič robí chyby, a preto je aspoň dobré to, že sme ich schopní po sebe opravovať. Včera sa nám podarila opraviť jedna chyba ohľadne korporátnych dlhopisov, dnes sa nám podarí vylepšiť situáciu obcí, miest ďalším dobrým riešením. O. K., možnože ten zdravý rozum je až na poslednom mieste, ale vďaka Bohu, že je aspoň na tom poslednom mieste a darí sa nejaké veci opraviť. Bez ohľadu na to, či je na nich podpísaný, alebo nepodpísaný Igor Matovič.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2023 o 10:22 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video