90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

2.5.2023 o 16:38 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:38

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola výborom určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený po tlačou 1641. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1704 z 18. apríla 2023 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

2.5.2023 o 16:38 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:41

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, na jeseň minulého roka jednota dôchodcov na Slovensku doručila do Národnej rady petíciu s požiadavkami Jednoty dôchodcov Slovenska, ktoré majú zlepšiť život seniorov na Slovensku, a tá petícia teda dopadla v parlamente neslávne, pretože prakticky všetky strany ju doslova a dopísmena odignorovali s výnimkou jedinej, a to strany HLAS – sociálna demokracia, ktorá bez ohľadu na petíciu vlastne sa pokúsila naplniť takmer všetky požiadavky z tej petície predkladaním zákonov v parlamente.
Strana HLAS – sociálna demokracia presadila rozmrazenie minimálnych dôchodkov od 1. júla tohto roka, tak ako to tá požadovaná, ako to petícia požadovala. Strana HLAS – sociálna demokracia predložila aj návrat k takzvanému 13. plnohodnotnému dôchodku, teda dôchodku vo výške priemerného dôchodku, tak ako to jednota dôchodcov na Slovensku požadovala. Strana HLAS – sociálna demokracia niekoľkokrát sa pokúšala o mimoriadnu valorizáciu dôchodkov, tak ako to JDS požadovala a strana HLAS aj na tejto schôdzi bude presadzovať návrh, ktorý už je predložený, a to je to, aby sa dôchodky k 1. júlu mimoriadne valorizovali, teraz je to už o 10 %, pretože vychádza to z určitých kritérií, a teda v priemere o 57 eur mesačne.
Ale jednou z tých požiadaviek petície bolo aj to, aby sa zvýšil príspevok na rekondičné pobyty seniorov z 50 na 100 eur. Má to, samozrejme, logiku, pretože všetko ide hore, ceny absolútne všetkého, a tým pádom sa, samozrejme, predražuje aj pobyt seniorov v kúpeľoch, to je tá, taký najobľúbenejší vlastne rekondičný pobyt, a od roku 2011 sa vlastne tento príspevok nemenil a keďže to teda Jednota dôchodcov Slovenska požaduje v tej svojej aktuálnej petícii, tak sme prišli s týmto návrhom.
Tento návrh ako taký nemá žiadny dopad na štátny rozpočet, pretože o objeme, celkovom objeme prostriedkov použitých na tieto rekondičné pobyty napokon aj tak rozhoduje ministerstvo práce, a teda ministerstvo práce rozhodne, či tento objem navýši, alebo nie. V tomto roku už bolo vyplatených tých už tradičných okolo 700-tisíc eur na tieto pobyty. Samozrejme, môžem len vyzvať pána ministra práce, aby sa pokúsil ten objem ešte v tomto roku navýšiť, aby sa teda čo najviac dôchodcov dostalo k týmto rekondičným pobytom, ale už aj s tým príspevkom 100 eur, pretože ak ten príspevok navýšený nebude, tak jednoducho mnoho seniorov sa vlastne k tým rekondičným pobytom nedokáže dostať, lebo si nedokáže doplatiť tú zvyšnú sumu. Takže opakujem, bojujeme, samozrejme, na tejto schôdzi aj za mimoriadnu valorizáciu dôchodkov, lebo to je to najpodstatnejšie teraz pre seniorov, ale prichádzame aj s týmto návrhom na zvýšenie príspevku na rekondičné pobyty. Prešla táto zmena alebo tento návrh zákona v prvom čítaní ústavnou väčšinou, tak pevne verím v mene seniorov na Slovensku, že úspešné bude aj finálne hlasovanie, za ktoré vopred ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

2.5.2023 o 16:41 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:45

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petra Pellegriniho, Denisy Sakovej, Erika Tomáša, Richarda Rašiho a Matúša Šutaj Eštoka na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov (tlač 1481).
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 2107 z 21. marca tohto roku pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady pre sociálne veci. Určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný návrh zákona pod tlačou 1481 prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť všetky určené výbory. Z uznesení výboru Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom III tejto spoločnej správy vyplývajú dva pozmeňovacie návrhy. Gestorský výbor odporúča hlasovať o návrhoch prvého aj druhého v IV. časti tejto spoločnej správy spoločne so stanoviskom gestorského výboru schváliť. Gestorský výbor odporúča návrh zákona v znení schválených pozmeňovacích návrhov schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 275 z 2. mája tohto roku. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informoval o výsledku rokovaní vo výboroch a predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

2.5.2023 o 16:45 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:49

Petra Krištúfková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, predkladaný návrh zákona je vypracovaný ako podpora rodiny, ktorá je základnou bunkou spoločnosti, a je súčasťou opatrení na zlepšenie finančnej situácie rodín s nezaopatrenými deťmi. Hlavným cieľom návrhu zákona je zavedenie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa aj pre deti navštevujúce prvé štyri ročníky škôl osemročných vzdelávacích programov, tzv. osemročné gymnáziá. Predkladaný návrh zákona zrovnoprávňuje deti, ktoré navštevujú klasickú základnú školu, a deti, ktoré navštevujú osemročné gymnázia, a sú v rovnakom veku. Tento návrh zákona pomôže približne 11-tisíc deťom.
Finančný vplyv návrhu zákona je zabezpečený z rozpočtu kapitoly ministerstva práce Slovenskej republiky a pre rok 2023 predstavuje sumu 101 200 eur, pre roky 2024, 2025 a 2026 to bude 303 600 eur ročne.
Ďakujem a hlásim sa do rozpravy.
Skryt prepis

Vystúpenie

2.5.2023 o 16:49 hod.

Bc.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:50

Vladimír Ledecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1605. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu zákona je stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1678 z 18. apríla 2023 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

2.5.2023 o 16:50 hod.

PhDr.

Vladimír Ledecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:51

Petra Krištúfková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, nakoľko k zvýšeniu finančných pásiem ministerstvom školstva prišlo v decembri 2022 s účinnosťou od januára 2023, bolo z môjho pohľadu nutné reagovať ihneď, pretože pásma si jednotlivé zastupiteľstvá schvaľovali už počas obdobia január až marec. Minulý rok mali rodičia možnosť si vybrať, či budú poberať daňový bonus, alebo dotáciu na obed. Ale vzhľadom na nové finančné pásma, a tým pádom zvýšenú cenu obedov, som expresne a prioritne riešila obedy pre deti na základných školách a v poslednom ročníku materskej školy, pretože na dotáciu na stravu pre deti som mala sľúbené financie aj podporu v parlamente. Súčasne som však vedela, že bude potrebné urobiť ďalšiu novelu, ktorou zavediem dotáciu na stravu aj žiakom osemročných gymnázií. Tieto deti nikdy dotáciu na stravu nedostávali, takže ide o úplne novú úpravu a ďalšie finančné vplyvy a potrebnú hlbšiu analýzu. Ak by som deti navštevujúce osemročné gymnázia riešila spolu s deťmi navštevujúcimi základnú školu a posledný ročník materskej školy, nemohla by som návrh presadiť tak, aby bol pre drvivú väčšinu detí účinný od 1. mája. Takže s týmto návrhom prichádzam hneď, ako to bolo možné. Ako som už spomínala, finančný vplyv je zabezpečený z rozpočtu kapitoly ministerstva práce.
Ďakujem veľmi pekne za podporu tohto návrhu.
Skryt prepis

Vystúpenie

2.5.2023 o 16:51 hod.

Bc.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:51

Andrej Doležal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi, aby som z poverenia vlády Slovenskej republiky uviedol v prvom čítaní na dnešné rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 452/2021 Z. z. o elektronických komunikáciách v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
Vláda Slovenskej republiky vypracovala predložený návrh zákona s cieľom zabezpečiť úpravu niektorých ustanovení, v ktorých z aplikačnej praxe vyplynula potreba ich doplnenia, respektíve spresnenia. Zároveň návrh zákona obsahuje niektoré body, ktoré reagujú na neformálne upozornenia Európskej komisie, že by bolo vhodné spresniť niektoré ustanovenia zákona o elektronických komunikáciách v súvislosti s transpozíciou smernice Európskeho parlamentu a Rady 1972/2018, s ktorou sa ustanovuje tzv. európsky kódex elektronických komunikácií. Vláda Slovenskej republiky návrh zákona schválila dňa 14. apríla 2023 uznesením č. 171.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, na záver si vás dovoľujem požiadať o podporu pre prijatie a schválenie predloženého vládneho návrhu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.5.2023 o 16:51 hod.

Ing.

Andrej Doležal

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:56

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 452/2021 Z. z. o elektronických komunikáciách v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1585). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, ďakujem. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

2.5.2023 o 16:56 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:19

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Vážený pán predseda, dovoľte, aby som otvoril rozpravu vzhľadom na to, že v návrhu zákona je zlý dátum účinnosti.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.5.2023 o 17:19 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:19

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predseda. Chcel by som podať procedurálny návrh, ktorým navrhujem opakovanie druhého čítania pri parlamentnej tlači 1380 podľa § 85 ods. 3 rokovacieho poriadku. Podávam aj písomne tento návrh.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

2.5.2023 o 17:19 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video