90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

3.5.2023 o 16:26 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:15

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Dovoľte, aby som vás informoval o prerokovaní uvedeného návrhu zákona vo výboroch.
Národná rada pridelila návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet a výboru pre obranu a bezpečnosť. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko. Všetky výbory, ktorým bol návrh zákona pridelený, ho prerokovali a odporúčali ho schváliť.
Časť IV správy obsahuje 21 pozmeňujúcich návrhov, gestorský výbor odporúča o nich hlasovať spoločne a schváliť ich. Gestorský výbor zároveň odporúča Národnej rade uvedený návrh zákona schváliť aj ako celok.
Spoločná správa výborov o prerokovaní návrhu zákona pod tlačou 1463a bola schválená uznesením ústavnoprávneho výboru z 2. mája 2023. Týmto uznesením ma zároveň výbor ako spravodajcu poveril, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výborov a predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení rokovacieho poriadku.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

3.5.2023 o 16:15 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:17

Viliam Karas
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem, pán predsedajúci. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky predkladám vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 4/2001 Z. z. o Zbore väzenskej a justičnej stráže v znení neskorších predpisov.
Návrh zákona bol vypracovaný na základe odporúčaní verejnej ochrankyne práv a európskeho výboru na zabránenie mučenia, neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania v súvislosti so zvyšovaním štandardov obvinených a odsúdených.
Cieľom navrhovanej právnej úpravy je precizovanie niektorých ustanovení upravujúcich oprávnenia príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktoré priniesla aplikačná prax.
Zásadnou zmenou prechádza aj úprava ustanovení týkajúcich sa sťažností obvineného a odsúdeného, ktorá okrem iného cieli aj na rozšírenie okruhu osôb, ktoré budú môcť v mene väznenej osoby podávať sťažnosti a zabezpečiť tak ochranu práv a právom chránených záujmov väznených osôb.
Ďalším cieľom je aj právna úprava týkajúca sa oprávnenia zboru používať obrazové záznamy a zvukové záznamy, presnejšie právna úprava nosenia tzv. telových kamier na služobných rovnošatách príslušníkov zboru, ktorá má vyriešiť požiadavky týkajúce sa presadzovania práva. Taktiež sa upravujú určité ustanovenia, ktoré majú za účel dosiahnuť čo najväčšie právne zabezpečenie maximálnej hospodárnosti a efektívnosti pri postupoch nakladania s majetkom štátu.
Účinnosť predkladaného návrhu zákona sa navrhuje od 1. júna 2023.
Ústavnoprávny výbor schválil spoločnú správu k predmetnému návrhu zákona dňa 2. mája 2023 a odporučil vládny návrh zákona Národnej rade Slovenskej republiky schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v spoločnej správe.
Stotožňujem sa so všetkými pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi vyplývajúcimi zo spoločnej správy výborov a mám za to, že ich schválenie prispeje k skvalitneniu novej právnej úpravy.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o podporu predloženého vládneho návrhu zákona. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

3.5.2023 o 16:17 hod.

Viliam Karas

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:19

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Národná rada pridelila návrh tohto zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny a výboru pre obranu a bezpečnosť. Poslanci, ktorí nie sú členmi týchto výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili gestorskému výboru žiadne stanoviská.
Ústavnoprávny výbor a výbor pre obranu a bezpečnosť návrh prerokovali a odporúčali ho schváliť. Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny nebol uznášaniaschopný.
Časť IV správy obsahuje 12 pozmeňujúcich návrhov, gestorský výbor odporúča o nich hlasovať spoločne a schváliť ich. Gestorský výbor odporúča návrh zákona schváliť aj ako celok.
Spoločná správa výborov o prerokovaní tohto návrhu zákona bola schválená uznesením ústavnoprávneho výboru z 2. mája tohto roka.
Zároveň som bol poverený týmto uznesením, aby som informoval Národnú radu o výsledku prerokovania a predkladal návrhy v zmysle rokovacieho poriadku.
Pán predsedajúci, prosím vás, aby ste otvorili rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

3.5.2023 o 16:19 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:21

Viliam Karas
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, i keď návrhy na prístup k protokolu a dohovoru medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo sa predkladajú ako dva samostatné materiály, vzhľadom na vecné presahy by som si dovolil vyjadriť sa k obom bodom súčasne.
Protokol doplňujúci Dohovor o potláčaní protiprávneho zmocnenia sa lietadiel modifikuje niektoré ustanovenia pôvodného dohovoru z roku 1970 zmluvnou stranou, ktorou je aj Slovenská republika. Konkrétne modifikuje povinnosti zmluvných strán dohovoru týkajúceho sa trestného postihovania činov súvisiacich s protiprávnym zmocnením sa alebo vykonaním kontroly nad lietadlom v prevádzke použitím sily, hrozbou sily, donútením alebo inou formou zastrašovania.
Dohovor o potláčaní protiprávnych činov súvisiacich s medzinárodným civilným letectvom posilňuje právny rámec pre medzinárodnú spoluprácu pri predchádzaní a potláčaní protiprávnych činov proti civilnému letectvu. Dohovor ukladá zmluvným stranám povinnosti týkajúce sa trestného použitia civilných lietadiel na účely usmrtenia, vážneho ublíženia na zdraví alebo spôsobenia vážnych materiálnych škôd. Trestnou je i protiprávna preprava biologických, chemických alebo jadrových zbraní a súvisiaceho materiálu alebo iného nebezpečného materiálu, ako aj kybernetické útoky na letecké navigačné zariadenia.
Obe medzinárodné zmluvy predpokladajú trestnoprávny postih spolupáchateľov, účastníkov, objednávateľov a organizátorov, ako aj trestnú zodpovednosť tých osôb, ktoré úmyselne pomáhajú páchateľovi vyhnúť sa vyšetrovaniu, trestnému stíhaniu alebo trestu. Zároveň obsahujú ustanovenia týkajúce sa justičnej spolupráce v trestných veciach vrátane extradície.
Dohovor aj protokol sú mnohostrannými medzinárodnými zmluvami prezidentskej povahy podľa čl. 7 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky, na vykonanie ktorých je potrebný zákon a ktoré si pred ratifikáciou vyžadujú súhlas Národnej rady Slovenskej republiky. Obsahujú zároveň ustanovenia, ktoré priamo zakladajú práva alebo povinnosti fyzických alebo právnických osôb, a sú tak zároveň medzinárodnými zmluvami podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktoré majú prednosť pred zákonmi.
Prístup Slovenskej republiky k obom medzinárodným zmluvám je v súlade so zahraničnopolitickými aj vnútroštátnymi záujmami Slovenskej republiky a aktuálny právny stav umožňuje ratifikáciu oboch medzinárodných zmlúv bez potreby prijatia ďalších legislatívnych opatrení.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

3.5.2023 o 16:21 hod.

Viliam Karas

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:24

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, mám hovoriť a informovať o obidvoch tlačiach naraz alebo...? (Rečník sa obrátil smerom k predsedajúcemu. Krátka pauza.) Okej. Ďakujem pekne, pán podpredseda. Dámy a páni, dovoľ... Aha, pardon. (Rečník sa obrátil k predsedajúcemu.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči, pokračujte.

Šeliga, Juraj, poslanec NR SR
Dovoľte mi, aby som vás informoval o prerokovaní tohto návrhu vo výboroch.
Návrh bol pridelený na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre hospodárske záležitosti. Gestorský výbor bol určený ústavnoprávny výbor, lehota na prerokovanie výboru bola rovnako štandardne určená.
Ústavnoprávny výbor návrh na vyslovenie súhlasu prerokoval, avšak neprijal uznesenie. Výbor pre hospodárske záležitosti návrh na vyslovenie súhlasu prerokoval a odporúčal Národnej rade vysloviť súhlas s protokolom a rozhodnúť o tom, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, teda zmluvu, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Návrh spoločnej správy vrátane stanoviska gestorského výboru prerokoval ústavnoprávny výbor na 162. schôdzi 2. mája tohto roka. Stanovisko gestorského výboru ani návrh spoločnej správy výborov Národnej rady neboli schválené, keďže návrh stanoviska gestorského výboru nezískal súhlas potrebnej väčšiny členov výboru. Zároveň bol som určený ako spravodajca.
Pán podpredseda, to je za mňa všetko, prosím, aby ste otvorili rozpravu k tomuto bodu.
Skryt prepis

3.5.2023 o 16:24 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:26

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, sama sebe sa divím, že idem k tomuto vystúpiť v pléne Národnej rady. Prečo sa potrebuje bývalá ministerka vyjadrovať k pristúpeniu k dohovorom, ktoré nám majú slúžiť na boj proti terorizmu v letectve? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, môžem na chvíľočku prerušiť? Chcem len privítať na balkóne žiakov Gymnázia z Prievidze. Vitajte! Dobre? (Potlesk.) Dobre som predstavil? Z Partizánskeho, tak sa veľmi ospravedlňujem. Takže opravujem, Gymnázium Partizánske. Ďakujem, vitajte! (Potlesk.)
A, pani poslankyňa Kolíková, môžete pokračovať. Nech sa páči, pani poslankyňa.

Kolíková, Mária, poslankyňa NR SR
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Tak ešte raz, sama sebe sa divím, že idem vystúpiť ako bývalá ministerka v rozprave k pristúpeniu k dohovorom na boj proti terorizmu v letectve. Prvá vec možno, ktorá je zvláštna, je, že ministerstvo spravodlivosti predkladá vlastne toto pristúpenie a skôr by to náležalo ministerstvu dopravy. Áno, ja to viem ako bývalá ministerka, keďže som celý proces vlastne spustila, že na dožiadanie zo strany pána ministra dopravy sme spustili na ministerstve spravodlivosti tento ratifikačný proces, keďže s tým máme viac skúseností, tak sme sa do toho pustili.
Obnáša to, samozrejme, to, že sa prekladá potom návrh dohovoru do slovenského jazyka ako základ pre spustenie celého ratifikačného procesu, ktorému predchádza aj pripomienkové konanie. Je dôležité, aby originál priamo sedel, samozrejme, s tým slovenským prekladom a s textom.
A teraz prečo tu vystupujem? Nuž preto tu vystupujem, pretože návrh textu, ktorý má byť uverejnený v Zbierke zákonov, nie je ten, ktorý je totožný s originálom. A je to zhodou okolností práve tá téma, ku ktorej sme tu mali veľkú debatu a súvisela s fiduciárnym vyhlásením, pretože tzv. diskriminačná klauzula, ktorá vlastne vôbec nepojednáva o terorizme, ale pojednáva o tom, že žiadna časť dohovoru sa nesmie vykladať tak, aby to bolo diskriminujúce, a teraz sú vymenované dôvody, ktoré to sú, tak medzi týmito dôvodmi, pomedzi ostatnými je aj "rod", "gender" po anglicky. "Gender" sa jednoducho vykladá ako "rod" a keby v anglickom texte sme mali mať "pohlavie", že z dôvodu pohlavia, tak by tam bolo "sex" po anglicky, tento pojem. Ale to tak nie je. Takže celý text, ktorý išiel do celého ratifikačného procesu aj, samozrejme, do pripomienkového konania, mal v texte tejto diskriminačnej klauzuly pojem v slovenskom texte "rod". Takto prišiel, samozrejme, aj na vládu, aby takýto text prišiel do Národnej rady a sme takto pristúpili k celému, k jednému aj druhému dohovoru. A na základe pripomienky Konferencie biskupov Slovenska pán premiér si túto pripomienku osvojil a namietal, že takýto text by mal byť zmenený, pretože slovo "rod" nebudeme mať predsa my takto v tomto texte v rámci nášho právneho poriadku.
Nerozumiem tomu, nerozumiem, prečo vôbec vlastne tento ratifikačný proces tu takto zastal vtedy na úrovni vlády, rovnako ako nerozumiem, prečo sa zmenil tento text a teraz sem prišla vlastne zmena v tejto časti tohto textu, pretože nekorešponduje s originálom.
A teraz môžme mať rôzne úvahy a rôzne dojmy a pojmy, čo sa nám páči a čo sa nám nepáči a čo by sa ešte dalo prekladať alebo nedalo prekladať, ale jednoznačne je zrejmé, že vieme, o čom je rodová identita, prečo z dôvodu rodovej identity tu niekto môže byť diskriminovaný a že to jednoducho nie je to isté, ako byť diskriminovaný z dôvodu pohlavia, že jednoducho diskriminácia z dôvodu rodu je oveľa širšia a my ju zužujeme, pretože máme problém zase sa postaviť čelom k niektorým slovám a k pojmom. A mne to vadí, vadí mi, že hráme túto falošnú hru, že ju hráme ešte aj s takýmto textom, ktorý vlastne s tou témou vôbec nesúvisí, že napriek tomu, že máme v diskriminačnom zákone už tento dôvod pomenovaný, poznáme ho, vieme, čo to je byť diskriminovaný z dôvodu rodu, tak potom, keď nám príde text dohovoru o boji s terorizmom v letectve, tak nevieme zrazu ten pojem použiť a nevieme ho, nevieme s ním pracovať a nevieme mu doznať proste tento obsah, ktorý má.
My si nemôžme vymýšľať svoj obsah textu. My buď pristúpime, alebo nepristúpime. Takže ak má Národná rada dať súhlas k ratifikácii, tak mala by ho dať k textu, ktorý jednoducho je totožný s originálom. Je podľa mňa úplne jedno si tu teraz vykladať a robiť si tu nejaké interpretačné cvičenia o tom, že predsa vždy platí originál. Samozrejme, že platí, ale to predsa neznamená, že potom v tom texte, ktorý má byť v Zbierke zákonov, bude niečo iné.
Takže za klub SaS nepodporíme takýto dohovor, máme za to, že má byť vrátený navrhovateľovi, aby sedel preklad textu s dohovorom, ku ktorému pristupujeme. Nemusíme pristúpiť, ak máme problém pomenovať niektoré veci pravým menom, nemusíme, ale nechápem, prečo to nevieme urobiť, keď už v antidiskriminačnom zákone tento pojem poznáme.
Takže opätovne apelujem a žiadam, aby sme vedeli medzi seba prijať ľudí, ktorí patria k menšine, a vedeli normálne pomenovať aj veci správnym menom, aj javy, aj diskriminácie z dôvodu rodu a napraviť tento stav. Dá sa to jedine tak, že sa návrh vráti späť navrhovateľovi a navrhovateľ sem príde s tým textom, ktorý náleží originálu.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.5.2023 o 16:26 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:32

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som tak pozerala, Mária, že čo ideš vystúpiť, a potom, keď si prehovorila, tak som povedala tuto Ondrovi Dostálovi, že to si robí srandu, že to naozaj? A Ondro mi hovorí, že to vážne. A ty potom, že Konferencia biskupov Slovenska, pán premiér si osvojil. My kde žijeme? My sme tu fakt v stredoveku, akože normálne že rod, a čo, kde je vlastne problém? Keby sa Konferencia biskupov Slovenska radšej starala o kňazov, ktorí zneužívajú deti, a nehlásia to na políciu, a menej o to, že ako sa prekladá z angličtiny do slovenčiny v zákonoch Slovenskej republiky, v zákonoch, ktoré majú platiť pre všetkých. Už si robíte srandu, však toto je náboženský extrémizmus akého rangu? Čo sme sa už zbláznili, aby sme ešte takéto blbosti tu riešili? A že si to Edo Heger akože osvojí, že si to ministri osvoja, vláda? Si robíte zo mňa všetci srandu už? Však toto neni normálny prístup ako príčetných ľudí, rod aby bol problém. Už sa zobuďme, prosím vás, takéto blbosti tu riešiť! Strašne som sa naštvala.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2023 o 16:32 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:33

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Kolíková, ja som asi jeden z tých stredovekých poslancov, tak musím zostať v šoku, lebo vy ste povedali, že diskriminácia na základe pohlavia je niečo úplne iné ako diskriminácia na základe rodu. A ja by som žiadal vysvetlenie pre obyvateľov Slovenskej republiky, čo si pod tým majú predstaviť, že ak napríklad niekoho diskriminujete, pretože je muž alebo žena, to nejakým spôsobom chápu, ale ako sa ešte dá inak diskriminovať na základe rodu? To je čo? To, že si niekto, ako napr. tu pani Cigániková, ktorá je tak nahnevaná, povie, že ona je sedemnáste pohlavie, a vy ju budete nejak... (Reakcia z pléna.) Á, takže takto. No, pre tých, ktorí to nevidia, občanov Slovenskej republiky, pani Cigániková im povedala, že práve toto je ono. To znamená, že strana SaS tu teraz zastáva sa tu nejakej myšlienky, že ak si niekto povie, že on je sedemnáste alebo tridsiate pohlavie, a vy mu poviete, nie, kamarát, nie si, ja to neuznávam, tak vy ste tá hnusná, zákerná beštia, ktorá ho diskriminuje. Postoj strany SaS, teraz mi to povedala, áno, tak to je.
Ja sa divím, pani Kolíková, keď je to teda toto, že to má byť tá diskriminácia na základe rodu, že akú agendu budete zastávať zajtra? Diskriminácia na základe zvieracích pocitov, diskriminácia na základe zlého počasia, diskriminácia na základe zlej farby vlasov? (Smiech rečníka.) Veď to práve naopak, práve naopak. Ja by som bol rád, keby sme sa vrátili k príčetným debatám a nevymýšľali si veci. Sú len dve pohlavia, chápete, muž, žena, nič ďalšie neexistuje, čo to vymýšľate, veď sme sa nezbláznili ešte, nie?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2023 o 16:33 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:35

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Viete, pani Kolíková, vy ste nám tu teraz takto povedali a naznačili veci, že slovenčina nemá dostatok výrazových prostriedkov. No, to bol zaujímavý exkurz od vás. Prosím vás pekne, čo to tu tárate, čo to tu tárate?! Jak ste sa odrazu opreli do slovíčka "gender", jaké je to dôležité, jaké zase, aby sme to pomenovali, tak ďalšia kolegyňa sa ešte prihlásila k tomu. Vôbec nie je to tak. Pán minister, dobre ste to zrobili, že ste to takto poslovenčili a slovenčina má dosť výrazových prostriedkov, aby sme vedeli pomenovať veci správnym menom.
Prosím vás pekne, vy ste bývalá ministerka spravodlivosti, vy tuná sexuálne menšiny spomínate ako národnostné menšiny a podobne. To sú aké bludy? Však si to nájdite v sociologických slovníkoch, že či sú tam vôbec takéto pojmy pomenované. Vy ste to nazvali... menšiny sú presne definované, čo je menšina, a vy tu nás zavádzate, už roky takto podsúvate túto gender ideológiu, to je gender ideológia. Chvalabohu, že sa to zmenilo. A to, že tá zmena tam je dobrá, tak to len ukazuje to, ako vás to veľmi rozhnevalo, že takéto slovíčko odtiaľ vypadlo, a to je veľmi dobré, že pán minister mal odvahu a urobil to.
No čo na tom, keď biskupi Slovenska sa vyjadrili k danej problematike? Majú na to právo, nielen právo, ale majú povinnosť sa vyjadrovať k tomuto.
A také poznámky, že stredovek a posmešne hovoriť o stredoveku, to môžu len hovoriť ľudia úplne primitívni, ktorí vôbec nepoznajú obdobie stredoveku, aké bolo. Bolo mimoriadne bohaté na kultúru, na... ja neviem, na literatúru, výtvarníctvo, staviteľstvo, kopec vecí stredovek veľkolepých ako dokázal. Je úžasný a máme čo obdivovať z neho.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2023 o 16:35 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:37

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pani kolegyňa, rozumiem, že idú voľby, vediete nejakú kampaň, pre mňa, ja už som vám to povedal, veľmi klamlivo zavádzate túto transgender a LGBTI komunitu, nakoľko vy ste boli ministerkou, vy ste boli štátnou tajomníčkou, mohli ste im pripraviť zákony presne ušité na mieru, mali ste to v rukách. Zavádzate tu.
Ale ja som prekvapený, ja som sa nestačil diviť, pri bode, ktorý sa volá návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Protokolom doplňujúcim Dohovorom o potláčaní protiprávneho zmocnenia sa lietadiel, že vy vnesiete LGBTI komunitu a transgender tému, tak to už prepáčte, to už je absolútne za hranou. To je absolútne za hranou, tu sa, prosím, bavme vecne v tejto miestnosti a nieže pri každom jednom bode tuto to nejako tak, tak vsuniete, aby tú tému ste mali, aby ste si to, ja neviem, na sociálnej sieti potom nejakým spôsobom zverejňovali a klamlivo zavádzali týchto ľudí, že za nich bojujete. Je to naozaj veľmi smutné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2023 o 16:37 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video