90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2023 o 15:16 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 14:53

Ján Horecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec, vzhľadom na to, že sa túto otázku pýtate viackrát na rôzne okresy, tak spoločná odpoveď bude pre všetky okresy a v závere vám poviem konkrétne údaje k okresom jednotlivým, o ktoré máte záujem, tak ako to nachystal minister vnútra.
Vážený pán poslanec, dovoľujem si vám odpovedať na všetky vami položené otázky vo veci nákupu vozidiel, ktorými budú disponovať okresné riaditeľstvá Policajného zboru v Poprade, v Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, v Trebišove, Rožňave, Humennom, Košiciach, Svidníku, Košiciach a okolí, Bardejove, Vranove nad Topľou, Michalovciach a v Starej Ľubovni. Nákupom vozidiel typu SUV Toyota RAV4 Plug-in Hybrid v celkovom počte 400 kusov a ďalších vozidiel z plánu obnovy a odolnosti pokračuje ministerstvo vnútra v postupnej obnove vozového parku, predovšetkým v rámci výkonných útvarov Policajného zboru.
Čo sa týka rozdelenia vozidiel typu SUV Plug-in Hybrid, zámerom ministerstva vnútra je prideliť päť až sedem kusov týchto vozidiel na každé okresné riaditeľstvo Policajného zboru a krajské riaditeľstvo Policajného zboru vrátane tých, ktoré sú predmetom vašich otázok. Konkrétne počty vozidiel pridelených na jednotlivé základné útvary Policajného zboru však budú stanovené až na základe výsledkov detailnej analýzy súčasného stavu vozového parku výkonných útvarov Policajného zboru z úrovne krajských riaditeľstiev Policajného zboru a po dobudovaní siete nabíjacích staníc. Zámerom vedenia Policajného zboru je, aby boli uspokojené všetky obvodné oddelenia Policajného zboru a všetky pohotovostné motorizované jednotky Policajného zboru v rámci Slovenskej republiky. Veľkou obmenou vozového parku prešli tento rok aj útvary úradu hraničnej a cudzineckej polície, Prezídia Policajného zboru dislokované na východnom Slovensku. Tam bolo pridelených 27 kusov vozidiel Hyundai i30 kombi, 12 kusov SUV Hyundai Tucson a koncom mája 2023 bude na tieto útvary pridelených ďalších 14 kusov vozidiel Toyota Land Cruiser. Okrem toho Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky plánuje do konca roku 2023 na tieto útvary prideliť aj nové terénne štvorkolky.
V druhom kvartáli 2023 plánuje ministerstvo vnútra dodať na okresné riaditeľstvá Policajného zboru a krajské riaditeľstvá Policajného zboru z plánu obnovy a odolnosti elektromobily Škoda Enyaq. V treťom kvartáli 2023 boli dodané vozidlá BMW X3 Plug-in Hybrid v počte 120 kusov a vozidlá KIA Sportage Plug-in Hybrid v počte 30 kusov tiež primárne na obvodné oddelenia Policajného zboru a pohotovostné motorizované jednotky Policajného zboru v rámci celej Slovenskej republiky.
Modernizácia vozového parku však prebieha aj mimo plánu obnovy a odolnosti. Okresným riaditeľstvám Policajného zboru vo východoslovenskom regióne bol minulý mesiac pridelených 19 kusov nových vozidiel KIA Ceed combi v novom policajnom dizajne nasledovne, teraz budem menovať okresné riaditeľstvá policajných zborov v jednotlivých okresoch a počty kusov KIA Ceed combi: Poprad – 2, Spišská Nová Ves – 2, Kežmarok – 1, Trebišov – 1, Rožňava – 1, Humenné – 1, Košice – 3, Košice okolie – 2, Michalovce – 1, Stará Ľubovňa – 1, Prešov – 4 kusy.
Ďakujem. Skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.5.2023 o 14:53 hod.

Ján Horecký

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:58

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Neviem, či ešte, pán minister, máte nejakú informáciu, že či sa ešte bude zabezpečovať nejaké technické vybavenie pre jednotlivé okresné riaditeľstvá, ale ja z vlastnej skúsenosti, keď som sa aj bavil v teréne s príslušníkmi Policajného zboru, tak jednoducho viem, že majú obrovské technické problémy, pretože tie vozidlá, ktoré majú v súčasnosti, niektoré majú najazdených aj viac ako pol milióna kilometrov a jednoducho je to technicky nezvládnuteľné zabezpečovať v celom okrese bezpečnosť a ochranu a zdravie a poriadok. Napríklad teraz som vyslovene počúval, čo ste povedali pre okres Michalovce, že Michalovce, obrovský okres, ktorý má 120-tisíc obyvateľov a viac ako 100 obcí, má mať jedno vozidlo. To je podľa môjho názoru dosť nepostačujúce, ale je to, samozrejme, zodpovednosť ministra vnútra. Preto nabudúce keď bude možnosť, tak sa ho opýtam ešte k tým Michalovciam, lebo Michalovce majú tri mestá – Michalovce, Veľké Kapušany a Strážske. A osobne si myslím, že je to veľmi-veľmi akože nezodpovedajúce tomu počtu obyvateľov.
Čiže ďakujem za odpoveď a do budúcna položím ešte detailnejšiu otázku k týmto okresom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

4.5.2023 o 14:58 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:58

Ján Horecký
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán poslanec. Chápem aj váš komentár. Ja len si dovolím pripomenúť, že tu v tej odpovedi sa tieto počty, ktoré som na záver hovoril, týkali iba vozidiel KIA Ceed combi v tom počte jeden kus pre Michalovce a tam v tom predchádzajúcom texte boli spomínané iné druhy vozidiel s tým, že päť až sedem kusov je plánovaných na každé okresné riaditeľstvo, policajné, tak uvidíme, ako to dopadne. Ja vám viac povedať neviem.
Skryt prepis

4.5.2023 o 14:58 hod.

Ján Horecký

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:58

Ján Horecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

38.
Vážený pán poslanec, ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie poskytuje okrem dotácií v oblasti regionálneho rozvoja aj regionálny príspevok, ktorý je určený iba pre najmenej rozvinuté okresy. Regionálne príspevky poskytuje MIRRI na základe zákona č. 336/2015 Z. z. o podpore najmenej rozvinutých okresov (NRO). Vďaka legislatívnym zmenám, ktoré v roku 2021 presadil rezort regionálneho rozvoja, je v súčasnosti prideľovanie regionálnych príspevkov adresnejšie, rýchlejšie a spravodlivejšie. Regionálny príspevok je poskytovaný na základe okresnými úradmi vyhlásených výziev a vyhodnotených žiadostí na predkladanie žiadostí o poskytnutie regionálneho príspevku členmi riadiacich výborov jednotlivých okresných úradov v sídle NRO. Členmi každého riadiaceho výboru v NRO sú prednosta daného okresného úradu, nominovaný zástupca MIRRI, vyššieho územného celku a okresného úradu a volený zástupca sociálnych a ekonomických partnerov. Každá vyhlásená výzva okresnými úradmi musí byť v súlade s plánom, s plánmi rozvoja v jednotlivých NRO, ktoré sú prerokovávané a schvaľované riadiacimi výbormi.
Plán rozvoja je strategický dokument schvaľovaný na obdobie piatich rokov, ktorý zohľadňuje potreby okresov a zároveň je zameraný na podporu tvorby pracovných miest pre disponibilných uchádzačov o zamestnanie rovnako, ako aj pre znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie so zameraním na odstraňovania zaostávania NRO. Plány rozvoja obsahujú konkrétne opatrenia, aktivity a úlohy na zmiernenie zaostávania najmenej rozvinutých okresov. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie v roku 2022 pomohlo malým podnikateľom, cestovnému ruchu a zlepšilo služby v mnohých obciach cez podporené projekty a cez podporené projekty vznikne vyše 500 nových pracovných miest. Z regionálnych príspevkov boli podporené napríklad projekty na zriadenie škôlky vo Vyšnej Kamenici, modernizáciu dielní odborného výcviku Strednej odbornej školy v Revúcej, alebo na vybudovanie bezbariérového vstupu do cirkevnej základnej školy v Kežmarku. Vďaka regionálnemu príspevku ponúkne medzi iným hrad v obci Divín nové služby pre turistov. Na nádvorí bude javisko a postaví sa hradná recepcia. Hrad sa tiež nanovo osvetlí a vybaví bezpečnostným kamerovým systémom.
Ďalej sa tiež rozšíri a zmodernizuje stála expozícia Mestského múzea Lučenec a občianske združenie Halúzka z Nižnej Olšavy pripraví tvorivé dielne, workshopy, výstavy o ľudovej kultúre a remeslách. Obecný podnik v Nižnej Slanej zas plánuje prevádzku na výrobu betónových prefabrikátov a obec Plavnica sa v novom miestnom sociálnom podniku chce špecializovať na stavebné práce. MIRRI podporilo napríklad nákup vybavenia pre potravinovú banku v Michalovciach, svojpomocnú výstavbu bývania pre marginalizovanú rómsku komunitu v obci Breznica, obstaranie technológie tepelných čerpadiel v zariadení pre seniorov v Sabinove a ďalšie.
V roku 2023 ministerstvo plánuje poskytnúť regionálny príspevok najmenej rozvinutým okresom približne vo výške 22 miliónov eur. Aktuálne bolo vyhlásených 15 výziev, ktorých cieľom je podporovať projekty, ktoré prispejú k vytvoreniu nových pracovných miest a k zníženiu regionálnych disparít. Požiadať o regionálny príspevok mohli obce, ktoré sa nachádzajú v takomto okrese, iné právnické osoby a ďalšie subjekty územnej spolupráce v súlade so schváleným plánom rozvoja a vyhlásenou výzvou. V priebehu mesiaca máj a jún tohto roku budú vyhlásené ďalšie výzvy v okresoch Michalovce, Košice a okolie, Gelnica, Bardejov a Medzilaborce.
Vážený pán poslanec, ďalej je tu tabuľka s prehľadom okresov, trvania výziev, celkovej výšky alokácie, počtu prijatých žiadostí a detailnejší link na informácie. Odporúčam vám to teraz nie čítať, ale ak máte záujem, rád vám to dám.
Skončil som.

Skryt prepis

4.5.2023 o 14:58 hod.

Ján Horecký

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:58

Ján Horecký
Skontrolovaný text
Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Ďakujem pekne, pán minister, skôr ako dám doplňujúcu otázku pánovi poslancovi, chcem upozorniť pána poslanca Šudíka, že máme tu nejaký zasadací poriadok, mali by ste zaujať svoje miesto, to miesto patrí organizačnému odboru, čiže, prosím vás, dodržujme zasadací a rokovací poriadok.
Pán poslanec Svrček, vy máte doplňujúcu otázku, nech sa páči.
Skryt prepis

4.5.2023 o 14:58 hod.

Mgr.

Ján Horecký

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 15:05

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Súhlasím s vami, ale mám ešte doplňujúcu otázku v tom, že, samozrejme, že či je možnosť si potom aj osobne vyzdvihnúť túto odpoveď a možno aj tak verejne chcem vyzvať občanov Slovenskej republiky, že aj vy keď máte otázky na jednotlivých ministrov, tak my poslanci sme tu pre vás aj od toho, aby sme kládli na členov vlády jednotlivé otázky. Takže aj takto vás vyzývam, keď máte nejaké otázky, kľudne sa nám ozvite a takto budeme interpelovať pánov ministrov. Takže ďakujem ešte raz za odpoveď a veľmi rád by som si vyzdvihol túto odpoveď. (Reakcia ministra: „Nech sa páči.") Ďakujem. (Reakcia ministra: „Ako som navrhol.")
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

4.5.2023 o 15:05 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:07

Jaroslav Naď
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky predkladám návrh na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do vojenskej asistenčnej misie Európskej únie pre Ukrajinu na územie členských štátov Európskej únie a na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky určených na plnenie úloh vojenskej asistenčnej misie Európskej únie pre Ukrajinu.
Slovenská republika bezprostredne po začatí nevyprovokovanej agresie Ruskej federácie voči Ukrajine zareagovala nielen politickou, humanitárnou, ale i vojenskou podporou pre brániacu sa Ukrajinu presne v zmysle Charty OSN. Ukrajina mimochodom okrem obrany vlastného územia bojuje i za hodnoty demokratického sveta. S tým súhlasí viac ako 140 členských krajín OSN.
Agresia Ruskej federácie zároveň ukázala aj jednotu Európskej únie, ktorá realizuje viacero opatrení pre pomoc Ukrajine. Jedným z najdôležitejších je zriadenie vojenskej asistenčnej misie pre Ukrajinu EUMAM UA, ktorej cieľom je poskytnúť výcvik príslušníkom ozbrojených síl Ukrajiny na území členských štátov EÚ. Poskytnutie výcviku je obzvlášť dôležité v situácii, kedy sa dodávky zbraní zintenzívňujú a rozširujú o nové zbraňové systémy, s ktorými príslušníci ozbrojených síl Ukrajiny nemajú skúsenosti. Slovenská republika začala poskytovať výcvik príslušníkov ozbrojených síl Ukrajiny už v priebehu roku 2022 formou spoločného mnohonárodného cvičenia. Predkladaným materiálom sa zabezpečí účasť Slovenskej republiky v misii EUMAM UA, v ktorom sa umožní rozšírenie a zosúladenie existujúcich výcvikových iniciatív ostatných členských štátov EÚ.
Chcel by som povedať, že až 24 zatiaľ, doposiaľ alebo už 24 členských krajín Európskej únie sa zapojilo do misie EUMAM UA. Zapojenie príslušníkov ozbrojených síl do tejto misie v žiadnom prípade neznamená, že budú vyslaní na územie Ukrajiny, tak ako klamali a strašili niektorí politici alebo ľudia, ktorí podľahli dezinformáciám. Výcvik budú poskytovať len na území Slovenskej republiky i za možnej účasti zahraničných partnerov. Poskytnutie výcviku sa bude odvíjať v závislosti od potrieb Ukrajiny a možnosti ozbrojených síl Slovenskej republiky. Súčasne sa príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky zapoja do príslušných veliteľských štruktúr na území členských štátov Európskej únie, ktoré vznikli.
Zapojenie Slovenskej republiky do výcviku príslušníkov ozbrojených síl Ukrajiny je nielen jasnou podporou legitímne sa brániacej Ukrajine, prejavom súdržnosti na úrovni EÚ, ale investíciou do obnovy bezpečnostného prostre... bezpečného prostredia na našej východnej hranici.
Vláda Slovenskej republiky vyslovila súhlas s týmto materiálom uznesením č. 185/23 14. apríla ´23.
Vážený pán predsedajúci, dovoľujem si vás požiadať o prerokovanie materiálu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

4.5.2023 o 15:07 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:10

Igor Hus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som ako určený spravodajca predniesol správu Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť o výsledku prerokovania návrhu na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do vojenskej asistenčnej misie Európskej únie pre Ukrajinu na územie členských štátov Európskej únie a na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky určených na plnenie úloh vojenskej asistenčnej misie Európskej únie pre Ukrajinu (tlač 1589). Výbor pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto správu.
Predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 1643 z 18. apríla 2023 pridelil návrh (tlač 1589) na prerokovanie zahraničnému výboru a výboru pre obranu a bezpečnosť. Zahraničný výbor o predmetnom návrhu nerokoval, pretože nebol uznášaniaschopný. Výbor pre obranu a bezpečnosť prerokoval návrh (tlač 1589) v určenej lehote a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky na základe čl. 86 písm. l) a m) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s vyslaním príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do vojenskej asistenčnej misie Európskej únie pre Ukrajinu na územie členských štátov Európskej únie a na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky určených na plnenie úloh vojenskej asistenčnej misie Európskej únie pre Ukrajinu. Prílohou tejto správy je návrh na uznesenie Národnej rady.
Ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

4.5.2023 o 15:10 hod.

Mgr.

Igor Hus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:13

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegyne a kolegovia, vláda politických hochštaplérov, blúdiacich bezdomovcov hľadajúcich svoje chlieviky, kde by spokojne aj naďalej papkali, nás stále viac a viac zaťahuje ako našu vlasť, naše Slovensko do konfliktu, ktorý sa nás netýka, teda by sa nás nemal týkať. Ale, žiaľ, sa nás týka, lebo nás pred rokom 2004 a aj po roku 2004 všetky vlády ťahali do väčšieho a väčšieho bahna a močiara zločineckého paktu NATO a hniezda kanibalov Európskej únie v Bruseli. A prečo hniezdo kanibalov Brusel a Európska únia? Nuž preto, lebo požiera a ničí vlastné národy a púšťa tu cudzopasníkov z Afriky, Blízkeho východu, Ázie. A teraz toto hniezdo kanibalov všemožne podporuje vojnu Slovanov proti Slovanom a, samozrejme, pod taktovkou pekelníkov z USA. Táto vláda aj tá pred ňou servilne, aktívne so zúrivou horlivosťou ako šialenec zo Somálska niekde v Bruseli s mačetou podporuje túto zástupnú vojnu USA verzus Rusko.
Veľa, preveľakrát som tu v tejto sále varoval pred vysielaním našich vojakov provokovať Rusov pri ich hraniciach. Stále varujem pred zapájaním sa do rôznych pofidérnych akcií Európskej únie a NATO. Ukrajincom sme už dali všetko možné, darovali sme im rôzne typy zbraňových systémov, lietadiel, munície. Odídenci sú tu financovaní, všemožne podporovaní. Všetko, čo sme im mohli dať, sme im dali. Plus k tomu vlastizradná zmluva dovliekla cudzie vojenské baganče na Slovensko. A teraz tu budú ešte výcvikové strediská pre ukrajinské vojenské baganče a ďalšie nové vysielanie Slovákov do zahraničia. Mier je krehká vec a Slovensko ho nepodporuje, podporuje vojnu, aj tento parlament, tak vládny paškvil, ako aj drvivá väčšina opozície majú spoločné dve skutočnosti. Po prvé, že máme patriť a patríme do EÚ. A po druhé, že priorita je aj členstvo v NATO. Tieto dve ich priority spôsobia to, že sa nič nezmení, či budú vládnuť jedni, alebo druhí, či budú hlasovať tak jedni, alebo druhí, v tomto sú spoloční.
Ako som povedal pred chvíľkou, mier je krehká vec, všetko sa môže zvrtnúť, to však väčšine v parlamente stále nedochádza. V hodine otázok sme sa bavili napríklad o energetickej nezávislosti či autách pre policajtov. No môže však prísť bum, bum a bude po všetkom, všetko bude passé a naspäť do jaskýň.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.5.2023 o 15:13 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:16

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán Mizík to zhrnul, jednoznačne je to tak, proste to je jedno, ktorá vláda tu bola, ale zahraničná politika od toho ´93 je presne tá istá, pretože či tu boli socialisti, alebo tu boli tzv. demokrati, alebo tu boli červení, alebo tu boli modrí, tak vždy hlasovali len tak, aby to Washingtonu alebo Bruselu vyhovovalo. A takisto aj táto súčasná vláda je vláda, ktorá podporuje NATO, ktorá podporuje EÚ, čiže sa nemôžme ani diviť, že obranná zmluva s USA, ktorá tu bola v minulosti predložená, jednoznačne prešla, takisto aj vyslania vojakov na cudzie hranice, či už našich, alebo prijímanie vojakov iných, z rôznych iných štátov, vždy to bolo schválené, pretože tak to bolo naplánované, tak to bolo dané a tí poslanci, či už to boli za SMER alebo to boli za OĽANO, za SaS, vždy hlasovali v prospech NATO a v prospech EÚ, čiže v tomto prípade sa nemôžme absolútne diviť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2023 o 15:16 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video