90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2023 o 11:35 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 11:23

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, takže sa vyjadrím. Viacerí ste tu vystúpili.
Pán Šeliga, myslím si, že ste sa slabo pripravili na toto vystúpenie, pretože celé ste to mali postavené na základnej téze, že generálny prokurátor, alebo že cieľom tohoto je, aby generálny prokurátor dostal na stôl spisy a nekonečne dlho o tom rozhodoval. Vy neviete o tom, že naozaj na Slovensku je šesťmesačná lehota, počas ktorej generálny prokurátor musí rozhodnúť. Problém na Slovensku dnes je, že on sa k tým spisom, aby o tom mohol rozhodnúť, ani nevie dostať. To je základný problém.
Áno, sú tu dva tábory. Jeden, ktorý požehnáva nezákonné postupy pri vyšetrovaní. Z nezákonnosti nikdy zákon nevznikne. Ja úplne chápem, že tie pexesá, čo ste si tu kreslili, pani Remišová a podobne, jak vám to išlo, týždeň po týždni a potom vám to začali všetko púšťať. Neexistuje dnes pomaly prípad, ak nejaký existuje, mi povedzte, kde Ústavný súd nepovedal, že došlo (reakcia spravodajcu), že by nedošlo k rozhodnutiu Ústavného súdu, kde by neboli porušené nejaké práva... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský Peter, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, nevykrikujte a nepoužívajte telefón počas rokovania! Je to v rozpore s rokovacím poriadkom. Ďakujem pekne, že rešpektujete toto.
Prosím. (Reakcia z pléna.) Prosím?

Taraba, Tomáš, poslanec NR SR
Pán Šefčík, ste mi položili otázku, ste mi položili otázku. To je základná vec, že vy položíte otázky a všetci zdrháte. Položil tu otázku Valášek z Progresívneho Slovenska, ktorý je na kandidátnom mieste - počkaj, poviem aj vám - ktorý na kandidátnom mieste Progresívne Slovensko číslo desať, prosím pekne, mal byť tento z môjho pohľadu primitív. Slováci majú v DNA pokazené chromozómy, k rodovej rovnosti ich treba dotlačiť. Tento človek zo strany, ktorá hlása apartheid, pretože povedzte mi, čo je iné toto, tak tento tu bude rozprávať o tom, že čo je právo. Presne takéto typy ľudí tu budú, samozrejme, poučovať o tom, že nemajú žiaden pocit o tom, že čo to je zákonnosť. Vy si poviete no a čo, jedenkrát, sedemnásťkrát bola porušená Ústava niekomu. Choďte si tam vy vysadnúť na tri roky, na štyri, na päť rokov a potom vám dajú koľko? Dvadsať eur na deň? O tomto to je, že vy profanujete totálne právny systém na Slovensku.
Vy ste tu nastavili veci len preto, že sa vám to začalo sypať ako domček z karát a dnes nenájdete Slovákov, ktorí by verili v právny štát. Ten právny štát má nižšiu dôveru dnes, ako keď ste vy prichádzali k moci. To bola vaša hlavná agenda.
Pán Šeliga, ja som úplne za to. Keď treba čokoľvek tu vylepšiť typu dobre, ak si myslíte, že sa dá aj napadnúť zaujatosť generálneho prokurátora, nájdime model, dajme to tak. Žiaden problém. Ja, pýtate sa, že prečo neriešim väzbu. Ja tu mám ešte jeden Trestný poriadok, tam riešim aj väzbu. Preto vám hovorím, že ste sa zle na to pripravili, pretože ja tu mám niekoľko zákonov, ktoré aj toto riešia. A neriešim to teraz, či to prejde-neprejde, ja rád otváram témy, o ktorých všetci vy si tu nalinajkujete cez mainstream, že teraz o týchto témach je tabu rozprávať a o nich rozprávať nemôžeme. No tak toto ja túto hru hrať nebudem. Práve preto, keď som prišiel s Trestným zákonom, kde by ste vy kedy dali novelizáciu Trestného zákona, ktorá od roku 2005 nezvyšuje na Slovensku škody a máme, máme za 266 euro trestné činy. Máme preplnené väznice, máme tu osem väzníc, ktoré nás stoja takmer tristo miliónov. Hádžete tam ľudí, ktorí mohli absolútne normálnym spôsobom odčiniť škodu, vrátiť sa do spoločnosti, integrovať sa. Nie, ale vám to robí radosť rozbíjať rodiny, robiť tu, robiť tu psychické nátlaky na kadekoho a práve toto sú spôsoby, ktorými vy ste začali vyšetrovať. Potom výsledok je, že pán Dostál musí písať listy a ospravedlniť sa v mene republiky. Ospravedlňujte sa vo vašom mene, prečo sa ospravedlňujete v mene Slovenskej republiky? Prečo tieto prešľapy, kde to hrozilo 16 miliónov, 20 miliónov, kto to má platiť? Prečo by to mali platiť daňoví poplatníci len preto, že vy si idete robiť politickú agendu na nejakých pexesách?! To je o tom. Zavrite toho Haščáka, ale zákonným spôsobom so zákonne použitými nástrojmi.
A teraz tento návrh zákona, ktorý som dal, nerieši nič iné, iba rieši to, aby sa na Slovensku vyšetrovalo zákonne. A keď to niekto nevie, má len dve možnosti, buď odíde z tej prokuratúry, lebo to nevie, je kopu iných povolaní, hej, sú manuálne práce, vedecké a tak ďalej, každý nech si robí, čo vie, ale keď niekto chce zastávať funkciu, aby vykonával činnosť prokurátora a nerešpektuje alebo nepozná zákony, no tak je potom úplne logické, že naša úloha je to riešiť.
Pán Šefčík mi položil teda otázku, či som to riešil so Žilinkom. Prečo ja by som to mal so Žilinkom riešiť? Ja Žilinku nepoznám, čo si, ja som poslanec. Kto je oproti nám Žilinka? Vy čo si myslíte, že ja mu zazvoním a poviem mu, pán Žilinka, chcem sa vás spýtať, môžem dať takýto návrh zákona? (Reakcia z pléna.) No tak ja to robiť nebudem. Možno vy takto fungujete vo vašom klube OĽANO, že sa chodíte pýtať druhých, či niečo môžte robiť. Toto ja ne (reakcia z pléna), ale čo ma je po ňom, že čo si on o tom myslí? My sme zákonodarný orgán.
Áno, pán Žilinka má, teda pán Šeliga, máte pravdu, ak sa vám to nepáči, však pôjdete za pani Čaputovou, nech to vráti, však to je normálne zákonný proces, hej? Však to je úplne v poriadku. Keď aj napriek tomu by to prešlo, však pôjdete na Ústavný súd, však to je všetko zákonný proces. Ja vám za to ďakujem. Veď nech je to právne všetko čisté. Ale vy nemôžete sa teraz tváriť, že ja, teda možno vy tak fungujete, možno sa chodíte pýtať pána Lipšica, že s akými zákonmi môžte chodiť. Ja za Žilinkom, ja nemám naňho číslo, ja ho nepoznám, v živote som s ním nebol, nemám dôvod sa ho vôbec na čo pýtať.
To, čo dôvod je, áno, s tým úplne súhlasím, že je tu, že je tu systémová otázka, že či vieme na Slovensku vykonávať vyšetrovanie zákonnými spôsobmi, pretože takto to tu znie. A keďže je tu sedemnásť nálezov Ústavného súdu, tak ja vám vrátim, pán Šeliga, tiež otázku. Povedali ste, áno, že poďme riešiť tých, ktorí to teda porušujú zákony pri vyšetrovaniach a podobne, že poďme to riešiť. Tak sa vás pýtam, kedy ste dali návrh, aby sa to riešilo? Ja sa tiež vás viem spýtať, tak sa tu postavíte (reakcia z pléna), Trestný zákon, Trestný poriadok, no, tak je prijatý? (Reakcia z pléna.) No tak potom, keď to bude prijaté, tak si povieme, že v poriadku, stačí to, alebo nestačí to. Ale tá vaša vízia, že poďme niekomu dať sto euro pokutu za to, že potom tu musíme hanebne písať listy a kolega Dostál potvrdil, že pani Kolíková ich, ešte aj inak to je zaujímavé, to by ste mohli dať ten zoznam teda, komu všetkému ste sa museli ospravedlniť, lebo to počujem, pán Dostál, prvýkrát, že ste sa neospravedlňovali len tomu Hačšákovi, ale ešte nejakým iným, tak myslím si, že to by sme teda aspoň ten zoznam mohli vidieť. Pretože toto je ten výsledok. Toto nikto nechce, aby ste vyšetrovali spôsobmi, že v mene Slovenskej republiky sa potom tým ľuďom musíte ospravedlňovať.
Takže in medias res, aby som to zhrnul, ak niekto je úplne v pohode s tým, že vizitka dnes Slovenskej republiky je to, že Ústavný súd ako niekde v Latinskej Amerike musí konštatovať, že sa porušujú základné ľudské práva, pretože vy máte takú hierarchiu práv a na najvyššej úrovni sú základné ľudské práva. Tak keď toto vám nevadí, že žijeme v čase, že sa toto robí ako, ako na páse, pretože, pretože to neni len otázka, že v koľkatich prípadoch, to je dôležité, v akých kauzách. A niekedy takýto nález v nejakej veľkej kauze má za následok, že sa to rozsype úplne celé. To znamená, že keď vy ste na strane tej nejakej marketingovej justície, okej, ale ľudia vám nedali mandát na marketingovú justíciu, ľudia chcú vidieť výsledky. A na záver, s tým Žilinkom ste prišli vy. Žilinka bol váš nominant, vy ste zaňho tu lobovali. My ako opozícia sme sa pridali. Ja sa pýtam, či Žilinka riešil alebo neriešil, keď bol na špeciálnej prokuratúre, kauzu, ktorá bola blízka, alebo kauzy, ktoré boli blízke ľuďom dnes z koalície alebo aj v prezidentskom paláci. Kde ste teda vy naňho došli? Však Žilinka v minulosti bol nominant, myslím, na Najvyšší kontrolný úrad. No on bol štátny tajomník na ministerstve vnútra, kde bol pán Lipšic. Čo my máme so Žilinkom?! Žilinka bol vždy spojený s vami, s koalíciou, a dnes vy sa tvárite, ako keby Žilinka vzišiel z radov SMER-u! Čo my máme so Žilinkom?! To, čo tu riešim, buď vyšetrujte zákonným spôsobom a keď to vyšetrovať neviete, čo je dnes očividné, my nie sme na nahrávkach, kde ideme kopať do citlivých miest vyšetrovateľkám, tak potom my máme ako opozícia absolútne právo povedať, že viete čo, áno, nájdime mechanizmus, aby sa toto nedialo. To je celé.
Takže ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.5.2023 o 11:23 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:32

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ako sa hovorí, pán Taraba, vy o koze a my o voze. Všeličo ste porozprávali, ale nedostali ste sa k meritu, k tomu, čo v tom zákone je napísané, akým spôsobom vstupujete a keby bola táto novela prijatá, vstupujete do živých vecí, akým spôsobom by to pomohlo mnohým obvineným dnes, ktorých veci ešte stále nie sú na súde, alebo kde sa robia procesné prieťahy. Veď keď ideme do politickej roviny, tak poďme do politickej roviny. Kľudne povedzte, že koho by sa toto dotklo, môže byť aj váš známy alebo biznis-partner pán Košč, keď tu vyťahujete Lipšica, že čo máme s Lipšicom alebo so Žilinkom.
Ja som sa snažil byť vecný, snažil som sa hovoriť o tom, čo v tom zákone napísané je a čo je skryté pod tými paragrafmi. Vy ste prešli do útoku, samozrejme, logicky, ale neodpovedali ste na podstatu, prečo chcete vypnúť Úrad špeciálnej prokuratúry. Však to povedzte, prečo ho chcete vypnúť, prečo chcete tak posilniť generálneho prokurátora. Veď to nie je o odovzdávaní spisov. Keby to bolo o odovzdávaní spisov, tak tam dopíšete jednu vetu. Toto je systémový zásah, ktorý je brutálne antisystémový. V tom je ten paradox, že urobíte z generálneho prokurátora pána boha. To nie je o Žilinkovi ako takom. A koniec koncov už, keď teda hovoríte, že kto ho volil, ja som ho teda naozaj nevolil. Tak hovorme, buď ideme do politickej roviny, tak aj ja dám potom dole rukavice a poďme alebo sa držme proste toho textu, toho zámeru, že čo tam píšete, čo tam nepíšete a prečo to tam vlastne píšete. Však o tomto má byť tá rozprava. Však, samozrejme, všetci sme slobodní hovoriť, čo chceme.
Na druhej strane tento zákon sa tvári, že chce riešiť spravodlivosť na Slovensku. Ja hovorím, že to, ako je to napísané, skriví tú spravodlivosť. Príliš posilňujete jedného človeka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2023 o 11:32 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:34

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Taraba, hovorili ste o tom, že sa tu vytýka, že nerobíte túto zmenu systémovo, ale len partikulárne, no tak ja sa chcem opýtať aj teda vás, aký máte názor na to, že ako "systémovo" sa a teda, že sa nemajú tieto veci robiť pre konkrétneho človeka, tak ja sa chcem opýtať, že ako vnímate to, že sa tu menila touto vládnou koalíciou ústava a zákon o prokuratúre len preto, aby mohol kandidovať na špeciálneho prokurátora pán Lipšic? Zmenili sa podmienky, že môže byť špeciálny prokurátor neprokurátor, či toto sa nerobilo v prospech jediného človeka. Čiže keď tu niekto hovorí o tom, že treba robiť systémovo, tak najprv by sa mal pozrieť sám do zrkadla.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2023 o 11:34 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:35

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Taraba aj v tomto vystúpení, ale aj celkovo stále tu opakuje tú nezmyselnú vetu, že trestné stíhanie by malo byť zákonné. Dokola tú, tento, tento, túto ideu tu tlačí, ako keby objavil koleso. Problém je v tom a musím to, keďže vy ste asi človek menej znalý týchto vecí, tak vás musím poučiť trochu. Nerád to robím, ale je jasné, keď zasahujete do právnych oblastí, v ktorých nie ste odborník, a to, že v prípade, že existuje pochybnosť o tom, že či postup je zákonný, alebo nezákonný, rozhoduje súd, nie prokurátor, súd. Súd rozhoduje o tvrdení prokurátora oproti tvrdeniam obhajcu. Ale rozhodnutie o zákonnosti patrí súdu a vy tu hovoríte, že áno, áno, stíhajte trestne kohokoľvek, ako chcete, ale musí to byť v súlade so zákonom. A o tom, či je to tak, rozhoduje kto? Ten, kto má stíhať? Nie, súd. Nerozprávajte tu somariny, ako keby to bola najväčšia múdrosť sveta. A zároveň ak chcete vyriešiť problém Žilinku, tak potom vyriešme to, aby generálny prokurátor bol odvolateľný. Pretože tu nikdy nebol slušný generálny prokurátor preto, lebo každého generálneho prokurátora si tam dosadila mafia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2023 o 11:35 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:37

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ale s pánom Žilinkom prišla tuná koalícia. To vy tuná, to darmo sa budete z toho vyzúvať. A teraz vám nepasuje pán Žilinka na základe tých rozhodnutí, ktoré ako prijal, tak to sú presne tie vaše útoky. Vy sa hráte na protikorupčnú vládu (reakcia z pléna) a prečo pani prezidentka odvolala, však ja reagujem na to, čo zaznelo v rozprave. Prečo pani prezidentka odvolala túto vládu? No práve na tých korupciách, ktoré tuná padá. Tvárite sa, že nič.
A pán kolega Taraba presne to, ako spomenul, tuná ideme kriminalizovať ľudí, rozbíjať rodiny, a tuná trestný čin je za krádež 260 eur, prosím vás pekne. Tak to je čo? Preplnené väznice. To vám vôbec nevadí, to vám vôbec nevadí, že tie väznice sú preplnené, že sú rodiny rozbité. Touto cestou vy chcete ísť, tu ste sa pekne poodkrývali. Takto presne, ako robíte. A prečo by sa pán Taraba mal stretávať s pánom Žilinkom? Veľmi správne to povedal pán poslanec. On sa nemá čo stretávať, on je zákonodarný zbor. A prečo by sa mal s generálnym prokurátorom tuná stretávať? Vy tuná odrazu, jak vám nepasuje osoba, persona, tak to chcete prišiť, že to je opozícia na vine, že tu je pán Žilinka, lebo vám nepasuje do tých vašich kadejakých kšeftov, ktoré tuná robíte. Práve ste to vy. A darmo sa budete za tieto všetky veci skrývať.
Pán Žilinka je tu zvolený na sedem rokov, na sedem rokov, a to, či tu on bude ďalej, myslím, že už tri roky má toho obdobia za sebou, tak to rozhodne Národná rada. Nie táto Národná rada. Preto je tých sedem rokov, ale rozhodne následná Národná rada a to nevieme, kto tu bude. A tuná darmo vy tu budete rozprávať, že to my to tuná šijeme, tu na konkrétnu osobu. Nie. To je pre, to je pre Generálnu prokuratúru, tá tri-šesť-trojka, aby ten generálny prokurátor tú kompetenciu mal.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2023 o 11:37 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:39

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Baránik, je to, čoraz ďalej to je horšie s vami. Vy ste tu povedali tri vety a teda ja sa chytím každého vášho tvrdenia.
Po prvé. Vy ste povedali, že prokuratúra, že o tom, čo je zákonné a nezákonné, že to je úloha súdu. Tak ja vám prečítam, keď pôjdete na wikipédiu, na wikipédiu, nemusíte ísť na žiadne vy právne stránky. Definícia, aby ste vedeli, čo je definícia prokuratúry. Prokurátor podľa trestného poriadku vykonáva dozor nad zachovávaním zákonnosti v prípravnom konaní. To je, vy ste sa asi s touto definíciou v živote nestretli, pretože zmysel, celý zmysel prokuratúry, pán Baránik, je, že nemal by prejsť žiaden jeden úkon alebo žiadna jedna obžaloba cez normálneho prokurátora, ktorá by bola v rozpore so zákonnosťou procesu. Toto je úloha prokuratúry, pán Baránik, takže dneska ste sa aj niečo naučili.
A druhá vec, povedali ste, citujem: "každého generálneho prokurátora dosadila mafia". Vy ste došli so Žilinkom. Vy, to znamená, že ste mafia. Vy ste mafia, to bol váš nominant. Takže keď platí veta, ktorú ste práve povedali (reakcia spravodajcu), koaliční (reakcia spravodajcu), pán Baránik, takže vaša integrita ako politika je, že vy ste s mafiou vládli tri roky? Keď oni sú mafia, tak vy ste s ním nedošli. Tak, ale keď platí veta, že každého generálneho prokurátora na Slovensku dosadila mafia a vaši kolegovia v koalícii došli so Žilinkom, tak potom vy, dámy a páni, ak volíte SaS-ku, tak môžte si byť istí, že oni nemajú problém sedieť s mafiou vo vláde aj tri roky. Prečo ste to robili, keď nie kvôli hodnotám, hej?
No a osobitná veta, čo ma teda úplne že dorazila, že som povedal nezmyselnú vetu, tu som si to napísal, že nezmyselnú vetu tu furt opakujem, že trestné stíhanie by malo byť zákonné. To ste povedali na kameru. Toto je zosobnenie totalitnej prokuratúry. Toto, pretože on ani nevie, že čo je úloha prokuratúry a ešte ma tu bude poučovať o tom, čo nájdete na wikipédii. Strašné. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2023 o 11:39 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:42

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. No aby som zareagoval na tieto múdra, čo tu vypráva pán inžinier. Základným, základnou zásadou trestného konania je, že prokurátor v trestnom konaní zastupuje štát. Nie, nie obvineného ani obžalovaného, štát. A ja som nepovedal, že kedykoľvek je jasné, že prokurátor rozhoduje o tom, že či sa jedná o úkon, ktorý je zákonný alebo nie, ale v prípade sporu. To znamená, že ak prokurátor tvrdí, že úkon je správny, obhajca tvrdí, že je nesúladný so zákonom, tak rozhoduje súd a takto to má byť. Preto v tom zmysle som sa vyjadril, že rozprávate sprostosti, ktorým nerozumiete, pretože ste inžinier, ale v prípade, že existuje spor, ak existuje normálny vzťah, ak existuje normálny vzťah medzi, medzi prokurátorom a obhajcom, to znamená, že to je vzťah antagonistický, tak rozhoduje, o správnosti toho-ktorého úkonu rozhoduje súd.
A ešte k tomu Žilinkovi. Ja som bol proti Žilinkovi od začiatku. Nehlasoval som zaňho ani vo výbore, hlasoval som proti nemu. Hlasoval som proti nemu aj v pléne a vy mi nebudete prišívať, že som ja tu nejako zodpovedný za Žilinku, že bol zvolený alebo ako vykonáva svoju funkciu. A ja mám obmedzené možnosti, ako môžem ovplyvňovať túto koalíciu alebo bývalú koalíciu a ja s mafiou na rozdiel od iných členov tohto pléna som nikdy nič nemal a považujem za zarážajúce, že niekto ako vy, ktorý je obchodný partner človeka, ktorý je stíhaný špeciálnou prokuratúrou, vy idete mne vyčítať, že ja som nejako zapletený s mafiou. Ste úplne trápny a je mi jasné, že ste pripravený urobiť čokoľvek na to, aby ste vysekali nielen vášho obchodného partnera, ale prípadne aj ďalšie osoby z trestných stíhaní, ktoré im hrozia alebo ktoré v súvislosti s nimi práve prebiehajú.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

11.5.2023 o 11:42 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:45

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jaj, tento diletantizmus nemá konca. Takže vy ani neviete, že keď niekto má vec na súde, tak sa ho z tohoto nič netýka. Takže to je, to je len na margo toho. A prosím vás pekne, to, že nejaká vaša politická špeciálna prokuratúra tu niekoho za - mimochodom, aby ste vedeli - za prečin, za prečin stíha, tak a pošle mu niekde 50-členné, či koľko, komando, tak to je len vidieť, že čo politicky, politicky ste vy schopní robiť a môžem vás uistiť, že teda s tým obchodným partnerom bývalým, tak môžme si tu čítať zoznam, ako ste prepletení vy, celá koalícia. Takže toto je úplne trápne.
A druhá vec, je len teraz vidieť, ako ste sa z toho celého vymotávali. Vy ste povedali, že generálneho prokurátora zvolila mafia. Ja som len povedal (povedané so smiechom), že to bol váš nominant. Takže ste sedeli potom s mafiou vo vláde. Však vy nemôžete zabudnúť, čo ste päť minút dozadu povedali. To je celé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2023 o 11:45 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:46

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Keby ste boli právnik, tak by ste vedeli, že nad trestným stíhaním okrem dozorového prokurátora má dohľad aj sudca, čiže súd, čiže netrepte tu somariny o tom, že súd s týmto nič nemá, až kým sa vec nedostane na súd. Tak buďte taký láskavý, uznajte, že tu operujete v priestore, ktorému vy vôbec nerozumiete, ale ste dostali noty od advokátov tých, ktorí sa majú dôvod báť pokračujúcich alebo hroziacich trestných stíhaní a vy podľa tých nôt jednoducho spievate. To je celé. Takže ste úplný, úplný trapasník. Tuná urážate každého, kto hovorí pravdu a myslíte si, že prehlušíte to, čo je zjavné. Vykašlite sa na to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2023 o 11:46 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:47

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Trapasník, to som ešte nepočul taký výraz, to je normálne, sa vraciame do čias škôlky. Tam sa také výrazy používali, ale tak, pán pseudoprávnik (vstup predsedajúceho: "Do mikrofónu, prosím vás, lebo vás nepočuť."), pán pseudoprávnik, naštudujte si, že keď raz je prípad na súde, nedá sa uplatniť tri-šesť-trojka. Dneska sa tak strašne veľa vecí vy dozviete. Normálne už dnes chápem, prečo vy máte povesť v Bratislave, že ste v živote nič nevyhrali ako advokát, že vy neviete ani napísať odvolanie. Preto ste tu začali všade rozprávať, že všade sú len vlastne prepletení sudcovia, neviem aké, na akú moc, lebo vy ako advokát ste totálne neschopný a vždy aj boli.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

11.5.2023 o 11:47 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video