90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

12.5.2023 o 14:36 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:17

Slavěna Vorobelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Tento návrh zákona hodnotím ako veľmi výborný marketingový nápad pred voľbami. Excelentný nápad. Asi viete, že bude ťažké, aby tento návrh zákona prešiel. (Reakcia z pléna.) Viem zahlasovať, kľudne, ale poďme sa baviť teda fakticky. Bolo tu slovo, že poďme si to kvantifikovať. Stanovisko ministerstva financií, dopad na štátny rozpočet 458 miliónov eur. Super. Atómovka, ako sa patrí. Ale pozrime sa na to trošku aj realisticky, ja chápem, že idú voľby, ale realisticky čo, po nás potopa? Však zahlasujme si zákon do každej rodiny 10-tisíc eur. Hádam podporíte nie? Prečo nie. Super. Každá rodina si zaslúži alebo ľudia pod hranicou chudoby 800-tisíc. Zaslúžia si, prečo nie, 5-tisíc, 10-tisíc, 20-tisíc, ale buďme realistickí. Veď veľmi dobre viete, ako sú na tom samosprávy. Čo z toho, že vy ľuďom na jednej strane dáte a potom im zoberiete. Áno, nebude to na poslancov, ale bude to na županov, na primátorov, na mestských poslancov. Čo budú robiť? Budú zvyšovať dane a poplatky. Áno, vy si očistíte ruky, však nie, my chceme mamičkám dobre. Super. Ako marketingovo excelentné. Dúfam, že ľudia vám na to nenaletia, aj keď sa obávam, že v ďalšom prieskume budete mať jedno, dve percentá navyše. Geniálny nápad marketingový.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2023 o 14:17 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:18

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Marek, takisto ako ty si vo svojej reči, aj Igor Matovič povedal, že mnohí politici si na matkách založili len lacné piár a marketing, a to načasovanie, kedy tento zákon prichádza do parlamentu, je úžasné, pretože, ako ste spomínali, práve teraz túto nedeľu 14. mája je Deň matiek, ja som si pozeral, aj pán Pellegrini z HLAS-u bude v Michalovciach mať veľký míting na Deň matiek, kde pozýva všetky mamičky a dostanú aj malý darček. Pravdepodobne to bude karafiát za 1,50 a nejaké lacné vtipy, takže všetci poslanci, ktorí majú v sebe sociálne cítenie a radi sa prezentujú, ako chcú pomáhať matkám, ako si vážia naše matky, budú mať príležitosť jedinečnú práve v utorok počas hlasovania preukázať, ako to s našimi matkami myslia vážne a môžu zahlasovať za návrh Igora Matoviča.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2023 o 14:18 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:19

Marcel Mihalik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Marek, táto téma pomoc rodinám, deťom a takisto aj matkám je našou nosnou témou, takže ja sa vôbec nečudujem, že nás tu je toľko a som rád, že podporíme túto myšlienku a tento zákon. Čiže určite by som sa, by sme sa zhodli na tom, že v živote dieťaťa je matka tá najdôležitejšia a práveže v osobe matky dieťa vidí ten svoj vzor. Ja už síce mamu nemám, ale deň, keď som ju stratil, tak to bol najťažší deň môjho života, a to už sám som bol dedko. Všetky matky si zaslúžia, aby spoločnosť sa poďakovala za to, že privádzajú na svet deti a vychovávajú ich pre túto spoločnosť. A tí, opäť, občania, ktorí opäť budú mať deti a budú prinášať pre náš štát hodnoty, tak ako tu bolo povedané, ja sa nestotožňujem s tým, že bude to mať nejaký veľký vplyv na rozpočet a dnes to tu už bolo komunikované, bolo to tu povedané, že tým, že naozaj sa nekradne, naozaj sa robia veci poctivo, sa ušanovali peniaze. Myslím si, že takýmto istým spôsobom tie peniaze vieme do štátneho rozpočtu získať. Ja vítam túto iniciatívu Igora Matoviča a takisto tento návrh podporím.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2023 o 14:19 hod.

PaedDr. Ing

Marcel Mihalik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:21

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážený pán predkladateľ, vážený pán spravodajca, milí priatelia, milí kolegovia. Podľa dát spoločnosti Trexima je na Slovensku vo všeobecnosti rozdiel medzi platom ženy a muža na úrovni 18 až 19 %. To znamená, že ženy dostávajú iba približne 82 % z mužovej mzdy. Toto číslo zaradilo Slovensko na šieste miesto krajín Európskej únie s najväčším rozdielom medzi platmi žien a mužov. Európsky priemer sa pritom pohybuje na úrovni 16 %. Index segregácie EIGE poukázal aj na konkrétnejšie prípady. Čísla ukázali, že ženy zarábajú v priemere od 4,46 % do 8,62 % menej aj napriek tomu, že pracujú u rovnakého zamestnávateľa na rovnakej pozícii. Deje sa tak aj napriek tomu, že to zákon zakazuje a hovorí sa tomu aj takzvaná sankcia za materskú. V nedeľu 14. mája bude Deň matiek. Ďakujem našim mamám za všetko, čo pre nás robia. Ja som tiež mama, mám dve deti a šesť vnúčat a schválenie tejto Matovičovej atómovky by bolo snáď najkrajším reálnym darčekom pre všetky mamy na Slovensku, ktoré by viac neboli sankciované za svoje materstvo. Dnes je aj svetový deň zdravotných sestier, každá jedna zdravotná sestra nielen ako matka, ale aj sestra, ktorá sa stará o pacientov, má môj obdiv a rešpekt a chcela by som im pri tejto príležitosti tiež zablahoželať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2023 o 14:21 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:23

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Kolega Marek, tebe chcem poďakovať za tvoje slová v rozprave. Ja už pozdrav mojej mamke aj otcovi môžem posielať do neba, lebo už tu nie sú medzi nami. Marek, ja ti ďakujem, že si vyjadril podporu tým, ktorí si to zaslúžia najviac, a to sú naše mamky a mamky na celom svete. Ja ďakujem každej jednej mamke, ktorá dokázala prijať aspoň jedno dieťa. Ja viem, že nie každej mamke je umožnené prijať viac detí, hlavne zo zdravotných dôvodov. Pre mňa ako človeka, ktorý pochádza z deviatich detí, neplatí podľa vzoru mojej, mojej mamky, ktorá aj bola ohodnotená ako Matka roka pred rokmi, ešte keď žila, ale pre mňa výhovorka že finančné dôvody a preto idem na potrat, nech mi všetky mamky odpustia, ale toto neplatí. Ako som spomenul, moja mamka dala život deviatim deťom, ďakujem jej, že okrem mňa mám ešte štyri sestry, štyroch bratov, nežijú všetci, ale naozaj mám odžité, že prepáčte, že budem v tomto otvorený k tejto citlivej téme, ale ja som vyrastal v chudobe, museli sme sa deliť aj o chleba, ako sa povie, oblečenia sme nemali na rozdávanie, nie každý mal bicykel a keď bol, tak bol najstarší, aký sa dal zohnať alebo nám niekto podaroval. Vyrastal som od siedmich rokov, od siedmich rokov som vyrastal bez otca. Moja mamka nás, jedna sestra zomrel malinká pri narodení, ale... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2023 o 14:23 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:27

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Prepustím Milanovi ešte dve minúty, aby dopovedal. Ja, samozrejme, chcem reagovať na Mareka Šefčíka, ktorý, dá sa povedať, v rozprave, samozrejme, vystúpil v prvom rade k tej, k tomu zákonu alebo návrhu zákona matky bez daní, tak spomenul tam aj ďalšie veci, ktoré hovoria o tom, že hnutie OĽANO v tomto volebnom období nebojovalo len proti korupcii, ale je aj silno prorodinné. A naozaj tá doba, ktorá prišla aj s covidom a s ďalšími vecami, sme si ešte viac uvedomili, ako naše rodiny a deti potrebujú ešte väčšiu pomoc a OĽANO na to ako jediné najlepšie zareagovalo. Spomenul okrem iného aj ten rodičovský dôchodok, čo je jedna z ďalších opatrení. A objektívne ako povedal, predkladal to, predkladal to minister sociálnych vecí, čo je veľmi dobrá vec a samozrejme, že to u nás našlo takisto podporu.
A keď spomenul tie stretnutia, ja som naposledy bol s Igorom Matovičom na debate v Mikuláši a v Ružomberku. A práve v Ružomberku vystúpil jeden otec, ktorý povedal, prišiel dokonca z Turian do Ružomberka, že oni majú deväť detí. No a keď povedal, že koľko peňazí im prišlo na účet vďaka rodičovskému, teda kvôli daňovému bonusu a rodinným prídavkom, tak je to výborná, teda výborné obrovské prilepšenie tejto rodine s mnoho deťmi. Okrem iného Igor tam začal rátať aj to, že čo keď tieto deti začnú zarábať a oni budú dôchodcovia, že aké obrovské sumy, ak im tie deti budú posielať, ktoré súvisia práve s tým rodičovským dôchodkom, prídu. Takže je to obrovská motivácia a pomoc pre rodiny ako také, čiže nielen tie mladé, ale aj pre tých dôchodcov, ktorí sa postarali o deti, vychovali ich a teraz tie deti im to môžu takto vrátiť vďaka tomu, čo sa prijalo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2023 o 14:27 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:29

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Ďakujem Marekovi Šefčíkovi za jeho rozpravu, ktorý vlastne zhrnul za tie tri roky, ty si zabudol povedať, že my sme tieto zmeny alebo teda to prilepšenie slovenským rodinám prijali za tie tri roky. Tí ostatní, čo tu boli pred nami, tu boli 12, 20 rokov, 30 rokov, ale nikto, nik toľko neurobil pre slovenské rodiny ako práve hnutie OĽANO. No zároveň, Marečku, si tu rozprával pred málo ľuďmi. Keď sa pozrieš do toho pléna, tak sú tu väčšinou ľudia z OĽANO, ktorým naozaj záleží na tých slovenských rodinách. A keď sa pozrieš tamto napravo, tak tam sú národovci a tí, čo si hovoria, že sú sociálni. Oni budú, áno, tak na Deň matiek rozdávať počas nedele nejaké Toffifee, ale tu v pléne Národnej rady, kde sa majú prijímať zákony, aby sa slovenské rodiny, v prvom rade slovenské rodiny, vážení národovci, mali lepšie, tak tu ani nie ste. A keď príde na lámanie chleba, kedy sa majú naozaj schvaľovať takéto zákony, aby sme mali matky bez daní, tak tu ani neni a zahlasujete proti. Takí ste vy národovci. Ale hlavne, že prídete potom v nedeľu na Deň matiek pred tými rodičmi a budete im rozdávať nejaké Toffifee. Nie, ony nie sú zvedavé, tie matky, na vaše Toffifee. Ony budú zvedavé presne na schválenie takýchto návrhov. Či už to bol tehotenský príspevok, kde ste hlasovali proti, či to je zvýšený daňový bonus a zvýšené rodinné prídavky, tam ste boli proti. Alebo to budú teraz tieto dane, kde uvoľníme matkám alebo teda matky budú bez daní, tam predpokladám, že tiež budete proti. Ale v nedeľu prídete a budete takto rozdávať aj s Pellegrinim nejaké Toffifee.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2023 o 14:29 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:31

Peter Dobeš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo.
Tiež sa pripájam v kontexte toho, čo sa tu rozoberá a o čom sa tu hovorí. My sme v Národnej rade, aby sme prijímali zákony z rôznych oblastí spoločenského života a ekonomiky, všetko, čo nás obklopuje, a sociálnu oblasť nevynímajúc. A dnes tu máme na stole jeden z takýchto nových zákonov, návrhov, ktorý by veľmi pomohol ženám v tejto sociálnej oblasti. Ja sa pripájam, ďakujem, Marek, že si ako prvý v rozprave pomenoval veci v nadväznosti na predkladateľa Igora Matoviča. Možno je tu aj priestor poďakovať všetkým organizáciám, ktoré pomáhajú ženám matkám, ktoré sa akokoľvek ocitli v núdzi, sú obeťami domáceho násilia, sú jednoosobové rodiny, kedy sa zväčša matky osamelé starajú o deti. Čiže sú tie situácie rôzne v tejto oblasti. A skutočne aj s príchodom Dňa matiek treba na to pamätať a poďakovať. Pretože poďakovaní nie je nikdy dosť. Slovo mama je krátke, ale prvé sa ho naučí batoľa vyslovovať. A častokrát tá mama je či už na obrazoch, v poézii, v literatúre. Kopu vecí sa o tom vydalo, ale nezabúdajme na ten konkrétny praktický život, pretože žijeme tu a teraz. A pamätať na tých, ktorí potrebujú túto pomoc. A verím, že práve tieto matky si to zaslúžia a podporujem tento návrh zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2023 o 14:31 hod.

RNDr.

Peter Dobeš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:31

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Ďakujem všetkým kolegom za pozitívne reakcie, za doplnenia. Pani, pani poslankyňa reagovala ale negatívne. Ona hovorila, že je to super marketingový ťah. Tak pozrite sa, tehotenský príspevok sme sľubovali pred voľbami 2020 a presadili sme ho. Bol to marketingový ťah a napriek tomu sme ho presadili. 82-tisíc mamičkám už pomohol. Tak čo koho po tom, že či to bol alebo nebol marketingový ťah. Ten marketingový ťah pomáha. Pomáha rodinám. Úplne iné je, keď niekto sľúbi 13. dôchodok tri dni pred voľbami a potom to nesplní. My sme to splnili. A ja som presvedčený o tom, že keď toto schválime, tak to takisto bude naplnené a bude to pomáhať rodinám.
A ešte prepáčte, že to tak poviem. Peťo Pollák hovoril, že OĽANO spravilo pre rodiny s deťmi omnoho viac ako iné strany za omnoho dlhšie obdobie. Tak by sme boli korektní, tak OĽANO, Kresťanská únia aj NOVA, proste tí, ktorí sme sa na kandidátke OĽANO sem dostali, bojujeme od začiatku za tie rodiny. A áno, aj moji priatelia z KDH mi hovoria, a čo tam vy a to. Nie, povedzte mi, čo schválilo KDH pre rodiny, keď tu bolo, a čo schválilo OĽANO. A nielen schválilo, presadilo, presadilo do praxe. A porovnajme to za tri roky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2023 o 14:31 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:36

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Som veľmi rád, že som sa trošku musel prebehnúť pred touto rozpravou, pretože som zvyknutý na to, že keď som trošku nervóznejší, tak, lebo tie emócie, keď idú von, tak je dobré sa hýbať, rozbehnúť, rozbehať. A priznám sa, že, že častokrát som mal teraz takú, ako sa povie, guču trošku v hrdle, keď sa rozpráva o tomto návrhu zákona.
Viacerí tú spomíname rodiny. A ja takisto chcem trošku čo-to možno prezradiť zo súkromia v tejto súvislosti. A teda myslím, že výborným príkladom je moja manželka, preto aj vystupujem v tejto rozprave, ktorú týmto, samozrejme, pozdravujem. A ona je ten možno výborný príklad. Máme teraz dve deti. Jedno má šesť, druhé bude mať tri. A preto je už teda aj ona šesť rokov minimálne doma. Stará sa, samozrejme, poctivo o deti, o mňa, o psa, o mačky, nákupy, kuchyňu, záhradu. Dokonca minule som ju videl aj strihať záhradu, keďže, respektíve trávu, keďže ja doma, samozrejme, som veľmi málo. A naozaj nemá čas častokrát ani siahnuť po tej knihe, ktorú mala tak rada, a večer, večer je unavená.
Áno, matky majú toho naozaj veľa na starosti. Rady by boli možno viac medzi ľuďmi, v spoločnosti, v práci, v kolektíve a často im chýba taký život, ktorý vedieme práve my muži, keď sú ony zatiaľ samy, samé doma s deťmi. Už predtým, ako sme plánovali vlastne naše deti, sa jej vlastne ešte ako bezdetnej zamestnávateľ pýtal, či uvažuje a kedy uvažuje vlastne o deťoch a založení si rodiny. Už od tohto momentu sa vlastne žena stýka, vrátane, samozrejme, mojej manželky, s tým, že sa obáva o to prijatie do práce alebo sa obáva potom o svoje miesto ďalej v práci. A možno niektoré tak aj zatajujú to, že naozaj tú rodinu plánujú, len aby si tú prácu možno udržali. Samozrejme, nehovoriac o tom, že ak sa žena rozhodne potom založiť si svoju rodinu, musí prerušiť svoju možno dovtedy sľubnú kariéru niekedy na tri, šesť, aj desať rokov. Podľa toho, samozrejme, koľko má detí. A tak si myslím, že my týmto návrhom zákona naozaj dávame naozaj najavo, ako si ženy a matky veľmi vážime. Ako sú nesmierne dôležité pre našu spoločnosť. A naozaj nie je to žiadna ruža, ani karafiát. Prepáčte, trošku sa musím napiť.
Čiže tento návrh naozaj aspoň sčasti kompenzuje to, čo nám ženy a matky dávajú za to, že sa starajú teda o naše deti, o rodinu a o domácnosť. Pokiaľ my muži si robíme svoje kariéry a máme absolútnu voľnosť napredovať, ony sú nám oporou a chystajú večeru, keď my sa vraciame častokrát večer teda domov zo svojho zamestnania.
Spomeniem tiež veľmi krátko teda, že toľko pomoci, koľko sa podarilo len za tie tri roky počas naozaj najväčších kríz, počas covidu, pandémie a tých ďalších kríz, ktoré nás postihli, hnutiu OĽANO presadiť rodinám alebo aj matkám za toto volebné obdobie, to naozaj nemá obdobu. Vypichnem teda tie najväčšie. Áno, atómovka najväčšia – 200 euro na dieťa, zvýšenie prídavku na deti a daňový bonus. Príspevok na dieťa zo štvrtého pôrodu, čo už bolo spomínané, zo 150 eur na 830. Alebo príspevok od štvrtého mesiaca tehotenstva, v priemere je to teda vyše 300 eur.
No a rovnako aj pre mladých teda je to fantastická motivácia ostať na Slovensku a byť prínosom pre Slovensko. Mladých to bude motivovať pracovať, čo je výborné. Žiadne váľanie sa teda v detskej izbe do 25 rokov. Mladí častokrát aj vymýšľajú, samozrejme, ako pracovať možno načierno a podobne, čiže nepriamo to pomôže aj možno šedej ekonomike, ale aj ďalším segmentom, ktorým tento návrh môže len byť prospešný, ako napríklad bolo spomínané školstvo.
Takže ja som nesmierne rád tomuto návrhu, ďalšiemu prorodinnému návrhu, a niekto to teda môže nazvať Igorovou atómovkou, ale ja to nazvem naozaj geniálnym a veľmi potrebným a sociálnym návrhom pre mladých a pre naše ženy a matky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.5.2023 o 14:36 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video