90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 10:47 hod.

Bc.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:45

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Cmorej, vy celú svoju politickú kariéru predvádzate neuveriteľnú drzosť a aroganciu, ale to, čo ste predviedli teraz, to je doslova hanebnosť.
Že sa nehanbíte, pán Cmorej, že vás hanba nafackuje! Nielen to, že ste sa snažili osočiť mňa, ale to, že ste osočili ešte aj ministerstvo práce. To ministerstvo práce, ktoré vám pripravilo aj tento váš pozmeňujúci návrh. Tak toto je niečo neskutočné, ale to tak zodpovedá vaším charakterovým vlastnostiam.
Pán Cmorej, vy tu chcete hovoriť niečo o odbornosti? Vy dobre viete, pán Cmorej, kto dokafral ten 1. január, kto najviac dokafral tú riadnu valorizáciu 1. januára, ste to vy, pán Cmorej, pretože pokiaľ nedôjde k úprave tohto zákona, pán Cmorej, tak sa dôchodky zvyšovať na základe starých údajov, nie na na základe už zvýšenej sumy dôchodkov 1. januára tohto roka, ale na základe starých údajov, čo by znamenalo oveľa nižší nárast dôchodkov. Vy tu chcete hovoriť niečo o odbornosti?! Vy sa practe z toho parlamentu, lebo to, čo vy predložíte, to je čistý bordel, pán, pán Cmorej! A to, že vám teraz to ministerstvo práce opravilo, a to predkladáte, ešte ich aj kritizujete, tak to je niečo neskutočné. To, to je pre mňa doslova nepochopiteľné.
A, pán Cmorej, áno, vznikla tu jedna spoločná koalícia. Viete, za koho? Za dôchodcov. Pretože keď prejde tento návrh, tak sa dôchodky zvýšia o 10,6 %, v priemere o 60 eur.
Toto je jediná koalícia. Ale ja nerozumiem, kde SaS zrazu objavila tých dôchodcov, že sa im vôbec vy venujete. Veď pani poslankyňa Zemanová, vaša predsedníčka... vášho poslaneckého klubu povedala, že dôchodcovia majú stáť bokom, lebo nemajú význam pre krajinu, že si vy vôbec dovolíte nejakých seniorov riešiť a niekoho tu napádať, hanbite, sa pán Cmorej, za to, čo ste tu predviedli. Hanbite sa!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 10:45 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:47

Petra Krištúfková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Čo sa týka čísel a vyčíslenia, o ktorých si hovoril, tak v podstate aj tak klasická valorizácia by prišla v januári, takže bavíme sa len o štyroch mesiacoch, takže v číslach, ktoré si hovoril, sú už vyčíslené valorizáciou, ktorá by prišla.
Mám tu... Čo sa týka hlasovania, mám tu rokovací poriadok a § 83 hovorí o tom, že je absolútne bežné, podľa § 83 rokovacieho poriadku, že o skrátení lehoty rozhodne Národná rada. A až v prípade, že by to nebolo schválené, tak následne tam potom plynie 48-hodinová lehota, takže... (reakcia z pléna) podľa tohto budem postupovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 10:47 hod.

Bc.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:48

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Inflácia a najmä takéhoto rozsahu, aká je, je novým javom. Samozrejme, že aj Hegerova odchádzajúca vláda má na tom najväčší podiel, pretože všetky tie nezmyselné kroky ohľadom sankcií, navyšovania cien energií, to, v podstate s čím súhlasila vtedy aj SME RODINA, keď boli vo vláde, tak spôsobili tú infláciu. A teraz sme tu pred realitou, že treba za ňu... sa teda proti nej postaviť, treba chrániť najzraniteľnejšie časti obyvateľstva, takže tieto valorizačné mechanizmy, ktoré zrazu treba dávať do tých zákonov, majú svoje opodstatnenie.
Ale nielen pokiaľ ide rodiny, nielen pokiaľ ide o dôchodcov, ale rovnako by sme nemali zabudnúť napríklad na živnostníkov, ktorých je viac ako 0,5 mil., ktorí zrazu musia v podstate platiť oveľa vyššie dane len preto, lebo fakturujú sumy, ktoré sú nafúknuté o infláciu, a štát ich zdaňuje oveľa väčším percentom, takže, takže z tohto dôvodu, si myslím, ak sa teda bavíme o týchto valorizačných mechanizmoch, tak je namieste to zapracovať, aj pokiaľ ide o živnostníkov. Ja tu mám návrh zákona, ktorý bol odkopnutý ďalej na schôdzu. Takže ak predkladatelia tejto valorizácie majú záujem o podporu, tak si myslím, že bude dobré, ak podporia návrh, aby aj o valorizácii živnostníkov sme sa začali baviť. Ide o viac ako 0,5 mil. ľudí, ktorí z veľkej časti sú odkázaní sami na seba zarábať, pretože ich do toho pritlačil či už štát, alebo jednoducho ich do toho tlačia zamestnávatelia, takže prídem s týmto návrhom. A podľa toho, ako kto bude hlasovať, uvidíme, aj že o akú úprimnú snahu ide potom pri valorizácii dôchodkov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 10:48 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:50

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som tiež zdvíhal obočie nad tým, čo si tu spomenul v rozprave. Dosť ma prekvapilo, prekvapilo tvoje vyjadrenie, že my narušujeme legislatívny proces. Tento návrh bol predložený pomaly pred polrokom, v januári. Za tú dobu sa riešili všetky problematické ustanovenia. Veľmi dobre vieš, že, že som to riešil aj cez ministerstvo vnútra, aj ministerstvo práce, pretože tam bola hlavne problematická vec, čo sa týka zverejňovania údajov a informácií pre príslušníkov Slovenskej informačnej služby, NBÚ, pretože ak by sa to zverejnilo, tak by došlo k zverejňovaniu utajovanej skutočnosti a potrebovali sme to aj technicky pozmeňujúcimi návrhmi poriešiť.
Čo sa týka tvojho vyjadrenia, že to pripravovalo ministerstvo práce a že sa budeš pýtať aj pani Gaborčákovej, aj nového premiéra Ódora, že čo to má znamenať, že táto úradnícka vláda pripravuje takto pozmeňováky. Tieto pozmeňováky boli riešené dlho, dlho predtým, ako nastúpila úradnícka vláda, alebo keď sa niekomu snívalo o nejakej úradníckej vláde.
A čo sa týka tej nekomunikácie, no vitaj v klube, kamarát, lebo ja som komunikoval a snažil sa dlhé mesiace komunikovať s ministerstvom spravodlivosti, ešte keď bola vaša kolegyňa pani ministerka Kolíková, a nedostal som žiadne odpovede na maily, dokonca som to riešil na koaličnej rade. A som im povedal, aspoň keby ste mi napísali choď do... choď preč alebo neotravuj, nevypisuj nám, ale ešte ani žiadnu odpoveď som nedostal. Len tu je rozdiel oproti tomu ministerstvu, že ministerstvo práce ti aspoň pomáhalo a ti odpísalo a komunikovalo, že majú natoľko slušnosť, takže nemáš rovnaký meter.
Takže čo sa týka toho postupu, ešte mám, pán kolega poslanec Tomáš predbehol, pretože ja sa veľmi dobre pamätám, keď bola odsunutá účinnosť mimoriadnej valorizácie dôchodkov až na budúci rok, a potom keď si pocítil ten hnev seniorov, tak si ju chcel vrátiť naspäť alebo sa pokúšaš vrátiť ju naspäť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 10:50 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:52

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, Miloš, neviem, na čo sa tu tváriš, ty si ten, ktorý tu predkladá pozmeňujúce návrhy hlava-nehlava. Ja, teda akože klobúk dole pred tou tvojou výdržou, že tu čítaš hodiny a hodiny pozmeňovákov, a teda vždy takto päť minút pred tým prinesené, a meníte de facto opäť polku zákona a pridávate tam niečo o rozsahu prevyšujúcom to pôvodné znenie niekoľkonásobne.
K Erikovi Tomášovi - no tak, klasika, keď neviete reagovať na to, čo človek povie, tak tu takto začne húkať a ad hominem urážať a spomínať nejaké svoje, nejaké svoje bláboly, ale k tomu, že si... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec Pollák.

Cmorej, Peter, poslanec NR SR
... k tomu, že si nedokážete napísať pozmeňujúci návrh, ktorý by bol správny, ani po niekoľkých upozorneniach, tak na to sa, samozrejme, vyjadriť neviete. Ani sa neviete vyjadriť k tomu, že ste skoro týmto svojím návrhom, ste chceli spôsobiť dieru 4,5 mld. (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec Kučera, poprosím vás, je to v rozpore s rokovacím poriadkom.

Cmorej, Peter, poslanec NR SR
A ešte, teda aby som dokončil, ani nepotrebujem viacej času, že ten pozmeňujúci návrh, čo som, čo som čítal, som si, samozrejme, napísal sám.
A nie, mne ministerstvo neopravuje. A nie, mne minister Krajniak nikdy takýto servis neposkytol. Teda bývalý minister.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 10:52 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:54

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Vážené dámy a páni, chcel by som sa poďakovať predkladateľom tohto návrhu zákona za to, že sa podujali doriešiť aj tú vec. Viete, že teraz v priebehu mája 852-tisíc starobných dôchodcov dostáva po prvýkrát rodičovský bonus.
Ale rodičovský bonus pre rodičov policajtov, vojakov, príslušníkov tajných služieb bolo treba vyriešiť osobitným zákonom práve kvôli tomu, čo pán poslanec Cmo... Svrček povedal, pretože oni fungujú aj v utajenom režime. To znamená, tam treba inak nakladať s dátami. A preto som veľmi vďačný pánovi poslancovi za to, že absolvoval dlhé rokovania s ministerstvom vnútra, s ministerstvom obrany, s ministerstvom práce, čiže mesiace a mesiace, aby tento zákon bol dobre pripravený
Chcel by som sa poďakovať pani poslankyni Krištúfkovej za ten pozmeňujúci návrh, ktorý predložila, pretože považujem za správne, keď predčasne ideme valorizovať dôchodky pre starobných dôchodcov, aby sme istým spôsobom predčasne zvýšili aj rodičovský príspevok, pretože je fér, keď tá inflácia zasahuje rôzne časti spoločnosti. To som sa vždy snažil robiť, aby sme nezabudli na žiadnu časť spoločnosti, ktorej treba pomôcť.
Chcel by som sa tiež poďakovať aj pánovi poslancovi Tomášovi za to, že vlastne sme sa dohodli doopravovať všetky veci, ktoré v dôchodkovom systéme pán poslanec Cmorej spôsobil (povedané so smiechom, reakcia z pléna), ktoré by ukrátili dôchodcov od 1. januára o stámilióny eur, pretože sa pomýlil (povedané so smiechom) a pri valorizácii dôchodkov od 1. januára chcel vychádzať z rok starých údajov. Si uvedomte, ako by to každého dôchodcu pos... postihlo, keby mu valorizovali dôchodok z rok starých údajov. A chcem sa teda poďakovať všetkým kolegom poslancom, ktorí na tom spolupracovali, aby sa tie chyby, ktoré tam pán poslanec Cmorej urobil, aby sme ich opravili, aby sme nepoškodili dôchodcov.
A teraz malá poznámka na záver, keďže vás nechcem zdržovať, o chvíľu hlasujeme. Viete, ja považujem za normálne v politike, že keď ma niekto dobrý úmysel, môže urobiť aj chybu. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.) A práve preto, keď pán poslanec Cmorej tu fatálnu chybu, ktorá by poškodila všetkých starobných dôchodcov, lebo by im valorizovali dôchodky z rok starých súm, počuli ste doposiaľ za tie mesiace odo mňa, že by som to povedal verejne? Ja som to pánovi poslancovi povedal v zákulisí, povedal som mu, že to nechcem zneužívať na politický boj, a, samozrejme (povedané so smiechom), stretol som sa a ponúkol som mu všetkých odborníkov na ministerstve práce, aby sa ten problém opravil. Bol som o tom ticho, nechcel som to zneužívať. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.) A pán poslanec Cmorej má tú drzosť teraz po tom (povedané so smiechom), čo opravujeme s kolegom poslancom Tomášom v spoločnom pozmeňujúcom návrhu ten chaos, ktorý tu vytvoril, tak on má tú drzosť teraz povedať, že aký on je odborník.
Tak ešte raz, chcem vás poprosiť veľmi pekne, kolegovia poslanci, kolegyne poslankyne, ten spoločný pozmeňujúci návrh s pánom poslancom Tomášom sa netýka iba valorizácie dôchodcov... dôchodkov, ale aj opráv všetkých tých zúfalých chýb, ktoré do systému dôchodkového pán poslanec Cmorej dal.
Ďakujem veľmi pekne za podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.5.2023 o 10:54 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:16

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predseda. Prosím o termínovanie bodu programu, tlač 1593, na dnes hneď po hodine otázok. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.5.2023 o 11:16 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:17

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, chcela by som požiadať o termínovanie poslaneckého návrhu zákona č. 544/2002 Z. z. o horskej záchrannej službe, je to tlač 1671, na piatok 19. 5. 2023 o 9.00 hod. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.5.2023 o 11:17 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:17

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, žiadam termínovať tlač č. 1444, zákon o veterinárnej starostlivosti, na 17. 5. 2023, to je piatok o 9.00 hod. po tlači č. 1671.
Ďakujem. (Reakcia z pléna.)
19. 5. 2023. Ospravedlňujem sa.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.5.2023 o 11:17 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:19

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, navrhujem podľa § 24 ods. 8 zákona č. 350 o rokovacom poriadku, si vás teda dovoľujem požiadať, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla na tom, že určuje deň skončenia schôdze Národnej rady zajtra, to je 19. mája 2023, ako bolo pôvodne učené podľa teda harmonogramu schôdze hlasovaním o všetkých prerokovaných bodoch 90. schôdze.
Odôvodnenie je veľmi jednoduché, je to v záujme Slovenskej republiky, jej občanov, ochrane majetku a ich zdravia, pretože to, čo sa tu predkladá, je niečo hrozné. Sa tu predkladajú také zákony, ktoré robia neskutočné diery v... neskutočné diery robia v rozpočte, a to je, čo sa tam predkladajú, to je jednoducho jedna hrôza, čím skôr to skončíme, tým lepšie pre ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.5.2023 o 11:19 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video