90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 15:10 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:07

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Krajniak, som rád, že ste potvrdili a od vás to znie dôveryhodne, že tým človek, kto dobabral tú valorizáciu, je pán Cmorej. Som rád, že ste potvrdili, že napriek tomu, že pán Cmorej sa tu hrá na odborníka, všetko si pripravuje vraj sám, tak mu muselo asistovať pri oprave jeho babráctva ministerstvo práce a len mi je veľmi ľúto, že človek, ktorý namiesto toho, aby šúchal nohami a bol ticho po tom, čo vie, čo napáchal, tak ešte si dovolí proste útočiť na iných.
Chcem teda povedať, že pokiaľ neprejde tento náš návrh, ktorý, samozrejme, rieši aj mimoriadnu valorizáciu, tak to babráctvo zostane v zákone a od 1. januára dôchodcovia pocítia výrazné zníženie dôchodkov a, samozrejme, politickú zodpovednosť za to bude niesť pán Cmorej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 15:07 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Ján Oravec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Krajniak, ja stále nemôžem uveriť tomu, že tu sedíme a diskutujeme o tvojich pozmeňovacích návrhoch, o ktorých ešte dnes ráno nikto nevedel, že existujú.
Chcem sa ťa preto spýtať, či je podľa teba v poriadku, že tvoje návrhy sa tu v Národnej rade objavili len pár minút pred začiatkom nášho dnešného rokovania, či je podľa teba v poriadku, že len o niekoľko desiatok minút neskôr už tieto návrhy boli čítané v pléne, či je podľa teba v poriadku, že do dvojstranového poslaneckého návrhu zákona navrhuješ vložiť násobne viac nového textu. Ja som si bol zobrať vonku, zozbieral som teda tie tvoje návrhy, toto je ten vejár návrhov (rečník zobral do ruky listy papiera, ukazujúc ich plénu) a napočítal som 35 strán textu. Tridsať päť strán textu. A možno som nepozbieral úplne všetky.
Čiže je podľa teba v poriadku, že si nám týmto nedal šancu oboznámiť sa s tvojimi návrhmi? A je podľa teba v poriadku, že po tomto šialenom procese máme o tvojich návrhoch hlasovať už dnes o sedemnástej?
A kým teda odpovieš, tak poviem ti môj názor. Nielenže to nie je v poriadku, ale tvoj postup nesie so sebou všetky znaky legislatívneho zločinu podľa mňa, ktorý je navyše spáchaný v súčinnosti s vecne príslušným ministerstvom, v tomto prípade s ministerstvom práce, pretože, pri všetkej úcte k tebe, je evidentné, že tieto pozmeňovacie návrhy boli pripravené úradníkmi na ministerstve práce.
A v čom spočíva ten legislatívny zločin? V zámernej a vedomej snahe nedať šancu oboznámiť sa s návrhmi, nedať ich nikomu k dispozícii na kritické posúdenie a dostať tak poslancov zámerne do situácie, kedy nebudú tušiť, o čom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 15:08 hod.

PhDr. CSc.

Ján Oravec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Oravec, tento návrh zákona bol v pripomienkovom konaní dlhé týždne až mesiace. Ešte môjho pôsobenia na ministerstve som vždy akéhokoľvek poslanca ku akémukoľvek zákonu nielenže vždy pozval na rokovanie, ale na rozdiel možno od bežnej tradície z minulosti som dal k dispozícii každému poslancovi Národnej rady, ktorý prejavil záujem, možnosť skonzultovať s ktorýmkoľvek odborníkom vecne príslušným na ministerstve ktorúkoľvek otázku. A nielen to. Dal som možnosť, a kolegovia z opozície to vedia potvrdiť, nielenže som sa s nimi stretával oficiálne na ministerstve, ale výslovne som im povedal, že dokonca ešte keď chcú prepočítať dopady svojich návrhov, tak Inštitút sociálnych... sociálnej politiky, alebo legislatívci ministerstva, alebo vecne príslušní členovia ministerstva sú im k dispozícii, aby akékoľvek takéto návrhy mohli odkonzultovať. A všetky tieto návrhy boli konzultované týždne, týždne. Každý, kto mohol a chcel o týchto návrhoch diskutovať, tak mohol.
Mimochodom, pán poslanec, veľká časť tých návrhov opravuje to, čo tvoj kolega pán poslanec Cmorej pokazil. A o týchto opravách bol aj konkrétne tvoj kolega poslanec Cmorej pred mnohými týždňami informovaný a boli s ním prediskutované tieto opravy. (Reakcia z pléna.) Diskutovali sme tu v ministerskom salóniku v Národnej rade (ruch v sále a zaznievanie gongu) za prítomnosti viacerých poslanc... viacerých kolegov z ministerstva.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
V rozprave teraz vystúpi ako posledný písomne prihlásený rečník v rozprave pán poslanec Erik Tomáš.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 15:10 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:12

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, bez mučenia hneď na úvod priznávam, že jediným cieľom môjho vystúpenia je podať pozmeňujúci návrh, ktorý konečne prinesie seniorom toľko potrebnú mimoriadnu valorizáciu dôchodkov.
Dámy a páni, ideme do finále. Dva roky sa snažíme o mimoriadnu valorizáciu dôchodkov, pretože nielen všeobecné zdražovanie, ale aj zdražovanie cien domácností seniorov je neskutočne vysoké a historické. Nielen ja ako opozičný politik, ale dokonca aj toľko spomínaná Rada pre rozpočtovú zodpovednosť tvrdí, že áno, nielen v minulom roku, ale aj v tomto roku je potrebné mimoriadne valorizovať, ľudskou rečou mimoriadne zvýšiť dôchodky. Dva roky som na tom pracoval a strana HLAS a sociálna demokracia sa o to pokúšala, a preto hovorím, že sme vo finále, že žiadna iná možnosť už nebude, preto som rád a hovorím to otvorene, že došlo napokon k dohode s hnutím SME RODINA na modeli mimoriadnej valorizácie dôchodkov tak, ako to navrhuje strana HLAS - sociálna demokracia, a síce na modeli spravodlivom, pretože bude mimoriadna valorizácia vychádzať a pokrývať tzv. hluché obdobie, to znamená obdobie od 1. júla do 30. marca a na základe kumulatívnej mesačnej, medzimesačnej inflácie budú dôchodky valorizované, teda zvyšované.
Aby som to zjednodušil, lebo nie všetci ste odborníci na sociálnu oblasť, jednoducho povedané, ak prejde pozmeňujúci návrh z dielne HLAS-u a SME RODINA, dôchodky sa mimoriadne od 1. júla zvýšia o 10,6 %, teda v priemere o 61 eur mesačne. Opakujem, ak prejde pozmeňujúci návrh, náš pozmeňujúci návrh, dôchodky sa zvýšia v priemere o 61 eur. Prečo? Dôchodcovská inflácia ešte aj za apríl bola, dámy a páni, takmer 15 %. A napriek tomu, že tá všeobecná inflácia už nerastie až takým tempom ako pred tým, ale stále rastie vysokým tempom, tak práve náklady, ako sú ceny potravín, a náklady na bývanie, sú stále vysoké, resp. sú stále drahé. A toto sa najviac týka našich seniorov. Aj preto, že sa seniorom takmer vôbec nepomohlo v minulom roku, je pod hranicou chudoby 500-tisíc seniorov, je to takmer polovica všetkých starobných dôchodcov. Toto je údaj Inštitútu (pre výskum, pozn. red.) sociálno-ekonomických rizík, pričom 200-tisíc z nich sa pod tú hranicu dostalo v minulom roku, preto aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť tvrdí, že s tým treba niečo robiť a netreba čakať až na 1. január budúceho roka, teda na tú klasickú valorizáciu.
No a tým druhým cieľom toho pozmeňujúceho návrhu je, ako už tu bolo viackrát povedané, je pozametať bordel po pánovi poslancovi Cmorejovi. Pán Cmorej sa síce teraz smeje, ale on dobre vie, on dobre vie, lebo už mu to povedalo aj ministerstvo práce, že tým, že vstúpil do našej novely zákona o sociálnom poistení, spôsobil to, že ak by nedošlo k zmene, počúvajte dobre (povedané so smiechom), ak by nedošlo k zmene, tento odborník pán Cmorej zo strany odborníkov, tak spôsobil to, že ak by nedošlo k zmene, tak k 1. januáru by sa dôchodky valorizovali na základe starých údajov, nie na základe sumy, ktorú majú dôchodcovia priznanú už od 1. januára, zvýšenú o tých 11,8 %, ale na základe starej sumy. To znamená, že by rástli pomalšie. Toto dokázal odborník Cmorej, ktorý tu druhým poslancom nadáva do neodborníkov. Gratulujem. (Rečník zatlieskal.) Strana odborníkov, pán Cmorej, symbol strany odborníkov. A viete, keby mal v sebe trochu pokory a skromnosti, keby len tíško sedel a šúchal nohami a povedal dobre, opravme to, opravme to, nech sa toto neudeje. Kdeže! On sa tu dnes postavil a začal ukazovať prstom na mňa! Toto je niečo neuveriteľné. Toto by som si nedovolil ani ja.
Dokonca som presadil (reakcia z pléna), dokonca som presadil, presadil som to, aby bol valorizačný mechanizmus výhodnejší od 1. januára na základe deviatich mesiacov, lebo ešte aj predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá sa toho dotkla, povedal, že áno, lepšie chráni pred inflačnými šokmi dôchodky, tak ešte aj ja som prišiel na tú tlačovú besedu a povedal som, dobre, nech sa tento rok vyberie z výhodnejšej alternatívy 6 - 9 mesiacov. Nemal som s tým problém. Napriek tomu, že ten systém zostáva zachovaný, a napriek tomu, že všetci tvrdia, že je v poriadku. Ale tuto odborník pán Cmorej ukazuje prstom, pritom dobabral všetko, čo mohol, a preto tento návrh musí opraviť aj to.
Ďalej pán Cmorej tu stál a tvrdil, že to naše riešenie bude strašne nákladné, že vraj to bude stáť 650 mil. eur. Normálne to vykvákal aj na tlačovej besede. Namiesto toho, aby si overil fakty. Naše riešenie a jeho riešenie, to treba povedať, vraj bude stáť 160 mil. eur. Počúvajte, čiže matematika nepustí. Jeho riešenie 5 %, 160 mil. eur, naše riešenie 650 mil. eur. On to tak podá, akože, on si myslí, že ľudia sú hlúpi, alebo ja, ja neviem čo. Ale nepovie to B. Tak po prvé si upresnime sumy. Riešenie pána Cmoreja 183 mil. eur, naše riešenie 530 mil. eur, ale hneď treba dodať, že kdežto my budeme valorizovať dôchodky od 1. júla, teda šesť mesiacov, pán Cmorej až od 1. septembra., teda štyri mesiace. Že, pán Cmorej?
A teraz poďme na to, že, jednak som tu hovoril o tom babráctve pána Cmoreja, poďme ešte k ďalšej veľmi dôležitej veci, lebo strana odborníkov - to už sme tuším vyvrá... myslím, vyvrátili - a ešte strana rozpočtovej zodpovednosti.
Počúvajte. Prečo pán Cmorej pred dvomi mesiacmi podal návrh na preloženie mimoriadnej valorizácie až na budúci rok? No lebo tvrdil, že nie je to kryté v rozpočte, preto to bolo. A odrazu pán Cmorej, keď pocítil hnev seniorov, sa rozhodol, že to treba zaradiť späť, ešte v tomto roku musí byť mimoriadna valorizácia za 180 mil. eur. Tak teraz už ste našli tie peniaze, pán Cmorej? Už nie ste rozpočtovo zodpovedný? Nie, vy len viete dobre, pán Cmorej, že čo ste museli schytať od seniorov za to, čo ste urobili. Za svoje babráctvo a za to, že ste odsunuli mimoriadnu valorizáciu. To ste vy, aj celá SaS-ka. Ale ja sa nečudujem, pán Cmorej, pretože keď vaša šéfka, predsedníčka poslaneckého klubu SaS, dokáže povedať vetu, že stojte vedľa, dôchodcovia, lebo nemáte ekonomický prínos pre krajinu, tak preto takí ste (ruch v sále a zaznievanie gongu), vôbec sa nehanbím, toto ste povedali v reda... v relácii so mnou. Tam sa pozrite na svojho, na svojho pána poslanca, pani, viem, že sa vám to nepáči, a budem to opakovať. Je to tak, povedali ste to v priamom prenose a ja som tam sedel. A mohli by ste, mali by ste sa za to všetci hanbiť. (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, prosím vás, prihláste sa, prihláste sa s faktickou poznámkou.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Ja vám poviem, pani Zemanová, ja vám tu odcitujem tisíckrát, choďte na Jednotu dôchodcov Slovenska, choďte medzi seniorov, čo si myslia o tom vašom výroku. Pani Zemanová, prihláste sa s faktickou poznámkou. (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, poprosím vás, lebo vrátim čas pánovi Tomášovi na začiatok. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Taká ste, SaS-ka, celé Slovensko to počulo v Sobotných dialógoch. (Povedané súbežne s predsedajúcim.) Netreba mi vrátiť, netreba mi vrátiť čas. Netreba. Pani Zemanová sa už upokojí. Ja viem, že je to nepríjemné (reakcia z pléna), čím viac budete kričať, tým viac vám to budem opakovať. Môžem vám to odcitovať, dobre, tak pre všetkých, čo teraz pozerajú, pani Zemanová v diskusii so mnou povedala vetu „Seniori môžu čakať na vakcíny, pretože nemajú už ekonomický význam pre krajinu.“ Povedali ste to, alebo nie? (Reakcia z pléna.) Áno, presne ste to povedali, pani Zemanová. No tak ja neviem, ja teraz neviem, tak je to zaznamenané. Hanbite sa vy, pani Zemanová, ale to už je každého politická zodpovednosť, takže tak, tak je to so SaS-kou a seniormi.
Takže aby som zhrnul, predtým než prečítam znenie pozmeňujúceho návrhu, pozmeňujúcim návrhom teda zavádzame pre tento rok mimoriadnu valorizáciu od 1. júla na základe, na základe obdobia, ktoré je od 1. 7. minulého roka do 30. marca tohto roka, to znamená na základe medzimesačnej kumulatívnej dôchodcovskej inflácie za deväť mesiacov, ktorá dosiahla 10,6 %, ak by návrh prešiel, tak by jednoducho boli dôchodky v priemere valorizované o 61 eur.
Zároveň sa týmto pozmeňujúcim návrhom naprávajú aj veci, ktoré dokafral pán Cmorej, ale zároveň sa, samozrejme, ponecháva aj ten valorizačný mechanizmus pre budúce roky, tých 5 %, len ho treba presne terminologicky nastaviť, zároveň sa, samozrejme, myslí aj na úrazové renty a podobne, na čo pán Cmorej, samozrejme, nemyslel, jeho to nezaujíma, a tak ako som dodal a priznal, zároveň týmto pozmeňujúcim návrhom sa k 1. januáru nastavuje tá riadna, ale len k 1. januáru 2024, nastavuje tá riadna valorizácia tak, aby bolo vybraté z výhodnejšej alternatívy, teda buď bude to na základe dôchodcovskej inflácie priemernej medziročnej zohľadnenej za šesť alebo za deväť mesiacov, takže toto rieši v kocke pozmeňujúci návrh, ktorý je pozmeňujúcim návrhom Erika Tomáša, Milana Krajniaka, Miloša Svrčeka a Jozefa Lukáča, a teraz vás poprosím, pán predsedajúci, idem to prečítať. Ďakujem pekne.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Erika Tomáša, Milana Krajniaka, Miloša Svrčeka a Jozefa Lukáča k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Miloša Svrčeka a Jozefa Lukáča na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (tlač 1397).
1. V čl. I sa za bod 4 vkladajú nové body 5 až 13, ktoré znejú:
5. V § 82 odseky 1 až 3 znejú:
„(1) Dôchodková dávka vyplácaná k 1. januáru príslušného kalendárneho roka a dôchodková dávka priznaná od 1.januára do 31. decembra príslušného kalendárneho roka sa zvyšuje o percento
a) medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov vykázané štatistickým úradom za prvých deväť mesiacov kalendárneho roka, ktorý predchádza príslušnému kalendárnemu roku, alebo
b) určené podľa vzorca uvedeného v prílohe č. 4a, ak sa dôchodková dávka v kalendárnom roku, ktorý predchádza príslušnému kalendárnemu roku, zvýšila podľa odseku 2 alebo bola určená z tejto dôchodkovej dávky.
(2) Ak kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov od posledného zvyšovania dôchodkových dávok presiahne päť percent, dôchodková dávka vyplácaná k prvému dňu príslušného kalendárneho mesiaca a dôchodková dávka priznaná od prvého dňa príslušného kalendárneho mesiaca do 31. decembra príslušného kalendárneho roka sa zvyšuje o percento tohto rastu vykázané štatistickým úradom; posledným sledovaným mesiacom na účely vykázania kumulatívneho medzimesačného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov je jún príslušného kalendárneho roka.
(3) Príslušný kalendárny rok je rok, v ktorom sa zvýšenie dôchodkových dávok vykonáva. Príslušný kalendárny mesiac je tretí kalendárny mesiac po kalendárnom mesiaci, v ktorom bol štatistickým úradom vykázaný kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov podľa odseku 2. Ak sa dôchodková dávka zvyšuje podľa
a) odseku 1, dôchodková dávka vyplácaná k 1. januáru príslušného kalendárneho roka sa zvyšuje od 1. januára príslušného kalendárneho roka a dôchodková dávka priznaná od 1. januára do 31. decembra príslušného kalendárneho roka sa zvyšuje odo dňa jej priznania,
b) odseku 2, dôchodková dávka vyplácaná k prvému dňu príslušného kalendárneho mesiaca sa zvyšuje od tohto dňa a dôchodková dávka priznaná od prvého dňa príslušného kalendárneho mesiaca do 31. decembra príslušného kalendárneho roka sa zvyšuje odo dňa jej priznania.
6. V § 82 odsek 8 znie:
„(8) Vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok a sirotský dôchodok sa v príslušnom kalendárnom roku nezvyšujú v rozsahu percentuálneho zvýšenia, v ktorom bol v príslušnom kalendárnom roku zvýšený starobný dôchodok, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok, z ktorého bola suma vdovského dôchodku, vdoveckého dôchodku a sirotského dôchodku určená.“
7. V § 89 odsek 8 znie:
„(8) Úrazová renta vyplácaná k 1. januáru príslušného kalendárneho roka a úrazová renta priznaná od 1. januára do 31. decembra príslušného kalendárneho roka sa zvyšuje o percento
a) medziročného rastu spotrebiteľských cien vykázané štatistickým úradom za prvých deväť mesiacov kalendárneho roka, ktorý predchádza príslušnému kalendárnemu roku, alebo
b) určené podľa vzorca uvedeného v prílohe č. 4b, ak sa úrazová renta v kalendárnom roku, ktorý predchádza príslušnému kalendárnemu roku, zvýšila podľa odseku 9.“
8. V § 89 sa za odsek 8 vkladá nový odsek 9, ktorý znie:
„(9) Ak kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien od posledného zvyšovania úrazových rent presiahne päť percent, úrazová renta vyplácaná k prvému dňu príslušného kalendárneho mesiaca a úrazová renta priznaná od prvého dňa príslušného kalendárneho mesiaca do 31. decembra príslušného kalendárneho roka sa zvyšuje o percento tohto rastu vykázané štatistickým úradom; posledným sledovaným mesiacom na účely vykázania kumulatívneho medzimesačného rastu spotrebiteľských cien je jún príslušného kalendárneho roka.“
Doterajší odsek 9 sa označuje ako odsek 10.
9. V § 89 odsek 10 znie:
„(10) Príslušný kalendárny rok je rok, v ktorom sa zvýšenie úrazových rent vykonáva.
Príslušný kalendárny mesiac je mesiac je tretí kalendárny mesiac po kalendárnom mesiaci, v ktorom bol štatistickým úradom vykázaný kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien podľa ods. 9. Ak sa úrazová renta zvyšuje podľa
a) ods. 8, úrazová renta vyplácaná k 1. januáru príslušného kalendárneho roka sa zvyšuje od 1. januára príslušného kalendárneho roka a úrazová renta priznaná od 1. januára do 31. decembra príslušného kalendárneho roka sa zvyšuje odo dňa jej priznania.
b) ods. 9, úrazová renta vyplácaná k prvému dňu príslušného kalendárneho mesiaca sa zvyšuje od tohto dňa a úrazová renta priznaná od prvého dňa príslušného kalendárneho mesiaca do 31. decembra príslušného kalendárneho roka sa zvyšuje odo dňa jej priznania.
10. V § 93 ods. 3 sa za slová „ods. 8“ vkladajú slová „až 10“.
11. V § 94 ods. 4 znie:
(4) Sumy uvedené v ods. 2 a 3 platné ku dňu zvýšenia úrazovej renty podľa § 89 ods. 8 a 9 sa odo dňa zvýšenia úrazovej renty zvyšujú o príslušné percento zvýšenia úrazovej renty.
12. V § 226 ods. 1 písm. r) 4. bod a 5. bod znejú:
4. Percento zvýšenia dôchodkovej dávky podľa
4a) § 82 ods. 1 najneskôr do 30. novembra kalendárneho roka predchádzajúceho k príslušnému kalendárnemu roku.
4b) § 82 ods. 2 najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom štatistický úrad vykázal kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov podľa § 82 ods. 2 a 5, percento zvýšenia úrazovej renty podľa 5a § 89 ods. 8 najneskôr do 30. novembra kalendárneho roka predchádzajúceho príslušnému kalendárnemu roku.
5b. § 89 ods. 9 najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom štatistický úrad vykázal kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien podľa § 89 ods. 9.
13. V § 233 ods. 5 písmeno b) znie:
„b) Sociálnej poisťovni
1. každoročne do
1a. 30. apríla sumu priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky,
1b. 31. októbra percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov podľa § 82 ods. 1 písm. a),
1c. 31. októbra percento medziročného rastu spotrebiteľských cien podľa § 89 ods. 8 písm. a),
ld. 10. decembra sumu priemernej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej za tretí štvrťrok predchádzajúceho kalendárneho roka,
2. bezodkladne percento
2a. kumulatívneho medzimesačného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov podľa § 82 ods. 2,
2b. kumulatívneho medzimesačného rastu spotrebiteľských cien podľa § 89 ods.
9.“
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Tieto body nadobúdajú účinnosť 1. januára 2024, čo sa premietne do článku o účinnosti.
2. Čl. I sa dopĺňa bodmi 7 až 9, ktoré znejú:
„7. Za § 293f sa vkladajú § 293fzb až 293fze, ktoré vrátane nadpisu nad § 293fzb znejú:
Prechodné ustanovenia účinné od 1.júla 2023
§ 293fzb
(1) Ak kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za obdobie od 1. júla 2022 do 31. marca 2023 presiahne päť percent, dôchodková dávka vyplácaná k 1. júlu 2023 sa zvyšuje od 1. júla 2023 o percento tohto rastu vykázané štatistickým úradom a dôchodková dávka priznaná od 1. júla 2023 do
31. decembra 2023 sa zvyšuje odo dňa jej priznania o percento tohto rastu vykázané štatistickým úradom.
(2) Na zvýšenie dôchodkovej dávky podľa odseku 1 platí § 82 ods. 3 až 9 rovnako.
§ 293fzc
(1) Ak kumulatívny medzimesačný rast spotrebiteľských cien za obdobie od 1. júla 2022 do 31. marca 2023 presiahne päť percent, úrazová renta vyplácaná k 1. júlu 2023 sa zvyšuje od 1. júla 2023 o percento tohto rastu vykázané štatistickým úradom a úrazová renta priznaná od 1. júla 2023 do 31. decembra 2023 sa zvyšuje odo dňa jej priznania o percento tohto rastu vykázané štatistickým úradom.
(2) Na zvyšovanie pozostalostnej úrazovej renty platí odsek 1 rovnako.
(3) Sumy jednorazového odškodnenia podľa § 94 ods. 2 a 3, náhrady nákladov spojených s liečením podľa § 100 ods. 2, náhrady nákladov spojených s pohrebom podľa § 101 ods. 3, náhrady výdavkov podľa § 101 ods. 5 a náhrady výdavkov za ubytovanie podľa § 205 ods. 1 platné ku dňu zvýšenia úrazovej renty podľa odseku 1 sa odo dňa tohto zvýšenia zvyšujú o percento zvýšenia úrazovej renty podľa odseku 1.
§ 293fzd
(1) Štatistický úrad oznámi Sociálnej poisťovni do 3. júla 2023
a) percento kumulatívneho medzimesačného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov podľa § 293fzb ods. 1,
b) percento kumulatívneho medzimesačného rastu spotrebiteľských cien podľa
§ 293fzc ods. 1.
(2) Sociálna poisťovňa zverejní na svojom webovom sídle do 15 dní odo dňa oznámenia podľa
a) odseku 1 písm. a) percento zvýšenia dôchodkovej dávky podľa § 293fzb ods. 1,
b) odseku 1 písm. b) percento zvýšenia úrazovej renty podľa § 293fzc ods. 1.
§ 293fze
(1) Štatistický úrad oznámi Sociálnej poisťovni do
a) 30. septembra 2023
1. percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok roka 2023,
2. percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za prvý polrok roka 2023,
b) 31. októbra 2023
1. percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za prvých deväť kalendárnych mesiacov roka 2023,
2. percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za prvých deväť kalendárnych mesiacov roka 2023.
(2) Sociálna poisťovňa na svojom webovom sídle zverejní do 30. novembra 2023
a) percento zvýšenia dôchodkovej dávky podľa § 82 ods. 1 pre rok 2024,
b) percento zvýšenia úrazovej renty podľa § 89 ods. 8 pre rok 2024.
(3) V roku 2023 sa § 226 ods. 1 písm. r) štvrtý bod a piaty bod a § 233 ods. 5 písm. b) druhý bod a tretí bod neuplatňujú.“
8. Za § 293ga sa vkladajú § 293gb a 293gc, ktoré vrátane nadpisu nad § 293gb znejú:
„Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. januára 2024
§ 293gb
(1) Ak je percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov vykázané štatistickým úradom za prvý polrok roka 2023 vyššie ako percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov vykázané štatistickým úradom za prvých deväť kalendárnych mesiacov roka 2023, na určenie percenta zvýšenia dôchodkovej dávky v roku 2024 podľa § 82 ods. 1 sa použije percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov vykázané štatistickým úradom za prvý polrok roka 2023; vzorec na určenie percenta zvýšenia dôchodkovej dávky podľa § 82 ods. 1 písm. b) v roku 2024 sa upraví primerane.
(2) Ak je percento medziročného rastu spotrebiteľských cien vykázané štatistickým úradom za prvý polrok roka 2023 vyššie ako percento medziročného rastu spotrebiteľských cien vykázané štatistickým úradom za prvých deväť kalendárnych mesiacov roka 2023, na určenie percenta zvýšenia úrazovej renty v roku 2024 podľa
§ 89 ods. 8 sa použije percento medziročného rastu spotrebiteľských cien vykázané štatistickým úradom za prvý polrok roka 2023; vzorec na určenie percenta zvýšenia úrazovej renty podľa § 89 ods. 8 písm. b) v roku 2024 sa upraví primerane.
§ 293gc
(1) Na účely zvýšenia dôchodkovej dávky podľa § 82 ods. 1 sa zvýšenie dôchodkovej dávky podľa § 293fzb ods. 1 považuje za zvýšenie dôchodkovej dávky podľa § 82 ods. 2.
(2) Na účely zvýšenia úrazovej renty podľa § 89 ods. 8 a pozostalostnej úrazovej renty podľa § 93 ods. 3 sa na účely zvýšenia súm jednorazového odškodnenia podľa § 94 ods. 2 a 3, sumy náhrady nákladov spojených s liečením podľa § 100 ods. 2, sumy náhrady nákladov spojených s pohrebom podľa § 101 ods. 3, sumy náhrady výdavkov podľa § 101 ods. 5 a sumy náhrady výdavkov za ubytovanie podľa § 205 ods. 1 sa zvýšenie úrazovej renty podľa § 293fzc ods. 1 považuje za zvýšenie úrazovej renty podľa § 89 ods. 9.“
9. Za prílohu č. 4 sa vkladajú príloha č. 4a a príloha č. 4b, ktoré vrátane nadpisov znejú:
„Príloha č. 4a k zákonu č. 461/2003 Z. z.
Vzorec na určenie percenta zvýšenia dôchodkovej dávky podľa § 82 ods. 1písm. b)
Percento zvýšenia dôchodkovej dávky podľa § 82 ods. 1 písm. b) sa určí podľa tohto vzorca:

(vzorec)

kde:
• Pjanuár je percento zvýšenia dôchodkovej dávky v príslušnom kalendárnom roku podľa § 82 ods. 1 písm. b);
• Pz je percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov vykázané štatistickým úradom za prvých deväť mesiacov kalendárneho roka, ktorý bezprostredne predchádza príslušnému kalendárnemu roku;
• Pi je percento zvýšenia dôchodkovej dávky podľa § 82 ods. 2 v kalendárnom roku, ktorý bezprostredne predchádza príslušnému kalendárnemu roku;
• n je počet zvýšení dôchodkovej dávky podľa § 82 ods. 2 v kalendárnom roku, ktorý bezprostredne predchádza príslušnému kalendárnemu roku.
Percento zvýšenia dôchodkovej dávky pjanuár sa zaokrúhľuje na jedno desatinné miesto nahor.
Príloha č. 4b k zákonu č. 461/2003 Z. z.
Vzorec na určenie percenta zvýšenia úrazovej renty podľa § 89 ods. 8 písm. b)
Percento zvýšenia úrazovej renty podľa § 89 ods. 8 písm. b) sa určí podľa tohto vzorca:

(vzorec)

kde:
• pjanuár je percento zvýšenia úrazovej renty v príslušnom kalendárnom roku podľa
§ 89 ods. 8 písm. b);
• Pz je percento medziročného rastu spotrebiteľských cien vykázané štatistickým úradom za prvých deväť mesiacov kalendárneho roka, ktorý bezprostredne predchádza príslušnému kalendárnemu roku;
• Pi je percento zvýšenia úrazovej renty podľa § 89 ods. 9 v kalendárnom roku, ktorý bezprostredne predchádza príslušnému kalendárnemu roku;
• n je počet zvýšení úrazovej renty podľa § 89 ods. 9 v kalendárnom roku, ktorý bezprostredne predchádza príslušnému kalendárnemu roku.
Percento zvýšenia úrazovej renty pjanuár sa zaokrúhľuje na jedno desatinné miesto nahor.“
Bod 7 nadobúda účinnosť 1. júla 2023 a body 8 a 9 nadobúdajú účinnosť 1.januára 2024, čo sa premietne do článku o účinnosti.
Pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.5.2023 o 15:12 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:26

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, ako sa hovorí, no tak spoznáte, že Erik Tomáš klame, že sa mu otvárajú ústa. Presne tá okydávačka, čo si tu predviedol, pán poslanec, tak to... (povedané so smiechom) to bol presne ten tvoj štýl, ako keď si kedysi ukazoval v televízii tú fotomontáž, ako Kočner tam s niekým sedel. To je, toto je, toto presne ten suterén, ktorý, ktorý to dokážeš len ty.
Len, bohužiaľ, proti tebe, pán poslanec, svedčia dôkazy, lebo o tebe napísala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, že si nedokážeš napísať pozmeňujúci návrh, ani keď to... a ani keď ti to viacerí vytknú, že to je zle napísané. O tebe napísali, že by si spôsobil (povedané so smiechom) náklady 4,5 mld. eur, mld. eur, hej, a tvoje vystúpenia, ako si tu domotal vtedy tú valorizáciu, sú na kamere. Ja som to v jednom blogu pekne zhrnul, kde je pekne vidno, že nielenže si to ty domotal, ale ty, ale ty ani len nevieš, že ako sa tá inflácia počíta. Dokonca som, som ťa v televízii nachytal, že si bol absolútne mimo. Ty... (Povedané so smiechom.) Toto je normálne že smiešne.
Skryt prepis

18.5.2023 o 15:26 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Pani poslankyňa Anna Zemanová.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 15:40 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Tomáš, nie nadarmo sa o vás hovorilo, že ste Ficov Goebbels, že ste manipulátor, ste to predviedli, opakovane to predvádzate v neskutočných prekrúcaniach vyjadrení a slov a už som dúfala, že už prestanete s takýmito hlúposťami, ale zjavne máte to v DNA, človek, ktorý bol pomaly spoluzodpovedný a spoluobvinený s Robertom Ficom a nestalo sa tak len tak, že, z toho dôvo... z vašich činov, vaše činy boli premlčané, takže asi takú váhu majú vaše slová.
Hanbite sa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 15:42 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. No ja sa celkom zabávam na tom, ako nová koalícia HLAS, SaS, PS sa dokáže úplne úžasne dohodnúť to, čo oligarchovia naplánovali, tak nejako sa nám tu rozpadá v priamom prenose a nedokážete sa dohodnúť ani na základných veciach, čo kto povedal a čo kto sľúbil a čo kto chcel a čo kto presadil.
Zaujímavé, že keď zákon prešiel, ten, čo ste tak domotali všetci, tak ste sa s tým všetci veľmi chválili, ako ste to úžasne urobili, ako ste úžasne všetkým pomohli, až kým vám to niekto neprečítal a nepovedal, že čo to vlastne znamená, takže neviem potom, ako budete po voľbách rozprávať, jak ste úžasne všetci spolu spokojní. No, toto je ten, to úžasné upokojenie a riešenie chaosu, po ktorom tu voláte. Ten chaos, ktorí ste sami vyvolali, tak teraz sami idete utišovať a rozprávate o tom, aká to, aký je tu chaos.
Takže ja sa na tom len zabávam, proste toto je čisté pokrytectvo a čistá komédia a divadlo, na tom, ako, ako sa neviete ani normálne dohodnúť a normálne zhodnúť, len vykrikujete po sebe a obviňujete sa z kadejakých nezmyslov. Takže len na margo toho.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 15:42 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Cmorej, pokiaľ viem, my dvaja sme si nepotykali, takže máte také asi matovčí... matovičovské maniere, ale to už slúžia, vlastne to vlastne svedčí o vašom charaktere. Viete čo, pán Cmorej, ja som bol pripravený dnes diskutovať len o tej mimoriadnej valorizácii, ale keďže ste vy vystúpili so svojím predstavením, ako je kto babrák, tak som vám to musel, samozrejme, vrátiť na základe faktov a je mi len ľúto, že aj po tom, čo minister... exminister Krajniak potvrdil, že (povedané so smiechom), že ste urobili strašnú blbosť, tak ešte stále tu vykrikujete nejakým starým hodnotením Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Len sa chcem spýtať, kde bola tá slávna Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (povedané so smiechom), keď hodnotila váš pozmeňujúci návrh. Aj som sa ich na to pýtal, tak ostali ticho. Ale ja som to vecne riešil, ja som s nimi telefonoval a teraz sme už úplne niekde inde. Je podaný úplne iný návrh.
Pani Zemanová, že vy klesnete na úroveň Igora Matoviča a bude tu, budete používať ako slovíčko Goebbels len preto, pani Zemanová (povedané so smiechom), že ja som si dovolil citovať vaše vyjadrenie, ktoré počulo celé Slovensko. Nekričte, pani Zemanová, buďte slušná, ktoré ste povedali v sobotnom... v Sobotných dialógoch so mnou, že jednoducho dôchodcovia majú na vakcíny čakať, lebo nemajú ekonomický prínos pre krajinu, to zo seba vy nezotriete žiadnou vulgárnosťou voči svojich kolegov. Prepáčte, prirovnávať niekoho k vojenskému zločincovi, ktorý zabil šesť svojich detí, to môže iba Matovič a teraz už vidím aj Zemanová. Ale to svedčí o vašej úrovni. Keď už neviete, ako argumentovať, tak potom útočíte.
Pán Kremský, ja neviem ani, veď vy ste ani k veci nevyjadrili v podstate ani ako pani Zemanová, ale čo už s vami. Vy viete, vy, keď jediným vaším riešením pre dôchodcov bolo, ktoré ste povedali, že keď teda už im je chladno vo vlastných domoch, tak sa majú radšej presťahovať do menších bytov. No tak to čo s takým človekom ako vy. No to vy nemáte žiadny vzťah k tým seniorom a vy ste úplne podobne ako pani Zemanová, čiže v tomto si môžte podať ruku. Jeden ako druhý.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2023 o 15:44 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:46

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No najprv krátka reakcia ešte tuto na faktické. No, Peter Kremský, tak ja som zvedavý, aká koalícia ten zákon tu dnes večer zrejme prijme, to ma teda naozaj zaujíma a potom si môžme niečo porozprávať o koalíciách.
Ku Erikovi Tomášovi, to je škoda reči. Ak sa niekedy teda stane, že asi to, vlastne to sa nestane, že by ste vy nejak vyhrali voľby a skladali, skladali vládu, lebo teda vy ako minister práce, to by bola naozaj zábavná, to by bola zábavná podívaná s vašimi, s vaším ponímaním sociálnych vecí a s tým, ako rozumiete tým zákonom, do ktorých sa miešate.
Ku Milanovi Krajniakovi, ku exministrovi, no ako obvykle klamal. Ja som teda tri a pol roka trpel tým, že minister Krajniak si robil vyslovene, čo sa mu zachcelo. Všetko si to pretláčal bagrom. V podstate SME RODINA, on je ten, ktorý, ktorý vždy rozhodoval (povedané so smiechom) na koaličných radách o vecných otázkach, a v podstate on je schopný všetkého, takže to, že si pomáha takýmito malými klamstvami, to, v tom, to vôbec nie je sa nad tým potrebné pozastavovať.
Ale teda pozastavím sa nad jedným, lebo teda tvrdí tu, že vraj opravuje moje nejaké chyby, a zároveň tvrdí, že za jeho ministrovania vždy boli, vždy komunikovali s každým poslancom a opravovali mu pozmeňujúce návrhy, a teda dávali svoje feedbacky. No tak ja mám email, kedy som môj pozmeňujúci návrh, ktorý som opravoval tuto tú patlaninu, ktorú predložil Erik Tomáš a ktorá sa týkala mimoriadnej valorizácie dôchodkov, kedy som ho posielal, ten pozmeňujúci návrh na ministerstvo práce, a ako obvykle som odtiaľ nedostal žiadnu vecnú odpoveď. A už vôbec nie takú odpoveď, že, pán poslanec, chýba vám tu ešte toto, lebo v niektorom z 300 paragrafov to bude mať takýto a takýto dopad, takže keď pán minister, takže logicky v jednej veci musí pán minister klamať. Tak buď som to mal vtedy... tak buď na to vtedy ani oni neprišli, že tam je nejaká chyba, alebo klame v tom, že, že teda tie pozmeňujúce návrhy opravovali. Tak môže si vybrať v ktorej, v ktorej, v ktorej, v ktorej veci klame.
No ja tu mám ešte jeden pozmeňujúci návrh, ktorý, a teda ešte by som aj podotkol, som využil hodinu otázok a som sa rozprával aj, aj teda s novou pani ministerkou Gaborčákovou, aj s pánom premiérom a s pánom ministrom financií. No a teda pani ministerka nevedela o tom, že takého pozmeňujúce návrhy, a teda rozhodne nevedela o tom, že tento pozmeňujúci návrh s tou valorizáciou 10 % takto v prechodných ustanoveniach sa sem dneska dokotúľal z ministerstva, takže bude skúmať, prečo sa to stalo poza jej chrbát. A nie sú na to peniaze v rozpočte, na to, ako ste si to vy tu naplánovali, takže, dobre, no, tak ale bude to vaša zodpovednosť, keď sa ešte viacej zhorší udržateľnosť verejných financií.
A mám tu teda ešte jeden pozmeňujúci návrh, ktorý, ktorý som si pripravil ešte teda predtým, ako som vedel o tejto smršti. Asi ho predkladám zbytočne, lebo aj tak sa celok, ak tieto pozmeňujúce návrhy prejdú, nebudeme môcť hlasovať, ale tak keď už som ho predložil do podateľne, tak ho aj prečítam.
Ide o dve opravy v zákone o sociálnom poistení a o jedno doplnenie. Tie dve opravy sú, že v súčasnosti, už som to tu kedysi predkladal, ale neviem, z akého dôvodu ste to zamietli, lebo... nerozumiem, no tá prvá oprava sa týka opäť žien na materskej, lebo dnes ak nemáte tých 270 dní, a zamestnáte sa, a teda ste zamestnaná, tak keď máte dve mamičky, ktoré robia na rovnakých pozíciách, tak keď jedna dá výpoveď hneď po tom, ako zistí, že je tehotná, a druhá, tak to jej nemocenské poistenie trvá až do pôrodu, tak paradoxne tá, čo odpracovala menej, dostane materskú, lebo sa, lebo je v ochrannej lehote po tom, čo zanechala, zanechala prácu. A tá, ktorá pracovala až do, až do pôrodu, tak tá nemusí dostať materskú, lebo, žiaľbohu, Sociálna poisťovňa, aj keď zákon nič také nehovorí, tak do tých 270 dní, ktoré potrebujete mať, započítava iba, iba skončené nemocenské poistenie. No a keď, keď ona robí až do toho pôrodu a nezapočíta jej tým pádom toto nemocenské poistenie, z ktorého, ktoré práve trvá, tak ak bez toho nemá, nemá tých 270 dní, tak, tak jednoducho materskú nedostane, čo je hrubá nespravodlivosť, a je to svojvôľa vo výklade zákona zo strany Sociálnej poisťovne. A ja teda nerozumiem, prečo to tu musím dookola vysvetľovať a prečo si toto nenašlo ešte podporu v tejto snemovni.
Druhá tá malá chybička, ktorá tam je, sa týka, sa týka starobných dôchodkov. Tiež som to tu už v tejto dvojičke predkladal. Tam zase ide o to, že vám nemusia priznať predč... teda že vám nepriznajú predčasný starobný dôchodok, pokiaľ máte oprávnenie na vykonávanie nejakého slobodného povolania, napríklad ste mediátor alebo ste stavebný inžinier, alebo máte znaleckú pečiatku, tak podľa nich je to, môžete vykonávať, môžete vykonávať podnikateľskú činnosť, a preto podľa nich nemáte nárok na predčasný starobný dôchodok, čo je nezmysel, lebo tak vy keď to raz za čas urobíte, nejaký znalecký posudok, ale to možno máte len kvôli tomu, že by ste chceli robiť mediáciu niekedy v budúcnosti, tak toto ťažko získané vzdelanie alebo ťažko získanú pečiatku teraz máte vrátiť práve na ten deň, kedy ste si požiadali o predčasný dôchodok, lebo Sociálne poisťovňa vám ho nechce dať. A ešte horšie je, že keď oni zistia, že ste takého oprávnenie mali aj dva roky potom, čo vám vyplácali predčasný starobný dôchodok, tak vám povedia, že ste naňho nemali právo a že to máte vrátiť. A to je úplne konkrétny príklad, kedy starobného dôchodcovi poslali list, že má zrazu vrátiť nejakých 14-15-tisíc eur, a prestali mu vyplácať dôchodok, lebo teda že vraj sa neoprávnene obohatil voči teda tomu zneniu zákona o sociálnom poistení. No toto považujem za hyenizmus a malo to byť dávno odstránené. A teda mrzí ma, že, že ministerstvo to neodstránilo, aj keď som ich na toto upozorňoval už veľmi, veľmi dávno.
Tretí bod pozmeňujúceho návrhu reaguje na to, že v tom zákone o sociálnom poistení teraz dávate pozmeňovákom aj predprípravu oranžovej obálky, ale vykonávanej Sociálnou poisťovňou. Ja som tu už viackrát hovoril, že Sociálna poisťovňa bude v obrovskom konflikte záujmov, a preto by bolo dobré, keby tie oranžové obálky vznikali aj v súkromnom sektore. No a dali sme už, už teda ustanovenie o tom, že DSS-ky majú, majú poskytovať údaje v prípade, že ja ako sporiteľ poviem, že chcem, aby ste moje údaje poskytli jednej banke, druhej banke, tretiemu startupu, tak ony to majú urobiť. A treba aj do zákona o sociálnom poistení do... o sociálnom poistení pridať, že aj Sociálna poisťovňa má na základe takejto žiadosti tie informácie poskytovať, takže ide v postate o skoro totožné znenie oproti tomu, čo je aj v zákone o II. pilieri a malo by sa pridať aj do zákona o III. pilieri.
Tak toľko stručné odôvodnenie. A teraz by som prečítal pozmeňujúci návrh.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Petra Cmoreja k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (tlač 1397).
1. V čl. I. sa pred 1. bod vkladá nový 1. bod, ktorý znie:
1. V § 48 ods. 1 sa na konci pripája táto veta:
„Do doby poistenia podľa prvej vety sa započítavajú skončené povinné nemocenské poistenia a trvajúce povinné nemocenské poistenia.“
Nasledujúce body sa primerane preznačia.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti.
2. V čl. I sa za 4. bod vkladajú nové body 5 až 8 ktoré znejú:
5. V § 67 sa za odsek 4 vkladá nový odsek 5, ktorý znie:
„(5) Držiteľ oprávnenia na podnikanie podľa osobitných predpisov56aa) sa nepovažuje za samostatne zárobkovo činnú osobu podľa odseku 4.“
Doterajšie odseky 5 až 8 sa označujú ako odseky 6 až 9.
Poznámka pod čiarou k odkazu 56aa znie:
„56aa) § 3 ods. 1 písm. d) zákona č. 455/1991 Zb. v znení neskorších predpisov.“
6. V § 67 ods. 6 sa slová „odsek 6“ nahrádza slovami „odsek 7“.
7. V § 67 ods. 8 sa slová „odseku 5“ nahrádzajú slovami „odseku 6“ a slová „odseku 6“ sa nahrádzajú slovami „odseku 7“.
8. § 170 sa dopĺňa ods. 28, ktorý znie:
„(28)
Sociálna poisťovňa poskytuje autentifikovanej tretej strane na základe jej žiadosti v strojovo spracovateľnom formáte automatizovaným spôsobom prostredníctvom aplikačného programového rozhrania údaje o dôchodkovom poistení poistenca, ak poistenec udelil súhlas s poskytovaním týchto údajov. Sociálna poisťovňa je povinná komunikovať prostredníctvom aplikačného programového rozhrania bezpečným spôsobom a prijímateľ údajov podľa prvej vety je povinný získané údaje šifrovať ihneď, ako je to možné.“
Novovložené body 5 až 7 nadobúdajú účinnosť 1. júla 2023, čo sa premietne do článku upravujúceho účinnosť.
Novovložený 8. bod nadobúda účinnosť 1. júla 2024, čo sa premietne do článku upravujúceho účinnosť.
Nasledujúce body sa primerane preznačia a toto preznačenie sa premietne do článku upravujúceho účinnosť. Nasledujúce body sa primerane preznačia.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.5.2023 o 15:46 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video