90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

19.5.2023 o 11:40 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:20

Radovan Marcinčin
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Je to pravda, ale vlastne práve tá amnestia spôsobí to, že my ako štát budeme vedieť vyžadovať plnenie zákona. Pretože momentálne systém je nastavený tak, že tých pred rokom 520-tisíc, teraz som počul že už 590-tisíc vozidiel, ktoré aktuálne sú registrované a nepoistené. Tak tento zoznam prichádza na 49 okresných úradov a 49 úradníkov každý mesiac tento zoznam má a riešiť ho v správnom konaní. Títo ľudia nemajú na starosti iba tieto nepoistené vozidlá, ale majú celú tú agendu na okresných úradoch, ktoré sa týkajú dopravy. Tým pádom my máme tak systém zahltení, že tieto ďalšie následné kroky, ktoré máme nastavené, nevieme efektívne vykonávať. Keď bude tých vozidiel 100-tisíc nepoistených a bude jazdiť po ceste, tak ich vieme lepšie spracovať a donútiť, aby boli poistení. A vlastne tá naša zmena prináša aj to, že keď je auto nepoistené, tak to neznamená, že nebude postihované za ten čas, kedy nebolo poistené. A teraz je to tak, že ja keď si poistím auto a mohlo byť aj dva roky nepoistené, nemám nič. Keď som neurobil žiadnu, žiaden, žiadnu škodovú udalosť, tak nemám žiaden postih. Ale ten náš návrh hovorí, že keď nemám poistené auto, v prechodnom období sa to bude týkať iba krátkeho obdobia, ale neskôr vlastne, kedy skončí jedna poistka, tak ja budem musieť do garančného fondu doplatiť celý ten čas, kedy som auto nemal poistené. A veľmi jednoducho sa stáva pri prihlasovaní vozidla, že auto nie je poistené, lebo tam sa nevyžaduje doklad o zaplatení, ale uzavretá zmluva. A tá uzavretá zmluva je dokladom a potom vlastne po troch mesiacoch nie je zaplatené, po pol roku je auto vyradené a momentálne sa už nikto nestará o majiteľa či auto poistil, alebo nie. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.5.2023 o 11:20 hod.

Mgr.

Radovan Marcinčin

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:22

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, veď áno. Každopádne zákon hovorí, neprihlásia vám ho, pokiaľ nie je doklad o PZP zmluve, zaplatení v čokoľvek. Jasné, áno, dá, niekto zaplatí za mesiac, niekto na tri mesiace, niekto má len tú zmluvu a nezaplatené. No, bohužiaľ, všetko na svete sa nejak obchádza, však áno, hovoríme o tom istom. Však takto to, samozrejme, byť nemalo. Otázka znie, že dnes podľa mňa tým hlavným problém je, tých neexistujúcich hlavne, ktoré fakt už boli dávno rozobraté, čokoľvek, časť z nich je jednoducho po nejakej trestnej činnosti v nejakých kanáloch, vo Váhu a kade tade. Proste takýchto vozidiel sa dá dnes zbaviť z evidencie, že zaplatíte 500 euro a bez odovzdania do recyklačného centra vám ho vyradia z evidencie. Toto je ten základný problém. Toto dnes nikto nerobí. Nikto neexistujúce vozidlo na ktorom hovorím už, dobre predali ho do šrotu, kamkoľvek, zbavilo sa ho, na Ukrajine je, kdekoľvek. A nedá niekto 500 euro za to, aby mu ho vyradili. Čiže možno ten prvý krok by mohol byť možno ten, taký to len jednoduchý, že, že dať amnestiu na tých 500 euro a odsledovať vlastne, že teda čo by to spravilo, keby ľudia dostali na mesiac, na dva, na tri možnosť vlastne vyradiť vozidlo bez toho, aby museli zaplatiť tých 500 euro, že možno to by sa dokázala znížiť, znížiť ten počet. Ale, to teraz akože len, len, len rozmýšľam. Celé je to o tom, fakt je to, je toto komplexná téma. Ja úplne rozumiem, že napríklad akože kancelária poisťovateľov toto jasne podporuje. Pre nich je to vyriešenie obrovského problému. Zároveň ale hovorím, potom je tam ten pohľad Policajného zboru, pohľad životného prostredia, pohľad ministerstva financií. Toto je normálne že komplexnejší problém. Mne sa na prvý pohľad zdá, a treba aby sme to vyriešili čo najlepšie, no. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2023 o 11:22 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:25

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
No ja úplne súhlasím s tým, že treba o tom diskutovať, my sme tým diskusiám otvorení a, samozrejme, sme ochotní aj k určitým úpravám. Len aby sme tomu rozumeli.
Marián, spomínal si tu to, že mali by, mala by to riešiť polícia, mali by to riešiť okresné úrady. Áno, ročne na okresné úrady prichádza 400-tisíc podaní na tých, ktorí nemajú povinné zmluvné poistenie. Udelených pokút je hádajte koľko. Nejaký typ? Je tu nejaký typ? Z tých 400-tisíc koľko, koľko pokút odíde? 50-tisíc? Niekto tipoval. Koľko? (Reakcia z pléna.) Tisíc? Nie. 6-tisíc ročne z tých 400-tisíc, hej. Čiže tie okresné úrady sú zahltené, ony tam majú zápchu, ony proste absolútne nestíhajú a v podstate udeľujú pokuty skôr tým, kde si myslia, že tí by to mohli zaplatiť, hej. Lebo tie neexistujúce autá, ktoré vedia, že už neexistujú, keď to niekomu pošlú, ten to vyhodí a nerieši to a často sú to ľudia teda, ktorí ani nemajú príjmy, nedajú sa exekuovať a tak ďalej, čiže no. Čiže presne toto je to, čo tá amnestia rieši.
Presne toto je to, čo tá amnestia rieši, ona je jednorazová, to neni trvalé opatrenie, ja nerozumiem, aký rozpor s právom Európskej únie tam môže byť, keď my riešime jednorazovo jednoducho státisíce áut, ktoré sú tu papierovo na čierno v evidencii, ale reálne nejazdia a neexistujú. A čakať od týchto ľudí, na ktorých sú napísané, že pôjdu na políciu a pôjdu to odhlásiť, lebo im odpustia ten poplatok, no áno, niektorí by prišli, ale koľko? 10-tisíc z tých 400-tisíc? Neviem, hej, akože viac jak 10-tisíc ja by som nepovedal. Čiže, čiže my to musíme pomôcť, toto už si naozaj vyžaduje radikálnejší krok v tom, aby tie autá sa proste automaticky odhlásili, aby automaticky vypadli z evidencie. A samozrejme, ak sa niekomu odhlási to auto a on zistí o dva týždne alebo o mesiac, že aha, ale oni mi odhlásili auto, tak on môže prísť stále na políciu, je to tam v tej novele a s tým, že si zaplatí PZP-čko a znova mu ho naspäť prihlásia, hej. To nie je, že teraz už mu odhlásia a už v živote si ho neprihlási, to tak nie je.
Samozrejme, mysleli sme aj na to, že niekomu sa to stane proste omylom, že jednoducho neustrážil si to a tak ďalej. A to je naozaj na ten interval od 1.1.´24 do 30.6.´24, tá amnestia. Potom po 1.7.´24 ďalej bude pokračovať to, že vám odhlásia auto vlastne iba vtedy, keď zaplatíte ten poplatok. Čiže to nie je, že teraz dáme trvalú amnestiu, to akože by zle dopadlo, aj keby ste na nejaké nebezpečné zločiny dali trvalú amnestiu, no tak však v pohode ako, môžem prekračovať rýchlosť, jazdiť na červenú, však je amnestia. No nie.
A po tom 1.7., to som ešte zabudol spomenúť v úvode, spomenul to tu pán poslanec Marcinčin, že bude platiť to, že ak niekto nezaplatí PZP-čko, to znamená, že dajme tomu mal PZP-čko alebo urobil si zmluvu, ale nezaplatil to, ako sa to často obchádza, že síce prídete na políciu s tou, s tým papierom o zmluve a prihlásia vám auto, ale potom to nezaplatíte a poisťovňa vám to po dvoch mesiacoch či koľko zruší a tak síce máte prihlásené auto, značky, všetko, ale nemáte PZP-čko a už sa nikto o to nestará. Teraz po 1.7.´24 to bude tak, že ak vy toto urobíte, tak vám od poisťovne príde to, že ty musíš zaplatiť príspevok do garančného fondu, ktorý bude vyšší ako PZP-čko, čiže vy si to dobre rozmyslíte. Radšej zaplatíte to PZP-čko, aby vám ten príspevok zrušili, hej. Čiže toto je bič na nepoctivých zase. Ako keď chceme brániť ľudí, ktorí sú nepoctiví, no ja tam sa teda určite nepridám, ja budem brániť tých, čo sú poctiví, čo platia to PZP-čko a možno ho budú mať o niečo lacnejšie alebo im nezdražie vďaka tomu, že tých 10 miliónov ročne nepôjde na škody tých nepoctivých.
A, samozrejme, že tie autá bez PZP, tie ostanú niekde, hej. Možno ľudia s nimi budú jazdiť do lesa pre drevo alebo na pole, hej, ale tam je oveľa menšia pravdepodobnosť, že poškodia niekoho iného auto, hej. A to je prvá vec. A druhá vec, že už keď bude to auto odhlásené úradne, tak jazdiť s ním v bežnej premávke akože to už dosť hard core podľa mňa, hej. Že to už je oveľa väčšie riziko ako jazdiť s autom bez PZP-čka. Čiže to si oveľa menej ľudí dovolí a, samozrejme, aj policajti to môžu oveľa ľahšie sledovať, pretože odhlásené auto, keď na tom svojom zariadení uvidia jeho evidenčné číslo, že ide oproti, tak okamžite im tam začne svietiť.
Čiže ako zase, pracujeme tu s minimalizáciou rizík a s minimalizáciou porušovania zákona. Nepostihneme všetkých a dokonale, nič nie je dokonalé, ani ja nie som dokonalý dokonca (povedané so smiechom), ale, ale proste ani tento zákon nebude dokonalý, ale ide o to, čo najviac tých porušovateľov zákona, tých nepoctivých ľudí vytlačiť z toho systému a dotlačiť ich do toho, že vieš čo, radšej si to zaplať, oplatí sa to viac. Dnes sme v stave, že mnohým ľuďom sa to oplatí radšej špekulovať a podvádzať a obchádzať zákon. A to si myslím, že je niečo zlé, čomu treba zabrániť, čo treba zmeniť. Takže preto navrhujeme tento zákon a budeme radi, keď ho podporíte.
Ďakujem.
Skryt prepis

19.5.2023 o 11:25 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:31

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Ja iba ohlásim termín hlasovania – utorok o jedenástej hodine.
Skryt prepis

19.5.2023 o 11:31 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:34

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda.
Zase len veľmi krátko uvediem zákon, ktorý riešim už aj v inej tlači pozmeňujúcim návrhom. Je to v zákone o sociálnom poistení kolegov Svrčeka a Hlinku, myslím, bývalého poslanca, o ktorom sa bude hlasovať v utorok. Ide o zavedenie ustanovenia, podľa ktorého Sociálna poisťovňa bude v zozname neplatičov zverejňovať aj zamestnávateľov, ktorí nemajú v poriadku svoje výkazy odvodov, ktoré vlastne elektronicky si vymieňajú Sociálnou poisťovňou, a takisto bude vlastne zamestnávateľ, ak sa do takéhoto zoznamu dostane, do 14 dní povinný informovať svojich zamestnancov. Je to myslím si, že veľmi dôležité ustanovenie v tom, že keď zamestnávateľ neodvedie poistné alebo v nesprávnej výške ho odvedie do Sociálnej poisťovne, tak Sociálna poisťovňa ho neodvedie ďalej do II. piliera, o čom sa zamestnávateľ dozvie len tak, že teda si to tam pozerá často a zistí, že mu to tam neprišlo, čo robí asi pomerne málo zamestnancov. A takisto by sa o tom mohol zamestnanec dozvedieť tak, že si pozerá zoznam dlžníkov Sociálnej poisťovne, čo robí asi naozaj minimum zamestnancov, čiže tomu by sme radi pomohli a vytvorili tak tlak na zamestnávateľov, aby si vysporiadali svoju odvodovú povinnosť, aby si vysporiadali vlastne tie výkazy so Sociálnou poisťovňou. A pokiaľ teda by mali informovať svojich zamestnancov, že pozor, my neplatíme odvody, tak myslím si, že bude to na nich naozaj vážny tlak, aby si to vysporiadali a dali do poriadku skôr ako za tých 14 dní, po ktorých teda musia informovať zamestnancov.
Takže ďakujem za podporu, pokiaľ prejde ten môj pozmeňujúci návrh zákon o sociálnom poistení, tak tento zákon, samozrejme, stiahnem z rokovania.
Ďakujem.
A ešte prepáčte, tiež by som chcel pána spravodajcu poprosiť na termínovanie na stredu jedenástu hodinu, aby sme vedeli, či prešiel vlastne ten pozmeňujúci návrh.
Skryt prepis

19.5.2023 o 11:34 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:36

Marcel Mihalik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1577. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1657 z 18. apríla 2023 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predseda, skončil som, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

19.5.2023 o 11:36 hod.

PaedDr. Ing

Marcel Mihalik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:38

Marcel Mihalik
Skontrolovaný text
Chcel by som uviesť len hlasovanie, tak ako tu bolo povedané, na stredu o jedenástej hodine.
Skryt prepis

19.5.2023 o 11:38 hod.

PaedDr. Ing

Marcel Mihalik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:40

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda.
Zase len krátko uvediem. Ide o novelu zákona, ktorá upravuje alebo prináša daňové výhody pre sporiteľov v III. pilieri, teda v doplnkovom dôchodkovom poistení. Toto, tento III. pilier je dôležitým nástrojom pre ľudí, ktorí si chcú sporiť na dôchodok, ktorí chcú ukladať svoje prostriedky a takisto pre zamestnávateľov, ktorí ich chcú v tom podporovať. Hlavne zamestnanci veľkých podnikov na Slovensku veľmi hojne využívajú túto možnosť, doteraz bolo toto, doteraz boli tieto príspevky čiastočne podporované, vlastne tento, táto novela zákona rozširuje túto možnosť podpory a podporuje v podstate to, aby si ľudia vkladali mimoriadne väčšie sumy do III. piliera, ktoré si nemôžu vybrať skôr ako v určitom veku. Pokiaľ by si ich vybrali skôr, musia vlastne vrátiť túto daňovú výhodu, pokiaľ si to vyberú až v dôchodkovom alebo preddôchodkovom veku, tak im táto daňová výhoda zostane.
Takže toľko len k tomu, prípadné detaily alebo otázky zodpoviem v rozprave. Ďakujem.
Skryt prepis

19.5.2023 o 11:40 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:40

Milan Kuriak

11:40

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Áno, iba termín hlasovania, utorok o jedenástej hodine.
Skryt prepis

19.5.2023 o 11:40 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video