90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2023 o 13:38 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:58

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No mne už by mali vymeniť káble, ale o tom som nechcela. Peter, ja som ti poďakovala už v momente, kedy ste s Jankou Vaňovou prišli s touto témou od prvého momentu, keď, keď ste hovorili o tom, že poďme sa do toho pustiť. Ja si myslím, že to je tak dôležitá vec a hlavne v tomto parlamente a hlavne v tom zložení parlamentu, aký tu máme, že to ani nejdem hovoriť. To, že sa to dostalo až sem, je, je naozaj vaša zásluha, že ste za tým išli, že ste za tým išli až dokonca, až dúfam, že pôjdeme za tým až do konca. Ja pevne verím, že sa to dostane cez prvé čítanie a že, a že to druhé čítanie naozaj podporí väčšina parlamentu, aj keď, samozrejme, tuto tie predné lavice po tej druhej strane s tými nerátam, ale to nie je také dôležité. Dôležití sú všetci tí ostatní, ktorí vedia, že tieto nespravodlivosti už treba raz a navždy urobiť. Urobiť koniec.
A ešte raz chcem poďakovať za tú dlhú cestu, ktorú ste prešli s týmto zákonom a moju podporu ste mali vždy a, a vždy ju mať budete, takže za seba ja už som sa ospravedlnila niekoľkokrát a môžem sa ospravedlniť opäť tým ženám, aj keď som nič nespravila, ale možno si to uvedomí niekto iný, ten čo by sa naozaj ospravedlniť mal.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2023 o 12:58 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:59

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si na rozdiel od iných kolegov myslím, že tento návrh zákona by mal predkladať práve poslanec a nie vláda. Mal by to predkladať niekto, kto naozaj pozná, ako to v tej komunite funguje, čím tá komunita trpí, ktorí aj pre tú komunitu niečo spravil a dlhodobo robí a vôbec nemám napríklad obavy o to, že Peter vzhľadom na svoju prácu tu bude aj v tom ďalšom parlamente a mohol by to predkladať v ďalšom parlamente. Lenže ak sa nám tu náhodou stane, že tu budeme mať vo vláde nejakú zmesku bývalých mafiánikov a radikálnych skupín, tak si nemyslím, že tam bude podpora aj pre takýto návrh, a preto, preto je na mieste, že sa Peter snaží to ešte predložiť v tomto volebnom období.
Ja som čiastočne bol s Petrom pri tom, keď sme sa snažili rokovať aj o finančných dopadoch a o ich krytí tohto návrhu zákona a Peter to mal v pláne, pán poslanec to mal v pláne predložiť už skôr, ale musím povedať, že sme vyšli v ústrety bývalému pánovi premiérovi Hegerovi, s ktorým sme sa dohodli, že to pôjde až na túto schôdzu, že to treba tiež otvorene povedať, že aj preto je to na poslednú chvíľu, lebo sme si ešte chceli dotiahnuť tie, tie dopady finančné a verím, že táto nová vláda sa k tomu postaví priamo čelom a bude to takisto podporovať a dodrží aj to, čo nám kedysi prisľúbilo ministerstvo financií, že sa to, že sa to vykryje z rozpočtu a vláda to takisto môže pripomienkovať medzi prvým a druhým čítaním, nič jej v tom nebráni.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2023 o 12:59 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:01

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem všetkým za faktické poznámky, oceňujem naozaj váš konštruktívny prístup k tomu, k tejto téme a zároveň ste ľudia, ktorí majú k tejto téme blízko. Či to je Monika Kozelová, Anka Mierna alebo Milan Vetrák, ako naozaj pomocník v tejto téme pri rokovaniach či s bývalým premiérom Hegerom, alebo teda aj so zástupcami ministerstva financií, za čo ti veľmi pekne ďakujem pán kolega. Verím, že budeme vedieť motivovať aj SaS-ku k tomu, aby tento návrh zákona schválila v prvom čítaní.
Ja ešte raz sa chcem poďakovať hnutiu SME RODINA, hnutiu OĽANO, klubu DEMOKRATI alebo teda strane DEMOKRATI a Progresívnemu Slovensku, samozrejme, za podporu tohto návrhu zákona v prvom čítaní. Verím, že to nebude posledný krok k tomu, aby alebo teda to nebude posledné, na čom sa zhodneme, a to je to prvé čítanie, ale že sa takto rovnako zhodneme aj v prípade, ak tento zákon prejde do druhého čítania, že to schválime ako zákon, ako celok.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2023 o 13:01 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:02

Anna Záborská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda.
Ja len niekoľko poznámok k tejto téme na záver. Je to téma, ktorá je stará 20 rokov. Pred 20 rokmi v zahraničí vyšla knižka, ktorá sa volala Telo a duša a v tej knihe sa hovorilo o nútených alebo nedobrovoľných alebo, ako by som ich nazvala, sterilizáciách. Bolo to vo volebnom období 2002 - 2006, a vtedy sa, vtedy minister zdravotníctva Rudolf Zajac vymenoval vyšetrovaciu komisiu, ktorú, ktorá mala preskúmať tieto prípady. Treba povedať, že prihlásilo sa len sedem žien. Môžeme povedať, že v tých, v tom období 2002 - 2003, lebo to bolo hneď na začiatku volebnom období, volebného obdobia, sedela som vtedy v tomto parlamente, ešte žilo, hej, viacero, by sa predpokladalo, viacero žien, ktorí túto sterilizáciu podstúpili a vlastne ja nechcem hovoriť o objektívnosti, nechcem hovoriť o, o dobrej vôli alebo ja neviem, neviem podrobnom skúmaní v týchto svedectiev, ale vlastne vtedy tá komisia vlastne nepotvrdila protiprávnosť týchto sterilizácií. Bolo to aj preto, a to, čo hovoril aj Peter, že tam chýba dokumentácia. Hej? Že vlastne tá dokumentácia neexistuje, čiže sa nepokračovalo, nepokračovalo v skúmaní tohto javu a ja som rada, že to Peter znovu otvoril v tom 21. roku a vlastne po 20 rokoch môžeme uzavrieť túto kapitolu.
Dôležito je možno povedať, že to nebola štátna zdravotná politika, že to nebolo nariadenie ministerstva alebo neviem koho, aby sa v istej skupine alebo plošne na Slovenku sterilizovali ženy za istých podmienok alebo v istých situáciách, bola to iniciatíva jednotlivých lekárov, dokonca sa nedá povedať ani, že to bola iniciatíva jednotlivých zdravotníckych zariadení. Myslím si, že je to dôležité, a práve preto som si dovolila túto záverečnú poznámku.
Pán predseda, navrhujem, aby hlasovanie bolo v utorok o jedenástej hodine. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2023 o 13:02 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:06

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi na úvod povedať pár, pár slov k návrhu zákona, ktorý bude mať pozitívny vplyv hlavne na zdravie našich detí, našich budúcich generácií. Po takom krátkom vecnom úvode sa potom ešte vyjadrím krátko a odprezentujem tento návrh zákona v rozprave.
Predmetno, predmetom tohto návrhu zákona je prijať obmedzenie, ktoré sa týka opatrení ohľadom predaja a ponuky energetických nápojov osobám mladším ako 15 rokov označovaných, označovanie energetických nápojov a s tým súvisiace postihy. Zmenou zákona by sme docielili hlavne tieto potrebné opatrenia. Zakazuje sa predávať alebo podávať energetické nápoje alebo inak umožňovať ich používanie osobám mladším ako 15 rokov. Osoby mladšie ako 15 rokov nesmú požívať ani kupovať energetické nápoje. Obce môžu vo svojich územných obvodoch alebo v určitých častiach svojho územného obvodu obmedziť alebo zakázať v určitých hodinách alebo dňoch predaj, podávania alebo požívanie energetických nápojov v zariadeniach spoločného stravovania a v predajniach potravín. Obce môžu vo svojich územných obvodoch alebo v určených častiach svojho územného obvodu obmedziť alebo zakázať z dôvodu ochrany mladistvých podávania alebo požívanie energetických nápojov aj na iných verejných predajných pris... a prístupných miestach. Obce môžu určiť výnimky zo zákazu alebo obmedzenia predaja a podávania alebo požívania energeti... energetických nápojov, ktoré, ktorý ustanovili podľa odsekov 3 a 4. Osobitné povinnosti právnických a fyzických osôb oprávnených na podnikanie. To sú ďalšie z opatrení.
Právnické a fyzické osoby oprávnené na podnikanie, ktoré uvádzajú na trh alebo distribúciu energetický nápoj podľa § 2, sú povinné zabezpečiť, aby takýto nápoj obsahoval na vinete oznam v tej istej viditeľnej oblasti ako názov, pod ktorým sa výrobok predáva, "Zákaz užívanie pre osoby mladšie ako 15 rokov". Právnické a fyzické osoby, ktoré sa, na ktoré sa vzťahujú zákazy a obmedzenia uvedené v § 3 ods. 1 až, až 4 sú povinné upozorniť verejnosť na zákazy obmedzenia výrazným označením alebo oznámením umiestneným v prevádzkarniach alebo v budovách na takom mieste, kde ich verejnosť nemôže prehliadnuť, musia byť viditeľné. Text oznamu podľa ods. 1 musí byť jednoznačný, výrazný, dobre viditeľný a umiestnený na vhodnom podklade. Súčasťou tohto oznamu musí byť aj citácia tohto zákona, tak ako to býva napríklad pri alkoholických nápojoch, cigaretách a iných.
Každý, kto predáva alebo podáva energetické nápoje, na ktoré sa vzťahujú zákazy uvedené v § 3 ods. 1 a 4, je povinný odoprieť ich predaj alebo podávanie osobe, o ktorej má pochybnosť, či spĺňa podmienky veku, kým ju nepreukáže. Spomeniem ešte aj priestor pre kontrolné orgány, kontrolu dodržiavania tohto zákona sú povinné kontrolovať tieto orgány: Slovenská obchodná inšpekcia, Štátna veterinárna potravinová správa Slovenskej republiky, orgány štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva, obce, prevádzkovatelia železničnej, autobusovej a ostatnej pravidelnej osobnej prepravy, Policajný zbor. Zistené porušenia podľa § 3 ods. 1 až 4, odseku 1, kontrolné orgány bezodkladne oznámia Slovenskej obchodnej inšpekcii zistené porušenia zákona podľa § 3 ods. 2, kontrolné orgány oznámia obci správne delikty a priestupky za porušenie týchto opatrení, právnickej alebo fyzickej osobe oprávnená, oprávnenej podnikať, ktorá nesplní povinnosť podľa § 3 ods. 1 môže Slovenská obchodná inšpekcia uložiť sankciu od tisíc eur do 5-tisíc eur. Tak si myslím, že si rozmyslia, že či, či budú chcieť neplnoletým do pätnásť rokov predávať tento nebezpečný a zdravie ohrozujúci nápoj. Právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie, ktorá porušila zákaz obmedzenia alebo povinnosť uvedenú v § 2 ods. 1 až 3 môže uložiť Slovenská obchodná inšpekcia pokutu od 300 do 5-tisíc eur. Za porušenie zákazu v § 3 ods. 3 zákona mladistvo osobou do 15 rokov môže obec uložiť zákonnému zástupcu maloletému pokutu do výšky 33 eur.
Pokutu podľa ods. 1 až 3 možno uložiť do jedného roka odo dňa, keď zákaz, obmedzenie alebo povinnosť boli porušené. Na rozhodovanie o pokutách a na ukladanie sankcií podľa odsekov 1 až 3 sa vzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní, miestne, miestne príslušná je obec podľa trvalého pobytu mladistvého. Výnosy z pokút sú príjmom štátneho rozpočtu alebo obce, ktorá ich uložila. Jednorazové obaly na nápoje, na ktoré sa vzťahuje povinnosť podľa § 4 ods. 1 a ktoré nespĺňajú požiadavky podľa tohto zákona, môžu byť uvádzané na trh do 31. januára 2025. Takže na dopredaj týchto energetických nápojov, ja si myslím, že je dostatočne veľký časový priestor, že nie je to ako, ako to bolo v prípade napríklad zmeny kolku tabakových výrobkov alebo alkoholických, kde sám viem z môjho predchádzajúceho pôsobenia v gastronómii a v cestovnom ruchu, že niekedy tie termíny boli veľmi krátke a podnikatelia mali s tým veľké problémy, aj čo so zásobami, ktoré nestihli predať, a, samozrejme, aj s financiami, lebo veľakrát len zabezpečiť základné pokrytie týmito výrobkami stálo nemalé finančné prostriedky. Takže tuto naozaj nikto nám nemôže, ani mne, ani mojim kolegom a kolegyniam a predkladateľkám, že, že by sme, že by sme niekde do niečoho tlačili a nebola by na to primeraná, primeraný časový priestor.
Tak toľko, toľko asi takých najzákladnejších vecných argumentov a viac poviem v rozprave, do ktorej som sa prihlásil.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2023 o 13:06 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13:13

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákon o obmedzujúcich opatreniach pri predaji energetických nápojov, tlač 1602. V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor Národnej rady zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti a odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

19.5.2023 o 13:13 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:15

Milan Kuriak

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:34

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja začnem tak trochu odľahčene, chvíľu som sa zľakol, že na horách ma zachráni len Coca-Cola, ale som rád, že si to potom spresnil, že to je aj Pepsi, Mirinda, Sprite, Vinea a Kofola a ďalšie, to len tak naozaj na odľahčenie na začiatok.
A teraz a možno aj taký koláčik s minerálkou, keď si človek zoberie, lebo aj tam je cukor, ale to si myslel, no. Tak však správne si povedal, aby sme tu niekomu nerobili reklamu. No a teraz k tomu samotnému textu, že ja som rád, že tento parlament má tendenciu a toto nie je prvý návrh upravovať teda vôbec voľný pohyb výrobkov na trhu určitým kategóriám osôb, osobitne teda deťom a mládeži s istými obmedzeniami, ktoré na nich môžu mať škodlivý dosah, a tak troška kuriózne až alebo paradoxne sa práve v úlohe navrhovateľa spravodajcu ocitli ľudia, ktorí tieto veci v parlamente toto volebné obdobie aj riešili, lebo Peter Kremský riešil tie nikotínové sáčky a žuvačky, ty riešiš tie energetické nápoje a medzitým ešte SME RODINA riešila, ak sa nemýlim to, čo sa dáva do tých elektronických cigariet, tie náplne a to, akým spôsobom sa majú teda ich vôbec šírenie na trhu obmedzovať vo vzťahu k mladistvým, prípadne dúfame, že nie aj deťom, ale, samozrejme, niekomu, kto má menej ako 18 rokov. Moja otázka je, že teda ty si hovoril, že ideš na 15-ročnú vekovú hranicu, myslím, že Peter pri tých výrobkoch, ktoré on upravoval, išiel na 18 rokov, teda že čo bolo takým rozhodujúcim kritériom, ak sa môžem spýtať, že 15, že keď si sa rozhodoval, ako to dať, lebo do teraz sme skôr išli na tú 18 vekovú, 18 rokov alebo ročnú vekovú hranicu.
A druhá vec je, to si chcem len overiť, že, keďže to má dopad na podnikateľov a už sme schválili novelu aj rokovacieho poriadku, hoci na tvoj zákon sa ešte nevzťahuje, ale už... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2023 o 13:34 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:36

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
No tak, Milan, povedal si, že budeš stručný a si to troška natiahol, ale čítal si tam odborné veci, aj zloženie tých energetických nápojov a ja veľmi oceňujem, že chceme obmedziť ich používanie hlavne deťmi a mladistvými. Na tomto mieste v tejto faktickej spomeniem jeden veľmi pekný výrok môjho bývalého riaditeľa na gymnáziu, hovoril, že dajme im toľko slobody, koľko dokážu uniesť. Tento výrok sa mi páči, pretože tým deťom, keby ste povolili všetko a dali im na jednu misku čipsy a na druhú jabĺčka, tak vyberú si čipsy. Tí rodičia musia dať deťom toľko slobody, koľko dokážu uniesť, spoločnosť, štát, musí dať deťom a mladým toľko slobody, koľko dokážu uniesť. Ak tie energeťáky sú návykové, ak sú nejakým módnym trendom, tak veľmi ťažko sa proti tomu bojuje a áno, spôsobujú všelijaké zdravotné komplikácie do budúcna, čiže aj problémy v celom zdravotníckom systéme, z ktorého takto potom do budúcna tí chorí ľudia odčerpávajú financie. Navyše deti a mládež často nedokážu ustriehnuť mieru v užívaní a keď tu boli spomenuté nikotínové vrecúška, žuvačky a všelijaké takéto veci, prípadne cigarety, elektronické cigarety, tak toto patrí do tej istej kategórie, čo sa týka povedzme tej návykovosti, resp. možno tých módnych trendov.
Takže ďakujem za návrh tohto zákona, ja to, samozrejme, podporujem, aby sme to obmedzili. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2023 o 13:36 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:38

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Milan Kuriak, ty si rozprával o tejto téme tak náruživo, tak energicky, že som mal pocit, že si si ešte pred rozpravou fukol nejaké dva energetické nápoje, to len tak na odľahčenie. O škodlivosti energetických nápojov sa rozpráva na Slovensku už niekoľko rokov nielen medzi odborníkmi, ale aj v radoch odbornej verejnosti. Ak si teraz dáte do Googlu nápoje energetické a problémy, ktoré spôsobujú, tak to máte sériu článkov, to znamená, že už dlhodobo o tej téme sa diskutuje, ale nikto zatiaľ neprišiel s legislatívnym návrhom, ktorý by vlastne uchránil maloletých a mladistvých, ktorým tieto energetické nápoje pri dlhodobej a veľkej konzumácii spôsobujú problémy, takže som rád, že prichádzaš spolu so skupinou poslancov s týmto návrhom. Ja osobne ako aj mnohí z vás máte osobné skúsenosti s tým, že maloletí a mladiství či už pri rôznych nákupných a obchodných centrách, vidíme ich popíjať tie energetické nápoje aj v kombinácii s alkoholom, vieme, že tie deti sa menej hýbu, menej športujú, to znamená, že chrániť túto vekovú kategóriu je dôležité, a preto tento tvoj návrh podporím.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2023 o 13:38 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video