90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

23.5.2023 o 18:53 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:45

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja oceňujem, samozrejme, Janka to veľmi rozsiahlo popísala tuná. Dobré si to vypočuť. Každý to berie tak, ako keby takú samozrejmosť. Ale keď sa to takto povie, tak si to človek ešte viacej uvedomuje. Videl som aj počas toho, ako to prezentovala aj Maťa Šofranko, ako to zaujalo niektorých tie fakty, ktoré, samozrejme, poznáme. A chceli by sme ich čo najviac povedať. Ale v tom rozsahu, ktorý tu je, tak, samozrejme, sa nedá.
Janka je z Kežmarku, čiže tá sa na tie Tatry pozerá denno denne. Maťka zase vždy, keď cestuje domov, tak ide presne popod ne. A určite tiež vytáča hlavu, keď sa dá, vidí ich. A pre každého z nás je to obrovské nabitie energie, keď proste vidíme tie naše veľhory ako také. Janka na konci ukončila takou vetou, že, že podporte náš zákon. Viem, ako to myslí dobre. Ale v podstate je to nie náš zákon, ale je to zákon pre Vysoké Tatry, ktoré si, ktoré si to určite zaslúžia.
Mnohí z nás boli poslancami alebo sú poslancami v miestnych samosprávach. Ja som konkrétne bol štyri volebné obdobia v Martine a viem, ako nás bombardovali občania kvôli tomu, že napríklad nie je ich mestská časť ešte pokosená. A teraz si predstavte pokosiť to, v tých Vysokých Tatrách. Janka povedala to číslo, 600-tisíc metrov štvorcových. Takže skutočne to niekto musí spraviť a niečo to stojí. V zime zase tie zapadnuté cesty a chodníky, atď. Je to naozaj extrém. A ten extrém potrebuje, dá sa povedať, aj extrémnu, extrémnu pomoc. Tak ja dúfam, že kolegovia z pléna si snáď toto uvedomia, ako bolo povedané, nie je to podpora pre nás, ale pre Vysoké Tatry, pretože oni naozaj sú tým klenotom a chcú byť klenotom a chcú sa zlepšovať a byť čoraz krajšie, a preto im musíme pomôcť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.5.2023 o 18:45 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:47

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Kolegyňa Janka, v tvojej rozprave si veľmi dobre vystihla zámer a dôvody, prečo podporiť tento návrh zákona. Ty patríš k tým poslankyniam, ktoré keď chytí niečo za srdce, tak naozaj ideš si za svojim. A predložila si v tomto pléne veľa dobrých návrhov zákona. Z tvojej rozpravy vyzdvihnem krátko slová o cestovnom ruchu, nakoľko som viac ako 30 rokov v tejto oblasti nielen pracoval, ale aj podnikal. Teraz v podnikaní pokračujú moje dcéry. Takže plne podporujem podporu Vysokým Tatrám. Pomôže to nielen cestovnému ruchu, ale aj samospráve. Nemám tam žiadne podnikateľské aktivity, ale, samozrejme, dobré veci vždy podporím, lebo ide o vyšší cieľ.
Keď si porovnáme okolité krajiny, stačí len z V4 Poľsko, Maďarsko, Česko. Oni ani zďaleka nemajú také danosti ako my a vedia ich využiť do maximálnej miery. A pritom aj v súlade s ochranou prírody. Len u nás na Slovensku niekedy niektoré veci a prístupy niektorých ľudí sa mi zdajú pristrihnuté až priveľmi za vlasy. Ja verím tomu, že v ďalšej vláde sa dožijeme ministerstva cestovného ruchu naozaj pre túto našu krásnu krajinu je to nevyhnutné. Ja uvediem len jeden taký príklad spred pár dní z minulého týždňa, keď sme dolaďovali môj pozmeňovák k skoršiemu otvoreniu turistickej sezóny, ako to, čo som ja zažil od niektorých aktivistov, ako naozaj. Môžem povedať, že až rozum sa pozastavil. Ale najviac ma na tomto mrzí, ja som si to vedel vyargumentovať, ale najviac ma mrzia niektoré osobné útoky od niektorých kolegov a kolegýň... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.5.2023 o 18:47 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:49

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milí kolegovia, chcem sa vám poďakovať veľmi pekne za vaše faktické poznámky. Ja som Kežmarčanka, ale vždy, keď sa ma niekto pýta, odkiaľ som, tak poviem, že som Podtatranka. Naše hory milujem. Vidím celú panorámu z okna. Máme to šťastie oproti možno mnohým z vás. Verím, že tento návrh zákona bude podporený. Vysoké Tatry sú naozaj symbolom Slovenska a zaslúžia si špeciálnu starostlivosť. Nielen hory ale hlavne, nielen hory ako samotné Vysoké Tatry, ale aj to podhorie, mesto Vysoké Tatry, pretože podľa môjho názoru je v mnohých oblastiach zanedbané. Roky sa možno neinvestovalo do niektorých vecí, ktoré možno týmto zákonom sa nám podarí nejakým spôsobom zrekonštruovať, obnoviť a pomoc rozvoju samotnému mestu. Pretože tí turisti, keď skončia svoju turistiku, tak večer sa idú prejsť aj po samotných tých tatranských osadách. A myslím si, že je potrebná väčšia investícia práve do mesta Vysoké Tatry. Ako tu už Peťo Vons povedal, Tatry sú špecifické napríklad tým, že v zime potrebujú špeciálny posypový materiál tzv. inertný, ktorý je dosť finančne náročný. Čiže je to mesto, ktoré, ktoré možno má vyššie výdavky v iných oblastiach, ako, ako ostatné mestá na Slovensku.
Keď už mám slovo možno dnes prešiel aj zákon o Horskej službe, kde sme zvýšili vek povinnosť nosiť prilbu do 18 rokov. Čiže sú to veci, ktoré fakt pre mňa dôležité a ja budem veľmi rada, ak tieto zákony podhorské, horské vy nám taktiež pomôžete podporiť, aby, aby boli úspešné, aby sa realizovali.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.5.2023 o 18:49 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:51

Mária Šofranko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja len chcem upozorniť, lebo pán kolega povedal, že výška 850-tisíc eur dotácia je v maximálnej, áno, na to chcem upozorniť, v maximálnej výške 850-tisíc eur. Môže to byť aj menej. V podstate mesto Vysoké Tatry požiada ministerstvo financií, a to sa rozhodne, o akú sumu ide. Prvýkrát bude môcť mesto Vysoké Tatry požiadať o túto dotáciu 1. januára 2024. Ministerstvo financi, teda uvedie ministerstvu financií účel a potom na nasledujúci do 30. apríla je mesto Vysoké Tatry povinné predložiť ministerstvu správu o hospodárení s dotáciou v elektronickej podobe. Tú potom ministerstvo financií zverejní na svojom webovom sídle. Samozrejme, že štát je oprávnený vykonávať kontrolu hospodárenia. Takže toľko len, aby nedošlo k nejakej mylnej informácii.
A v závere by som vás všetkých chcela poprosiť, aj tých, ktorí tu nie sú, všetkých poslancov 150 by som chcela poprosiť o podporu tohto zákona. Pretože ako tu bolo veľmi dobre mojim kolegom povedané, toto nie je náš zákon, toto je zákon všetkých ľudí, pretože Vysoké Tatry sú symbolom, sú klenotom a patria všetkým občanom na našom Slovensku. Takže prosím o túto podporu pre nás všetkých.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

23.5.2023 o 18:51 hod.

PaedDr.

Mária Šofranko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:53

Martina Brisudová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som chcel iba ohlásiť hlasovanie, ktoré bude to najbližšie, teda zajtra o jedenástej hodine.
Skryt prepis

Vystúpenie

23.5.2023 o 18:53 hod.

Mgr.

Martina Brisudová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:53

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Hlavný cieľom návrhu zákona je finančná podpora pre fyzické osoby a právnické osoby podnikajúce v sektore kultúry a kreatívneho priemyslu prostredníctvom aplikácie zníženej sadzby DPH na vybrané tovary a služby zo sektora kultúrneho a kreatívneho priemyslu.
Sektor kultúrneho a kreatívneho priemyslu patril medzi najviac ekonomicky zasiahnutý opatreniami v dôsledku pandémie covid-19, dopyt po kultúrnych službách a produktoch v dobe súčasnej náročnej ekonomickej situácie sa vracia do normálu iba veľmi pomaly. Rozšírenie uplatňovania zníženej sadzby DPH, ktorá sa aktuálne v sektore kultúrneho a kreatívneho priemyslu uplatňuje iba pri predaji tlačených kníh a periodických publikácií, by priniesla doplnkovú ekonomickú podporu podnikateľom v sektore kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Účinnosť zmeny právnej úpravy sa navrhuje od 1. januára 2024.
Zníženie sadzby DPH na vybrané produkty v sektore kultúrneho a kreatívneho priemyslu je bežnou praxou aj v iných členských štátoch Európskej únie. Využíva sa ako jeden z relevantných nástrojov ekonomickej podpory. Návrh produktov – tovarov a služieb - pre zaradenie do zníženej sadzby DPH 10 % je v súlade so smernicou o spoločnom systéme DPH.
Uplatňovanie zníženej sadzby DPH navrhujeme rozšíriť o: e-knihy a zvukové nahrávky kníh (audioknihy), periodické publikácie s nižšou frekvenciou vydania (týždenník, mesačník), služba predplatného pre online periodiká a spravodajské portály, služba oprávnenia na vstup, vstupné na predstavenia a vstupy vrátane sezónneho lístku, pravidelného poplatku. Týka sa to divadiel múzeí, galérií, výstav, koncertov, festivalov vrátane ich streamingu. Služba vstupu na premietanie filmu, teda do kina, služby poskytované spisovateľmi, skladateľmi, výkonnými umelcami a ich autorské odmeny a vlastná a pôvodná umelecká tvorba.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

23.5.2023 o 18:53 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:55

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ale nie som predsedom finančného výboru, stačí mi jeden, takže tam som iba... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Hospodárskeho.

Kremský, Peter, poslanec NR SR
... členom. To je v poriadku. Jasné. Ďakujem.

Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti a tiež navyše navrhujem, aby tento zákon prerokoval aj výbor pre kultúru a médiá, ktorý nebol navrhnutý, keďže ide o zníženie dane z pridanej hodnoty práve pre kultúru. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní na schôdzi Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.

Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

23.5.2023 o 18:55 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:58

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja som sa vám vlastne prišla prihovoriť za, za to, aby ste za tento zákon hlasovali, a to v mene všetkých kultúrnikov, ktorí ostali počas celej pandémie absolútne bez, bez príjmov.
Keď sa pozrieme na kultúru, jednoznačne to bol najviac zasiahnutý rezort, a to napriek tomu, že kultúra ako taká aj vrátane kreatívneho priemyslu každý rok generuje do štátneho rozpočtu 2 % HDP. Ľudia sa pýtajú, že na čom to zarába, ale keďže sa bavíme o kreatívnom priemysle, treba si spomenúť aj na reklamy, treba si spomenúť na onliny, na hry, na aplikácie, to všetko patrí pod kreatívny priemysel, to všetko patrí pod kultúru. Tá kultúra tie peniaze nosí a my sme sa vždy tak nádejali, že práve ten kreatívny priemysel a to, čo sa naozaj finančne zhromažďuje do tej kultúry a do toho sektoru kultúry, že sa vráti do toho umenia, ktoré možno nezarába tak strašne veľa peňazí, ale o to viac dostalo poza uši práve počas, počas covidu.
Ja som veľmi vďačná za tento návrh zákona a som rada, že, že ho predkladáme do parlamentu, pretože všetky tie diva... malé di... hlavne teraz sa bavím o malých divadlách, o regionálnych divadlách, o malých kluboch, o kapelách a o folklórnych súboroch a o všetkom, čo pod kultúru patrí. Práve to, teda hlavne o, hlavne sa jedná o kultúru, ktorá nie je štátna. Tak tie, tí naozaj dostali poza uši a mnoho súborov nám zaniklo, či to boli divadelné súbory, či to boli, či to boli naozaj tanečné súbory, folklórne súbory. Zanikli nám práve preto, že nedosiahli na nejakú pomoc, akúkoľvek pomoc, že sme im nepomáhali dostatočne, možno dostatočne v tom zmysle, že skutočne boli naj... úplne na konci a boli úplne najdlhšie zavretí zo všetkých, najskôr zavretí a najneskôr otvorení.
Čiže ja budem naozaj krátka. Ja vám chcem vopred poďakovať, ak zahlasujete za tento zákon a dúfam, že podporíte kultúru, aby sa znovu vzchopila a znovu dala, znovu postavila na nohy a aby to bolo všetko tak, ako pred covidom, pretože tá kultúra to je pokrm pre dušu a my tú dušu máme takú zaprasenú za posledné tri roky, že potrebujeme, aby bola zase krásna, čistá a pokojná.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.5.2023 o 18:58 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 19:01

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Keďže je pokročilý čas, tak nebudem tu veľa rozprávať, ale nadviažem na svoju kolegyňu z výboru pre kultúru a médiá Moniku Kozelovú. Tak ako to spomínala aj ona, sektor kultúry a kreatívneho priemyslu je po cestovnom ruchu a gastre jeden z najviac zasiahnutých sektorov pandémiou. Preto vás chcem podporiť o tento zákon, aby ste ho podporili.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

23.5.2023 o 19:01 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

19:01

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ten návrh, aby to prerokoval aj výbor pre kultúru a médiá, ten mám povedať teraz? Alebo stačí takto... (Rečník sa obrátil na predsedajúceho. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Nie, vy len termín hlasovania máte oznámiť.

Kremský, Peter, poslanec NR SR
Ďakujem. Čiže termín hlasovania zajtra o jedenástej, tak ako... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

23.5.2023 o 19:01 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video