90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:21 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:57

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán bývalý minister, tá prvá časť vašej faktickej, to nebola faktická na mňa, ale ja som čítal stanovisko Dobrovoľnej požiarnej ochrany a oni konštatovali, že to bolo predložené. Vy ako minister, ako štatutár ste ho predkladali. Čiže tam nebolo nič osobné z mojej strany.
A čo sa týka tých dotácií, no ako ináč ten systém nastaviť, keď raz nastavím systém, že v zákone mám presne tri kategórie alebo štyri kategórie. Každá kategória má svoju sumu a sú určené podmienky, za ktorých vstupujete. To znamená úplne laicky tá najnižšia kategória, že stačí, že máte ten protipovodňový vozík, garantujete počet členov a ste v tom céčku, v tom béčku už musíte mať malé osobné auto, vačku aj veľké osobné auto... veľké osobné auto... hasičské auto. Čiže a v tom, v tej A1 tzv. špeciál, už inú techniku. A keď, vy keď ste ambiciózna obec, máte ambiciózneho starostu a ambicióznych dobrovoľných hasičov a chcú ako ísť dopredu a chcú z toho céčka prejsť do béčka, tak nikto im v tom nebráni, ale budú vedieť, že v ktorej kategórii presne sú a koľko peňazí dostanú. A to, čo chceme nastaviť my teraz, teda v návrhu zákona, je dať výzvu a tá výzva buď bude, alebo nebude. Napríklad veď ste boli ministrom vnútra, mali ste Radu vlády pre prevenciu kriminality, skúsme sa opýtať starostov obcí, koľkokrát bola výzva na poskytnutie kamerových systémov, ktoré sa v minulosti kedysi dávali. Mám obavu, že nebola tá výzva ani raz, hej. A čo ak sa stane, že budete mať iné priority v rozpočte a jednoducho sa rozhodnete, že na toto to nepôjde, tento rok tá výzva nebude vôbec. Alebo bude, vôbec tak za iných finančných prostriedkov. Však načo toto meniť?
A základ celého je, keď sa to týka dobrovoľnej požiarnej ochrany, tak nech je to odkonzultované s nimi a nech príde zákon, ktorý nebude so zásadnými pripomienkami a kde ani oni, a to nielenže dobrovoľná požiarna ochrana, ale od dobrovoľných hasičov z obcí je petícia, že to nechcú, tento zákon či... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 10:57 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:59

Juraj Blanár

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:07

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán podpredseda parlamentu Blanár, môžem vás ubezpečiť, že návrh zákona nemá nič spoločné so žiadnymi osobnými vzťahmi, a tak ako ste to pomenovali, s nejakou nevraživosťou voči, voči komukoľvek. Naopak ten zákon, opakujem, je návrh ľudí, ktorí dlhodobo pôsobia aj v dobrovoľnej požiarnej ochrane, dlhodobo pôsobia v Hasičskom a záchrannom zbore a ja si nesmierne vážim každého dobrovoľného hasiča, tak tu nepodsúvajte nejaké vaše vyhlásenia, ktoré nemajú s realitou absolútne nič spoločné.
Zopakujem iba to, že tento zákon je namierený na to, aby zefektívnil prácu dobrovoľnej požiarnej ochrany a dobrovoľných hasičských zborov, akokoľvek sa budú nazývať do budúcna. A myslím si, že každý si váži prácu dobrovoľných hasičov, ja určite áno, a prichádzal som s nimi do styku veľakrát a len v zákone som podporil to, čo si navrhli dobrovoľníci, resp. aj Hasičský a záchranný zbor k tomu, aby dotácie k tomu a pri akreditácie a, samozrejme, aj kategorizácia dobrovoľných hasičov v rámci obcí mala hlavu a pätu a nebola robená tak ako v minulosti. Častokrát, keď vznikali rôzne organizácie, ktoré potom, samozrejme, sa nevenovali tomu, čomu sa venovať v rámci požiarnej ochrany mali.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.5.2023 o 11:07 hod.

Ing.

Roman Mikulec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:09

Slavěna Vorobelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Treba si uvedomiť ešte jeden fakt, že vláda padla. Vláda prezidentky Čaputovej by mala riešiť oveľa vážnejšie problémy. Stále sa tu oháňate vojnou, utečeneckou krízou, myslím si, že tento návrh zákona nie je témou dňa, nie je tým, čo Slovensko momentálne v tejto chvíli trápi. Máme tu vysokú infláciu, zadlženosť, ľudia padajú pod hranicu chudoby, čiže ja súhlasím s procedurálnym návrhom a podporím ho, že tento návrh by mal, mala riešiť nová vláda po predčasných voľbách. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:09 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:09

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Už zo samotného princípu názvu Dobrovoľný hasičský zbor vyplýva základný princíp, to znamená dobrovoľnosť. Ak niekto vykonáva svoju činnosť dobrovoľne, to znamená, že ju vykonáva bez nároku na odmenu a vo svojom osobnom voľne. Čiže touto zmenou, touto legislatívnou zmenou vypúšťame úplný základný princíp dobrovoľníctva. Ak vo vyspelej, ako sa tu mnohýkrát... alebo mnohí poslanci častokrát tak veľavravne ospevujete, v západnej Európe poviete niekomu, že je dobrovoľník, tak tento človek má taký vysoký sociálny status, že si to naozaj mnohí neviete ani predstaviť.
Týmto návrhom zákona berieme tento sociálny status týmto dobrovoľným hasičským zborom. Ak financovanie bude zabezpečené formou nejakých výziev, tak to absolútne neznamená to, že dobrovoľné hasičské zbory, ako ich poznáme teraz, ktoré sú poväčšinou na obciach a v menších mestách, pretože vo väčších mestách už túto tradíciu nemáme a táto tradícia zanikla, jednoducho zostanú, ako sa hovorí, na holičkách, bez finančných prostriedkov, ak nespĺňa určité parametre danej výzvy.
Čiže ak zachováme status quo a zachováme princíp dotovania dobrovoľných hasičských zborov, tak ako je to momentálne nastavené. A takto, ako je to momentálne nastavené, je to úplne postačujúce. Čiže my nemusíme vymýšľať koleso, pretože to sa tu už točí viac ako päť rokov, ešte od čias Sumerov. Čiže naozaj podporujem návrh pána kolegu Saloňa, tento návrh zákona buď úplne stiahnuť, alebo zakomponovať jeho pozmeňováky, pretože vymýšľať vymyslené naozaj nie je témou dňa.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:09 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:11

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, priamo z terénu, z praxe máme skúsenosti o činnosti dobrovoľných hasičských zborov na tých rôznych úrovniach, či sú to už obecné, alebo aj tie nižšieho stupňa, a môžem povedať, že tak ako teraz funguje dobrovoľné hasičstvo, je to skoro optimálne. Aj čo sa týka vzťahov ku Hasičskému a záchranárskemu zboru. Ja sám mám skúsenosti, pravidelne spoločne organizujú aj spoločne súťaže prípravy na to, čo ich čaká, keď sa niečo stane, alebo aj okresný hasičský zbor organizuje pravidelne vyhodnotenie dobrovoľných hasičov a odovzdá im a ďakuje im za spoluprácu, lebo to, ako funguje, keď sa niečo stane, a to nie je len požiar, to je aj povodeň, to je aj víchrica, to sú aj dopravné nehody, všade sú tí naši dobrovoľní hasiči volaní a tých hrozieb je čoraz viac.
A takýmto spôsobom keď sa to naruší, ak by bol prijatý tento návrh zákona, tak by sa vzniesla veľká nedôvera alebo veľká taká dezorganizácia do tohto systému. Tak ja by som sa tiež prihováral k tomu, aby sa presa len ten návrh stiahol.
A chcem ešte pripomenúť, že ten, tá dobrovoľná organizácia, organizácia organizácií má nielen tú zásahovú a súťažnú... súťažný rozmer, ale veľa času venuje aj výchove mládeže. To viete asi mnohí, dobre, že sa sú aj tie detské mládežnícke družstvá, ktoré navzájom súperia a pripravujú sa na ďalšiu činnosť, keď postúpa do tých dospeláckych kategórií. Nerušte to, prosím vás.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:11 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:13

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No nikto nechce nič rušiť, ja pred rokom som v kancelárii sedel s dobrovoľnými hasičmi, ale s dobrovoľnými slušnými, nie kšeftármi, ktorí prišli a poprosili ma, aby sme to spravili spravodlivo.
Táto novela zavedie právne postavenie dobrovoľného hasiča, čo doteraz nebolo. Financovanie dobrovoľných hasičov sa nemí, obce budú dokonca odbremenené od posielania žiadostí. Ale Občianske združenie DPO SR zneužíva svoje postavenie. Od roku 2013 dostalo viac ako 4,5 mil. eur na platy svojich zamestnancov! Viete, aká je tu podoba s SPK, Slovenskou poľovníckou komorou, ktorá si sprivatizovala slovenské poľovníctvo?! Čo tu klamete, čo tu zavádzate?! Keď vystúpi Blanár kšeftár s cétečkármi, tak už každému musí zvoniť, že pozor, tu niečo, u niečo nehrá. Kšeftár s cétečkami obhajuje!
Samozrejme, my nechceme nič rušiť. Ja sám som ako chlapec bol dobrovoľný hasič a mám k tomu veľmi silný vzťah, my nechceme nič rušiť, nech všetko ostáva, ale nech to je spravodlivé. Táto novela je o tom, že bude spravodlivá, nie smerohlasáci budú kšeftovať na dobrovoľných hasičoch! A, samozrejme, že vám tu budú rozprávať všetci o tom, že chceme zrušiť všetko, že chceme dobrovoľných hasičov zrušiť.
A opakujem, dávajte si pozor, všetci dobrovoľní hasiči, keď vám kšeftár Blanár začne rozprávať takéto drísty, čo tu rozpráva! Táto novela je pre vás, dobrovoľní hasiči, o tom, aby ste mali, vaše postavenie bolo naozaj také, aké má byť v spoločnosti, a aby za vás smero... aby na vás smerohlasácka banda nekšeftovala, ako doteraz na vás kšeftovala!
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:13 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:15

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pánovi Pročkovi. Blahoslavení chudobní duchom, ktorý si ani neprečítajú zákon. A pre kšeftára je každý kšeftár. To asi až priveľa, čo som povedal na jeho adresu a venoval som mu čas.
Pán poslanec Mikulec, chcel by som veriť tomu, čo ste povedali, ale dostal som informácie, že naozaj to bolo motivované tým, že vám niektorí ľudia tam jednoducho vadili. Ale nepochopil som vo vašej, vo vašom príspevku, keď ste hovorili o tom, že kedysi akési organizácie vznikali. Tu predsa dobrovoľné hasičské zbory majú storočnú tradíciu, vyše storočnú ba dokonca ak hovorím o Turci, tak tu sú najstaršie hasičské zbory v rámci Rakúska-Uhorska, 140 a viac rokov.
Pán poslanec Kočiš, áno, ja som to práve zdôraznil. Dobrovoľníctvo, kde sa zdôrazňuje a kde tí ľudia by mali mať spoločenský status naozaj taký, že to robia nezištne, tak tuto sa ide búrať tým, že to ešte vyhodíme odtiaľ, nie žeby povedzme dali, že obecný dobrovoľný hasičský zbor, ale oni vyhodia dobrovoľných a dajú len obecný. To je neúcta k tomuto historicko-kultúrnemu dedičstvu, ale hlavne aj k predkom, ktorí to voľakedy zakladali.
A, pán poslanec Blcháč, máte plnú pravdu, na obciach dobrovoľní hasiči plnia rôzne úlohy, a opäť zdôrazňujem, dobrovoľne, sú to organizovania rôznych podujatí obecných, spoločenské akcie, ale aj výchovné, o ktorých hovoríte, pretože sa venujú mládeži, čo je dnes naozaj výnimočné, venovať sa mládeži práve prostredníctvom toho hasičského športu.
Čiže to, čo navrhuje pán minister, nie je dobré, alebo presnejšie už dneska to prebral po pánovi ministrovi Mikulcovi, a preto ho ešte raz vyzývam, aby stiahol tento návrh zákona a nechal priestor na to, aby sa to všetko prediskutovalo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:15 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:17

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, dovoľte aj mne vystúpiť k tomuto návrhu zákona. Ja práve mám úplne opačný názor ako majú naši kolegovia opoziční, a ja verím, pán minister, že práve tento zákone bude podporený a prejde do druhého čítania aj celkovo že bude podporený.
Predkladaný návrh zákona je v súlade so Stratégiou rozvoja (spolupráce, pozn. red.) Hasičského a záchranného zboru a Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky do roku 2030 a cieľom je vyjasnenie kompetencií v oblasti odbornej prípravy a vzdelávania preventívno-výchovnej činnosti, legislatívy a poskytovania dotácií pre Dobrovoľnú požiarnu ochranu v Slovenskej republike a dobrovoľné hasičské zbory obcí. Každá obec nad 500 obyvateľov je povinná podľa zákona o ochrane pred požiarmi zriadiť vlastný dobrovoľný hasičský zbor obce na zdolávanie požiarov a vykonávane záchranných prác, zásahovú činnosť, udržiavať jeho akcieschopnosť a zabezpečovať jeho materiálno-technické vybavenie a taktiež personálne obsadenie odborne znalými členmi. Táto hasičská jednotka je podriadená starostovi a nemá nič spoločné s dobrovoľným hasičským zborom. Dobrovoľné hasičské zbory sú základnými organizačnými jednotkami Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky, ktorá je občianskym združením, a jej cieľom je výchova a príprava obyvateľstva k ochrane pred požiarmi a nežiaducimi udalosťami, teda preventívna a osvetová činnosť a práca s deťmi. Nie zásahová činnosť pri požiaroch a iných mimoriadnych udalostiach.
Úloha členov dobrovoľných hasičských zborov obcí je nepopierateľná. Pri zásahoch poskytujú profesionálom pomoc a súčinnosť. Úloha členov Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky je taktiež nepopierateľná pri výchove obyvateľstva, preventívno-osvetovej činnosti a práce s deťmi. Zároveň sa nevylučuje, že člen Občianskeho združenia Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky nemôže byť členom dobrovoľného hasičského zboru, resp. profesionálny príslušník Hasičského záchranného zboru Slovenskej republiky, a v mnohých prípadoch to tak aj je. Podľa navrhovanej novely Hasičský a záchranný zbor preberie od Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky vykonávanie administratívy v súvislosti so zabezpečením finančnej podpory dobrovoľných hasičských zborov obcí zaradených do celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov. Zároveň budú odbremenené samosprávy, kde obec je zriaďovateľ dobrovoľného hasičského zboru obce, a nebude musieť každoročne žiadať o zaradenie dobrovoľného hasičského zboru obce do kategórie hasičské jednotky.
Týmto sa taktiež ušetria finančné prostriedky, ktoré boli v uplynulých rokoch vyplácané na mzdy členov Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky, ktorí túto administratívu doposiaľ vykonávajú. Napríklad v roku 2021 bola na mzdy vyplatených približne 150-tisíc eur. Takto ušetrené financie môžu byť následne využité na projekty, ktoré Dobrovoľná požiarna ochrana Slovenskej republiky na úseku ochrany pred požiarmi vykonáva, napr. na preventívno-výchovnú činnosť. Obciam ako zriaďovateľom dobrovoľných hasičských zborov obcí bude poskytnutá dotácia a na zabezpečenie akcieschopnosti dobrovoľných hasičských zborov obcí na základe rozhodnutia vydaného príslušným Krajským riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru.
Zároveň ďalšie dotácie pre občianske združenia pôsobiace na úseku ochrany pred požiarmi, medzi ktoré patria aj dobrovoľné hasičské zbory obcí, budú prideľované na základe výzvy, a to v súlade so zákonom o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a nariadení Ministerstva vnútra Slovenskej republiky o postupe pri poskytovaní dotácie v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR. Som presvedčená o tom, že pri tejto zmene dôjde k efektívnejšiemu prideľovaniu finančných prostriedkov pridelených na dotácie pre dobrovoľné hasičské zbory obcí, ako aj iné občianske združenia pôsobiace v oblasti ochrany pred požiarmi.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.5.2023 o 11:17 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:21

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, no. Vysvetlila si to presne tak, ako to má byť, ja, naozaj mňa emócie idú roztrhnúť, keď počúvam od smerohlasáckych zlodejov o tom, ako oni idú niečo chrániť, práve opak je pravdou. Chcú si udržať kšefty, ktoré tam sú, a to nie je o dobrovoľnosti, to je o ich kšeftoch.
Ja každému jednému dobrovoľnému hasičovi chcem povedať, prosím vás, nenechajte sa strašiť, nenechajte sa klamať. Ako... teraz mi píše jeden dobrovoľný hasič: „Financovanie pôjde automaticky pre hasičské jednotky obcí tak ako doteraz. Financovanie cez výzvy sa týka len občianskych združení.“
Ale čo je, čo je veľmi dôležité, milí dobrovoľní hasiči, dobrovoľná požiarna ochrana nezastrešuje dobrovoľných hasičov, oni chcú len financie štátne financie na platy svojich zamestnancov. Je tu, o ničom inom tu nejde, len o to, aby sme tak, ako... Ak ste počúvali, vypočujte si ešte raz pani Garstkovú, naozaj táto, tento zákon, ide o to, aby bol spravodlivý, aby ste vy hasiči, dobrovoľní hasiči mali to, čo máte dostať, aby ste mali také postavenie, aké máte.
To je, opakujem, to je to isté, čo Slovenská poľovnícka komora ako si Lebocký sprivatizoval slovenských poľovníkov, tak to isté dobrovoľná, to isté, to isté, to je to isté. Nič iné nechceme a o nič iné sa nepokúšame len, aby to bolo spravodlivé, aby naozaj tí dobrovoľní hasiči mali to postavenie a mali všetko tak, ako to majú byť, aby neboli zdieraní nejakou organizáciou, ktorá na nich zarába. Ja súhlasím s tým, že to je tu, to je to sú dlhoročné tradície, preboha, naozaj, ktoré nechceme rušiť, chceme len, aby to bolo spravodlivé.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:21 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video