90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

25.5.2023 o 11:48 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:46

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Mikulec tu aj vo svojom vystúpení aj teraz povedal, že vlastne tá dobrovoľná požiarna ochrana je zbytočný článok. No, vážení, koordinovať 80-tisíc dobrovoľných hasičov, to hádam niekto musí robiť. A ak to robí niekto profesionálne, robí to odborne, robí to systematicky - a to mi potvrdí možno pani bývalá primátorka Mierna, že naozaj toto funguje - oni sa vzdelávajú, oni sa stretávajú pravidelne na ix stretnutiach. Oni majú systém, oni majú organizáciu, tak logicky, že to aj nejaké finančné prostriedky stojí. Ale je to efektívne. Je to efektívne. Keď vám niekto koordinuje 80-tisíc dobrovoľných hasičov, tak čo je na tom, že im niečo aj zaplatíme? Veď to by mala byť psia povinnosť každého jedného.
No a potom druhá vec, že, že teda, že, že vlastne bude to ministerstvo vnútra rozdeľovať, bude to transparentnejšie. Prosím vás pekne, čo je viac transparentnejšie ako nárokovosť príspevku? Skrátka, keď splníte nejaké podmienky objektívne dané a dostanete automaticky príspevok, ktorý je určený na, na nákup techniky alebo zásahového oblečenia, alebo podobne. Čo je viac transparentnejšie? Veď to je úplne transparentné. Práveže, keď toto zrušíte a bude rozhodovať niekto na ministerstve vnútra, kto dostane peniaze a kto nedostane peniaze, však to je krok späť od transparentnosti. Teraz je to práve transparentné.
A dobre, ja súhlasím, že ak vznikajú nové občianske združenia, ktoré sa chcú tomuto venovať, tak dobre, keď má niekde niekto 50 členov, tak hádam ho nebudeme porovnávať s organizáciou, ktorá má 80-tisíc členov. Ale beriem, nech aj on dostane podporu. To urobte. Ale nelikvidujte tu naozaj záslužnú prácu dobrovoľnej požiarnej ochrany.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:46 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:48

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pekný, dobrý deň. Ja by som sa, škoda, že pani s tým krásnym slovenským menom odchádza, lebo pre ňu, pre ňu je táto rozprava, škoda, no nevadí, lebo tiež povedala, že to nepodporí, lebo nevie, o čom to je.
A pánovi Kuffovi chcem povedať, nikto, pán Kuffa, nejde rušiť dobrovoľných hasičov. To, čo tu počúvate, to je to isté, pán Kuffa, keď sme sedeli my dvaja, keď sme sedeli pri SPK a keď ste mi vy povedali, že SPK, čo to aká obludná organizácia, keď Taraba povedal, že nepočul ešte nikdy nič dobrého na Lebockého, tak toto je to isté, pán Kuffa. My nejdeme rušiť dobrovoľných hasičov. Len na dobrovoľných hasičoch niekto zarába. Zase niekto zarába.
A keď tu počúvate Podmanického, ako klame, že zastrešujú hasičov, tak ja vám prečítam, to čo pred rokom, keď sme sa stretli s dobrovoľnými hasičmi, ale s dobrovoľnými hasičmi, ktorý jeden z nich je profesionál. To, čo tu počúvate od Kuffu a od toho cétečkárskeho kšeftára, čo za mnou sedel, tak to nie je pravda. To nie je pravda. My nejdeme rušiť žiadne 140-ročné tradície. My nejdeme rušiť dobrovoľný hasičský zbor. Tak vám teraz chcem prečítať to, čo teda naozaj sme mali pred rokom na tom sedení. Čo písal dobrovoľný hasič profesionál a čo mi prišiel a priniesol.
Táto novela zákona prinesie pozitívne riešenia zásadných problémov dobrovoľných hasičov na Slovensku. DPO SR však lobuje za neprijatie novely, nakoľko by prišli o automatické dotácie od štátu. To, že by sa vyriešili aj problémy dobrovoľných hasičov, ich už nezaujíma. Už ste to počuli, 60 % ide na platy DPO SR. Tieto financie používajú na platy svojich zamestnancov a na režijné náklady. Ozajstní dobrovoľní hasiči z týchto peňazí na obciach neuvidia ani cent! Klamú vás! Podmanický a cétečkár a ostatní vás klamú. Ani cent nevidia.
Dokonca členovia DPO SR platia členské príspevky. A DPO SR vykonáva podnikateľskú činnosť. DPO SR zavádza najmä v tom, že zastrešuje dobrovoľných hasičov. Podmanický, zavádzate a klamete. DPO SR nezastrešuje hasičov. DPO SR je len občianske združenie. To, že niekto zaplatí členský príspevok a stane sa členom DPO SR, ešte nerobí z neho dobrovoľného hasiča. Dobrovoľný hasič je člen hasičskej jednotky. DPO má odbornú prípravu. Viete, aj prezident DPO SR sám povedal, že súhlasil s týmto návrhom, ale potom to rýchle zmenil. Tak ako, pán Kuffa, v 2009. si Lebocký sprivatizoval slovenské poľovníctvo a mňa veľmi mrzí, že som si dal ruku s Karahutom a sme sa dohodli, na tom, že to, že to všetko vyriešime. Mňa mrzí, že pán predseda parlamentu išiel pred SPK členov, to boli vonku SPK členovia. To neboli obyčajní poľovníci. To boli autobusmi pozvážaní takí, ako má DPO-čka, a pred nimi povedal, že toto my zarežeme! No nezarežme tento zákon, lebo tento zákon je to isté! Tento zákon pomáha dobrovoľným hasičom. Viete, že vyhlásenie o tom, že DPO SR by mala mať na svoju činnosť aj dosť peňazí, ale nemajú na to mzdy. No to sú všetko zavádzania. Teraz vám prečítam, čo mi ešte poslal.
Opakujem. Toto všetko nie sú moje výmysly. To je, to je dobrovoľný požiarny člen, dobrovoľný hasič, ktorý je zároveň aj profesionálny hasič, ktorý sa tomu venuje na obci, tak ako u pani primátorky Miernej, ako u vás. Tí hasiči sú skvelí. A ja naozaj chodievam na tie akcie. To nikto im nechce nič rušiť. Práve opak je pravdou, chceme im pomôcť. A tu mi napísal. Chcel by som vás láskavo poprosiť o podporu tejto novely. To píše dobrovoľný člen, nie tí, ktorí si berú peniaze od štátu na svoje mzdy, ktorí si sprivatizovali hasičov. Chcel by som vás láskavo poprosiť o podporu novely zákona o ochrane pred požiarmi, lebo je to v prospech dobrovoľných hasičov na Slovensku. Občianske združenia tiež majú svoje miesto v systéme, ale nie je možné, aby zasahovali do odborných veciach hasičských jednotiek, a to len čisto vo svoje prospech na úkor dobrovoľných hasičov.
To, čo sme tu počúvali o tom, že roky tu ideme rušiť 140 rokov, čo sa tu dialo, dobrovoľní hasiči a my to chceme zrušiť. Veď na tých obciach tu funguje a je to tak. Áno, funguje, ale tí dobrovoľní hasiči nefungujú preto, že to chcú vedenie DPO-čky, občianskeho združenia, lebo to tu roky funguje na tých obciach. Oni si len jednoducho sprivatizovali, sprivatizovali si hasičov a dostávajú za to peniaze. Kšeftík smerácky zase jak SPK-čka, jak SPK-čka, Slovenská poľovnícka komora. A mne je ľúto, že toto SME... SMEROHLAS... teda SMEROHLAS... SME RODINA, prepáčte, ospravedlňujem sa vám, chlapci, že toto zarezali, že toto zarezali. Zarezali sme dobrovoľných alebo poctivých poľovníkov, lebo tuná priniesli ich na námestie, priniesli na autobusoch členov Slovenskej poľovníckej komory. A ja som rád, že to aj v tejto, v tomto vystúpení to môžem povedať, lebo to nie je o normálnych hasičoch... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Pán poslanec, problém je, že... (Povedané súbežne s rečníkom.) Pán poslanec Pročko, môžem vám niečo povedať?

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
... nie je to o normálnych hasičoch. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Nie, nemôžte povedať, pretože sa máte venovať prerokovanej veci. Nerokujeme o poľovníkoch.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Táto téma s tým súvisí, úzko s tým súvisí. Táto téma s tým úzko súvisí. To je to isté de facto aj de iure. Prosím vás, neprerušujte ma! (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Ja vás budem prerušovať, kedy chcem.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
No, samozrejme.

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Schôdzu vediem ja, pán poslanec, nie vy.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Áno, jasné... (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Máte sa držať prerokovanej veci, tak sa tu nerozkrikujte.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Dobre.

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Ak máte problémy so sebaovládaním, tak mi to kľudne povedzte, preruším schôdzu, dám vám pauzu.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Trafená hus zagágala. Videli ste? Takže chcem povedať, že naozaj aj toto, toto, čo teraz ideme urobiť alebo čo chceme urobiť s dobrovoľnou, dobrovoľnými hasičmi nie je nič zlého. Je to len na pomoc.
A počuli ste, sami dobrovoľní hasiči vidia, čo sa tam na tých obciach deje. Sami vidia, že tie peniaze, ktoré dostáva občianske združenie, im nijako nepomáha.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.5.2023 o 11:48 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:55

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Ďakujem. Nie je to faktická, ja som sa prihlásil ako reakciu na vás, pán podpredseda, s procedurálom... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.5.2023 o 11:55 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:55

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja chcem reagovať konštruktívne a chcem len uviesť, že dobrovoľná požiarna ochrana bola súčasťou normálneho legislatívneho procesu prípravy zákona a boli dokonca vyzvaní dvakrát na to, aby predstavili svoje pripomienky. Dobrovoľná požiarna ochrana dala pripomienky v rámci legislatívneho procesu, ktoré označili ako obyčajné, a tieto pripomienky pri príprave zákona boli zohľadnené, takže nie je pravdou to, čo tu odznelo z úst niektorých predrečníkov, že by táto dobrovoľná požiarna ochrana nebola zúčastnená v rámci legislatívneho procesu.
Čo chcem ďalej podotknúť, je, že naozaj v rámci tohoto zákona nejde o absolútne žiadne rušenie dobrovoľných hasičov, tak ako ich občania poznajú z miest a obcí, ktorých prácu si nesmierne vážime. Tu ide o to, aby Hasičský a záchranný zbor len prevzal kompetenciu v rámci administratívy, to podotýkam, administratívy financovania činnosti dobrovoľných hasičských zborov, a, samozrejme, tým aby sa ušetrili finančné prostriedky na ich samotnú činnosť.
Čo ešte chcem takisto podotknúť, je, že aj ďalšie občianske združenia, ktoré sa a ktoré fungujú v rámci požiarnej ochrany, s novelou, alebo resp. s návrhom tohoto zákona súhlasili, vyjadrili mu podporu a tak, ako aj mnohí samotní dobrovoľní hasiči, ktorí sú výkonní dobrovoľní hasiči, ale nie sú súčasťou Dobrovoľnej požiarnej ochrany, toto opakujem, Dobrovoľná požiarna ochrana ako občianske združenie nezastrešuje všetkých dobrovoľných hasičov, ktorí fungujú a ktorých poznáme z aktivít, o ktorých ste tu aj hovorili, pán poslanec, že robia dobrú prácu, a áno, s tým súhlasím, robia úžasnú prácu, pomáhajú aj hasičom teda profesionálnym a za to si ich vážim aj ja.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:55 hod.

Ing.

Roman Mikulec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:57

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Pročko, áno, Dobrovoľná požiarna ochrana je občianske združenie. To občianske združenie je súčasťou ministerstva vnútra už od roku 1990 ako pokračovateľ Národného frontu a predtým iných foriem dobrovoľného hasičstva na Slovensku, ktoré sa datuje až do roku 1922. Ale od roku 1990 je súčasťou ministerstva vnútra ako občianske združenie, bolo podriadené najprv sekcii verejnej správy a potom prešlo pod Hasičský a záchranný zbor.
A teraz keď hovoríme už o tých dotáciách a o tom všetkom, Dobrovoľná požiarna ochrana, občianske združenie, má 54 zamestnancov, pre ilustráciu. Z toho na centrále v Bratislave je v súčasnej dobe šesť. Je osem krajských koordinátorov a zvyšných 40 má na starosti ostatné okresy.
Prosím vás pekne, asi sa bavíme, ak budeme riešiť ich priemernú mzdu, tak sa budeme baviť o nejakej minimálnej mzde. Tak nehovorme tu o nejakej zlodejine alebo o neviem o akom občianskom združení, ale hovorme o faktoch. A tých 60 % dotácií, čo spomenul bývalý pán minister Mikulec, áno, idú na mzdy, ale to je dotácia pre DPO. Ale všetky dotácie a finančné prostriedky, na ktoré majú nárok dobrovoľné hasičské zbory, tak dostávali do centa. To znamená, že boli zaradení do tých kategórií, dostali všetko. A toto bolo na prevádzku DPO a tá DPO vlastne koordinovala činnosť medzi obecnými hasičskými zbormi a jednotlivými štruktúrami Hasičského a záchranného zboru.
Ja neviem, komu vadí to DPO? Dobrovoľným hasičským zborom na obciach?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:57 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:59

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak ako si ty aj, Jožo, povedal, dobrovoľníci sú potrební a ich úloha je nepopierateľná a nevyhnutná. Úloha členov dobrovoľných hasičských zborov v obci je nepopierateľná pri zásahoch poskytujúcich profesionálom pomoc a súčinnosť a úloha členov Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky je taktiež nepopierateľná, a to pri výchove obyvateľstva, preventívno-osvetovej činnosti a práce s deťmi.
Dobrovoľná požiarna ochrana Slovenskej republiky je občianske združenie. To občianske združenie, ako aj mnohé iné a mnohé iné občianske združenia žiadajú prostredníctvom dotácií o... cez projekty o finančnú podporu. Ja nerozumiem, prečo by to aj v tomto prípade takto nemalo byť. Ak niekto napíše dobrý projekt, bude podporený, dostane financie na podporu svojich aktivít.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 11:59 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:00

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si pána poslanca Pročka vždy rád vypočujem, lebo keď sa, keď sa rozčúli, tak niekedy povie aj pravdu. A to, čo nám tu ostatní kolegovia ako pán Mikulec alebo pani Majorová tak sa snažia zaobaľovať do takých pekných rečí, tak on povedal úplne priamo.
On povedal úplne priamo, že cieľom je likvidácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany. Áno, to povedal, povedal to úplne priamo, však si to môže, môže sa to zopakovať, jeho vystúpenie. Čiže áno, to je cieľ tohto zákona, likvidácia DPO len preto, lebo dostávajú peniaze na platy svojich zamestnancov. Ale to DPO je tvorené tými malými dobrovoľnými hasičskými zbormi, ktorí si volia svoje vedenie, tí si volia okresné vedenie a takto sa na princípe subsidiarity buduje celá organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky.
A, vážení, naozaj to funguje? Ja vám teraz prečítam správu zo včera: „Dnes 24. 5. vo večerných hodinách došlo k výbuchu rodinného domu. Miesto výbuchu je v zastavanej časti obce Nová Bystrica. Detonáciu bolo počuť na veľkú vzdialenosť. Situáciu upresňuje zasahujúci hasič Dobrovoľného hasičského zboru Stará Bystrica.“ Teraz dobre počúvajte: „O 20.57 hod. nás vyslalo na pomoc operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru Žilina k výbuchu rodinného domu. Na miesto smerujú profesionálni hasiči Čadca a dobrovoľní hasiči zo Starej Bystrice, Novej Bystrice a Vychylovky.“ Tu vidíte tú efektívnosť. Prví tam dobrovoľní hasiči a potom prichádzajú profesionáli. Ale profesionáli majú tých dobrovoľných hasičov na telefóne, tam sú špeciálne zásahové jednotky, ktoré okamžite zasahujú. A to všetci sú členovia Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky.
Tak, vážení, uvedomte si, idete rozbiť fungujúci systém. To treba zastaviť, to, tento zákon. To je naozaj úplná katastrofa. A môže pán Pročko vykrikovať, koľko chce, je to úplná katastrofa, to, tento zákon.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 12:00 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:02

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Bezpochyby dobrovoľní hasiči sú vždy prví na mieste zásahu, lebo sú najbližšie. A čo treba oceniť u tých dobrovoľníkoch, to je tá skutočnosť, že sú v podstate oni non-stop k dispozícii v službe druhým ľuďom. To je veľká vec. Keby už len to, že obetovali ten svoj čas, ale oni neobetujú iba ten svoj čas, v úvodzovkách hovorím iba ten svoj čas, ale obetujú veľakrát aj, aj riskujú svoje zdravie a životy pri tých zásahoch, ktoré sú veľakrát veľmi ako komplikované.
Tie profesionálne hasičské zbory však sú nenahraditeľné a sú veľmi potrebné, ale tým, že sú vzdialené, tak ako pán kolega to tu čítal, že kým prídu zo susedného mesta, ja som to tiež ako spomínal, tak to trvá nejaký čas, kým, kým prídu k tomu zásahu. Ale tí dobrovoľníci, tí sú okamžite, sú pripravení a hneď sú na mieste zásahu.
A čo sa týka možno tej kvality tých dobrovoľníkov, oni sa veľmi približujú k tým profesionálom. Ono ten výcvik dobrovoľných hasičských zborov, to nie je len za tých posledných dvadsať rokov, on bol aj do roku 1989, aj predtým za čias totality, kedy dobrovoľné hasičské zbory sa zúčastňovali dokonca súťaží, svetových súťaží a taká susedná obec, dovolím si ju tak spomenúť, Slovenská Ves, je to nejakých viac než 35 rokov dozadu, boli majstrami sveta v dobrovoľnom hasičskom zbore, kde sa zúčastnili, už neviem, v Nemecku, tuším, bola tá súťaž a oni vyhrali I. miesto, hej, že reprezentovali vtedajšiu Československú republiku a vyhrali to.
Takže tých dobrovoľníkov by som nepodceňoval, majú nezastupiteľnú úlohu a nechajme priestor, aby robili dobro.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 12:02 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:04

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Z toho, čo som si doteraz vypočul vo faktických a v rozpravách kolegov a myslím, že kolegyne, iba jedna bola dáma, tak sa mi potvrdilo, že tento zákon je dobrý až na pár kritických, kritických slov od niektorých kolegov, sčasti s niektorými aj súhlasím, ale ja si myslím, že je, je zbytočné robiť nejaký poplach okolo toho, lebo nikto dobrovoľným hasičom peniaze neodoberá, iba sa mení forma, forma poskytovania príspevkov a naozaj sčasti sa odbúra to, čo tu spomenul kolega Jožo Pročko, že tí, ktorí mali profit, hlavne tí, ktorí možno, možno nie sú až takí aktívni v tej konkrétnej činnosti a v zásahoch, tak trošku sa im možno odoberie z tých desaťročia zaužívaných výhod.
Na Orave máme takmer v každej obci, ani si neviem vybaviť, že v ktorej obci by nebola nejaká základňa dobrovoľných hasičov, a vždy sa teším, keď sú nejaké buď, buď nejaké folklórne, alebo iné akcie, alebo aj samostatné súťaže, tak keď sa mi dá, tak vždy sa rád pozerám na tú ich činnosť, na ten ich zápal a veľmi ma teší, keď vidím, keď vidím, koľko, koľko detí je zapojených v týchto dobrovoľných hasičských zboroch, akože tí aktívni členovia dospelí zapájajú do toho ďalšie generácie a vôbec sa netreba, vôbec sa netreba obávať o pokračovateľov v tejto naozaj veľmi dobrej a prospešnej činnosti.
Nikdy by som nedopustil, aby sa dobro... zbory dobrovoľných hasičov rušili... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 12:04 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:06

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. No mali sme tu taký náznak takého ďalšieho psychoúletu pána kolegu Pročka, ale to sme si už naozaj zvykli. Jednoducho posplietať a pospájať nepospájateľné, to dokážete naozaj iba vy. Jednoducho dávať dokopy Slovenskú poľovnícku komoru s nepodporením zákona, vášho ďalšieho psychozákona s týmto zákonom, to ja naozaj neviem, či vy niekedy počúvate to, čo rozprávate, ale naozaj by som vám to niekedy odporučil. Jednoducho vy tvrdíte, že to, že je nejakých 150-tisíc euro vyčlenených pre necelú šesťdesiatku zamestnancov Dobrovoľnej požiarnej ochrany je vlastne hodné zmeny, hodné zmeny názvu a hodné zmeny akéhokoľvek iného financovania. Veď vy naozaj idete likvidovať do-bro-voľ-nosť. Ten základ dobrovoľnosti tam musí byť zachovaný. Ale vy naozaj rozprávate stále iba o tom, že niekto si zo 150-tisíc eur robí nejaký kšeft alebo nejako na tom rastie blahobytne. Veď to je sprostosť. Veď každú organizáciu musí niekto riadiť. To, že vy máte názor, že Slovenskú poľovnícku komoru riadia ich predstavitelia zle, to je váš názor. To, že máte názor, že dobrovoľnú hasičskú, Dobrovoľný hasičský zbor alebo Dobrovoľnú požiarnu ochranu riadia ich predstavitelia zle, to je tiež váš názor, ale jednoducho nehovorte o tom, že 150-tisíc eur na platy 60 zamestnancov je jednoducho niečo, čo je likvidácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany.
Jednoducho, pán kolega, je to sprostosť. A už len ste do toho mohol zakomponovať zotročenie včiel a už by sme tu mali všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 12:06 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video