94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2023 o 15:20 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:56

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Ja som si vás pozorne vypočul, pán poslanec Fico, a ste tu strieľali nejaké sumy, že koľko majú na deň Slováci a že trú biedu. Poslanec Fico počas vlády v roku 2012, kedy tu vládol sám, povedal, že najväčšou prednosťou Slovákov je vyžiť zo 400 eur. Toto povedal predseda vlády, keď tu vládol sám, mal 83-členný parlament, poslanecký klub a namiesto toho, aby naozaj pripravil Slovensko v čase pokoja na možno takéto krízy, ktoré sú dnes, tak nerobil nič, šúchal nohami. Lebo naozaj, keď sa nič nerobí, nič nepokazíte. Prečo neurobil vtedy niečo s tými príjmami, aby Slováci zarábali viac, aby rodiny mali vo svojich peňaženkách viac, aby dôchodcovia mali tie trináste dôchodky alebo teda zvýšené, zvýšené tie dôchodky? Ale tak to je, keď sa koketuje s predsedom Jednoty dôchodcov Slovenska s pánom Kotianom, že jednoducho tí dôchodcovia naozaj nedostanú nič.
Toto je výsledok aj vlád Roberta Fica, kedy Slovensko počas týchto troch vlád alebo teda počas týchto troch rokov, kedy tu sú naozaj permanentne nejaké krízy, nie je pripravené na to, aby naozaj riešil tú krízu po kríze dostatočne v tom, aby sa tu naozaj pomohlo možno celému obyvateľstvu. Pred voľbami častokrát vyťahuje tu nejaké hrozby, tentokrát opäť vyťahuje rómsku kartu a poukazuje na Rómov, ako môžu za všetko zlé, čo sa udeje v tejto krajine. To, v akých podmienkach žijú Rómovia, je zodpovednosť Roberta Fica. Namiesto toho, aby pomohol týmto ľuďom, tak on posielal komando do... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2023 o 14:56 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:58

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Fico, rozumiem, sme tri mesiace pred voľbami, rozumiem, že najlepšie je každému sľúbiť všetko, rozumiem, že ste povedali, že má pomôcť štát. Rozumiem, že ste nepovedali, že štát tie peniaze, ktoré chcete ľuďom rozdať ako pomoc, najprv tým istým ľuďom zoberie.
Ešte k hypotékam. Chcete zachraňovať ľudí s hypotékami. Zasa, rozumiem, dobrá téma. Ľudia vnímajú bývanie ako problém. Dopĺňam, že hlavne tí, ktorí ho nemajú, a vy chcete pomáhať tým, ktorým skončí fixácia v roku 2024 a v 2025. Reálne teda v podstate momentálne ani pomáhať nechcete. Ale poďme pár faktov. V roku ´24, ´25, za tieto dva roky neskončí fixácia 400-tisíc hypoték, ako ste povedali, ale maximálne 240-tisíc. A zároveň nerozumiem, ako viete, aké budú vlastne úrokové sadzby, špeciálne v tom roku ´25, to dnes nevie nikto. A teda chcete, aby štát preplácal úroky na hypotékach, no ale ja sa pýtam, či fakt sú to ľudia s tými hypotékami, teda s bytmi, ktorí potrebujú najviac pomôcť? Nemali by ste viac pomáhať alebo skôr pomáhať tým ľuďom, ktorí žiadne bývanie nemajú? A ešte jednu vec si treba uvedomiť, že práve tí chudobnejší, ktorí to bývanie nemajú, ktorí napríklad bývajú v podnájmoch, sa budú vlastne svojimi daňami skladať a splácať, pomáhať splácať hypotéku práve tým bohatším.
Pán Fico, toto ja nepovažujem za sociálny prístup. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2023 o 14:58 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:00

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Tak niektorí moji kolegovia tu reagujú na to, čo súdruh Fico povedal, reagujú, rozoberajú, čo hovoril možno z vecného hľadiska, ale ja sa chcem opýtať, že predstavte si, že vás niekto okradne, potom vás oklame, potom to spraví znova a potom to spraví znova a znova a znova. A dokedy mu budete veriť? Viete si takého človeka predstaviť? Ja si ho viem predstaviť, je to Robert Fico, ktorý tento národ oklamal, oklamal, oklamal, donekonečna klame a my ho stále legitimizujeme a snažíme sa ho brať vážne. Tak ja to skúsim takto, že ja sa prihovorím nie Ficovi, ale duchovi Roberta Fica, lebo tento Fico povedal, že v roku 2014 už v politike nebude, že nikdy si nesadne do poslaneckej lavice ako opozičný poslanec a tak ďalej a tak ďalej. Tých klamstiev je neskutočne veľa. Tak, milý duch súdruha Fica, chcem ti povedať, že Fico už toľko bludov vypustil, už toľkokrát preukázateľne klamal, že nikto rozumný na Slovensku mu už nemôže veriť ani slovo. Nemôže ho brať vážne. A nová vláda teraz, ktorá prišla, ktorá bola vymenovaná prezidentkou, okúsila prejav v Národnej rade tohto súdruha, ale on má svojich poskokov ešte. On má predsedu nejakého, nejakého súdruha Blahu, ktorý už, ochutnávka bola, ale tešte sa, on ešte príde. Je prihlásený do rozpravy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2023 o 15:00 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:02

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Fico, nie ste tu teraz momentálne, vy ako, teraz ako opozičný poslanec máte plamenné reči, ako by ste všetko lepšie robili, ako to iní robia zle, vy ste jeden z najväčších kritikov predchádzajúcich vlád, ktoré nastúpili po vás, či to bola vláda Igora Matoviča, či Eda Hegera, ale aj teraz súčasnú vládu, ktorá sa ešte ani poriadne, poriadne nezorientovala. Ja vždy pri tých vašich prázdnych rečiach, pri tých vašich plamenných prejavoch sa vrátim roky dozadu na tých, vždy si spomeniem na tých vašich 12 rokov. Za 12 rokov dobrých, ekonomických, v dobrých ekonomických časoch ste premárnili šancu pomôcť Slovensku. Vy ste za tých 12 rokov mohli urobiť zo Slovenska minimálne malé Švajčiarsko alebo, alebo myslím, že keby ste neboli takto so svojimi kumpánmi rozkrádali a drancovali zo spoločných peňazí, tak by sme sa ku Švajčiarsku aj výrazne priblížili, ale aj k iným pokrokovým krajinám. Vy ste nevyužili obdobie, hlavne keď ste mali 83 svojich poslancov, ktorí vám zahlasovali jednorazovo, jednohlasne úplne za všetko, vy ste takúto šancu, ktorá, ktorá tu už možno ani nikdy nebude, bodaj by sa tak stalo, aby, aby takúto šancu dostali slušní politici, aby takúto šancu a v takejto vláde mohol byť premiér, ktorý bude robiť pre Slovensko a nie pre svojich kumpánov, pre svojich oligarchov. Vy ste na úkor bežných ľudí na Slovensku umožnili zbohatnúť pár vašim poskokom, pár oligarchom a na ostatných ľudí ste zvysoka kašľali. Naozaj aj tie grafy, ktoré idú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2023 o 15:02 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:04

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Trojnásobný premiér pán Fico vo svojom vystúpení v rozprave povedal kadečo. Zväčša to boli tvrdenia, o ktorých je aj báčikovi z Chochoľova jasné, že s pravdou a realitou nemajú nič spoločné a že ide iba o mimoriadne nechutný a bezočivý politický marketing, žiaľ, dnes už taký typický pre neho a mnohých predstaviteľov strany SMER. Zareagujem iba na jedno jeho tvrdenie, ktoré ma naozaj nezvyčajné kúzlo nechceného. Pán predseda Fico povedal, že konšpirácie a hoaxy na Slovensku vraj šíria predovšetkým mainstreamové médiá. A povedal to po tom, ako pred pár dňami vystúpil na platforme telegramového hoaxéra, extrémistu, doxera, antisemitu Daniela Bombica, ktorý vystupuje pod menom Danny Kollar, je na neho vydaný už tretí európsky zatýkací rozkaz a na súd, ktorý má rozhodnúť o prípadnom vydaní na Slovensko, čaká po zložení kaucie vo výške 17-tisíc libier v Londýne so sledovacím náramkom na nohe.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2023 o 15:04 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:05

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Fico, úradníckej vláde si ty naložil. Niektorí boli na mobiloch, niektorí ťa počúvali. Toto si ty, Robo, odkedy ťa poznám, od prvej chvíle, ako ťa poznám, od roku ´97 si sa nezmenil. Ty čo slovo povieš, tak na druhý deň si nakakáš do pusy ale takým spôsobom, že to nie je možné. Teraz je NATO zlé. NATO je najhoršia organizácia. Podľa teba, Fico. Keď sa znovu dostaneš k moci, čo Pán Boh, verím, že nedopustí, tak budeš NATO a pánom z NATO trčať, vieš z čoho, Fico. Teraz ty trčíš Putinovi stadiaľ, lebo to tvoji voliči chcú. Tvoji voliči nechcú, aby zvíťazila pravica, pravicová vláda, ale chcú teba, Robo. Dôchodcovia ťa veľmi chcú. Tí dôchodcovia, ktorých si roky okrádal. Okrádal, Fico. Fico tu teraz nie je, niekde si dáva koňak, prípadne si dáva nejaký iný prášok do nosa, lebo to je Fico... (Reakcie z pléna. Zmĺknutie rečníka.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Všetko?

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Nie, nie, nie, nie, ja som čakal na reakciu veštice. Takže veštica povedala, či som si už dal. Ono je to o tom, Robo Fico, že naozaj potrebuješ pošpiniť aj túto vládu. Ty, ty, ktorý si pošpinil a zneuctil rodiny, ty, ktorý si zneuctil morálku. Ty, ktorý si priniesol vďaka poradkyni Troškovej do vlády mafiu z Talianska. Robo Fico. Tam tá pravá strana, všetci mu zobú z ruky, lebo Robo Fico vie vlastnou hlavou 40 miliónov priniesť a všetkým tam (rečník ukázal smerom doprava) tým pánom dal niečo a oni budú zobať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2023 o 15:05 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:07

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka, pán predsedajúci. Budem chvíľku slušný, odborný a vecný, aj keď sa to v tejto sále nenosí. Aspoň pre záznam pár postrehov k tomu, čo odznelo od pána poslanca Fica k obrane.
Odznelo tu, že je hanbou, že nám vzdušný priestor zabezpečujú spojenci, a naznačil, že za to môže rozhodnutie predošlej vlády poslať migy na Ukrajinu. Tak mu pripomínam, že z 31 spojencov 19 má zabezpečených ochranu vzdušného priestoru s pomocou spojencov, pretože nevlastnia vzdušné sily, prípadne nie v takej sile, aby to vedeli robiť sami. My na rozdiel od nich máme dlhodobý plán, ako si zabezpečiť ochranu vzdušného neba sami, tie F-16 prídu onedlho. A pripomínam, že nebyť rozhodnutia z čias vlády Roberta Fica, rozhodnutia, ktoré prijalo síce SNS, ale schválil ho premiér Robert Fico, odložiť, mimochodom, SMER-om rozbehnutý projekt lízingov švédskych stíhačiek Gripen, už by sme dávno mali nadzvukovú ochranu, nikdy sme nemuseli prijať tú pomoc od spojencov ako preklenujúce opatrenie, opäť, toto je rozhodnutie Roberta Fica za čias koalície s SNS ešte niekedy spred piatich rokov.
Odznelo tu, že ako je hanbou, že sme odovzdali úplne nový a... dobre, nie nový, ale fungujúci, odznelo, systém S-300 Ukrajine. Pripomínam, že Robert Fico dobre vie, pretože sám rokoval s ruskými predstaviteľmi v roku 2015, že tento systém sme nemali šancu ďalej modernizovať. Hlavný dodávateľ súčiastok, kľúčových súčiastok pre tento systém bol ruský a bola ruská firma, ktorá aj bola a dodnes je na sankčnom zozname. Ten systém u nás skončil. Bodka. Nemal šancu ďalej fungovať. Nestrieľali sme ním ani nepamätám. Naposledy možno za čias ministra Glváča. To, čo máme namiesto neho, chvalabohu, je momentálne, ak sa nemýlim, jedna batéria, bolo to chvíľku aj viac zo strany NATO. Čiže keď sa pýta pán predseda Fico, čo pre nás urobila Aliancia, pripomínam, že máme lepšiu ochranu z nášho neba, ako sme kedy mali, nie vďaka jeho rozhodnutiam z čias jeho vlády, ale vďaka rozhodnutiam spojencov za čias tej predošlej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2023 o 15:07 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:09

Ľudovít Ódor
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne a ďakujem za malú ochutnávku, ktorú sme dostali. A len pár slov by som povedal vo vecnej rovine.
Tá prvá otázka, že teda prečo sme vlastne tu. Určite nie sme tu preto, lebo sme po tom všetci túžili a robili sme pre to všetko v našich životoch, aby sme sem mohli prísť a riešiť tú situáciu v krátkodobom horizonte. Sme tu preto, lebo vlastne parlament sa nevedel zhodnúť na tom ako, ako ďalej a ústava na to myslí tým, že vtedy prejdú právomoci do rúk pani prezidentky, a nemyslím si, že akékoľvek spochybňovanie ústavy je v tomto smere na mieste.
A potom tu bolo povedané, že mali by sme robiť nejakú veľkú inventúru toho, prečo sa nachádzame v niektorých oblastiach v zlej situácii. Mohli by sme robiť takúto inventúru, asi by to nevoňalo ani tým predkladateľom, ktorí teraz hovoria o tom, že by sme to mali urobiť, lebo vlastne kto je zodpovedný za ten stav? Úradnícka vláda, ktorá tu je ani nie mesiac? Kto je zodpovedný za udržateľnosť verejných financií? Kto je zodpovedný za to, že ľudia majú nízke dôchodky? No, minimálne niekoľko vládnych garnitúr, ktoré tu vládli v minulosti. A ja nie som tu, aby som robil policajta, že 28 % viny nesie vláda toho a toho premiéra a 38 nejakého iného. To absolútne nedáva zmysel a kradne nám len čas. My čo sľubujeme, je, že pomenujeme veci, aké sú. Už kto za čo prečo zodpovedá, to už nechávame jednak na posúdenie verejnosti, samozrejme, aj na vysvetľovanie v rámci predvolebnej kampane, takže neplánujeme nejak hádzať pred voľbami špinu na predchádzajúce vlády. Nám ide o vec, nám ide o to, aby sme sa kultivovane porozprávali o tom, kde smeruje Slovensko a čo potrebuje.
Možnože je to s charizmou četbota, čo je úplne v poriadku, stále lepšie, než by to bolo charizmou nejakých úplne iných vecí, takže toto beriem ako kompliment.
Ďalšia vec je pomoc najslabším, že to je nejaká strednodobá priorita, ktorá možno niekedy bude. Nie, nie je tomu tak, to je nedorozumenie alebo klamstvo, každý si vyberie z toho, čo uzná za vhodné. Vláda má medzi krátkodobými prioritami zapĺňať tie diery, ktoré možno vznikli tým, že inflačná pomoc, ktorá bola v niekoľkých vlnách, lebo nemôžme sa tváriť, že nebola tu žiadna inflačná pomoc, ale mohlo sa stať, že niektoré skupiny ešte sú na tom horšie, tak skúsime tam dávať peniaze, ale na druhej strane treba povedať aj to, že popritom aj tí, ktorí teraz nás kritizujú, robia všetko pre to, aby nám ten priestor úplne vzali. Úplne vzali ten priestor na akúkoľvek pomoc, lebo nám ešte dávajú ďalšie, ďalšie opatrenia za stá milióny eur, a tak prečo ich nedali napríklad tým ľuďom, ktorých spomínal aj pán predseda Fico? Prečo im neposlali tie peniaze? A prečo sme nezareagovali na to, že v skrátenom legislatívnom konaní treba pomáhať týmto ľuďom a prečo nepodporiť, no, kedy začala tá inflácia? Neviem, akože ja som v tej predchádzajúcej práci mal na starosti sledovať aj infláciu a ono to nezačalo v máji tohto roka, to je dlhodobý problém a teraz že v skrátenom legislatívnom konaní? No kde ste boli doteraz, ako čo ste riešili doteraz? Prečo to teraz musí táto vláda riešiť v nejakom krátkodobom, v nejakom skrátenom legislatívnom konaní?
Takže my čo sľubujeme v rámci programového vyhlásenia vlády, že sa pozrieme ešte na isté skupiny ľudí, aby sme im pomáhali, ako napríklad teraz sme urobili v prípade sociálnych služieb, a budeme podporovať, budeme diskutovať o tom asi aj s Národnou radou ohľadom životného minima. Máme tam ešte zdravotne ťažko postihnutých, takže nie je pravda, že nepomáhame, akurát nevieme pomáhať lopatou, veľkou lopatou, lebo na to nie sú prostriedky jednoducho. To znamená, že sľubovať všetko, ako sa hovorí, že nikto vám nevie toľko dať, koľko ja vám viem sľúbiť, takže mohol by som tu sľubovať, dajme nejakej skupine 300 miliónov, inej skupine 400 miliónov, ale to by nebolo zodpovedné. My sa pozrieme na tých najzraniteľnejších a skúsime ešte urobiť pomoc.
Potom ešte by som sa dotkol tých hypotekárnych úverov. V zásade tam je ten proces pomerne jednoduchý. Národná banka Slovenska, viem o tom niečo, lebo som tam pôsobil, robí rizikovú analýzu celého úverového portfólia vrátane hypotekárnych analýz a nie je to prekvapenie pre Národnú banku Slovenska, že sa zvyšujú úrokové sadzby, a vyhodnocuje aj riziká v súvislosti s tým, do akej miery to ovplyvňuje práve schopnosť aj ľudí splácať. Mimochodom, sme zaviedli v minulosti práve to, že testovali sme príjmy ľudí, ktorí chceli hypotekárny úver, a aj v prípade, že sa im úroková sadzba navýši o 2 %, aby vedeli splácať, to bola explicitná požiadavka. A neplatí, že v každom prípade sú to tí najchudobnejší ľudia, väčšinou, väčšinou je tam aj stredná alebo dobre zarábajúca trieda. Takže opäť, ak chceme niečo adresne riešiť, tak je potrebné sa na to pozrieť.
Posledné možno dve veci. Jednak ohľadom nejakej dotácie 21 miliónov, čo by mala vysvetľovať pani ministerka práce, toto sú európske peniaze, ktoré idú vlastne mimovládkam, ktoré pomáhajú, a schválila to ešte predchádzajúca vláda, takže v zásade to bolo len odklepnuté a nemyslím si, že, že sú s tým spojené akékoľvek veci. Spomínať pána Sorosa, mám pocit, že, že všetci by sa mali skladať na jeho zdravotnícky účet, lebo čo sa stane, keď chudák umrie, že teraz na koho budeme dávať všetky naše problémy? Na syna, dobre, potom na vnuka, potom na celú dynastiu.
A posledná vec je, a toto bola celkom podľa mňa aj vecná pripomienka, faktická, ktorá odznela, že áno, niektoré opatrenia – najmä tie strednodobé – sú také, ktoré možno sú aj na obdobie štyroch alebo ôsmich rokov, ale je to tam zámerne. Ako som hovoril aj v úvodnom slove, my akože nemusíme to riešiť, naozaj ako môžme, môžme tieto priority dávať bokom, ale nemyslíme si, že Slovensko potrebuje teraz päť mesiacov nehovoriť o týchto témach a Slovensko potrebuje to, že nebudeme hovoriť o adresnej pomoci slabším, nebudeme hovoriť o talentoch, nebudeme hovoriť o ďalšej generácii, o rozpočte. My o tom chceme hovoriť a sme si presne vedomí toho, že nevieme doručiť za tých pár mesiacov, ale aspoň pár krokov, aspoň tú verejnú diskusiu o tom, aspoň pouvažovať o tom, čo by malo Slovensko robiť v dlhodobom horizonte, aby sa tu dobre žilo. Takže toto je určite našou prioritou a nespadli sme z jahody, vieme, že to nevieme doručiť za tie štyri roky, ale považujeme za našu povinnosť, aby sme o nich hovorili a diskutovali.
Takže ďakujem pekne, skončil som, toľko asi v krátkosti. A možno ešte len posledná poznámka, že učím sa celý život a zdá sa, že sa musím naučiť, že čím hlasnejšie rozprávam, tak tým viac by som mal mať pravdu, ale doteraz som o tomto zákone veľmi nevedel, takže asi budem aj naďalej pokračovať v nejakom takom vecnom tóne.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

13.6.2023 o 15:09 hod.

Mgr.

Ľudovít Ódor

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán premiér, ja sa ospravedlňujem, že budem rozprávať podobným spôsobom, ako som rozprával v tej prvej faktickej poznámke, ale vy ma k tomu stále provokujete, preto lebo aj teraz ste si položili prvú otázku a pýtali ste sa sám seba, vašich priateľov vo vláde, prečo ste vlastne tu. No, vy tu nie ste preto, lebo zlyhal parlament, ako ste to potom povedali v tom pokračovaní. Vy tu nie ste preto, že zlyhali predchádzajúce vlády. Vy ste tu preto, že zlyhali konkré... že zlyhala konkrétna vláda, keď chcete vlády, konkrétni premiéri, konkrétni ministri, konkrétni ľudia, ktorí sú zodpovední za mnohé svinstvá. Ale oni sú zodpovední aj za to, že ste tu. Preto vy ste tu, preto my sa teraz v tejto chvíli bavíme, preto lebo keby ste tu vy neboli, ten rozvrat tohto štátu bude pokračovať šialeným spôsobom a vy to veľmi dobre viete, pán premiér. Ja som o tom presvedčený. Takisto ako to vedia vaši kolegovia vo vláde, vaši ministri, všetci to viete veľmi dobre. Prečo kladiete tieto otázky, ktoré sú podľa môjho názoru, nehnevajte sa, že to poviem, z vašej strany neúprimné? Vy veľmi dobre viete, čo je vašou úlohou, prečo ste tu, koho zastupujete a akým spôsobom sa máte správať do konca volieb. Prečo sa pýtate, že neviete, prečo ste tu? Tomuto ozaj nerozumiem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2023 o 15:19 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Podobne ako pán premiér si myslím, že vôbec nie je dôvod akokoľvek spochybňovať rozhodnutie pani prezidentky vymenovať túto vládu. Je to primárne zodpovednosť parlamentu a neschopnosť parlamentu zostaviť normálnu väčšinovú vládu, ktorá by mala dôveru. Keby... normálna situácia je taká, že sa uskutočnia voľby, vznikne nejaká väčšina v parlamente a táto väčšina poskytuje oporu vláde celé štyri roky. Niekedy sa stane, že to nevydrží celé štyri roky, ale potom sa niekedy nájde iná väčšina, ktorá do konca volebného obdobia alebo nejaké ďalšie, ďalšie obdobie poskytuje dôveru vláde. Tu sa to, bohužiaľ, nestalo, tu sme niekoľko mesiacov fungovali v situácii, že sme mali menšinovú vládu, ktorá prišla o dôveru, ktorej bola vyslovená nedôvera a ktorá si nedokázala udržať ani dôveru, dôveru pani prezidentky. Čiže nie je zodpovednosťou pani prezidentky a už vôbec nie novej vlády, že voľby budú v septembri. Nie je ich zodpovednosťou, že budú predčasné voľby a že sa tu nenašla väčšina, ktorá by dokázala dovládnuť celé volebné obdobie.
Robiť inventúru je úlohou primárne politikov, ale straníckych politikov, keď príde nová vláda po voľbách, tak tá nech robí inventúru, tá nech hovorí, čo robili tie predchádzajúce vlády zle. Nemyslím si, že toto je úlohou vlády, ktorá sa tu dnes uchádza o našu dôveru.
A pokiaľ ide o tú charizmu, Slovensku len prospeje, ak bude mať nudnú vládu, ktorá nebude zaťažovať občanov neustálymi konfliktmi, cirkusovými predstaveniami, konfrontáciou, nenávisťou, netoleranciou, ako to tu predvádzali nielen tie predchádzajúce dve vlády, ale aj tie vlády pred nimi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2023 o 15:20 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video