94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 14:50 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:48

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No takže ja idem k veci na rozdiel od kolegu. Karol, ja ďakujem za tvoje vystúpenie a chcela by som sa prihovoriť za to, aby sa naozaj pani podpredsedníčka Vašáková pozrela, pozrela na tie výzvy, ktoré, ktoré dávali. Pravda je, že bavíme sa tu o telocvičniach, ktoré absentujú na školách, že 15 % škôl nemá telocvične. Bavíme sa tu o tom, že potrebujeme zdravé deti, ale tie zdravé deti bez pohybu nebudú. Dlhú dobu sa tu bavíme aj o tom, ako vymizol aj napríklad akademický šport, ktorý tu bol kedysi. My by sme mali byť už podstatne ďalej ako len stavať základné telocvične, kde naozaj 15 % škôl stále telocvičňu nemá. My by sme mali byť už tam, že by sme mali tie telocvične prestavovať tak, aby zodpovedali štandardom. Napríklad ja si nepamätám, že by nejaká základná škola alebo stredná, strednú školu teda jednu poznám, ktorá má bazén, normálny plavecký bazén, malý, nie veľký, ale tak aby sa tie decká naučili plávať. Čiže ja by som sa naozaj prikláňala k tomu, keby ste sa pozreli na to a ja chápem, že v tomto momente, ja podporím programové vyhlásenie vlády, dobre, ja chápem, že v tomto momente už asi sa to nedá nejakým spôsobom napraviť inak, napriek tomu znovu a opäť sa prihováram, pani Vašáková, aby ste zvážili a pozreli sa na to.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 14:48 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:50

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Pán poslanec Kučera, plne s vami súhlasím a chcela by som ďaku... chcela by som vám poďakovať za vaše vystúpenie. Vážené dámy a páni, pravda je taká, ja ako bývalá profesionálna tenistka som zistila, že v programovom vyhlásení vlády nie je ani jedna veta o športe. Športovanie má vplyv na pocity šťastia, športovanie je to isté ako zdravie a ja sa pýtam, prečo nie je nič spomenuté ohľadom športu v programovom vyhlásení vlády. Pán premiér Ódor, neviem, či viete, ale náš najúspešnejší olympijský šport je slovenská kanoistika a oni majú veľmi slabé podmienky na trénovanie, preto sa už venujem asi dva roky projektu Zemník, kde by malo sa vystavať nové národné kanoistické centrum, a to vy o tom by ste mali vedieť a možno dokončiť tento, tento projekt. Takže kanoistika potrebuje určite našu podporu.
Ja sa pýtam, prečo by som mala vyjadriť podporu tejto vláde. Ja vás nepoznám, ľudia si vás nezvolili v roku 2020 vo voľbách. Ja budem hlasovať proti tomuto programovu... programe, proti PVV a ani nedostanete podporu parlamentu, lebo proste šport, šport je základ a som veľmi z tohto sklamaná.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 14:50 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:51

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ďakujem ti, pán poslanec, že si vystúpil, musím s tebou súhlasiť. Tiež som sklamaný z toho, že téma športu, tak ako aj moji predrečníci povedali, v programovom vyhlásení vlády nie je ani spomenutá. Môžem súhlasiť s tým, že minimálne, keďže tu máme vládu na pár mesiacov, tak aby pokračovala v tej práci, čo ste naštartovali vy a ty hlavne ako splnomocnenec pre šport, pretože si prišiel s kopu dobrými návrhmi, niektoré sa podarili presadiť, niektoré sa nepodarili, pretože jednoducho cez túto koalíciu nebolo možné ich presadiť. Ale myslím si, že v mnohých veciach sa môžem s tebou stotožniť, aj otázku pôsobenia telovýchovných fakúlt, taktiež nastavenia prípravy edukatívy nových kádrov, čo sa týka výchovy na základných, na stredných školách, taktiež otázky financovania školstva, čo sa týka prípravy nových športovcov.
Ja čo môžem povedať, keďže v tomto programovom vyhlásení vlády nie je téma alebo slovíčko šport ani len spomenuté, tak v prípade, ak by bola v budúcnosti SME RODINA alebo hnutie SME RODINA v nejakej vládnej koalícii a kreovalo by sa alebo tvorilo programové vyhlásenie vlády, tak určite budeme trvať na tom a presadzovať, aby bolo vytvorené ministerstvo športu, pretože tejto téme by sa určite mala viac dávať pozornosť a cez ministerstvo športu ako osobitný rezort so svojimi osobitnými sekciami a financovaním by sa určite veľká pozornosť aj potom venovala.
Takže toto je pre nás priorita šport a, bohužiaľ, tiež nemôžem podporiť túto vládu, keďže, nielen kvôli tomu, ale aj kvôli ďalším veciam, ktoré absentujú v tomto programovom vyhlásení vlády, nemôžem toto podporiť. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 14:51 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:53

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Ja chcem oceniť rozpravu môjho kolegu Kaja Kučeru a je naozaj zaujímavé pozerať sa na vrcholového športovca, na šestku, bývalú šestku ETP, ako tu rozoberá zákony, ako hovorí vlastne o paragrafoch, keď v minulosti vieme, že jeho živobytím bol šport, konkrétne tenis, a dnes vlastne tam nejakým spôsobom behá medzi tými paragrafmi a jednoducho im rozumie. A toto je naozaj práca Kaja Kučeru, ktorý tri roky vlastne presviedčal, tak ako ja, ministra školstva k tomu, aby sme prijali návrh zákona o tretej hodine telesnej výchovy, kde opäť raz, tak ako ja, nebol vypočutý v tejto téme, koniec koncov tento návrh zákona prešiel parlamentom, čo však je na úvahu, prečo poslala, alebo teda vrátila prezidentka tento zákon naspäť. Zároveň, tak ako si povedal, milý kolega, v programovom vyhlásení vlády nie je ani slovo o športe, zároveň si tam spomenul jednu vetu, ktorá je takým paradoxom, keďže naozaj je alarmujúcim prvkom pri pohybe detí, alebo teda je alarmujúci pohyb detí, zároveň ďalšia vláda alebo táto vláda s tým nechce naozaj nič robiť. Kajo, ja ti veľmi pekne ďakujem a ty si zároveň takou výnimkou pri tých vtípkoch, ktoré vlastne kolujú internetom a v nejakom priestore o tenistoch, tak si tou potvrdzujúcou výnimkou, že naozaj ty si to miesto poslanca vieš riadne aj zodpovedne presadiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 14:53 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:55

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcel by som sa k tomu ešte vyjadriť toľko, že naozaj ja som sa snažil veľmi korektne túto tému, si myslím, že tri, tri a pol roka komunikovať smerom k ministerstvu, bol som tam ikskrát, proste vieme, že musím to spomenúť naozaj, že tou hlavnou brzdou celou bola, bolo ministerstvo pod vedením SaS. Či už tvorba zákona o športe, ktorú teraz máme vlastne ako vládnu novelu v parlamente, tak vníma dnes športové hnutie ako veľmi zle, vlastne tú tvorbu celkovú, ju vníma veľmi zle, uchopenú, ale myslím si, že či už pod novým štátnym tajomníkom Rišom Nemcom sme vlastne ten finiš do cieľa vlastne v rámci tejto vládnej novely urobili dobrý a ešte z tohto miesta by som chcel naozaj vyzvať, lebo je pár dní možno času, aby si to športové hnutie navnímalo ešte celkovo, lebo prišiel do toho 61-bodový pozmeňujúci návrh a bolo by fajn, si myslím, z môjho pohľadu, že je to zákon, ktorý bude prínosom.
Takisto vieme o voľnom čase dieťaťa, strana SaS proste kvôli tomuto položila vládu a dnes mohlo pritiecť do športu, keď doňho priteká 100 miliónov, trikrát toľko zospodu a rodičia vlastne tie deti by priviedli do klubov a podobne a možnože by sme dneska nemali ten alarmujúci stav a nedošli do tohto bodu, že vlastne musíme suplovať prácu ministerstva školstva v Národnej rade.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 14:55 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:57

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, pán premiér, páni ministri, nechcem tu kritizovať nejak programové vyhlásenie vlády, alebo rozprávať, čo mi tam chýba, čo mi tam nechýba. Proste chcem sa troška vyrozprávať k tomu PVV-čku jak niektoré veci vidím ja a potom mám také dve, tri otázočky, na ktoré by som bol rád, keby som dostal nejak odpovede, tak pri konci sa spýtam. De facto ono je to tam napísané, len ma zaujíma to riešenie, akým spôsobom by to chcela táto vláda realizovať. Pretože hneď na začiatku tam máte napísané, že krajina a spoločnosť nie je primerane pripravená na prehlbujúce sa zmeny súvisiace so starnutím populácie. Ono sa to píše do tých programov už fakt roky rokúce, nechcem sa vracať späť, ale OĽANO počas celého volebného obdobia presadzovala prorodinnú, presadzovalo prorodinnú politiku a aj v minulosti, keď tá populačná krivka padala, tak aj tí socialisti kedysi v ČSSR pochopili, akým spôsobom motivovať, aby sa tie deti rodili, však z toho je odvodený aj ten výraz tie Husákove deti, vtedy oni pochopili v tých rokoch ´70, ´73, že sa musia zvýšiť materské príspevky, pôrodné, rôzne rodinné prídavky, mladomanželské pôžičky so štátnym príspevkom do 30 rokov, ktorí mali príjem do 5-tisíc korún, alebo samoživiteľkám, to bolo tuším 30-tisíc, ak sa narodilo dieťa, odpisovalo 2-tisíc, ak ďalšie dieťa, tak po 4-tisíc a už sa potom neúročila. Takže aj OĽANO propagovalo alebo chcelo ísť touto prorodinnou politikou. Vlastne takto vznikol aj ten prorodinný balíček, takže ono by to mohlo naštartovať tú demografickú krivku. Všetci dobre vieme, že aj tie rodinné prídavky a takisto potom dôchodky sú tak svojím spôsobom spojené nádoby, že koľko detí bude robiť na tých dôchodcov, aby tá krivka sa nejakým spôsobom nevychýlila, aby to bolo v nejakej rovnováhe. Takže tu by ma zaujímalo, akým spôsobom by ste chceli tú demografickú krivku, alebo akými opatreniami by ste to chceli stimulovať alebo naštartovať.
Troška sa dotknem jednej vetičky, nám, alebo tak, taká rada, nám vlastne počas tých troch rokov vytýkali, že veľa skrátených legislatívnych konaní tu bolo. Väčšinou to bolo v súvislosti s covidovou krízou, no sme tu mesiac alebo ste tu mesiac a už tu máme tri SLK-čka, ale budiž, ja si na tom až tak nepotrpím. Uvádzate v PVV-čku udržanie, prilákanie talentov. Slovensko nielenže nevie udržať svojich talentovaných ľudí, stáva sa neatraktívne pre šikovné mozgy. Výsledkom je, že mladá generácia masívne odchádza. Tam OĽANO navrhovalo tiež jeden legislatívny zámer, ktorý sa týkal mladých bez daní. Takže toto by mohlo byť ďalšie opatrenie, len už je koniec volebného obdobia. Potom máte inkluzívnu spoločnosť, tiež čo sa týka kariérneho úspechu. My sme tam mali ďalšie opatrenie, ktoré sa týkalo matiek bez daní.
Ďalšia stať, ktorá sa týka prehodnotenia systému pomoci domácnostiam s cenami energií s cieľom zvýšiť jeho adresnosť a motiváciu efektívne hospodáriť s energiami. Už tu boli viacerí predrečníci, ktorí sa k tomu, ktorí sa pýtali vlastne na toto isté, či sa to bude týkať aj firiem, či tam bude cenový strop, či tam bude ÚRSO nejakým spôsobom regulovať. V súčasnosti je tam zastropovaná tá cena pre energie, pre firmy a ak prekročí, tak, tak potom sa žiada tá kompenzácia od štátu, že akým spôsobom sa budú tieto opatrenia aj na firmy prehodnocovať. Vy tam spomínate aj domácnosti, to už viac viac-menej bolo vysvetlené.
Ale čo ma zaujíma, a to keď tu nevidím ministra financií, tak pán premiér by sa mohol k tomu vyjadriť. Tam máte stať, kde je uvedené, že modernizácia a zjednodušenie daňového systému, pripravíme plán úloh smerujúci k daňovému mixu tak, aby výraznejšie podporoval ekonomickú aktivitu znižovaním daňového zaťaženia práce pri súčasnom prehodnotení zdanenia spotreby majetku a negatívnych externalít. Tu by ma zaujímalo, že či by sa to týkalo aj financovania samospráv. V minulosti napríklad pán Mihál publikoval viaceré články, ktoré sa týkali nejakého toho daňového mixu. Proste aj tie samosprávy, že by neboli financované len z DPPO, ale, či z DPFO, ale ten daňový mix by pre širokú škálu bol daňovým mixom a to financovanie by bolo tým mixom DPFO, DPPO, DPH. Takže tu sa vás chcem spýtať, že akou líniou by ste išli alebo aký spôsob presadzujete. Viem, to je na dlhšiu debatu a zrejme za tých pár mesiacov sa nestihne nejak táto oblasť celá prehodnotiť, ale tu by ma zaujímalo ako ekonóma váš názor na tento daňový mix.
Druhá stať, čo je tam ohľadom brzdenia potravinovej inflácie, prudko rastúce ceny potravín predstavujú zásadný problém pre širokú verejnosť, najmä však pre zraniteľné skupiny, vláda posúdi možné opatrenia eliminujúce dosahy rastu cien potravín v spolupráci so všetkými zúčastnenými stranami od prvovýrobcov až po maloobchod. Tu by ma zaujímalo, že sú tu poslanecké návrhy, opozičné, tri, ktoré prešli prvým čítaním, že aký máte na to názor, lebo tam je nejaká úľava pre prvovýrobcov, ale je tam aj tá cenová regulácia. A to aj právnik v prvej triede zistí, že keď tie marže nastavíme na určité percentá, tak stačí si dať do toho reťazca jednu firmu, ktorá od, z nejakých skladov bude brať ten tovar a bude predávať koncovým tým reťazcom a tá marža bude splnená, ale de facto efekt to neprinesie žiadny. Takže to sa chcem spýtať, že aký máte na to názor, na tie poslanecké návrhy, ktoré sú tu, prípadne riešenia, akým spôsobom chcete tú potravinovú krízu riešiť.
A ďalej je tam stať ohľadom zníženia nákladov na efektívne mýto. Minule tu bolo na výbore jedno zasadnutie, boli tu aj ľudia z NDS-ky, bol tam aj pán minister dopravy. Tu je uvedené, že zasadíme sa za zníženie nákladov na elektronický výber mýta s cieľom maximalizácie výnosov. Cieľom je znížiť nákladovosť na elektronický výber mýta z aktuálnej pozície 38 % na plánovanú úroveň, a to pod 15 %. Zavedieme európsku službu elektronického výberu mýta EETS do praxe a v tejto súvislosti spustíme zrozumiteľnú a vysvetľujúcu kampaň pre dopravcov. Takže k týmto krokom by som rád niečo vedel.
Ďalšie kroky v reformách v oblasti justície, o tom sme sa už s pani ministerkou rozprávali na výbore. Je tam jedna stať, ktorá sa týka, že vláda bude pokračovať v rekodifikácii občianskeho práva, príprave nového Občianskeho zákonníka a zákona o obchodných spoločnostiach. Tejto vete som sa veľmi potešil, preto som sa pýtal pani ministerky aj na výbore, lebo, ako všetci vieme, tá rekodifikácia občianskeho práva sa pripravuje od roku 1998. Najprv to bol profesor Karol Plank, potom doktor Vojčík, profesor Lazar v 2009. Tam už niektoré legislatívne návrhy aj išli na vládu. Potom v 2018 či 2015 to bol profesor Dulak, v 2018 profesor Števček. Tá rekodifikácia sa pripravuje naozaj 30 rokov, je to, fakt to by bola obrovská zmena, ale je potrebná. Preto som sa potešil aspoň s takou malou dušičkou, že niečo sa ide dávať do MPK. Ja by som bol rád, keby to išlo MPK, mne to je jedno, nech sa to vyhodnocuje aj dva roky, ale ja si myslím, že toto je v oblasti justície a práva jedna zo základných úloh pre novú vládu, keby prvý rok, volebný, rozbehli nejaký proces v rámci MPK. Keď by aj legisvakačná doba bola aj dva roky, tak jak v Čechách, ale jednoducho ja si myslím, že rekodifikácia súkromného práva je veľmi potrebná.
A čo sa týka Policajného zboru, máte tam takú stať Stabilizácia personálnych kapacít Policajného zboru a ďalších bezpečnostných a záchranných zborov v štátnej službe. Prečítal som si materiál, ktorý bol na vláde 12. 6. Viem, je to hlavne o potrebách ZVJS, veľké podstavy sú v tých väzniciach a naozaj vo väzniciach ak chýbajú ľudia, ten personál, tak to je veľká chyba. Tu naozaj môže záležať na jednom človeku, takže naozaj tam nemôžu byť tie podstavy. Je mi ľúto, že za toto volebné obdobie neprešla veľká novela sedemdesiat trojky, ktorá bola pripravovaná v MPK dva roky. Dostala sa na vládu, neprešla hospodárskou radou, bol tam ten dopad na štátny rozpočet, tuším, 110 miliónov, 70 z toho malo ísť pre PZ a ostatné pre ZVJS. Pokiaľ by prešla táto novela naozaj a našli by sa tie financie, tak tieto zbory by boli finančne zabezpečené a stabilizované.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2023 o 14:57 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:07

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kyselica, vo vašom vystúpení ma zaujala taká jemná kritika na adresu tých troch návrhov na skrátené legislatívne konanie, s ktorými prichádza nová vláda. Povedali ste, že predchádzajúce vlády boli za to kritizované a však áno, vo viacerých prípadoch tam boli aj dôvody súvisiace či už s pandémiou alebo, alebo s vojnou na Ukrajine, alebo s energetickou krízou a podobne. Ja by som len si dovolil upozorniť, že vláda bola vymenovaná 15. mája a posledný termín na predkladanie návrhov zákona, ktoré môžu byť prerokované inak ako v skrátenom legislatívnom konaní, uplynul 14. apríla, čiže mesiac pred tým, ako bola vymenovaná nová vláda. Čiže ak chce dať vláda Ľudovíta Ódora do Národnej rady akýkoľvek návrh, tak nemôže to urobiť inak ako skrátenom legislatívnom konaní. A v prípade tých troch návrhov ide vo všetkých troch prípadoch o to, že Slovenská republika netransponovala alebo zle transponovala smernice, teda sme neprebrali do nášho právneho poriadku právo Európskej únie. V jednom prípade tam už existuje oznámenie, že Európska komisia sa obráti na Európsky súdny dvor, v druhom prípade už bola podaná žaloba a v treťom prípade už existuje rozsudok. Takže vo všetkých troch prípadoch ide o to, že Slovenská republika si neplní svoje záväzky vyplývajúce z členstva v Európskej únii a keď urýchlene nebudú zmenené tie zákony, tak budeme čeliť penále a pokutám, ktoré z toho, z toho vyplývajú, takže skôr by to mohla byť výčitka voči tej predchádzajúcej vláde alebo predchádzajúcim vládam, že sme to nespravili už skôr. Táto vláda nemá inú možnosť ako dať tie návrhy v skrátenom legislatívnom konaní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:07 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:09

Martina Brisudová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Ja vždy v tomto pléne oceňujem to, keď sa vystúpi pokojne a argumentačne, a tiež si myslím, že súčasná vláda chce priniesť predovšetkým na našu politickú scénu pokoj a odbornosť. Aj preto oceňujem argumentačný tón nielen predchádzajúceho rečníka, ale aj argumentačný tón pána premiéra, ktorý sa nám niekoľkokrát prihovoril počas včerajšieho dňa. Som totiž presvedčená, že politická kultúra má v tomto pléne zákonnosti svoje miesto a že tiež by sme mali mať určitú mieru tolerancie k názorovej rozdielnosti, pretože politika na Slovensku to určite potrebuje. Je evidentné, že my ako poslanci Národnej rady máme naozaj rôzne preferencie a vidieť to aj z našich vystúpení. Je to predovšetkým naša hodnotová orientácia, ktorú považujeme za dôležitú a na základe toho hovoríme aj o našich postojoch k programovému vyhláseniu vlády. Myslím si, že súčasná vláda bude čeliť množstvu problémov, ktoré bude musieť riešiť, a ten najdôležitejší bude aj ten, aby naozaj kontinuálne odovzdala moc výkonu nastupujúcej vláde. Ja napríklad veľmi oceňujem, že kultúrno-etické otázky nie sú prioritou tejto vlády, pretože značne polarizujú slovenskú spoločnosť. Za veľmi dôležité problémy považujem to, že stúpajú nám ceny potravín, že tu máme menej rozvinuté regióny, že vždy by sme sa mali orientovať na ľudí, ktorí tú pomoc naozaj prioritne potrebujú. Programové vyhlásenie vlády možno nie je dokonalé, ale táto vláda stojí na začiatku svojej cesty a tak si myslím, že by sme jej mohli dať zelenú a to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:09 hod.

Mgr.

Martina Brisudová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:12

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, áno, my sme sa bavili o týchto témach aj na ústavnoprávnom výbore a mňa tiež potešila informácia o tom, že táto súčasná úradnícka vláda by mala pokračovať v rekodifikácii občianskeho práva. Je to vec, ktorá sa tu rieši desaťročia, a na rozdiel od Českej republiky my stále nemáme po tých desaťročiach ešte nielen prijatý rekodifikovaný Občiansky zákonník a to súkromné právo, nemáme to ešte ani pripravené. A určite možno také odporúčanie, však to sme hovorili aj pani ministerke na rokovaní ústavnoprávneho, aby sa pustil ten návrh aspoň do medzirezortného pripomienkového konania. V prípade, keď príde ďalšia vláda od októbra 2023, by možno spravila aj to opakované medzirezortné pripomienkové konanie, vyfiltrovala všetky pripomienky a problematické state s rezortmi, lebo na tých rezortoch tí úradníci ostávajú. Tí budú pokračovať ďalej, majú naštudovanú tú problematiku, prečo zbytočne strácať štyri, päť, šesť mesiacov. Takže toto absolútne kvitujem, s týmto súhlasím, aby sa v tomto pokračovalo, lebo je to veľmi dôležitý zákon, ktorý, tuším, obsahuje okolo 800 paragrafov, rieši celé súkromné právo na Slovensku. Takže toto je veľmi dôležité. Čo sa týka ešte personálnych kapacít Policajného zboru, absolútne súhlasím s tebou, tiež možno otvoriť otázku tej stabilizácie personálneho stavu v rámci rezortu. Pretože chodím po Slovensku, bavím sa aj s tými policajtmi, mám o tom informácie, že sú, je veľmi veľa tých oblastných, teda okresných riaditeľstiev, z ktorých odchádzajú od septembra mladí policajti, ktorí majú to know-how, a ty veľmi dobre vieš ako bývalý vyšetrovateľ, že je rozdiel, keď prídeš prvý rok do toho zboru a keď odchádzaš po 15 rokoch, aký je rozdiel medzi tým človekom, ktorý je vycvičený, v úvodzovkách, tou ulicou. Takže tá stabilizácia bude veľmi dôležitá. Ja som rád, že možno... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:12 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:14

Anna Mierna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vnímam otázku nárastu cien potravín na Slovensku ako veľmi vážny problém, ktorý trápi občanov Slovenska. A veľmi pozitívne vnímam to, signály z vlády, že chce cielene pomáhať tým, ktorí tú pomoc potrebujú. To znamená, to plošné riešenie, ktoré veľmi zaťažuje štátny rozpočet, vidím ako veľký problém. Cena v trhovom hospodárstve má veľmi dôležité funkcie pre výrobcu, pre kupujúceho, zároveň odzrkadľuje nákladové, nákladové položky, ktoré tam idú. Ale vnímam to, čo by sme išli tam pokryť všelijaké vplyvy a určovať prirážky a podobné veci, ziskovosť, ako veľký problém. Pretože mlieko za dve koruny, rohlík za 40 halierov, električenku za 30 korún my už sme tu mali a vieme, kde nás to doviedlo. Doviedlo nás k tomu, že sme si prejedli odpisy v tomto štáte za 40 rokov, ktoré sme tu mali, a vieme, ako potom vyzerali naše podniky. Takže určite som za to, aby sme vrstvám a tým skupinám obyvateľstva, ktoré túto pomoc potrebujú, pomohli a viem, že teda vláda o tom rozprávala, aj pán minister pôdohospodárstva, takže toto vidím určite ako, vzhľadom aj na financie a na štátny rozpočet, v akom je stave, za veľmi dôležité, aby sme sa radšej zaoberali týmto a držím vám v tom veľmi palce. Reagovala som teda na pána Kyselicu, lebo to spomínal.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:14 hod.

Ing.

Anna Mierna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video