94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:28 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:15

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za všetky tie faktické poznámky. K pánovi Dostálovi, áno, ja som to tak viac-menej tak položartom, lebo však nám tu každý tie SLK-čka vytýkal. Ja tiež nie som až taký purista. Sami dobre viete, že niekedy tie prílepky sa tam dávali. No viac-menej sme uprednostnili ten pragmatizmus pred tým legislatívnym procesom. Naozaj keď treba, tak treba. Len som si pozrel tiež tie SLK-čka a sú to naozaj staré žaloby, ktoré, ktoré mohla táto vláda kľudne riešiť pred, táto, teda predchádzajúca, áno, že proste sa mohli roky rokúce. No v jednom prípade je tam, tuším, aj žaloba už podaná. K tej rekodifikácii Občianskeho zákonníka sa vracať nebudeme. Naozaj je to pre tých, ktorí nie sú v tejto oblasti doma, tak je to zákon z roku 1961 a je novelizovaný ani neviem koľkokrát už. Ani k tej stabilizácii tých personálnych kapacít, to nie je akože naozaj problém že tejto vlády, ani predchádzajúcej. Ono to je tu roky rokúce a naozaj proste tie silové zložky treba personálne vždycky zastabilizovať.
A na Anku, čo spomínala tú potravinovú pomoc. Mňa hlavne to zaujíma, postoj vlády, že chce robiť tieto adresné pomoci, ale ak by boli schválené aj tie poslanecké návrhy, ktoré tu idú teraz do druhého čítania, že ako by sa to bilo, či by jedno s druhým, sú ruka v rukáve, mohli ísť, čo by to spôsobilo. Lebo asi si všetci pamätáme, že aj na gastro sme dali 10 % na DPH a dopad pre štátny rozpočet to nemalo žiadny. A takisto tie ceny u tých, u tých v oblasti gastra nešli dole. Takže preto by som rád poznal také stanovisko vlády aj týmto poslaneckým návrhom. Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:15 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:17

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Bolo tu už otvorených viacero otázok. Ja sa budem venovať mne témy blízkej, a to je otázky dopravy a rozvoja dopravnej infraštruktúry na Slovensku.
V rámci programového vyhlásenia vlády je táto téma rozdelená do dvoch častí, a to sú tie krátkodobé a tie dlhodobé priority v rámci rozvoja dopravnej infraštruktúry. V rámci tohto programového vyhlásenia vlády sa na prvé miesto alebo v rámci úvodu dostala otázka reformy verejnej osobnej dopravy, kde sa rieši ten nový zákon o verejnej osobnej dopravy, doprave vrátene príslušných vykonávacích predpisov. Vy zaiste viete, že v rámci druhého čítania teraz máme na júnovej schôdzi medzi vládnymi návrhmi aj zákon o verejnej osobnej doprave, kde sa riešia aj tarifné a prepravné podmienky medzi železničnou dopravou, prímestskou autobusovou dopravou a mestskou hromadou dopravou, ktoré by sa mali zjednotiť.
Cieľom tohto návrhu zákona, ktorý bol pripravovaný dlhé mesiace, pretože vychádzal aj z programového vyhlásenia ešte vlády z roku 2020 a potom obnovenej vlády 2021, teda zmenenej, cieľom je predovšetkým umožniť cestovanie na jeden cestovný doklad všetkými prostriedkami verejnej osobnej dopravy vo verejnom záujme. Ministerstvo dopravy pripravilo tento vládny návrh zákona, ktorým to má riešiť, a ja som rád, že prešiel tento návrh aj cez jednotlivé výbory, máme to v druhom čítaní a kvitujem aj to, že novo, teda vymenovaný pán minister Lančarič pokračuje v tomto legislatívnom procese a zákon o verejnej osobnej doprave tak jednoducho nevypadol z tejto, z tejto priority ministerstva dopravy.
Zároveň je to otázka podpory cestovného ruchu. Na rezorte dopravy podľa kompetenčného zákona sa rieši aj podpora cestovného ruchu. My veľmi dobre vieme, že čím si prešiel cestovný ruch na Slovensku počas pandémie COVID-19, počas poslednej energetickej krízy, že nám veľmi veľa oblastných organizácií cestovného ruchu doslova horko zaplakalo tým, v akých podmienkach pracovali. A ja som aj prišiel v rámci volebného obdobia s viacerými novelami alebo s viacerými návrhmi zákonov o podpore cestovného ruchu. Niektoré sa podarili, niektoré nie. Bohužiaľ, teraz na májovej schôdzi mi neprešiel o pár hlasov návrh zákona o podpore cestovného ruchu, ktorého cieľom bola práve tá úprava, harmonizácia legislatívnych rámcov s aktuálnymi potrebami v cestovnom ruchu. Ja som tam navrhoval, aby všetky tie veci, ktoré v programovom vyhlásení vlády z 2020 a ´21 boli vypracované, tak práve týmito, týmto návrhom som chcel zrealizovať tieto, toto programové vyhlásenie vlády, ale, bohužiaľ, snemovňa neposunula tento návrh zákona do druhého čítania. Osobitne ma mrzí, že sa tam vytvárali nové legislatívne procesné podmienky na spoluprácu medzi ministerstvom dopravy a ministerstvom kultúry napríklad, pretože máme aj tento destinačný manažment aj v tej otázke potom s ministerstvom regionálneho rozvoja a informatizácii.
Čo by som sa bližšie chcel dotknúť, tak to je mostný program. Mostný program je veľmi dôležitá vec, pretože mostný program rieši rekonštrukciu ciest I. triedy. Na Slovensku máme v žalostnom stave po tých desiatkach rokov mosty. V minulosti sa hovorilo o tom, že by sa v rámci verejno-súkromného partnerstva v rámci PPP projektov mohli, mohlo po vzore napríklad z Kalifornie, kde práve idú týmto procesom, riešiť cez súkromného partnera oprava týchto mostov, pretože do piatich rokov, ak mám správnu informáciu, tak 80 až 90 % mostov na Slovensku v rámci ciest I. triedy môže byť v tak kritickom stave, že veľká väčšina z nich sa môže uzatvoriť. Túto otázku riešila aj predchádzajúca vláda, aj predchádzajúce vedenie rezortu, dokonca to bolo aj v programovom vyhlásení vlády. Predchádzajúci minister pán Doležal sa snažil presadiť tento mostný program a práve chcel to riešiť tým spôsobom a tou cestou, ktorú som vám spomínal, cez verejno-súkromné partnerstvá. Ale, bohužiaľ, po rokovaniach aj s ministerstvom financií, pretože to je hlavne otázka financií, tento mostný program nebol zrealizovaný. Ja kvitujem aspoň to, že je uvedený a že je tento program vôbec otvorený v rámci súčasného PVV. Ale som dosť pesimistický a možno je to taká len, taký odkaz na to, že čo sme mali v predchádzajúcich programových vyhláseniach, ale, bohužiaľ, som tvrdý realista a môžem povedať, že v tejto veci sa neposunieme ďalej, pretože určite tam bude zamietavé stanovisko zo strany ministerstva financií.
Čo sa týka priorít so strategickým a medzinárodným významom, tak som rád, že je spomenuté v PVV, že sú spomenuté ustanovenia alebo otázky týkajúce sa pokračovania prípravy výstavby strategických úsekov TEN-T koridorov, ktoré prepájajú jednotlivé kúty Európy sever – juh, východ – západ. Samozrejme, Slovensko do toho patrí. Máme tu veľmi dôležité úseky Via Carpatia, R4, ktorá prepája Baltické more s Jadranským a s Čiernym morom a taktiež úseky D3 od poľskej hranice po Žilinu, v rámci ktorých sa pripravuje už dokumentácia na výstavbu týchto úsekov. A ja si pamätám, keď aj predchádzajúci minister pán Doležal v rámci pléna rozprával, že nie je týždňa, ak by vtedajší minister infraštruktúry pán Adamczyk nevolal svojmu slovenskému kolegovi a neotváral túto otázku. Tak práve preto sme prišli aj, ak si dobre pamätáte, bola k tomu veľmi búrlivá téma, búrlivá diskusia k zmene zákona 669/2007 o výstavbe dôležitých a strategických úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, kde sme chceli zrýchliť tú prípravu aj čo sa týka zo strany Útvaru hodnoty za peniaze, z ministerstva financií, aj čo sa týka jednotlivých kompetencií ministerstva dopravy, kde sme dali do prílohy k tomuto zákonu, v prílohe č. 2 veľmi dôležité úseky D1 Turany – Hubová, Bidovce – štátna hranica po Slovenskú republiku a Ukrajinu. Taktiež D3 Žilinu – Kysucké Nové Mesto – Čadcu – Skalité, štátnu hranicu s Poľskou republikou a R4, tak ako som spomínal, Milhosť – Košice – Prešov – Giraltovce – Svidník a štátnu hranicu medzi Slovenskou republikou a Poľskou republikou.
Čo mi však chýba je zmienka o Štátnom fonde rozvoja bývania. Možno by som privítal, keby sa riešila aspoň otázka bytovej politiky, pretože je to veľmi dôležitý nástroj na riešenie bytovej politiky, máme určité záväzky aj do roku 2030, taktiež máme kopu tých subjektov, ktorých sa téma výstavby bytov na Slovensku týka, to znamená samosprávu, obce, vyššie územné celky, ktoré určite chcú od toho štátu, aby bol veľmi rýchly, no tak možno by som požiadal súčasnú vládu, aby spolupracovala aj pri presadení zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania, ktorý máme momentálne v druhom čítaní. Je to zákon, ktorým chceme otvoriť tému financovania, lepšieho, rýchlejšieho financovania, pretože máme možnosť vyčerpať 415 miliónov eur z eurofondov, z európskych štrukturálnych fondov do roku 2027. Čiže v prípade, ak by nedošlo k schváleniu teraz na tejto schôdzi, na júnovej schôdzi, tohto zákona, tak by nám prepadlo 415 miliónov eur. Zároveň je to otázka lepšej a rýchlejšej elektroniz... elektrif... elektronizácie systému, nastavujeme týmto poslaneckým návrhom možnosť rýchlejšieho podania žiadosti, vybavenia žiadosti a odpovede zo Štátneho fondu rozvoja bývania. A dokonca v prípade, ak preukážete 30 % energetickej úspory v rámci rekonštrukcie bytovej jednotky alebo bytového domu, tak sa vám 30 % tejto pôžičky odpúšťa.
Takže ja by som poprosil ešte zo strany vlády, že v prípade, ak by sme potrebovali prekonzultovať niektoré ustanovenia, predpokladám, že tam ešte bude predložený nejaký pozmeňujúci návrh v rámci otvorenej rozpravy, tak by som privítal takú kvalitnú, odbornú diskusiu, na ktorú som zvyknutý zo strany rezortu dopravy, a môžem aj pochváliť, čo sa týka odborných kapacít v rámci rezortu dopravy, že si svoju prácu robia veľmi dobre a to sú aj výsledky v prijatých zákonoch.
Posledná veta, chýba mi tam štátny fond dopravnej infraštruktúry, je to orgán, ktorý bol zrušený pred 20 rokmi, funguje v Českej republike a veľmi výrazným spôsobom by vedel nastaviť financovanie výstavby a rozvoja dopravnej infraštruktúry diaľnic, železníc a ciest.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2023 o 15:17 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:28

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, myslím, že si dobre povedal poznámku k tomu mostnému programu, žiaľ, niekedy chceme byť pápežskejší ako pápež a dva roky ÚHP analyzovalo, že v akom poradí sa mosty majú stavať, aby nakoniec ministerstvo financií povedalo, že na to aj tak nie sú, a teda pardon, rekonštruovať, keby sme stavali nové, to by bolo fajn, a nakoniec aj tak ministerstvo financií povedalo, že na to nie sú peniaze. Tak si myslím, že keby sme, tiež neočakávam, že sa v lete s tým podarí niečo urobiť, ale dúfam, že po voľbách už áno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:28 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne za reakciu. Môžem potvrdiť, téma Útvaru hodnoty za peniaze bola otvorená aj pri novele zákona o 669/2007, ktorú som tu otvoril, keď sme si to chceli aj odborne vyargumentovať v rámci otvorenej rozpravy, tak si pamätám, keď tu zástupca Progresívneho Slovenska pán Valášek skôr otváral témy, ktoré absolútne nemali nič spoločné s odbornosťou, a keď sme už išli do konkrétnych detailov, tak bol ticho. Ale čo sa týka ešte toho štátneho fondu dopravnej infraštruktúry, tento fond by fungoval na princípe toho, že by tam išli dane napríklad z minerálnych olejov, výnosy z mýta, niektoré dane a tak to funguje v Českej republike už dlhé desaťročia. Pozrite sa, ako stavajú diaľnice, železnice, opravujú infraštruktúru v Českej republike a ako staviame my. Zobereme si, aký máme investičný dlh. Dvadsať miliárd. Jednoducho nikdy to nedobehneme. My keby sme chceli ísť oproti Českej republike, tak sa nestretneme, ani sa nestretneme, niežeby sme ich dobehli. Takže toto sú určite témy, ktoré by sa mali otvárať aj v ďalšom volebnom období, a toto je veľmi dôležitá téma, aby aj po konsenze s ministerstvom financií sa riešilo v ďalšom programovom vyhlásení vlády.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:29 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:30

Jaroslav Naď
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda vlády, členovia vlády Slovenskej republiky, vážení kolegovia, od včera sme už teda počuli v tomto pléne kadečo, aj vy ste počuli, pán premiér, kadečo, počuli ste veľa zloby, veľa zla, veľa nenávisti, kopec populizmu, klamstvá, počuli sme tu útoky, počuli sme dokonca útok na menšiny zo strany extrémistov, nuž niektoré strany chcú týchto extrémistov dokonca do vlády, teraz sa ukazujú, akí sú to ľudia. Videli sme tiež teátro tvorcu obrovského zla na Slovensku, otca korupcie a stvoriteľa mafie, ktorá podľa výpovede jeho vlastných nominantov ovládala políciu, spravodajské služby, prokuratúru, súdy, to všetko sme tu už dnes počuli.
Videli sme tiež už štandardné útoky na pani prezidentku, aj na úradnícku vládu, jednoducho to, čo sme tu od včera videli, je presne reflexia súčasnej slovenskej politickej reality, smutnej reality, ktorá je stelesnená aj v tomto parlamente, a, pán premiér, viem si predstaviť, že to pre vás nie je jednoduché, ale, žiaľ, toto je realita. Čo si ale úplne jednoznačne myslím je to, že Slovensko už naozaj nepotrebuje zlobu a nenávisť, nepotrebuje sebeckosť a sebeckých politikov, ktorí sa nekone... nekonečne hádajú, potrebuje odbornosť a potrebuje spoluprácu. A ja som presvedčený napriek tomu, že stále považujem nástup úradníckej vlády za nie nevyhnutný, tak som presvedčený o tom, že úradnícka vláda môže byť cesta k ukľudneniu situácie najmä vtedy, ak úradnícka vláda bude schopná komunikovať s Národnou radou Slovenskej republiky a bude cítiť podporu v Národnej rade Slovenskej republiky.
Áno, som presvedčený o tom, že vznik úradníckej vlády bol s vysokou pravdepodobnosťou motivovaný najmä politicky, na druhej strane treba povedať, že za päť mesiacov úradnícka vláda nič svetoborné urobiť nemôže, je to logické. Nie kvôli neschopnosti, práve naopak. Ja tam považujem viacej, výber viacej ľudí za mimoriadne schopných. Ale časovo to nie je možné. Rozhodnutie pani prezidentky bolo aj legitímne a bolo aj v súlade s ústavou a treba ho rešpektovať. Pokiaľ ale vláda, úradnícka, nezíska podporu, tak sa jej bude vládnuť rovnako ťažko, ako sa vládlo vláde Eduarda Hegera po tom, čo dôveru stratila. Áno, keď sa pozriem na výber členov vlády, tak poviem tiež veľmi úprimne, že si nemyslím, že výber je absolútne bezchybný. Dokonca si dovolím povedať, že pri niektorých menách som bol až prekvapený, že väčšinou kritické médiá ostali ticho.
Na druhej strane, niektoré mená sú tam skvelé až vynikajúce a sú tam ľudia, ktorí, som rád, že sú vo vláde a zďaleka nehovorím iba o rezorte obrany. Každopádne každému jednému členovi vlády, úradníckej, som vďačný, že sa rozhodol do toho ísť. Aj vám, pán premiér, aj vašim kolegom. Pretože ísť do vlády, kde pravdepodobne nezískate dôveru, budete terčom útokov aj vy a cez vás aj pani prezidentka a vy ako postranný efekt týchto útokov budete veľa dostávať na štyri-päť mesiacov, to naozaj nie je jednoduché a vyžaduje to veľkú mieru zodpovednosti a odvahy. A naozaj veľmi úprimne vám hovorím, že som rád, že ste sa takýmto spôsobom rozhodli.
Čo sa týka programového vyhlásenia, áno, niekto môže povedať, že je v niektorých častiach vágne, inde ide zase do príliš veľkých detailov, ale dôležité z môjho pohľadu je, aký má obsah, celkový obsah a aký má cieľ. A my v strane Demokrati, ale aj ja osobne považujeme toto programové vyhlásenie za dobré programové vyhlásenie. Ciele za dobré ciele. A personálne obsadenie vlády za väčšinovo veľmi kvalitné. Samotné programové vyhlásenie je tiež výrazným odrazom kontinuity dobrej práce vlády Eduarda Hegera. Kontinuity reforiem a investícií, ktoré sa buď presadili, alebo sa začali aj implementovať, v konečnom dôsledku na 28 stranách programového vyhlásenia je až 48-krát použitý výraz pokračovať, budeme pokračovať, pokračujeme. Toto programové vyhlásenie vlády stojí na správnej strane z hľadiska zahraničnej politiky, čo je pre mňa mimoriadne dôležité, z hľadiska obrannej politiky vychádza jasne z nášho členstva v NATO a EÚ a tiež to programové vyhlásenie vychádza z reality, ktorá sa volá plán obnovy. A to samo o sebe hovorí, že ten plán obnovy bol spravený veľmi dobre.
Vláda tiež deklaruje vôľu pomôcť ľuďom, to znamená kontinuita pomoci realizovanej vládou Eduarda Hegera napríklad v stabilizácii cien za energie alebo pomoci rodinám. Vláda tiež deklaruje prípravu realistického rozpočtovania, a to napriek, s prepáčením, až šialeným rozhodnutiam, ktoré v niektorých prípadoch spravila Národná rada Slovenskej republiky s dopadom na štátny rozpočet, a teraz nech sa na mňa nikto nehnevá, ale za hlasovanie za niektoré dopady so stámiliónovým, za niektoré rozhodnutia so stámiliónovými dopadmi aj zo strany SaS, ktorá o sebe hovorí, že je rozpočtovo zodpovedná, bolo pre mňa nepochopiteľné. Zároveň ale platí, že vláda bude musieť realizovať opatrenia, aby rozpočet aj z hľadiska prípravy do budúcna bol urobený dobre. Realistické rozpočtovanie je dôležité, takisto ako prilákanie talentov, o ktorom hovoril aj pán premiér Ódor, a som vám vďačný, že ste naozaj verejne poďakovali Eduardovi Hegerovi za zriadenie zodpovedajúcej agentúry, ktorá má za cieľ prilákať talenty, naše, zo hraničia naspäť. A tiež časť spracovaná o kultúre je naozaj dobrá. A tak ďalej a tak ďalej.
Na splnenie týchto cieľov ale treba pozíciu silnú vo vláde a áno, aj z mojej osobnej skúsenosti, aj skúsenosti viacerých členov bývalej vlády hovoria, že je veľký rozdiel, či máte alebo nemáte dôveru. Cieľom strany Demokrati je urobiť všetko preto, aby bola vláda Ľudovíta Ódora úspešná. Pretože iba úspešná vláda znamená úspech pre Slovenskú republiku, a to znamená úspech pre občanov Slovenskej republiky. A navyše, Ficov ústavný paškvil vládnutie vláde bez dôvery mimoriadne komplikuje, a to naozaj nie je dobré pre občanov Slovenskej republiky. Preto my v strane Demokrati, všetci naši prítomní poslanci, ktorí hlasujú v našom klube, neformálnom, podporíme programové vyhlásenie vlády a vládu ako takú. Je to pre dobro Slovenska, pre dobro našich občanov. A nekladieme si na rozdiel od iných ani žiadne, a nekládli sme si žiadne personálne podmienky, ani iné podmienky, aby sme politikárčili. Už vôbec nie nesplniteľné podmienky. Sme presvedčení, že všetky strany v Národnej rade Slovenskej republiky by úradníckej vláde mali dôveru vysloviť. Najmä strany ako HLAS, ktorý opakovane vyzýval pani prezidentku, aby úradnícku vládu vymenovala, a dokonca pán Pellegrini aj verejne povedal, že keď bude vymenovaná, tak že ju podporí. Ale aj strany ako OĽANO či SME RODINA, pretože je tam veľká kontinuita s našimi programovými vyhláseniami, ktoré sme robili či už u Igora Matoviča, alebo u Eda Hegera a predsa len, povedzme si to na rovinu, strany ako OĽANO alebo strany ako SME RODINA sú iné a nie sú také ako extrémisti alebo smeráci. Verím, že týmto stranám reálne o Slovensko ide, nejde iba o politikárčenie.
Pán premiér, k vám dve také osobné poznámky. Viem, že nechcete vstupovať do, do politických diskusií, ale niekedy sa zlu treba postaviť. A treba to povedať otvorene, a keď niekto spochybňuje naše základné bezpečnostné záujmy, obranné záujmy, tak treba povedať, že tak robí, a neboj sa to urobiť, lebo stojíte na správnej strane barikády. A druhá vec, prosím, podporujte aj naďalej obranu Slovenskej republiky, aj rozpočtovo, aj rozhodnutiami a nebojte sa ich urobiť, lebo tie sú dôležité práve kvôli tomu, aby ich niekto v budúcnosti nezvrátil. Každopádne vám držím aj osobne palce, pán premiér, aj členom vašej vlády, celej vláde ponúkam aj naše skúsenosti, aj našu odbornosť, aj naše kontakty, lebo váš úspech by bol úspechom nás všetkých. Prajem vám všetko dobré.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2023 o 15:30 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jarko, ja ďakujem za tvoj príspevok, ďakujem aj za to, že si sa dotkol kultúry, lebo to tu bežne nebýva. Ja musím naozaj pochváliť celý ten odsek, ktorý sa týka kultúry. Pre mňa sú tam základné veci ako je prijatie stratégie pre kultúrny a kreatívny priemysel 2030. To bolo, pokiaľ si dobre pamätám, prijaté na vláde 12. 6. Ja ďakujem za 4,2 miliardy pre Banskú Štiavnicu z výzvy na pomoc. Aj zákon o RTVS-ke a to možné zvýšenie z 0,15 na 0,17, pretože pre mňa je to naozaj dôležitá informácia. Štatút umelca, ďalšia vec, o ktorú sme tu bojovali tri a pol roka a ešte ďalšie dve vlády predtým a doteraz sme sa k nemu nedostali, tak teraz sa k nemu asi dostaneme, čo je úžasné, pretože pokiaľ by sme ho tu mali na začiatku krízy, na začiatku covidu, by sme vedeli omnoho lepšie a omnoho rýchlejšie pomôcť umelcom už len tým, že by sme ich dokázali identifikovať, čo doteraz sme ich nedokázali. Práve ten štatút umelca je na to dôležitý, aby sme v takýchto krízových situáciách dokázali identifikovať kto potrebuje pomoc a kto ju nepotrebuje. Čiže pre mňa štatút umelca. Ďakujem veľmi pekne za toto. A ďakujem za zákon o kultúre, ktorý sa tam objavil.
To, čo mi trošičku chýba, ale to už ja chápem, že ten čas je krátky a že sa nedokážeme do toho nejakým spôsobom vtesnať, ale možno len predpripraviť materiály, a to je konsolidácia pamiatkového úradu z môjho hľadiska, novelizácia absolútne spackaného pamiatkového zákona a možno by som sa pozrela aj cez OČTK na vývoz... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:40 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
No, kolega Jaro Naď spomenul zase SaS-ku, že sme rozpočtovo nezodpovední pri tých dôchodkoch, skúsim veľmi rýchlo vysvetliť. No posledné tri novoročné zvýšenia dôchodkov v roku ´21 boli o 2,6, v roku ´22 o 1,3, v roku ´23 o 11,8 % a dostali dôchodok z roku 2020 celkovo o 16 % vyššie. Ale táto práve schválená valorizácia, ktorú sme podporili, áno, podporili a stojíme si za tým, o 10,6 % zdvihne dôchodok, z toho roku 2020 o 29 % dokopy. No, čiže čo z toho vyplýva? Vyplýva z toho to, že inflácia od ´20 do polroku teraz je rovnakých 29 %. Čiže jednoducho áno, my sme za to obdobie teraz dorovnali dôchodcom ich infláciu. Jednoducho stojí to veľa peňazí, samozrejme, ale jednoducho tuto sme sa SaS-ka rozhodli to podporiť, pretože ak nejakej skupine treba pomáhať, ak nejaká skupina to má ťažké, ak pre nejakú skupinu tie potravinové, zvýšenia potravinovej inflácie sú veľmi, veľmi náročné, tak sú to dôchodcovia. Takže áno, tu sme sa rozhodli dôchodcov podporiť a na to konto, samozrejme, zasa, keďže sme rozpočtovo zodpovedná strana, iks ďalších rôznych zákonov, rôzne päťstovky, rôzne za účasť na voľbách, nepodporíme, pretože tam to skutočne nepovažujeme za zmysluplné. Ale teda dorovnať dôchodcom tú infláciu, to sme považovali za zodpovedné. Je to náročné pre verejné financie, súhlasím, ale je to to, čo asi si, myslím si, že dôchodcovia zaslúžia, pretože to, čo tu my dnes žijeme, ono to nejak tak trochu oni vybudovali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:42 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Čo sa týka tej podpory vlády od rôznych strán, tak pri SMER-e si aspoň vymysleli nejakú, nejaký príbeh o Sorosovi, ktorý je, samozrejme, absurdný, a niekto ho, samozrejme, prijme. O extrémistoch nemá zmysel sa baviť. SME RODINA od začiatku bola proti úradníckej vláde. OĽANO si aspoň vymyslelo nejaký nesplniteľný dôvod, ale ja sa pýtam, že kde je HLAS. Veď HLAS počas vlády Eduarda Hegera, po tom, ako padla, pomaly každý týždeň vyzýval prezidentku, aby vymenovala úradnícku vládu. Každý týždeň sme tu mali od HLAS-u: Treba vymenovať úradnícku vládu. Treba vymenovať úradnícku vládu. Treba vymenovať úradnícku vládu. Teraz tu máme úradnícku vládu. A kde je HLAS? HLAS je tam, kde vždy. Je to hlas oportunizmu, hlas alibizmu a hlas populizmu. Takže dostali to, čo tu polroka chceli, úradnícku vládu a teraz si vymyslia nejaký škôlkarsky dôvod, že nemá legitimitu, lebo jej tú legitimitu nechcú dať, a tým pádom ju nepodporia. Takže to, myslím, že je veľmi zaujímavý obraz o politických stranách v parlamente.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:44 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:45

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Nazdávam sa, že každý poslanec má právo zo svojich pozícií, politických aj odborných, aj hodnotových, tu predniesť svoje postoje k programovému vyhláseniu, ale aj k celkovej politickej situácii. Vystúpili ste slušne, pán poslanec, budem aj ja slušný, aj keď musím povedať, že som v rozpakoch, pretože vy ste povedali, že táto vláda, ktorú pani prezidentka vymenovala, a toto programové vyhlásenie pokračuje v úspešnej vláde Eduarda Hegera. No nesedí mi to najmenej s dvomi momentami, ktoré sú ústavnoprávne. Ten prvý je, že v decembri minulého roka tento parlament odvolal Hegerovu vládu, poverila túto vládu pani prezidentka činnosťou až do predčasných volieb, ale zároveň pred niekoľkými týždňami zobrala poverenie tejto podľa vás úspešnej vláde. Tak mi to nejako nesedí, že tá vláda, ktorá tu bola pani prezidentkou vymenovaná a ktorá tu dneska predkladá programové vyhlásenie, má naviazať na úspešnú vládu Eduarda Hegera. Naozaj mne to nejak nesedí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:45 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, aj keď slušné vystúpenie, ale vy ste podľa mňa mimo reality. Vládu Eduarda Hegera neodvolala opozícia. Vládu odvolal váš koaličný partner, ktorý vám dával ultimátum tri mesiace, pol roka pred tým, šaškovali ste tu tri a pol roka. Prakticky nemala ani inú možnosť pani prezidentka, len odvolať túto vládu. Keby ju odvolala hneď ako padla v demisii vláda Eduarda Hegera, bola by získala ďalšie body, lebo to, čo ste tu odvtedy predvádzali, to nikdy v slovenskom parlamente nebolo a nevyhovárajte sa. Ak niekto zaviedol do tohto parlamentu to, čo je zavedené teraz, zaviedol to váš bývalý, váš predseda OĽANO, od ktorého ste odišli, od ktorého ste sa dištancovali vtedy, kedy ste zistili, že loď sa potápa. Povedzme si to na rovinu, lebo doteraz počúvam len stále lebo SMER, lebo Fico. Páni, konečne povedzte si, čo ste za tých tri a pol roka pozitívne spravili. K fondu obnovy, povedzte si, čo ste spravili k zdravotníctvu. Proste zdravotníctvo je v takom stave, v akom nikdy nebolo. Veď váš premiér povedal pri memorande, že to ani nečítal. Tak čo, celé zdravotníctvo hodil cez palubu, keď vedel, v akom stave sa nachádza? Páni, veď sa vžite do reality prostého človeka, ktorý čaká na operáciu, čaká na veci, ktoré jednoducho, a to nechcem hovoriť o dôchodcoch. Poznám dôverne, pretože som sedel osem rokov v Sociálnej poisťovni, v akom stave sa nachádzajú naši dôchodcovia. Vy budete hovoriť to, čo tu povedal aj včera predseda OĽANO, že sme zvyšovali. Áno, my sme nechceli defraudovať tento rozpočet tak, jak ste to robili vy. Veď vy ste za tri a pol roka vlády čo spravili s rozpočtom? To nehovoríme my, to hovoria ekonómovia. Tak ja vám nerozumiem. A stále tvrdíte, že robili ste obnovy. A jaké? Čo ste spravili v školstve? Čo ste spravili... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:47 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video