94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:53 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem aj za vystúpenie, pán poslanec. Bola tu otvorená aj otázka týkajúca sa možnej podpory od iných strán ako od vás alebo od SaS-ky. My však dlhodobo hovoríme, že vláda, ktorá nemá legitimitu z volieb, jednoducho nemá legitimitu ani na vládnutie. A pre nás je najpodstatnejšie, aby bola vláda, ktorá vzišla zo zdravej a demokratickej, demokratickej súťaže. Takže z toho dôvodu my aj dlhodobo hovoríme, že jednoducho nevieme si predstaviť podporu takejto vláde. A tu len súhlasíme s tým, čo hovoria aj ústavní právnici, čo hovoria politológovia, pretože to nie je len náš názor. Jednoducho podporiť takúto vládu jednoducho nie je cestou.
A čo sa týka toho, že by sme mali podporiť, lebo sme hodnotovo blízko, no súhlasím. Však ja som to povedal aj v otvorenej rozprave, že veľmi dôležité pre túto vládu, aj keď bude bez dôvery, aj keď bude len pár mesiacov tuto pri moci, je, aby jednoducho doslova, prepáčte mi za ten výraz, nezarezala tie vládne návrhy zákonov, s ktorými si ešte aj ty napríklad ako minister prichádzal alebo tvoji kolegovia v bývalej vláde, ale aby sa pokračovalo ďalej v tom legislatívnom procese a dotiahli sa do poslednej finálnej verzie všetky tie ustanovenia, ktoré potrebujeme schváliť, a aby to pomáhalo ľuďom. Čiže súhlasím, na jednej strane ja požadujem od tejto vlády, aby si splnila aspoň túto úlohu, aby jednoducho sa dokončil ten legislatívny proces, dokončili sa veci, ktoré sú potrebné, a jednoducho čo je najpodstatnejšie pre ministra vnútra, pripraviť procesne demokratické voľby v rámci 30. 9. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:49 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne Jarovi Naďovi za jeho rozpravu a ja mu aj trošku rozumiem, keď sa v ňom možno takisto bijú také úvahy ako vo mne, keď spomínal vlastne SaS-ku ako sa nezodpovedne rozpočtovo správa. A možno to celé vychádza z toho, keď v minulosti Zemanová povedala, že dôchodcovia nie sú produktívni, im netreba pomáhať a potom na druhej strane tu Viskupič obhajuje, ako idú pomáhať oni dôchodcom, hej, že to niekde musia žehliť. Hovoril si, Jarko, aj o tom, že sme dali také nesplniteľné podmienky pri podpore PVV-čka a treba uznať a očakávam aj od teba, že povieš, že aspoň je to fér, že sme to komunikovali verejne a tieto podmienky, ja si nemyslím, že nie sú nesplniteľné. Verím tomu, že aj tebe záleží na tom, aby sa po 30. 9. tu uchránila demokracia na Slovensku a zatiaľ nikto s ničím iným neprišiel. My sme prišli s takýmto návrhom zákona, kde chceme naozaj uchrániť v prvom rade demokraciu na Slovensku. Veľmi chcem oceniť aj to, Jaro, jak si povedal, keď si povedal, že je dobré, aby aj úradnícka vláda komunikovala s parlamentom, ale nie len voči tomu, aby sa postavila zlu, ale aj prípadným prirodzeným partnerom, čo je aj naša strana alebo teda naše hnutie OĽANO, ktoré určite bude hlasovať za tie dobré zákony, ktoré vláda prinesie. A je absolútne jedno, kto ten zákon, dobrý zákon prinesie do pléna Národnej rady, za ten zákon zahlasuje určite naše hnutie. Ešte raz sa ti chcem poďakovať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:51 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Jaroslav Naď
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán podpredseda.
Na Maroša Viskupiča reakcia, odišiel, žiaľ, ale on síce povedal, že chceli pomôcť dôchodcom. No však každý chceme pomôcť dôchodcom. Otázka je, či to bolo alebo to nebolo rozpočtovo kryté. A odpoveď je jasná, nebolo. A tu sme tri a pol roka počúvali zo SaS-ky, že nebudú schvaľovať nič, čo nie je rozpočtovo kryté. A teraz 600 miliónov plesk ho tam, lebo dôchodcom treba pomáhať. No tak trošku farizejské pred voľbami, však.
A reakcia na pánov poslancov Faiča a Muňka. Viete, páni poslanci, zacitujem vás, niekto, asi pán Muňko povedal, že sme tu šaškovali tri a pol roka. Viete čo, že vás huba nebolí. Ako po 12 rokoch toho, čo ste tu predvádzali v tejto krajine, rozkrádanie zdravotníctva, Paškovci a všetky veci okolo toho, vy budete hovoriť niečo o zdravotníctve? Koľko nemocníc ste postavili za svojej vlády? Koľko škôl sa tu postavilo za vašich vlád a vôbec čo ste vy urobili pre túto krajinu z hľadiska nejakých reforiem? Jednu jedinú reformu robil Kaliňák ESO, aj to zmrvil úplne absolútne na, na, na odrobinky, katastrofa. To je vaše vládnutie. A po nás potopa nebude jak po vás, pán poslanec Faič. Po nás budú výsledky, z ktorých teraz čerpá tá vláda. To je tá kontinuita, o ktorej hovoríme.
Pán poslanec Svrček, tá legitimita je dobrá téma, len pravda je taká, že tu netreba sa teraz dívať na to, že či má legitimitu po voľbách alebo nemá tá úradnícka vláda, lebo tá úradnícka vláda potrebuje v pokoji dovládnuť do parlamentných volieb na štyri mesiace. To nie je o dvoch rokoch, to je o štyroch mesiacoch, preto by tú dôveru mali dostať, lebo väčšina tých vecí, ktoré budú prinášať, nebudú zákony, Peťo Pollák, ale bude ich bežná robota, ktorú robia, ich nariadenia vlády, uznesenia a na tie potrebujú plné právomoci. A áno, Peťo, jeden ten, jedna tá podmienka, vy ste to komunikovali dopredu, je to fajn, ale bola nesplniteľná. Päťsto eur za hlasovanie to sú dve miliardy eur v štátnom rozpočte, a to sa jednoducho splniť nedá akokoľvek by to premiér Ódor chcel.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 15:53 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:55

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vystupujem, keďže tých prvých 20 minút som nepovažoval za dostatočný časový priestor na to, aby som vedel dokonale objasniť, ako veľmi je deštruktívne toto programové vyhlásenie vlády, progresívnej vlády Zuzany Čaputovej, a už na úvod ma teší, že poslanci tejto pseudostrany Demokrati alebo čo to je, čo ani neexistuje de facto, odchádzajú zo sály a že ich viem takto ľahko vyhnať, pretože to je pre mňa tá, to najväčšie zadosťučinenie po tých tri a pol roka katastrofy, ktoré na Slovensku učili ako vláda, ktorá dnes prezentuje, že tu máme nejakú ďalšiu vládu kontinuity tej katastrofy a toho, čo potom ich vlastný premiér nazval vládou chaosu.
Chcem sa dotknúť ešte jednej zásadnej témy z daného programového vyhlásenia, kde je priamo napísané: „Vláda bude vytvárať podmienky pre transparentnú a efektívnu podporu mimovládnych organizácií z verejných zdrojov." Mňa toto zaujíma, pretože ja sa pýtam, kde, kedy vznikla nejaká potreba preto, aby štát, aby občania Slovenskej republiky zo svojich daní financovali politickú činnosť nie politických strán, ale tzv. mimovládnych organizácií. Pretože nikto nikdy v tomto pléne nekritizoval verejne prospešné mimovládne organizácie, ktoré napríklad starajú sa o to, aby sa rekonštruovali hrady či zámky. Nekritizoval mimovládne organizácie, občianske združenia, ktoré pomáhajú seniorom, zachraňujú deti a podobne, ale vy hovoríte o podpore, priamej finančnej podpore, ďalšej finančnej finančnej podpore už po celých tých desaťročiach, kedy takáto aktivita existuje politických mimovládnych organizácií. Samozrejme, dávate tomu krásne a hodnotné prívlastky ako ochrana demokracie alebo výchova k úcte k demokratickým hodnotám, ale všetci veľmi dobre vieme, že sa jedná o indoktrinačné procesy ultraliberálnych politických mimovládnych organizácií. A môžeme menovať konkrétne prípady, Čaputovej VIA IURIS, ktorá je jednoznačne politicky liberálne profilovaná. Naďov Globsec, teraz tu odišiel čitateľ neschopných prejavov. Absolútne jednoznačne liberálne, prozápadne politicky orientovaná mimovládna organizácia, ktorá čerpá financie zo štátneho rozpočtu na činnosť, o ktorej sa množstvo obyvateľov Slovenskej republiky a vzhľadom na vysokú mieru nepodpory alebo proti vôli voči aktuálnemu zbrojeniu Ukrajiny môžme domnievať, že teda väčšina obyvateľov Slovenskej republiky by bola proti tomu, aby financovala napríklad mimovládku Globsec.
Sú tu ďalšie mimovládne organizácie, za všetko tá legendárna Nadácia otvorenej spoločnosti Georga Sorosa, ktorého syn, ktorý teraz preberá toto škaredé impérium, sa vyjadril, že bude po celom svete podporovať radikálnych ľavicových politických kandidátov financiami. A Slovenská republika takejto konkrétnej politickej rozvratnej dekadentnej činnosti udelí viac ako 21 miliónov eur. Veď to sú neuveriteľné veci a nikto, ani v tomto programovom vyhlásení vlády, ani nikde inde som od týchto predstaviteľov vlády nepočul a doteraz som nemal možnosť zoznámiť sa s názorom, prečo to takto vlastne má byť. Aký dôvod vlastne existuje na to, že vy občanom Slovenskej republiky poviete: Budeš platiť politickú činnosť nejakých liberálov. Z akého dôvodu? Keď prešli normálnym legitímnym volebným procesom, získali podporu vo voľbách, je to úplne iná téma. Samozrejme, my by sme boli aj za to, aby sa zrušilo financovanie politických strán. Ale to je úplne iná téma. Tam hovoríme o stranách, ktoré si zvolili ľudia vo voľbách. Ale prečo majú ľudia ďaleko ešte väčšími miliónmi ako je to pri politických stranách financovať mimovládne organizácie. Z čoho vychádza legitimita takejto témy? Z čoho vychádza vlastne vôľa ku takémuto konaniu? Ja sa na to pýtam. Žiadam tú odpoveď. Tak ako som žiadal odpoveď na to, ktoré sú tie údajné spoločenské normy Slovákov, ktoré vraj diskriminujú menšiny. Nepočul som ju a som na to dodnes zvedavý. Pretože táto hlboká urážka slovenského národa, ktorá je priamo zakomponovaná v programovom vyhlásení vlády, nemôže zostať bez povšimnutia.
Zaujíma ma teda, čo vlastne legitimizuje vašu vládu podporovať politické mimovládne organizácie? Pretože ja sa tejto téme venujem dlhodobo a sledoval som, aké aktivity tieto mimovládky robia a je to jednoducho mnohokrát nechutné. Je nemysliteľné, aby občania Slovenskej republiky platili pochod nejakých sexuálnych menšín, chlapov, ktorí sa vyzlečú do nejakých kožených treniek a pochodujú po námestiach. Z akého dôvodu? Prečo to majú financovať občania Slovenskej republiky? Prečo majú občania Slovenskej republiky financovať, a dnes sa to reálne deje, niečo, čo sa volá teplá joga, kde chlap v leopardích legínach sa hádže pred kamerou na žinienke a tvári sa, že je neviem čo. Z akého dôvodu majú toto financovať občania Slovenskej republiky? To sú legitímne otázky. Pretože slovenskí obyvatelia chodia každý deň do roboty, makajú, platia dane a potom chcú, aby tie peniaze, tie finančné prostriedky, ktoré pod hrozbou väzenia odvedú štátu, boli využité účelné a k tomu, aby sa zlepšoval život a životné podmienky, ako aj budúcnosť všetkých slušných pracujúcich ľudí, rodín, každého bez rozdielu, kto sa v Slovenskej republike chce snažiť. To sú legitímne požiadavky. A ja tieto odpovede žiadam, pretože občania Slovenskej republiky si zaslúžia tieto odpovede poznať, pretože v konečnom dôsledku sú to oni, kto platí Zuzanu Čaputovú, sú to oni, ktorí budú platiť túto vládu, a sú to oni, kto vytvára prostriedky a bude platiť tie dlhy, ktoré vy vytvárate preto, aby ste mohli tieto mimovládne organizácie financovať.
A rovnako sa vás chcem spýtať, veľmi dobre viete, že v tomto pléne bolo jasne odsúdené rozhodnutie Európskej únie o zákaze spaľovacích motorov. Z môjho pohľadu sú všetky tie zelené európske ekonomiky absolútnou cestou do pekla. Sú to nezmysly, sú to šialenstvá, sú to veci, ktoré dovedú Európsku úniu ku krachu, sú to veci, ktoré sú neudržateľné, a dokonalým príkladom absolútnej katastrofy, ktorú tieto zelené politiky reprezentujú, je súčasný príklad Nemecka, ktoré si v nekonečnej tupote odstavilo vlastné jadrové elektrárne a dnes páli nekonečné množstvá uhlia a ešte chce zaväzovať firmy, aby prestali vyrábať spaľovacie motory a aby sme všetci jazdili na elektrinu, ktorú nemáme ani ako vyrobiť. Čiže totálne tupá politika, ktorá nemá žiadne reálne opodstatnenie vo svete, ktorý vidíme okolo seba, a presne z tohto dôvodu sa v Ázii alebo v Amerike do takýchto šialených experimentov nepúšťajú.
Mrzí ma však, že vaša vláda namiesto toho, aby reflektovala na názory verejnosti alebo sa držala toho, čo pôvodne deklarovala, to znamená, že bude kúriť a svietiť a nebude sa púšťať do takýchto zásadných politík s dopadom na celé generácie dopredu, nielen na dnešné roky alebo dnešné dni, tak vaša vláda sa rozhodla zaviazať v programovom vyhlásení vlády k podpore týchto tzv. zelených ekonomík. Zaviazala sa tam k tomu, že chce dokončiť klimatický zákon a ja sa pýtam, kto vám dal mandát na to, aby vy ste dokončovali nejaký klimatický zákon, ktorý sa má dotknúť obrovského množstva firiem, ktorý sa má dotknúť obrovského množstva obyvateľov Slovenskej republiky, a kto vás vo voľbách volil, aby vy ste boli tí, ktorí nastavovali tieto pravidlá. Žiadnu legitimitu na takéto konanie nemáte a ktokoľvek, kto videl pripomienkové konanie ku klimatickému zákonu, vie, že tam sú tisíce pripomienok, hlavne od veľkých priemyselných zväzov, od veľkých zamestnávateľov a že tento klimatický zákon, o ktorom sa práve ľudia, ktorých sa najviac dotkne, vyjadrujú, že je absolútne katastrofálny, že je deštruktívny a že neexistuje jeden legitímny dôvod, aby sme ho v takejto podobe prijali, má táto vláda dokončiť? A kvôli čomu vlastne? Kvôli tomu, že to chcú občania alebo kvôli tomu, že to chce Čaputová alebo si to praje Európska komisia, alebo to chcú nejaké ideologické predsavzatia, ktoré si myslia, že my tu a teraz Európskej komisii dokážeme, alebo v Európskej únii dokážeme zachrániť planétu, zvrátiť klimatické zmeny, dokážeme zastaviť otepľovanie, dokážeme preprogramovať všetky prírodné procesy. Toto nie sú vedecké kroky, toto sú ideologické kroky, sú zrejmé a každý, kto sa na to čo i len trošku pozrie, to dokáže chápať, pretože ak mne dnes niekto povie, že zlikvidovaním 1 % emisií CO2 na celom svete, to znamená zlikvidovaním automobilovej dopravy v súčasnej podobe v Európskej únii zachránime planétu, no tak taký človek je úplný hlupák a veľmi dobre to vie. Ale zase tu môžeme hovoriť celé dni a celé noci o tom, aké katastrofálne, devastačné dopady bude mať zlikvidovanie automobilového priemyslu v Európe, mobility celkovo. Veď to je totálna katastrofa.
Tie veci sú zrejmé, tie veci sú jednoznačné, ale vláda namiesto toho, aby reflektovala na to, čo ľudia chcú, na to, čo si ľudia myslia, na to, čo chcú politické strany v parlamente, tak sa zaviaže ku týmto klimatickým zákonom. Zaviaže sa k novým mechanizmom obchodovania s emisnými kvótami. K novým daniam, ktoré dnes Brusel prijíma. To sú nezmysly, to sú veci, ktoré Slovenská republika akceptovať nemôže. To sú veci, ktoré Slovenskú republiku výrazne poškodia. A práve preto žiadam odpoveď na otázky, ktoré som tu položil, rovnako ako v tej prvej rozprave a žiadam premiéra, aby sa netváril, že tu nie je, aby sa netváril, že sa ho to netýka, ale aby pomenoval jasne tie konkrétne state z toho programového vyhlásenia vlády, aby sa neskrýval za sukňu Zuzany Čaputovej a za médiá, ktoré k nemu pristupujú ako k vyvolenému páničkovi, pri ktorom si nedovolia jedinú kritickú otázku. Pristupujú k nemu totálne inak, rovnako ako k Zuzane Čaputovej, ktorá zásadne chodí do debát sama a dopredu vie, aké otázky dostane, a nabrífuje sa ako počítač tie odpovede.
Ale žiadam, aby ste vysvetlili a hlavne tú urážku slovenského národa, ktoré konkrétne kultúrne a spoločenské normy Slovákov vraj diskriminujú menšiny. To je tak zásadná vec, že buď to z toho programového vyhlásenia vlády, s prepáčením, vyhodíte, že to odtiaľ vypadne, alebo to tu ľuďom zdôvodníte. Pretože takúto urážku si občania Slovenskej republiky nezaslúžia. To, že to nevadí ľuďom ako je Naď, protislovenským zapredaným fanatikom, to je úplne jedno, to ani nikto nečaká. Tí ľudia nemajú žiadnu politickú podporu. Tam sa dá 7-8 ministrov dokopy, majú 2 %, pretože každý sa z nich len smeje, každému sú úplne ukradnutí, nikto ich neberie vážne, ale ostatní občania Slovenskej republiky si tieto odpovede zaslúžia.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2023 o 15:55 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Spomenul si, že nerozumieš úplne, že prečo nechcú platiť mimovládky zo štátneho rozpočtu. Práve pred chvíľou vyšiel status, ti ho prečítam: „Prezidentka Čaputová považuje za legitímne, že mimovládne organizácie získavajú peniaze aj zo zahraničia. Robia tak preto, lebo samotný štát nedokáže financovať ich aktivity. Je to navyše ďaleko transparentnejšie," to hovorí Čaputová, „než naše skúsenosti s financovaním politických strán." Myslím si, že keďže ich ona povyberala všetkých do jedného, čo je prvá tvorba vlády, kde nie premiér, ale prezidentka si povyberala ľudí, tak preto asi aj tých 21 miliónov. Najskôr hneď museli ukázať ako sú, chápu tejto logike, že prečo tam sedia a išli do Sorosových nadácií. Ale to, čo je zaujímavé, a to odpoveď na tvoje otázky, takže ešte raz, Čaputová, po prvé, považuje za normálne, aby štát platil mimovládky. Pričom v slove mimovládka je, že má stáť mimo vlády. To znamená, primárny cieľ neziskových organizácii a mimovládneho sektora je, že si ho majú platiť ľudia mimo svojich daňových povinností. Oni si platia dane preto, aby platili verejnoprávne inštitúcie. Lenže títo si povedali, že oni z verejnoprávnych zdrojov budú prelievať peniaze do mimovládneho sektora, aby tuná pán Ivan Šimko mohol ísť do Bruselu, nezahlasoval proti migračnému paktu, aby mohol ten migračný pakt potom prejsť a aby následne Sorosovci dostali 21 miliónov, aby sa o tých migrantoch, ktorých nám sem vnútia, mohli starať. Takže to je prvá vec.
Druhá vec, ktorá je úplne šokujúca, že ona povie, že sú mimovládky, teda tieto jej inštitúcie, transparentnejšie financované ako politické strany. Čo nám tu chce ona povedať? Ona bola podpredsedkyňa Progresívneho Slovenska, zrejme má nejaké negatívne skúsenosti s tým, ako Progresívne Slovensko bolo financované, takže potom nech to povie na rovinu. Ale je nehorázne, aby v tomto období, kedy 800 miliónov nevyužili na budovanie nemocníc, oni prelievali peniaze do mimovládok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 16:05 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:07

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcel som sa dotknúť jednej témy, ale predrečník tu spomenul mimovládky. Fakt si treba uvedomiť, že dnes tie mimovládky sa pasujú do role, že v podstate komentujú, rozhodujú, zasahujú, niekedy mám pocit oveľa viac ako samotní poslanci, ktorí sú volení, alebo politické strany, ktoré majú mandát od občanov. Nehovoriac o tom financovaní. Toto je absurdné a ukazuje sa to ako obrovský fenomén, ktorý priniesla možno doba alebo nejaká špekulatíva a zrejme ani občania, ani konkrétne politické strany, vlády a podobne, ktoré nevenovali tomuto javu pozornosť, dnes sú veľmi prekvapené a dnes vidíme, aké je to prepojenie a s tým, samozrejme, súvisí potom aj politika, ktorá sa presadzuje aj práve z pozície mimovládnych organizácií a ich vplyvu. Myslím si, že je jedno šťastie v situácii, v ktorej sme sa ocitli, že táto vláda naozaj nebude mať veľa času a priestoru na to, aby realizovala to, čo je jej názorovo vlastné a blízke.
A chcem len povedať ešte na záver, ak tu bolo spomenuté, preboha živého, ak tu bolo spomenuté, že táto úradnícka vláda má byť pokračovaním Hegerovej vlády, tak buď to bolo zle pomenované, alebo to nebolo správne pochopené, naozaj si nemyslím, že by to bolo šťastné riešenie, pretože Hegerova vláda alebo vláda, ktorá tu vládla tri roky, akokoľvek ju budeme menovať, zavinila stav, ktorý je absolútne nevídaný v slovenskej politickej histórii alebo v novodobých našich dejinách. Takže pokračovať v tomto duchu až do septembrových volieb by nebolo šťastné riešenie, takže tomuto sa treba vyvarovať, pretože naozaj skončíte tak, ako tá Hegerova vláda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 16:07 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Slovenská republika zažíva taký jeden zvláštny precedens, a čiže od roku 2020 od parlamentných volieb tu máme už tretiu vládu. Čiže toto je naozaj taký nonsens, ale to je iba výsledkom toho, že keď niečo a nejakú moc v štáte zveríte do rúk diletantom. Takto dopadol Matovič, takto dopadol Heger a bojím sa, že takto nastoleným trendom a nastavenými víziami na tieto krátke štyri mesiace môže dopadnúť táto, v úvodzovkách, úradnícka vláda odborníkov z prezidentského paláca. Ale vráťme sa k meritu veci.
Tak ako veľmi správne poznamenal vo svojej rozprave kolega Milan Mazurek, financovanie mimovládnych organizácií zo štátneho rozpočtu alebo z európskych zdrojov je podľa mňa niečo choré a niečo zvrátené. Musíme si dať naozaj na misku váh, čo je to mimovládna organizácia. Jednoducho je to iba parazit, ktorý vyciciava štátny rozpočet alebo nejaké európske štrukturálne fondy a hraje sa na politický subjekt, na politickú stranu, ktorá, ktorý tvrdí, čo je na Slovensku správne, čo sa diať nesmie, čo by sa naopak diať malo a ich financovanie, ich portfólio, ich kontakty sú jednoducho nejakým zvláštnym spôsobom skryté, schované. Preto je naozaj na čase sa zaoberať zákonom, ktorý tu bol už veľakrát prezentovaný, aby každá jedna mimovládna organizácia, bolo o nej jasne pomenované, kto túto mimovládnu organizáciu platí. Čiže klasické slovenské príslovie, koho chlieb ješ, toho vlastne počúvaš. Takže aj na túto problematiku sa treba pozrieť a hovoríme, mimovládne organizácie to je jedno veľké zlo, ktoré jednoducho po celom svete robí len neplechu a galibu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 16:09 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja teda, kolegovia, budem čakať na tú odpoveď z pozície predsedu vlády alebo jednotlivých ministrov, z čoho vychádza akákoľvek potreba alebo akýkoľvek dôvod normálne to povedať ľuďom, aký máte dôvod na to nútiť daňových poplatníkov platiť politické mimovládne organizácie. Organizácie vykonávajú politickú činnosť, vykonávajúce indoktrinačnú ideologickú činnosť, ktoré sú tu bez ohľadu na to, akými krásnymi slovíčkami to nazvete. My s tým môžme absolútne nesúhlasiť a tieto organizácie neprešli riadnou politickou súťažou, neboli zvolené vo voľbách, sú úplne v inej pozícii. Prečo by mala nejaká organizácia dostať milióny eur alebo tisíce eur, státisíce eur, akékoľvek peniaze od slovenských daňových poplatníkov? Bolo na to referendum, pýtal sa to niekto ľudí? Jednoducho títo ľudia si to zaslúžia vedieť. To, že vy máte takýto názor, že si máte financovať nejaké stádo ľudí, ktorí vám budú predpripravovať politickú pôdu na univerzitách, na rôznych kultúrnych inštitúciách, v médiách, rôznych pseudoanalytikoch, ktorí sa budú vyjadrovať ku každej téme a profilovať sa ako nestranný, zároveň však pozitívne hodnotiť pomaly každý jeden krok nikým nevolenej vlády, tak to je niečo, čo skrátka ľuďom musíte vysvetliť. A keď na to vysvetlenie nemáte, tak potom sme doma, sme doma. A budeme to ľuďom opakovať, budeme im to prízvukovať, stále hovoriť, že si skrátka platíte svojich vlastných agentov, ľudí, ktorí vám majú pripravovať pôdu, ľudí, ktorí vám majú, za vás majú agitovať v regiónoch v jednotlivých inštitúciách, ľudí, ktorí by ale nemali byť platení zo štátneho rozpočtu, a pre nás je toto obrovský politický záväzok toto proste zrušiť. A vy si to uvedomte, ja viem, že mnohí z vás ste členmi alebo pochádzate z rôznych mimovládok, prídete o ich financovanie po voľbách, to sa zruší, rozlúčte sa s tým.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 16:11 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:13

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, budem rýchly, lebo som ho predbehol.
Milí priatelia, dovoľte mi, aby som aj ja zareagoval na tú debatu, aj keď ma mrzí, že tá debata skĺzla k tým mimovládnym organizáciám. Pritom tunák máme prerokovať programové vyhlásenie vlády, ale veľmi rád sa aj ja k tomu už teda vyjadrím. Pán poslanec, asi mi dáte za pravdu, že tieto mimovládne organizácie asi nie sú hnutiu SME RODINA veľmi naklonené. Nikdy sme v takýchto organizáciách neboli, nepodporujú nás a skôr by som povedal, že sú veľmi zamerané proti nám až neobjektívnym spôsobom. Publikujú, naháňajú nás, okiadzajú a ja neviem čo všetko možné. Čiže s tým absolútne môžme súhlasiť, že nie som nadšený, že takéto obrovské peniaze idú aj na takéto účely. Ale aby som bol skutočne normálny a nemal len klapky na očiach, musím povedať, že nečerpajú to iba liberálne, progresívne, ale čerpajú to aj kresťanské, aj konzervatívne, charitatívne, prípadne iné mimovládne organizácie, aby som bol veľmi korektný.
Teraz čo sa týka tých, tejto pomoci, ktoré, ktorá sa tunák spomínala, to nejde všetko len tej jednej organizácie. Tam bola obrovská pomoc rôznych charitatívnych spoločností, pomoci Ukrajincom a tak ďalej a dohodlo sa, že cez nich to pôjde, ony to budú rozdeľovať, aby to nemali na krku vláda. Takže tu nejde 21 miliónov jednej organizácii, ale tá to len rozdistribuuje, aby som bol korektný. Ja ich tiež nemám rád, veľmi dobre viete, že my sme tunák dvakrát predložili do parlamentu návrh zákona, kde by sme jasne pomenovali, to bol zákon o lobingu, pod tým to bolo schované, aby sme jasne pomenovali alebo videli, kto tieto mimovládky financuje a akým spôsobom sú financované hlavne z toho, aby sme vedeli, koho muziku hrajú. Ja nechcem nikomu dávať sem nálepku nejaký agent, to v žiadnom prípade nie, ale ľudia a občania si majú, majú mať právo si veľmi ľahko dohľadať transparentne, že keď niekto sa venuje nejakej konkrétnej problematike, či ho platí, východ, západ, stred, juh, ktokoľvek, aby sme sa v tom vedeli zorientovať, či tam už nie je nejaké, dopredu nejaké predpojatie.
No ale teraz mi dovoľte, aby som sa vyjadril k programovému vyhláseniu vlády. My sme ako hnutie SME RODINA povedali, že nebudeme robiť kroky len preto, že je to úradnícka vláda a budeme im hádzať polená pod nohy len preto, že je to úradnícka vláda. Ona tuná neni preto, že by si to ona vymyslela, ale preto, že tunák jeden náš koaličný partner s druhým naším koaličným partnerom to vyostrili tak, že nakoniec strana SaS spolu aj s vami, aj s SMER-om, HLAS-om povalili túto vládu, dvakrát dokonca, a podarilo sa dostať do tohto štádia, že máme 150 poslancov v Národnej rade v opozícii. Máme kúsok pred voľbami a každý z toho vybíja kapitál, ale len kvôli tomu ja nebudem tuná útočiť na úradnícku vládu, lebo je to tá zlá vláda, úradnícka, pani prezidentky. Ona si to tiež nevymyslela, ona je tu len preto, že tu niekto musí už doviesť túto krajinu k predčasným voľbám.
Čo ja očakávam od tejto úradníckej vlády? Len základné veci pri, a teraz sa neurazte na mňa, kúriť, svietiť a pripraviť rozpočet a hlavne urobiť poriadok v pláne obnovy a zefektívniť čerpanie eurofondov. Toto od nich očakávam a myslím si, že toto aj od nich dostaneme, aj keď ja mám osobne výhrady, napríklad je tam veľmi vágne pomenované, veľmi veľa vecí je vágne pomenovaných, tá pomoc je tam veľmi, stretneme sa, posúdime, zorganizujeme, to ja neviem, čo bude. A preto sme povedali, že sa zdržíme. V prípade, že by aj toto bolo dopracované a presne bolo povedané, akým spôsobom chcú pomôcť, tak by sme vyslovili tejto vláde určite podporu, ale toto sa nám nedostalo, tak sa zdržíme. Ale nebudem do nich kopať, ale musím povedať, čo vyzdvihujeme. Vyzdvihujeme to, že naozaj zefektívňujú postupy pri pláne obnovy, ktorý, ako všetci dobre viete, sme kritizovali už, už pred pár mesiacmi, keď sme hovorili, že Rázsochy, že je to nezmysel, to sa nedá stihnúť. Upozorňovali sme na to, no ale tuná niektorá politická strana, tá demokratická, si išla svoje, že to my zvládneme, my sme superhrdinovia a že to urobíme. Nakoniec sa ukázalo, že sme mali pravdu.
Takže ja od tejto vlády očakávam hlavne, aby sme ušetrili čo najviac prostriedkov z Európskej únie a tu ich implementovali a investovali, toto je prvá vec, čo očakávam. Aby sme čo najmenej toho vrátili, aby som ich požiadal, aby čo najviac vyrokovali ústupkov v rámci Európskej únie, aby sme nemuseli vracať tie prostriedky, radšej ich miňme na sociálnu pomoc. My sme veľmi veľa čerpali aj vďaka tomu, že sme mohli použiť tieto európske peniaze z Európskej únii na, na pandemickú pomoc, kurzarbeit, na kopec ďalších pomocí, cestovnému ruchu sme vymohli 150 miliónov a tak ďalej. A tiež sme všetky veci presúvali z nevyčerpaných zdrojov cez, ktoré sme mali alokované na eurofondy, bolo to dohodnuté s Európskou úniou. To znamená, že aj možno preto Európska, teda preto toto programové obdobie táto vláda mala o 3 % lepšie v čerpaní ako tá minulá strany SMER. A ale nebolo to našou šikovnosťou, ale bolo to tým, že sme alokovali tieto zdroje na tieto, na túto formu pomoci. Ale vďaka tejto pomoci a vďaka tomu, že napríklad cez ministerstvo práce, sociálnych vecí sa vyčerpali miliardy, tak sme udržali nezamestnanosť na prijateľnej úrovni. Toto očakávam od tej vlády, ja neočakávam buchlu päťstostranovú alebo tisícstranovú s plnoformátovým programovým vyhlásením vlády.
Ja očakávam, že budeme tu mať riadne, slušné, demokratické, transparentné voľby, toto očakávam od nich, očakávam od nich, že urobia poriadok v týchto financiách, to očakávam, myslím hlavne eurofondy, plán obnovy a tam čo sa týka tej, toho, čo navrhujú alebo predložili, tak tam s tým súhlasím, keby to bolo len o tom, tak určite by sme vyslovili súhlas s týmto programovým vyhlásením vlády. Nakoľko už som spomínal, že zdá sa nám to moc všeobecné, vágne a nie konkrétne pri tej sociálnej oblasti, a preto sme sa rozhodli ako hnutie SME RODINA sa zdržať. Ale musím tunák povedať aj to, že v prípade, že by nám našich 17 hlasov chýbalo na to, aby mohla byť vyslovená dôvera, určite by sme ich dali. Takže takýto máme postoj preto, lebo sa snažíme aj v tejto veci nekonať len politicky len preto, že si môžem buchnúť do toho Ódora, ale preto, aby som bol normálny aj v tejto veci.
Čo je zlé treba pomenovať, že je zlým, čo je dobré, treba vyzdvihnúť. Takže toto je len krátko, ja sa ospravedlňujem pánovi poslancovi, že som ho predbehol a nechávam mu rečnícky pult. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2023 o 16:13 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, kúriť, svietiť znie fajn, ale to od nich očakávame všetci. Lenže to programové vyhlásenie je plné ideologických predsavzatí, je plné prihlásení sa ku konkrétnym formám politík, o ktorých som presvedčený, že väčšina obyvateľov Slovenskej republiky s ním nesúhlasí, a tieto veci je potrebné kritizovať. Pretože jedna vec je, že tu má byť nejaká vláda, ktorá má dotiahnuť Slovensko k predčasným voľbám, a niečo úplne iné je, keď je tu vláda, ktorá sa prihlási bez volieb ku konkrétnemu politickému a ideologickému smerovaniu, a to táto vláda urobila. S tým, že tam urazila priamo obyvateľov Slovenskej republiky, keď povedala, že tu existujú spoločenské a kultúrne normy, ktoré diskriminujú menšiny, zamedzujú im v prístupe k zdravotnej starostlivosti, k bývaniu a ku kvalitnému školstvu, ale nekonkretizovala. Ja som sa to dôrazne pýtal, ktoré sú to tie spoločenské a kultúrne normy, ktoré majú vraj na Slovensku diskriminovať menšiny. Lebo to nemôžete len tak vyhodiť a povedať, že Slováci sú de facto rasistickí, lebo to je v podtexte tých slov, a potom to nekonkretizovať. To je z môjho pohľadu svinstvo, a preto som sa do toho obul.
A rovnako pri tých mimovládkach, ja som povedal to isté, ak niekto pomáha seniorom, venuje sa charitatívnej činnosti, to je občianske združenie, legitímne, ale ak niekto robí politickú činnosť, je to úplne iná pesnička. A práve tieto mimovládne organizácie z nejakého zázračného dôvodu táto vláda, ktorá má len kúriť a svietiť, považuje za jednu zo svojich priorít. Ja sa pýtam prečo, to bola legitímna otázka a žiadam tú odpoveď. To, že oni majú názor na mimovládky, že sú skvelé, ja, že sú škodlivé, to je, samozrejme, zase súčasťou politickej diskusie, ale mám právo poznať tú odpoveď a majú právo poznať tú odpoveď obyvatelia Slovenskej republiky, lebo tí to v konečnom dôsledku platia. A na tieto odpovede my sme zvedaví, prečo majú financovať organizácie, ktoré neprešli volebným zápasom a robia politickú činnosť. A rovnako je to aj s tou Nadáciou otvorenej spoločnosti. Dobre, dostali peniaze, ony ich prerozdelia, časť určite spotrebujú na réžiu, ale tak potom je to nefunkčnosť štátu, keď si potrebuje najať nejakú Sorosovu mimovládku bez nejakej verejnej súťaže a tá má prerozdeľovať jej finančné zdroje. Načo to je dobré?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2023 o 16:21 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video