94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:05 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:59

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán poslanec Mazurek, vy často nafukujete, zveličujete a označujete nesprávnych ľudí za vinníkov. Ja som sa troška angažoval v situácii s migráciou, čo sa týka stanového mestečka v Kútoch a chodil som tam pravidelne, komunikoval som s viceprezidentom Policajného zboru a on mi hovoril, že nie sú žiadne incidenty. Tí ľudia, dobrovoľníci z Kútov, ktorých poznám osobne, im pomáhali, snažili sa im pomôcť, boli tam často ženy, deti.
Vy hovoríte, že nech sa, že či niekto má chuť poslať tam svoju manželku, aby sa tam prešla s kočiarom. No ja by som fakt, ja som videl vašu fotografiu, to video, jak ste privítali jednu ženu s kočiarom a ďalších ľudí, tak ja by som sa bál do tejto tlupy poslať alebo nechať ženu s kočiarom sa prejsť. Takže ja si myslím, že označenie za vinníka Slovensko je nesprávnym označením, pretože vieme a spolupracujeme s inými krajinami na tom, aby sa vonkajšie hranice schengenu chránili viac. Tam je problém, tí migranti, keď už tu raz prídu, tak treba sa o nich postarať ľudsky, treba k nim pristupovať, ja viem, vy máte hitlerovské zjednodušené riešenia, vy by ste to všetko, ja neviem čo, ako riešenia ste neponúkli nejaké konkrétne, ale z vášho prejavu bolo jasné, o aké riešenia by ste mali záujem. Veľmi jednoduché, ale to už sme tu v histórii mali, to hlásal jeden taký fúzkatý a nedopadlo to dobre.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 9:59 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:01

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za... ďakujem za slovo.
Ťažko sa diskutuje a ťažko sa debatuje o týchto veciach, keď dlhodobo počúvame o tom, že Slovenská republika v tomto nemôže v podstate nič robiť. Odvolávame sa na Frontex, samozrejme, si uvedomujeme, že prapríčina toho problému je niekde úplne inde a začína mimo Slovenskej republiky, ale zároveň sa postavíme do pozície, kedy povieme, a odznelo to viackrát aj na výbore pre obranu a bezpečnosť ešte ústami predchádzajúceho ministra vnútra, jednoducho my sa nemôžeme ako Slovenská republika, ako sebavedomý štát stavať k tejto veci pasívne alebo jednoducho mať takéto, takéto postoje, že v podstate sme bezmocní, bezbranní a nevieme nič spraviť. Veď to, to nie je normálny stav.
A ten Frontex, o ktorom sa tu často rozpráva, ja naozaj si pamätám minimálne rok dozadu, ak nie dva, kedy sme sa odvolávali na to, že treba posilniť iniciatívu v tejto veci na balkánskej trase a treba rokovať a treba prijať opatrenia v rámci Európskej komisie alebo, alebo v Bruseli, alebo kdekoľvek, ale nič sa nezmenilo, tá situácia sa neustále zhoršuje. To, že sa ministri dohodnú o tom, že sa dohodnú, to je síce fajn, a povedal som to aj na výbore predchádzajúcemu ministrovi, a odvtedy sa v podstate nič nezmenilo, nič, čo by ľudia vnímali, že, že ten stav sa zlepšil, ale, naopak, podľa toho, čo my vnímame od ľudí žijúcich v okrese Nové Zámky, okrese Levice, okrese Komárno, ten stav je horší a horší a policajti to vnímajú takisto. Keď sa ich, keď sa ich opýtate priamo v teréne na ulici alebo na tom mieste, tak vám povedia, my s tým nevieme nič robiť, pretože nemajú jasnú politickú podporu a nemajú pravidlá, ktoré by... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:01 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:03

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Poslanec Mazurek označil všetkých migrantov za zločincov a kriminálnikov. Pri tom množstve migrantov, ktorí aj prichádzajú na naše územie, je teoreticky možné, že sa medzi nimi vyskytne aj človek, ktorý mal opletačky s políciou, či bol dokonca odsúdený. Avšak toto Mazurekovo tvrdenie nadobúda zvláštny pôvab v súvislosti s tým, že práve on bol právoplatne odsúdený za extrémistické a rasistické výroky na adresu Rómov, takže skôr o ňom by bolo možné hovoriť ako o kriminálnikovi.
Poslanec Mazurek tu skritizoval všetko možné, ale recept nejaký neponúkol. A ja sa pýtam teda, či trvá na tom recepte, ktorý kedysi ponúkol na svojom facebooku na profile, ktorý si neskôr po voľbách v roku 2016 vymazal, v súvislosti s jedným incidentom, ktorý sa odohral na hraniciach dvoch balkánskych krajín, keď sa skupina utečencov na noc ocitla uzavretá z oboch strán policajnými silami tých krajín na území cintorína. Cintorín je pietne miesto a treba sa tam správať, samozrejme, primerane tomuto významu, avšak keď sa skupina, väčšia skupina ľudí ocitne na takomto mieste na celú noc, akiste to nemôže dopadnúť dobre s tým cintorínom. No a poslanec Mazurek vtedy ponúkol takýto recept: "Toto by som riešil nasledovne, najprv pod hrozbou samopalu a obušku ten cintorín by museli vyčistiť tak, že by sa tam nenašiel ani špak. Potom by som ich dobil ako psov, zmlátil všetkých do modra, vykúpal ich v slznom plyne a následne vyhostil do tej špinavej púšte, odkiaľ tieto zvieratá vyliezli."
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:03 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:05

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Mazurek, k tomu, či sú všetci nelegálni migranti zločinci a kriminálnici, a k tomu, kto čomu rozumie alebo nerozumie. Vy tvrdíte, že my z klubu SaS-ky, ktorí sme sa tu pousmievali pri vašom vystúpení, tomu nerozumieme, lebo podľa vás každý, kto pácha nelegálnu činnosť, pácha kriminálnu činnosť. To ale nie je pravda. Kriminálna činnosť nie je porušovanie akéhokoľvek zákona, ale porušovanie Trestného zákona.
Skúsim to vysvetliť, aby ste tomu porozumeli aj vy. Ak napríklad pán poslanec Mazurek poruší zákon o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky, nerobí to z neho kriminálnika. Kriminálnika z neho robí, ak poruší Trestný zákon, spácha trestný čin a konštatuje to právoplatným rozsudkom na to príslušný súd. To je rozdiel. Hoci rozumiem, že zrovna vám ako právoplatne odsúdenému kriminálnikovi tento rozdiel môže unikať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:05 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Skúsim reagovať na príčetné faktické poznámky a nie na Benčíkove výmysly, ktoré aj na tom blogu napísal, že síce to nemusel napísať on, ale je to pravdepodobné, no tak to je veľmi pekné od neho. Ja tiež môžem napísať nejaký blog, kde dám na Benčíka krásne fotky, ktoré mi zajtra pošlú ich 50, kde bude obhajovať Hitlera, Stalina, Mao Ce-tunga, veď to je úplne jednoduché v dnešnej dobe internetu, akurát že nebudem tak primitívny, aby som tieto veci potom hádzal tuná do pléna. Podstatné je niečo úplne iné.
Pán Potocký, na teba budem reagovať, ten vedľa, ten tvoj kolega poslanec, ja mám pocit, že on keď na mňa reaguje, on vypne IQ a zapne emócie, lebo takto to presne vyzeralo. Poďme pomáhať, starajme sa, dajme sa liečiť, nehovorme takéto nezmysly. Pán Potocký, hovoríte, že EÚ, alebo hovoríš, Milan, že EÚ zlyháva v migrácii a že na ňu treba vyvinúť tlak, to som povedal aj ja. A povedal som pánovi ministrovi, čo by som urobil ja, keby som bol na Rade EÚ. A čo urobil pán minister? Aký je ten tlak? Preto ho kritizujem. Napísal na facebook, že máme byť solidárni, čo je nezmysel, čo je protištátna činnosť podľa môjho názoru, lebo ide proti záujmu a názoru väčšiny obyvateľov Slovenskej republiky, a zároveň sa zdržal. Tak kde je ten tlak a čo je zlé na tom, že ja ako poslanec od neho ten tlak vyžadujem? Veď on je ten, ktorý tam išiel, nie ja. Vieš a to je ten problém, že teda áno, má tu byť tlak, EÚ to má riešiť, ale nerieši. A je to pravda, Frontex je taxík, taxík pre nelegálnych migrantov a ja som to tam povedal. A riešenie nie je, že pošleme ďalších policajtov, aby im pomáhali v taxíku. Riešenie je, aby sme tých migrantov vracali hneď na tie líbyjské brehy.
Hovoríte, že nie je pekné, aby som strašil a neviem čo, že nie každý z nich je kriminálnik. Podstata veci je taká, že ak niekto uteká pred vojnou, ide do prvej bezpečnej krajiny, vtedy sa berie za utečenca. Ale ak prejde, čo ja viem, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko alebo Srbsko, Grécko, Slovensko, Česko, Poľsko, Nemecko až do Švédska, to nie je utečenec pred vojnou, to je ten problém. To je ten problém, na ktorý poukazujeme. Zapnite rozum, nie emócie!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:06 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:08

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená kolegyňa a kolegovia, pozorne som počúval môjho predrečníka aj faktické poznámky, ktoré na neho boli. A dám jednu otázku, načo je nám Európska únia? Z tohto, čo bola debata. No načo je nám Európska únia, ktorá nechráni svoje vonkajšie hranice? No načo je nám? Ja vám poviem, načo je nám. Na nič a ešte raz na nič. A keď na niečo, len na pokuty, buzerácie a ešte raz buzerácie.
Všetko so všetkým súvisí, začalo to už dávno-pradávno, keď sme vstúpili do Európskej únie, občania Slovenskej republiky. Európskou úniou aj Slovenskom sa začala preháňať nákazlivá, veľmi nákazlivá choroba. Choroba, ktorá sa volá cholera migrácie. Táto cholera ničí demografiu štátov, ničí tradičný spôsob života Európanov a hrozí to veľmi aj nám. Začalo to v roku 2015, slúžka, obyčajná slúžka a tvár ľudí z pozadia, bláznivá Angela Merkelová pozvala v roku 2015 do Nemecka islamských migrantov: "Wir schaffen das. Wir schafen das!" No, nein, nein. To bolo heslo vymletých slniečkarov, liberálov a im podobných odkundesov. Začala lavína, pred ktorou varoval líbyjský vodca, a ja hovorím, aj prorok Muammar Kaddáfí, ktorého odporne zavraždili. Presne predpokladal, čo sa stane. A sa smiali z neho. A práve z líbyjských brehov teraz tu prúdia títo darebáci! Do Európy začali prúdiť milióny islamistov, arabov, aj černochov zo strednej Afriky, ktorí sú buď moslimovia, alebo animisti, no aj niektorí kresťania, ale prúdia tu.
V prvej vlne, hlavne v prvej vlne zaplavili Európu džihádisti, teroristi z Islamského štátu. A zrazu boli teroristické útoky všelijakými možnými spôsobmi – zrážanie ľudí autom, bomby v metrách, napádanie kostolov, synagóg. Migrantov od brehu Afriky priam dovážajú do Európy mimovládky, ktoré sú ako cestovné kancelárie platené z nadácií kazisvetov, ako je George Soros, čo teraz odovzdal žezlo svojmu podarenému synovi. Pán minister hneď na začiatku začal hovoriť o Frontexe. Toto sú tí hlavní pašeráci migrantov, vrátane džihádistov. Je to priam CK Džihád Tour!
Taliansko vyhlásilo núdzový stav. Je, dnes je úplne zamorené neprispôsobivými migrantami. Rád som chodil do Talianska, ale posledné cesty sa tam už nedalo žiť, sadnúť si s manželkou na kávu. Stále otravovali. Podivné tmavšie tváre chodili žobrať, otravovať, človek sa tam necítil dobre. Bol som na konferencii v Ríme. Ja a moja manželka a veľvyslanec Sýrie so svojou manželkou sme sa vydali na potulky Rímom. No nemali sme veruže pokoj. Nedalo sa tam normálne posedieť. Veľké časti Francúzska už nie sú francúzske. Belgicko to isté. Anglicko to isté. A tak ďalej a tak ďalej. Jednoducho des a hrôza ako mesiace Marsu: Fobos a Deimos.
Švédsko, to som už spomínal, ktoré za čias mojej mladosti bolo známe tým, že sa tam nezamykali domy ani autá, bicykle sa nepriväzovali reťazami. Už vyzerá úplne ináč, sa stalo mekkou terorizmu a to i vďaka liberálom, ktorí sa pokúšajú vládnuť aj tu. Za päť mesiacov bolo 144 prestreliek. Za päť mesiacov 144 prestreliek a z toho výsledok 18 zastrelených a množstvo ťažko alebo ľahšie zranených.
Čo je najhoršie, pokusy umiestňovať ich začali v pamätnom roku 2015 a to pamätným hlasovaním v Európskom parlamente, kde nás aj naši poslanci slovenskí odporne zradili! Jednoducho začali tie tlaky. Nenápadne. V roku 2017 som interpeloval ministra vnútra Kaliňáka, pretože už v dvetisícsedemnástom boli podpísané s medzinárodnou organizáciou pre migráciu dve grantové zmluvy v hodnote 1 832 209 eur. Toto som interpeloval v dvetisícsedemnástom. Čo to bolo? Á, to bola predpríprava. Už vtedy sa salámovou metódou jemnučko, jemnučko skúšalo obyvateľstvo na reakcie. Pred pár dňami preblesli správy o plánoch na tábor pri Malackách, že vraj tri možnosti. Prvá možnosť bola uvedená: príro... kvôli prírodným katastrofám. Druhá možnosť pre príslušníkov silových zložiek. A až tretia možnosť bolo, že to bude pre migrantov. Ale oni dali to poradie úplne naopak.
Náš poslanec Beluský interpeloval Romana Mikulca ohľadom migrantov a nelegálnej migrácie. No otázky už Mikulec mal na stole, ale pripadlo to novému ministrovi Ivanovi Šimkovi. Ten odpovedal 12. 6. 2023.
Pán minister, takto vám poviem, keď som to prečítal, skoro sa mi zježili vlasy, keby som ich mal, alebo by som si ich vytrhal. Je tu, asi to písala nejaká vaša neschopná sekretárka alebo nejaký neschopný, alebo priam šialený pracovník. Počúvajte dobre, čo je tu napísané, lebo vy ste sa podpísal pod toto. "V súčasnosti migrácia objektívne ovplyvňuje a bude ovplyvňovať aj budúcnosť EÚ." Migrácia objektívne ovplyvňuje a bude ovplyvňovať aj budúcnosť EÚ? (Rečník sa pozrel na navrhovateľa.) Pán Šimko, choďte do Londýna. Choďte do Marseille. Choďte do Malmö. Niekedy tam bol slávny klub, Malmö FF. Choďte tam. Vaša životnosť v zdraví by bola, nechcem preháňať, päť hodín a možno aj tri minúty. Hlavne v tom Švédsku, v tom Malmö. A potom ste napísal: "Vážený pán poslanec, dovoľte mi," tomu Beluskému, "aby som vám odpovedal na vašu interpeláciu až po hlbšej analýze a oboznámení sa s danou problematikou." No, ste tu krátko, ale za ten mesiac už ste mohol niečo o tom vedieť a tak ďalej, o týchto migrantoch, takže tak. (Reakcia predkladateľa.) Hej. Toto bolo, ale toto, čo migrácia objektívne ovplyvňuje, to je úplne nenormálne, za čo... Tie znásilnenia? (Reakcia predkladateľa.) Ale objektívne, objektívne. (Reakcia predkladateľa.) Objektívny fakt.
Pamätáme sa na nedávne vpády migrantov, o ktorých sa Mikulec a Krčméry vzorne starali v Kútoch. Šefčík vravel, že boli v pohode. No jasné, že boli v pohode, hlavne keď videli tú masovú demonštráciu tam. A potom keď tam bola procesia náboženská okolo nich. Česi vtedy uzavreli hranice, nepúšťali ich. My sme nemohli vyslať tých vojakov, kukláčov na hranice, ktorí nás tam strážili? Ktorí strážili tých migrantov? Však ich tam bolo obrovské množstvo na koňoch.
Teraz prúdia migranti cez južné hranice. Hovorili predrečníci, že juhozápadné. No oni chodia aj na juhu stredného Slovenska. V Tornali ich videli, a nie jedného, veľa ich videli. Chodia cez zelenú hranicu, aj cez cesty, prechody, no kde idú, keď už ich polícia odchytí? Kde ich polícia sprevádza? Kde ich odnesie? Na české hranice? Bratia Česi, berte si ich? A pustite ich, urob... špeciálny vlak vypravte ako futbalových fanúšikov z Brna do Prahy a potom, čo ja viem, smerom na Nemecko. Pán minister hovorí: tranzitná sekundárna migrácia. Tranzitná sekundárna migrácia. Čo keď bude terciárna migrácia? Pod hrozbou pokuty 20-tisíc eur, kde ste sa, žiaľ, musím povedať, hanebne zdržali hlasovania. Mali ste tam buchnúť po stole, a nie toto.
Takže situácia je veľmi komplikovaná, ale tá hlavná komplikácia má jedného pôvodcu, a to je Európska únia. Európska únia, ktorá plní úplne iné úlohy ako na začiatku. Európa, uhlie a oceľ, slobodný pohyb. Teraz je to úplne iné. Teraz je to o výmene obyvateľstva, o zdegenerovaní európskej populácie. Toto raz musí skončiť a musí to skončiť veľmi skoro, pretože západná Európa je stratená. Sú to kalifáty. Minule mi kamarát vravel prípad, ten ich zavýjajúci náboženský prorok z mostu z Temži cez repráky, všade dookola oni si tam kľakali. No toto je pekné, ich Londýn. Pekný Londýn! Vo Francúzsku je to strašné tiež, Paríž, centrum Paríža. Choďte tam aj teraz! To je dačo neuveriteľné.
A preto hovorím, načo je nám Európska únia? Na nič, na nič a na nič. A keď na niečo, na to, aby nás len buzerovala, pokutovala a robila obštrukcie a ničila národné štáty.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2023 o 10:08 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Mizík, viackrát si položil otázku, načo nám je Európska únia. Ja sa úplne stotožňujem s tým, čo si povedal, že je nám na nič a keď na niečo slúži, tak slúži na to, aby rozkladala národné štáty, svoje členské štáty, a to aj práve tým, že podporuje túto nelegálnu migráciu, že nielenže nedokáže ochrániť tieto svoje členské štáty, pred tou masovou migráciou, ale ona ju ešte podporuje, o čom svedčí práve ten nedávny, nedávny migračný pakt, ktorý bol uzavretý v Luxemburgu.
Ale tu treba povedať jedno, ak by sme neboli členským štátom Európskej únie, tak sa nás nič z tohto netýka, mali by sme voľné ruky, neboli by sme zviazaní žiadnymi nezmyselnými nariadeniami a smernicami, a predovšetkým treba povedať aj to, že ak by Slovenská republika nesúhlasila, alebo teda ak by nebola prijatá Lisabonská zmluva, tak by sa nestalo to, čo sa stalo teraz v Luxemburgu, že sme boli prehlasovaní, pretože bez ohľadu na to, ako by sa minister Šimko zachoval, samozrejme, mal byť proti, ale aj keby, aj keby bol proti, tak by sme boli prehlasovaní, čo umožňuje Lisabonská zmluva, pretože dovtedy, dokým bola, dokým nebola ešte prijatá, tak oblasť azylovej a prisťahovaleckej politiky bola oblasť, kde sme mohli toto rozhodnutie, spoločné rozhodnutie Európskej únie zablokovať. Mali sme právo veta. Teraz sme ho stratili. To znamená, každý jeden politik, ktorý je za členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii, a každý jeden, ktorý podporoval a hlasoval za Lisabonskú zmluvu aj v tomto parlamente, je spoluzodpovedný za to, že sa nenachádzame dnes v takej situácii, že nás môžu v tejto veci prehlasovať. A treba povedať aj to, že za tú Lisabonskú zmluvu hlasovali aj politici súčasnej štandardnej opozície, a ja to budem stále vyčítať aj, aj poslancom za stranu SMER, pretože aj oni hlasovali za Lisabonskú zmluvu. A takisto sám Pellegrini, predstaviteľ HLAS-u, za túto Lisabonskú zmluvu hlasoval. Čiže aj títo ľudia sú zodpovední dnes za to, že nás môžu prehlasovať a nanucovať túto svoju šialenú migračnú politiku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:21 hod.

JUDr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:22

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Rasťo, za vynikajúce doplnenie ohľadom tej Lisabonskej zmluvy, ešte raz ti ďakujem. A chcel by som povedať, že možno sa niektorí čudovali, prečo som sa rozčuľoval nad tým výrazom "v súčasnosti migrácia objektívne ovplyvňuje a bude aj ovplyvňovať budúcnosť EÚ". Tam nemalo byť slovo objektívne. Tam malo byť slovo negatívne, negatívne. Objektívne, to je, že ovplyvňuje. Tam malo byť negatívne. Táto migrácia iba a len negatívne ovplyvňuje. Žiadne pracovné sily, vyžierači štátneho sociálneho systému. Všade.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:22 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:24

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené dámy, vážení páni, keďže nemáme funkčný branno-bezpečnostný výbor, kde by sa toto mohlo riešiť na jeho mimoriadnej schôdzi, na mimoriadnom stretnutí, preto som rada, že sme schválili tento bod schôdze, alebo že sme schválili schôdzu s týmto doplneným programom.
Všetci dobre vieme, že sa blíži letné obdobie a opäť sa nám objavuje problém s ilegálnou migráciou z oblasti Blízkeho východu a severnej Afriky. A všetci si pamätáme, aké udalosti sme tu mali v roku 2015, následne 2016, keď prúdili cez Európu a hlavne cez našich južných susedov desaťtisíce až stotisíce nelegálnych migrantov a vyvolali migračnú krízu v celej Európskej únii. A vtedy sa krajiny V4 postavili k tomu, nazvem to, chlapsky a zaujali nekompromisný postoj a nedovolili rozmiestňovanie migrantov na svojom území.
Rovnako potom aj ja keď som bola na pozícii ministerky vnútra, som sa vyhýbala akýmkoľvek snahám meniť politiku Európskej únie voči nelegálnym migrantom a pokračovala som v nasadenom trende, aby sme nedovolili uplatniť kvóty v rámci celej Európskej únie na rozmiestnenie nelegálnych migrantov. Ale v tom období vzťahy v rámci V4 boli skutočne operatívne, kooperovalo sa na najvyššej úrovni a držali sme ako jeden celok. A keďže počty nelegálnych migrantov sa zvyšujú aj v tomto období, možno nie tak drasticky, ako to bolo v roku 2015, tak treba k tomu pristúpiť pragmaticky.
Som veľmi rada, že pán minister vnútra na stretnutí ministrov vnútra, ktoré sa odohralo v Luxemburgu, sa zdržal pri hlasovaní migračného paktu, ktoré navrhlo švédske predsedníctvo. Viem, že napriek tomu tento migračný pakt bol schválený, ale pokiaľ niektorí z vás čítajú aj zahraničné médiá, ako napríklad v Rakúsku a v Nemecku, tak vedia, že tento migračný pakt, hoci napríklad aj Rakúsko a Nemecko hlasovalo za, tak hlasovalo za iba na prahu skutočne takej citlivosti svojej bolesti a je o tom veľmi veľká všeobecná celospoločenská diskusia v týchto krajinách, takže uvidíme, ako tento migračný pakt bude ďalej pokračovať v rozhovoroch medzi Radou a medzi Európskym parlamentom.
Som presvedčená o jednej veci. Kvóty nič neriešia, kvóty sú dôsledok nelegálnej migrácie a treba riešiť vždy príčiny nelegálnej migrácie, nie jej dôsledky. A tak ako aj pán minister hovoril o európskych riešeniach, tak vieme, že tie základné premisy, ktoré Európska únia má v rámci svojich riešení, je vždy ochrana vonkajšej hranice schengenského priestoru, hlavne efektívna ochrana vonkajšej hranice, na to máme zriadenú aj agentúru Frontex, kde prispievame aj ako Slovensko finančnými prostriedkami a, samozrejme, pokiaľ je to potrebné v rámci nejakej kooperácie pri pomoci inému členskému štátu, aj ľudskými zdrojmi.
Ďalej treba hovoriť v rámci tej európskej koncepcie aj o efektívnej návratovej readmisnej politike, čo závisí veľakrát na tom, ako sú diplomatické vzťahy či už Európskej únie voči krajinám, odkiaľ nám migrácia sem prúdi, alebo či sú to už vzťahy V4 voči ostatným krajinám, alebo bilaterálne vzťahy jednotlivých členských krajín s krajinami či už susednými, alebo krajinami mimo Európskej únie. No a, samozrejme, potom sa hovorí aj o tom, že je tam nejaká politika, čo sa týka ochrany tých cudzincov, ochrany utečencov a, samozrejme, Slovensko si ctí medzinárodné a európske dohody a pokiaľ sa jedná o vojnových utečencov, tí spadajú pod medzinárodnú ochranu a tá pomoc, tak sme dokázali pomôcť utečencom z Ukrajiny v dôsledku vypuknutia konfliktu na Ukrajine, tak taká pomoc musí byť vždy voči týmto vojnovým utečencom.
S čím sa, s čím úplne nemôžem súhlasiť, je to, keď sa odvolávame vyslovene na tieto európske riešenia, pretože tieto európske riešenia sú síce efektívne, ale z dlhodobého pohľadu a veľakrát nie sú operatívne nasaditeľné, a preto hovoriť o úrovniach Frontexu, Salzburgu alebo Európskej únie je fajn, je treba na týchto riešeniach strategických pracovať, je treba ako členská krajina, aby sme sa na nich podieľali, ale treba robiť aj operatívne riešenia v rámci Slovenskej republiky, pretože tak ako sme počuli od pána ministra, ja som si zobrala nejaké štatistiky, ktoré sú aj dostupné na stránke ministerstva vnútra a aj na stránke Európskej únie, za minulý rok bol nárast oproti tomuto roku za porovnateľné obdobie v rámci EÚ o 136 %. To, samozrejme, sa aj odráža v štatistikách na Slovensku, lebo predsa u nás pokles asi nebude, od januára do apríla 2022 bolo 765 zadržaných ľudí, májové štatistiky som nenašla, takže preto porovnávam január a apríl. Január a apríl 4 705 zadržaných ľudí na Slovensku, čo je pomaly 500-percentný nárast, takže súhlasím s tým, čo povedal pán minister, 655 približne zadržaných týždenne je dokonca ešte väčšie číslo, ako keď si rozdelíme tých 4 700 na štyri mesiace.
Treba povedať, že problém začína troška prerastať a objavujú sa nám negatívne odozvy od občanov a spätná väzba od občanov južných okresov, ako sú Nové Zámky, Komárno, Levice, pretože sa pohybujú migranti alebo, respektíve občania iných štátnych príslušností v týchto okresoch a títo občania týchto okresov majú strach o svoje zdravie a, nazvem to, aj o svoje majetky. Nechcem z toho robiť teraz nejakú populistickú tému. Hovorím len fakty. A keď nechceme zažívať to, čo sme zažili na jeseň minulého roka v septembri a októbri, kedy sme zanedbali prvopočiatky a úplne prvotné signály toho, že sa nám zvyšuje migrácia a že treba, aby ministerstvo vnútra a Policajný zbor s tým niečo robili, a keď sa nechceme dožiť toho, aby nám naši susedia, ako sú Česká republika a Rakúsko, zabuchli hranice pred našimi očami, tak musíme niečo robiť.
Po prvé, okamžité riešenia, tak ako sme povedali ešte na tlačovej konferencii minulý týždeň. A som veľmi rada, že pán minister aj dnes povedal, že spolupráca s Maďarskom sa začala, že sa opätovne rokuje s Maďarskom, že do Maďarska vysielame príslušníkov Policajného zboru, že sa robia spoločné hliadky, pretože pokiaľ vy tvoríte spoločnú hliadku na území Maďarska, tak nepustíte cudzinca smerom k nám a tým pádom nemáte problematický, problematické kroky readmisie.
No, s čím úplne nemôžem súhlasiť, je, keď pán minister povie, že 94 % tých migrantov alebo príslušníkov inej národnosti, ktorí prekročia naše hranice, sú Sýrčania. Pán minister, oni dobre vedia, čo majú povedať, pretože oni sú veľmi dobre nabrífovaní od prevádzačov, a vedia, keď povedia, že sú zo Sýrie, tak dostanú štatút vojnového utečenca. Žiaľ, alebo chvalabohu, nechcem to teraz hodnotiť, výzorovo sa nepodobajú na Ukrajincov, takže najlepšie by im bolo, keby vojnový konflikt alebo odvolali sa na vojnový konflikt na Ukrajine a povedali, že sú Ukrajinci, ale fyziognómia im to nedovolí, tak preto radšej povedia, že sú zo Sýrie, kde ten konflikt už pomaly bude trvať desať rokov.
Hovorili sme minulý týždeň na tlačovej konferencii, a tam sa rozchádzam s pánom ministrom, že my nerobíme dostatočné opatrenia v rámci Slovenska na odradenie migrácie. Máme ihneď zaistiť cudzincov na neoprávnenom pobyte. Pán minister potvrdil, že sa nezadržiavajú a neobmedzujú sa na slobode. My sme za to, aby sa uplatňovalo zaistenie cudzincov na neoprávnenom pobyte aj žiadateľov o azyl, samozrejme, so zohľadnením kolapsu cudzineckých polícií. Má tu byť jednotný postup a výpomoc aj iných útvarov Policajného zboru; ja viem, že sú kapacitné problémy v celom Policajnom zbore, ale tomu sa teraz nechcem venovať.
V minulosti nám riaditeľ ÚHCP na branno-bezpečnostnom výbore povedal, že nemôže ich zaisťovať, pretože nemáme dostatočné kapacity. Áno, možno Sečovce a Medveďov nám nebudú stačiť, ale v rámci akčných plánov z roku 2015 až 2018 boli vytipované viaceré zariadenia v rámci Slovenska, či už patriace štátnej správe, obciam alebo mestám, kde by sa títo zaistení cudzinci mohli ubytovať a mohli vlastne byť obmedzení na slobode. Dokonca boli aj identifikované pozemky v oblastiach, ktoré susedia a sú v bezprostrednej, bezprostrednom susedstve našej štátnej hranice s Maďarskou republikou, aby sa tam mohli vybudovať kontajnerové zaisťovacie tábory. Ešte raz zopakujem, obmedziť všetkých nelegálnych migrantov na osobnej slobode za účelom ich preukázania totožnosti.
Pán minister, ja som si istá, že nám potvrdíte, že pokiaľ sa dostavia títo príslušníci týchto krajín na hraničnú cudzineckú políciu, nemajú žiadne doklady. Žiadne. To znamená, keď nemajú doklady, neoprávnene vstúpili do schengenského priestoru, neoprávnene sú na našom území, a preto sa to volá aj nelegálna migrácia. Legálna je vtedy, keď slušne zažiada o vízovú povinnosť, o víza na našej ambasáde daný príslušník.
Ďalšia vec, čo je, obnovenie hraničných kontrol, čo spomínal pán minister, nemá svoj efekt, lebo to preukázala Česká republika, neznížila sa im migrácia, dokonca myslím, že to bolo, jeden milión eur ich to stálo, myslím, týždenne. Nikto tu nehovorí o tom, že sa majú obnovovať hraničné kontroly. A v rámci smernice Európskej únie je jasne povedané, že každý štát v rámci členského, v rámci schengenského priestoru neporuší žiadne zákony, ak spraví kompenzačné opatrenia na svojom území. Kompenzačné opatrenia, hovoríme o tom, že sa spravia cielené kontroly v blízkosti hraníc. Cielené kontroly. Či už sú to na dopravných tepnách v blízkosti hraničných prechodov, tak ako ich už robí Česká republika, tak ako ich už robí Rakúska republika vyše možno už dvoch týždňov. Spravia sa aj cielené kontroly v blízkosti hraníc, zelených hraníc a tam, samozrejme, je potrebná operatívna spolupráca, čo určite je, nelegálne jednotky boja proti migrácii, kde nelegálna jednotka boja proti migrácii má operatívne informácie, napríklad blížia sa sem štyri podozrivé kamióny, dostanú túto informáciu z Maďarska a už cielene sa ide po tejto, preverovanie o tejto informa... o operatívnej informácii.
Návraty. Pán minister, viem, že ste krátko na vašej stoličke, ale ako to nejde o návratoch, sme už počuli v septembri od riaditeľa hraničnej a cudzineckej polície a od ministra vnútra. Ja viem, že je tu problém reťazovej migrácie alebo, respektíve, pardon, reťazovej readmisie a že to neni úplne dobré riešenie. Ale máme iné riešenie? No nemáme iné riešenie. A presne, keď chceme my efekt odradenia pre všetkých prevádzačov, aby nevstupovali s migrantami na naše územie, to je naša základná úloha, ktorú teraz operatívne v rámci ochrany majetku, zdravia obyvateľov Slovenskej republiky chceme spraviť, tak musíme pristúpiť aj k reťazovej reakcii, readmisii. A robme to teraz. Veď ja viem, že Maďarsko odmieta brať týchto utečencov. Áno, to odmieta už roky, ale treba s nimi rokovať. Veď Maďarsko má famóznu dohodu so Srbskom, kde veľmi veľa krokov na dokazovanie odpadlo. A keď sa bude rokovať s Maďarskom, ja som si istá, že Maďarsko nám v niečom vyhovie. Ešte raz, my potrebujeme odradzujúci efekt. Odradzujúci efekt, aby migrácia, migračný tok nešiel cez Slovenskú republiku. My všetci vieme, že nelegálni migranti majú napísané, kam majú ísť, kam sa chcú dostať, oni už keď štartujú zo svojej krajiny, tak presne vedia svoju adresu, kde chcú nakoniec skončiť, pretože tam majú svojich rodinných príslušníkov v daných krajinách, majú tam svoje komunity, majú tam svoje kultúrne a etnické zázemie.
Čo sa týka aj vízovej politiky EÚ, to, že bude Európska únia riešiť veci v oblasti vízovej politiky Srbska a Čiernej Hory, to nám už povedal pán minister vnútra niekedy v októbri, keď nám Češi zavreli hranice a prišiel z ministeriálskeho stretnutia, že toto teraz bude Európska únia robiť. No, dúfajme, že áno, len skutočne zefektívniť vízovú politiku so Srbskom a Čiernou Horou a Srbska a Čiernej Hory voči iným krajinám asi je na dlhé lakte, keďže to stále hovoríme ako jedno z riešení, ktoré možno ešte nie je funkčné. Dá sa zaviesť tzv. temporárna vízová politika.
No a na záver, ja by som to znova len zhrnula. Ešte sa, pardon, áno, odtlačky prstov v Eurodacu, v Migre, v systéme, ktorý funguje od roku 2010. Moja otázka je, ak zistíme, že daný cudzinec je v informačnom systéme Migra, už bol niekoľkokrát zaevidovaný, čo sa s ním deje? Zaistíme ho? Stíhame ho za marenie výkonu úradného rozhodnutia? To je moja otázka na ministerstvo vnútra. Alebo mu dáme doklad o zotrvaní? A on je zase voľný, pohybuje sa na slobode a, samozrejme, on odíde z našej republiky. No len keď takýchto odídencov bude veľa, tak sa môže stať, že Českej republike prejde trpezlivosť, že dôjde trpezlivosť Rakúskej republike, lebo dôjde trpezlivosť aj Nemeckej republike a budeme nie svedkami reťazových readmisií, ale reťazových zatváraní hraníc.
Sumár toho všetkého, nie, ako sa to všetko nedá, ale prosím, operatívne, rýchle riešenia pre Slovensko, aby sme tu nemuseli sedieť o mesiac, o dva a riešiť to, že máme utečenecké tábory a že občania sú nervózni a že nám naši susedia znova zatvárajú hranice. Zadržme nelegálnych migrantov, zaistime ich, obmedzme ich na osobnej slobode, kým nepreveríme skutočne, odkiaľ pochádzajú, pretože oni doklady nemajú. Nikto nechce hraničné kontroly, opakujem, ale robme kompenzačné opatrenia na to, aby sme znechutili prevádzačov, aby sme ich odradili.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

15.6.2023 o 10:24 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Opäť tu riešime otázku nelegálnej migrácie. Vidíme, veď migranti sa potulujú po uliciach, najmä večer idú tými ťahmi. No a táto debata tu bude podľa mňa sporadicky stále dookola, pokiaľ v Bruseli si neuvedomia, že základná úloha Európskej únie nie je pretláčať gender ideológiu, nie je vymývať mozgy, nie je pretláčať 72 pohlaví do škôl, ale starať sa o to, aby v Európe bolo bezpečne. A štát, ktorý, alebo akýkoľvek útvar, ktorý si nevie chrániť vlastné hranice, jednoducho neexistuje. A toto je jeden organizovaný bordel, pretože nie je predstaviteľné, že niekto za dvanásť rokov, čo už tu bojujeme s touto nelegálnou migračnou vlnou, s týmto nevie urobiť elementárny, základný poriadok. Je to organizovaný bordel, kedy najskôr Nemci si pozvali milióny migrantov, potom očakávali, že tých kvalitných si nechajú, tých nekvalitných hodia nám do strednej Európy, len nečakali vtedy ten jednotný postoj, ktorý sa proti tomu v strednej Európe postavil. No lenže teraz cítia, keďže máme aj na Slovensku bábkovú vládu Zuzany Čaputovej, ktorej jediná úloha je nastavovať ten migračný pakt tak, jak ho nastavujú, rozdávať 21 miliónov Sorosovým organizáciám, ktoré majú mať na starosti utečeneckú krízu, vydierať nás tým, že za každého migranta, ktorého neprijmeme, zaplatíme 20-tisíc euro. Takže samozrejme, že s touto vecou sa neurobí nič reálne pod gesciou ani tejto vlády, tak jak to neurobila nič vláda Hegera ani Matoviča, na toto treba na Slovensku, aby vznikla vláda, ktorá bude vedieť jasne povedať, čo sú národné priority. A medzi ne patrí aj to, aby Slovensko nebolo eldorádom nelegálnej migrácie. Takže aj o toto pôjde v týchto voľbách, že či ľudia si zvolia bábkových politikov, ktorí budú šúchať v Bruseli opäť nohami, alebo takých, ktorí sa jasne postavia za Slovensko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:41 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video