94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 16:49 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:36

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Keď už si, Milan Kuriak, začal tým vtáčím ostrovom, nestihol si to dokončiť. Vieš, čo je zdrojom vtáčej chrípky na Orave teraz, čo vydali zákazy? Vtáčí ostrov na Oravskej priehrade, aby sme boli úplne konkrétni. Teraz som tam bol, v Námestove mi to hovorili. Dochnú tam čajky, kapú tam čajky a doplácajú na to miestni chovatelia, na tú ochranársku megalomániu, čo sa tam zaviedla na Oravskej priehrade. Hovoria, že však my tu nič nemáme, že my tu jak podnikatelia nevieme fungovať, chceme člny, chceme móla a ja keď tu dám mólo, keď to má viac jak tisíc kíl, teda jak jednu tonu, hovoria, musím takú už kopu papierov, tridsaťpäť povolení všade. Každý nám tu vraví o mäkkom turizme, hovorím, nech si to idú vyskúšať tí úradníci, že čo to je.
Spomenul tu aj predseda výboru 10-percentný bezzásah alebo 10-percentnú divočinu. Desaťpercentný bezzásah v lesoch. Však my sme tu toto volebné obdobie mali petíciu, Lesoochranárske združenie VLK a Juraj Lukáč to tu dával. Neprijali sme to. Čiže ta vôľa tu vôbec neni dneska, čo tu sa my bavíme zase o ďalších územiach, že sa tu idú vyhlasovať. Už sme to raz dali najavo, že tu priestor na takéto megalomanské projekty nie je. A mimochodom, práve VLK v roku 2016 stojí za týmto infringementom. Čo robil vtedy Sólymos? Ja to zopakujem. On mal ísť na Európsku komisiu. Nie, namiesto toho sa tu fotili. Budaj sa tu s nimi fotil (povedané so smiechom), veľký transparent sa postavil, fotili sa.
Keď nám Európska únia raz udelí pokutu za infringement za hlucháňa, všetci ľudia sa môžte poďakovať Sólymosovi, Budajovi a Chrenkovi! Áno, to sú tí ľudia, ktorí budú zodpovední za to, keď my tu dostaneme pokutu a nejaké penále za hlucháňa! Za nejaký infringement, za rozsudok, ktorý tuná dneska je. Im sa môžte potom poďakovať.
A že vláda odborníkov? Viete, to je také smiešne. Keď sme tu mali návrh zákona, práve pani podpredsedníčka tu začala kvíliť, jááj, hrozí nám tu 815 miliónov z plánu obnovy, tento návrh zákona. Nič ten zákon také neprejednával, absolútne sa toho nedotýkal. Toto sú tí odborníci! Proste hoaxy šíriť. Vy by ste prví stroskotali na tých hoaxoch, prvých by vás zatvárali a blokovali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 16:36 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:38

Miroslav Suja

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miro, rovnako ako si povedal, treba do týchto ľudí jednoducho biť a ukazovať celému národu, celému Slovensku, všetkým občanom Slovenskej republiky, čo vlastne títo ľudia chcú a chystajú. Tí ľudia vyhlásili vojnu obyvateľom Slovenskej republiky, vyhlásili vojnu vidieku. Chcú premeniť Slovensko na akýsi skanzen, kde sa nebude dať normálne žiť a pomaly každá lúka bude nejakým super európskym významným územím, na ktorom sa nebude môcť robiť prakticky nič. Ani chovať dobytok, ani kosiť túto lúku. Všade nájdu nejakého chrobáčika alebo si tam vymyslia nejakého vtáka a povedia, že je to skrátka územie, ktoré musíme vyhlásiť za európsky významné. Bez ohľadu na to, že zasahuje priamo do vlastníckych práv obyvateľov Slovenskej republiky. Títo ľudia sa neštítia šliapať dokonca ešte aj po ústavných právach obyvateľov Slovenskej republiky. Brať im ich pozemky, rozhodovať o ich poľnohospodárskej, lesnej pôde, o ich lúkach, o ich pasienkoch. Je to neuveriteľná drzosť a hanebný čin. A ukazuje to, čo je Zuzana Čaputová a táto jej teroristická vláda zač. Pohŕdajú ľuďmi, pohŕdajú vidiekom, pohŕdajú ľuďmi, ktorí chcú žiť tradičný, normálny spôsob života. A mňa sa všetky takéto politiky zásadne dotýkajú. Ja som toto doslova alergický, pretože žijem na vidieku, mám to tam rád, páči sa mi, keď môžem z okna vidieť, ako sa kravy a ovce prechádzajú po poliach, po lúkach, a vadí mi, keď príde niekto a povie, že tak ako to robili naši predkovia po generácie, to nie je správne, ale že nejaký pipík v Európskej komisii alebo nejaký ekoteroristický fanatik na Budajovom ministerstve to vie lepšie a že tieto územia sú zrazu územia európskeho významu a že sa tam jednoducho nemôže hospodáriť, že sa tam nemôže robiť vôbec nič. Chcú zničiť potravinovú sebestačnosť Slovenskej republiky. Chcú zničiť malých gazdov, malých farmárov, chcú zničiť producentov potravín, chcú z nás urobiť závislú kolóniu Bruselu, a my to nesmieme za žiadnych okolností dovoliť a po voľbách celé to teroristické ministerstvo vykopať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 16:49 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:50

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miro, doplním ešte tie nuansy, čo si spomínal, že sa diali pri vyhlasovaní území európskeho významu a že napríklad taká prístupová cesta na Počúvadlo sa tiež vyhlásila za územie európskeho významu napriek tomu, že na nej žiadny biotop neni. Možno tam našli nejaký mach, neviem, aby sme im zase nekrivdili.
Krásno nad Kysucou keď bolo, tam sa robil tiež taký veľký blok, stretnutie, ja som tam sedel potom a asi 10 starostov tam bolo, tam ste mali vidieť vtedy tie veci, čo sa tam predkladali, čo im išli vyhlásiť za územia európskeho významu. Bol tam starosta jednej obce, ktorý mal vnútri v obci, normálne v strede obce, keby sme to tak obrazne nazvali, stavebné pozemky, schválil, územným plánom schválené za stavebné pozemky, vyparcelované, boli tam rozhodnutia, hej, že sa tam ide stavať. Viete, čo im spravili? Normálne v strede obce im vyhlásili územia európskeho významu. Chceli im, podarilo sa nám to zabrániť. V poslednej, poslednej minúte možnej. Druhý mal lyžiarsky vlek, mu išli vyhlásiť za územia európskeho významu. A tretí, a to len potvrdzujem to, že títo úradníci leniví, zhnilí, nikdy a nikde neboli mapovať, do území európskeho významu zaradili aj parcelu, záhradu. Stavba, dom, normálne chalupa, ja sa pýtam, jak tam môže byť biotop, ktorý je zastavaný stavbou, hlina, prázdna hlina, zabetónovaná hlina, územie európskeho významu. Toto sú tí úradníci! A oni nás tu dneska idú strašiť, že v zrýchlenom konaní tu idú prijímať, lebo nám hrozia škody, oni sú tá najväčšia škodná. Ochranári dneska.
Skryt prepis

15.6.2023 o 16:50 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:52

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Pán poslanec Karahuta.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 16:52 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:54

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja ešte chcem doplniť pána poslanca, spomenul Liptovské Revúce.
Poznám tú obec veľmi dobre, chodím tam často, aby ste vedeli, v čom je dokonalosť tohoto zákona, aj v tom, že poľnohospodársky podnik Liptovské Revúce, čo je symbolom ovčiarstva na Slovensku, vo vysokých, nad 1 000 metrov nad morom pasie ovce a tá pani predsedníčka so svojím tímom zamestnáva tam kopu ľudí zahraničných, tak celý ten hospodársky dvor sa nachádza v chránenom európskom, v území európskeho významu. Chránenom území európskeho významu. A pokiaľ by takýto zákon prešiel, tak orgán ochrany prírody môže na základe, na základe vlastného podnetu alebo podnetu inej organizácie, aj do vlastného podnetu do piatich dní vydať predbežné opatrenie, ktorým zakáže alebo obmedzí činnosť v chránenom území. Čiže keby niekto sa nahneval na pani predsedníčku, tak jej do piatich dní zruší všetko len preto, lebo nenahlásila 15 dní dopredu, že ide z jedného ovčína do druhého ovčína, alebo že tie ovce preháňa, alebo že ide dojiť, alebo že ide strihať ovce. A pokiaľ niekto povie, že to nie je pravda, tak ja použijem to, čo som použil včera na výbore, keď dostala moja asistentka pokutu v IV. stupni ochrany na betónovej ploche, na panelke išla pešo, za ňou matky s kočíkmi, prirútil sa veľký džíp, obrovský drahý džíp, ktorý jej išiel dať pokutu, lebo išla pešo po betónovej ceste nachádzajúcej sa v IV. stupni ochrany.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 16:54 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:55

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Drahí Slováci, pred chvíľou bola nevyslovená dôvera vláde Zuzany Čaputovej, dostali smiešnych 34 hlasov a oni majú tú drzosť, že tu nejaká ministerka, ktorej meno väčšina z nás ani nevie a je spoluzodpovedná za 800 miliónov euro, ktoré prepadlo, ktorá bola zodpovedná za plán obnovy, tak oni donesú pár hodín po tom, jak im nebola vyhlásená dôvera, sem donesú zákon, aby Európska komisia mohla kradnúť Slovákom pôdu, lesy a vodu. V zrýchlenom konaní chcú, aby Európska komisia mohla svojvoľne na Slovensku vyhlasovať zóny, kde nebudú môcť Slováci vstúpiť, a to len preto, lebo potrebujú dokonať tú skazu, že Slováci na slovenskom území nebudú už vlastníci svojich pozemkov a nebudú tu doma. Títo ľudia, čo sa tu prechádzajú ako zblúdení Holanďania, ktorých nikto nevolil, nikto im nedal mandát, jedine čo, že si ich vybrala Čaputová, oni sa tu usmievajú, pretože im je jedno, že nedostali dôveru vlády, oni nemajú za úlohu obhajovať Slovákov, oni sú lobistická organizácia, ktorá do volieb za tieto štyri mesiace má urobiť všetko proti tomu, aby Slovenská republika mohla na svojich nohách ďalej stáť. Takže tento zákon, si môžete byť istí, pretože vy ste tu asi tak už odrezaní od reality, že keď vám nebola, dámy a páni, vyslovená dôvera, tak ani tieto zákony, verím, že vám neprejdú, že táto snemovňa je aspoň natoľko príčetná, že tieto vaše útoky na vlastnícke štruktúry Slovákov, aby si mohli chovať svoj dobytok, aby mohli pestovať svoje pôdohospodárske plodiny. To nie je náhoda, že mne vrátila Zuzana Čaputová zákon, ktorý má len jednu úlohu, aby na pozemkoch štátu, kde sa pestuje nie plodina, ale je burina, aby tieto pozemky štát mohol opäť dať niekomu obrábať, ona to vrátila preto, pretože vy nemáte radi všetko, čo je slovenské.
Takže zoberte si tieto vaše zákony, ktoré sem dávate v skrátenom legislatívnom konaní, a choďte kade ľahšie!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 16:55 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:57

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka za slovo, pán podpredseda.
Pri tomto zákone, tak ako správne kolega Miro Suja vo svojej rozprave poznamenal, sú chápadlá ekoteroristických organizácií nielen na Slovensku, ale siahajúcich až ďaleko za slovenské hranice tak silné a tak dokonale prepracované, že pán minister Chrenko, ktorý tu teraz mal sedieť, tak by sa musel červenať ako taký rak. Pretože toľko kritiky nezniesol by ani Budaj, ak by tu sedel na jeho mieste a bol ešte v minulej pozícii. Toto je jednoducho niečo strašné. Ak chcete naozaj zničiť a vedome zničiť potravinovú sebestačnosť Slovenskej republiky, ktorá vždy mala, má a bude mať agrárny charakter, tak jednoducho vybrali ste sa naozaj, vážená vláda odborníkov, dobrým smerom. Jednoducho územia európskeho významu, celá EIA, celá Natura 2000, celý program starostlivosti o les vám nehovorí jednoducho nič. Sledujete len jeden vlastný, prospešný cieľ, to jest ako sa nabaliť, ako sa nacicať na finančné prostriedky či už Slovenskej republiky, či už z nejakých európskych štrukturálnych fondov a je vám absolútne jedno, ako k tomu prídu ľudia, ktorí na vidieku žijú, ktorí sa vidieku venujú desiatky rokov, ktorí sa vidieku venujú po generácie, a budete tu tvrdiť, že územia po zonácii v trojke, štvorke, päťke jednoducho musia spĺňať bludy, ktoré tu boli nastavené ešte Budajom, a jednoducho idete ničiť potravinovú sebestačnosť Slovenskej republiky aj takýmto obmedzovaním pasenia stád oviec, kôz alebo hovädzieho dobytka na vysokohorských lúkach a pasienkoch. Jednoducho, ak by ste sa vybrali na nejaké výjazdové zasadnutie alebo rokovanie vlády, odporúčam tieto vysokohorské oblasti, ktorých sa to týka, a budú vás hnať palicami, vidlami, krompáčmi, proste všetkým, čo by v rukách mali a našli. Toto si zaslúžite!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 16:57 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:59

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No odznelo tu veľa vecí, tak ja si myslím, že aj vy, pani podpredsedníčka vlády, aj pán minister školstva, ale aj ďalší, aj ďalší ministri vlády, aj pán premiér, uvedomíte si, že naozaj toto je veľmi citlivá téma.
Mne je vás, pani podpredsedníčka vlády, pani Vašáková, trošku ľúto, lebo od začiatku, od začiatku som vás vnímal veľmi pozitívne, aj vás zatiaľ vnímam, naozaj ešte ako šéfku sekcie pre plán obnovy pri Úrade vlády. Beriem vás a vnímam vás ako naozaj že skutočnú odborníčku. Doteraz aj do dnešnej chvíle máte u mňa obrovskú úctu za to, čo ste urobili. Verím tomu, že si to nepokazíte a že v tejto novej úradníckej vláde budete takou brzdou pri prijímaní mnohých nezmyselností, že ja naozaj na vás, na Soňu Gaborčákovú a ešte aj na jedného pána ministra, ale nejdem ho spomínať, lebo nie som si celkom istý, že či sa nepomýlim, ale naozaj ja vám držím palce a verím tomu, že nezmyselnosti budete trošku, poviem to tak po oravsky, hamovať, aby nedošlo k obrovským škodám.
A naozaj smerovanie ochrany životného prostredia nie je na dobrej ceste. Počúvam reálnych ľudí, máme krásnu krajinu, tak možno aj vy máte teraz šancu za tie štyri mesiace, že začnite cestu, aby sme túto nádheru, ktorú máme, aby sme ochranu životného prostredia, ochranu krajiny, aby sme spojili s turizmom, s agroturistikou, s podporou cestovného ruchu. Veď my máme také predpoklady, my z tohto nášho krásneho Slovenska, keď nebudeme počúvať, zle sa mi to hovorí, ekoteroristov, ale budeme hľadať súlad, súlad naozaj medzi aj ochranou, aj medzi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 16:59 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:01

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Žiaľ, potravinová sebestačnosť je na úrovni 36-37 % na Slovensku, čo je úplne totálna katastrofa, a my tuná vyhlasujeme ďalšie územia európskeho významu, zonáciu národných parkov, čo je úplne katastrofálne.
Miro, ale táto vážená pani z ministerstva tuná ani nevie, že ľudia na Slovensku, viac než 50 % žijú na vidieku z lesa a z pôdy. My ešte sa rafinovaným spôsobom chystáme okradnúť o zbytky živobytia slovenského vidieku, a to rafinovaným spôsobom tak, že budeme ich okrádať o tieto majetky cez Európsku komisiu, aby už nemohli byť ministri a vláda pod priamou paľbou, tak takýto návrh zákona drzo tu príde predložiť ministerstvo životného prostredia. Predstaviteľka vlády, ktorá je odvolaná, pred niekoľkými hodinami bola odvolaná, a oni majú tú drzosť v skrátenom legislatívnom konaní, ako keby tu mimoriadne škody hrozili a nebezpečenstvo Slovenskej republike, v skrátenom legislatívnom konaní idú predkladať takéto pseudozákony. Keby tak boli predložili návrh zákona, kde, ale to by museli najprv vedieť na tom ministerstve životného prostredia, ale keď to nevedia, tak ja to pripomeniem, tuná my máme pandémiu, ložiská lykožrúta, tuná máme ohrozené smrečiny na Slovensku, vyzerá to tak, že vďaka ochranárom a tým ekoteroristickým prístupom my zničíme všetky smrečiny na Slovensku. Namiesto toho tuná budeme také pseudozákony predkladať. A územia európskeho významu na Slovensku máme, hej, ono to tak vyzerá, tak jak to bolo tuná v rámci tých rozpráv ako spomenuté, keď ideme vyhlasovať lokality, ako sú vleky, cesty alebo obce, intravilánu, kde územným plánom je plánovaná výstavba a zástavba, kde budú stáť domy, a to sú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 17:01 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video