94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.6.2023 o 17:34 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:33

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Pán predseda, práve minulú schôdzu bol úplný nonsens, že boli prerokované 70 bodov zákonov, o ktorých sa nedalo hlasovať, lebo okej, rozhodla Národná rada, že sa končí rokovanie. Teraz Národná rada rozhodla, ktorá je, mimochodom, pani Kolíková, uznášaniaschopná, to je jediná vec, čo zaujíma. A keď rozhodne Ústavný súd, rozhodne, ale vy, ktorej ste, ktorej všetko skončilo na Ústavnom súde a ste prehrali, tak nás tu nepoučujte!
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.6.2023 o 17:33 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:33

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda.
Chcem podať námietku voči, voči hlasovaniu, ktoré práve prebehlo, a to z toho dôvodu, že boli podané viaceré pozmeňujúce návrhy, kde predmetom týchto pozmeňujúcich návrhov bolo účelom požiadať výklad ústavnoprávneho výboru k tejto veci, a vy ste nedali možnosť poslancom predniesť svoje procedurálne návrhy k tomuto hlasovaniu a dali ste bezprecedentne hlasovať hneď o prvom procedurálnom návrhu bez toho, aby sa podala žiadosť o výklad ústavnoprávneho výboru. Čiže žiadam, aby sa toto hlasovanie vyhlásilo za zmätočné a neplatné a po stanovisku ústavnoprávneho výboru potom sa môže o tomto hlasovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.6.2023 o 17:33 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:34

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som rád, pán predseda, reagoval na to, čo tu povedal kolega Taraba, že došlo k neobvyklej situácii v tom, že sa zákony prejednali, ale neodhlasovali pri minulej schôdzi. Avšak upozorňujem na to, že z rozhodnutia predsedu Národnej rady nie všetky takto prejednané a neodhlasované zákony na minulej schôdzi sa dostali do tejto skupiny. Niektoré boli, neviem z akého dôvodu, určené až na úplný záver tejto schôdze, a teda nemôžu do tejto takto selektívne vybranej skupiny byť zahrnuté. A v tom vidím veľkú neústavnosť, pretože aj parlament, aj vedenie parlamentu má povinnosť postupovať v súlade s ústavou, tak aby každý z poslancov mohol využiť svoje ústavné právo predkladať zákony na schválenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.6.2023 o 17:34 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:35

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ja mám pocit, akoby tu niektorí poslanci trpeli dvojakou morálkou, že presne takto pred tromi týždňami tí istí poslanci doslova proti duchu ústavy zahlasovali, že o prerokovaných zákonoch sa nemôže hlasovať, a zobrali takto právo časti poslancov na to, aby boli, mali uplatnené svoju, aby mali uplatnenú svoju zákonodarnú iniciatívu. Zrazu dnes tí istí poslanci, ktorí šliapali po ústavnom práve svojich kolegov pred tromi týždňami, dnes sú z nich právni puritáni a odvolávajú sa na istý duch ústavy. Tak, prosím vás, skúste si sami sebe to nejako upratať, teda že či budete právni puritáni iba vtedy, keď sa to týka vás, alebo aj teda vašich kolegov. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.6.2023 o 17:35 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 17:40

Anna Mierna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. To je to, čo som ráno dávala teraz na poobedie, pretože ten pozmeňujúci návrh, som vás s tým nechcela doobedu zaťažovať.
Takže návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na opakovanie druhého čítania k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 587/2004 Z. z. o Environmentálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 1503.
V súlade s ustanovením § 85 ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov podávame návrh na opakovanie druhého čítania k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 587/2004 Z. z. o Environmentálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 1503. Navrhujeme predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky, aby sa Národná rada Slovenskej republiky uzniesla, že uvedený návrh zákona prerokuje len na schôdzi Národnej rady [§ 85 ods. 4 písm. c)].
Návrh odôvodňujeme potrebou vykonania legislatívnych úprav formou pozmeňujúceho návrhu, ktorý bude predložený v opakovanom druhom čítaní.
Skryt prepis

Vystúpenie

15.6.2023 o 17:40 hod.

Ing.

Anna Mierna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:40

Anna Mierna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jaromíra Šíbla a Anny Miernej k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 587/2004 Z. z. o Environmentálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1503).
V súlade s ustanoveniami zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladáme nasledujúci pozmeňujúci a doplňujúci návrh k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 587/2004 Z. z. o Environmentálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Odôvodňujeme to tým, že potrebujeme tam zmeniť technicko... legislatívno-technické úpravy, skrátiť termíny, aby sme mohli žiadateľom o príspevky z Environmentálneho fondu vyjsť viacej v ústrety. Takže, v článku... V návrhu zákona navrhujem tieto zmeny a doplnenia. Uvádzam teda pozmeňujúci návrh.
1. V čl. I sa vypúšťa bod 4, 14, 17 a 21.
2. V čl. I bod 8 § 4 ods. 5 písm. d) sa slová „dva týždne" nahrádzajú slovami „dva mesiace".
3. V čl. I sa za bod 17 vkladá nový bod 18, ktorý znie:
„18. V § 4i odsek 3 znie:
„(3) Podmienky na poskytovanie podpory sú ustanovené vo výzve na predloženie žiadosti na poskytnutie dotácie z prostriedkov Modernizačného fondu, podkladom ktorej je investičný návrh potvrdený alebo odporučený postupom podľa osobitného predpisu.12t) Výzvu na predloženie žiadosti zverejňuje fond na svojom webovom sídle, termín na predloženie žiadosti o podporu z prostriedkov Modernizačného fondu je uvedený vo výzve."."
Poznámka pod čiarou k odkazu 12t znie:
12t) Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) 2020/1001 z 9. júla 2020, ktorým sa stanovujú podrobné pravidlá uplatňovania smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/87/ES, pokiaľ ide o prevádzkovanie Modernizačného fondu na podporu investícií na modernizáciu energetických systémov a zlepšenie energetickej efektívnosti niektorých členských štátov."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
4. V čl. I bode 18 § 4k ods. 1 sa slovo „ministerstva" (dvakrát) nahrádza slovami „ústredného orgánu štátnej správy".
5. V čl. I bod 19 § 5 ods. 5 sa slovo „tretiu" nahrádza slovom „fyzickú".
6. V čl. I sa za bod 23 vkladá nový bod 24, ktorý znie:
„24. V § 8 sa vypúšťa odsek 5."
7. V čl. I bode 27 sa slovo „prvej" nahrádza slovom „druhej".
8. V čl. I bod 36 znie:
„36. V § 9 sa ods. 11 dopĺňa písmenami „f) až i)", ktoré znejú:
„f) ktorý nemá vysporiadané finančné vzťahy so štátnym rozpočtom,
g) ktorý nemá splnené povinnosti týkajúce sa úhrady daní a cla podľa osobitného predpisu,
h) ktorý nemá splnené úhrady poistného na zdravotné poistenie podľa osobitného predpisu21d) a má evidované nedoplatky na poistnom na sociálne poistenie podľa osobitného predpisu,21e)
i) ktorému bola v predchádzajúcich troch rokoch uložená pokuta za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania podľa osobitného predpisu.21f)"."
Poznámky pod čiarou k odkazom 21c až 21f znejú:
"21c) Zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 952/2013 z 9. októbra 2013, ktorým sa ustanovuje Colný kódex Únie (prepracované znenie) (Ú. v. EÚ L 269, 10. 10. 2013) v platnom znení.
21d) § 25 ods. 5 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 221/2019 Z. z.
21e) § 170 ods. 21 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.
21f) Zákon č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov."
9. V čl. II sa slová „1. júla 2023" nahrádzajú slovami „dňom vyhlásenia".
Ďakujem, skončila som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2023 o 17:40 hod.

Ing.

Anna Mierna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:59

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dovolím si plynule pokračovať v rozprave, ktorá bola prerušená hlasovaním. Miro Suja tu spomínal nejaké veci ohľadom zonácie. Potvrdil aj to, že vlastne všetci pri zonácii boli proti. Musím ale jednu perličku, Miro, uviesť na pravú mieru. Predsa jedna samospráva bola za zonáciu Národného parku. (Reakcia z pléna.) Ne, ne, ne. Turčianske Teplice. A vieš prečo? Lebo starostom je poslanec za OĽANO. (Smiech rečníka.) Tak len aby sme veci uviedli na pravú mieru, že predsa tam jeden, jeden súhlas so zonáciou existuje v podobe poslanca OĽANO.
Vrátim sa späť k tomu, čo som povedal vo faktickej poznámke. Nestihol som to rozviť. Keď sme tu mali nedávno zákon, ktorý riešil aj zonáciu národných parkov, ktorý riešil územia európskeho významu a hovoril o tom, že územia európskeho významu alebo zonáciu je možné urobiť iba s písomným súhlasom vlastníkov, vtedy aj tu podpredsedníčka Vašáková sa obula do toho, že my týmto návrhom zákona ohrozujeme platbu z plánu obnovy v hodnote 815 miliónov euro a že čo my na to teraz povieme. My sme povedali na to jednu vec. Keď aj tie milióny nedostaneme, nič sa nestane, pretože sú využívané na také veci, ktoré v konečnom dôsledku tu neprodukujú žiadne hodnoty a raz tieto milióny my budeme musieť splácať. Ja sa pýtam odkiaľ, keď sú investované do bludných vecí.
Vytiahnem teraz pár perličiek, ochrana prírody čo podporila. Po reforme národných parkov bolo avizované, že park Muránska planina a park Poloniny dostanú 16 miliónov. Tam je napríklad LESMÍR. Podpora rozvoja prírodného turizmu na Muránskej planine. Hm, super, jaký názov. 320-tisíc. Je zvláštne, že za tým celým stojí človek, ktorý kandidoval za Progresívne Slovensko, ktorý sa síce dneska tvári velice nestranne, ale robí tvrdú politiku. Dovolím si tvrdiť, že LESMÍR je jedna aplikácia, ktorá úplne že nikoho nezaujíma, pár ľudí. Dokonca nepomohla mu ani reklama prezidentky, keď tam zobrala kráľovskú návštevu a velice tam išli obzerať rieku Belá. Čo sa týka Muránskej planiny, napríklad taká správa Národného parku Muránska planina dostala 3,3 milióna za to, že nič nerobia. Oni nemajú na platy, tak proste takto tunelujú fondy, takto tunelujú plán obnovy, takto tunelujú dotácie.
Väčšie ale skvosty vieme nájsť ešte na ďalekom východe, čo sa týka Národného parku Poloniny. Občianske združenie Košiar, záchrana Poloninských lúk. 268-tisíc dostali na kosenie lúk. Keď sme tam boli, tí vlastníci, viete, čo nám namietali? Nemajú žiadny právny titul na obhospodarovanie pozemkov. Nemajú nájomné zmluvy, nie sú vlastníci, nie sú nič, ale peniaze dostali, 260-tisíc euro. Neboli si istí, lebo tuším tam ešte bolo to, že to občianske združenie má nakoniec od toho odstúpiť. Ja som si to teda nevedel overiť, či odstúpili od toho, alebo nie. Takéto nuansy tu máme v tej, v týchto podporách aj z plánu obnovy. Z toho plánu obnovy, ktorý nám pani podpredsedníčka vyčítala, že vraj prídeme o tieto milióny.
Je tam taký skvost, zase eseročka, TRANSPORTIT, tradičná mazanka v Zboji v hodnote 664-tisíc. Miestny sa tam pýtal, predseda urbáru pán Koco, povedzte mi, kto z vás vie, čo to je tradičná mazanka. Niekoho, v niektorých to evokuje možno, možno nejaké jedlo. Ja som si to pozeral, som vtedy vravel, že to je nejaká hrnčiarska výroba, ale bol som aj ja trocha vedľa, pretože to je, proste postavíte si dom a tá tradičná mazanka znamená to, že ručne idete zatierať hlinu, robiť omietky. Počúvajte, 664-tisíc na nejakú, na nejakú stavbičku, hej, tradičná mazanka v Zboji, 664-tisíc. Tí miestni, čo tam žijú, aj mladí chlapci, ktorí tam chcú zostať, chcú tam fungovať, majú nejaké projekty, vedeli by robiť. On sa smial, on hovoril, panebože, keby som 10-tisíc dostal, tak tu viem robiť také veci. Keď toto pozerali, tú kosbu len Poloninských lúk, on hovorí, 10 rokov tu budem piecť chleba pre všetkých 10 dedín, čo tu mám, pre celú dolinu a budem vedieť z toho fungovať a každej jednej domácnosti tu, bude každý deň vedieť. A toto sa podporuje, toto ministerstvo životného prostredia podporuje?
Pre také porovnanie aby som uviedol, reforma národných parkov, aj tento zákon má byť vlastne tiež veľkou reformou. Každý tu trepe o prírodnom turizme, o mäkkom turizme. Budaj nasľuboval hory-doly, že vraj on podporí rozvoj infraštruktúry, tam sa dobudujú cesty, kanalizácie, vodovody, lebo nemajú tam ani vodovod. Starinu tam síce majú, vodnú nádrž, ale pre obce hneď, čo sú najbližšie, vodovod nemajú. Tak aby ste, aby ste počuli, že akú podporu dostala napríklad správa ciest. Hej, rádovo, rádovo nejakých tiež 260-tisíc, neviem to tu teraz rýchlo vidieť, rýchlo nájsť, na podporu infraštruktúry, hej, z 8 miliónov. Toto je tá podpora infraštruktúry, toto je to podporenie projektov a toto je to, čo nám bolo vytýkané, že vraj našimi návrhmi zákonov, keď sme chceli dať súhlas vlastníkmi, súhlas vlastníkov, či už zonáciu národných parkov, alebo územia európskeho významu, že my vraj týmto sabotujeme tieto projekty a sabotujeme tieto peniaze. Tí ľudia povedali, radšej také peniaze nemať. Radšej takéto špinavé peniaze a takéto špinavé eurá nemať, pretože v konečnom dôsledku ich budeme splácať my všetci a ešte aj naše deti dokonca. Projekty, ktoré nám tu neprinášajú a nepri... proste žiadne hodnoty. Čo sa tam vzniesli ešte námietky dokonca až také, že to si dali cez kadejaké tie svoje biele kone, stavajú sa tam teraz penzióny. Charakter teda penziónov to môžme kľudne nazvať. Udržateľnosť je na päť rokov. Vy to budete proste garantovať, že to je nejaký penzión, nejaké ubytovanie, že to budete mať možno nejaké environmentálne centrum, že tam budete robiť nejaké environmentálne vzdelávanie. Po piatich rokoch vám to zostane možno jak svoj súkromný dom.
A čo bola jedna závažná pripomienka, hovoria, podporujú tu kadekoho, hej, taký projekt, hentaká výchova, celý rok tu má bežať proste školenia, školenia detí, atrakcie pre deti a hovoria, títo páni úradníci zabudli na jednu vec, že my tu žiadne deti už dneska nemáme. Keď nám dneska desať deviatakov odchádza na strednú školu, traja prváci prichádzajú. Hovoria, takto sa nám vyľudňuje región a vďaka týmto opatreniam, aj vďaka tomuto skrátenému konaniu, ktoré, ktorý tu prináša tieto zákony, sa náš región vyľudní ešte viac, pretože ľudí ešte aj to málo roboty, čo tu bolo voľakedy, čo tu bolo prístupných, tá práca v lese, práca v poľnohospodárstve tiež, hovorí, ešte aj o toto posledné, čo sme tu mali, prichádzame. Takto táto vláda aj tá vláda Hegerova, čo bola predtým, takto vyľudňuje vidiek.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2023 o 17:59 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:07

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Mňa osobne najviac trápi z toho, čo pán poslanec hovoril, tá otázka toho vyľudňovania, pretože hovoril o Poloninách, čo patrí do Prešovského kraja. Z Prešovského kraja odchádza ročne tisíce ľudí, ktoré sa už naspäť nevráti. Sám som, sám som rodák od Prešova a viem, že ten genetický materiál odíde. Akonáhle odíde genetický materiál, je úplne jedno, či ten človek zomrie, alebo sa nikdy nevráti. To vzácne DNA odišlo a z hľadiska štátu, z hľadiska regiónu už nikdy, nikdy tomuto regiónu nepomôže. Maximálne tým, že pokiaľ bude žiť v zahraničí, tak bude posielať nejaké peniaze, aby rodina prežila.
Takže preto by som tiež apeloval aj touto cestou na vládu, pokiaľ budú prideľovať peniaze, aby nepozerali na záujmy jednotlivcov, lebo toto, čo teraz rozprával pán poslanec Kuffa, ja tie prehľady mám takisto, takisto som v kontakte s ľuďmi z oblasti, z oblasti tých chránených území alebo národných parkov a ozaj, ozaj je strašne veľa príkladov riešenia záujmov jednotlivcov na úkor záujmov spoločnosti. A pokiaľ, pokiaľ nebude na konci toho reťazca ako konečný prijímateľ výhod ten človek, ten občan, ten z toho regiónu, tak ďalej budeme používať termín Bratislava-hlavné mesto, zbytok Slovenska, ďalšia časť Slovenska, na konci budú nízko rozvinuté regióny. A ja si myslím, že pri šiestich miliardách by sme dávno mali zabudnúť na pojem nízko rozvinuté regióny. Mal by byť iba jeden región, a to je región Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 18:07 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:09

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Presne jak si to Filip ako spomínal, tá zonácia národných parkov alebo území európskeho významu musí byť iba, môže byť teda iba so súhlasom vlastníka. Bez súhlasu vlastníka nie je to možné. Takto rafinovane úradníci nastavili tuná veci, ako oberať ľudí o pôdu, les na vidieku, že stačí prerokovať a oni vyhlásia tie zóny. Však my máme jedno veľké vtáčie územie na Slovensku. Dvanásť vtáčích území, prosím vás pekne, kde majú tí ľudia žiť, kde majú hospodáriť? To je tak bolestivá vec, ktorá sa dotýka vidieku, tak ako si to spomenul v rozprave. My na východe Slovenska máme dediny, kde nemáme deti, nie sú deti, ale tam už nie sú ani starí ľudia. Úplne ten vidiek zostane prázdny. A tých pár ľudí, ktorých tam zostalo, čo chcú ešte hospodáriť, aby mohli hospodáriť na svojej pôde, vo svojom lese, ešte aj o to ich oberáme.
Ja by som tuná tak pani ministerku poslal do Uliča, odporúčam, aby išla, alebo do Stakčína, alebo keď má odvahu tam si pozreť ako Poloniny, nech sa stretne tam s tými ľuďmi. Ja som zvedavý, že či by vôbec tam zniesla tú kritiku a ten hurhaj, ktorý by sa tam strhol. Vy si neviete predstaviť, ako títo ľudia sa cítia byť urazení a dotknutí a okrádaní.
Minister vnútra pán Šimko namiesto toho, aby tuná počúval a možno aj konal, tie zlodejiny z eurofondov, tak on tuná bude vyrušovať, obráti sa chrbtom tuná k tomu namiesto toho, aby tuná počúval a konal. Nech tu nepredkladá nezmyselné zákony v skrátenom legislatívnom konaní, ale nech tuná koná tuná v týchto veciach. Tak ako si to povedal, to bol konkrétny prípad o tej mazanke, keď rozprával pán Koco, ktorý povedal, že jeho svokra tú mazanku, to je hlina, ktorou sa potiera ako drevenica, jeho svokra to zrobila úplne bezplatne. Tak tu sa vytuneluje 660-tisíc, pani ministerka tuná bude skučať, lebo my nedostaneme tuná z eurofondov peniaze, ale dakto to bude musieť raz vrátiť. To je hnusná krádež!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 18:09 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Kolega Filip, spomenul si v rozprave podporu mäkkého turizmu a cestovného ruchu. Mám svoju skúsenosť, veľmi ma to mrzí, že sa nedodržiava slovo, ktoré bolo dané pred reformou národných parkov. Bolo tam plno rečí, plno sľubov, mal som možno aj desať stretnutí s ex štátnym tajomníkom Michalom Kičom, ktorý ma presviedčal, mal som problém kvôli tým lesníkom, kvôli tým skutočným ochranárom, keďže pochádzam z regiónu a žijem v regióne, kde je plno tých naozajstných ochranárov. Tak som mal problém, ale nevyhýbal som sa stretnutiam, len som potreboval počuť zo strany ministerstva životného prostredia, čo dobré to pre takéto regióny prinesie, ako je Orava, Liptov a spústa regiónov na Slovensku. Tak vždy som mal prísľub, že, Milan, si v cestovnom ruchu, bude tam podpora, my urobíme z cestovného ruchu ako naozaj to, to nebudeš chápať. Presne infraštruktúra, všetko.
No samozrejme, že už som, si myslím, že človek dosť starý na to, aby som naletel prázdnym slovám, tak som to, popýtal som štátneho tajomníka aj písomne, mám to na maili, ako teraz som si to otvoril, som to čítal, nejdem zdržiavať, lebo mám málo času. Je tam, myslím, že 9 bodov, ale rozsiahlych a sľuby... zatiaľ, zatiaľ z reality nevidím ani jednu podporu, práveže naopak, zatvárajú bežecké lyžiarske trate, lebo pán ochranár od stola sa rozhodol, že ekologický ratráčik, 30 rokov tam tá bežecká stopa bola. Ľudia sa tešili, pohybovali sa na čerstvom vzduchu, ochranár od stola – jeden z Košíc, druhý z Bratislavy – sa rozhodli ekologické, ekologický ratráčik proste tu nebude znečisťovať životné prostredie. Takže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 18:11 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video