94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

20.6.2023 o 14:04 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:20

Zuzana Šebová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja vás chcem požiadať o termínovanie bodu č. 117, je to tlač 1641, jedná sa o zákon o hmotnej núdzi, na stredu 21. 6. po bode 233, čo je ráno o deviatej. Ide tam o to, že máme tam účinnosť pätnásteho a potrebujeme to z tohto dôvodu prerokovať, aby sme to neprešvihli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

20.6.2023 o 11:20 hod.

Ing.

Zuzana Šebová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:07

Michal Palkovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, návrh zákona bol vypracovaný za účelom plnenia cieľov a míľnikov Plánu obnovy a odolnosti, komponentu 11, reformy 4, ktoré podmieňujú investície 4 a 5.
Základným cieľom navrhovanej právnej úpravy je legislatívne zakotviť nový typ ambulancie záchrannej zdravotnej služby, ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci v tzv. stretávajúcom režime RRV alebo rendez-vous. Zavedenie tohto typu ambulancie podľa analýz zlepší dostupnosť záchrannej zdravotnej služby pre pacientov a skráti čas, za ktorý dokáže pacient v ohrození života dostať odbornú zdravotnú starostlivosť.
V súvislosti s predmetnou právnou úpravou sa navrhujú upraviť aj súvisiace časti zákona o záchrannej zdravotnej službe. Predloženým návrhom zákona sa zároveň presúva kompetencia na realizáciu výberového konania a následné vydávanie povolení pre ambulanciu záchrannej zdravotnej služby späť na ministerstvo zdravotníctva.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o zaujatie stanoviska k predloženému návrhu zákona. Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

20.6.2023 o 12:07 hod.

Michal Palkovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12:08

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, je to tlač 1580, vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Návrh zákona prerokovali určené výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo. Ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský vyslovili súhlas s návrhom zákona a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona (tlač 1580) vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona (tlač 1580) schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje tri pozmeňujúce návrhy. Výbor, súčasne výbor navrhol, aby sa o bodoch 1 až 3 hlasovalo spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 211 z 13. júna 2023, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončil som. Môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.6.2023 o 12:08 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:10

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
K návrhu alebo k telu návrhu ako celku, rovnako ako v prvom čítaní, môžem ho len pochváliť, špeciálne vyzdvihnúť rendez-vous systém, ktorý bude aplikovaný najprv v Bratislave, a teda je mierený na veľké mestá a nie na celú republiku, čo považujem za naozaj odborné a správne. Veľmi to oceňujem a aj ostatné ustanovenia zákona, nebudem zdržovať tým, že budem opakovať to, čo teda v prvom čítaní.
Chcela by som ale pridať pozmeňujúci návrh, nakoľko rovno poviem, že bolo teda ministerstvom vypracovaných viac pozmeňujúcich návrhov na zdravotnícky výbor, ale, bohužiaľ, keďže na výbore sa funguje tak, že keď sa dá uškodiť, tak uškodíme, tak neboli tie pozmeňujúce návrhy prerokované na výbore a aj ja, aj kolegyňa po mne budeme čítať pozmeňujúci návrh, ktorý teda pripravilo ministerstvo a považujeme ho za správny. Ospravedlňujem sa teraz teda ctenému plénu, že toho bude možno trošku viacej z našej strany, ale, bohužiaľ, takto to je.
Čiže pozmeňujúci návrh, ktorý idem predkladať ja a ktorý som si osvojila, zavádza možnosť pre študentov študijného programu ošetrovateľstva v dennej forme štúdia a doktorského štúdia programu všeobecné lekárstvo po ukončení vymedzenej časti pregraduálneho štúdia vykonávať činnosť v zdravotníckom povolaní praktická sestra/asistent u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v pracovnoprávnom vzťahu alebo obdobnom pracovnom vzťahu. Študenti získajú možnosť komplexnejšie sa oboznámiť so systémom poskytovania zdravotnej starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach nad rámec povinnej praktickej výučby. Uvedené súčasne povedie aj k posilneniu personálnych kapacít poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. To asi všetci viete, že je niečo, čo je potrebné riešiť a naozaj tento návrh tomu pomôže.
Ďalej sa tiež umožňuje stážistovi počas výkonu dočasnej odbornej stáže zmeniť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, u ktorého vykonáva stáž, a súčasne sa zavádza možnosť opakovania alebo pokračovania výkonu dočasnej odbornej stáže začatej počas krízovej situácie COVID-19 aj po jej ukončení v maximálnej dĺžke trvania 18 mesiacov.
V nadväznosti na odporúčanie NKÚ, ako aj potreby aplikačnej praxe sa ukladá samosprávnemu kraju povinnosť zasielať na ministerstvo zdravotníctva údaje o počte chýbajúcich zdravotníckych pracovníkov v jednotlivých špecializačných odboroch. VÚC-ka tak teda bude, alebo VÚC-ky tak môžu významnejšie participovať na určovaní nedostatkových špecializačných odborov zaradených do rezidentského štúdia. Myslím si, že táto spolupráca môže byť veľmi užitočná, keď sa správne uchopí.
Ministerstvo zdravotníctva po vyhodnotení údajov každoročne zverejní na svojom webovom sídle aktuálny počet miest v jednotlivých špecializačných odboroch rezidentského štúdia s označením samosprávneho kraja, v ktorom po ukončení rezidentského štúdia bude zdravotnícky pracovník poskytovať zdravotnú starostlivosť. Definuje sa povinnosť zdravotníckeho pracovníka, ktorý úspešne ukončil rezidentské štúdium v inom špecializačnom odbore ako všeobecné lekárstvo, poskytovať zdravotnú starostlivosť po ukončení rezidentského štúdia.
Mení sa tiež doterajší spôsob vydávania minimálnych štandardov ďalšieho vzdelávania formou všeobecného záväzného právneho predpisu na formu vydávania minimálnych štandardov vo vestníku ministerstva zdravotníctva a ich uverejňovanie na webovom sídle ministerstva zdravotníctva. Uvedená zmena prinesie zefektívnenie procesu vydávania minimálnych štandardov ďalšieho vzdelávania, čím sa zabezpečí pružná a plynulá inovácia minimálnych štandardov v nadväznosti na aktuálne požiadavky. Tu chcem aj spomenúť jeden príklad pána profesora očného lekára, ktorý vyše dva roky riešil, že potrebuje do vzdelávania zapojiť inovatívne postupy a vyškrtnúť tie, ktoré už boli zastaralé, a proste bolo to veľmi komplikované, takže takéto uľahčenie, si myslím, že len každý uvíta.
Takže toľko k odôvodneniu a prečítam pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jany Bittó Cigánikovej a Tomáša Lehotského k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1580).
1. V čl. I sa za 18. bod vkladajú nové body 19 až 35, ktoré znejú:
„19. § 27 sa dopĺňa odsekom 11, ktorý znie:
„(11) Za zdravotníckeho pracovníka odborne spôsobilého na výkon činností v zdravotníckom povolaní podľa odseku 1 písm. t) sa považuje študent, ktorý je v pracovnoprávnom vzťahu alebo obdobnom pracovnom vzťahu u poskytovateľa a je študentom
a) doktorského štúdia programu všeobecné lekárstvo v študijnom odbore všeobecné lekárstvo, ktorý absolvoval časť štúdia v rozsahu najmenej šesť semestrov, alebo
b) študijného programu ošetrovateľstvo v študijnom odbore ošetrovateľstvo v dennej forme štúdia, ktorý absolvoval časť štúdia v rozsahu najmenej tri semestre."
20. V § 30a sa odsek 2 dopĺňa písmenom f), ktoré znie:
„f) čestné vyhlásenie o predchádzajúcom výkone stáže u iného poskytovateľa."
21. V § 30a ods. 8 sa vypúšťajú slová „len u jedného poskytovateľa" a za slovo „opakovania" sa vkladá čiarka a slová „ak v odseku 10 nie je ustanovené inak".
22. § 30a sa dopĺňa odsekom 10, ktorý znie:
„(10) Stážista po ukončení výkonu stáže podľa odseku 9 môže začať výkon stáže podľa odseku 8."
23. V § 31 ods. 5, § 42 ods. 1 a § 80 ods. 9 sa za slová „podľa § 27 ods. 4" vkladajú slová „a 11".
24. V § 39b odsek 8 znie:
„(8) Samosprávny kraj je povinný každoročne do 1. mája poskytnúť ministerstvu zdravotníctva v elektronickej podobe údaje o počte chýbajúcich zdravotníckych pracovníkoch v jednotlivých špecializačných odboroch. Samosprávny kraj poskytuje údaje podľa prvej vety na tlačive, ktoré ministerstvo zdravotníctva zverejní na svojom webovom sídle. Ministerstvo zdravotníctva údaje podľa prvej vety vyhodnotí a na svojom webovom sídle každoročne do 1. júla zverejní aktuálny počet rezidentských miest v jednotlivých špecializačných odboroch s označením samosprávneho kraja, v ktorom po ukončení rezidentského štúdia bude zdravotnícky pracovník poskytovať zdravotnú starostlivosť podľa odseku 13 písm. a) a b) alebo odseku 14 písm. a)."
25. V § 39b sa za odsek 13 vkladá nový odsek 14, ktorý znie:
„(14) Na zdravotníckeho pracovníka, ktorý úspešne ukončil rezidentské štúdium v špecializačnom odbore inom ako všeobecné lekárstvo, sa vzťahujú povinnosti podľa odseku 13 alebo tieto povinnosti:
a) začať bezodkladne vykonávať zdravotnícke povolanie podľa § 3 ods. 4 písm. a) v špecializačnom odbore, v ktorom úspešne ukončil rezidentské štúdium u zamestnávateľa, ktorý podal žiadosť o zaradenie zdravotníckeho pracovníka do rezidentského štúdia, a to úhrnne najmenej päť rokov počas siedmich rokov od úspešného absolvovania špecializačnej skúšky najmenej v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času alebo úhrnne päť rokov počas desiatich rokov od úspešného absolvovania špecializačnej skúšky najmenej v rozsahu polovice ustanoveného týždenného pracovného času,
b) oznámiť ministerstvu zdravotníctva do 30 dní od začatia poskytovania zdravotnej starostlivosti názov a adresu sídla poskytovateľa, dohodnutý pracovný čas, dátum začatia poskytovania zdravotnej starostlivosti a bezodkladne každú zmenu týchto údajov."
Doterajšie odseky 14 až 27 sa označujú ako odseky 15 až 28.
26. V § 39b ods. 15 sa za slová „písm. a)" vkladajú, vkladá čiarka a slová „odseku 14 písm. a)".
27. V § 39b ods. 18 sa slová „odseku 15 alebo odseku 16" nahrádzajú slovami „odseku 16 alebo odseku 17".
28. V § 39b ods. 19 sa slovo „odseku 17" nahrádza slovom „odseku 18" a slová „odseku 15 alebo odseku 16" sa nahrádzajú slovami „odseku 16 alebo odseku 17".
29. V § 39b ods. 21 sa za slová „písm. a)" vkladajú slová „alebo odseku 14 písm. a)".
30. V § 39b ods. 22 sa za slová „písm. b)" vkladajú slová „alebo odseku 14 písm. a)".
31. V § 39b ods. 23 úvodnej vete sa slová „odsekov 19 až 21" nahrádzajú slovami „odsekov 20 až 22".
32. V § 39b ods. 23 písm. c) sa za slová „písm. a) a b)" vkladajú slová „alebo odseku 14 písm. a)".
33. V § 39b ods. 27 sa slová „odseku 25" nahrádzajú slovami „odseku 26".
34. V § 40 ods. 2 sa vypúšťa posledná veta.
35. V § 40 ods. 12 písm. a) sa slová „so všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným podľa odseku 2" nahrádzajú slovami „s minimálnym štandardom pre špecializačný študijný program, minimálnym štandardom pre certifikačný študijný program alebo minimálnym štandardom pre študijný program sústavného vzdelávania, 30aaa), a akreditovaného programu, ktorý vzdelávacia ustanovizeň uskutočňuje".
Poznámka pod čiarou k odkazu 33aaa, ospravedlňujem sa, ešte raz to prečítam.
Čiže "pre certifikovaný študijný program alebo minimálnym štandardom pre študijný program sústavného vzdelávania", a teda ten apostrof hore je 33aaa), "akreditovaného programu, ktorý vzdelávacia ustanovizeň uskutočňuje".
Poznámka pod čiarou k odkazu 33aaa znie:
33aaa) § 45 ods. 1 písm. am) zákona č. 576/2004 Z. z. v znení zákona č. .../2023 Z. z."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
2. V čl. II sa za 21. bod vkladajú nové body 22 až 25, ktoré znejú:
„22. V § 82 ods. 5 písm. c) sa slová „ods. 23 písm. b)" nahrádzajú slovami „ods. 14 písm. b)".
23. V § 82 ods. 6 písm. h) sa slová „ods. 25" nahrádzajú slovami „ods. 26".
24. V § 82 sa odsek 6 dopĺňa písmenom i), ktoré znie:
„ i) do 500 eur samosprávnemu kraju, ak poruší povinnosť podľa § 39b ods. 8."
25. V § 82 ods. 21 sa vypúšťajú slová „ústavnej zdravotnej starostlivosti"."
Následne, následné body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
3. V čl. I 22. bode sa § 105a, prepáčte, § 102au dopĺňa odsekmi 2 až 5, ktoré znejú:
„(2) Všeobecne záväzný právny predpis vydaný na základe splnomocnenia podľa § 40 ods. 2 tohto zákona v znení účinnom do 31. júla 2023 sa do uverejnenia minimálnych štandardov pre špecializačné študijné programy, minimálnych štandardov pre certifikačné študijné programy a minimálnych štandardov pre študijné programy sústavného vzdelávania na webovom sídle ministerstva zdravotníctva považuje za všeobecne záväzný právny predpis podľa tohto zákona účinného od 1. augusta 2023.
(3) Osvedčenie o akreditácii špecializačného študijného programu, osvedčenie o akreditácii certifikačného študijného programu a osvedčenie o akreditácii študijného programu sústavného vzdelávania vydané podľa tohto zákona v znení účinnom od 31. júla 2023 zostávajú v platnosti do uplynutia času, na ktorý boli vydané.
(4) Samosprávny kraj v elektronickej podobe poskytne ministerstvu zdravotníctva údaje o počte chýbajúcich zdravotníckych pracovníkov v jednotlivých špecializačných odboroch podľa § 39b ods. 8 v znení účinnom od 1. augusta 2023, prvýkrát do 15. augusta 2023.
(5) Ministerstvo zdravotníctva na základe vyhodnotenia údajov podľa odseku 3 zverejní na svojom webovom sídle aktuálny počet rezidentských miest v jednotlivých špecializačných odboroch s označením samosprávneho kraja, v ktorom po ukončení rezidentského štúdia bude zdravotnícky pracovník poskytovať zdravotnú starostlivosť podľa § 39b ods. 13 písm. a) a b) alebo ods. 14 písm. a) v znení účinnom od 1. augusta 2023, prvýkrát do 1. septembra 2023."."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
V súvislosti s touto úpravou sa doterajší text § 102au označí ako odsek 1.
4. Za čl. I sa vkladá nový čl. II, ktorý znie:
„Čl. II
Zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 82/2005 Z. z., zákona č. 350/2005 Z. z., zákona č. 538/2005 Z. z., zákona č. 660/2005 Z. z., zákona č. 282/2006 Z. z., zákona č. 518/2007 Z. z., zákona č. 662/2007 Z. z., zákona č. 489/2008 Z. z., zákona č. 192/2009 Z. z., zákona č. 345/2009 Z. z., zákona č. 132/2010 Z. z., zákona č. 133/2010 Z. z., zákona č. 34/2011 Z. z., zákona č. 172/2011 Z. z., zákona č. 313/2012 Z. z., zákona č. 345/2012 Z. z., zákona č. 41/2013 Z. z., zákona č. 153/2013 Z. z., zákona č. 160/2013 Z. z., zákona č. 220/2013 Z. z., zákona č. 365/2013 Z. z., zákona č. 185/2014 Z. z., zákona č. 204/2014 Z. z., zákona č. 53/2015 Z. z., zákona č. 77/2015 Z. z., zákona č. 378/2015 Z. z., zákona č. 422/2015 Z. z., zákona č. 428/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 167/2016 Z. z., zákona č. 317/2016 Z. z., zákona č. 386/2016 Z. z., zákona č. 257/2017 Z. z., zákona č. 351/2017 Z. z., zákona č. 61/2018 Z. z., zákona č. 87/2018 Z. z., zákona č. 109/2018 Z. z., zákona č. 156/2018 Z. z., zákona č. 192/2018 Z. z., zákona č. 287/2018 Z. z., zákona č. 374/2018 Z. z., zákona č. 139/2019 Z. z., zákona č. 231/2019 Z. z., zákona č. 383/2019 Z. z., zákona č. 398/2019 Z. z., zákona č. 467/2019 Z. z., zákona č. 69/2020 Z. z., zákona č. 125/2020 Z. z., zákona č. 165/2020 Z. z., zákona č. 319/2020 Z. z., zákona č. 392/2020 Z. z., zákona č. 9/2021 Z. z., zákona č. 82/2021 Z. z., zákona č. 133/2021 Z. z., zákona č. 213/2021 Z. z., zákona č. 252/2021 Z. z., zákona č. 358/2021 Z. z., zákona č. 532/2021 Z. z., zákona č. 540/2021 Z. z., zákona č. 2/2022 Z. z., zákona č. 67/2022 Z. z., zákona č. 102/2022 Z. z., zákona č. 125/2022 Z. z., zákona č. 267/2022 Z. z., a zákona č. 331/2022 Z. z., zákona č. 390/2022 Z. z., zákona č. 420/2022 Z. z., zákona č. 494/2022 Z. z., zákona č. 495/2022 Z. z., zákona č. 518/2022 Z. z., zákona č. 110/2023 Z. z. a zákona č. 119/2023 Z. z. sa dopĺňa takto:
V § 45 sa odsek 1 dopĺňa písmenom am), ktoré znie:
„am) vydáva minimálne štandardy pre špecializačné študijné programy, minimálne štandardy pre certifikačné študijné programy a minimálne štandardy pre študijné programy sústavného vzdelávania a uverejňuje ich na svojom webovom sídle."."
Nasledujúce články sa primerane prečíslujú, čo sa premietne do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
5. Za čl. III sa vkladá nový čl. IV, ktorý znie:
„Čl. IV
Zákon č. 153/2013 Z. z. o národnom zdravotníckom informačnom systéme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 185/2014 Z. z., zákona č. 77/2015 Z. z., zákona č. 148/2015 Z. z., zákona č. 167/2016 Z. z., zákona č. 411/2017 Z. z., zákona č. 351/2017 Z. z., zákona č. 374/2018 Z. z., zákona č. 125/2020 Z. z., zákona č. 243/2020 Z. z., zákona č. 286/2020 Z. z., zákona č. 392/2020 Z. z., zákona č. 252/2021 Z. z., zákona č. 310/2021 Z. z., zákona č. 532/2021 Z. z., zákona č. 67/2022 Z. z., zákona č. 92/2022 Z. z., zákona č. 125/2022 Z. z., zákona č. 390/2022 Z. z. a zákona č. 518/2022 Z. z. sa dopĺňa takto:
§ 7 sa dopĺňa odsekom 14, ktorý znie:
„(14) Študentovi doktorského študijného programu všeobecné lekárstvo v študijnom odbore všeobecné lekárstvo a študentovi študijného programu ošetrovateľstvo v študijnom odbore ošetrovateľstvo v dennej forme štúdia, ktorý sa považuje za zdravotníckeho pracovníka podľa osobitného predpisu, 31b) sa elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka nevydáva."
Poznámka pod čiarou k odkazu 31b znie:
„31b) § 27 ods. 11 zákona č. 578/2004 Z. z. v znení zákona č. .../2023 Z. z."
Nasledujúci článok sa primerane prečísluje, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2023 o 12:10 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:35

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Som sa chcel... ďakujem za slovo. Ja by som sa chcel opýtať, že či tento pozmeňovací návrh nemôže do istej miery zneužiť ten rezidenčný program, lebo ako sa tam píše, 25 odsek, zdravotnícky pracovník, ktorý úspešne ukončí rezidentské štúdium, musí bezodkladne vykonávať zdravotnícke povolanie v špecializačnom odbore, v ktorom úspešne ukončil rezidentské štúdium u zamestnávateľa, ktorý podal žiadosť o zaradenie zdravotníckeho pracovníka do rezidentského štúdia. Čiže sú to špecialisti ako internisti, gynekológovia, chirurgovia, či napríklad niektoré nemocnice nebudú preferovať práve rezidentský program. Nebudú chcieť prijímať tých lekárov štandardným postupom, že by ho prijali a potom by atestoval, ale budú preferovať, povedia, chceme rezidentov interných, chirurgov a podobne. Oni si to tam odmakajú tri až päť rokov v tej nemocnici, bude platiť za nich štát a po tých troch, piatich rokoch budú musieť ešte päť rokov pracovať v tej nemocnici.
Ide o to, že to môžu zneužívať. Budú im chýbať rôzne špecializácie a oni povedia, ja vás nezoberiem normálne, štandardne, ale môžte tu nastúpiť ako rezident. Je to výhodné pre nemocnice, pretože ich bude platiť štát, všetky tieto špecializácie, a ešte nakoniec po tých, po tom, ako ukončia skúšku budú ešte päť rokov povinne pracovať aj to v tom istom zariadení, ktoré vlastne podá. Čiže niekde, kde je nejaký región, chýbajú tí lekári, tak si povedia, zoberieme len rezidentov, lebo je to pre nás výhodné. Nebudú ma chcieť trebárs zobrať normálnou cestou, lebo po atestácii, tam si už človek dáva tie podmienky sám, povie, dobre, odpracujem tu dva roky, tri roky alebo päť rokov, ale tuto je to vlastne stanovené, že tých päť rokov tam musí odmakať ten rezident. Ale týka sa to toho zdravotníckeho zariadenia. Čiže takto ušetria prostriedky tie nemocnice, povedzme súkromné, lebo päť rokov ich bude platiť štát.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2023 o 12:35 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:37

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán Urban, aj, aj rozumiem pripomienke, ale teda chcem zdôrazniť, že rezidenčný program sa týka nedostatkových povolaní, to, samozrejme, veľmi dobre viete alebo nedostatkových špecializácií, a teda nie je tam predpoklad, že tam bude nejaký nával záujemcov práve preto, lebo to sa robí v programoch, kde tí záujemcovia absentujú. A je tam aj tá spolupráca s VÚC-kami, čiže v krajinách, kde absentujú. Ale rozumiem, že to môže motivovať nejakým spôsobom sa zamerať na rezidentov, nepovažujem to však za nesprávne. Na jednej strane to ušetrí peniaze, ako ste správne povedali, nemocnici a tie peniaze nie, nielen súkromným, ale aj štátnym, ale nakoniec tie peniaze môžu skončiť naspäť v zdravotnej starostlivosti, ale aj tých päť rokov považujem za podmienku, ktorá je za mňa v poriadku, lebo keď raz niekomu zaplatí ten štát to vzdelanie, tak je, je v poriadku, aby si stanovoval nejaké, nejaké mantinely. Čiže rozumiem tým otáznikom, ale podľa mňa prínos je ďaleko vyšší ako nejaké riziká, najmä s ohľadom na to, že sa jedná o nedostatkové špecializácie. Určite pokiaľ by sa ale v praxi ukázali nejaké problémy, tak sa to dá riešiť. Nemyslím si však, že nastanú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2023 o 12:37 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:37

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Áno, pán minister, presne o tomto sme sa bavili, že keby tam ten rezident mal následne možnosť si vybrať, kde tú rezidentúru bude robiť, teda v ambulancii alebo zostane v nemocnici, ktorá si ho najala, tak by to bolo v poriadku. Dokonca by sa mi to páčilo, pretože tým pádom ten dotyčný človek teraz, keď chce ísť pracovať, väčšinou k súkromníkom, ale aj v štátnej nemocnici to už robili, že musel podpísať zmluvu, ktorá ho zaväzovala, že následne po ukončení svojej atestácie bude musieť pracovať u, v tej-ktorej nemocnici, inak by musel zaplatiť sumu svojho vzdelávania, ktorú tá nemocnica do jeho vzdelávania investovala. Toto by toho dotyčného lekára nejakým spôsobom uvoľnilo a mohli by sme ich mať možno v systéme viac, lebo by nemusel podpisovať takéto zmluvy s nemocnicami. Ale vy keď zároveň tam dáte to, že on potom v tej nemocnici musí zostať, tak v princípe pre toho lekára sa veľa nemení a obávam sa, že toto nemusí vôbec vytvoriť viac lekárov v systéme. Ten lekár, keď ho tá nemocnica potrebuje, tak si ho zamestná teraz, podpíše s ním zmluvu, že tam musí zostať, ináč ho nezobere, a takto naozaj tie nemocnice si zoberú tých rezidentov práve preto, lebo štát bude platiť ich vzdelávanie. A tam je potom tá otázka, že či tie peniaze ostanú v systéme, alebo nie, pretože ako aj správne hovorí pani poslankyňa, súkromník robí veci pre zisk, hej? To znamená, on sa snaží optimalizovať zisk. Takže z tohto pohľadu je to pre mňa sporné a škoda, že táto možnosť, tak ako ste mi to, pán minister, alebo ako si mi to, pán minister, hovoril, tam neni takto napísané. Je napísané, úplne ináč je napísaná, takže ten rezident musí zostať v tej nemocnici, čo je škoda, čo je škoda.
Chcel som ešte na ten jeden malý invektív pani poslankyne; však tak ako si si teraz osvojila ten pozmeňujúci návrh, tak si si ho mohla osvojiť a predniesť ho na výbore. Dával som všetkým tú možnosť. Tie pozmeňujúce návrhy v počte 130 strán nám prišli v piatok, boli tam prílepky, ktoré neboli prekomunikované s prezidentkou, boli tam atómovky, na ktoré neboli, nebolo stanovisko ministerstva financií, to znamená, my sme niektorí poslanci, ktorí naozaj intenzívne pracovali cez celý víkend, sme si aj cez to prechádzali a nechali sme možnosť komukoľvek z poslancov výboru, aby si osvojil ktorýkoľvek pozmeňujúci návrh. Ja som rád, že si tak urobila teraz a že si to predniesla v pléne, ale bez tej poznámky, to, že na výbory nechodíš, tak dobre, je to tvoje rozhodnutie. Treba sa vždy ospravedlniť, pretože keď sa neospravedlníš, tak, samozrejme, ja to musím nahlásiť potom predsedovi parlamentu, ale, ale akože takýmto spôsobom to hovoriť... Práve naopak, ja som bol rád, že ten výbor bol nakoniec uznášaniaschopný, že nám ho pomohol pán poslanec Raši v podstate spriechodniť, že sme tam mohli prebrať veci, že sa tam podali pozmeňováky, ktoré sa podali, ktoré si stihli poslanci osvojiť. To, že ty nechodíš na výbory, tak potom aspoň takéto poznámky si, prosím ťa, ušetri.
Ja mám tiež dva pozmeňujúce návrhy. Tiež sú to pozmeňujúce, jeden pozmeňu... dva pozmeňujúce návrhy, ale jeden pozmeňujúci návrh je návrh ministerský, na ktorom je teda zhoda s ministerstvom, ktorý bol ešte mierne dopracovaný po tom, ako nám bol v piatok podaný do výboru. Ja som si ho teraz vlastne osvojil a tiež ho chcem tu predniesť. Sú v ňom technicko-legislatívne zmeny, ktoré je potrebné do zákonu doplniť, tak aby zákon bol funkčný. Sú tam určité, určité doplnenia. Navrhuje sa napríklad posunutie účinnosti tých ustanovení, ktoré upravujú zmenu v rámci kompetencií na vydávanie povolení na prevádzkovanie ambulancií zdravotnej záchrannej služby takým spôsobom, aby k navrhovanej zmene došlo až tesne pred uplynutím obdobia, na ktoré boli vydané v súčasnosti platné povolenia, a teda aby úkony a konania súvisiace s vydanými povoleniami, ako napríklad vyznačenie zmeny v povolení, rozhodovanie o zmenách povolenia podľa § 17b až 17d vykonával subjekt, ktorý tieto povolenia vydal.
Takisto môj pozmeňujúci návrh hovorí o možnosti zmeny údajov, ktoré bude nutné vyznačiť aj v povolení, čo orgán príslušný na vydanie povolenia v prípade zmien, ktoré sú následkom vydania všeobecne záväzného právneho predpisu, urobí bez oznámenia držiteľa povolenia z vlastného podnetu.
Ďalej je tu úprava, ktorá kopíruje vecnú úpravu predkladaného zákona, zohľadňuje preklenutie doby účinnosti ustanovení, ktorými dochádza k prenosu kompetencií z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, a ďalej je tu návrh, aby sieť staníc záchrannej zdravotnej služby po roku ´25, určená na základe analýz, ktoré majú definovať potrebu rozmiestnenia sídel a typov posádok záchrannej zdravotnej služby v určených sídlach na obdobie šiestich rokov, pričom tieto analýzy majú zahŕňať množstvo parametrov, ktoré nie sú možné vyhodnotiť individuálne pre konkrétnu, konkrétne prípady sídel. Preto dochádza k zmene spôsobu, akým sa zmena sídla vykoná, a to na základe hĺbkovej analýzy v zmene sídla a jej dopadu na celú sieť záchrannej zdravotnej služby. Zmena sídla stanice záchrannej zdravotnej služby sa uskutoční zmenou všeobecne záväzného právneho predpisu.
Ďalej je tu úprava, ktorá kopíruje vecnú úpravu predkladaného zákona a zohľadňuje preklenutie doby účinnosti ustanovení, ako som už spomenul, k prenosu kompetencií z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
A zároveň je tu ešte pozmeňujúci návrh v súvislosti s úpravou vo všeobecne záväzným, záväznom predpise, ktorý vydá Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky a v ktorom budú vyznačené nielen sídla, ale aj typy ambulancií záchrannej zdravotnej služby a budú po 1. septembri ´25 vykonávať zmeny typu ambulancií záchrannej zdravotnej služby zmenou všeobecne záväzného právneho predpisu.
Potom tu sú technicko-legislatívne upresnenia, ale je tu aj jeden pozmeňujúci návrh, ktorý upresňuje to, že na rezidentov v inom odbore, ako je všeobecné lekárstvo, sa budú vzťahovať povinnosti podľa § 39b ods. 13. Tieto povinnosti sa síce dajú odvodiť z § 39b ods. 20 až 22, ale z dôvodu zachovania princípu právnej istoty je vhodnejšie toto ustanovenie naformulovať explicitne. Takže to sme sem takisto pridali po dohovore s ministerstvom.
Ďalej sú tu ďalšie technicko-legislatívne zmeny, ktoré umožňujú prechod z ministerstva zdravotní... z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na ministerstvo zdravotníctva. Tých technicko-legislatívnych úprav sú tri-štyri strany.
A úplne na záver, Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky v súčasnosti ustanovuje len sídla staníc, pričom typ posádok je určený vo vydanom povolení na prevádzkovanie ambulancie zdravotnej záchrannej služby. V kontexte reforiem Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky má byť sieť staníc záchrannej zdravotnej služby po roku ´25 určená na základe analýz, ktoré majú definovať potrebu rozmiestnenia sídel a typov posádok záchrannej zdravotnej služby v určených sídlach na obdobie šiestich rokov, pričom tieto analýzy majú zahŕňať množstvo parametrov, ktorých vyhodnotenie je v úzkej väzbe medzi sídlom stanice a typom posádky v nej ustanovenej. Preto aj záväzne právny predpis určujúci sídla staníc musí obsa.... určovať aj typy posádok v týchto sídlach.
V súvislosti s ustanoveniami § 3 ods. 3 písm. k), na základe ktorého sa operačnému stredisku tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby ukladá nová povinnosť, sa dopĺňa prechodné ustanovenie, v rámci ktorého sa ustanovuje lehota, dokedy je operačné stredisko tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby povinné zverejniť na svojom webovom sídle zoznam miest, kde sa nachádzajú automatické externé defibrilátory. Zároveň sa vykonáva legislatívno-technická úprava súvisiaca s prijatým zákonom č. 129/´23 Z. z.
Zverejnenie metodiky na webovom sídle napomáha zvýšeniu transparentnosti pri tvorbe siete záchrannej zdravotnej služby. Zároveň sa vykonáva legislatívno-technická úprava súvisiaca s prijatým zákonom č. 129/´23 Z. z. a navrhuje sa nové prechodné ustanovenie, podľa ktorého sa všeobecne záväzný právny predpis vydaný podľa § 8 ods. 1 písm. a) v znení účinnom od 1. septembra ´23 prvýkrát využije až pri vyhlásení výberového konania ministerstvom zdravotníctva podľa zákona č. 578/2004 Z. z.
Teraz by som prečítal samotný pozmeňujúci návrh, môj, k tlači teda 1580.
1. V čl. I doterajšie body 2 až 10, 12 až 15 a 17 až 21 a čl. III nadobúdajú účinnosť 1. januára 2024, čo sa premietne do ustanovenia o účinnosti zákona.
2. V čl. I sa za bod 8 vkladá nový bod 9, ktorý znie:
„9. § 16 sa dopĺňa odsekom 5, ktorý znie:
„(5) Ministerstvo zdravotníctva vyznačí v povolení každý údaj, ktorý sa zmení na základe všeobecne záväzného právneho predpisu vydaného podľa osobitného predpisu19ab). Zmeny údajov podľa prvej vety vyžadujú vydanie nového povolenia, ktorým ministerstvo zdravotníctva súčasne zruší pôvodné povolenie; na vydanie povolenia podľa prvej časti vety sa nevzťahujú ustanovenia o výberovom konaní."
Poznámka pod čiarou k odkazu 19ab znie:
"19ab) § 8 ods. 1 písm. a) zákona č. 579/2004 Z. z. v znení zákona č. ..../2023 Z. z."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. septembra 2025, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
3. V čl. I doterajší bod 9 znie:
„9. V § 17b odsek 1 znie:
„(1) Zmeniť sídlo stanice záchrannej zdravotnej služby mimo sídla ustanoveného osobitným predpisom14a) možno len so súhlasom úradu pre dohľad a so súhlasom ministerstva zdravotníctva, ktoré si na tento účel vyžiada stanovisko operačného strediska tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby.19a) Úrad pre dohľad udelí súhlas na zmenu sídla stanice záchrannej zdravotnej služby, len ak ministerstvo zdravotníctva udelilo súhlas na zmenu sídla stanice záchrannej zdravotnej služby a zo stanoviska operačného strediska tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby vyplýva, že požadovaná zmena predstavuje efektívnejšie zabezpečenie záchrannej zdravotnej služby. Zmena sídla stanice záchrannej zdravotnej služby vyžaduje vydanie nového povolenia, ktorým úrad pre dohľad súčasne zruší pôvodné povolenie."."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
4. V čl. I sa za bod 9 vkladá nový bod 10, ktorý znie:
„10. § 17b sa vypúšťa."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. septembra 2025, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
5. V čl. I doterajší bod 10 znie:
"10. V § 17d odsek 1 znie:
„(1) Typ ambulancie záchrannej zdravotnej služby podľa § 11 ods. 3 písm. a) až c) a e) je možné zmeniť len so súhlasom úradu pre dohľad a so súhlasom ministerstva zdravotníctva, ktoré si na tento účel vyžiada stanovisko operačného strediska tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby. Úrad pre dohľad udelí súhlas na zmenu typu ambulancie záchrannej zdravotnej služby, len ak ministerstvo zdravotníctva udelilo súhlas na zmenu typu ambulancie záchrannej zdravotnej služby a zo stanoviska operačného strediska tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby vyplýva, že požadovaná zmena predstavuje efektívnejšie zabezpečenie záchrannej zdravotnej služby. Zmena typu ambulancie záchrannej zdravotnej služby vyžaduje vydanie nového povolenia, ktorým úrad pre dohľad súčasne zruší pôvodné povolenie."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
6. V čl. I sa za bod 14 vkladá nový bod 15, ktorý znie:
„15. § 17d sa vypúšťa."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. septembra 2025, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
7. V čl. I sa za 18. bod vkladá nový 19. bod, ktorý znie:
„19. V § 39b ods. 13 sa vypúšťajú slová „všeobecné lekárstvo"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
8. V čl. I 22. bode sa za § 102au vkladá § 102av, ktorý vrátane nadpisu znie:
㤠102av
Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. januára 2024
(1) Konania začaté a právoplatne neskončené do 31. decembra 2023 sa dokončia podľa tohto zákona v znení účinnom do 31. decembra 2023.
(2) Prvé výberové konanie o vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie rýchlej lekárskej pomoci v stretávacom režime „RV" podľa tohto zákona v znení účinnom od 1. januára 2024 vyhlási ministerstvo zdravotníctva najneskôr do 15. júna 2025 súčasne s výberovým konaním podľa odseku 3.
(3) Prvé výberové konanie o vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby podľa tohto zákona v znení účinnom od 1. januára 2024 vyhlási ministerstvo zdravotníctva najneskôr do 15. júna 2025.
(4) Povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby vydané podľa predpisov účinných do 31. decembra 2023 strácajú platnosť dňom vyznačeným v povolení na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby.
(5) Poskytovatelia, ktorým budú vydané povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby podľa predpisov účinných od 1. januára 2024, sú povinní začať prevádzkovať ambulanciu záchrannej zdravotnej služby dňom vyznačeným v povolení na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby.
(6) Šesťročná doba platnosti povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby podľa § 15 ods. 2 začne plynúť dňom uvedeným v rozhodnutí, ktorým sa povoľuje prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby."
V súvislosti s touto úpravou sa primerane upraví aj znenie úvodnej vety v tomto bode.
9. V čl. II 1. bode § 2 ods. 4 sa na konci bodka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: „metodiku tvorby plánu pokrytia územia sídlami staníc záchrannej zdravotnej služby podľa prvej časti vety zverejňuje ministerstvo zdravotníctva na svojom webovom sídle.", slová „4 až 6" sa nahrádzajú slovami „4 až 7" a slová „5 až 7" sa nahrádzajú slovami „5 až 8".
Bod 1 návrhu zákona nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
10. V čl. II sa za 2. bod vkladá nový bod 3, ktorý znie:
„3. V § 2 ods. 6 sa slová „odseky 6 a 7" nahrádzajú slovami „odseky 7 a 8".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
11. V čl. II bod 3 nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
12. V čl. II sa za 5. bod vkladá nový bod 6, ktorý znie:
„6. V § 5 ods. 1 písm. d) sa v prvej časti vety za slová „výjazd ambulancie" vkladajú slová „uvedením vozidla ambulancie záchrannej zdravotnej služby do pohybu".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
13. V čl. II 6. bode sa slová „§ 5 ods. 1 písm. d)" nahrádzajú slovami „§ 5 ods. 1 písm. e)".
Bod 6 nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
14. V čl. II 7. bode sa slová „§ 5 ods. 1 písm. f)" nahrádzajú slovami „§ 5 ods. 1 písm. g)".
Bod 7 nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
15. V čl. II sa za 7. bod vkladá nový bod 8, ktorý znie:
„8. V § 5 ods. 1 písm. m) sa slová „písmena k)" nahrádzajú slovami „písmena l)"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
16. V čl. II 8. bode sa slová „za písmeno l) vkladá nové písmeno m)" nahrádzajú slovami „za písmeno m) vkladá nové písmeno n)".
V súvislosti s touto úpravou sa označenie písmena m) nahradí označením písmena n), slová „m) až t)" sa nahradia slovami „n) až u)" a slová „n) až u)" sa nahradia slovami „o) až v)".
Bod 8 nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
17. V čl. II 9. bode sa slová „odseku 1 písm. l)" nahrádzajú slovami „odseku 1 písm. m)".
Bod 9 nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne do ustanovenia o účinnosti zákona.
18. V čl. II 10. bod znie:
„10. V § 6 ods. 2 písm. a) sa slová „§ 5 ods. 1 písm. b), d), o), p) a u) a ods. 3 a 4" nahrádzajú slovami § 5 ods. 1 písm. b), d), n), p), q) a v) a ods. 3 a 4"."
Bod 10 nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
19. V čl. II 11. bod znie:
„11. V § 6 ods. 2 písm. b) sa slová „§ 5 ods. 1 písm. a), c), e) až n), s) a t)" nahrádzajú slovami „§ 5 ods. 1 písm. a), c), e) až m), o), t) a u)"."
Bod 11 nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
20. Čl. II sa dopĺňa bodmi 12 až 15, ktoré znejú:
„12. V § 8 ods. 1 písmeno a) znie:
„a) sídla staníc záchrannej zdravotnej služby a typy ambulancií záchrannej zdravotnej služby v týchto sídlach,"."
13. Za § 10b sa vkladajú § 10ba, ktorý vrátane nadpisu znie:
㤠10ba
Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. augusta 2023
(1) Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby splní povinnosť podľa § 3 ods. 3 písm. k) tohto zákona v znení účinnom od 1. augusta 2023 najneskôr do 1. septembra 2023.
(2) Metodiku tvorby plánu pokrytia územia sídlami staníc záchrannej zdravotnej služby podľa § 2 ods. 4 zverejní ministerstvo zdravotníctva prvýkrát na svojom webovom sídle do 31. decembra 2023."
14. V § 10c sa označenie odkazu na poznámku pod čiarou „17" nahrádza označením odkazu na poznámku pod čiarou „18".
Poznámka pod čiarou k odkazu 18 znie:
"18) § 17 zákona č. 578/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov."
15. V § 10c sa doterajší text označuje ako odsek 1 a dopĺňa sa odsekmi 2 a 3, ktoré znejú:
„(2) Konania o uložení pokuty začaté a právoplatne neskončené do 31. augusta 2023 sa dokončia podľa tohto zákona v znení účinnom do 31. augusta 2023.
(3) Všeobecne záväzný právny predpis vydaný podľa § 8 ods. 1 písm. a) v znení účinnom od 1. septembra 2023 sa prvýkrát použije až na účely vyhlásenia výberového konania podľa osobitného predpisu.19)"
Poznámka pod čiarou k odkazu 19 znie:
"19) § 102av ods. 2 a 3 zákona č. 578/2004 Z. z. v znení zákona č .../2023 Z. z."
Bod 13 nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, body 12, 14 a 15 nadobúdajú účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
To je koniec pozmeňujúceho návrhu, ktorý som podal.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2023 o 12:37 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
94. schôdza NR SR - 5.deň - B. popoludní
 

14:02

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť informáciu výboru pre kultúru a médiá o prerokovaní návrhu na voľbu člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska. Je to tlač 1714.
Nakoľko materiál máte k dispozícii, stručne ho uvediem. Do stanoveného termínu výbor dostal dva návrhy kandidátov. Za oblasť ekonómie je to po prvé pán Ing. Peter Abrahám a po druhé pán Ing. Marek Volný.
Výbor pre kultúru a médiá uznesením č. 218 z 11. mája 2023 konštatuje, že
a) dňom 10. februára 2023 skončilo funkčné obdobie Martinovi Kabátovi, odborníkovi v oblasti ekonómie;
b) keďže na 88. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky nebol zvolený odborník za oblasť ekonómie, je potrebné zvoliť jedného člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska podľa § 9 ods. 1 písm. c) zákona č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a to na funkčné obdobie šesť rokov odo dňa zvolenia odborníka v oblasti ekonómie;
c) navrhovaní kandidáti spĺňajú požadované podmienky a predložené návrhy sú v súlade s kritériami uvedenými v § 9 a § 10 zákona č. 532/2010 o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

20.6.2023 o 14:02 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:04

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Navrhujem hlasovanie vo štvrtok o sedemnástej. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

20.6.2023 o 14:04 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:05

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Mám ešte teda jeden pozmeňujúci návrh, ktorý predkladám po súhlase predkladateľa teda vládneho návrhu zákona, teda ministra zdravotníctva.
Predkladaný návrh zavádza povinnosť obce s počtom obyvateľov vyšším ako 500 umiestniť a zabezpečiť funkčnosť verejne prístupného automatického externého defibrilátora.
Mimonemocničné náhle zastavenie krvného obehu sa v Európe vyskytuje každé dve minúty; približne 23 % náhlych zastavení obehu má defibrilovateľný rytmus.
Fibrilácia srdca je stav, kedy sa srdcový sval nekontrolovateľne chveje a nedokáže pumpovať krv do životne dôležitých orgánov. Odstrániť tento stav, fibriláciu, dokáže len elektrický výboj, defibrilácia. Defibrilácia do troch až piatich minút od kolapsu môže zvýšiť prežívanie na 50 až 70 %.
Včasnú defibriláciu však nie je možné zabezpečiť posádkami záchrannej zdravotnej služby. Zabezpečenie včasnej defibrilácie patologického rytmu by bolo ich silami nerealizovateľné, prípadne by si vyžiadalo značné navýšenie počtu posádok záchrannej zdravotnej služby. Prostredníctvom automatického externého defibrilátora, alebo AED, dokáže tento život zachraňujúci úkon vykonať aj laický záchranca. Európske svetové krajiny preto zavádzajú programy verejne prístupnej defibrilácie a po krajinách sa rozmiestňujú prístroje tak, aby boli dostupné širokej verejnosti, ktorá dokáže prístroj zobrať a použiť do piatich minút kolapsu osoby. Spolu s oživovaním, resuscitáciou dokáže laik obnoviť krvný obeh ešte pred príchodom záchrannej služby a zachrániť väčšinou dotyčnému život.
Na Slovensku sú choroby obehovej sústavy, srdcovo-cievne ochorenia hlavnou príčinou všetkých úmrtí, ročne takto na Slovensku zomrie viac ako 25-tisíc ľudí. Ku viac ako 8-tisíc zastavení krvného obehu za rok je na Slovensku vysielaná záchranná zdravotná služba. Ochorenie srdca spôsobuje zastavenie obehu až do 83 % prípadov. Defibrilovateľný rytmus má najmenej 23 % postihnutých osôb, teda najmenej ku dvetisíc osobám za rok by bolo potrebné na Slovensku vyslať a použiť AED a vyškoleného laického záchrancu.
Verejných defibrilátorov je na Slovensku málo, spolu je evidovaných 2 574 vrátane tých vo firmách, zdravotníckych zariadeniach. Verejne prístupných je len 385. Verejne prístupný defibrilátor je taký, ktorý dokáže použiť ktokoľvek kedykoľvek, 24 hodín denne bez odomykania, hlásenia či iných procedúr. Defibrilátory AED eviduje vo verejnej databáze operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky a je to, je toto, povinnosť je zakotvená aj teraz v tomto zákone. Evidencia je dôležitá, pretože v prípade volania na tiesňovú linku 155 alebo 112 dokáže operátor laikovi nielen dávať inštrukcie k prvej pomoci a resuscitácii, ale aj vyslať volajúceho po najbližší dostupný defibrilátor. Takto sa zlepšuje reťaz prežitia; šanca na prežitie stúpa ešte pred príchodom záchrannej služby. Predkladaným návrhom tohto pozmeňujúceho návrhu bude rozmiestnených približne 2 088 defibrilátorov do konca roku 2024.
Takže dovoľte, aby som prečítal tento pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Mareka Krajčího a Márie Šofranko k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, číslo parlamentnej tlače 1580.
Za čl. I sa vkladá nový čl. II, ktorý znie:
„Čl. II
Zákon Slovenskej národnej rady č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 96/1991 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 130/1991 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 421/1991 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 500/1991 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 564/1991 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 11/1992 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 295/1992 Zb., zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 43/1993 Z. z., zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 252/1994 Z. z., zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 287/1994 Z. z., zákona č. 229/1997 Z. z., zákona č. 225/1998 Z. z., zákona č. 233/1998 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 185/1999 Z. z., zákona č. 389/1999 Z. z., zákona č. 6/2001 Z. z., zákona č. 453/2001 Z. z., zákona č. 205/2002 Z. z., zákona č. 515/2003 Z. z., zákona č. 369/2004 Z. z., zákona č. 535/2004 Z. z., zákona č. 583/2004 Z. z., zákona č. 615/2004 Z. z., zákona č. 757/2004 Z. z., zákona č. 171/2005 Z. z., zákona č. 628/2005 Z. z., zákona č. 267/2006 Z. z., uznesenia Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 616/2006 Z. z., zákona č. 330/2007 Z. z., zákona č. 334/2007 Z. z., zákona č. 335/2007 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 205/2008 Z. z., zákona č. 384/2008 Z. z., zákona č. 445/2008 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 511/2009 Z. z., zákona č. 102/2010 Z. z., zákona č. 204/2011 Z. z., zákona č. 361/2012 Z. z., zákona č. 160/2014 Z. z., zákona č. 180/2014 Z. z., uznesenia Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 239/2014 Z. z., zákona č. 125/2015 Z. z., zákona č. 447/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 131/2017 Z. z., zákona č. 70/2018 Z. z., zákona č. 177/2018 Z. z., zákona č. 5/2019 Z. z., zákona č. 413/2019 Z. z., zákona č. 73/2020 Z. z., zákona č. 338/2020 Z. z., zákona č. 345/2020 Z. z., zákona č. 488/2021 Z. z., zákona č. 512/2021 Z. z., zákona č. 42/2022 Z. z., zákona č. 137/2023 Z. z. a zákona č. 195/2023 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
1. V § 3 sa za odsek 4 vkladá nový odsek 5, ktorý znie:
„(5) Obec, ktorá má viac ako 500 obyvateľov, je povinná zabezpečiť, aby bol na verejne prístupnom mieste v obci dostupný aspoň jeden funkčný automatický externý defibrilátor; na každých ďalších 5 000 obyvateľov obce zabezpečí, aby bol dostupný ďalší funkčný automatický externý defibrilátor. Obec zabezpečí, aby každý automatický externý defibrilátor podľa prvej vety bol zaregistrovaný v centrálnom registri automatických externých defibrilátorov."
Poznámka pod čiarou k odkazu 4aa znie:
„4aa) § 3 ods. 3 písm. k) zákona č. 579/2004 Z. z. o záchrannej zdravotnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. .../2023 Z. z."
Doterajšie odseky 5 až 7 sa označujú ako odseky 6 až 8.
2. V § 3 ods. 7 sa slová „v odseku 5" nahrádzajú slovami „v odseku 6".
3. Za § 30g sa vkladá § 30h, ktorý vrátane nadpisu znie:
㤠30h
Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. septembra 2023
Obec splní povinnosť podľa § 3 ods. 5 tohto zákona v znení účinnom od 1. septembra 2023 najneskôr do 31. decembra 2024."."
Nasledujúce články sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. septembra 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.6.2023 o 14:05 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video